Σταδιακή υποχώρηση της κακοκαιρίας


Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), η χώρα θα βρίσκεται και πάλι υπό την επίδραση του ισχυρού συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στα Δωδεκάνησα, με αποτέλεσμα, τουλάχιστον στην αρχή της ημέρας, τη διατήρηση των πολύ ισχυρών ΒΑ ανέμων και τη συνέχιση των τοπικών βροχών και των χιονοπτώσεων (ορεινά-ημιορεινά) στις ανατολικές και νότιες περιοχές. Όμως, με την κίνηση του χαμηλού των Δωδεκανήσων προς την περιοχή της Κύπρου, οι άνεμοι βαθμιαία θα εξασθενήσουν και τα φαινόμενα (βροχές, χιόνια) θα περιοριστούν σημαντικά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της, αλλά οι ελάχιστες τιμές θα είναι χαμηλές και στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός που κατά τόπους στη Β-ΒΔ Ελλάδα θα είναι ισχυρός. Την Πρωτοχρονιά, μία νέα εισβολή ψυχρών αερίων μαζών θα προκαλέσει τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) στα ανατολικά και τα νότια. Στη Θράκη και αργότερα στην Α-ΝΑ Θεσσαλία, την Α. Στερεά και την  Εύβοια θα χιονίσει πρόσκαιρα και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 και από το απόγευμα στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Την Πέμπτη (2/1), τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά και πρόσκαιρα στην κεντρική χώρα σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου) αναμένονται στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα, το Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα ενισχυθούν κατά 1 με 2 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Την Παρασκευή (3/1), οι βροχές και τα χιόνια σταδιακά θα σταματήσουν, οι βοριάδες θα εξασθενήσουν και στη διάρκεια της ημέρας η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. 
  
Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά, φίλοι μου


Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 31-12-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από -6 έως 11 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως στα ΝΔ. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από -4 έως 13 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά - ημιορεινά) το πρωί στη ΝΑ Στερεά και την Εύβοια. Άνεμοι Β 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από -2 έως 11 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες στα νότια. Χιόνια στα ορεινά της Κρήτης. Άνεμοι Β-ΒΑ 7 με 8 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 2 έως 14 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά) τις πρωινές ώρες. Άνεμοι Β 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 0 έως 11 βαθμούς.
 
Ν. Θεσσαλονίκης:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από -1 έως 10 βαθμούς.

5 σχόλια:

  1. Με χειμωνιάτικο παραμύθι παρομοιάζει την κατάσταση στη Σκανδιναβία το severe-weather.eu, καθώς οι δυνατοί δυτικοί άνεμοι από τον Ατλαντικό μετέφεραν θερμές αέριες μάζες, ανεβάζοντας τις θερμοκρασίες ακόμα και 20 με 30 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές της σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες. O ισχυρός αντικυκλώνας παραμένει στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και κυρίως στα δυτικά της ηπείρου, την ίδια στιγμή που ένα χαμηλό προκαλεί άστατο καιρό και ψυχρή εισβολή στα νοτιοανατολικά τμήματά της και τα Βαλκάνια.

    Το βόρειο κομμάτι του αντικυκλώνα κινείται προς τη βόρεια Σκανδιναβία, μεταφέροντας θερμές αέριες μάζες στη Νορβηγική Θάλασσα και μέσω της Σκανδιναβίας και στη Βαλτική. Το μεγαλύτερο μέρος της Σκανδιναβίας θα έχει θερμοκρασίες άνω του μηδενός τη Δευτέρα 30/12 και για τις επόμενες 36 ώρες, κάτι που μοιάζει με χειμωνιάτικο παραμύθι. Μέρη της Σουηδίας και της δυτικής Φινλανδίας θα έχουν 8 βαθμούς τη Δευτέρα το πρωί.

    Άλλη μία επίδραση της δυτικής ροής μέσω του αντικυκλώνα είναι ο εμπλουτισμός με υγρασία των βουνών της (νοτιο)δυτικής Νορβηγίας, που θα έχει ως συνέπεια ορογραφικές βροχοπτώσεις, καθώς τα χιόνια θα περιοριστούν σε πολύ μεγαλύτερα υψόμετρα. Ο συνολικός υετός μέχρι την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου αναμένεται να είναι 250 ως 400 χιλιοστά τοπικά. Πάντως, ψυχρότερες αέριες μάζες θα επιστρέψουν σύντομα, ειδικά στην περιοχή του Lapland, όπου σημειώθηκε και η μεγαλύτερη άνοδος της θερμοκρασίας την Κυριακή 29/12.
    https://www.severe-weather.eu/mcd/strong-warm-advection-northern-europe-mk/

