Οι πρώτες ενδείξεις



Αν και η εικόνα είναι ακόμη λίγο θολή, το υπερηχογράφημα του μωρού της 29ης-30ής Δεκεμβρίου δείχνει άρρεν της φυλής των Ινουίτ! 




57 σχόλια:

  1. Μιλάει με γρίφους ο δάσκαλος αλλά μια γρήγορη αναζήτηση στο Wikipedia δημιουργεί προσδοκίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλαδή δάσκαλε τι εννοείς;
    Για μας τους αδαείς;
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ανάρτηση αυτή αποτελεί συνέχεια της πρόσφατης ανάρτησης με τον τίτλο "το αβάπτιστο μωρό" και αναφέρεται στη σημαντική ψυχρή εισβολή που με βάση όλες τις ενδείξεις θα συμβεί την Κυριακή.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ πολύ για τις επεξηγήσεις.
      Χρόνια Πολλά.
      Κώστας Αθήνα

      Διαγραφή
  3. Δάσκαλε, μας γεμίζεις προσδοκίες (όπως και τα διαδοχικά τρεξίματα των μοντέλων). Να βγει δλδ ο Λαμέρας από την κρυψώνα του;

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εσκιμώοι δεν είναι οι Ινουίτ; Όλο και περισσότερο κρύο δίνουν, πάντως, τα μοντέλα για το διήμερο 29-30 Δεκεμβρίου. Ακριβώς τις ίδιες μέρες είχε ψυχρή εισβολή και το 2016, Πέμπτη- Παρασκευή τότε με κάποιες νιφάδες να φτάνουν και στο Θυμάρι με ξεροβόρι φοβερό να σου κόβει την ανάσα στον γιαλό.
    Β.ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στο βάθος του "τούνελ" διακρίνονται χιόνια λέει ο δάσκαλος αλλά με πολύ πιο ωραίο τρόπο!! Κύριε Ζιακοπουλε και σε όλη την παρέα καλά Χριστούγεννα και καλές γιορτές!! Χρόνια πολλά! (πρώτα ο Θεός θα είμαι Αθήνα απο εβδομάδα) Χρόνια πολλά! Γιάννης από Μυτιλήνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εφόσον μιλάει για φυλή από Εσκιμωους τότε έχει κλειδώσει το κρύο και πάμε για άλλα... Μακάρι... Επί της ευκαιρίας να ευχηθώ σε όλους χρόνια πολλά και καλές γιορτές με υγεία και ευτυχία στα σπίτια σας, είναι η πρώτη φορά που γράφω, παρακολουθώ τη σελίδα σχεδόν 2 χρόνια και αιτία είναι ο κολλητός μου ο οποίος ασχολείται με την μετεωρολογια ερασιτεχνικά και όταν τον είχα ρωτήσει ποια σελίδα να βλέπω για προγνώσεις μου χε πει χαρακτηριστικά :σαν το δάσκαλο το κύριο Ζιακοπουλο κανείς, έτσι με έκανε φαν του μπλοκ εδώ και είχε δίκιο... Τις ευχές μου και πάλι σε όλους και μακάρι να δούμε άσπρη μέρα προσεχώς, χεχεχε...
    Γιώργος από Αθήνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μόνο η Ελλάδα και η... Αλάσκα θα έχουν ψυχρή εισβολή τις επόμενες μέρες. Στην Αλάσκα, αλλά και στο Γιούκον του Καναδά οι θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν και κάτω από τους -40 βαθμούς τις τελευταίες μέρες του Δεκέμβρη και τις πρώτες του Γενάρη, όπως αναφέρει το severe-weather. Δηλαδή, 30 βαθμούς κάτω από τα κανονικά επίπεδα. Η αιτία είναι ένας βαθύς αυλώνας που αναπτύσσεται πάνω από την Αρκτική περιοχή και τη Θάλασσα Beaufort και ένας αντικυκλώνας στη Σιβηρία, γεγονός που θα οδηγήσει σε μεσημβρινή κυκλοφορία και σε ακραίο ψύχος στην Αλάσκα και το Γιούκον.

    Η ψυχρή εισβολή στην Αλάσκα θα λάβει, μάλιστα, χώρα τις ίδιες μέρες με την Ελλάδα, καθώς το κρύο θα αρχίσει από την Πέμπτη στα βορειοανατολικά τμήματά της και θα κορυφωθεί στις 30 Δεκέμβρη με θερμοκρασίες -45 και -50 βαθμούς. Στη στάθμη των 850hPa η θερμοκρασία θα φτάσει τους -30 βαθμούς στην πόλη Φαίρμπανκς (πρωτεύουσα της Αλάσκας είναι παρεμπιπτόντως το Άνκορατζ), δηλαδή 20 βαθμούς κάτω από τις κανονικές για την εποχή τιμές. Η πτώση θα είναι ιδιαίτερα απότομη στις 27 Δεκέμβρη, που οι θερμοκρασία στα 1.500 μέτρα θα υποχωρήσει από τους -15 στους -30 βαθμούς. Τεράστιες θα είναι και οι ποσότητες χιονιού, που στα βουνά της νότιας - νοτιοανατολικής Αλάσκας και του δυτικού Γιούκον μπορεί να φτάσουν μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου 2020 και τα 500 εκατοστά. Έχει χαλάσει ο κόσμος τελικά...
    https://www.severe-weather.eu/global-weather/frigid-cold-outbreak-alaska-yukon-mk/
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γράψτε λάθος, το Άνκορατζ δεν είναι η πρωτεύουσα, αλλά η μεγαλύτερη πόλη της Αλάσκας.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήπιες συνθήκες για την Ευρώπη προβλέπει το severe-weather για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2020, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, που θα έχουν κρύο. Ο λόγος είναι ένας αντικυκλώνας εμποδισμού στον βορειοανατολικό Ειρηνικό, που θα ωθήσει ψυχρές αέριες μάζες από τον Καναδά προς τις ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει επίσης χαμηλές πιέσεις στον βόρειο Ατλαντικό με θετική ΝΑΟ (μεγάλη διαφορά των υψηλών πιέσεων στις Αζόρες από τις χαμηλές πιέσεις της Ισλανδίας), η οποία συνεπάγεται ηπιότερες συνθήκες στην Ευρώπη.

      Το εντυπωσιακό είναι ότι το συγκεκριμένο μοτίβο καιρού θα διατηρηθεί και τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο σαν ο ένας μήνας να είναι copy paste του άλλου. Συνοπτικά στις ΗΠΑ θα σημειωθούν αρνητικές θερμοκρασιακές ανωμαλίες, με εξαίρεση το νοτιοανατολικό τμήμα τους, ενώ η Ευρώπη θα έχει πιο θερμές, δυτικές ροές και ηπιότερο καιρό. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν και επεισόδια κρύου στην Ευρώπη, αλλά δεν θα είναι πολλά και δεν θα έχουν διάρκεια.

      Κάτι που συμβαίνει και τώρα στο τέλος Δεκέμβρη, που η Ευρώπη είναι θερμότερη από τον μέσο όρο, με την εξαίρεση της μετάβασης ψυχρών αερίων μαζών στα κεντρικά και τα νοτιοανατολικά τμήματά της. Επίσης, ο πυρήνας του πολικού στροβίλου φέρνει δριμύ ψύχος στην Αλάσκα. Όπως είπα και παραπάνω, φτάσαμε στο σημείο να έχει μόνο στην Αλάσκα και την Ελλάδα κρύο.
      https://www.severe-weather.eu/long-range-2/january-february-outlook-winter-2020-fa/

      Υ.Γ: Πολύ καλά κάνει ο κ. Ζιακόπουλος και δεν προτρέχει, κατά την ταπεινή μου άποψη. Ο λόγος είναι αυτό που μου είπε πει κάποτε ένας παλιός δημοσιογράφος: "Να γράφεις αυτά που γίνονται, όχι εκείνα που ίσως να γίνουν".
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  9. Εγώ θα πω σε όλους εμάς που αδημονούμε και τσιμπαμε στο πρώτο υπινοουμενο... Χαμηλά ο πήχης... Στην πραγματικότητα είναι η πρώτη σοβαρή επίσκεψη του χειμώνα και η πρώτη πραγματικά καλή ευκαιρία να σκοράρουμε... Πόσα τετ α τετ έχουν πάει δοκάρι και μέσα και πόσα δοκάρι κι έξω... Άπειρα. Προς το παρόν έχει βγει η κάθετη πάσα προς τον επιτιθεμενο. Κάτσε να κοντρολάρει να βγει φάτσα με το τέρμα και βλέπουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχα ωραιος φιλε καλα τα πες!

      Διαγραφή
    2. Επιθετικός της σούπερ λίγκα ή, της πρέμιερ λιγκ;
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    3. Ενίοτε μπαίνουν και γκολαρες ακόμα και στη Σούπερ λινγκ (αρκεί να μη τους φύγει το κοντρόλ και βγουν στο πλάι, κάπως σαν τον αυλωνα να μη δυτικηει 🤣πχ) . Όπως λέει και η Πρωτοψάλτη: τα πιο ωραία λαϊκά, σε σπίτια με μωσαϊκα τα είχαμε χορέψει. Κάπως έτσι από την αντίθετη πλευρά.

      Διαγραφή
  10. Καλησπέρα σε όλους τους φίλους!Τι άλλο να μας πει πια ο δάσκαλος, φοβερός ο μικρός με την γούνα, έχουμε πολλές ελπίδες να ζήσουμε ένα χιονιά μέσα στις γιορτές, υπομονή σε όλους τους χιονοφιλους......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μιλανε με γριφους για να μη βγουμε μετα να τους κραξουμε οταν δεν θα πεσουν μεσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν σου αρκεί η εκτίμηση ότι επίκειται σημαντική ψυχρή εισβολή. Θέλεις από τώρα ώρες έναρξης και λήξης της χιονόπτωσης καθώς και το ύψος της χιονόστρωσης στην αυλή σου. Σε άλλα σάιτ φίλε μου αυτά.

      Διαγραφή
    2. Ναι κ το ανεφερα κ σε προηγουμενο ποστ αλλα αυτα τα υπονουμενα των ινουιτ αλλα κ το ξερω τι καιρο θα κανει τα χριστουγεννα αλλα δεν σας λεω οπως προανεφερα μου φαινονται πονηροβλαχοκαμποικα!

      Διαγραφή
    3. Φίλε μου, σου λείπει το χιούμορ, αλλά δεν πειράζει. Μπορείς να μείνεις στην παρέα μας.

      Διαγραφή
    4. Eυχαριστω δασκαλε κ γω απο χιουμορ οσο θες!

      Διαγραφή
    5. Ισα με το μποι της φυλης των Τουα!

      Διαγραφή
    6. Αυτό δεν επαρκεί ούτε για ένα χαμόγελο!

      Διαγραφή
  12. Παρηγοριά στον άρρωστο...
    Ένα πασπάλισμα θα κάνει και θα το βαφτίσουμε χειμώνα. Ας είναι! άλλωστε ο φετινός χειμώνας αγνοείται (και) στη βόρεια Ελλάδα, νομίζω δεν έχει κάνει στη Θεσσαλονίκη ούτε 3 μέρες με μέγιστη θερμοκρασία κάτω των 10 βαθμών κι ήρθαν Χριστούγεννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ούτε παρηγορώ ούτε βαφτίζω. Αυτό που συχνά προσπαθώ να πω είναι ότι πολλές από τις μέσες (κανονικές) τιμές των κλιματικών παραμέτρων του προηγούμενου αιώνα δυστυχώς έχουν αλλάξει.

      Διαγραφή
  13. Ε, ε, έρχεται!!!! Άντε βγάλτε τους σκούφους και τα γάντια από τη ναφθαλίνη! Υ. Γ. Λέτε να δούμε τίποτα νιφάδες και στην Κέρκυρα όπως στις 3/1/19; Όνειρα χειμερινής νυκτός θα μου πείτε αλλά τουλάχιστον είναι ακόμα.. δωρεάν! Πάντως αυτήν την ώρα (12:30 το βράδυ) η καταιγίδα στην Κέρκυρα καλά κρατεί με 12 βαθμούς και υγρασία στο ζενίθ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλό είναι για αρχή, όσοi θα κινηθούν από σήμερα 24/122019 σε επαρχιακά ορεινά ή ημιορεινά τμήματα του εθνικού δικτύου, και σκοπεύουν να μετακινηθούν οδικώς τις ημέρες 29.30.31/12/2019 να φέρουν τον απαραίτητο αντιολισθητικό εξόπλισμο για την ασφάλεια των ίδίων και των συν-πολιτών τους.Έαν θα χιονίσει στα πεδινά,σε ποιά, και πόσο, δεν είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε επακριβώς τη δεδομενη χρονικά στιγμή (24DEC0509UTC+2).
    Κύριε Ζιακόπουλε σας ευχαριστούμε για την ενήμερωση που μας παρέχετε εδω και δεκαετίες, και για το ότι μας δίνετε έμπνευση να συνεχίζουμε την παρατήρηση και την έρευνα.Επίσης σας ευχαριστούμε που μας μαθαίνεται να παραμένουμε πιο ταπείνοι και φιδωλοί στις λέξεις για τα επερχόμενα.

    Υ.Γ. "Το να αποφύγουμε το τι θέλουμε να συμβεί,το λεγόμενο (hope-casting) στις αναλύσεις μας, είναι ένας συνεχής και καθημερινός αγώνας προς την κατά το δυνατόν εγκυρέστερη μετεωρολογική ενημέρωση των συν-ανθρώπων μας.Έιναι ο αγώνας του εαυτού με τον εαυτό,ώστε να μπορεί να γίνεται μία όσο το δυνατόν ακριβέστερη ανάλυση της ατμόσφαιρας και των κινήσεων αυτής."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. NW Pindos
    Ψυχρή εισβολή με Β-ΒΑ ρεύμα σημαίνει πολύ κρύο στη Β. Ελλάδα και από χιόνι εκείνο το πολύ ψιλό που μπορεί να ρίχνει δυο μέρες και να βγάζει μετά βίας 10 το πολύ 15 πόντους. Άρα οι βόρειοι να κρατάνε μικρό καλάθι από πλευράς φαινομένων και χιονιού (σφιχτό και καλό δυτικονοτιαδοχιονο παπλαμούδα δεν φαίνεται στον ορίζοντα). Συγχρόνως, όμως, η Β-ΒΑ ψυχρή εισβολή σημαίνει χιόνια στην προσήνεμη ανατολική χώρα συμπεριλμβανομένης και της Αττικής (η Αττική επηρεάζεται κυρίως με Β-ΒΑ και όχι με Α - ΒΑ) και αν τύχει και συνδυαστεί με υετό από Μεσόγειο με ανατολική πορεία σημαίνει καλό χιόνι στα κεντρονότια. Πάντως ο κανόνας είναι πολύ κρύο στη Β. Ελλάδα, χιόνια στη Ν. Ελλάδα. Όταν λέω πολύ κρύο στη Β. Ελλάδα εννοώ κάτω από -8 στα 1500μ. που έτσι δείχνουν τα πράγματα.
    ΥΓ. Με την ευκαιρία δυο πράγματα σχετικά με τις θερμοκρασίες: Ο πολύς ο κόσμος, κρίνοντας όταν έχει 0 βαθμούς ή -1 ή +1 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου το κρύο είναι τσουχτερό, θεωρεί ότι το -10 ή -15 είναι ασύλληπτο κρύο στην αίσθηση. Λάθος. Κάτω από τους -5, -6, αρχίζει να φεύγει η υγρασία το κρύο είναι ΄΄χοντρό΄΄ όπως λέμε και η αίσθηση του ακόμη και ευχάριστη όσο και αν αυτό φαίνεται παράξενο. Το περισσότερο κρύο προσωπικά το έχω νοιώσει σε νησί του Αιγαίου που με +4 και Β-ΒΑ 7-8 μποφόρ δεν μπορούσες να σταθείς κυριολεκτικά ούτε ένα λεπτό έξω. Και έχω βρεθεί σε -15 σε χιονοδρομικό της βόρειας χώρας (και στα 700μ. με αναστροφικό κρύο -14) με άπνοια και ο κόσμος έκανε ευχάριστη βόλτα. Βέβαια σε τέτοιες θερμοκρασιες δεν πρέπει να είναι κανείς εκτεθειμένος για πολλή ώρα στο κρύο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς έτσι είναι. Το ξεροβόρι είναι ό,τι χειρότερο. Η αίσθηση του κρύου τόσο στην παραλία, όσο και μέσα στη θάλασσα όταν έρχεται η ριπή είναι εφάμιλλη και χειρότερη με το να είσαι στον Παρνασσό, στο χιονοδρομικό. Αντίθετα, αν χιονίσει νύχτα για παράδειγμα και με το που ξημερώσει βγει ο ήλιος και εφόσον δεν έχει δυνατό βοριά, είναι πιο εύκολη η βουτιά.

      Χαρακτηριστικά παραδείγματα, το απίστευτο κρύο, που έκοβε την ανάσα στις 29-30/12/2016 με ξεροβόρι, όπως και στις 23-24/2/2019. Αντίθετα, την επομένη της Αριάδνης, Τρίτη 10/1/2017 και του περσινού χιονιά της Αθήνας 8/1/2019 δεν έκανε τόσο κρύο, απλά εγώ πήγα λίγο φοβισμένος στην παραλία.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  16. Καλημέρα, χρόνια πολλά και καλά Χριστούγεννα σε όλη την παρέα του μπλογκ και στις οικογένειες σας !
    Ψυχραιμία στους είρωνες καλικάτζαρους που ξεμύτισαν, μόλις προχτές άρχισε ο χειμώνας. Γιώργο Λαμέρα μην τολμήσεις…συνεχόμενα βουντού.
    Στις πρωινές εργασίες στην αυλή κοιτάζω τις διμορφοθήκες ολάνθιστες (δεν τις έχω ξαναδεί Δεκέμβριο) και τις τριανταφυλλιές, που σε μερικές μέρες πρέπει να κλαδευτούν, ολάνθιστες.
    Η καιρική ανωμαλία καλά κρατεί.
    Χριστόδουλε, παρ' όλη την ζέστη, τα μυρμήγκια έχουν έναν μήνα να εμφανιστούν και θυμήθηκα τα γραφόμενα σου.
    Στην μετάδοση θερμότητας του 2ου έτους, η πρώτη άσκηση στο κεφάλαιο της συναγωγής ζητούσε να εξηγήσουμε αν θέλουμε να περπατάμε με άνεμο 7 μποφόρ στους 10ο C ή με άπνοια στους -5ο C.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Υπομονή παιδιά εδώ είναι ο Δάσκαλος να μας ενημερώνει βήμα βήμα πάντως υπάρχουν ελπίδες για εμάς τους χιονοφιλους, καλα Χριστούγεννα σε όλους κ στον Δάσκαλο με υγεία ευτυχία κ από τον καινούριο χρόνο άσπρες μέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλημέρα και καλά Χριστούγεννα στον κύριο Ζιακοπουλο και την οικογένεια του, που πάντα μας ενημερώνει έγκαιρα και σωστά γιατί διαθέτει την εμπειρία που δεν πιστεύω ότι υπάρχει αλλού!35 χρόνια από 5 ετών τον παρακολουθούσα με... αγωνία όταν ήταν να χιονίσει!
    Εύχομαι λοιπόν καλά Χριστούγεννα και σε όλη την παρέα,σε όλους τους Έλληνες και... καλή ψυχρή εισβολή του Σ/Κ!
    Αναμένουμε όποτε θα κρίνει ο κύριος Ζιακόπουλος λεπτομέρειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλησπέρα Δάσκαλε από την Αράχωβα!Καλές γιορτές εύχομαι και αν σας βγάλει ο δρόμος αύριο,το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα έχει κοντοσούβλια,πίτα και καλό κρασί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νίκο, ευχαριστώ πολύ και για τις ευχές και για την πρόσκληση. Τις μέρες αυτές δύσκολα ξεκολλούμε από την Αθήνα.
      Καλά Χριστούγεννα, φίλε μου.

      Διαγραφή
  20. Χρόνια Πολλά και Καλά Χριστούγεννα, σε όλους σας και τις οικογένειές σας. Δάσκαλα σ΄ευχαριστούμε για τις εξαιρετικές και στοχευμένες αναλύσεις. Σήμερα ασθενείς βροχοκουρτίνες φάνηκαν στον Σαρωνικό (Σαλαμίνα μεριά). Ο δυτικός άνεμος δροσερός προς το κρύος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Zήσαμε, λοιπόν, και την πιο κρύα παραμονή Χριστουγέννων αυτή τη δεκαετία. Και είχε και ψύχρα και κύμα με τον βορειοδυτικό άνεμο στην παραλία. Σε αυτή με τις ομπρέλες, που ήταν γεμάτη σκουπίδια από τους νοτιάδες. Μάζεψα όσα μπορούσα - πάνω από 100 πλαστικά μπουκάλια μεταξύ άλλων - και τα έβαλα στους δύο κάδους, καθώς τον τρίτο τον σάρωσε το κύμα των προηγούμενων ημερών.

    Αποκαρδιωτική η εικόνα και στον βυθό, όπου ανάμεσα σε χιλιάδες μαραμένα φύλλα ποσειδωνίας, φωτογράφισα τις σιλουέτες μερικών καλογριών, κακαρέλων, μελανουριών και σαργών. Βγήκα από τη θάλασσα στο δεκάλεπτο, στον μέσο όρο μου, δηλαδή, από του χειμώνα την αρχή (22/12). Περίπου 12 λεπτά είχα κολυμπήσει την Κυριακή στα Περιστέρια στη Σαλαμίνα με κυματάκι κι εκεί, αφού ένας μάλλον κρύος νοτιάς (λόγω των πολλών beaufort) σάρωνε την ακτή. Μία από τα ίδια και στο Φάληρο τη Δευτέρα και έρχεται τις επόμενες μέρες και η ψυχρή εισβολή.

    Είναι λογικό τόσες ψυχρές εισβολές στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή που η Ισπανία στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος διανύει χειμώνες με σερί λιακάδα; Εδώ δεν έχει χιονίσει ακόμα, καλά καλά στη Μόσχα. Άσε, δε τη συννεφιά. Πιο πολύ ήλιο έχει τα τελευταία χρόνια στο Παρίσι και το Λονδίνο. Δυστυχώς η κλιματική αλλαγή έρχεται να καταστρέψει το μόνο που είχε απομείνει στην Ελλάδα, τη μπονάτσα και τη λιακάδα. Με ζεστό καιρό σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, πάμε να γίνουμε και φέτος η μοναδική γωνιά της που θα έχει κρύο.

    Άραγε όλοι αυτοί που βγαίνουν από τα ρούχα τους όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει 4-5 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα, θα πουν τίποτα τώρα που πάει να πέσει 10 και πλέον βαθμούς, πλησιάζοντας το 0 κατά τόπους; Αλλά τι λέω; Βγήκε ήδη ερασιτέχνης μετεωρολόγος και είπε ότι τώρα έρχεται ο πραγματικός χειμώνας, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα που είναι ότι έρχεται πολύ ψυχρότερος καιρός από τα δεδομένα της Ελλάδας.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομιζω αγαπητε μου υπερβαλλεις λιγακι!μου θυμιζεις πιτσιρικα που εχασε την εκδρομη γιατι εβρεχε!Λειτουργεις θεωρω υποκειμενικα και συναισθηματικα!Οχι και πιο ψυχρη περιοχη της Ευρωπης η Ελλαδιτσα!Μεχρι τωρα πηγαιναν τα 20αρια συννεφο...μαζι με την υπολοιπη Ευρωπη βεβαια....σημερα παραμονη χριστουγεννων δεν το ελεγες και χειμωνα...Ειχε ενα φοβερο ηλιο εδω στην Ηπειρο..με θερμοκρασια 13 βαθμους....φυσιολογικα πραματα...οχι οτι ηρθε στην Ελλαδα το πολικο ψυχος....ημαρτον δηλαδη....τωρα για το επομενο ΣΚ....ηδομεν....δε θα ερθει και ο Αρμαγγεδων..φυσιολογικα πραματα...χρονια πολλα σου ευχομαι παρολο που μου χαλας λιγακι την ψυχολογια οταν σε διαβαζω!!!

      Διαγραφή
    2. Πουθενά στην Ευρώπη δεν είχε κρύο φέτος τον Δεκέμβρη και η απόδειξη είναι οι χάρτες με την ελάχιστη χιονοκάλυψη του severe-weather για τα Χριστούγεννα, που θα επισυνάψω σε πρώτη ευκαιρία. Δεν έχει χιονίσει ακόμα ούτε στη Μόσχα και θα γίνει η αρχή από την Αθήνα. Και το τελευταίο τριήμερο του χρόνου θα είναι όντως η πιο ψυχρή γωνιά της Ευρώπης η Ελλάδα. Όπως ήταν και πέρσι για πάνω από 20 μέρες (25/12 - 10/1/19), όπως ήταν και στις αρχές του Γενάρη του 2017. Ακόμα και τον ήπιο - υποτίθεται - χειμώνα του 2018, μια χαρά χιονιά είχε κάνει στις 21-23/12 και μετά στα τέλη Φλεβάρη, όταν το the beast from the east σάρωσε όλη την κεντρική Ευρώπη και τη βόρεια Ελλάδα.

      Θα είμαι ειλικρινής. Ναι, μου χαλάει την "εκδρομή" η όποια κακοκαιρία, αλλά ποτέ δεν κρίνω κάτι μόνο με γνώμονα το ατομικό συμφέρον. Είναι κακό, λοιπόν, να έχει μόνο η Ελλάδα ψυχρές εισβολές και όλη η υπόλοιπη Ευρώπη ζέστη (και πέρσι και φέτος και το 2017) με συνέπεια να βγαίνουν οι χειμώνες πολύ θερμότεροι. Έτυχε να πάω τα προηγούμενα χρόνια στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία χειμώνα και δεν έκανε πουθενά κρύο. Μόνο μία καταρρακτώδη βροχή της μισής ώρας στη Γαλλία και βόρεια, μάλιστα, στη Λιλ και κάτι ψιχάλες ένα βράδυ στην Κολωνία.

      Καλά, στη Βαρκελώνη, Φεβρουάριος ήταν και νόμιζες ότι είναι Ιούνιος. Αλλά και ο αδερφός μου που πήγε πρόσφατα Λονδίνο, λιακάδες και ήπιες θερμοκρασίες συνάντησε. Κατά την ταπεινή μου άποψη, λοιπόν, δεν είναι φυσιολογικό να έχει τόσες πολλές βροχές (και όλες με καταστροφές) η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ούτε και τόσες ψυχρές εισβολές, που δεν υπάρχει και αρμονική κατανομή τους συν τοις άλλοις. Ακόμα δεν έχουν βάλει χιόνι καλά, καλά οι μεγάλες οροσειρές της κεντρικής Ελλάδας και θα χιονίσει στα παραθαλάσσια;

      Κάτι δεν πάει καλά, αλλά μπροστά στη λαχτάρα του χιονιά, πολλοί δεν τα βλέπουν όλα αυτά. Εξανίστανται μόλις η θερμοκρασία ανέβει 2-3 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα και δεν είπαν κουβέντα όταν πέρσι και το 2017 η θερμοκρασιακή ανωμαλία ήταν για ένα μήνα σερί -10 και -15. Βλέπουν το δέντρο και όχι το δάσος. Από την άλλη, κι εγώ λέω, βέβαια, ότι η "ζωή είναι σήμερα, το αύριο δεν έρχεται ποτέ". Να πω και ότι λόγω πένθους δεν έλεγα τις προηγούμενες μέρες χρόνια πολλά σε κάποια παιδιά που γιόρταζαν. Λόγω της ημέρας, όμως, χρόνια πολλά σε όλους και στον Χρήστο Σιμούλη και τον Χρήστο Κομπορόζο που έχουν την ονομαστική τους εορτή, αλλά και στον Λευτέρη Ελευθεριάδη, τον Αντώνη Καραβατάκη και τον Νίκο Παππά, που γιόρταζαν πρόσφατα.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    3. Σε ένα πράγμα θα συμφωνήσω με τον Βαγγέλη κ αυτό είναι η ανωμαλία που έχει υποστεί το κλίμα.
      Τέλη Δεκέμβρη κ αντί η Πίνδος να είναι πνιγμένη στο χιόνι αυτή είναι σχεδόν άδεια(κ μάλλον θα συνεχίσει να είναι)ενώ η ορεινή Κρήτη στο νότο έχει πνιγεί στο χιόνι σήμερα.
      Αυτό μόνο κανονικότητα δε λέγετε.

      Διαγραφή
    4. κανονικότητα λέγεται διότι όπως αναφέρει το μότο της νέας κυβέρνησης έχουμε επιστροφή στην κανονικότητα.....
      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
  22. Ευχαριστούμε πολύ κύριε Ζιακοπουλε για την ενημέρωση του καιρο να είστε παντα καλά.. Καλές ευτυχισμένες γιορτές σε σας κ την οικογένεια σας με υγεία.. Κόρινθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ευχαριστώ πολύ όλους για τις ευχές σας. Όπως καταλαβαίνετε, μου είναι δύσκολο να απαντώ σε καθέναν χωριστά. Στα του καιρού, θα έλεγα να κάνετε λίγη υπομονή. Απορώ πώς γίνονται από κάποιους προγνώσεις υετού για την 29η Δεκεμβρίου στις διάφορες περιοχές της χώρας, όταν δεν είμαστε βέβαιοι για την περιοχή της Μεσογείου στην οποία θα "σκάσουν" οι πολικές αέριες μάζες και θα δημιουργηθεί επιφανειακό χαμηλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πες τα δάσκαλε μου, έλεος πια.
      Το τι έχει γραφτεί δεν περιγράφεται..
      Κώστας Αθήνα

      Διαγραφή
    2. Έτσι είναι δάσκαλε,βιάζονται όλοι να βγάλουν εκτιμήσεις βάση των μοντέλων αλλά λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο!
      Περιμένουνε μέρα με τη μέρα.
      Χρόνια πολλά σε όλους κ κυρίως στον Χρήστο Σιμούλη κ τον Χρήστο Κομπορόζο για την ονομαστική τους εορτή.
      Καλά Χριστούγεννα!

      Διαγραφή
  24. Χρόνια πολλά και καλά σε όλους!
    Σωστά είναι αυτά που αναφέρει ο Nw pindos,νομίζω όμως οτι όταν έρχεται υετος απο Δ.στα νότια αυξάνονται οι εκτάσεις χιονόπτωσης,αλλά ανεβαίνουν τα υψόμετρα.Ετσι νομίζω δεν ευνοούνται τα πεδινά και κυρίως τα παραθαλάσσια,αλλα ευνοούνται τα ορεινά και αναλόγως τα ημιορεινά,σε έκταση και σε ποσότητα.
    Το ζητούμενο για περιοχές απο Λαμία Ευρυτανία και πάνω είναι ένα χαμηλό απο Δ.να πέσει πάνω στο ΒΑ ψυχρό ρεύμα και να έχουμε πυκνες χιονοπτώσεις ανεξαρτήτως υψομέτρου ακόμα και στα παραθαλάσσια κυρίως Θερμαϊκό αυτο.
    Πρόσφατα αδιαμφισβήτητα παρ.ειναι ο Φλεβάρης του 12,η Αριάδνη κ.α.Μιλαμε τώρα για ψυχρές εισβολές,για Χειμώνα,δε μιλάμε για χιόνια του Γαρμπή απο 1000μ.και ανω γενικά, που είναι πράγματι το χαρακτηριστικό καλο χιονι των Δυτ.ορεινων.
    Δυνατός Μαΐστρος επικρατούσε στα Τρίκαλα,που στο γυρισμό προς το χωριό τ'απόγευμα είδα αναποδογυρισμένους κάδους και στη Φανερωμένη και στο χωριό μου.Καλα είναι,μονο που θα ήθελα οι χιονοστρωσεις στα βουνά να ηταν χαμηλότερα,αλλα δεν πειράζει αναμενόμενο ήταν αυτό.
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Στην ουσία ο κος Ζιακοπουλος αναφέρει ότι είναι Αρκτικής προελευσης η κακοκαιρία που μας έρχεται... Πηγάζει ( ξεκινά) από την περιοχη που κατοικεί η συγκεκριμένη φυλή και δείχνει να είναι αρσενικου φυλου... Προσυνεμα στο Αιγαίο πλευρά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλό θα είναι να έχουμε υπομονή..όταν η προσδοκία είναι μεγάλη,ακόμα μεγαλύτερη γίνεται η απογοήτευση στην αρνητική εξέλιξη. Ο κ.Ζιακόπουλος πάντα περιμένει μέχρι 2-3 μέρες πριν.. και ορθά πράττει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Κύριε Ζιακόπουλε χρόνια σας πολλά με υγεία και καλές προγνώσεις! Κι εγώ εδώ στον Κάλαμο Αττικής που περνώ σχεδόν κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα περιμένω με ενδιαφέρον πως θα εξελιχθεί η αναμενόμενη ψυχρή εισβολή. Σίγουρα πάντως συμφωνούμε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να μιλήσουμε για κατανομές υετού και για το πόσο χαμηλά θα φθάσουν τα χιόνια. Στο βωμό της δημοσιότητας βιάζονται πολλοί ως συνήθως... Να είστε καλά. Χ. Λώλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου, Χρήστο, φίλε, ομότεχνε (μετεωρολογία) και κοντοπατριώτη (Γιάννενα-Κόνιτσα).
      Χρόνια Πολλά για τη γιορτή σου.

      Διαγραφή
  28. δεν μου γεμίζει ιδιαίτερα η ερχόμενη κακοκαιρία στην διάταξη για την καρδίτσα.φαίνεται κακοκαιρία προσηνέμων.θερμοκρασιακά είμαστε εντάξει αν και σχετικά οριακά διότι με -7 στα 850hpa αν τυχόν χιονίσει θα χιονίσει με 1-2 βαθμούς.
    ΥΓ:Να πω και'γω με την σειρά μου καλά χριστούγεννα και γενικότερα καλές γιορτές.
    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες
    ΥΓΕΙΑ σε όλους
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Χρονια πολλα και καλες γιορτες σε ολους! Να κανω ενα σχολιο για την ψυχρη εισβολη που ερχεται.. ειναι κριμα μια τετοια ονειρικη διαταξη για την αττικη, να μην εχει τις θερμοκρασιες που πρεπει ωστε να χιονιστουν μεχρι και τα παρακτια. Ας ειναι.. θα ειναι ανας αξιολογος χιονιας για τα ανατολικα προσηνεμα και με αρκετο χιονι για πολλες περιοχες ακομα και πεδινες. Αλεξανδρος μητσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ποιο πολύ για όνομα μοναχής μου κάνει..
    Κώστας
    Έτη πολλά και ευλογημενα σε όλους τους μανωληδες, Εμμανουέλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή