Περιορίζονται οι αβεβαιότητες, αλλά σιγουριά για οποιαδήποτε εξέλιξη δεν υπάρχει


Αβαθές βαρομετρικό χαμηλό στη Ν. Αδριατική κινείται Ν-ΝΑ. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και ένα ψυχρό μέτωπο, προερχόμενο από τη Β-ΒΑ Ευρώπη. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), οι βροχές και οι χιονοπτώσεις θα είναι τοπικές και σύντομες, αλλά το Σάββατο (23/2) ο καιρός θα παρουσιάσει βαθμιαία επιδείνωση. Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι οι ισχυρές βροχές, οι χιονοπτώσεις ακόμα και στα πεδινά (κεντρική και βόρεια Ελλάδα), οι θυελλώδεις ΒΑ άνεμοι και το κρύο. Την Κυριακή (24/2), τα καιρικά φαινόμενα βαθμιαία θα περιοριστούν στη Θεσσαλία, την Α. Στερεά- Εύβοια, την Α. Πελοπόννησο, το κεντρικό και το Ν. Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Οι ΒΑ άνεμοι θα φθάνουν τα 9 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Τη Δευτέρα (25/2), οι βροχές και οι χιονοπτώσεις στις ηπειρωτικές περιοχές θα εξασθενήσουν και η ένταση των ανέμων θα πέσει κατά ένα μποφόρ.

Υ.Γ. (α) Η παραπέρα κίνηση προς την Τυνησία - Λιβύη της προερχομένης από τη Β-ΒΑ Ευρώπη οπισθοδρομούσας ατμοσφαιρικής διαταραχής περιορίζει τα ποσά υετού σε αρκετές περιοχές της χώρας και κυρίως στην κεντρική Ελλάδα.

(β) Ανηφορίζουν τα χιόνια στην Αττική.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 22 Φεβρουαρίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22-2-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά) τις απογευματινές-βραδινές ώρες. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 14 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά) τις απογευματινές-βραδινές ώρες. Άνεμοι ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 16 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά) τις βραδινές ώρες σε Θεσσαλία και Στερεά. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 16 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές τις βραδινές ώρες στο Β. Αιγαίο. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 17 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις που το απόγευμα θα αυξηθούν. Άνεμοι Δ-ΝΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 15 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Λίγες νεφώσεις που το απόγευμα θα αυξηθούν. Άνεμοι ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 13 βαθμούς.

31 σχόλια:

  1. Καλησπέρα από Κιάτο,ευχαριστούμε για την απλή και χωρίς φανφαρονισμούς ,καιρική ενημέρωση...(το όνομα Θεμιστοκλής Κελαδινός σας λέει κάτι Κε Ζιακόπουλε ?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παίδες, δεν ξέρω για εσάς εγω έξω ξενερώσει με την κατάσταση. Για μένα χάθηκε μία ιστορική ευκαιρία, οπότε πάει,χάλασε η σούπα, σχολασε το πάρτι ... Τι να τα κάνω τα χιονόνερα και τα γλυκανάλατα χιονακια (που ούτε αυτά τα πολύπιστεύω ακόμα και για βπ.) έχουμε χορτάσει από δαύτα.

    Πάντως η χρονιά κλείνει καλά με έναν πολύ καλό χειμώνα με το πιο ποιοτικό χιόνι από το 2008 και μετά για τα βπ της Αττικής) που αν μας καθόταν και αυτό θα ήταν όνειρο Δεν πειράζει, καλά να είμαστε, θα έχουμε και άλλες ευκαιρίες (να χάσουμε 🤣).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πανω απ'ολα καλα να ειμαστε,γεροι δυνατοι,ακμαιοι.Επισης ας δουμε μην ανεβασουν περισσοτερο τους φορους,μην μας αρπαξουν τα σπιτια μας οι τραπεζες,μην ερθουν κιαλλα πετσοκομματα σε μισθους εισοδηματα κλπ,μην γινει ντου στο αιγαιο απο τουρκια(αν και αυτο συγκεντρωνει ελαχιστες πιθανοτητες)μην αυξησει την μεταναστευτικη ροη ο ερντογαν πνιγοντας τα νησια με προσφυγες-μεταναστες και τα καλα χιονια θα ερθουν αν ειναι να ερθουν ακομα και σε περιοχες που δεν χιονιστηκαν φετος ιδιαιτερα.
      Αλλα πραγματα ειναι πιο επειγοντα η να το πω αλλιως σε πρωτη προτεραιοτητα ταξινομοντας τα διαφορα προβλημα που υπαρχουν στην κοινωνια.
      τα δευτερευοντα ζητηματα οπως τα χιονια ερχονται σε δευτερη μοιρα αν αντιληφθουμε την κατασταση πιο σφαιρικα.

      υγ:κυριε Ζιακοπουλε θα προτιμουσα να μου απαντουσατε σε μια απορια η οποια εχει ως εξης:Για να εχουμε μια δυνατη κακοκαιρια χρειαζεται ο αυλωνας να εχει γρηγορη κινηση η αργη;Σε ποια περιπτωση οι κακοκαιριες βγαινουν πιο εντονες?

      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα σε όλους.
    Δίκιο έχει ο Βαγγέλης που παραπονιέτε καθώς εκεί που έδειχνε να χιονίζετε η περιοχή του μέχρι τις βάρκες τώρα παίζει να πάρει τα βουνά για να δει κάτι καλό.
    Πάντως πέρα του τι θα κάνει στην κάθε περιοχή του καθενός(και η δική μου περιοχή βγαίνει εκτός χιονοπτώσεων οριστικά γιά τα πεδινά αλλά λίγο πιο ανατολικά κ βόρεια θα γίνετε χαμός)η κακοκαιρία δεν πρέπει να υποτιμηθεί σε καμία περίπτωση.
    1ον Στη βόρεια χώρα εκτιμώ πως το χιόνι που θα πέσει από το πρωί μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου θα δημιουργήσει τοπικά σίγουρα θέματα καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες θα το παγώνουν αμέσως.
    2ον Η Θεσσαλία(κυρίως κεντροδυτική) κ όλη η βόρεια Στερεά(Ευρυτανία,Φθιώτιδα,Φωκίδα κ Βοιωτία θα χιονιστούν εξ ολοκλήρου κ πάνω από τα 200 με 250μ θα έχουμε κ μεγάλες χιονοστρώσεις.
    3ον Η βόρεια-βορειοανατολική Πελοπόννησος(ανατολική Αχαία κ Κορινθία) θα δουν πολύ νερό στα πεδινά κ πολύ χιόνι στα ορεινά-ημιορεινα.
    4ον Ισχυρές καταιγίδες νότια χώρα κ Κρήτη και τέλος
    5ον Οι σφοδροί ΒΑ άνεμοι που θα σαρώσουν το Ιόνιο κ το Αιγαίο όπως επίσης για άλλη μία φορά ηπειρωτικές ευάλωτες στον καταβάτη αυτόν άνεμο περιοχές(π.χ.Αιτωλοακαρνανία,Πατραϊκός κ.α.)όπου πιστεύω οι μέγιστες ριπές ανέμων θα ξεπεράσουν κ τα 10 μποφόρ!!
    Θέλει προσοχή λοιπόν.
    Υ.Γ. Νομίζω ότι ο Χρήστος Σιμούλης από Σαλονίκη κ κυρίως ο Χριστόδουλος ήρθε η ώρα να δουν κ πάλι άσπρη μέρα(το λέει από μέρες ο Χρήστος για τη Σαλονίκη ενώ για τον "απαιτητικό" Χριστόδουλο θεωρώ ότι θα πάρει τα εκατοστά χιονιού που θέλει επιτέλους!)
    Υ.Γ.2 Από Δευτέρα κ μετά όλα μπορούν να ξανά γινούν κ ας μη το δείχνουν ξεκάθαρα τα μοντέλα.
    Εν αναμονή εκπλήξεων μακάρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μπράβο Φώτη, για το μεράκι και το θάρρος έκφρασης της εκτίμησής σου. για την περιοχή μου (πεδινά δυτ. Θεσσαλίας), αυτός ο τύπος καιρού, όπου παράλληλα εξελίσσονται υετός και πτώση θερμοκρασίας, δεν είναι και ο ευνοϊκότερος για χιονόστρωση. συνήθως το γυρίζει στα τελειώματα (είναι αυτό που λέμε "στα ΒΔ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν"). έχει συμβεί όμως, μετά από μια μέρα βροχής, να ξυπνήσουμε με πολύ χιόνι, κάποιον Δεκέμβρη στα τέλη του '80.
      αντίθετα, το καλό (για χιόνι) σενάριο είναι αυτό της αρνητικής θερμοκρασίας, προηγηθείσας του υετού, όπως κατά την Αριάδνη και όπως φέτος στις 9 Ιανουαρίου, όπου η μοντελική αποτυχία ήταν ανεπανάληπτη (να προβλέπεται "βροχή", ούτε καν "βροχή ή χιονόνερο", και να ρίχνει 15 cm, πριν αρχίσουν τα μπουμπουνητά).

      καλημέρα σε όλους, ψυχραιμία και προσοχή, η θερμοκρασιακή μετάβαση, μετά το ανοιξιάτικο ξεγέλασμα, είναι δυνητικά επικίνδυνη.

      Διαγραφή
    2. Χάθηκες Νίκο καλημέρα!
      Όταν αυτά που διαβάζω με πολύ μελέτη κ με τις όποιες(πενιχρές)γνώσεις έχω αρχίζουν κ σιγουρεύουν τότε ναι...τολμώ κ βγάζω εκτίμηση!
      Τώρα αυτό που λες για σωστό συγχρονισμό υετού κ θερμοκρασίας είναι το ζητούμενο σε τέτοιες κακοκαιρίες.
      Πάντως εγώ πιστεύω τελικά ότι με την τελική πορεία που διάλεξε το σύστημα κ την Αττική εκτός πεδινών πιά χιονοπτώσεων ο καιρός αν το θέλει(σύγκλιση,τοπικοί άνεμοι κ εντάσεις κ.α.)μπορεί να κάνει παπάδες αύριο στα κεντρικά ηπειρωτικά(Θεσσαλία-Στερεά).
      Ο καιρός έχει τον τελικό λόγο κ τον περιμένουμε,άλλωστε το είπες κ εσύ γιά την έκπληξη που έγινε στις 9 Ιανουαρίου στην περιοχή σου.

      Διαγραφή
  4. NW Pindos
    Πεντέλη Πάρνηθα θα δουν καλό χιονάκι, για περισσότερο χρόνο από ότι με Σοφία και με καλύτερη χιονόστρωση.
    Μια ερώτηση στο φίλο το Χρήστο Σιμούλη: Χρήστο στη φωτογραφία του Σμόλικα την προχθεσινή αφού η λήψη είναι από τη μεριά της Κόνιτσας γιατί η πλευρά του βουνού είναι η εκτεθειμένη στο ΒΔ; αφού η Κόνιτσα είναι Δ-ΝΔ του Σμόλικα, μπορεί να κάνω και λάθος και να μπερδεύτηκα, δεν ξέρω. Έτσι δηλαδή όπως βλέπουμε το Σμόλικα στη φωτογραφία ακριβώς από πίσω μεριά δεν είναι Σαμαρίνα, Φιλιππαίοι κλπ. κλπ.; Το ξέρω το βουνό γι αυτό ρωτάω, δεν είναι έτσι η ΒΔ πλευρά του, με κάθε επιφύλαξη βέβαια, μπορεί να έχω κάνει και λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ΒΔ πλευρά του Σμόλικα ειναι αυτη που βλέπουμε στην φωτογραφία.Απο την Κόνιτσα δεν φαίνεται ο Σμόλικας.

      Διαγραφή
    2. Έτσι, σωστά, η φωτογραφία είναι τραβηγμένη από τον Αμάραντο που βρίσκεται 13 χλμ βορείως της Κόνιτσας, οπότε αλλάζει η έκθεση του βουνού από Δ-ΝΔ σε Δ-ΒΔ.

      Διαγραφή
    3. NW Pindos
      Ναι αλλά άμα προσέξεις η λήψη είναι από χωριό νομού Ιωαννίνων (όταν λέω Κόνιτσα δεν εννοώ από την ίδια την Κόνιτσα, Αμάραντο Κόνιτσας αναφέρει ο τίτλος και στο βάθος φαίνεται ο Σμόλικας). Για να το πω διαφορετικά: η εκτεθειμένη στο ΒΔ πλευρά του Σμόλικα είναι αυτή που βλέπουμε από ΧΚ Βασιλίτσας ή αν θες καλύτερα όταν κινείσαι στον άξονα Φιλιππαίων - Σαμαρίνας. Δεν νομίζω να είναι από εκεί η λήψη, φαίνεται άλλωστε και από το χωριό της φωτογραφίας, που είναι κλασσικό Ηπειρώρικο χωριό του νομού Ιωαννίνων (πετρόχτιστο κλπ. κλπ.).

      Διαγραφή
    4. NW Pindos
      Έχετε δίκαιο, το ξαναείδα, την πλευρά του βουνού όπως τη βλέπουμε από άξονα Φιλιππαίων προς Σαμαρίνα ή από Βασιλίτσα τη χτυπά ο πρωινός ήλιος (ανατολικός) άρα από τον εν λόγω άξονα είναι η εκτεθειμένη για την ακρίβεια στον Α-ΒΑ. Στην αρχή είπα ότι στη φωτογραφία είνα η εκτεθειμένη στο Δ-ΝΔ πλευρά του βουνού νομίζοντας ότι το χωριό της φωτογραφίας είναι νοτιότερα του Σμόλικα, είναι όμως σε πιο βόρειο γεωγραφικό πλάτος και άρα όντως είναι η εκτεθειμένη στο ΒΔ-Δ πλευρά και όχι η εκτεθειμένη στον Δ-ΝΔ.

      Διαγραφή
  5. Η τελευταία ημέρα κλαδεματος στα αμπέλια μου,συνοδεύτηκε από το πιο όμορφο πέταγμα των 2 ζευγαριών γερακιών και με τις απίστευτες "πτήσεις" τους,μαζί με αερινες πιρουέτες, με έκαναν να σταματήσω για λίγο και να τα χαζεύω.Τα τσιριγματα τους,δεν αφήνουν περιθώρια για αμφισβήτηση των φαινομένων που έρχονται(τουλάχιστον στην περιοχή μου).
    Η απόλυτη ησυχία της φύσης στον κάμπο,καθώς και οι "μετεωρολογοι"μου που συνεχίζουν να μην δίνουν κανένα σημείο ζωής, επιβεβαίωνουν την σοβαρή αλλαγή του καιρού.
    Υπάρχουν και πολλά άλλα σημάδια που συνάντησα και "μιλουν"ξεκαθαρα,ότι ο χειμώνας έχει ακόμη δρόμο μπροστά του.
    Υπάρχει σίγουρα μια απογοήτευση σε πολλούς φίλους από όσα έταξαν τα μοντέλα, αλλά πιστεύω ότι θα έχουμε κάποιες εκπλήξεις.Οπως έγραψε και ο δάσκαλος,είναι κάποιοι παράμετροι που σίγουρα θα παίξουν μεγάλο ρόλο(πολλοί απο εσας τα ξέρετε καλύτερα αυτα)οπότε ας κρατήσουμε και μια"πισινη".Πότε δεν ξέρεις.Εξαλλου υπάρχει και ο Μάρτιος...!!
    Και γιατί φίλε Φώτη,είμαι απαιτητικος;Είναι χιόνι για την περιοχή μου, με τέτοια βαρβατα κύματα, να ρίχνει...μονο κάτι 20ποντα η 25ποντα...χιονακια;
    Νομίζω πως μου...χρωστάει 1+ αγνό παρθένο αφράτο χιόνι...!!
    Τ'ακουσες πουλί μου;Που έλεγε και ο μεγάλος Χατζηχρήστος.
    Καλό βράδυ σε ολους-ες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όταν έλεγα χάριν υπερβολής πριν 2-3 ημέρες ως απάντηση σε φίλο που έλεγε ότι χάθηκε η μάχη για χιόνι στο κέντρο αλλά τουλάχιστον θα δουν τα βπ. "κάτσε μη χάσει τη μάχη και η Ιπποκράτειος", το θεωρούσα εξεζητημένο. Με τα τρέχοντα δεδομένα, η Ιπποκράτειος θα δώσει μάχη μέχρι εσχάτων....

    Εντάξει, τέτοια μνημειώδη αποτυχία δεν μπορώ να θυμηθώ. Δεν μπορώ να χωνέψω πώς διάολο σε 2-3 μερούλες τα -10 στα 850 (και με προγνωσιμότητα υποτίθεται καταπληκτική, εκεί έχω σκάσει, τα ensables δεν άφηναν περιθώρια απαισιοδοξίας) έγιναν -2, δεν μπόρεσα να καταλάβω, ούτε και θέλω δηλαδή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαγγέλη Κ.μου έκανε εντύπωση αυτο που ειπες πριν λιγες μέρες οτι δηλ.το χιόνι στην Αθήνα φαίνεται 10 ημέρες πρίν αλλα τοτε δεν ηθελα να σχολιάσω.Τωρα λοιπόν που πλησίασε η κακοκαιρία λεω οτι η Αθήνα στο γεωγραφικό πλάτος που βρίσκεται σε συνδυασμό με το χαμηλο υψόμετρο δεν μπορεί να δει κάποιος το χιόνι εύκολα αν δεν πλησιάσω αρκετά η ατμοσφαιρική διαταραχή κατι ξέρει ο δάσκαλος και δεν μιλάει απο τους πρώτους.

      Διαγραφή
    2. Ίσως δεν εκφράστηκα σωστά τότε. Δεν είπα ότι το χιόνι φαίνεται 10 ημέρες πριν. Λέω ότι οι διατάξεις που οδήγησαν στα ιστορικά χιόνια 2002-4-8 φαινόντουσαν 10 ημέρες πριν. (με τις όποιες παλινωδίες στην πορεία, αλλά γενικά υπήρχε ένας μπούσουλας). Θεώρησα ότι η συγκεκριμένη τώρα ήταν μια παρόμοια. Προφανώς, εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, έκανα λάθος.

      Διαγραφή
  7. Καλημέρα, ίσως χαθεί κι αυτή η μάχη αλλά ο χειμώνας συνεχίζεται, τουλάχιστον μέχρι τις 21 Μαρτίου.
    Μαζί με την «πισινή» του Χριστόδουλου ας κρατήσουμε και μια «πατινή», που δίνει έξτρα πόντους μπόνους στην «βίδα» και στο «μπουρλότ», μπας και δούμε μπόνους από τον καιρό καμιά νιφάδα. Μην στεναχωρείτε τον Σπανό γιατί έχει μέρες να φανεί, εκτός αν περιμένει την «μούφα» για να αντεπιτεθεί ως γνήσιος καιρόφιλος και καυσωνοταλιμπάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίτα, κι εγώ τον έχω κατηγορήσει χάριν αστεϊσμού ως καυσωονοταλιμπάν, κι έσπευσε να μου πει ότι δεν είναι και τον πιστεύω.
      Μισεί τους καύσωνες όσο το χιόνι θεωρώ :)
      Η σιωπή του με έχει ξενίσει κι εμένα, θεωρούσα ότι με τέτοιο οδυρμό εδώ μέσα μετά τη φάπα της 20ετίας, θα ήταν η μόνη χαρούμενη φωνή εδώ μέσα...

      Πλέον όπως εξελίσσονται τα πράγματα, δεν ξέρω καν για τη Βοιωτία τι θα γίνει. Πραγματικά, θέλω ο Χριστόδουλος να ξεχαρμανιάσει γιατί φέτος δεν έχει δει κάτι σημαντικό για τα δεδομένα του μέρους του. Αρχίζω και φοβάμαι ακόμα κι αυτόν όμως...

      Διαγραφή
    2. Μην τον φοβάσαι τον Χριστόδουλο,είμαι σίγουρος κ του το λέω από μέρες,αυτός θα ξεχαρμανιάσει!!

      Διαγραφή
  8. Κι εγώ ακριβώς την απουσία του Βαγγέλη Σπανού μπήκα να σχολιάσω. Ελπίζω να τον κρατάει απλώς κάποια υποχρέωση μακριά από το blog. Μένει να δοθεί θετική απάντηση, όπως στην περίπτωση του Γιώργου Λαμέρα. Κατά τα άλλα η κατάσταση δεν χρήζει ιδιαίτερων σχολίων. Η διαίσθησή μου για χιόνι ως Κηφισιά τρώει κι αυτή φάπα, εξ όσων αντιλαμβάνομαι. Νομίζω ότι η ομάδα μας δεν κατέβηκε καν στο γήπεδο για τον αγώνα και χάσαμε το ματσάκι στα χαρτιά. Ποιος ξέρει; Σε ενα επόμενο τρέξιμο μπορεί να διαφανεί και σκονοεισβολή μέχρι αύριο. Και εις άλλα με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα καλά παιδιά. Απλά, αποφάσισα να αποστασιοποιηθώ, γιατί κουράστηκα λίγο ψυχολογικά.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    2. Έχει γούστο ο σπανος και ο λαμερας να είναι το ίδιο άτομο και να μας τρολαρουν...αστειεύομαι έτσι; Ψυχραιμία παιδιά ,πάρτε την ζωή και τον καιρό όπως έρχονται. Καλο βράδυ σε όλους.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  9. Αν κάτι διδαχθήκαμε από τον φετινό χειμώνα είναι ότι η τεχνολογία των προγνωστικών μοντέλων έχει ακόμα πολύ μεγάλα περιθώρια βελτίωσης.
    Κων/νος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μία μετατόπιση του Αυλώνα δυτικότερα τα άλλαξε όλα παιδιά,αυτό ήταν κ τίποτα παραπάνω.
    Η Αττική έτσι χιονίζετε κ το ξέρουν όλοι ότι είναι δύσκολη στο χιόνι με την παρούσα τελικά διάταξη.
    Το ξανά λέω όμως ότι η κακοκαιρία θα τα έχει όλα(χιόνια πεδινά,σφοδρούς βοριάδες,καταιγίδες κ.α.)καί δεν πρέπει στο σύνολο της χώρας να υποτιμηθεί.
    Υ.Γ. Νομίζω ότι με την τελική θέση του συστήματος οι Αττικάριοι θα πρεπει να δούν χιόνια από ιπποκράτειος πολιτεία κ πάνω δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θέλω πρόγνωση για αύριο..αυτά ήταν τα χθεσινά νεα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. NW Pindos
    Πάντως η αρχική εκτίμηση της εξέλιξης του καιρού για Αττική (περί ισχυρού χιονιά δηλαδή) από αρκετούς μετεωρολόγους έπρεπε λίγο να προβληματίσει λόγω των θερμοκρασιών της εβδομάδας: Για να πάει η μέγιστη από τους +17 +18 στους 0 ή +1 ώστε να πέσει χιόνι θα έπρεπε να είχαμε πτώση της θερμοκρασίας της τάξης των 18 βαθμών, όπερ είναι δύσκολο να συμβεί και έπρεπε και με βάση τη λογική να μας προβληματίσει (όλους μας δηλαδή). Ο κ. Ζιακόπουλος ήταν από την αρχή συγκρατημένος στην πρόγνωση του αναφορικά με το κομμάτι αυτό και επαληθεύθηκε πανηγυρικά, όπως παλιότερα και με το Ζορμπά όταν και είχε επισημάνει ότι μόλις ένα τέτοιο σύστημα μπαίνει σε ηπειρωτικό κορμό λαμβάνει άλλα χαρακτηριστικά από αυτά που έχει όταν κινείται σε ανοικτή θάλασσα (Μεσόγειο) τη στιγμή που πολλοί και τότε μιλούσαν για μίνι κυκλώνα πάνω από τη νότια Ελλάδα. Τώρα, με την εξέλιξη που έχει πάρει ο καιρός και τις χειμωνιάτικες θερμοκρασίες που θα υπάρχουν γενικότερα, φαίνεται σε κάποια μοντέλα ψυχρή κατάβαση για το άλλο ΣΚ και με καλύτερες προϋποθέσεις για χιόνια (ενδεχομένως και για Αττική με κάτι -8 στα 1500 μ. που βλέπω, αύριο και μεθαύριο πάνω από Αττική δίνει -3 -4 στα 1500 μ.) αλλά μετά τα όσα είδαμε κρατάμε όχι μικρό καλάθι αλλά καλαθάκι σαν αυτό που βάζουν στα καταστήματα καραμελίτσες για την υποδοχή των πελατών. Πάντως, αυτό το κύμα θυμίζει λίγο ΄΄Σοφία΄΄. Κάπως έτσι ξεκίνησε, δηλαδή με το όριο του θερμού τομέα να βρίσκεται στη Βοιωτία (όπως και στην επερχόμενη κακοκαιρία) και σταδιακά σε μια βδομάδα επεκτάθηκε και νοτιότερα φέρνοντας χιόνια και στην Αττική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εκτιμήσεις,προβλέψεις, προγνώσεις, επιθυμίες,απογοήτευσεις,αναλύσεις, μερομηνια,ερμηνευση των φυτών,ζώων,ψαριών,ακόμα και του φεγγαριού και πολλές φορές(Το έχω δει και αυτο)βρίζοντας, μήπως και "φοβηθει"και αλλάξει ροτα το σύστημα, βασκανιες, γουρια, προσευχές και πολλά πολλά άλλα που θέλουμε βιβλίο να τα χωρέσει.
    Και στο τέλος..."έρχεται ίδιος ο καιρός (αυτόν που όλους μας συγκινεί, είτε τον αγαπάμε,είτε τον"μισουμε")να μας υπενθυμίσει,ότι ποτέ δεν θα μπορέσουμε να τον "αποδικοποιησουμε"στο έπακρο.Παντα θα μας χαρίζει απίστευτες συγκινήσεις και το μόνο που έχουμε να κάνουμε, είναι να τις απολαμβάνουμε.Ας "ακούσουμε"λοιπόν τι έχει να μας"πει"αυτή την ώρα και αν πολλούς δεν μας ευχαριστήσει σε αυτό που προσδοκούμε, τότε, υπομονή και που ξέρουμε, αυτό που φαίνεται τώρα ότι είναι πολύ μακριά,σε λίγο, μπορεί να έρθει πολύ κοντά μας.
    Εξάλλου ο δάσκαλος, μάς μαθαίνει εδώ και πολλά χρόνια, να αγαπάμε την κάθε εποχή με τα καλα και τα αναποδα
    Σίγουρα στα τόσα πολλά χρόνια ενασχόλησης του,κάτι παραπάνω γνωρίζει. Τον ευχαριστούμε θερμά, για όσα μας πρόσφερε και συνεχίζει να προσφέρει και να ανέχεται τα τερτίπια του καιρού,αλλά και τα δικά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τιμωρία (όπως παλιά στα παιδικά μας χρόνια:

    Δεν θα ξανακοιτάξω την πρόβλεψη των μοντέλων πέραν των τριών επόμενων ημερών...
    Δεν θα ξανακοιτάξω την πρόβλεψη των μοντέλων πέραν των τριών επόμενων ημερών...
    Δεν θα ξανακοιτάξω την πρόβλεψη των μοντέλων πέραν των τριών επόμενων ημερών...
    Δεν θα ξανακοιτάξω την πρόβλεψη των μοντέλων πέραν των τριών επόμενων ημερών...

    ...και για να μην ξεχνιέμαι,

    Δεν θα ξανακοιτάξω την πρόβλεψη των μοντέλων πέραν των τριών επόμενων ημερών...

    Υ.Γ. τελικά στην Αθήνα ο μόνος Ιστορικός είναι ο Πανιώνιος!

    Χρήστος Κομπορόζος

    Υ.Γ. άκου μετατόπιση του αυλώνα δυτικότερα! Και μάλιστα τελευταία στιγμή. Εμάς μας ρώτησε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. "Όλα στα τυφλά λοιπόν διότι τα υπερεκτιμημένα, καλοπληρωμένα και παγκοσμίως γνωστά προγνωστικά μοντέλα αδυνατούν να καθορίσουν τη θέση και την κίνηση ενός βαρομετρικού χαμηλού ώστε με τη σειρά μας να βοηθηθούμε, να αποκωδικοποιήσουμε όλες εκείνες τις μεταβλητές που χρειάζεται ώστε να αποδώσουμε σωστά την εξέλιξη του καιρού. Και όλα αυτά λίγες ώρες πριν την έλευση της κακοκαιρίας!...."

    https://www.facebook.com/meteo.kallianos/posts/1251981474953701?__tn__=K-R

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο, πρώτη φορά νομίζω που ο Καλλιάνος μίλησε σωστα. Σαν Μετεωρολόγος. Όχι σαν πολιτευόμενος.

      Διαγραφή
    2. τις προαλλες ελεγε για ιστορικο χιονια και επεσε τελειως εξω... παντα φοβιζει τον κοσμο ο κυριος καλλιανος!!!

      Διαγραφή