    Κι ενώ η Σκανδιναβία είχε 8 βαθμούς σήμερα, το Π. Φάληρο είχε 3 (σχεδόν 12 βαθμούς κάτω από τη μέση μέγιστη του Δεκεμβρίου) και η Καλλιθέα 5. Στα Μελίσσια - και όχι φυσικά στη Μόσχα που άνθισαν οι μανόλιες τον χειμώνα και πουλάνε το χιόνι σε κυπελλάκια προς 50 ρούβλια έκαστο, όπως γράφει στο update που έκανε ο Guardian - χιόνισε κι εγώ έκανα άλλη μία βουτιά τηλεγράφημα. Τη θερμοκρασία του νερού την άντεχα, αλλά σκεφτόμουν το έξω μετά.

    "Μην βγαίνεις, μια χαρά είναι η θάλασσα" μου είπε ένας κύριος που κολυμπούσε λίγο πιο δίπλα και τον οποίο φωτογράφισα κατά λάθος, εστιάζοντας στα χελιδόνια της θάλασσας. Respect στον άνθρωπο, που ήταν πολύ άνετος και δεν φόρεσε και την Άρτα και τα Γιάννενα μετά. Αυτός με ώθησε για να νιώσω έστω και ελάχιστα την αρμύρα της θάλασσας, διότι είχα πάει και νωρίτερα και δεν είχα μπει. Άραγε αν δεν διάβαζα όλα όσα γράφονται τις τελευταίες μέρες στο διαδίκτυο, θα ήμουν τόσο φοβισμένος; Αν δεν διαβάζαμε γενικότερα όσα γράφονται στο ίντερνετ, αν βλέπαμε λιγότερο τηλεόραση θα ήμασταν άραγε περισσότερο ευτυχισμένοι; Σαν τις ανθισμένες μανόλιες της Μόσχας, κάπου στο απέραντο γαλάζιο ξεχασμένοι;
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Respect Βαγγέλη Σπανέ και μόνο που μπήκες σήμερα στη θάλασσα, έστω και για βουτιά-τηλεγράφημα (όπως το σουτ-τηλεγράφημα, όρος που οφείλεται στον τεράστιο Μανώλη Μαυρομάτη). Εγώ σήμερα δεν πήγα για το καθιερωμένο μου πρωινό τρέξιμο... η βροχή με κράτησε σπίτι. Ίσως όμως τελικά να ήταν απλά μια καλή δικαιολογία, καθώς σκεφτόμουν το κρύο στα πρώτα 3 χιλιόμετρα, μέχρι να ζεσταθούν οι μύες.

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η κάπως αλλόκοτη κακοκαιρία που πέρασε νομίζω πως έκανε ότι μπορούσε για να μας αφήσει έστω και μια μικρή δόση χαράς. Το κέντρο ήταν για μια ακόμα φορά ο μεγάλος χαμένος. Τα δυτικά του νομού έδωσαν τα ρέστα τους σήμερα. Μάλιστα σε κάποια στιγμή την ώρα που υπήρχαν αναφορές για χιόνι σε περιοχές του Πειραιά, στο Διόνυσο μάθαινα ότι βρέχει! Μια δυο απόπειρες να γυρίσει σε χιόνι στο κέντρο (συγκεκριμένα στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπου βρισκόμουν) καταπνίγηκαν, απ' ότι φαντάζομαι από τις ανεβασμένες θερμοκρασίες. Η μόνη στούπα που κατάφερα να δω είναι στην επιστροφή για το σπίτι, ανεβαίνοντας την Κατεχάκη και μέχρι τα ψηλά του Βύρωνα. Ε, εντάξει. Λοξοδρόμησα λίγο ως νιφαδοκυνηγός, αλλά κάτι έπιασα τελικά στην απόχη μου! Και εις άλλα (καλύτερα για το κέντρο) με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υ.Γ. Πραγματικά είναι άξιες θαυμασμού οι βουτιές του Βαγγέλη με τέτοιες συνθήκες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα και καλή (τελευταία) βραδιά του 2019 με φοβερό χειμωνιάτικο καιρό! Μπορεί να μη μας εκανε το χατήρι αυτή η κακοκαιρία, και να μη μπει στις ιστορικές, αλλα φανταστείτε αγαπητοί μου φίλοι αν είχαμε ελάχιστα χαμηλότερες θερμοκρασίες τι θα γινόταν με τόσο υετό. Δεν άντεξα εκανα τη βολτα μου το βουνό όμως και αποζημιωθηκα με το παραπάνω από την ομορφια του χιονιού!!! Θα σας στείλω πλούσιο φωτογραφικό υλικό!
    Καλή χρονιά με υγεια σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή