Ο Νοέμβριος του 2019 και όχι μόνο!


Σε πλανητική κλίμακα οι Νοέμβριοι των ετών 2015, 2016 και 2019 ήταν οι πιο ζεστοί Νοέμβριοι από τότε που φυλάσσονται αρχεία, με τους δύο πρώτους να προηγούνται ελάχιστα του φετινού Νοεμβρίου. Τυχαίο; Δεν νομίζω!

Κάποιοι στην αρχή αμφισβητούσαν την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη και αρνούνταν τον όρο κλιματική αλλαγή. Μετά οι ίδιοι άνθρωποι είπαν  ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή (άνοδος θερμοκρασίας), αλλά, για διάφορους λόγους, αλλαγές προς το θερμότερο γίνονταν και στο παρελθόν (φυσική μεταβλητότητα). Αναφορικά με το βασικό αίτιο της παρούσας θέρμανσης, αρνούνται την αύξηση της συγκέντρωσης των θερμοκηπικών αερίων και κυρίως του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Το επιχείρημα είναι ότι στο παρελθόν οι μεγάλες αυξήσεις της συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, που προκαλούνταν από φυσικά αίτια, προηγούνταν της ανόδου της θερμοκρασίας. Πράγματι, έτσι άρχιζε ο φαύλος κύκλος που κατέληγε στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Τώρα, το διοξείδιο του άνθρακα που εκλύεται στην ατμόσφαιρα προέρχεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Λέτε οι νόμοι της φυσικής να μην λειτουργούν σε αυτή την περίπτωση; Γι αυτούς που προσπαθούν με τα στοιχεία του παρελθόντος να εξηγήσουν το παρόν λέμε: «Ποτέ στον παρελθόν το κλίμα της Γης δεν άλλαξε τόσο πολύ σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα».

Ας σημειωθεί ότι:

(α) Η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη λόγω της πολυπλοκότητας του κλιματικού συστήματος δεν είναι γραμμική,

(β) Οι μεταβολές του καιρού στα μέσα γεωγραφικά πλάτη λόγω της ισχυρής φυσικής μεταβλητότητας δεν είναι επαρκείς για να εξαχθούν σωστά συμπεράσματα για τις κλιματικές αλλαγές και

(γ) Η ερώτηση αν ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο οφείλεται στην υπερθέρμανση του πλανήτη είναι αόριστη και ως ένα βαθμό παραπλανητική. Όλα τα καιρικά φαινόμενα που παρατηρούνται στον πλανήτη γεννιούνται, αναπτύσσονται και πεθαίνουν σε ένα περιβάλλον που είναι περίπου κατά 1 βαθμό θερμότερο από εκείνο των αρχών του προηγούμενου αιώνα. Για το πώς ακριβώς θα εξελισσόταν μία συγκεκριμένη θύελλα αν η θερμοκρασία ήταν εκείνη της προηγούμενης εκατονταετίας, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει.
Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου

11 σχόλια:

  1. Και μιας και ο λόγος για υπερθέρμανση, αλλαγή πολιτικής για το κλίμα εδώ και τώρα ζήτησαν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στη Μαδρίτη, όπου διεξάγεται και η COP2 - η Διεθνής Σύνοδος για το Κλίμα - μέχρι τις 13 Δεκέμβρη, όπως αναφέρει η Le Monde. "Δεν μπορούμε να περιμένουμε ούτε δέκα, ούτε πέντε, ούτε έναν χρόνο, θέλουμε αλλαγή τώρα" είπε μία διαδηλώτρια, ενώ ένας διαδηλωτής που πήγε στην ισπανική πρωτεύουσα από τη Βαρκελώνη, ανέφερε πως "πρόκειται για μία κινητοποίηση ενάντια στην εξαφάνιση του πλανήτη μας". Στη διαδήλωση συμμετείχαν ακόμα και πληθυσμοί από τη φυλή Mapuche της Χιλής και ιθαγενείς από τον Αμαζόνιο, αλλά και μαθητές από όλο τον κόσμο, όπως κάνουν κάθε Παρασκευή.

    "Χωρίς πλανήτη δεν υπάρχει μέλλον", "Δίνουμε μάχη για τη ζωή μας", "Δεν υπάρχει Πλανήτης Β' (παράφραση του "δεν υπάρχει plan B")" ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν. Οι διαδηλωτές που σύμφωνα με τις δικές τους εκτιμήσεις ήταν 500 χιλιάδες, ενώ η αστυνομία κατεβάζει τον αριθμό τους στις 20 χιλιάδες, χαρακτήρισαν επίσης "φάρσα τη συγκεκριμένη Σύνοδο". Στην κεφαλή της πορείας ήταν και η Greta Thunberg που έβγαλε και λόγο, υποστηρίζοντας ότι "η ελπίδα δεν είναι μέσα στους τέσσερις τοίχους της COP25, αλλά είναι εδώ μαζί με σας, δείχνουμε τη φωνή μας και όσοι έχουν την εξουσία πρέπει να μας ακολουθήσουν". Η 16χρονη που έφτασε τις προάλλες με ιστιοπλοϊκό από τις ΗΠΑ στη Λισσαβώνα, είπε επίσης ότι "η αλλαγή έχει αρχίσει είτε το θέλουν οι ηγέτες, είτε όχι, διότι δεν υπάρχει και άλλη επιλογή".

    Ένα σύντομο μήνυμα απηύθυνε και ο Ισπανός ηθοποιός Javier Bardem, προειδοποιώντας ότι "έχουμε δέκα χρόνια για να σταματήσουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ζητώντας από τους πολιτικούς να μειώσουν κατά 65% τις εκπομπές ρύπων ως το 2030, αντί για 40%". O Bardem που χαρακτήρισε "ανόητο" τον Trump για την απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, πρόσθεσε ότι "ζούμε τις πιο κρίσιμες στιγμές της ιστορίας μας και για πρώτη φορά μιλάμε όλοι με μία φωνή".

    Αλλά και ανώνυμοι διαδηλωτές επισήμαναν ότι " βλέπουμε όλο και περισσότερες φυσικές καταστροφές και είναι ώρα να αντιδράσουμε, καταναλώνοντας λιγότερο, απαγορεύοντας το πλαστικό, μειώνοντας τα αυτοκίνητα, διότι πρέπει να αφήσουμε έναν πλανήτη στα παιδιά μας". Διαδηλωτές καταδίκασαν επίσης "την ιδιωτικοποίηση των φυσικών πόρων από την οποία επωφελείται μία ελίτ και την καταστολή των κοινωνικών κινημάτων στη Λατινική Αμερική". Ειπώθηκε και ότι "ο Bolsonaro θέλει να πουλήσει τον Αμαζόνιο και βάζει τα οικονομικά συμφέροντα πάνω από το περιβάλλον, με συνέπεια να υποφέρει ο λαός της Βραζιλίας, αλλά και όλος ο πλανήτης".

    Εν κατακλείδι, "αυτό που ζητούν οι άνθρωποι είναι αλλαγή του συστήματος με περισσότερο σεβασμό στη γη και τους κατοίκους της", όπως είπε μία 22χρονη από τη Σαλαμάνκα. Και τέσσερα 11χρονα παιδιά περπάτησαν μπροστά από τους γονείς τους στην κεφαλή της πορείας. Δεν είναι σίγουρο, πάντως, ότι η COP25, στην οποία αντιδρούν πολλές κυβερνήσεις, θα βρει μία λύση στα επίμαχα σημεία της Συμφωνίας του Παρισιού, όπως η αγορά άνθρακα και η χρηματοδότηση των συνεπειών της υπερθέρμανσης. "Εμείς δεν είμαστε ειδικοί, ζητάμε απλά από τις κυβερνήσεις να ακούσουν τους επιστήμονες, διότι δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο" ανέφερε η Paola Mancebo, εκπρόσωπος του κινήματος "Παρασκευές για το μέλλον της Ισπανίας".
    https://www.lemonde.fr/planete/article/2019/12/06/a-madrid-une-marche-pour-le-climat-pour-mettre-la-cop25-sous-pression_6021998_3244.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μόνο κολλημένοι εγκέφαλοι δε θα μπορούσαν να δεχτούν την κλιματική αλλαγή με όλα αυτά που συνεχίζουν κ συμβαίνουν γύρω μας χρόνο με το χρόνο κ σε ρυθμούς που σπάνε ρεκόρ.
    Στην περιοχή μου πάντως κ γενικά στα ΔΒδυτικά της χώρας όλο το τελευταίο διάστημα ο καιρός μπορεί να μην έχει χειμωνιάσει ακόμη αλλά οι βροχές κατά διαστήματα(από χθες δε σταματούν να γεννιούνται μπόρες)η συνεχής περιορισμένη ορατότητα με πολλές φορές συνδυασμό ομιχλών κ αυξημένης υγρασίας κ με τον ήλιο να έχει γίνει ακριβοθώρητος για πολλές ημέρες τώρα(για να μη πω μήνα με μερικές εξαιρέσεις)κάνουν τον καιρό πολύ ευχάριστο για έναν καιρόφιλο.
    Έτσι δείχνει να συνεχίζει για πολλές ημέρες ακόμη κ μάλιστα Τρίτη κ Τετάρτη κ άλλες πολλές περιοχές θα δεχθούν φαινόμενα κ χιόνια στα ορεινά(κυρίως βόρεια βορειοδυτική χώρα τα χιόνια)εξέλιξη που την πίστευα κ την είχα γράψει εδώ κ τέσσερις ημέρες πριν.
    Το μόνο που μας μένει είναι επιτέλους να εναρμονιστεί ο υδράργυρος μετά τις 20 του μήνα σε χειμωνιάτικα επίπεδα αλλά ακόμη είναι νωρίς να σιγουρευτούμε για κάτι τέτοιο.
    Καλό ΣΚ κ καλή ξεκούραση σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αχ φιλε Φωτη θαυμαζω την αισιοδοξια σου!βλεπεις το ποτηρι μισογεματο!Ατελειωτο φθινοπωρο εχουμε στα δυτικα με ανοιξιατικα διαλειματα....σημερα για παραδειγμα ειχαμε Ηγουμενιτσα 19βαθμους!Ο ηλιος οταν βγαινει καιει πραγματικα!Ασε που χοντρο μπουφαν και πουλοβερ δεν φορεσα ακομα!τα εχω στην ντουλαπα και τα καμαρωνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλες και φίλοι,
      δεν πειράζει. Είχαμε ένα πολύ ήπιο φθινόπωρο θερμοκραςιακά και και ίσως έχουμε και χειμώνα επίσης ήπιο. Υπήρξαν και χειμώνες πολύ ψυχροί με συνεχείς βοριάδες και ήλιο αλλά χωρίς φαινόμενα. Τον προτιμώ αυτό που κάθε τόσο βρεχει κιολας. Ε κάποια στιγμή έστω για κανα μήνα θα κάνει και κρύο. Μπορεί επίσης να πάει και πίσω ο χειμώνας. Θα δείξει... Προς το παρόν έρχεται η ΔΙΔΩ...
      «Απολαύστε υπεύθυνα»...

      Διαγραφή
  4. Μετά από μια προσωπική διάβολο εβδομάδα λόγω φόρτου εργασίας στο ελαιοτριβείο, μπόρεσα σήμερα να διαβάσω όλα τα σχόλια του κ ζιακοπουλου κ των φίλων του μπλογκ.Καλη κ ξεκούραστη Κυριακή σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δύο κυκλώνες από τον βόρειο Ατλαντικό θα πλήξουν τη βορειοδυτική Ευρώπη με επικίνδυνους ανέμους, όπως αναφέρει το severe-weather.eu. Ο πρώτος έχει ήδη ξεκινήσει το ταξίδι του δυτικά της Ιρλανδίας, ενώ ο δεύτερος θα σχηματιστεί αύριο Δευτέρα 9/12 στη Σκωτία και μέσω της Βόρειας Θάλασσας θα φτάσει ως τη βορειοδυτική Γερμανία.

    Ένας μεγάλος αυλώνας στον βόρειο Ατλαντικό κινείται ανατολικά - νοτιοανατολικά προς τη Βόρεια Θάλασσα και τη δυτική Σκανδιναβία, ενώ ο κυκλώνας στην επιφάνεια, που έχει ενσωματωμένα και δευτερεύοντα χαμηλά, θα βαθύνει μέχρι και τα 950mbar, καθώς θα εξαπλώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και τη Βόρεια Θάλασσα.

    Κύριο χαρακτηριστικό του θα είναι οι άνεμοι, με ριπές 130 χλμ/ώρα ειδικά στην Ιρλανδία, τη νοτιοδυτική Αγγλία και την Ουαλία, ενώ και ο κυκλώνας της Σκωτίας θα συνοδεύεται από ανέμους που θα ξεπερνούν τα 120 χλμ/ώρα. Συνοπτικά, θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία η Αγγλία, η Ουαλία, η Σκωτία και η Ιρλανδία και τα παράκτια της νοτιοδυτικής Νορβηγίας, της βορειοδυτικής Γερμανίας, της βόρειας Ολλανδίας και της βόρειας και βορειοδυτικής Γαλλίας με ριπές ανέμων 90-130 χλμ/ώρα.

    Αναμένονται επίσης ορογραφικές βροχοπτώσεις 100-130 χιλιοστά στα Χάιλαντς της Σκωτίας και είναι πιθανές και κάποιες πλημμύρες, ενώ τα κύματα στην Ιρλανδία, τη νοτιοδυτική Αγγλία και τη βορειοδυτική Γαλλία θα φτάσουν τα 12 με 15 μέτρα ύψος.
    https://www.severe-weather.eu/mcd/powerful-windstorm-major-waves-western-europe-mk/
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι πυροσβέστες στην ανατολική Αυστραλία προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τις φωτιές, εκμεταλλευόμενοι και τις καλές καιρικές συνθήκες, που θα επικρατήσουν από την Κυριακή και μέχρι τα μέσα της εβδομάδας, όταν θα ανέβει και πάλι η θερμοκρασία, όπως μεταδίδει το Reuters. Yπάρχουν 96 πυρκαγιές σε εξέλιξη στη Νέα Νότια Ουαλία και μόνο οι μισές έχουν οριοθετηθεί από 1.600 πυροσβέστες που επιχειρούν εκεί.

    Το Σίδνεϊ των 5,2 εκ. κατοίκων έχει καλυφθεί από ένα ανθυγιεινό νέφος εδώ και βδομάδες, ενώ οι συνθήκες επιδεινώθηκαν την Παρασκευή 6/12, καθώς αρκετές φωτιές ενώθηκαν σε μία μεγάλη πυρκαγιά, που μπορεί να χρειαστεί πολλές μέρες για να σβήσει. Η Αυστραλία βιώνει καταστροφικές πυρκαγιές χαμηλής βλάστησης πριν ακόμα αρχίσει το καυτό καλοκαίρι της, ενώ από την Τρίτη 10/12 η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη με τη θερμοκρασία να σκαρφαλώνει στους 40 βαθμούς, πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

    Οι πυρκαγιές οφείλονται στις ολοένα και υψηλότερες θερμοκρασίες, στους ξηρούς ανέμους και σε εμπρησμούς με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Scott Morrison να βρίσκεται υπό πίεση για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Στα μέσα Νοεμβρίου 14 δήμαρχοι έστειλαν μία επιστολή στην κυβέρνηση ζητώντας να αναγνωρίσει τη σύνδεση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και των πυρκαγιών, αλλά και περισσότερα χρήματα. Αν και κάποια ποσά έχουν δοθεί, ο Morrison απορρίπτει οποιαδήποτε σύνδεση ανάμεσα στις πυρκαγιές και τις συντηρητικές πολιτικές του, συμπεριλαμβανομένης και της στήριξής του στη βιομηχανία του άνθρακα.

    Το Σάββατο 7/12 η κυβέρνηση εξέδωσε μία αναφορά, υποστηρίζοντας ότι η Αυστραλία είναι στο σωστό δρόμο για να πετύχει μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 26% με 28% ως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 2005. Η κυβέρνηση παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι χρησιμοποιεί τις αποκαλούμενες μεταφερόμενες πιστώσεις, μία μέθοδο που επιτρέπει τη μέτρηση της μείωσης των εκπομπών ρύπων από παλιούς προς τους μελλοντικούς στόχους και η οποία έχει επικριθεί από την ΕΕ και από τα κράτη του Ειρηνικού που απειλούνται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή.
    https://www.reuters.com/article/us-australia-bushfires/australian-firefighters-try-to-control-bushfires-ahead-of-hot-days-idUSKBN1YC00P?il=0
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και το όνομα αυτής: Διδώ! Της νέας κακοκαιρίας που θα πλήξει το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας αύριο και μεθαύριο και το meteo.gr της έδωσε το όνομα της βασίλισσας που ίδρυσε την Καρχηδόνα στα παράλια της σημερινής Τυνησίας. Η Καρχηδόνα έγινε, βέβαια, γνωστή από την εκστρατεία του Αννίβα, που διασχίζοντας τις Άλπεις με στρατιώτες, άλογα και ελέφαντες έφτασε ως την αρχαία Ρώμη και μία ανάσα από το να την κατακτήσει. Είχε καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής Ιταλίας, αλλά οι Ρωμαίοι αντεπιτέθηκαν, φτάνοντας μέχρι και την Καρχηδόνα, την οποία κατέστρεψαν.

    Την πριγκίπισσα Διδώ δεν την ήξερα, ομολογώ. Σε αντίθεση με τη Διδώ Σωτηρίου, την αείμνηστη Ελληνίδα συγγραφέα και την ιστορική της φράση "για εκείνους που έχασαν τη ζωή τους και δεν είδαν και δεν έμαθαν τι έγινε μετά, οπότε κέρδισαν τουλάχιστον τα όνειρά τους".
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και μια ομολογουμένως πολύ ιδιαίτερη σύμπτωση: Η πριγκίπισσα Διδώ ίδρυσε την αρχαία Καρχηδόνα και η κυκλογένεσή της κακοκαρίας "Διδώ" έγινε περίπου εκεί που βρίσκονταν η σπουδαία αυτή πόλη, στη μικρή Σύρτη! Αυτή τη στιγμή έντονες καταιγίδες εκδηλώνονται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Τυνησίας και Μάλτας, αλλά και στις γύρω περιοχές. Πετυχημένη ομολογουμένως ονοματοδοσία η συγκεκριμένη.
      Θάνος Κ

      Διαγραφή
    2. Οφείλουμε να ομολογήσουμε πάντως ότι το Αστεροσκοπείο - εμπλουτίζει τις γνώσεις μας στο πεδίο της μυθολογίας και ιστορίας. Δεν μπορώ βέβαια να πω το ίδιο και για το πεδίο της μετεωρολογίας με τη ζέση που δείχνει να ονοματοδοτεί κάθε χαμηλό που σουλατσάρει στα μέρη μας χειμωνιάτικα (τι πρωτόγνωρο...), αλλά κομμάτια να γίνει βρε αδελφέ...

      Επιπλέον, από ό,τι καταλαβαίνω μετά τις βροχές της εβδομάδος πάμε για νέο μπαράζ 20αριων για άγνωστο διάστημα λόγω του αντικυκλώνα που θα μας κατσικωθεί. Αυτό, εκτός από το ότι θα μείνουμε στη Διδώ για άγνωστο χρονικό διάστημα κάτι που δεν θα κάνει χαρούμενους τους νονούς της, και σε εμάς τους καιρόφιλους θα φέρει βαρεμάρα μέχρι νεωτέρας. Ελπίζω η κυκλοφορία να αλλάξει μετά από αυτό γεγονός μπας και δούμε άσπρη μέρα κι εμείς (μεταφορικά και κυριολεκτικά).

      Διαγραφή
  8. Καλησπέρα κύριε Ζιακόπουλε και καλές γιορτές εύχομαι. Θα ήθελα να σταθώ σε κάτι από αυτά που αναφέρατε. Γιατί λέτε ότι το κλίμα της γης ποτέ στο παρελθόν δεν έχει μεταβληθεί τόσο πολύ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε πως η αλλαγή από την πολύ θερμή μεσαιωνικη περίοδο στην μετεπειτα μικρή παγετωνική περίοδο (minimum Maunder) επήλθε σχεδόν ραγδαία? Χαρακτηριστικά ήταν τόσο ραγδαία η αλλαγή που από εκεί που καλιεργούσαν αμπέλια στην Βρετανία και την Νορβηγία ξαφνικά βρέθηκε να παγώνει ο Τάμεσης και να έχουμε χιλιάδες θανάτους από ασθένειες λόγω ψύχους. Αυτή τη στιγμή ο πλανήτης πιστευω παρουσιάζει το πιο ιδανικό κλίμα κάτι ανάμεσα στις θερμοκρασίες της μικρής παγετώδους και της μεσαιωνικής. Όσο για το co2 ασχολούμαστε με το ότι από 0.03 πήγε 0.04 σε 60 χρόνια. Είναι δυνατόν αυτό το 0.01 να προκαλεί όλες αυτές της δραματικές αλλαγές? Αν βάλουμε κάτω πόσους θανάτους είχαμε την παγετωνική περίοδο 1650 - 1850 περίπου και πόσους θανάτους έχουμε σήμερα από την μικρή αυτή υπερθέρμανση θα δούμε που σήμερα οι θάνατοι λόγω κλίματος είναι σχεδόν μηδαμινοι. Αν και θα σας ακουστώ πολύ αισιόδοξος και σίγουρα θα διαφωνήσετε μαζί μου εγώ θα έλεγα επιτέλους να αφήσουμε την κλάψα και να πούμε όλοι ένα μεγάλο ευχαρηστω στον πλανήτη μας για το υπέροχο εύκρατο κλίμα που μας κάνει την τιμή να μας προσφέρει σήμερα και είναι και ο λόγος που έχουμε υπερπληθυσμό γιατί αν επιστρέψουν οι θερμοκρασίες μισό βαθμό πίσω θα φύγουμε οι μισοί και να σταματήσει αυτή η τρομοκρατία που ήδη ξεκίνησε από την δεκαετία του 1970 βέβαια λέγοντας τότε πως καταστρεφόμαστε από νέα εποχή παγετώνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή