Βροχές και τοπικές καταιγίδες κατά περιόδους


Το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), βαρομετρικά χαμηλά με κέντρα στο κεντρικό Αιγαίο και την κεντρική Μεσόγειο, κινούμενα Α-ΝΑ, θα προκαλέσουν βροχές, τοπικές καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και χιονοπτώσεις βασικά στις ορεινές περιοχές. Επισημαίνεται ότι στη Θεσσαλία και την κεντρική Μακεδονία τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα. Την εικόνα του καιρού θα συμπληρώνουν οι ενισχυμένοι άνεμοι εντάσεως ως τα 8 μποφόρ (Β. Αιγαίο) και οι σχετικά χαμηλές μέγιστες θερμοκρασίες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια διαμερίσματα της χώρας. Την Πέμπτη (12/12), οι βροχές και οι καταιγίδες θα περιοριστούν στην ανατολική Ελλάδα και βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Ν. Ιόνιο, Θάλασσα Κυθήρων) και θα πέσουν οι ελάχιστες θερμοκρασίες (ηπειρωτικά). Την Παρασκευή (13/12), τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται στη Δ. Ελλάδα και το Α. Αιγαίο. Οι άνεμοι θα γίνουν σταδιακά ΝΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα κεντρικά και τα νότια. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, το Σαββατοκύριακο (14-15/12), προβλέπεται νέα σύντομη κακοκαιρία με βασικό χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους. Οι βροχές και οι καταιγίδες θα είναι μικρής διάρκειας.  

Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 11-12-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Βροχές και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά (Δ. Μακεδονία). Από το απόγευμα σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 12 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ΝΔ. Στα ορεινά χιονοπτώσεις. Από το απόγευμα σταδιακή βελτίωση. Άνεμοι ΝΑ έως ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 15 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Άστατος καιρός με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους. Χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι ΒΔ έως ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 17 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες. Άνεμοι στο Β. Αιγαίο Α-ΒΑ 7 με 8 μποφόρ και στα υπόλοιπα ΝΔ έως ΝΑ 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 19 βαθμούς.

Αττική:
Άστατος καιρός με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως πολύ νωρίς το πρωί και το απόγευμα-βράδυ. Άνεμοι ΝΔ και αργότερα ΒΑ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 16 βαθμούς.
 
Ν. Θεσσαλονίκης:
Βροχές κυρίως ως το μεσημέρι. Λίγα χιόνια στην κορυφή του Χορτιάτη. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 11 βαθμούς.

25 σχόλια:

  1. NW Pindos
    Πολύ καλή χιονόπτωση πάνω από τα 1400 μ. κυρίως με τάση επέκτασης χαμηλότερα (πιστεύω μέχρι τα 1000-1200 θα φτάσει αλλά λίγα πράγματα σε χιονουετό και χιονόστρωση στα υψόμετρα αυτά). Κάτω από τα 1000μ. οι συνθήκες είναι κατά βάση στο μεταίχμιο φθινοπώρου χειμώνα (χειμερινό κρύο δεν το λες ακόμα). Επίσης, από Παρασκευή βράδυ μέχρι προμεσηβρινές ώρες Σαββάτου θα έχουμε πιστεύω ένα γεμάτο 5ωρο-6ωρο πολύ καλής χιονόπτωσης, που σημαίνει ότι τα ΧΚ βορειοδυτικής χώρας κάνουν ποδαρικό. Πολύ καλή η κυκλοφορία, που διαφαίνεται, με φαινόμενα, αλλά γενναία πτώση θερμοκρασίας δεν φαίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πριν λίγο και μετά από πέντε ώρες σερί η βροχή σταμάτησε στο Θυμάρι (γιατί στην Αθήνα ρίχνει τώρα). Η βροχή που άργησε την Τρίτη να φτάσει στην αγαπημένη μου ακτή. Και πρόλαβα τη βουτιά στα κρυστάλλινα νερά, αλλά και να γράψω και να καταθέσω στη ΔΟΥ Φαλήρου μία (όχι δική μου) τροποποιητική. Φτάνοντας στο Θυμάρι, έπεφταν οι πρώτες ψιχάλες και κάποια μπουμπουνητά. Αλλά τα νερά ήταν πεντακάθαρα και όχι κρύα για άλλη μία φορά.

    Άλλωστε, λίγο πριν ο ήλιος μπαινόβγαινε ακόμα στη συννεφιά. Όπως λέει και το υπέροχο τραγούδι του Στάθη Δρογώση: "Ο ήλιος κρυβόταν / Εσύ δυνατή / Γελούσες / Ο χειμώνας δεν θα 'ρθει". Αν βάλεις, μάλιστα, τον έναν δίπλα στον άλλον τους τίτλους από τα τρία πιο ωραία τραγούδια του και πάλι βγαίνει νόημα: "Βιαστικό πουλί του νότου" / "Μην το πεις πουθενά" / "Ο χειμώνας δεν θα 'ρθει"...

    Ο χειμώνας που έχει φτάσει, βέβαια, εδώ και καιρό στην Ισλανδία, όπου τις επόμενες 36-48 ώρες αναμένονται 100-150 εκατοστά φρέσκου χιονιού (λόγω της ορογραφίας στα βουνά τα ύψη χιονιού θα είναι μεγαλύτερα), ενώ οι άνεμοι - επιπέδου τυφώνα - θα πνέουν με ταχύτητες 140-180 χλμ/ώρα και τοπικά κάποιες ριπές θα ξεπεράσουν και τα 200 χλμ/ώρα, όπως αναφέρει το severe - weather.eu. Ένας βαθύς αυλώνας με ένα χαμηλό που θα προκαλέσει κυκλογένεση, είναι ο λόγος για τα επικίνδυνα φαινόμενα σε μεγάλο μέρος της Ισλανδίας με τις περισσότερες χιονοπτώσεις - χιονοθύελλες στην πραγματικότητα - να αναμένονται στα βόρεια του νησιού και τα κύματα στις ακτές του να φτάνουν και τα 10 μέτρα.

    Το σύστημα θα επηρεάσει, αλλά όχι με την ίδια βιαιότητα, τα νησιά Φερόε και τη νοτιοδυτική Νορβηγία, όπου η ταχύτητα των ανέμων θα είναι 120 με 140 χιλιόμετρα. Νοτιότερα, πάντως, ο ισχυρός Αζορικός αντικυκλώνας θα εξαπλωθεί σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης.
    https://www.severe-weather.eu/outlooks-day1/outlook-valid-10-12-december-2019-mk/
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με εξάρσεις και υφέσεις συνεχίζεται η βροχή στο Θυμάρι, όπου σε αντίθεση με την Αθήνα έκοψε μόνο για μια ώρα. Πριν ήμουν στο λιμάνι, έπεσε κεραυνός και κόπηκε για λίγο το ρεύμα σε Π. Φώκαια και Θυμάρι. Στο Σούνιο και το Λαύριο είχαν πέσει 54 χιλιοστά βροχής μέχρι τις 16:00. And keep counting...
    Β.ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι ακριβώς θα γίνει μετά τις 15 του μήνα ως προς τις θερμοκρασίες; Πάμε για πασχούγεννα; Πολύ ανεβασμένες τις βλέπω...Αχιλλέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι όλα τα site και άρχισαν και κάποιοι μετεωρολόγοι να δίνουν ήπιες θερμοκρασίες δηλαδή διψήφιες. Εμένα μου φαίνεται παιδιά ότι από τις 15 Ιουλίου ο καιρός το πάει σταθερά και πολύ ισορροπημένα ως προς τις θερμοκρασίες... θέλω να πω -τελείως μπακαλίστικα και πρόχειρα- ότι το καλοκαίρι φέτος άργησε να έρθει περίπου ένα μήνα κι έτσι το πάει. Δηλαδή Νοέμβρη είχαμε θερμοκρασιές 15-25 Τώρα Δεκέμβρη δείχνει να έχουμε 10-15 οπότε τι μένει; Γενάρης και Φλεβάρης με κρύα και χιόνια. Οι φαν του καλοκαιριού ας απολαύσουν τη ζεστούλα και οι άλλοι ας αναμένουν τα σπουδαία...

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα από την πολύ βροχερή όλη μέρα σήμερα Αιτωλοακαρνανία.
    Τα πρώτα σοβαρά χιόνια στο Παναιτωλικό όρος μπαίνουν επιτέλους έστω κ καθυστερημένα ενώ κ η σημερινή νύχτα προβλέπεται καλή για τα ορεινά μας με τη θερμοκρασία στα πεδινά γύρω στους 10β αυτή την ώρα.
    Όσο για τον καιρό των Χριστουγέννων μάλλον το πάει για μεγάλο φιάσκο από την Κυριακή κ μετά ο καιρός με μοναδική ελπίδα πια να αλλάξει κάτι από ανήμερα τα Χριστούγεννα κ μετά.
    Σας δίνω κ την ανανέωση του μεσοπρόθεσμου Ευρωπαϊκού μοντέλου.

    https://effis.jrc.ec.europa.eu/applications/monthly-forecast/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. NW Pindos
      10 βαθμοί στα πεδινά της υετομάνας δυτικής Ελλάδας σημαίνει σίγουρα καλά χιόνια στα ορεινά. Τα Θεοδωριανά, αν δεν κάνω λάθος, είναι ο σημαιοφόρος του υετού πανελλαδικώς (για να μην πω σε όλα τα Βαλκάνια). Τεράστιες ποσότητες υετού κάθε χρόνο.

      Διαγραφή
    2. Γειά σου φίλε Πίνδος.
      Όντως τα Θεοδώριανα μαζί με το Βουργαρέλι τής Άρτας προκαλούν δέος αν κοιτάξει κάποιος τον συνολικό υετό στους σταθμούς κ νομίζω δεν υπάρχει αντίπαλος όχι μόνο πανελλαδικά αλλά πολύ πιθανό κ από άλλες χώρες τις Ευρώπης.
      Τελικά όντως άσπρισαν καλά,όλα τα βουνά μαζί κ τα ορεινά της περιοχής μου όπως είδα,καθώς μέχρι τις 11 το πρωί έριχνε "τουλούμια" με τη θερμοκρασία στους 9 βαθμούς κολλημένη έως εκείνη την ώρα.
      Με το μάτι περίπου εκτιμώ ότι πάνω από τα 1400μ είχαμε καλή χιονόστρωση.
      Παρασκευή προς Σάββατο έρχονται όπως όλα δείχνουν τα καλύτερα για την δυτική Πίνδο(έστω κ πρόσκαιρα)

      Διαγραφή
  6. Από ότι φαίνεται μετά το Σαββατοκύριακο μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε καλοκαιρια βέβαια ο Δάσκαλος θα μας πει τελικά πως θα πάει ο καιρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όμορφος,ιδανικός,φθινοπωχειμωνιατικος καιρός,με χαμηλή νεφωση,πολυ καλό νερο από το μεσημέρι και ως πολύ αργά την νύχτα και καλή θερμοκρασία, 6 και 10 βαθμούς αντίστοιχα το πρωί-βραδυ και το μεσημέρι.
    Όλα κυλούν όπως ακριβώς πρέπει,για τον φετινό χειμώνα και όλα τριγύρω "μαρτυρούν"ότι θα συνεχίσει να κυλα στον βαθμό που έχω και πολύ καιρό το έχουν "προγνώσει".
    Παρόλο που τα μοντέλα πσλινδρομουν,τα σημάδια της φύσης,καθώς και οι "μετεορολογοι μου", παραμένουν σταθερά σίγουροι στις αρχικές τους εκτιμήσεις.
    Οπότε το παίζω στάνταρ και ο...καιρός βοηθός.
    Πιστεύω,ότι καλό έχει να γίνει,θα είναι μέσα στις γιορτές(για πιο χαμηλά λέω φυσικά).
    Μετά τις γιορτές θα πρέπει αναγκαστικά να κάνουμε...αποτοξίνωση...
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εντυπωσιακό σωρειτομελανία φωτογράφισα λίγο μετά τις 7:30π.μ. πάνω από τον Σαρωνικό, καθώς τον διαπερνούσε το φως από τον ήλιο τον πρωινό. Νωρίτερα, έδινε και αυτός φως από τις λάμψεις των κεραυνών στο εσωτερικό του. Είχε προηγηθεί μία... άγρια νύχτα στο Θυμάρι (50 χιλιοστά βροχής κατέγραψαν οι σταθμοί του meteo.gr στην Ανάβυσσο, 64 στο Λαύριο και 63 στην Κερατέα), με τα ηλεκτρικά φαινόμενα από τα δυτικά να είναι το κάτι άλλο. Σαν να υπήρχε ένα τεράστιο φως μόνιμα αναμμένο πέρα από τον Σαρωνικό.

    Οι βροντές τρόμαξαν τα σκυλιά (είναι κροτοφοβικά ζώα και ακούνε τους ήχους πολύ πιο δυνατά από τους ανθρώπους) και αναγκάστηκα να τα βάλω μέσα, αλλά μετά με ξυπνούσαν σχεδόν κάθε δίωρο, στις 2π.μ., στις 4:30π.μ., που ίσως να κατάλαβαν και τον ασθενή σεισμό στο Σούνιο και στις 6:15π.μ. Πήγα να δω αν έχει βάλει νερά το υπόγειο, όπου περνούν τα βράδια τους οι γάτες, αλλά ευτυχώς όλα καλά. Ελπίζω να μην έχουμε τα περσινά. Κι αυτό διότι από τον Γενάρη και μέχρι τον Δεκέμβρη του 2019 αισίως πια οι βροχές έχουν μία εμμονή και μία ένταση που παραπέμπει σε τροπικά κλίματα.

    Το αποκορύφωμα ήταν οι 16 μέρες βροχής τον Ιούνιο του 2019, που είναι υπερβολικές για τον συγκεκριμένο μήνα, ενώ το καλοκαίρι του 2018 εξίσου πολλές ήταν οι βροχοπτώσεις και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ακόμα και οι μεσογειακοί κυκλώνες - μία άγνωστη σε μένα λέξη πριν 5-10 χρόνια - πάνε να γίνουν κανόνας την τελευταία διετία. Bροχές που κρατούσαν όλη τη μέρα είχαμε πάντα, αλλά με τέτοια συχνότητα ποτέ. Μάλλον η Ελλάδα οδεύει προς ένα πιο τροπικό κλίμα. Ασορτί με το τριτοκοσμικό μας μέλλον.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η τελευταία σου πρόταση Βαγγέλη ήταν μαχαιριά στο λαιμό, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να διαφωνήσω αν και θα το ήθελα πολύ! Καλημέρες από την τροπικά βροχερή αυτή τη στιγμή Ρόδο...(περιμένουμε να δούμε και τη φωτο που αναφέρεις)
      Θάνος Κ

      Διαγραφή
    2. Οι δυο τελευταίες προτάσεις του κειμένου σου αγαπητέ Βαγγέλη, μαχαιριά στην καρδιά καιρόφιλων και χωρόφιλων αντίστοιχα. Δυστυχώς, συμφωνώ απόλυτα.

      Διαγραφή
    3. Ουδείς διαφωνεί. Μαχαιριά στους καιρόφιλους, όχι όμως για όλους τους χωρόφιλους...

      Διαγραφή
  9. Και ξαφνικά, μέσα στην εκτυφλωτικη πανσέληνο στα δυτικά του ορίζοντα και πεντακάθαρη ανατολή, βλέπω εκτυφλωτικες λάμψεις και βροντές βόμβες! Το "ηφαίστειο " Σαρωνικός από τα νότια ετοίμαζε εκρήξεις! Μέχρι να φύγω από τα Μέγαρα ξέσπασε τρομερή ραγδαιότητα με προσκαιρο χαλάζι και πολύ χοντρές σταγόνες! Πηγαίνοντας προς Μάνδρα, στο Λουτροπυργο βλέπω χαμηλή μαύρη νεφωση να ανυψωνεται με κατεύθυνση προς δυτικά και η υπόλοιπη νεφικη μάζα προς άλλες κατευθύνσεις! Χαρακτηριστική στροβιλοειδής κίνηση! Αν έχει κάποιος βίντεο time-lapse θα είναι εντυπωσιακό! Όταν έφθασα Μάνδρα σε λίγα λεπτά είδα την ίδια κατάσταση των Μεγαρων μετατοπισμενη ανατολικά! Τώρα βαθύ γαλάζιο στον ουρανό περιμένοντας τον απογευματινό γύρο! 11η Δεκεμβρίου, ημέρα χιονοεπετείων! 1991, πάλι ημέρα Τετάρτη, ΠΑΟ-Σαμπτόρια στο ΟΑΚΑ με κόκκινη μπάλα και 2010, μέσα σε Δεκέμβρη με ελάχιστες θερμοκρασίες κοντά στους 20C όπου επιδεινώθηκε ο καιρός τη νύχτα και το πρωί του Σαββάτου 11/12/2010 βγήκα από το σπίτι χωρίς να έχω κατεβάσει σακάκι, πάγωσα,δε φανταζόμουν το μέγεθος της μεταβολής του καιρού και αφού ντύθηκα γερά η ακόμα μεγαλύτερη έκπληξή μου ήταν το χιονοπασπαλισμένο αμάξι και μετά από λίγο άρχισε και πάλι η χιονόπτωση! Προχωρώντας, η έκπληξή μου ήταν μεγαλύτερη βλέποντας ανεμοσουρισμένο χιόνι σε βόρειους προσανατολισμούς μέσα στα Μέγαρα! Τι έκπληξη ωραία ήταν εκείνη; Αντε, και σε άλλα με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου μου θύμισες απίστευτες στιγμές. Εφηβος 15 χρονών το 1991 ήμουν και θυμάμαι έντονα το στρώσιμο του χιονιού την ώρα του ματς (μια εικόνα σπάνια για αθηναικό γήπεδο). Οσο για το 2010 (ζούσα ακόμα Αθήνα τότε), νομίζω πως πτώση 20 βαθμών μέσα σε μια μέρα και τόσο απότομη μετάβαση από την ανοξιάτικη λιακάδα δεν είχα ξαναδει. Που θα πάει...κάποια στιγμή θα ξαναδει χιόνι στα χαμηλά η Αττική και το μήνα Δεκέμβριο (από τότε νομίζω έχει να συμβεί)
      Θάνος Κ

      Διαγραφή
    2. https://youtu.be/DEbBXpFe8XQ
      Για τους φίλους του Παναθηναϊκού και τους χιονοφιλους.Καλημέρα σε όλους

      Διαγραφή
    3. Κι εγώ ετών 15 τότε. Εκείνη τη μέρα ήμουν σκασμένος. Η αδελφή μου, πήγαινε στο σχολείο της γειτονιάς, φυσικά κλειστό το σχολείο. Εγώ στα Άνω Πατήσια, φυσικά ανοιχτό το σχολείο. Εκείνο το πρωί με κατέβασε ο θείος μου στα Άνω Πατήσια αφού διατηρούσε μαγαζί στα Κάτω Πατήσια. Είχαμε φύγει με χιόνι πολύ μέχρι και τη Νέα Κηφισιά, μετά στην εθνική αραίωνε μέχρι που κάπου είχε εξαφανιστεί. Στο σχολείο, ήλιος με κάτι χιονόνερα ανά διαστήματα. Τότε έφευγα με το τραίνο για Κηφισιά (άσχετο, αλλά πλέον ποιος γονιός θα το έκανε τώρας, πώς άλλαξαν επί το χείρον οι εποχές...) με φωνάζει ο διευθυντής μου λέει θα έρθουν οι γονείς σου να σε πάρουν, δε δουλεύει το τρένο λόγω χιονιού. Λέω πλάκα μου κάνει, πραγματικά στα Άνω Πατήσια είχε σπασμένο καιρό και ίχνος χιονιού.

      Έρχεται η μάνα μου μου λέει στην Κηφισιά θέλαμε αλυσίδες. Από πάνω μας ήλιος εν τω μεταξύ. Η διαδρομή μας από Λεωφόρο Ηρακλείου προς Κηφισιά. Κάπου στο ύψος του Νέου Ηρακλείου άρχισε το άρρωστο μάτι μου να πιάνει κάτι γωνίτσες σε κάτι παρτέρια με ίχνη χιονιού, εν τω μεταξύ από πάνω ήλιος. Φτάνοντας στη Λυκόβρυση το χιόνι πλέον ήταν εμφανές και σε πιο νορμάλ τύπους από εμένα κι επίσης άρχισε ένα ψιλόχιονο ενώ έχοντας ανοιχτό τον βόρειο ορίζοντα έβλεπες πια τον καιρό τελείως κλειστό. Αφήνοντας τη Λυκόβρυση και πλησιάζοντας την Κάτω Κηφισιά πάρα πολύ απότομα το χιόνι γινόταν μπόλικο και ήταν στρωμένο καλά, ενώ άρχισε να χιονίζει πολύ δυνατά. Λίγο πριν το τραίνο, ακόμη θυμάμαι στο φανάρι να είμαστε σταματημένοι, να χιονίζει πάρα πολύ πυκνά και να το στρώνει στο παρ μπριζ σε dt. Τέλος από τραίνο και πάνω χαμός, στην πλατεία Πολιτείας ήθελες αλυσίδες. Το βράδυ θυμάμαι κι εγώ το ματς με κόκκινη μπάλα, βέβαια στο ΟΑΚΑ σιγά το χιόνι, ένα πάσπαλισμα είχε κάποιες ημέρες μετά θυμάμαι είχε έρθει μια βέλγικη ομάδα να κατασκοπεύσει το ματς και το παιχνιδι αναβλήθηκε γιατί ειχε 30 πόντους χιόνι στο ΟΑΚΑ.
      Ωραίες καταστάσεις, από έναν ιδανικό Δεκέμβριο. Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, αυτό είναι η εξαίρεση, ο Δεκέμβριος δεν είναι συνήθως ο καιρός της Αττικής.

      Διαγραφή
  10. Θάνο, 29-30/12/2016, αποζημίωση του τόσο βαρετου ανυδρου και ξεροβορατου Δεκεμβρίου εκείνης της χρονιάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ουπς ναι Χρήστο...το είχα ξεχάσει, γιατί ήδη ζούσα πια Ρόδο και δεν το βίωσα. Θυμάμαι πάντως από φίλους ότι το είχε στρώσει και μέσα στην Αθήνα εκείνο το διήμερο του Δεκέμβρη, ενώ στο καπάκι ήρθε λίγες ημέρες μετά και η Αριάδνη κατά την οποία βίωσα το χιόνι ακόμα και εδώ (Σάββατο 7 Γενάρη 2017 στο χωριό του Εμπωνα σε ταβέρνα να μας κερνάει φίλος Γιάννης και έξω να ρίχνει νιφαδάρες και να το έχει στρώσει)
      Θάνος Κ

      Διαγραφή
  11. Αρκετό νερό έπεσε στην περιοχή μου στο Βέλος ευβοιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ευχαριστώ τον Δημήτρη τον Νακο για το βίντεο,καθώς και τον Χρήστο Παπαηλια για την αναφορά στον όμορφο αυτόν αγώνα του Παναθηναϊκού,που είχα την χαρά να δω από κοντά και σε τέτοιες ιδανικές συνθήκες και θυμάμαι την περιπετειώδη μας επιστροφή στο χωριό,καθώς είχαμε κατέβει στο ΟΑΚΑ,2 λεωφορεία γεμάτα.
    Στο χωριό μου το χιόνι ξεπερνούσε τα 30 εκατοστά και ο παλιός φιδωτος δρόμος ήταν πολύ δύσκολος,αφού σε πολλά σημεία το χιόνι ήταν στιβα.
    Στα σημερινά τώρα,το πρωί μας τίμησε με 1,5 ώρα δυνατής βροχής και το μεσημέρι άλλη τόση,την στιγμή που την ίδια ώρα στην Θήβα και την Ριτσωνα ένα 20λεπτο ισχυρής καταιγίδας μαζί με χαλάζι, προκάλεσε πολλά προβλήματα.
    Η συνέχεια ακόμη καλύτερη,αφού από τις 7,30 έως τώρα βρέχει ακατάπαυστα.
    Ιδανικός αυτός ο καιρός για τον Παρνασσό που βάζει πολύ καλό χιόνι.
    Δεν νομίζω ότι θα έχει κάποιο "καλοκαίρι" τις επόμενες ημέρες.
    Πιστεύω ότι θα έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον το προσεχές διάστημα.
    Καλό βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ναντ-ΠΑΟ , 6/12/1995 στην Κυανή Ακτή με κόκκινη μπάλα! Οργανωμένοι χειμώνες τότε σε όλη την Ευρώπη! Το βαρομετρικό χαμηλό που χιόνιζε τη Νότια Γαλλία, έπνιγε εμάς με ατέλειωτες βροχές πανελλαδικές! Δεκέμβριοι που κάποτε αυτή ήταν η πιο στάνταρ εικόνα τους και την τελευταία δεκαπενταετία τους ψάχνουμε σαν βελόνα στα άχυρα, πότε σε ατέλειωτους αντικυκλώνες ωμέγα, πότε σε σκονισμένους νοτιαδες με τοπικό και ορθογραφικό μόνο υετό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή