Μέτριας έντασης ψυχρή εισβολή


Ψυχρό μέτωπο στην κεντρική Ευρώπη κινείται Ν-ΝΑ και από τις απογευματινές-βραδινές ώρες του νέου εικοσιτετραώρου (Τρίτη) θα προκαλέσει βαθμιαία μεταβολή του καιρού στη χώρα με βασικά χαρακτηριστικά τη σταδιακή επικράτηση Β-ΒΑ ανέμων και την πτώση της θερμοκρασίας. Βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά - βόρεια ημιορεινά) αναμένονται κυρίως τις βραδινές-νυχτερινές ώρες στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Σημειώνεται ότι παροδικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά) προβλέπονται και στη Δ-ΒΔ Ελλάδα. Την Τετάρτη (4/12), στις περισσότερες περιοχές της χώρας η εικόνα του καιρού θα είναι χειμωνιάτικη με βροχές, χιονοπτώσεις (ορεινά, ημιορεινά και πρόσκαιρα στη Β-ΒΑ Ελλάδα σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου), βοριάδες ως 7 μποφόρ (Αιγαίο) και κρύο. Πάντως, στη Μακεδονία, τη Θράκη, το Β. Ιόνιο και την Ήπειρο τα φαινόμενα δεν θα κρατήσουν πολύ. Την Πέμπτη (5/12), οι βροχές και οι χιονοπτώσεις θα σταματήσουν παντού, αλλά το κρύο θα είναι αισθητό κυρίως το νύχτα και το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν Α-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ.

Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 3-12-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά από το απόγευμα. Άνεμοι αρχικά ασθενείς και αργότερα Β 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 15 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες στα ΒΔ. Χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι Ν-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 19 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές σε Θεσσαλία και Στερεά από το απόγευμα. Χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι Ν-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 20 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο Β. Αιγαίο από το βράδυ. Άνεμοι Δ-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ και το βράδυ στα βόρεια Β 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 21 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις που προς το βράδυ θα αυξηθούν. Άνεμοι ΝΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 19 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Βροχές από τις βραδινές ώρες. Χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι ασθενείς και από το βράδυ ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 14 βαθμούς.

5 σχόλια:

  1. Χειμωνιάζει.. -0.7 το πρωί -λόγω αναστροφής βέβαια- στην Πολύδροσο Φωκίδας, πρώτη αρνητική γιά το φετεινό Χειμώνα.. Καλή αρχή..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάντως, τις ώρες που επικρατεί ηλιοφάνεια οι πραγματικές θερμοκρασίες παραμένουν σε σχετικά υψηλά επίπεδα, τουλάχιστον σε Αττική - Βοιωτία. Οι θερμοκρασίες που δίνει ο κ. Ζιακόπουλος από ό,τι θυμάμαι και από πέρσι είναι πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα απ' ό,τι άλλων σάιτ για τον καιρό, που είναι πιο φειδωλά. Και όταν δεν έχει βροχή, η θάλασσα είναι ζεστή, ακόμα και νωρίς το πρωί.

    Μιας και ο λόγος για βροχή, όμως, σε έξι ανέρχονται τα θύματα από τις καταιγίδες που έπληξαν τη νοτιοανατολική Γαλλία το Σαββατοκύριακο, καθώς έχασε τη ζωή της και μία γυναίκα που παρασύρθηκε από χείμαρρο, όταν πήγε να εγκαταλείψει το αμάξι της, ενώ η Liberation αναφέρει ότι τη βρήκε ο αδερφός της. Άλλοι έξι άνθρωποι είχαν πεθάνει την περασμένη εβδομάδα και ένας αγνοείται ακόμα από το "μεσογειακό επεισόδιο" - το φαινόμενο κατά το οποίο τα θερμά νερά της θάλασσας κάνουν πιο έντονες τις βροχοπτώσεις, ενώ προκαλείται και μεγάλος κυματισμός.
    https://www.liberation.fr/direct/element/intemperies-dans-le-sud-est-le-bilan-monte-a-six-morts_105945/

    Παρεμπιπτόντως, το κόστος από τις φονικές πλημμύρες που σημειώθηκαν μεταξύ 22 και 24 Νοεμβρίου ανέρχεται σε 285 εκ. ευρώ, ενώ έχουν ήδη γίνει 20 χιλιάδες αιτήσεις για αποζημίωση από πληγέντες, όπως αναφέρει σε άλλο ρεπορτάζ η Liberation. Και με το νέο κύμα κακοκαιρίας της 1ης Δεκεμβρίου, αναμένεται να γίνουν ακόμα περισσότερες αιτήσεις. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στις 14 και 15 Οκτωβρίου 2018 όταν είχαν γίνει 29 χιλιάδες αιτήσεις για αποζημίωση και το κόστος ανήλθε στα 256 εκ. ευρώ.
    https://www.liberation.fr/direct/element/les-inondations-dans-le-sud-est-engendrent-285-millions-deuros-de-sinistres_105941/
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. -2,8 στο Ζερικι Βοιωτίας σήμερα το πρωί,2,2 στην Κωπαιδα και 4 βαθμούς στο χωριό μου,με βοριά αρκετά δυνατό.
    Η βροχή που έπεσε στην Εύβοια το Σάββατο,τίμησε και την περιοχή μου για 1 ώρα.
    Καλό μήνα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χειμωνιάσει σιγά σιγά έστω κ προσωρινά ελπίζω να έχουμε καλύτερη συνεχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αφού χειμώνας αύριο της Αγίας Βαρβάρας, λέτε κ τα Χριστούγεννα
    Χειμώνας.
    Οψόμεθα καλημέρα σε όλους.
    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή