Νέα σύντομη κακοκαιρία στα τέλη της εβδομάδας




1 σχόλιο:

  1. Σαν να μην έφτανε που καταστρέφουν τα δάση στη Βραζιλία, έχουν αρχίσει πλέον να ξεπαστρεύουν και τους ιθαγενείς που τα προστατεύουν. Συγκεκριμένα, δύο ιθαγενείς από φυλή του Αμαζόνιου σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς, όπως μεταδίδει το Reuters. Ήταν μέλη της φυλής Guajajara και το αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε κοντά στο σημείο που είχε σκοτωθεί ένας ακόμα ιθαγενής τον περασμένο μήνα.

    Οι φυλές ιθαγενών της Βραζιλίας αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερη βία, από τη μέρα που ανήλθε στην εξουσία ο Jair Bolsonaro, o οποίος έχει υποσχεθεί να μειώσει τα δικαιώματά τους και ενθαρρύνει την εμπορική εκμετάλλευση της γης τους. Δράστες των επιθέσεων σε μέλη των φυλών είναι κυρίως παράνομοι υλοτόμοι και χρυσωρύχοι. Ο εκπρόσωπος της φυλής Guajajara δήλωσε ότι δεν ξέρει γιατί οι δύο άνδρες πυροβολήθηκαν, ενώ αποκάλυψε και τα ονόματά τους, Firminio Guajajara και Raimundo Guajajara. Αμφότεροι ήταν στον αυτοκινητόδρομο, επιστρέφοντας από μία συνάντηση και πυροβολήθηκαν από διερχόμενο όχημα.

    "Πυροβολούν οποιονδήποτε" ανέφερε σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τo Reuters, ενώ οι αρχές διεξάγουν έρευνα για τις δολοφονίες, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό αν έχουν συλλάβει κάποιον. Η Sonia Guajajara, επικεφαλής του μεγαλύτερου οργανισμού για την προστασία των ιθαγενών (ΑΡΙΒ), είπε ότι οι φόνοι δείχνουν μία κλιμάκωση της βίας ενάντια στις φυλές και πως είναι υποκινούμενοι από τον Bolsonaro. "Είμαστε στον αέρα, το κράτος έχει σταματήσει να μας προστατεύει και το κλίμα έντασης, ανασφάλειας και διώξεων σε βάρος των ιθαγενών στη Βραζιλία γίνεται όλο και χειρότερο" ήταν τα λόγια της.

    Το αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε στο καταφύγιο ιθαγενών Cana Brava, που εκτείνεται σε 338.530 στρέμματα στην πολιτεία Maranhao και έχει 4.500 κατοίκους. Ο Paulo Paulinio Guajajara, "o φρουρός του δάσους", που είχε σκοτωθεί τον περασμένο μήνα, πυροβολήθηκε σε μία συμπλοκή με παράνομους υλοτόμους σε γειτονικό καταφύγιο.
    https://www.reuters.com/article/us-brazil-violence-indigenous/two-indigenous-men-killed-in-drive-by-shooting-in-brazil-idUSKBN1YB0LF?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή