O tempora, o mores! (Ω καιροί, ω ήθη!)


Η αναταραχή που υπάρχει στην κοινότητα των προγνωστών -μετεωρολόγων και μη- τις τελευταίες 2-3 ημέρες από μία άποψη μου θυμίζει μαθητές σχολείου, οι οποίοι, έχοντας μάθει να κάνουν τις πράξεις της αριθμητικής με το κομπιουτεράκι, βρίσκονται στην ανάγκη να τις κάνουν χωρίς αυτό. 

Αναρωτιέμαι, πόσο πραγματικά σπάνια είναι η κυκλοφορία εμποδισμού στην περιοχή της Ευρώπης, αποτέλεσμα της οποίας είναι η οπισθοδρόμηση των διαταραχών στα ανατολικά κράσπεδα του αντικυκλώνα-εμποδιστή; Πότε υπό αυτές τις συνθήκες ήταν εύκολη η πρόγνωση πολλών ημερών; Έχουν πρόβλημα τα χρυσοπληρωμένα μοντέλα της αριθμητικής πρόγνωσης του καιρού που έβγαλαν από την ανυποληψία τη μετεωρολογία και τους μετεωρολόγους ή αλλού είναι το πρόβλημα;

Όπως είναι γνωστό, η προγνωσιμότητα της ατμόσφαιρας δεν είναι πάντα η ίδια, εξαρτώμενη από τον τύπο της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, την εποχή κ.λπ.  Όταν η προγνωσιμότητα είναι μικρή, οι προγνώστες πρέπει να είναι συγκρατημένοι. Όταν δεν είναι συγκρατημένοι, θέλοντας να έχουν την αποκλειστικότητα της καιρικής είδησης, το ρίσκο της αποτυχίας είναι μεγάλο και θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν φταίνε ούτε τα μοντέλα ούτε η «περίεργη» ατμοσφαιρική κυκλοφορία.

Παρακολουθώντας τα τρεξίματα των μοντέλων τις τελευταίες ημέρες, δεν είδα μεγάλη ασυνέπεια. Οι πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στο κατέβασμα του ψυχρού μετώπου σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας και οι σύντομες ασθενείς χιονοπτώσεις στη ΒΔ Ελλάδα είναι σταθερές. Ο υετός, αρχικά πολύς και στη συνέχεια λιγότερος, στην κεντρο-νότια ηπειρωτική Ελλάδα υπάρχει σε όλα τα τρεξίματα και μάλιστα με αρκετή σταθερότητα ως προς το είδος του, τουλάχιστον στην κεντρική χώρα. Κατά τη γνώμη μου, το τελευταίο διήμερο, πολύ επιφυλακτικά έως αρνητικά ήταν και τα αποτελέσματα των μοντέλων για χιόνια στο κέντρο της Αθήνας. Το αν θα χιονίσει στον Διόνυσο και όχι στο Μαρούσι δεν είναι σοβαρό θέμα. Για να το πω καλύτερα, δεν είναι  τόσο σοβαρό θέμα ώστε να κατηγορούμε τα μοντέλα και τις σπάνιες συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας.

40 σχόλια:

  1. Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο και καλημέρα.
    Δυστυχώς, μερικές φορές συμβάλλουν και οι μετεωρολόγοι(και όχι μόνο οι δημοσιογράφοι) στη σύγχυση του κόσμου όταν επίκειται σοβαρή κακοκαιρία.
    http://www.topontiki.gr/article/311088/omologia-sok-apo-kalliano-eimaste-sta-tyfla-terasties-apokliseis-stis-provlepseis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα, πράγματι από Τετάρτη και μετά το νερό έχει μπει στο αυλάκι και η εικόνα είναι πιο ξεκάθαρη.
    Επίσης, πράγματι ο Καλλιανος προσεχτικά προσπάθησε να έχει τα πρωτεία για ευνόητους λόγους, παρότι ο ίδιος στην διατύπωση του ήταν προσεκτικός. Μην τον λιθοβολουμε όμως Γιατί, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, το 90% του κόσμου το meteo.gr διαβάζει το οποίο μέχρι χθες πρωί εικονίδια χιονιού έβγαζε για το ολυμπιακό στάδιο πχ. Στη δουλειά μου όλοι έλεγαν πωπω κοίτα τι δείχνει το μετεο ... Η τάση εκεί δημιουργείται,όχι στο open TV.
    Σε ο,τι αφορά την προγνωσιμοτητα, ο έμπειρος δάσκαλος τη μυρίστηκε και υπήρξε φειδωλός. Το αποτέλεσμα τον δικαιώνει πανηγυρικά, αν καθόταν ο ιστορικός θα έβγαιναν οι νεοκοποιποι και θα έλεγαν πόσο φοβεροί είμαστε, τα λέγαμε 10 μέρες πριν και ο δάσκαλος θα φαινόταν ο παλαιάς κοπής συντηρητικός μετεωρολόγο. Υπό αυτή την έννοια, αυτή η κακοκαιρία είχε και τα καλά της.
    Πάντως για εμάς που απλώς παίζουμε με τον καιρό θεώρησαμε ότι η προγνωσιμοτητα ήταν καλή αφού μέχρι τη Δευτέρα τα μοντέλα φώναζαν για ιστορικό Αλήθεια με τέτοια ensables γιατί τελικά η προγνωσιμοτητα ήταν κακή η συμφωνία μεταξύ τους το αντίθετο προμηνυε. Αυτό δεν το έχω καταλάβει ακόμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η "αστοχια"/μεγαλη αλλαγη θερμοκρασιων πχ στα 850 hPa, σε μερικες περιοχες(πχ Αθηνα) των ενσεμπλς ηταν λογω του οτι βρισκονταν πλησιον του θερμου μετωπου. Και σε τετοιες περιπτωσεις ακομα τα μοντελα αδυνατουν να πιασουν καλα τις θερμοκρασιες στο στρωμα επιρροης του θερμου μετωπου. Αυτα και άλλα παρομοια ομως το 99.9% των προγνωστων και καποιων αυτοπροσδιοριζομενων μετεωρολογων, δεν τα ξερουν και κοιμουνται ορθιοι βασικα οντας πληρως αχρηστοι στα περισσοτερα των προγνωσεων οποτε το μονο που εχουν να κανουν μετα ειναι να ριχνουν το φταιξιμο αλλου.

      Διαγραφή
    2. Βαγγέλη, στα τελευταία τρεξίματα του τζίφου (όνομα και πράγμα) ένα χιονοτέρας βρυχάται από πάνω μας στις αρχές Μάρτη. Τι λες; Να αρχίσουμε τα ξόρκια πάλι; Γιατί (για την Ιστορία) κάτι τέτοιο δείχνουν και οι χάρτες αρχείου στο ξεκίνημα του ονειρεμένου Μάρτη 1987.

      Διαγραφή
    3. Τώρα: http://www2.wetter3.de/Animation_12_UTC/144_1.gif

      Τότε: http://www1.wetter3.de/Archiv/GFS/1987022812_1.gif

      Διαγραφή
    4. Πραγματι , ο Μάρτιος του 1987 ήταν ένα περίεργο φαινόμενο. Δεν θυμαμαι άλλη φορά να χιονίζει στην Αθήνα καθημερινά για 10 συνεχόμενες ημέρες . Το ίδιο μετεωρολογικό σκηνικό είχε λαβει χώρα 15 ημέρες πιο πριν στην βόρεια Ελλάδα , τον Φεβρουάριο του 1987.

      Διαγραφή
  3. τον τελευταίο καιρό δεν έχουμε μετεωρολογικές προβλέψεις, έχουμε αυτοπροβολή προσώπων και φορέων. Πλησιάζουν και οι εκλογές, άλλοι χτίζουν καριέρες πολιτικού, άλλοι προαλείφονται για γενικές γραμματείες κλπ κλπ. θα το πω. η αρχή έγινε και συνεχίζεται με εκείνη την άχρηστη και ξενόφερτη ονοματοδοσία που το ΕΑΑ πάει να μας "επιβάλει". ας τελειώνει αυτή η κωμωδία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. NW Pindos
    Το μετέο χθες ενώ μετά το μεσημέρι έδινε για βόρεια προάστια Αττικής βροχή, σήμερα τα ξεναγύρισε και δίνει καθαρό χιόνι. Άρα είμαστε κάπου στη μέση σε σχέση με την αρχική πολύ αισιόδοξη για χιόνια πρόβλεψη και την απαισιόδοξη μόνο για βροχές ή χιονόνερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όλοι κοιτάμε,αλλά λίγοι "βλεπουνε",2-3 στην ουσία, ο εξής ένας.Ζιακοπουλος Δημήτριος.
    Δεν είναι τυχαίος ο τίτλος του ΔΑΣΚΑΛΟΥ που σας δόθηκε.
    Ευχαριστούμε θερμά.
    Καλημέρα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να προσθέσω ότι είναι και τα 4 εκ. "πελατών" της Αττικής ο λόγος που είτε οι πιθανότητες χιονόπτωσης είναι αρκετές, είτε λίγες, μπαίνει σχεδόν πάντα στο κάδρο. Αυτά τα 4 εκ. είναι το target group και το ξέρω καλά από την εποχή που δούλευα ως δημοσιογράφος. Και επειδή το αίμα νερό δεν γίνεται, για αυτό έστελνα και τόσα κείμενα κι εδώ. Ίσως να κούρασα τους υπόλοιπους και για αυτό να συγκέντρωνα και αρκετά αρνητικά σχόλια σε κάποιες από τις αναρτήσεις μου. Κουράστηκα, όμως, κι εγώ όχι μόνο από κάποια σχόλια που είχαν πολλή εμπάθεια και με εγκαλούσαν γιατί δεν έγραφα για τον καιρό λες και είμαι ειδικός για να το κάνω ή λες και όλοι έγραφαν πάντα για τον καιρό, αλλά ακόμα και από απαντήσεις, που δεν ήταν κακοπροαίρετες. Γιατί δεν είναι δυνατόν να σκέφτομαι κάθε φορά μήπως παρεξηγηθεί κάποιος φανατικός με το χιόνι από κάτι που θα γράψω.

    Αυτός είναι ο λόγος που σταματάω να γράφω και το διευκρινίζω για να μην υπάρχουν παρερμηνείες ότι το κάνω για κάποιον άλλο λόγο, σχετικό με τον καιρό για παράδειγμα. Άλλωστε, από τη στιγμή που έφτασα στο σημείο να πηγαίνω στην αγαπημένη μου θάλασσα χειμώνα - καλοκαίρι, στην ψυχή μου είναι πάντα καλοκαίρι.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμένα δεν με κουράζεις,φαντάζομαι και άλλους πως όχι. Σου έχω ξαναπεί για τα αρνητικά σχόλια. Κρίνεται πάντα αυτός που κάνει αρνητικό σχόλιο όχι ο αποδέκτης. Πάντως ανάμεσα στο πολύ και στο καθόλου υπάρχει και η ενδιάμεση κατάσταση.
      Φοβερή χιονοθύελλα από το πρωί έχουμε εδώ, το χιόνι πήγε στα 40 εκ και ρίχνει με αμείωτο ρυθμό.Δεν ήταν εντυπωσιακή στα μοντέλα αυτή η κακοκαιρία αλλά η ορογραφια και τα υψόμετρα νομιζω ότι την κάνουν τοπικά πολύ έντονη. Καλο βράδυ σε όλους.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  7. Για να πω τη μαύρη αλήθεια, προσωπικά δεν μπορώ πλέον να κάνω διαίρεση "με το χέρι". Και όχι μόνον εγώ, φαντάζομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Την περασμένη Τρίτη τα μοντέλα έδειχναν ότι σήμερα στην Κέρκυρα θα μας έπνιγε το χιόνι! Εντούτοις έχουμε ψιλόβροχο και θερμοκρασία περί τους 9-10 βαθμούς. Όταν η πρόγνωση γίνεται με όρους "αγοράς" δεν αργούν να εμφανιστούν φαινόμενα μετεωρολογων που θέλουν να προβλέψουν τα χιόνια στο κέντρο της Αθήνας 10 μέρες πριν. Όλα δείχνουν λοιπόν μια συνηθισμένη χειμωνιάτικη ψυχρή εισβολή. Ούτε "ιστορικη" είναι ούτε δικαιολογείται, τελικά, όλος αυτός ο μιντιακός πανικός. Υ. Γ. Ως κάτοικος επαρχίας(Κέρκυρα) έχω πραγματικά βαρεθεί να αξιολογείται η σφοδρότητα ενός καιρικό φαινόμενου από το αν θα χιονίσει στο Σύνταγμα. Στις 4 Ιανουαρίου ντύθηκε στα λευκά το παλαιό φρούριο της Κέρκυρας, φωτογραφία που δεν ξέρω αν θα τραβηχτεί στα επόμενα 10 χρόνια. Την ίδια μέρα το χιόνι έπεφτε πυκνό στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλαδας(πλην πλατείας συντάγματος). Εντούτοις τότε είχαν, κάποια μέσα τουλάχιστον αλλά και πολύς κόσμος, υποβαθμίσει την αξιοσημείωτη ένταση της "Σοφίας". Μιλούσαν πάλι για προγνώσεις που έπεσαν έξω και για "πολύ κακό για το τίποτα" .Αντίθετα για τον "Τηλέμαχο" αμέσως μετά που απασχόλησε μόνο την Αττικοβοιωτία είχαμε να λέμε.. Αχιλλέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στα λευκα η θεσσαλονικη σημερα με πυκνη χιονοπτωση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όταν "απογοητεύεται" η Αθήνα, μάλλον "χαίρεται" η Θεσσαλονίκη, αν καταλαβαίνω σωστά;
    Όπως και να έχει πάντως, η Νύφη του Θερμαϊκού τα έβαλε τα λευκά της σήμερα!
    Δήμητρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πάντως όσο θα συνεχίσετε να μπαίνετε στο meteo.gr προκοπή δε θα βρείτε...καλύτερα στο γνήσιο site της ΕΜΥ και ακόμα καλύτερα στους προγνωστικους χάρτες που δινει + το μοντέλο cosmo! www.hnms.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. NW Pindos
    Θεωρώ ότι στην Αττική από μεσημέρι και μετά σήμερα θα ρίξει τίμιο χιόνι στην Πεντέλη (και μέσα στις κατοικημένες περιοχές της Πεντέλης) - Πάρνηθα και θα χιονίσει περαιτέρω από τα 200μ. χοντρικά και πάνω από το βράδυ και μετά, τελευταίες προβλέψεις πριν μία ώρα κάνουν λόγο για ανατροπή της ανατροπής κλπ. και το ψύχος δεν έχει αρχίσει ακόμη να επηρεάζει την Αττική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν μπορώ να καταλάβω που είδαν κάποιοι επαγγελματίες και ερασιτέχνες την ανατροπή. Εδώ και αρκετές ημέρες όλα ήταν αναμενόμενο να συμβούν ακριβώς έτσι. Απλά η ματαιοδοξία και η υστεροφημία με λεζάντες τύπου " ιστορικός χιονιάς ; " να προλάβουν τις πιθανότητες μιας εξέλιξης. Και αν όχι, έτοιμη η δικαιολογία.. .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σπυρίδων Μπαλαδήμας23 Φεβρουαρίου 2019 στις 12:36 μ.μ.

    Αγαπητέ κύριε Ζιακόπουλε
    Καλημέρα σε σας και όλη την μετεωπαρέα.
    Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται πόσο καλά είναι προφυλαγμένη, τις περισσότερες φορές τουλάχιστον , από έντονα- επικίνδυνα μετεωρολογικά φαινόμενα η πόλη της Αθήνας και γενικά το λεκανοπέδιο της Αττικής.
    Από την άλλη πλευρά ότι κι αν έρθει από άποψη φαινομένων καλοδεχούμενα.
    Ο φετινός χειμώνας μοιάζει να είναι όπως οι χειμώνες των παιδικών μας χρόνων.
    Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους, με την ευχή τα όποια καιρικά φαινόμενα έρθουν να μην δημιουργήσουν πρόβλημα σε συνανθρώπους μας.

    Με εκτίμηση
    Σπυρίδων Μπαλαδήμας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. μια απορια.
    με -7 στα 850hpa χιονιζει κεντρο αθηνα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χιονίζει πυκνά στην δυτική φθιωτιδα από το πρωί και φυσάει πολύ, κάτι που δεν είναι πολύ συνηθισμένο στις περιπτώσεις αυτές. 20 εκ έφτασε το χιόνι στα 600μ. Καλο Σαββατοκύριακο εύχομαι σε όλους.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μετά από ταξίδι αστραπή από Αθήνα σε Λαμία (στις 06:15) και επιστροφή πίσω Αθήνα (14:00), το καιρικό ρεπορτάζ λέει τα εξής:
    1. τουλάχιστον οι αρχές φαίνονται προετοιμασμένες και υπάρχουν παντού αλατιέρες και γκρέιντερ.
    2. από Υλίκη και βορειότερα τα βουνά φαίνεται να δω χιονίζονται από τα 350-400μ και πάνω.
    3. στο Μαρτίνο στις 12:30 έριχνε χιονάκι με 2° C
    4. από Μαλακάσα και κάτω είχε 3-4°C παραπάνω.
    5. η Υλίκη έχει κυριολεκτικά τιγκάρει. Όπως έγραφε και ο Χριστόδουλος, δεν φαίνεται πλέον η λευκή γυμνή ζώνη από φυτά στις όχθες της.

    Κατά τα αλλα, τα συγχαρητήριά μου στο δάσκαλο όλων μας εδώ στο blog. Οι νέοι μπορεί να είναι ωραίοι, αλλά ο παλιός είναι πάντα αλλιώς. Εφησυχάζουμε με την χρήση της τεχνολογιας (της οποίας είμαι "φανατικό" παιδί - καθότι Μηχανικός Υπολογιστών του ΕΜΠ) και μερικές φορές ξεχνάμε και τα βασικά. Το συναντώ καθημερινά στη δουλειά μου.

    Καλή συνέχεια σε όλη την μετεω-παρέα,
    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Σταματήστε τα εύγε και τα μπράβο. Ένας ιδανικός και ανάξιος μετεωρολόγος είμαι που συνεχίζει να κάνει προγνώσεις γιατί πρώτα βγαίνει η ψυχή του ανθρώπου και μετά το χούι του. Όσο για τις επιτυχίες των προγνώσεών μου, αυτές είναι πολύ λιγότερες από τις αποτυχίες. Στις καιρικές προβλέψεις μόνο ένας δεν αποτυγχάνει. Αυτος που δεν κάνει προβλέψεις!
    Καλό βράδυ, πλέον από το κλεινόν άστυ.
    Όσο για την εμπειρία του σημερινού ταξιδιού Κόνιτσα- Αθήνα, οι τρομερής έντασης Α-ΒΑ άνεμοι ήταν το κυρίαρχο στοιχείο του καιρού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντα μετρημένος!
      Όντως δάσκαλε οι άνεμοι σήμερα κυρίως δυτικότερα της Πίνδου ακόμα κ στα ηπειρωτικά είναι τρομεροί τόσο που όταν βγαίνεις έξω ακούς ένα βουητό!
      Όσον αφορά το ύψος των χιονοπτώσεων και στην Ευρυτανία που έμαθα σήμερα είναι τεράστιο!

      Διαγραφή
    2. Κύριε Ζιακόπουλε τα εύγε και τα μπράβο σας αξίζουν όχι γιατί δεν κάνετε λάθη - που δεν κάνετε λάθη, με βάση τουλάχιστον όπως βιώνω τον καιρό στο πετσί μου καθημερινά - αλλά διότι γράφετε (εξαιρετικά κείμενα πάντα) χωρίς καμία σκοπιμότητα. Το μοναδικό κίνητρό σας είναι η αγάπη που έχετε για την ενασχόλησή σας με τον καιρό. Είναι πολύ δύσκολο κάποιος που θα φτάσει ψηλά, να παραμείνει αγνός και έντιμος. Να παραμείνει όπως ήταν στην αρχή του ταξιδιού του, ακόμα και όταν φτάσει πια στην κορυφή. Αυτή είναι η επιτυχία σας. Συνεχίστε την καλή δουλειά και συγγνώμη για τα πολλά - ενοχλητικά και κουραστικά - mail που σας έστειλα.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    3. Τα εύγε σας αξίζουν διότι είστε ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ με όλη τη σημασία του όρου.

      Διαγραφή
  19. Εκαστος στο ειδος του και ο ...master Ζιακοπουλος στην μετεωρολογία!!

    Αν ακολουθήσουμε την νοοτροπία του ΜΕΤΕΟ που προσπαθεί να αναλάβει ρολο ΕΜΥ,
    θα πρέπει η ΕΜΥ με ενα τηλεσκόπιο και αλγοριθμικά μοντέλα να βγάζει ανακοινώσεις για εποικημενες πτώσεις μετεωριτών ,να ονοματίζει νεα αστρικά σώματα κτλ!!
    κάλο απόγευμα σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλησπέρα σε όλη την παρέα,χιονια σήμερα στα ορεινά της Λεσβου,κ χιονόνερο κ βροχή στα υπόλοιπα του νησιού,εκαστος στο είδος του κ ο ζιακοπουλος στις προγνώσεις του,οπου υπάρχει υπερβολή κ φανφαρισμος γίνεται σούπα το όλο θέμα,μετρημενες κ τεκμηριωμένες προγνώσεις κάνουνε την διαφορά,καλο βράδυ στον δάσκαλο κ σε όλη την παρέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλησπέρα και από μένα δάσκαλε! Για μια ακόμη φορά αποστομοτικος και κατατοπιστικοτατος όπως πάντα!
    Να ενημερώσω την όμορφη παρέα πως από τις 3 το μεσημέρι ξεκίνησε η χιονόπτωση από την Εκάλη και βορειότερα με σταθερή ένταση. Αυτή την ώρα έχουμε χιονοστρωση στις εύκολες επιφάνειες. Καλά χιόνια και ας ευχηθούμε να έχουμε μια άσπρη μέρα αύριο.
    Καλή συνέχεια και καλό ξενύχτι σε όλους!
    Φιλικά,
    Δημήτρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πλατεια Παλιας Πεντέλης ανεμοθυελλα με χιόνι. Λεπτές νιφάδες που όμως σιγά σιγα ακάνουν τη δουλίτσα τους. Ευτυχείτε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Από Παρασκευή το βράδυ που ξεκίνησε να βρέχει,έριξε πολύ νερό και από εχθές το πρωί δυνάμωσε αρκετά,με το νερό να κυλά ποτάμι.Οπως σωστά έγραψε και ο Χρήστος Κομποροζος,κατά τις 12 το μεσημέρι, με 2 βαθμούς στο γύρισε ξαφνικά στο χιόνι.
    Φυσικά, μετά από τόσο πολύ νερό και με τέτοια θερμοκρασία, δεν μπορούσε να το στρώσει.
    Ο πολύ δυνατός ΒΔ άνεμος και το πολύ χιόνι σέ όλα τα ορεινά του Ελικώνα, δεν μας αφηνε και πολλά περιθώρια.
    Σε ένα ταξίδι, αστραπή μέχρι τον Αγ.Στέφανο Αττικής, διαπίστωσα και εγώ ότι και ο Χρήστος. Σε όλο τον δρόμο, οι αλατιερες και τα εκχιονιστικα ήταν στις επάλξεις του αγώνα.
    Χιόνι(λίγο),συνάντησα στην Ριτσωνα τίποτα στην Μαλακασα, αλλά αρκετό από Καπανδρίτι έως τον Αγ.Στέφανο που όπως σωστά είπε ο φίλος Δημήτρης, σε ευαίσθητες επιφάνειες το είχε πιάσει.
    Στην επιστροφή μου ,η ίδια ακριβώς εικόνα.
    Μόνο που στο χωριό μου χιονιζε αρκετά και υπήρχε και δίωρη διακοπή ρεύματος.
    Συνέχισε να χιονίζει,άλλοτε δυνατά και άλλοτε πιο λίγο.
    Σε μια βόλτα που έκανα στα γύρω χωριά,υψομετρικα ψηλότερα από το χωριό μου,το είχε ήδη στρώσει για τα καλά.
    Η θερμοκρασία οριακά γύρω απιβτο μηδέν.
    Συνέχισε να χιονίζει όλη νύχτα,όλα ήταν άσπρα, αλλά δεν το "γεμιζε"καλά.Ο δρόμος, ναι μεν επιανε,αλλά όχι όπως...πρεπει.
    Αφού με...έφαγε η κουρτίνα λοιπόν(Και το κονιάκ, για να πω την αλήθεια!!)Κατά τις 4 το πρωί,ξεκίνησε να χιονίζει πολύ πυκνά και εδώ και μισή ώρα ξεκίνησε χιονοθυελλα.
    Τώρα δεν φαίνεται τίποτα έξω, αέρας, ομίχλη και πυκνό χιόνι, συνθέτουν ένα ιδανικό τοπίο και πιστεύω ότι το ξημέρωμα θα έχουμε μια θαυμάσια εικόνα...!!
    Ελπίζω, ανάλογες εικόνες, να υπάρξουν και σε άλλες περιοχές.
    Τελικά,είχα δίκιο, η επιστροφή του δασκάλου στο κλεινόν άστυ, έφερε και αρκετή τύχη μαζί...!!
    Το ίδιο..
    διαπίστωσα και με το κονιάκ,φέρνει περισσότερο...γούρι από το τσίπουρο, οπότε αλλάζω...έθιμα και γούστα...!!
    Καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστόδουλε στο είπα,θα ξεχαρμανιάσεις!
      Έστω τελικά κ αν σου έμεινε η πικρία ότι θα μπορούσες να έχεις καλύτερη χιονόστρωση.
      Γιώργο σ'ευχαριστώ για την live cam από την πλατεία Καρπενησίου που ανέβασες(συνεχίζει κ χιονίζει),εγώ πάλι δε σκέφτηκα να ανεβάσω το λινκ.

      Διαγραφή
  24. Καλημέρα. Τελικά κατάφερε και χιόνισε μέχρι και τα βπ της Αττικής. Εδώ στα 360 μέτρα 3 χλμ από Κηφισιά έχει πασπαλισει με 0.2 βαθμούς και τρομερό αέρα, ενώ το χιονακι συνεχίζει να πέφτει χωρίς να φθάνει στο έδαφος συνήθως...
    Τελικά, οι προβλέψεις συνέχισαν να είναι προβληματική ακόμα και τώρα. Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα είχαν μάλλον πολύ λιγότερα φαινόμενα από αυτά που φαινόταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Νομίζω πως ο δυνατός αέρας-σε συνδυασμό κ με τις μαλλον οριακες θερμοκρασιες στις πεδινες κ ημιορεινες περιοχες εμπόδισε κ εμποδίζει να υπάρχει καλή χιονοστρωση εκεί όπου χιόνισε κ χιονιζει. Είμαι Αθήνα αυτή τη στιγμή κ πραγματικά τόσο ισχυρο ΒΑ άνεμο εντός λεκανοπεδίου είχα χρονιά να δω. Βέβαια σε κάποιες περιοχές που συνδυάστηκε ο άνεμος κ οι χιονοθερμοκρασιες (ορεινά Στερεάς, Πήλιο, Λήμνος, Σαμοθράκη) είχαμε κανονικά blizzards (χιονοθυελλες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Και βέβαια θα συμφωνήσω απόλυτα με τα σχόλια τόσο του κ. Ζιακοπουλου για τη σχέση media-μετεωρολογιας, όσο κ με τον φίλο Αχιλλέα πιο πάνω από την Κέρκυρα. Δεν μπορεί η σφοδρότητα μιας κακοκαιρίας να αξιολογείται από το εαν θα χιονίσει στο Σύνταγμα η εαν το στρώσει στο παρμπρίζ 3 αυτοκινήτων στο Διόνυσο, ενώ την ίδια στιγμή άλλες περιοχές στην Ελλάδας μπορει να βλέπουν ιστορικά πράγματα (πολύ ωραίο το παράδειγμα της Κέρκυρας στην κακοκαιρία Σοφία). Αλλά είπαμε μια ζωή ομφαλοσκοποι. Τέλος θα πρέπει να σταματήσει αυτή η καιρικη τρομολαγνεία των ηλεκτρονικών μέσων για λόγους click-baiting (ξέρω ανοίγω ένα άλλο πολυ σημαντικό θεμα εδώ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή