Τα πουλιά του Υμηττού









Φωτ. Σπύρος Μπαλαδήμας

21 σχόλια:

  1. Πολύ όμορφο το πουλάκι της πρώτης φωτογραφίας, στην τρίτη και την τέταρτη, ίσως και την έκτη πρέπει να είναι κοτσύφια αυτά με το ανοιχτό μαύρο φτέρωμα και τα κίτρινα ράμφη και στην τελευταία κοκκινολαίμης. Αυτό το χοντρούτσικο στην πικροδάφνη στην 5η φωτό το βλέπω και στο Θυμάρι, κι εκεί στις πικροδάφνες φτιάχνει φωλιές και έχω δει και νεοσσούς, αλλά δεν ξέρω ποιο είδος είναι. Μοιάζει σαν σπουργίτι, αλλά είναι κάτι άλλο. Και τα άλλα στην αμυγδαλιά, που δεν έχει ανθίσει, δεν τα ξέρω.

    Κατά τα άλλα, στη Γαλλία θα καταργηθεί διά νόμου η χρήση άνθρακα μέχρι το 2050, όπως αναφέρει η Le Monde. O ενδιάμεσος νόμος για την ενέργεια που είχε ψηφιστεί το 2015, προέβλεπε τη μείωση στο 50% από 71% της πυρηνικής ενέργειας που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ως το 2025. Αλλά τελικά δεν θα εφαρμοστεί και ο ενεργειακός χάρτης θα επεκταθεί ως το 2035. Η κυβέρνηση θα ετοιμάσει, ωστόσο, έναν νέο νόμο για την ενέργεια που θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο τον Απρίλιο του 2019 και μπορεί να ψηφιστεί πριν το καλοκαίρι.

    Η Liberation αποκάλυψε ένα προσχέδιο του συγκεκριμένου νόμου, που στην πραγματικότητα είναι ένα διάταγμα και προβλέπει ότι κανένας πυρηνικός αντιδραστήρας δεν θα κλείσει πριν το 2027, με εξαίρεση δύο στην ευρύτερη περιοχή του Ρήνου που θα σταματήσουν να λειτουργούν το 2020, σύμφωνα με προηγούμενη δέσμευση της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση δικαιολογεί την αλλαγή στάσης της, επιμένοντας ότι η μείωση της πυρηνικής ενέργειας ως το 2025, θα οδηγούσε στην κατασκευή περισσότερων σταθμών παραγωγής φυσικού αερίου, κάτι που θα ερχόταν σε αντίθεση με τους κλιματικούς στόχους.

    Ήταν ένα από τα επιχειρήματα που υιοθέτησε ο Nicolas Hulot το 2017, όταν ανακοινώθηκε η αλλαγή στρατηγικής. Στην προεκλογική του εκστρατεία, πάντως, ο Macron είχε πει ότι θα παραμείνει αμετάβλητος ο στόχος για το 2025. Αλλά ο νέος νόμος θέτει ως στόχο και την κατάργηση της χρήσης άνθρακα μέχρι το 2050, αντί της μείωσης κατά 50% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από το 1990 ως το 2050, που ήταν ο προηγούμενος.
    https://www.lemonde.fr/planete/article/2019/02/07/climat-le-gouvernement-veut-inscrire-dans-la-loi-l-objectif-de-neutralite-carbone-en-2050_5420645_3244.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ποια πουλια ειναι αυτα?
    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σπυρίδων Μπαλαδήμας9 Φεβρουαρίου 2019 στις 1:08 π.μ.

    Καλησπέρα σε όλους τους αναγνώστες του Ziakopoulos blogspot.
    Τα πουλάκια στις φωτογραφίες από πάνω προς τα κάτω είναι:
    • Κίσσες Φώτος 1 και 7
    •κοτσίφια φώτος 3,4,5 & 6
    •κοκκινολαίμης ή καλογιαννος φώτο 8
    •στην δεύτερη φώτο το καφετί πουλάκι είναι σπίνος κσι το γκρι είναι καλόγερος.
    Μακάρι η επερχόμενη κακοκαιρία που τα καιρικά μοντέλα υπόσχονται να μην αφήσει κανέναν μας παραπονεμένο.
    Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους.
    Με εκτίμηση
    Σπυρίδων Μπαλαδήμας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες. Αυτά τα μεγάλα ασπρόμαυρα πουλιά με τη μακριά ουρά, που είναι πολύ κοινά στην Αττική και τα λέμε καρακάξες, είδος κίσσας (μεγαλόσωμης) δεν είναι στην πραγματικότητα;
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  4. Πανέμορφες φωτογραφίες. Εύγε στον φωτογράφο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστούμε πολύ αμφότερους τους φωτογράφους.
    Καλημέρα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κοτσύφια έχουμε και εμείς εδω στα Γιάννενα(μεσα στην πόλη).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αρκετά δυνατό φαίνεται το κύμα ψύχους που έρχετε κ με σχετική διάρκεια(τουλάχιστον έως τις 16 του μήνα).
    Από αύριο ξεκινάνε τα φαινόμενα πρώτα στη δυτική Ελλάδα κ από Τρίτη κ στην υπόλοιπη χώρα όμως τα στοιχεία παραμένουν αμετάβλητα στα μοντέλα όσον αφορά τον υετό.
    Δηλαδή γιά άλλη μία φορά πολύς υετός στη νότια χώρα κ ελάχιστος στα Βόρεια,εκτός φαινομένων δυστυχώς από Τετάρτη κ μετά η δυτική Ελλάδα με ξεροβόρι κ παγωνιά τα πρωινά,δύσκολο ακόμη να έχουμε πεδινό παραθαλάσσιο χιονιά στα ανατολικά με πιθανή υποτροπή εκεί Παρασκευή κ Σάββατο με εκ νέου χιόνια σε ορεινά ημιορεινά.
    Γενικότερα δλδ αν κ έχει κλειδώσει η κατάβαση ψύχους με δυνατούς βοριάδες στην περιοχή μας,υπάρχουν πολλές αμφιβολίες πλήν της νότιας κ κεντρικής Ελλάδος γιά το αν,πού κ τι φαινόμενα θα έχουμε.
    Καλό υπόλοιπο Κυριακής σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα, περιμένουμε εναγωνίως την εκτίμηση του δάσκαλου για την επικείμενη ψυχρή εισβολή. Προσωπικά, πιστεύω ότι θα είναι για την Αττική από τις κλασικές περιπτώσεις άφθονου υετού με προβληματικές θερμοκρασίες. Δηλαδή, που από ένα Χ υψόμετρο και πάνω θα έχει μπόλικο χιόνι, 100 υψομετρικά μέτρα πιο κάτω θα χιονίζει αλλά με προβληματική χιονόστρωση και οι υπόλοιποι με βροχούλα/χιονόνερο. Το ποιο θα είναι το όριο, κάπου μεταξύ 200-400 δηλαδή το 70% της Αττικής... Προβλέπω δράματα... Πάντως, ο φίλος Χριστόδουλος θα στείλει πολύ υλικό, το μόνο σίγουρο... Εγώ προσωπικά (350 μέτρα) πιστεύω ότι η χαρά με το δράμα θα απέχουν ελάχιστα... Πάντως, ποιοτική χιονόστρωση αλά 8/1 δεν πιστεύω να έχω ελέω θερμοκρασιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πράγμα φαίνεται να χλωμιάζει για Αττική και όπως το πάει μάλλον θα χρειαστεί να πάρουμε τα βουνά για να δούμε χιόνι. Και κάπως έτσι στερεύουν οι ελπίδες για κάτι καλό στο υπόλοιπο του χειμώνα. Ας θυμηθούμε βέβαια και τον περσινό δραματικό χειμώνα για να εκτιμήσουμε όλα αυτά που ως τώρα μας έχει χαρίσει ο φετινός. Πάντως φιλέ Βαγγέλη εύχομαι να γίνει η έκπληξη και να φτάσει μέχρι τη γειτονιά σου, γιατί για τη δική μου μόνο από... κάμερες! Καλή εβδομάδα στην παρέα.

      Διαγραφή
    2. Φίλε Ιπποκράτη χλώμιασε οριστικά μάλλον. Μεταξύ μας, το να το γυρίσει για λίγο σε χιόνι δε μου λέει πολλά για 2 λόγους: 1) το είδαμε άφθονο ήδη μια φορά και ακόμα μία το είδαμε ως έκπληξη μια εβδομάδα μετά 2) το να ψευτοχιονίζει εδώ και να ξέρω ότι 200 μέτρα πιο πάνω γίνεται χαμούλης, όσο εγωιστικό κι αν ακούγεται, μου "τη σπάει". Θυμίζει τόσο έντονα τη δεκαετία του 1990 όμως. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα δικά μας πάντα, οπότε ας απολαύσουμε την επιστροφή του χειμώνα και βλέπουμε...

      Διαγραφή
  9. Άνευ προηγουμένου για τα δεδομένα της Νέας Ζηλανδίας είναι οι πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει εδώ και μία εβδομάδα και η κατάσταση αναμενόταν να επιδεινωθεί την Κυριακή 10/2 εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, με συνέπεια χιλιάδες άνθρωποι να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, όπως μεταδίδει το Reuters. H φωτιά καλύπτει μία έκταση 5.700 στρεμμάτων, έχει περίμετρο 25 χιλιομέτρων, αλλά ευτυχώς δεν υπάρχουν θύματα και μόνο ένα σπίτι έχει καεί.

    Υπάρχει, όμως, ανησυχία για σήμερα Κυριακή 10/2 εξαιτίας των δυνατών ανέμων, παρά το γεγονός ότι 155 πυροσβέστες συνεπικουρούμενοι από 23 ελικόπτερα και τρία αεροπλάνα έχουν ριχτεί στη μεγαλύτερη μάχη στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας με τις φλόγες. Μέχρι στιγμής 3.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και αναμένεται να τους ακολουθήσουν κι άλλοι. Για τη δύσκολη στιγμή και απόφαση του να εγκαταλείπεις το σπίτι σου και τα ζώα σου, μίλησε στο Reuters και κάτοικος της περιοχής, τονίζοντας την αβεβαιότητα που υπάρχει για όλους. Πάντως, και αρκετά ζώα μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, ενώ στην περιοχή που έχει επηρεαστεί γίνεται κυρίως δασοκομία και υπάρχουν και αρκετά αγροκτήματα.

    Οι πυρκαγιές ξέσπασαν την περασμένη Δευτέρα 4/2, εξαπλώθηκαν την Τρίτη και την Τετάρτη οι αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Εκατοντάδες εθελοντές, επαγγελματίες πυροσβέστες και προσωπικό της αστυνομίας, της πολιτικής προστασίας και του στρατού προσπαθεί να βάλει ένα τέλος στη φωτιά.
    https://www.reuters.com/article/us-newzealand-wildfire/new-zealand-wildfires-show-no-sign-of-easing-3000-flee-idUSKCN1PZ012?il=0

    Αυτά για τη Νέα Ζηλανδία, όπου είναι καλοκαίρι, αν και στη δαντελένια ακρογιαλιά η Κυριακή ήταν σαν καλοκαιρινή. Με ένα κοριτσάκι 6-7 ετών να κλέβει την παράσταση, καθώς βούτηξε, όπως και άλλα πέντε άτομα και ένας σκύλος. Καλύτερα τα πήγα κι εγώ, σε σχέση με το Σάββατο που μία χειμερινή κολυμβήτρια κάλυψε διπλάσια απόσταση και με κατατρόπωσε, φτάνοντας από την αγαπημένη μου ακτή στη μεγάλη αμμουδιά. Μαζεύοντας 1-2 σακούλες και βγάζοντας μερικές καλούτσικες φωτογραφίες στα κρυστάλλινα νερά.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ όμορφες οι φωτογραφίες του Σπύρου, όπως και του Β.Σπανου.Μπράβο και στους δύο.
    Δίκιο έχει και Φώτης,με την πολύ ωραία,για μια ακόμη φορά πρόβλεψη του όσο και ο Βαγγέλης.κ,και πιστεύω ότι θα πέσουν μέσα και οι δύο τους.
    Όντως φαίνεται να υπάρχει ένα πολύ δυνατό σύστημα που θα λάβει μέρος τις επόμενες ημέρες και θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
    Προσπάθησα να μαζέψω ότι δουλειές μπορούσα,από εχθές το απόγευμα,αλλά το νερό που έχει πέσει στην περιοχή μου, είναι υπερβολικά πολύ, σε σημείο που να "ξερνανε"και οι πέτρες.Και εχθές, αλλά και σήμερα, πηχτηκα στην λάσπη, καθώς υπήρχε στον κάμπο, πυκνή ομίχλη ως τις 12 το μεσημέρι και αυτό δυσχέρενε τις εργασίες.
    Η "μελετη"του φεγγαριού εδώ και τρείς μέρες, δεν αφήνει περιθώρια για αμφισβήτηση των φαινομένων που έρχονται. Το ίδιο ισχύει και τους μετεωρολογους μου,που η παντελής απουσία τους,με βάζει σε σκέψεις.
    Ο κάμπος που έχει μετατραπεί σε λίμνη, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των αγροτών, που με δικά τους έξοδα, προσπαθούν να αντλήσουν τα νερά(Για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες) μήπως μπορέσουν και κάποια στιγμή, αργά την άνοιξη, να μπουν μέσα,αποβαινουν άκαρπες, καθώς το νερό, είναι πάρα πολύ και κατά δεύτερον, όλη η Κωπαιδα είναι πλημμυρισμενη σε τέτοιο βαθμό, που τα νερά δεν κυλανε, παρά γυρίσουν πίσω.
    Μέ το περασμένο κύμα κακοκαιρίας, δόθηκε εντολή να σταματήσουν οι αντλήσεις μέχρι νεωτέρας, καθώς ο Βοιωτικος Κηφισός, ήταν ξεχειλισμενος σε πολλά σημεία και υπήρξε κίνδυνος να πνιγούν πολλά Καμποχώρια.
    Ας ελπίσουμε ότι δεν θα υπάρχουν εντονότερα προβλήματα, αν και το βλέπω δύσκολο, καθώς για ακόμη μία φορά,θα έχουμε την "τιμητική"μας ,στην ποσότητα του νερού που θα πέσει.
    Θα μας πει περισσότερα και ο κ.Ζιακοπουλος,αύριο.
    Καλό βράδυ σε ολους-ες και καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς όπως τα γράφεις είναι Χριστόδουλε. Στο Θυμάρι εδώ και 15 μέρες βγάζει νερά το υπόγειο. Μιλάμε για απίστευτες ποσότητες. Στην επικείμενη κακοκαιρία, πάντως, απ' ό,τι έχω καταλάβει το κύριο χαρακτηριστικό θα είναι οι ισχυροί βοριάδες, που πάντα μετριάζουν τον υετό. Ειδικά στα παραθαλάσσια, που σε τέτοιες περιπτώσεις (55 κόμβους δίνει ένα σάιτ και 9 beaufort βοριά στο Σούνιο ένα άλλο) ακόμα και να έχει κάποιες νιφάδες δεν φτάνουν καν στο έδαφος, αφού ο αέρας τις κάνει να χορεύουν σαν τρελές. Όπως λέει και το τραγούδι, ο τελευταίος χορός (του χειμώνα)...
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  11. Και μετά τα χιόνια και την παγωνιά που θα έρθει με τον θυελλώδη βοριά; Μήπως την προσεχή Κυριακή είναι και η τελευταία μεγάλη παράσταση του φετινού χειμώνα; Τη χθεσινή Κυριακή γράφτηκε, εξάλλου, ο επίλογος στο φετινό πρωτάθλημα. Αν και Ολυμπιακός, οφείλω να παραδεχτώ ότι ο ΠΑΟΚ το παίρνει απόλυτα δίκαια και μπράβο του. Θα είναι το κερασάκι στην τούρτα της εξαιρετικής πορείας του τα 2-3 τελευταία χρόνια, που όχι μόνο παρουσίασε μία ποιοτική ομάδα, αλλά μεγάλωσε - κι άλλο - ως σύλλογος. Ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ έδωσαν και λίγο χρώμα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, που ίσως ποτέ να μην αποκτήσει υγεία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστικό.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άστα Βαγγέλη,είμασταν απαράδεκτοι χθες κ δίκαια ο ΠΑΟΚ φέτος παίρνει το πρωτάθλημα.Μοναδική μας ποιά ευχαρίστηση η καλή πορεία στην Ευρώπη.
      Όσο για τον Φεβρουάριο μην τον ξεγράφεις ακόμα αν κ με αναλαμπές έχει τη δυνατότητα να κάνει γερά "μπασίματα".

      Διαγραφή
  12. Καλημέρα σε όλους,κ ζιακοπουλε περιμένουμε όλοι με ανυπομονησία την δικιά σας πρόγνωση,για την κακοκαιρία που έρχεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Νομίζω Βαγγέλη(Σπανός)ότι ο Φλεβάρης είναι,εκτός από "μεθυστακας"και αρκετά ατίθασος. Πολύ όμορφο το τραγούδι που έγραψες,αλλά μην βιάζεσαι να τελειώσεις τον χειμώνα, εξάλλου υπάρχει και ο Μάρτιος που φέτος, μάλλον μας ετοιμάζει εκπλήξεις.
    Εσύ φίλε Φώτη, από που και που,μας προέκυψες "γαβρος";Ξέρω ότι εσείς οι Αγρινιώτες είστε Παναιτωλικαρα μέχρι κόκκαλο!!!Αλλά μάλλον δεν άκουσες την συμβουλή μου...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν άκουσα τι μου έλεγες κ το πλήρωσα χθες δυστυχώς Χριστόδουλε!
      Είπαμε σαν Αγρινιώτες είμαστε Παναιτωλικός αλλά δεν μπορείς να μην είσαι κ με την ομάδα που μεγάλωσες μαζί της από μωρό παιδί!(λόγω οικογένειας εννοώ)

      Διαγραφή
  14. Δύσκολη πρόγνωση για τη νέα ψυχρή εισβολή...πχ το μετεο και η ΕΜΥ εξέδωσαν έκτακτο δελτίο αλλά στα γραφήματα δίνουν ελάχιστο υετό και υψηλές θερμοκρασίες στα πεδινά, πώς λοιπόν θα χιονίσει στα πεδινά; Εκτός κι αν εννοούν την φλωρινα πεδινά. Λίγο πολύ μάλλον για να τα πιάσουν όλα και να μην τους κατηγορούμε. Δεν γίνεται επιτέλους σε αυτή τη χώρα κάποιοι με λένε αλήθειες; Θα ήταν δύσκολο η ΕΜΥ να γράψει ένα «ενδέχεται να χιονίσει ως τα πεδινά ή να πει ότι θα χιονίσει λίγο;» Διαβάζοντας το έκτακτο εγώ καταλαβαίνω ότι έρχεται χιονιάς κανονικός εκτός και αν εγώ δεν ξέρω να διαβάζω . Τα φώτα σας δάσκαλε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ευχαριστούμε τους φίλους για τις όμορφες φωτογραφίες. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή