Όψιμες αλκυονίδες ή πρώιμες ανοιξιάτικες ημέρες


Οι υψηλές πιέσεις της κεντρικής Μεσογείου επεκτείνονται προς την περιοχή μας με αποτέλεσμα το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού στη χώρα να είναι η ηλιοφάνεια, οι ασθενείς άνεμοι και οι τοπικές ομίχλες το πρωί στα ηπειρωτικά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της. Όψιμες αλκυονίδες ή πρώιμες ανοιξιάτικες ημέρες θα είναι και οι επόμενες 2 ημέρες, αλλά η εικόνα του καιρού θα αλλάξει προς το τέλος της εβδομάδας. Συγκεκριμένα, από το απόγευμα της Παρασκευής (22/2) στη Βόρεια Ελλάδα και το Σαββατοκύριακο (23-24/2) σε όλη τη χώρα θα μεταφερθούν πολύ ψυχρές αέριες μάζες πολικής προελεύσεως, με αποτέλεσμα την επικράτηση κακοκαιρίας χειμωνιάτικου τύπου. Πέρα από τη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, προβλέπονται χιονοπτώσεις κυρίως στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα και πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις Β-ΒΑ άνεμοι.
Καλή εβδομάδα, φίλοι μου

ΤΡΙΤΗ, 19 Φεβρουαρίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 19-2-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 και στο Θρακικό ΒΑ 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 17 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Άνεμοι Β-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 18 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 18 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Λίγες νεφώσεις στην Κρήτη. Άνεμοι Β 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 18 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 17 βαθμούς. 

Ν. Θεσσαλονίκης:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 16 βαθμούς.

28 σχόλια:

  1. Δασκαλε μια πρώτη γεύση για τα επερχόμενα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καμιά 50αριά φωτιές καταμεσής του χειμώνα στην Ισπανία...

    Αλκυονίδες και ανοιξιάτικες μέρες μαζί όπως γράφει ο κ. Ζιακόπουλος έχουμε, ωστόσο, το πραγματικό εντυπωσιακό ήταν ότι σήμερα Δευτέρα δεν ήταν κρύα η θάλασσα παρά τις πέντε μέρες σερί με ισχυρό βοριά που είχαν προηγηθεί. Δεν συγκρίνεται, βέβαια, η ζέστη που έχουμε εδώ με την Ισπανία, όπου έχουν ξεσπάσει καμιά 50 πυρκαγιές, εκ των οποίων αρκετές είναι προϊόν εγκληματικής ενέργειας, όπως αναφέρει η Liberation. Ενεργές είναι ακόμα 48 πυρκαγιές από τις 50 συνολικά, για τις οποίες επιστρατεύτηκαν 760 άτομα από διαφορετικές περιοχές για την κατάσβεσή τους.

    Από την Πέμπτη 14/2, όταν ξέσπασαν οι πρώτες πυρκαγιές σε μία ορεινή περιοχή στα βόρεια της χώρας, καμία ανθρώπινη απώλεια δεν έχει αναφερθεί, καθώς στην πλειοψηφία τους έχουν εκδηλωθεί σε μη προσβάσιμες ζώνες και δεν απειλούν τον πληθυσμό και τις υποδομές. Δύο άτομα συνελήφθησαν, ενώ δεν υπάρχει κανένας τραυματισμός, απλά πέντε άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
    https://www.liberation.fr/direct/element/le-nord-de-lespagne-touche-par-une-cinquantaine-dincendies_93915/

    Στη Νέα Καληδονία, από την άλλη, εκδόθηκε προειδοποίηση επιπέδου 2 για κυκλώνα σε εφτά κοινότητες στα βόρεια του νησιού, όπως αναφέρει η Le Monde. Συγκεκριμένα, πλησιάζει η τροπική ύφεση Oma, που θα πλήξει τόσο τα νησιά Belep, ενός αρχιπελάγους 850 κατοίκων, όσο και το βόρειο τμήμα της Νέας Καληδονίας. Το υπόλοιπο νησί, που είναι γαλλική κτήση, βρίσκεται σε κατάσταση προ - συναγερμού. Η Oma συνοδεύεται από ανέμους ταχύτητας 100 χιλιομέτρων την ώρα και ριπές 130 χλμ., που θα ενταθούν στα 150 και 170 χιλιόμετρα τη νύχτα, ενώ στη συνέχεια αναμένονται και βροχές και καταιγίδες.

    Στη θάλασσα, τα κύματα θα φτάσουν τα 5 μέτρα και υπάρχει κίνδυνος να "βυθιστούν" παράκτιες περιοχές. Εξαιτίας του φαινομένου Oma, η επιστροφή στο σχολείο μετά το τέλος του αυστραλιανού καλοκαιριού, μετατέθηκε για δύο μέρες (αντί για σήμερα Δευτέρα 18/2, θα γίνει την Τετάρτη 20/2).
    https://www.lemonde.fr/planete/article/2019/02/18/alerte-cyclonique-en-nouvelle-caledonie_5424676_3244.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι τοποθετήσεις του κ. Σπανού είναι πάντοτε πολύ ενδιαφέρουσες, το δε κινητό σας σας δίνει τη δυνατότητα να τις παρακάμπτετε.
      Συγχαρητήρια κ. Ζιακόπουλε για την ποιότητα του blog σας από έναν καιρόφιλο, που σπάνια γράφει, αλλά σχεδόν καθημερινά το παρακολουθεί.

      Διαγραφή
  3. Να συμπληρώσω όμως, ότι η Ισπανία σχεδόν κάθε μήνα από το καλοκαίρι και μετά, είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό της, ψυχρότερη των μέσων κλιματικών τιμών. Όλοι σχεδόν οι μήνες της, μαζί και η Πορτογαλία! Ο επόμενος χάρτης είναι οι τελευταία 4 μήνες συνολικά.
    http://models.weatherbell.com/climate/ncep_cfsv2_480_t2anom_europe.png
    Και οι τελευταίες 20 ημέρες
    http://models.weatherbell.com/climate/ncep_cfsv2_80_t2anom_europe.png

    Νικ.Νικ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά όσα επισημαίνεις φίλε Νικ. Νικ. Απλά μου έκανε εντύπωση ο αριθμός των πυρκαγιών για τέτοια εποχή και επισύναψα το κείμενο.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  4. Οι θερμοκρασίες το σκ για Θεσσαλονίκη θα πέσουν σίγουρα αλλα δεν νομίζω ότι θα έχει μόνο 2 βαθμούς το μεσημέρι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με πολύ ισχυρούς έως θυελλώδεις Β-ΒΑ ανεμους το Σαββατοκύριακο η πρόβλεψη για τα Γιάννενα βγαίνει εύκολα απο σήμερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς Δημήτρη, τη δυτική Ελλάδα (Ήπειρο - Δ. Στερεά, Δ. Πελοπόννησο) τη δείχνουν εκτός παιχνιδιού, όπως και μεγάλο τμήμα της Μακεδονίας οι χάρτες του freemeteo. Αντίθετα, η Αττική ντυμένη στα λευκά (στους χάρτες) για μία ακόμα φορά στον ατελείωτο φετινό χειμώνα, που να υπενθυμίσω ότι ουσιαστικά καλά κρατεί από τις 30 Νοέμβρη. Τηρουμένων των αναλογιών η Ελλάδα έχει τον πιο - δεν θα έλεγα βαρύ αλλά καταστροφικό, αν υπολογίσουμε θύματα και ζημιές, που άμεσα ή έμμεσα οφείλονται σε αυτόν - χειμώνα από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

      Δεν μπορώ, πάντως, να πιστέψω ότι θα χιονίσει σοβαρά στα νότια και παραθαλάσσια τμήματα της Αττικής με 8-9 beaufort βοριά. Οι άνεμοι θα είναι ακριβώς όπως τις προηγούμενες μέρες, απλά οι θερμοκρασίες θα είναι πιο χαμηλές. Δεν ξέρω τι ρόλο μπορεί να παίξει αυτό, άλλωστε, είμαι άσχετος επί του θέματος, οπότε ας μιλήσουν οι ειδικοί. Και ας απολαύσουμε προς το παρόν - και - τη σημερινή λιακάδα και μπονάτσα στον Σαρωνικό από τον Πειραιά μέχρι τον Αρτσιντά. Το νησάκι στο Θυμάρι στα ανοιχτά. Το τελευταίο σύνορο πριν το απέραντο γαλάζιο.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  6. Καλή βδομάδα σε όλους! Ευχαριστούμε κύριε Ζιακόπουλε για την κατατοπιστική τοποθέτηση σας για τις προσεχείς ημέρες! Για μια ακόμη φορά η χώρα μας με τις καιρικές ομορφιές της θα μας μαγέψει. Πραγματικά μετά το τελευταίο παγωμένο πενθήμερο ένιωθες τον σημερινό ήλιο πως έκαιγε, μας ζεστανε πραγματικά όπως θα μας ζεστάνει και μέχρι την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο όμως θα έχουμε χιονοπαρτι και θέλω να πιστεύω πως θα είναι η πιο αξιόλογη ψυχρή εισβολή του φετινού χειμώνα! Εν αναμονή λοιπόν των συναρπαστικών καιρικών γεγονότων!
    Δημήτρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μόνο μην πεταχτεί η μαυρόγατα ο Λαμέρας. Τώρα που ξέρουμε ότι είναι καλά, δεν τον θέλουμε τις επόμενες 4 ημέρες. Να βρει Σάββατοκυριακο να μας λέει ότι χιονίζει Καλλιθέα να εκπληρωθεί και η προφητεία του δάσκαλου που μας είχε πει τότε που ανησυχήσαμε ότι ο Γιώργος θα γυρίσει και θα χιονίζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μη μου τον Γιώργο τάραττε! Και το έχω γράψει ήδη από το Σάββατο: κάντε τα βουντού σας να μην μας πουλήσουν τα μοντέλα...

      Καλή ηλιόλουστη εβδομάδα σε όλη την μετεω-παρέα, και από Παρασκευή είθε να ξεκινήσουν τα σπουδαία.

      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
    2. NW Pindos
      Καλησπέρα φίλε Γιώργο μετά από καιρό! Σχετικά με τον καιρό, αυτή η κατεβασιά για Αττική αν παραμείνουν έτσι τα στοιχεία (η εκτίμηση μου είναι ότι έχει κλειδώσει) θα έχει πιο καλό χιόνι από εκείνο με τη Σοφία, έτσι πιστεύω, και με περισσότερη διάρκεια. Αν έβγαινε και καμιά καλή σύγκλιση θα ήταν ακόμη καλύτερα, αλλά και έτσι είναι εντάξει για ανατολικά προσήνεμα συμπεριλαμβανομένης της Αττικής και κυρίως της ΒΑ Αττικής, ο άξονας της Πεντέλης φαίνεται να είναι στο επίκεντρο.

      Διαγραφή
  8. Καλησπερα δασκαλε και σε ολα τα παιδια. Φαινεται πως η πιο σημαντικη ψυχρη εισβολη γαι τα ανατολικα προσηνεμα οχι μονο για τον φετινο, αλλα για μενα μετα τον χιονια του 2008 ειναι αρκετα πιθανο να ερθει. Και αυτο γιατι ο αυλωνας θα μπει απο μαυρη θαλασσα! Ουτε απο δυτικα η βδκα να φαμε πρωτα τον θερμο τομεα μεχρι να βγει το χαμηλο αιγαιο, αλλα ουτε και απο βορεια. Κατευθειαν απο τα ΒΑΚΑ!! Αλλωστε δεν αφηνει περιθωρια η θεση του αντικυκλωνα στην κεντροδυτικη ευρωπη. Η πιο καταλληλη θεση! Οι θερμοκρασιες στα 850hpa επαρκουν και με το παραπανω, καλη η υποστηριξη, και δυναμικο αιτιο εφοσον ολα πανε καλα. Το μονο που ψαχνουμε ειναι η διαρκεια και η ενταση των χιονοπτωσεων (να δουμε που τελικα θα κατσει το χαμηλο). Εστω και για λιγο ολοι θα δουμε κατι στον νομο της αττικης. Ψαχνουμε το καλυτερο που για μενα ειναι 2ημερος γεματος χιονιας. Αλεξανδρος Μητσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Απ ότι φαίνεται μέχρι στιγμής,αυτη την φορά θα έχουμε πάλι θυελλώδεις βοριάδες όμως οι θερμοκρασίες θα είναι πιο χαμηλές με αρκετό υετο αυτή την φορά κ στο βόρειο αιγαιο,τουλαχιστον για το σαββατο,πιστευω ότι θα έχουμε αρκετες ευχάριστες εκπλήξεις,ο χειμώνας καλά κρατάει ακόμη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα αν πω ότι ο χειμώνας έχει παραδοθεί στον ερχομό της άνοιξης αφού καθόλη τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας έχει θερμοκρασίες 15-20 βαθμούς θα φανώ «ασεβής»; Ας φανώ! Άλλωστε φαίνεται ότι τούτος ο μήνας όλους θα μας ικανοποιήσει: ηλιόφιλους και χιονόφιλους. Απολαύστε υπεύθυνα λοιπόν όλοι!

      Διαγραφή
  10. Παιδιά πλήν του ψοφόκρυου στην περιοχή μου το ξέρω ότι είναι δύσκολο για κάτι καλό από φαινόμενα.
    Θέλω όμως,όπως κ γίνετε ήδη,χαμηλούς τόνους κ ταπεινότητα στο "τέρας" που δείχνει να έρχετε(γιά το μεγαλύτερο μέρος της χώρας)γιατί ήμαστε ακόμα μακριά κ τα μάτια μας έχουν δει πολλά.
    Σωστή λοιπόν η αποχή του Γιώργου Λαμέρα μέχρι νεοτέρας όπως σωστά κ τα μετρημένα λόγια των φίλων εδώ μέσα.
    Σε 4 μέρες από τώρα θα έχουν κλειδώσει τα πάντα όπως κ η παράταση η μη της κακοκαιρίας κ την επόμενη βδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα σας. Έρχεται ο χιονιάς που όλοι περιμέναμε, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων μετρημένων στα δάχτυλα του ενός χεριού. Οι ηπειρωτικοί ανατολικονότιοι ιδίως, θα έχετε την τιμητική σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείς όσων γράφουν σε αυτό το blog Χρήστο και όχι όσων μόνο το διαβάζουν ή, απλά το επισκέπτονται καμιά φορά. Δεν αναφέρω όσους δεν ασχολούνται με τον καιρό, που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία, αφού τις προτιμήσεις τους της δείχνει η παραλιακή που είναι γεμάτη σε κάθε λιακάδα και άδεια όταν έχει κακοκαιρία. Αυτό τουλάχιστον βλέπω κάθε φορά που πάω στη θάλασσα.

      Και επειδή είμαι σχεδόν συνέχεια έξω και σε διάφορα μέρη της Αττικής, όπου μιλάω με αρκετό κόσμο, οι περισσότεροι είναι κουρασμένοι και ταλαιπωρημένοι από τον φετινό χειμώνα. Η συντριπτική πλειοψηφία δεν θέλει, λοιπόν, αυτόν τον χιονιά - αν τελικά αποδειχτεί τόσο δριμύς όσο λέγεται και έχει και διάρκεια. Μην κρίνουμε εξ ιδίων τα αλλότρια.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  12. Καλημέρα. Τα μοντέλα άρχισαν τις παλινωδίες τους, πράγμα μάλλον αναμενόμενο, αφού θα ήταν αδιανόητο τα μαθηματικά αυτά μοντέλα να δείχνουν το ίδιο πράγμα συνεχώς. Η τάση δεν αλλάζει νομίζω, θέλω όμως από αύριο σταθερότητα στο σημείο που τη θέλουμε βεβαίως, :) γιατί άλλο τάση κι άλλο πραγματικότητα.

    Από εκεί και πέρα, έχω την αίσθηση ότι οι μεγάλοι χιονιάδες φαίνονται 7-10 μέρες πριν. (βλέπε 2004, νομίζω και 2006-2008, για το 2002 δεν έχω άποψη, δεν είχα ιδέα από gfs και τέτοια πράγματα). Όλοι οι μικρομεσσαίοι χιονιάδες αλλά και όσοι χάθηκαν στη διαδρομή ήταν σε φάση ήξεις αφήξεις στην εβδομάδα και βλέπαμε για το πού θα καθόταν η μπίλια 3-4 μέρες πριν και αν. Η επερχόμενη κακοκαιρία έχει φανεί 10 ημέρες τουλάχιστον. Ελπίζω να μη μας διαψεύσει τις προσδοκίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα στην μετεω-παρέα.

    Κάθε run είναι και καλύτερο από τα προηγούμενα για το τριήμερο 23-25/02, ενώ φαίνεται ότι η επερχόμενη κακοκαιρία (που θα ονομαστεί σίγουρα από το meteo, με αρχικό γράμμα το Ψ) θα επηρεάσει με χιόνια μεγάλο μέρος της ανατολικής χώρας, ακόμα και νησιά των Κυκλάδων, καθώς και την Κρήτη. Η Αττικοβοιωτία και η Εύβοια θα έχουν την τιμητική τους. Όπως σωστά λέει και ο Αλέξανδρος Μήτσης, αυτό το "όμορφο" τερατάκι έρχεται κατευθείαν από ΒΑ, από Μαύρη Θάλλασα. Βέβαια (για να βγάλω και τα 'σώψυχά μου) με προβληματίζει και με φοβίζει η ένταση των ανέμων, ειδικά Κυριακή και Δευτέρα (7-8Bf από ΒΑ).

    Κάντε όλοι τα γούρια σας και πάμε με θετικές σκέψεις.

    Χρήστος Κομπορόζος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Oχι άλλο χειμώνα... Άνοιξη κ ζεστή θέλουμε :Ρ

      Διαγραφή
  14. Υπομονή μέχρι την Πέμπτη για λεπτομέρειες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Άκρα του τάφου σιωπή, στον κάμπο βασιλεύει
    Λαλεί πουλί,παίρνει σπυρί και η μάνα το ζηλεύει.
    Διονύσης Σολωμός (Ελεύθεροι πολιορκημένοι).
    Άκρα του τάφου σιωπή, στον κάμπο βασιλεύει.(Χριστοδουλος)
    Όλη η φύση, βρίσκεται σε απόλυτη ησυχία, τα σημάδια που συνάντησα δυο μέρες τώρα στον κάμπο, πραγματικά με φοβίζουν.
    Όπως σωστά λέει και ο Σιμουλης, το περίμενα πολύ νωρίτερα αυτό το"τερας".Αυτή την εποχή με τρομάζει.
    Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν επιβεβαιωθούν οι ενδείξεις.
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τελικά την πιο ισχυρή ψυχρή εισβολή τη φυλαγε για το τέλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μάλλον Πάμε για επικό φινάλε Φεβρουαρίου. Καλημέρα στην παρέα μάς! Καλημέρα στον κύριο ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Παίζει κ back door...θα δούμε
    Με τα σημερινά δεδομένα πολύ θαψαρ..
    Για να δούμε αν θα φλεβισει

    ΑπάντησηΔιαγραφή