Τι σου είναι το μυαλό…


Ο  Μεγάλος Κρητικός Πόλεμος (πολεμική αναμέτρηση μεταξύ της Δημοκρατίας της Βενετίας και των χριστιανικών δυνάμεων με την Οθωμανική Αυτοκρατορία και των συμμάχων της ισλαμικών κρατών) κράτησε 24 ολόκληρα χρόνια (23 Ιουνίου 1645 - 5 Σεπτεμβρίου 1669). Στο μεγάλο αυτό χρονικό διάστημα, που η Ευρώπη βίωνε τη Μικρή Παγετώδη Εποχή,  εκδηλώθηκαν πολλά ακραία καιρικά φαινόμενα που επηρέασαν τις αναμετρήσεις των εμπολέμων. Ένα από αυτά μου έφεραν στο νου οι τελευταίες καταστροφές στο νομό Χανίων.


Μόλις τελείωσαν οι διαπραγματεύσεις του Αχμέτ Πασά Κιοπρουλή με τον Φραντσέσκο Μοροζίνι για την παράδοση του Χάνδακα (Ηρακλείου) στους Τούρκους, ο Μοροζίνι έστειλε διά ξηράς στον Μολίν στα Χανιά για ενημέρωσή του ένα γράμμα με ημερομηνία 8 Σεπτεμβρίου 1669. Ο Μολίν σε δικό του γράμμα που έστειλε στη Βενετία για ενημέρωση του δόγη Ντομένικο Κονταρίνι ανέφερε ότι το γράμμα του Μοροζίνι έφθασε σε αυτόν στις 22 Σεπτεμβρίου, δηλαδή μετά από δύο ολόκληρες εβδομάδες. Την ίδια περίοδο, ένα γράμμα του Κιοπρουλή προς τον Πασά των Χανίων έφθασε διά θαλάσσης στον προορισμό του σε χρονικό διάστημα πολύ μικρότερο των δύο εβδομάδων. Οι ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι η μεγάλη καθυστέρηση με την οποία έφθασε το γράμμα του Μοροζίνι στον Μολίν οφειλόταν στις ισχυρές καταιγίδες που επικρατούσαν στην Κρήτη.*

Δεν γνωρίζουμε περισσότερες λεπτομέρειες για το είδος των προβλημάτων που δημιούργησε ο καιρός στους ταχυδρόμους εκείνης της εποχής, αλλά μπορούμε να εικάσουμε ότι οι ισχυρές καταιγίδες είχαν γίνει η αιτία να ξεχειλίσουν χείμαρροι, να παρασυρθούν γεφύρια, να κοπούν δρόμοι και να πλημυρίσουν μεγάλες εκτάσεις. Το γεγονός ότι στη θάλασσα τα πράγματα ήταν καλύτερα δείχνει ότι δεν είχαν παρατηρηθεί θυελλώδεις άνεμοι μεγάλης διάρκειας.

Αναφορικά με την κακοκαιρία του τελευταίου διημέρου, οι βροχομετρικές παρατηρήσεις που παρουσίασε στην ιστοσελίδα του το ΕΑΑ είναι πολύ εντυπωσιακές και επ’ αυτού θα επανέλθουμε.
Καλό βράδυ σε όλους

* Kenneth Meyer Setton, Venice, Austria, and the Turks in the Seventeenth Century, 1991. American Philosophical Society, σελ. 229.

9 σχόλια:

  1. Δεν έχω καμία επιστημονική κατάρτιση σε θέματα μετεωρολογίας και θα πω την άποψη μου σαν απλός καιρόφίλος. Όπως έχω κατανοήσει το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, θεωρώ ότι συμβαίνει με δυο τρόπους. Ο ένας τρόπος είναι με την αδιαμφισβήτητη άνοδο των μέσων τιμών της θερμοκρασίας. Ο άλλος είναι με το να προκαλεί εμπλοκή στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία. Η εμπλοκή αυτή ,τόσο σε τοπικό όσο και σε μεγαλύτερης κλίμακας επίπεδο ,δημιουργεί επίμονες συνθήκες ξηρασίας, έντονων βροχοπτώσεων, καύσωνες διαρκείας η κύματα ψύχους κτλ.
    Έχω καταλάβει αυτό που μας είχατε πει κε ζιακοπουλε, πως κάθε ύφεση η άλλο καιρικο φαινόμενο δημιουργείται σε ένα θερμότερο περιβάλλον, όποτε το μεταφράζω εγώ ότι είναι κατά κάποιο τρόπο «παιδί»της αλλαγής του κλίματος.
    Ποτέ όμως θα είμαστε σε θέση να ξερουμε ,ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκύπτουν ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής η της φυσιολογικής μεταβλητότητας του κλίματος; Υπάρχει νόημα πια να κάνουμε τέτοιο διαχωρισμό;
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω Δημήτρη αν δεν έχεις πολλές γνώσεις πάνω στη μετεωρολογία,πάντως όλα αυτά που ανέφερες είναι πολύ σωστά.

      Διαγραφή
  2. Κ Ζιακοπουλε να στε καλά για την ιστορική μετεωρολογική ανασκόπηση,η αλήθεια είναι ότι τα νησιά πάντα βίωναν τρομερές καταιγίδες κ καταστροφές,κ δυστυχώς απώλειές κ σε ανθρώπινες ζωές,κ εδώ δυστηχως Λεσβο έχουμε θρηνήσει αρκετούς ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους από χείμαρρους ή χάθηκαν στα χιόνια,γ ία σου Λαμερα,να μην χάνεσαι,καλο βράδυ σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα έλεγα ότι σε ένα θερμότερο περιβάλλον είναι πολύ πιθανό να ενισχύονται οι διαδικασίες κατακόρυφης μεταφοράς (ανωμεταφοράς) με αποτέλεσμα την αύξηση της έντασης του υετού.
    Το πώς επηρεάζεται η παγκόσμια ατμοσφαιρική κυκλοφορία από την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στεριάς και θάλασσας είναι ένα άλλο θέμα, για το οποίο προς το παρόν δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο ανεξάντλητος κ. Ζιακόπουλος μας εμπλούτισε πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα καιρικά φαινόμενα είναι χαοτικά και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής πολύ δύσκολα μπορούν να προσδιοριστούν. Όμως υπάρχουν κάποια στάνταρ δεδομένα. 1ο πως η μέση θερμοκρασία του πλανήτη ανεβαίνει 2ο Η αποθηκευμένη ενέργεια στην ατμόσφαιρα αλλά κυρίως στους ωκεανούς αυξάνεται. Κατά συνέπεια η δύναμη και η συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων που κάποτε χαρακτηριζόταν σπάνια, γιατί έπρεπε να συνυπάρξουν μια σειρά συγκυρίες, θα γίνεται κάτι το τακτικά επαναλαμβανόμενο. Η εξάντληση των φυσικών πόρων, η κλιματική αλλαγή, ο υπερπληθυσμός θα οδηγήσει κάποια στιγμή το παρόν παγκόσμιο σύστημα σε κατάρρευση. Επειδή κανείς δεν θέλει να είναι ο χαμένος και θα προσπαθήσουν όλοι να ρίξουν τα βάρη σε άλλους είναι πολύ πιθανόν να ξεσπάσουν πόλεμοι που τέτοιους δεν είδε μέχρι τώρα η ανθρωπότητα. Βέβαια όπως προείπε κι ο Αινστάιν ο 4ος παγκόσμιος θα γίνει με τσεκούρια αν μείνουν μέχρι τότε άνθρωποι. Αυτή τη δυσοίωνη εξέλιξη, που είναι τόσο δύσκολο να αποτραπεί, πρέπει να συγκρατήσουν οι παρούσες και οι άμεσα επερχόμενες γενιές γιατί σε λίγα χρόνια θα είναι πολύ αργά. Μόνο με παγκόσμια συνεννόηση και κοινωνικά συστήματα που δεν θα βασίζονται στον ανταγωνισμό μπορεί να υπάρξει βιώσιμο μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι, όπως ακριβώς τα λες, έχουν τα πράγματα, ανώνυμε φίλε μου.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Δεν μπορώ να συνδεθώ αλλιώς. Μου απορρίπτει τους άλλους τρόπους. Ευχαριστώ για το σχόλιο. Babis Tsirogiannis

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα σε όλους.
    Μίνι καλοκαιράκι στη Μ.Βρετανία με τον υδράργυρο στους 21.2 βαθμούς μέγιστη εχθές,ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς η ΒΔ Ευρώπη διάγει έναν από τους πιό θερμούς Χειμώνες!
    Χαίρομαι που για άλλη μία φορά έπεσαν μέσα όλες οι εκτιμήσεις από το Νοέμβριο(τις ανέφερα πολλές φορές μέσα στο μπκογκ)για ζεστό Χειμώνα στην Αγγλία κ για ψυχρό σε Βαλκάνια κ Ελλάδα.
    Επίσης μεγάλη ευστοχία είχε για δεύτερη συνεχόμενη φορά η εποχική εκτίμηση των Αμερικανών(σας την είχα δημοσιεύσει)του accuweather για τον Ευρωπαικό Χειμώνα.
    Σύντομα θα αναρτήσω κ την εκτίμησή τους για την Άνοιξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή