Η εξέλιξη του καιρού ως τα Χριστούγεννα


Βαρομετρικό χαμηλό μεταξύ Τυνησίας και Σαρδηνίας κινείται ΒΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), συνδυαζόμενο με τις υψηλές πιέσεις στα Β. Βαλκάνια και την Τουρκία, θα στρέψει τους ανέμους στην περιοχή μας σε ΝΑ και θα φέρει στη χώρα αρκετή συννεφιά. Μάλιστα, αργότερα στη Δ. Ελλάδα θα σημειωθούν και τοπικές βροχές. Την Παρασκευή (20/12), στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα καθώς και το Α-ΒΑ Αιγαίο προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές. Στις Δ-ΒΔ περιοχές θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Το Σάββατο (21/12), αρχικά θα επικρατήσουν οι καιρικές συνθήκες της Παρασκευής, αλλά το βράδυ στη ΒΔ Ελλάδα τα φαινόμενα θα ενταθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ 5 με 7 μποφόρ. Την Κυριακή και τη Δευτέρα (22-23/12), βροχές και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν σχεδόν σε όλη τη χώρα. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Επισημαίνεται ότι στη Δ. Ελλάδα, τη Β-ΒΑ χώρα και το Α. Αιγαίο τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα. Οι ΝΔ έως ΒΔ άνεμοι θα φθάσουν στα πελάγη τα 8 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως τη Δευτέρα. Την Τρίτη (24/12), οι βροχές και οι καταιγίδες θα περιοριστούν στις ανατολικές και νότιες περιοχές και βαθμιαία θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση. Τέλος, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, τα φετινά Χριστούγεννα θα περάσουν με ψύχρα και ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 19-12-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Ομίχλες κυρίως το πρωί. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 16 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:. 
Τοπικές βροχές από τις απογευματινές - βραδινές ώρες.  Ομίχλες κυρίως το πρωί. Άνεμοι ΝΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 18 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Ομίχλες κυρίως το πρωί. Άνεμοι Α-ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 18 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Άνεμοι Ν-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 20 βαθμούς.

Αττική:
Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές. Πιθανές ομίχλες το πρωί. Άνεμοι ΝΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 18 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές. Ομίχλες κυρίως το πρωί. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 15 βαθμούς.


31 σχόλια:

  1. Καλημέρα σε όλους
    Ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση
    Δάσκαλε.
    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μεστή κ μετρημένη πρόγνωση.
    Όσο για ανήμερα τα Χριστούγεννα πιστεύω ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί κάτι.
    Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο καιρός σε πρώτη φάση από αύριο το βράδυ έως κ την Τρίτη κυρίως στη δυτική χώρα από πλευράς φαινομένων αλλά κ ανέμων από το Σάββατο κ μετά(πιστεύω κ στο Ιόνιο κ στο Αιγαίο θα τα περάσουμε τα 9 μποφόρ τοπικά)ενώ αμείωτο φαίνεται το ενδιαφέρον σε δεύτερη φάση για τις τελευταίες μέρες του χρόνου(ενδείξεις βέβαια είναι ακόμη)όπου επιτέλους οι ψυχρές μάζες μπορεί να μας επισκεφτούν ολοκληρωτικά.
    Υ.Γ. οι συνθήκες που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες δεν είναι παντού ανοιξιάτικες.
    Στα ορεινά κ σε νότια πεδινά παραθαλάσσια κ νησιώτικα τμήματα ξεπερνάμε τους 16 με 20β αντίστοιχα τα μεσημέρια.Όμως σε κλειστές πεδινές κ ημιορεινές ηπειρωτικές περιοχές μπορώ να πω ότι χειμώνας συνεχίζετε!
    Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Λάρισα,ο Έβρος κ τα Ιωάννινα(κ πολλές άλλες περιοχές από Στερεά κ πάνω)όπου η περιορισμένη ορατότητα μαζί με την ομίχλη που διατηρούνται σχεδόν όλο το 24ωρο κρατούν τον υδράργυρο κάτω από τους 10β μέγιστες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ειναι μόνο η ομίχλη στα Γιάννενα παρατηρώ τα χιόνια στα βουνά γυρω απο την πόλη δεν εχουν λιώσει πολύ που σημαίνει υπάρχει κρύος αέρας εκει ψηλά.

      Διαγραφή
  3. Να λοιπόν που τελικά τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά για την περίοδο των Χριστουγέννων. Όπως επίσης δεν κυλήσαν τόσο τραγικά αυτό το διάστημα της έντονης πανευρωπαϊκής καλοκαιρίας, μιας και τις βροχούλες μας θα τις έχουμε και πάλι. Οι υψηλές θερμοκρασίες βέβαια παραμένουν ένα σοβαρό θέμα, μιας και υψηλές θερμοκρασίες για χειμώνα έχει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης (19-21 βαθμούς παρατηρήθηκαν σε περιοχές τόσο στη Δυτική όσο και στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους 20,1 βαθμούς στα σύνορα Αυστρίας-Γερμανίας), ενώ και στην Αυστραλία που έχει καλοκαίρι οι θερμοκρασίες αναμένεται να σπάσουν και πάλι τα ρεκόρ. Την ίδια ώρα όσοι κινούν τα νήματα σφυρίζουν αδιάφορα, μιας και η πρόοδος που σημειώθηκε στη διάσκεψη για το κλίμα πρόσφατα στη Μαδρίτη ήταν σχεδόν ασήμαντη. Ο τρόπος που αντιλαμβάνομαι τα καιρικά φαίνομενα πάντως -δίχως να έχω κανένα επιστημονικό ή έτσω ερασιτεχνικό υπόβαθρο πάνω στο θέμα- με κάνει να νιώθω ότι οι εξελίξεις θα μας προλάβουν. Δεν ξέρω αν αυθυποβάλλομαι από την περιρρέουσα για το κλίμα ατμόσφαιρα, αλλά εν τέλει νιώθω κάθε χρόνο ότι ο καιρός (τόσο τους χειμώνες όσο και τα καλοκαίρια) δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Εν πάση περιπτώσει, ας κάνει ο καθένας μας ότι μπορεί από το μετερίζι του κι ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή θα συναινέσουν και τα μεγάλα κεφάλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ρεσιτάλ παραξενιάς στον καιρό.με 12 βαθμους στα 850hpa στην καρδίτσα έχουμε "παγώσει"με συννεφιά και σπαστές ψιχάλες,αυτές που λέμε σπρέι.αν και τα περισσότερα μοντέλα έδειχναν καλό καιρό στην καρδίτσα έγινε το ακριβώς το αντίθετο όποτε προσμετράτε μια ακόμα περίπτωση πως δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη εμπιστοσύνη για προβλέψεις των 7-10 ημερών και βάλε.
    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι θερμοκρασίες στα 850hp έπεσαν μέσα καθώς περιοχές όπου είχαν ήλιο αυτές τις μέρες κ καθαρή ατμόσφαιρα πιάνουν πάνω από 20β,ενώ ακόμη κ ορεινά τμήματα ξεπερνούν τους 16β το μεσημέρι.
      Η Θεσσαλία όμως,όπως κ η κλειστή λεκάνη της Ηπείρου,Μακεδονίας κ Στερεάς έχουν κ αναστροφές τα βράδια κ αυξημένες υγρασίες κ πυκνές ομίχλες οπότε κ οι προβλεπόμενες θερμοκρασίες δε γίνετε να πραγματοποιηθούν τέτοια εποχή.
      Έτσι λοιπόν το χειμερινό σκηνικό συνεχίζει εκεί μέχρι κ αύριο καθώς από Παρασκευή οι ενισχυμένοι νοτιάδες θα αλλάξουν κ πάλι το σκηνικό.

      Διαγραφή
    2. Στο φαινόμενο των θερμοκρασιακών αναστροφών αναφέρεται και το meteo.gr, δίνοντας χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως τους 8,5 βαθμούς σε 2.100 μέτρα υψόμετρο στο (χιονοδρομικό μάλλον του) Καϊμακτσαλάν και τους -4,1 στη Φλώρινα στα ημιορεινά. Επίσης, ο Λαϊλιάς στα 1.000 μέτρα υψόμετρο είχε 12,8 βαθμούς και το Νευροκόπι στα ημιορεινά -2,1.

      Σωστά είχες επισημάνει πριν κάμποσες μέρες και ότι δεν θα υπάρχει παντού καλοκαιρία και είναι χαρακτηριστική η απόκλιση των 20 βαθμών μεταξύ Ηρακλείου Κρήτης (22β.) και Νευροκοπίου (2β.), που ανέφερε χθες στο δελτίο του ο Σάκης Αρναούτογλου. Δεν θυμάμαι ποια πόλη της Πελοποννήσου είχε 20 βαθμούς, η Αθήνα 19, η Θεσσαλονίκη 14 και τα Τρίκαλα νομίζω 9.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    3. Όταν γίνεται πρόβλεψη την αμέσως προηγούμενη μέρα για αίθριο καιρό και αντι για εκείνο σου έρχεται συννεφιά όλη μέρα με 8 βαθμούς όσο και να πεις δεν το λες και λιγότερο από βαρύ λάθος στην πρόγνωση.σε "κουφαίνει"
      Εξίσου άξιο απορίας για το πως γίνεται στα μέσα Δεκεμβρίου να χτυπάει η θερμοκρασία των 850hpa ξεγυρισμένα 16άρια.ζήτημα αν από τότε που γίνονται μετρήσεις από τα μετεορολογικά μοντέλα αν έφτασαν ποτέ για την εποχή εξωπραγματικές θερμοκρασίες.
      κάτι αντίστοιχο με τα παιχνίδια του καιρού έχει να κάνει με τους πολλούς βαθμούς διαφορά στις σημερινές αναστροφές.το αναφέρει μάλιστα το μετεό στην σελίδα του.
      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
    4. Σημερα στα ημιορεινά ξανά λιακάδα αλλά ψυχρανε λίγο συγκριτικά με χθες. Σημερα το απόγευμα είδα τις ανταρες από χαμηλά να ανεβαίνουν ταχέως για τα μεγάλα υψόμετρα.

      Διαγραφή
    5. πολλή ομίχλη, παιδιά. 7,9 μέγιστη 24ώρου, στις 00:01. όχι τόση πολλή σήμερα, ελέω συννεφιάς. εντυπωσιακό το νυχτερινό της θέαμα στον ορίζοντα, όταν κινούμενος από ξάστερο σημείο πρόκειται να εισέλθεις σ' αυτήν. συνδέεται με την απλωσιά πάντως, σε σημεία πυκνού οικιστικού ιστού είναι αραιή (ή φαίνεται έτσι).

      με τις αναμενόμενες βροχές μέχρι τέλους του έτους, θα κλείσουμε περίπου (λίγο κάτω) στην κλιματική τιμή του 20ου αιώνα, όπως και τα προηγούμενα 5 χρόνια, χωρίς μεγάλη θετική ή αρνητική διακύμανση.

      Διαγραφή
    6. ενδεικτικό είναι ότι οι σταθμοί του ΕΑΑ σε Τρίκαλα, Γιάννενα, Καρδίτσα γράφουν το ελάχιστο καταγραφόμενης βροχής (0,2 mm) ή και δύο δόσεις αυτού (ομίχλη ή ομίχλη και σπρέι, που λέει και ο φίλος, άλλως πως ψεκάδες?)

      Διαγραφή
    7. Το ίδιο κ στο Αγρίνιο Νίκο.
      Τις τελευταίες μέρες καταγράφετε νωρίς το πρωί υετός χωρίς βροχή!
      Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο περιορισμένη ορατότητα κ υγρασία κυριαρχεί.

      Διαγραφή
  5. NW Pindos
    Χλιαρά πράγματα. Κλασσικός χειμώνας ακόμη όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η ΕΜΥ έχει τρεις μέρες σε κίτρινο συναγερμό (χθες, σήμερα και αύριο) για ομίχλες σχεδόν όλη την Ελλάδα πλην δυτικής Στερεάς και δυτικής Πελοποννήσου, Κρήτης, Κυκλάδων. Περιοχές που επίσης ήταν στα κίτρινα, αλλά τις γύρισε σε πράσινο χρώμα. Πάντως, οι βροχές αυτή τη φορά, τουλάχιστον στην Αττική, δεν φαίνεται να έχουν (ευτυχώς) την ίδια ένταση και διάρκεια, εκτός κι αν αλλάξουν τα δεδομένα των (free)meteo, που ισχύουν αυτή τη στιγμή. Ούτε η θερμοκρασία φαίνεται να πέφτει πολύ στην Αττική. Μάλλον από τα Χριστούγεννα και μετά θα έχουμε μία μάχη του ήλιου με τον βοριά. Όπως και στον μύθο του Αισώπου.

    Εκεί, εξάλλου, που ο ήλιος καίει σχεδόν όλο τον χρόνο, στην Αυστραλία, έγινε νέο ρεκόρ μέσης μέγιστης θερμοκρασίας με 40,9 βαθμούς σήμερα 18 Δεκεμβρίου 2019, καταρρίπτοντας αυτό των 40,3 βαθμών Κελσίου από τις 3 Ιανουαρίου 2013. Όπως γράφει, πάντως, το severe-weather, το ρεκόρ δεν θα κρατήσει και πολύ, αφού θα σπάσει μάλλον ξανά αύριο. Το τρέχον κύμα καύσωνα είναι συνδυασμός της παρατεταμένης ξηρασίας και μίας αργής εκκίνησης των μουσώνων βορειότερα.

    To 2019 σημαδεύτηκε από ένα ισχυρό θετικό δίπολο του Ινδικού Ωκεανού με τον θερμό αέρα του να φέρνει υγρές συνθήκες στην ανατολική Αφρική και να ενισχύει τους μουσώνες στην Ινδία, προκαλώντας την ίδια στιγμή ξηρασία στην Αυστραλία. Το θετικό δίπολο αναμένεται να σπάσει μετά τα Χριστούγεννα, μειώνοντας τις πιθανότητες για νέους ακραίους καύσωνες. Μέχρι τότε, όμως, τα θερμόμετρα στην Αυστραλία μπορεί να δείξουν ακόμα και 50 βαθμούς, άλλωστε, τις δύο τελευταίες μέρες οι ενδείξεις σε πολλούς μετεωρολογικούς σταθμούς ήταν 46 βαθμοί Κελσίου.

    Η ακραία ζέστη θα κορυφωθεί αύριο στη νότια Αυστραλία και στη Νέα Νότια Ουαλία, όπου είναι πιθανά και τα επικίνδυνα για την ανθρώπινη ζωή και την πρόκληση πυρκαγιών 50άρια.
    https://www.severe-weather.eu/global-weather/australia-heatwave-hottest-day-record-mk/
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα, συνεχίζεται για δεύτερο 24ωρο να καλύπτεται με πυκνή ομίχλη όλο το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. Τόσο εχθές όσο και σήμερα, ο ήλιος προσπάθησε να εμφανιστεί, εκεί κατά τις 15:00 αλλά μάταια καθώς η ομίχλη έχει ξεκάθαρα το πάνω χέρι. Αυτή τη στιγμή(17:15)έχει καλύψει και πάλι τα πάντα, όλα είναι βρεγμένα με την υγρασία να κυμαίνεται μεταξύ 90-100%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ευχαριστουμε Δάσκαλε για την ενημερώσει όσο για την συνέχεια ο χειμώνας είναι πίσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρόμοια είναι η περίπτωση που στις πλαγιές ενός βουνού υπάρχουν stratocumulus, π.χ. στο στρώμα από τα 3.500 ως τα 5.500 πόδια, και η κορυφή του βουνού είναι καθαρή από νέφη. Η μετεωρολογία των βουνών με συναρπάζει, αλλά θέλει πολλή δουλειά και πολλές παρατηρήσεις να βρεις άκρη για κάθε τύπο καιρού. Άσε που κάθε βουνό είναι και μια ξεχωριστή περίπτωση.
      Καλό βράδυ σε όλους τους φίλους της πανέμορφης Μακεδονίας.

      Διαγραφή
  11. Γεια σου δάσκαλε από Μονοδένδρι Ζαγορίου κοντά στην γενέτειρα σου..1100 υψ και οι τελευταίες ημέρες θυμίζουν άνοιξη.. όπως λέει και ο φίλος nw pindos κλασικός χειμώνας ακόμα όχι.καλες γιορτές σε όλους με υγεία και προσωπικά σε εσένα δάσκαλε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλές γιορτές με υγεία να έχουμε όλοι μας. Η φύση κ ο καιρός πάντα θα κάνουν αυτό που πρέπει οταν πρέπει. Φαίνεται μάλιστα να υπάρχει αρκετό καιρικό ενδιαφέρον (άνεμοι, βροχές) τις παραμονές των Χριστουγέννων εδώ στο ανατολικομεσημβρινο δωμάτιο της Ελλάδας όπως συνηθίζω να ονομάζω τη Ρόδο κ γενικά τα Δωδεκάνησα. Ιδιαιτερες ευχές στον πάντα αγαπημένο κ τόσο ουσιαστικό κο Ζιακοπουλο
    Θάνος Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα σας. Σήμερα έχω γενέθλια, 4 χρόνια, που πρωτοέγραψα στο Blog. Σας ευχαριστώ πολύ όλους και ιδίως τον κ. καθηγητή για τη φιλοξενία. Καλά Χριστούγεννα.
    Χρήστος Σιμούλης,
    Δασοπόνος Δασαρχείου - Αγροφυλακής Θεσσαλονίκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύχρονος να τα εκατοστήσεις
      Χρήστο, χιόνια πολλά κ καλά
      Κώστας

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ Κώστα, χρόνια πολλά, από που γράφεις;

      Διαγραφή
    3. Χρόνια πολλά και καλά, φίλε μου.
      Να παίρνεις δύναμη από τα βουνά και γαλήνη από του κάμπους.
      Να χαίρεσαι τους καιρούς που αγαπάς και τους ανθρώπους που σε αγαπούν!

      Διαγραφή
    4. Ευχαριστώ πολύ για όλα κ. Ζιακόπουλε, να χαίρεσαι την οικογένειά σου, να ζήσεις χρόνια πολλά και ν' ασπρίσεις σαν τη γερο-Γκαμήλα, αγναντεύοντάς την.

      Διαγραφή
  14. Καλημέρα Χρίστο, καλές γιορτές με υγεία πάνω απ'όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χαίρεται.. Τελικά Χριστούγεννα σαν τον καιρό της Αγίας Βαρβάρας; πολλές πιθανότητες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή