Με ανοιξιάτικο καιρό η πρώτη του Μάρτη


Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη Ν-ΝΑ Ευρώπη θα είναι ευνοϊκή για την επικράτηση στη χώρα μας Δ-ΒΔ ανέμων με ένταση ως τα 6 μποφόρ (νότια πελάγη). Κατά τα άλλα, στις περισσότερες περιοχές θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στη διάρκεια της ημέρας. Το Σάββατο (2/3), οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση τοπικών βροχών και καταιγίδων μικρής διάρκειας στη Δ-ΝΔ Ελλάδα, τη Β-ΒΑ χώρα και αργότερα στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ έως ΝΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της κυρίως στη βόρεια Ελλάδα. Την Κυριακή (3/3), τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται στις ανατολικές και τις νότιες περιοχές της χώρας κυρίως τις πρωινές ώρες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Οι άνεμοι θα στραφούν σε Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στην Α-ΒΑ Ελλάδα. Τη Δευτέρα (4/3), δεν προβλέπονται βροχές. Οι βόρειοι άνεμοι βαθμιαία θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της. Τέλος, την Τρίτη (5/3), μόνο στη Β-ΒΔ Ελλάδα είναι πιθανό να βρέξει για λίγο. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα κυρίως στην κεντρική και τη νότια χώρα.
Καλό μήνα, φίλοι μου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 1 Μαρτίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1-3-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -3 έως 18 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 18 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Δ-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 19 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα νότια. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 18 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 18 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 17 βαθμούς.


33 σχόλια:

  1. με το δεξι μπαινει ο μαρτης αλλα λιγακι προσοχη μην μας "καψει ο ηλιος!

    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν έχει αλλάξει κάτι ούτε σήμερα,
    δυτική κυκλοφορία κ μαλακός καιρός με καμιά βροχή τουλάχιστον μέχρι την καθαρά Δευτέρα.
    Το μετέπειτα θα δείξει.
    Καλό τσίκνισμα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή τσικνοπέμπτη για όλους τους φίλους του μπλογκ,καλο μήνα για αύριο με ευχάριστες Μαρτιατικες εκπλήξεις,μπλουζακι κοντό μανίκο την ημέρα κ μπουφάν το βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αναλόγως την περιοχή, μπορεί να κάνει και λιγο"ζεστη",αλλά για κοντομάνικο, πιστεύω ότι είναι πολύ νωρίς.
    Καλό "τσικνισμα"σε όλους και πάντα με υγεία και αγάπη.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε λίγο θα γίνουμε σαν τους Βρετανούς, που μόλις δουν λίγο ήλιο, τσουπ όλοι με τα κοντομάνικα και τις βερμούδες (και τις μπύρες φυσικά) ξεχύνονται στα (υπέροχα) πάρκα τους.
      Σιγά σιγά, νομίζω πρέπει να ξεχνάμε το Μάρτιο του 1987 και να πάμε να ρίξουμε κανένα Λόττο γιατί μάλλον οι πιθανότητες να το πιάσουμε είναι περισσότερες (Γιώργο Λαμέρα...).

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα και καλό μήνα σε όλη την μετεω-παρέα.

    Το παλεύει ο γέρο-χειμώνας αλλά δεν τον πολυβλέπω καλά! Ζωνική κυκλοφορία και η άνοιξη προ των πυλών. Προσοχή λοιπόν μην μας κάψει ο ήλιος του Μάρτη σήμερα!

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ούτε κι εγώ τον βλέπω καλά Χρήστο. Άνοιξη με καλοκαιρινές σχεδόν θερμοκρασίες για δέκα μέρες τουλάχιστον. Μοναδική ελπίδα μας η εποχική του Accuweather. Όπου ο Αμερικάνος μας υπόσχεται τη ρώσική αρκούδα μέχρι τον Απρίλη. Η οποία αρκούδα δεν βρυχήθηκε φέτος, αν κρίνουμε από τις πρώτες εκτιμήσεις θερμοκρασιακών αποκλίσεων του χειμερινού τριμήνου που έκλεισε χτες:

      http://models.weatherbell.com/climate/ncep_cfsv2_360_t2anom_europe.png

      Και είναι εντυπωσιακό το ότι είχαμε κρύο και τόσα χιόνια φέτος στην Ελλάδα χωρίς σιβηρικό αντικυκλώνα της προκοπής.

      Διαγραφή
    2. Ακόμα πιστεύεις στον Αμερικανό; εδώ μας έριξε κουβά πρόσφατα, ενώ γενικότερα το χειμώνα αυτό δεν τα πήγε καλά Θες η επικείμενη απόσυρση του να φταίει; πάντως δεν είναι να τον εμπιστεύεσαι για πολλά.

      Διαγραφή
    3. Ούτε εγώ το δένω κόμπο Βαγγέλη,αλλά το accuweather σε γενικές γραμμές τα πήγε πολύ καλά στη μακροπρόθεσμη κ στο καλοκαίρι που μας πέρασε όπως κ του Χειμώνα γιά όλη παρακαλώ την Ευρώπη κιόλας.
      Αν θέλετε σας ξανά επισυνάπτω το λινκ που σας είχα ξανά δώσει από τα μέσα Νοέμβρη.
      Τώρα το τι θα βγεί θα κάνουμε ταμείο τέλος Μαίου,πάντως μέχρι την Καθαρά Δευτέρα όπως λέω από μέρες κ σωστά βλέπετε κ εσείς δε φαίνεται τίποτα,ενώ κ μετέπειτα το σκηνικό πάει να παγιωθεί σε πιό βροχερό.
      Ο χρόνος θα δείξει.

      Διαγραφή
    4. Για την εκτίμηση του Accu λέμε Βαγγέλη, όχι για το μοντέλο GFS που πραγματικά πάτωσε στην τελευταία κακοκαιρία. Όσο για το προηγούμενο σχόλιό σου, όντως, σήμερα έπαιξα τζόκερ. Έχει τζακ-ποτ 3,5 μύρια. Έτσι και το πιάσω, έφυγα για μετεγκατάσταση στο Rovaniemi, ως καιρικός ...πρόσφυγας. Όχι θα κάτσω εδώ κάτω να βγάζω τα μάτια μου με τα μοντέλα για λίγα χιονο-ψίχουλα!

      Διαγραφή
    5. Πάρε μας μαζί σου. Με 3.5 μύρια μπορείς να φιλοξενήσεις όλα τα μέλη του μπλογκ που κάνουμε κρα για Ροβανιεμι (πλην Βαγγέλη Σπανού βεβαίως βεβαίως, αυτουνού κλειστου μια εβδομάδα bora bora).

      Διαγραφή
    6. Έλα, μην είσαι όλο παράπονα. Φέτος είχαμε χειμώνα με τα όλα του, με βροχές, χιόνια, κρύα, τα πάντα όλα. Ο δίκαια παραπονεμένος (λόγω έλλειψης βροχής) είναι ο Χρήστος Σιμούλης.

      Και δες και στο Rovaniemi: Μ.Ο. θερμοκρασίας για τις επόμενες ημέρες στο -10 και στάλα χιόνι (https://freemeteo.gr/kairos/rovaniemi/7-imeres/meteogramma/?gid=638936&language=greek&country=finland)

      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
    7. Σέττα να πας, ποιό ροβανιέμι..Δεν έχει περάσει χειμώνας που με τον έναν ή τον άλλο καιρό καταλήγει να έχει 2 μέτρα χιόνι και 2 μήνες χιονοκάλυψη, στα 900 μέτρα μόνο..,
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    8. Όχι και παραπονεμένος ο Σιμούλης! Εντάξει, βροχές δεν είχε, είχε όμως τρεις (αν δεν κάνω λάθος) χιονοστρώσεις μέσα στο κέντρο. Εμείς στην Αττική τη βγάλαμε με ένα χιονάκι-αστραπή για ξενύχτηδες, τη ώρα που σχεδόν όλη η υπόλοιπη χώρα άσπρισε φέτος για τα καλά.

      Διαγραφή
    9. για να ακριβολογουμε ο καιρος φετος τα ειχε ολα:λιγο βροχες,λιγο χιονια,λιγο με διαστηματα με καλο καιρο.
      μπορει να μην ειχε σκληρα και βαρβατα κρυα αλλα εκανε καποια πραγματα(και δεν εννοω αποκλειστικα για χιονια στις βεραντες του καθεκαστου)

      καρδιτσα

      Διαγραφή
  6. Κάποιες βροχούλες (ίσως και πρόσκαιρη καταιγίδα) αναμένονται για εδώ στη Ρόδο ειδικά την Κυριακή, όμως κακά τα ψέμματα το ευρύτερο σκηνικό διαφαίνεται άκρως ανοιξιάτικο γενικά για το όλο το πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη τουλάχιστον
    Θάνος Κοτταράς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα σε όλους υγεία εύχομαι καοο μήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλό μήνα και καλές απόκριες σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γιάννης από Μυτιλήνη1 Μαρτίου 2019 στις 2:01 μ.μ.

    Καλημέρα και καλό μήνα σε όλους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γεια σου Χριστοδουλε,καλο μήνα,απο δω κ μετά,Μυτιληνη τα ξέρεις,ηλιος,σημαινει ζέστη,ειναι το νησί που έχει τις πρώτες θέσεις σε ηλιοφάνεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έκτίναξη του υδραργύρου σήμερα σε κεντρική Μακεδονία κ ανατολικά ηπειρωτικά πάνω από τους 20 με 21β.
    Ο Μάρτης μπήκε αρκετά φουριόζος μου φαίνεται.
    Να δούμε πότε θα του κοπεί η φόρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ή αλήθεια είναι ότι μετά τις 10 Μαρτιου φαίνεται ότι αλλάζει ή κυκλοφορία κ σίγουρα μπαίνουμε σε περίοδο βροχών με πιο χαμηλές θερμοκρασίες σύμφωνα πάντα με το accutweather,θα δείξει,ας απολαύσουμε αυτές τις ανοιξιάτικες ημέρες γιατί ο Μαρτης θα έχει τις εκπλήξεις του,καλο απόγευμα σε όλους τους φίλους του μπλογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα σας. Λέτε να τον ξεχάσουμε τον Μάρτη του 1987, εγώ όμως δεν ξεχνώ το 2003, όπου όλον τον Μάρτιο έκανε ζέστες, τοποθέτησα τα θερινά λάστιχα στο αυτοκίνητο και βρέθηκα να βάζω αλυσίδες στις 7 του Απρίλη στον Πλαταμώνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι:

    Ο φοβερός Μάρτης του 1987

    http://ziakopoulos.blogspot.com/2017/03/1987-1.html

    http://ziakopoulos.blogspot.com/2017/03/1987-2.html

    https://www.youtube.com/watch?v=fyrBkXKm5lM

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α ρε Γιώργο,32 χρόνια μετά(32 είναι ακριβώς κ η ηλικιά μου όπου στον συγκεκριμένο χιονιά ήμουν στη κοιλιά της μάνας μου λίγο πριν πεταχτώ στον κόσμο)και δε μας ξανά έκανε τη χάρη.
      Όπως πέρσι έτσι κ φέτος ξανά θυμόμαστε κ νοσταλγούμε έκεινο τον απίστευτο Μάρτιο(έχω υλικό από την πόλη του Αγρινίου με 30 πόντους χιόνι παρακαλώ)που δυστυχώς δεν πρόλαβα να ζήσω.
      Κάθε χρόνο λοιπόν τέτοια εποχή κοιτάμε κ ξανά κοιτάμε τα μοντέλα μπας κ θυμίσουν κάτι από τα παλιά,αλλά μάταια....

      Διαγραφή
    2. Φώτη, αν έχεις οτιδήποτε από τότε σε ψηφιακή μορφή και μπορούσες να το δώσεις με λινκ μέσω google drive, θα σου ήμουν ευγνώμων. Είμαι (και εγώ) μανιώδης συλλέκτης οπτικού υλικού χιονιών. Με την ευκαιρία, δίνω και εγώ λινκ με φωτογραφίες και υλικό που βρήκα στο διαδίκτυο:

      https://drive.google.com/drive/folders/1TjFQJb0Wp2p288fVzlb3Q6sQ1cq2BZ2r?usp=sharing







      Διαγραφή
    3. Εγώ τότε Φώτη πήγαινα 1η Λυκείου. Το θυμάμαι σαν σήμερα να ξυπνάμε το πρωί και να χοροπηδάμε απο τη χαρά μας. Φύγαμε (για πρώτη φορά στα χρονικά) με τα αδέρφια μου τουλάχιστον μισή ώρα νωρίτερα για το σχολείο και σε όλο το δρόμο για το 1ο Λύκειο στον παλιό Άγιο Χριστόφορο είχε πάει ο χιονοπόλεμος σύννεφο. Ήταν η πρώτη φορά που είχαμε δει χιονόστρωση στο Αγρίνιο (κάνα δύο φορές είχαμε δει παλιότερα μόνο πασπάλισμα). Μεγαλεία!

      Σήμερα πάντως ήταν μια καταπληκτική, όμορφη, ανοιξιάτικη ημέρα στην Αθήνα.

      Καλό Σαββατόβραδο σε όλους,
      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
  15. Φώτη εγώ ήμουν 9 ετών ήταν απλά κάτι ....... χωρίς λόγια,μια βδομάδα σχεδόν συνεχους χιονοπτώσης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Βασίλης Σωμαράκης3 Μαρτίου 2019 στις 12:48 π.μ.

    9 χρονών ήμουν και γω τότε παιδιά και το θυμάμαι σαν σημερα ! Κρητη-Βιαννος, χιονιζε 2 24ωρα ασταμάτητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τρίτη Λυκείου πήγαινα τον Μάρτιο του '87,οπότε καταλαβαίνεται ότι είχαμε...γλέντια!!
    Σχεδόν 20 ημέρες κάναμε να πάμε σχολείο, ήτανε ημέρες που έριξε και πολύ πάνω από 1 μέτρο.
    Από κάποια στιγμή και μετά αρχίσαμε να φοβόμαστε, μήπως συνεχίσει και άλλο, καθώς είχαμε και την 5ημερη και όλοι γνωρίζεται, τι σήμαινε αυτά τα χρόνια, να πας 5 ημέρες εκδρομή.
    Και θα την θυμάμαι για πάντα καθώς εκτός των άλλων και γιατί βούτηξα στην παραλία της παλαιοκαστριτσας ,στα παγωμένα νερά, κερδίζοντας και ένα πολύ...όμορφο δώρο!!
    Έτσι λοιπόν, θα μας μείνει αξέχαστος και αυτός ο αλησμονητος Μάρτιος του '87,να τον λέμε ιστορίες στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας(οι μεγαλύτεροι και εμείς σε λίγα χρόνια)μιας και πιστεύω ότι έχει δίκιο ο Λαμερας που λέει,ότι πιο πολλές πιθανότητες έχουμε να πιάσουμε το Τζόκερ ή το Λόττο, παρά να ξανασυμβεί κάτι ανάλογο.
    Χιόνι μπορεί να ρίξει και φέτος,ή ακόμη και Απρίλη μήνα,αλλά για τόσες πολλές ημέρες και σχεδόν πανελλαδικά, είναι κάπως δύσκολο.
    Θα μείνουμε, όσοι το ζήσαμε, με τις όμορφες αναμνήσεις και θα αναπολούμε μήπως αυτές κάποια στιγμή (Όπως λέει και το τραγούδι)ξαναγυρίσουμε,έστω και στο ελάχιστο.
    Φίλε Αντώνη, χαιρετισμούς στην όμορφη Μυτιλήνη,που έχω χρονια να επισκεφτώ.
    Εχθές θα μπορούσα να πω,ότι ήταν μια καλή ημέρα και αν δεν ήταν ο αέρας που δεν σταμάτησε στιγμή,ίσως να άφηνε και την θερμοκρασία να ανέβει πάνω από τους 15 βαθμούς.
    Μετά το μεσημέρι, σηκώθηκαν σύννεφα και την ώρα του"κλασικο"της Ισπανίας, άρχισε να αστράφτει και πριν τελειώσει το ημίχρονο, άρχισε να βρέχει.
    Από τις 11 και μέχρι τις 4 το πρωί έριξε "καρεκλοποδαρα",μαζί με πολύ δυνατό βοριά και την θερμοκρασία να πέφτει στους 7 βαθμούς.
    Καλή Κυριακή σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εδώ πολλές φωτογραφίες από όλη την Ελλάδα:

    https://www.athensvoice.gr/culture/photography/118459_o-leykos-heimonas-toy-87

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλημέρα σε όλους τους φίλους του μπλογκ,τωρα μπόρεσα να δω τα μηνύματα,εχθες ειμουνα στο χωράφι αλλά το απόγευμα με έπιασε ή μέση μου σε σημείο που να μην μπορώ να σταθώ από τον πόνο κ το ξημέρωμα ειμουνα νοσοκομείο,ευτυχως όλα πήγανε καλά κ 5 το πρωί είχα γυρίσει σπίτι μου,μυικος πόνος φλεγμονή,τον μαρτιο του 87 ειμουνα τρίτη δημοτικού,θυμαμαι τα πάντα στο νησί,τα κρύσταλλα στα κεραμίδια,το χιόνι που έπεφτε συνέχεια,για 10 ημέρες περίπου,το ατέλειωτο παιχνίδι,κ φυσικά τις ατέλειωτες ιστορίες από τους απλούς ανθρώπους για τα ευχάριστα κ κυρίως για τα δυσάρεστα από τους παγετους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αυτή η καιρική ευστάθεια χρειάζονταν και πραγματικά είναι απόλαυση. Από όλα φέτος είχε ο καιρός και από βοριάδες νοσταλγίες για νοτιάδες και τούμπαλιν. Αποψινή βόλτα το βράδυ να κοιτάς τον καθαρό ουρανό και τα άστρα από το Λυκαβηττό και να νιώθεις το ανοιξιάτικο αεράκι. Καλημέρα σε όλους και στον κύριο ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή