Δελτίο χιονοπτώσεων


Το επόμενο διήμερο (Κυριακή και Δευτέρα) στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα και συγκεκριμένα από το ύψος του Πηλίου ως τον Πάρνωνα προβλέπονται σημαντικές χιονοπτώσεις, ιδιαίτερα στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Τα μεγαλύτερα ύψη χιονόστρωσης, που είναι πιθανό να δημιουργήσουν προβλήματα, αναμένονται στη ΝΑ Φθιώτιδα, την Εύβοια, τη Βοιωτία και την Αττική. Αναφορικά με τα χαμηλότερα υψόμετρα στα οποία θα κατέβουν τα χιόνια, χθες είχαμε πει για 200 μέτρα στις βορειότερες από τις προαναφερθείσες περιοχές και για 400 μέτρα στην Αττική. 


Με βάση τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία, νομίζω ότι τα χιόνια θα φθάσουν χαμηλότερα και συγκεκριμένα στη ΝΑ Φθιώτιδα, τη Β. Εύβοια και τη Βοιωτία στα 150 με 200 μέτρα και στην Αττική στα 250 με 300 μέτρα. Εννοείται ότι τα παραπάνω υψόμετρα είναι ενδεικτικά, καθώς ο προσανατολισμός των επιμέρους περιοχών της Αττικής, οι επιφανειακές συγκλίσεις των ανέμων, ο εγκλωβισμός ψυχρών αερίων μαζών σε τοπικό επίπεδο κ.ά. θα καθορίσουν τελικά τη μορφή του υετού και την ποσότητά του.

Με βάση όλες τις ενδείξεις, τα μεγαλύτερα ποσά υετού αναμένονται τις πρωινές ώρες της Κυριακής και στη διάρκεια της Δευτέρας.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του καιρού, φαινόμενα θα έχουμε και τις πρωινές ώρες της Τρίτης κυρίως στις ανατολικότερες περιοχές. Τέλος, από το απόγευμα - βράδυ της Πρωτοχρονιάς μια νέα διαταραχή (η αδελφή της Ζηνοβίας που λέγαμε χθες) θα προκαλέσει νέες χιονοπτώσεις στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα και βέβαια στην ορεινή Κρήτη, όπου οι χιονοπτώσεις δεν θα σταματήσουν σχεδόν καθόλου.

39 σχόλια:

  1. E..αυτός λέγεται ενθουσιασμός..αν κρατάς μικρό καλάθι, μια τέτοια πρόβλεψη σε ανεβάζει..Λεωνίδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να και μια φορά που τα πράγματα βελτιώνονται προϊόντος του χρόνου γιατί συνήθως χαλάνε. Βεβαίως εδώ να πω ότι ζηλεύω τον Χριστοδούλου, θα φάει καλά αυτός. Περιμένουμε περιγραφές και φωτογραφίες φίλε Χριστοδουλε..
    Αντε να δούμε και την αδελφή της τι έχει να δώσει. Όλοι με τη Ζηνοβία ασχολούνται αλλά ποτέ δεν ξέρεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστούμε για την ενημέρωση δάσκαλε, καλό σαββατοκύριακο
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κ.Ζιακοπουλε καλησπερα απο νδ Μαγνησια 100μ υψομετρο,εμεις εδω δεν θα εχουμε καθολου χιονοπτωσεις/χιονοστρωσεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το ερώτημα είναι πόσο νότια θα φτάσουν τα χιόνια. Για παράδειγμα, το βουνό στα Κανάκια στη νοτιοδυτική Σαλαμίνα που έχει υψόμετρο 350-400 μέτρα θα βάλει χιόνι; Παρεμπιπτόντως, πρόκειται για ένα πανέμορφο πευκοδάσος που το διασχίζεις ανεβαίνοντας από το Αιάντειο και τον κόλπο της Σαλαμίνας στο βουνό και κατεβαίνοντας μετά ξανά στη θάλασσα. Επίσης, μπορεί να χιονίσει π.χ. στον Λαυρεωτικό Όλυμπο, έναν ορεινό όγκο με μεγαλύτερο υψόμετρο τα 500 μέτρα, ο οποίος εκτείνεται από την Ανάβυσσο ως το Λαύριο; Κι εκεί υπάρχει δρόμος για να πας από το Λαύριο στην Ανάβυσσο μέσα από το βουνό, χωρίς να βγεις καθόλου στην παραλιακή λεωφόρο Σουνίου.

    Μπορεί να χιονίσει σε τέτοια μέρη ή, τα υψόμετρα των 250-300 μέτρων θα αφορούν αποκλειστικά περιοχές της βόρειας Αττικής; Λεπτομέρειες είναι, βέβαια, όλα αυτά, η ουσία είναι ότι πάμε για τρίτο στους τέσσερις τελευταίους χειμώνες με πολύ κρύο για τα δεδομένα της Ελλάδας. Και με πολλή ζέστη (για την εποχή) στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης (τα αναφέρει όλα αυτά το κείμενο του severe-weather που επισύναψα σε προηγούμενη ανάρτηση του κ. Ζιακόπουλου), κάτι που δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή καλά κρατεί. Με ζέστη στη (βορειο)δυτική Ευρώπη και κρύο στη βόρεια Αφρική. Με τα χιόνια να φτάνουν πρώτα στην Αθήνα και να αγνοούνται στη Μόσχα.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και για τη... γεωγραφία, "Ακάμας" λέγεται το βουνό με το δάσος πάνω από τα Κανάκια της Σαλαμίνας και έχει υψόμετρο 350 μέτρα περίπου. Υπάρχει και το Μαυροβούνι στο κέντρο του νησιού με 375 μέτρα υψόμετρο. Πλάκα θα 'χει να χιονίσει στη Σαλαμίνα που επηρεάζεται πολύ και από το κλίμα της δυτικής Αττικής.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χρόνια Πολλά κ. Ζιακόπουλε. Ελπίζουμε να δούμε λίγο χιόνι κι εμείς εδώ στις ρίζες του Παρνασσού. Από Πολύδροσσο Φωκίδας, καλό χειμώνα σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολλά μέρη της Βρετανίας θα είναι πιο ζεστά από τη Ρώμη και την Αθήνα αυτό το Σαββατοκύριακο 28-29/12, όπως γράφει το Skynews, επιβεβαιώνοντας όσα λέω ότι η Ελλάδα έχει καταντήσει η πιο ψυχρή γωνίτσα της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, οι θερμοκρασίες θα ανέβουν σε αρκετές περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου στους 15 και 16 βαθμούς, σύμφωνα με το MetOffice. Στην Αθήνα η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε το Σάββατο 28/12 ήταν 10 βαθμοί (στα χαρτιά, διότι με τον βοριά ήταν 7-8 ειδικά στην ακρογιαλιά), ενώ στη Ρώμη 12. Τα θερμότερα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι στη νοτιοανατολική Αγγλία και στη βόρεια Ουαλία.

    Μία περιοχή υψηλών πιέσεων, που παγιδεύει θερμό αέρα, είναι η αιτία του ήπιου καιρού, με τις περισσότερες περιοχές στον νότο να έχουν συννεφιά, αλλά χωρίς φαινόμενα, ενώ δεν θα λείψει και η ηλιοφάνεια.Σφοδρές βροχοπτώσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έχει μόνο η (βορειο)δυτική Σκωτία. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας οι θερμοκρασίες θα επιστρέψουν σταδιακά στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί Δεκέμβριο στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 18,3 βαθμοί στο Achnashellach το 1948.

    Η μέση μέγιστη θερμοκρασία για το Ηνωμένο Βασίλειο τον Δεκέμβριο είναι οι 6,7 βαθμοί Κελσίου. Πριν λίγες μέρες το θερμόμετρο έδειξε 21,3 βαθμούς στο Kew Gardens στο νοτιοδυτικό Λονδίνο και ήταν η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ τον χειμώνα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα πουν τώρα πολλοί ότι έτυχε ο αντικυκλώνας να κάτσει στη βορειοδυτική Ευρώπη και να έχουμε κρύο εμείς. Έτυχε φέτος, έτυχε πέρσι, έτυχε και το 2017 (για βδομάδες όχι για κάνα 2-3ήμερο), μάλλον πέτυχε τελικά. Να είναι η Βρετανία πιο ζεστή από την Αθήνα, εκεί φτάσαμε, λοιπόν. Έχει και παρακάτω;
    https://news.sky.com/story/uk-to-hit-temperatures-of-15-16c-over-the-weekend-hotter-than-athens-and-rome-11896530
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Aμαν βρε Βαγγελη!παλι γκρινιαζεις?Ετσι ειναι ο καιρος!Ειναι η ατμοσφαιρικη τραμπαλα...οταν η Αγγλια εχει καλοκαιρια λογω της ανοδου του Αζορικου αντικυκλωνα..η Ελλαδα εχει το ακριβως αντιθετο...παντα γινοταν και παντα θα γινεται...δεν ειναι κατι πρωτογνωρο...στα λεω εγω που ασχολουμε 20 χρονια με τον καιρο...απλα φετος δεν ειδε καθολου κρυο η Μεγαλη Βρετανια για αυτο ισως σε ξενιζει!Γιατι δεν το παιρνεις αποφαση οτι ετσι ειναι ο καιρος?απολαυσε το κρυακι...απολαυσε το χιονακι...ουτως η αλλως εσυ το μπανιο σου θα το κανεις...δεν κολωνεις...γιατι χαλας το σαλιο σου και λες τα ιδια και τα ιδια...και μας χαλας και εμας χρονιαρες μερες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την (ψυχρή) πραγματικότητα καταγράφω απλά. Πάμε για τρίτο στους τέσσερις τελευταίους χειμώνες με μηδενικές θερμοκρασίες (γιατί και οι 7-8 βαθμοί με δυνατό βοριά σαν 0 είναι) για βδομάδες. Το έκανε πέρσι, το έκανε το 2017 και φέτος θα δούμε το ίδιο έργο ξανά τουλάχιστον ως τα μέσα Γενάρη. Και ποιος ξέρει τι επιφυλάσσει η συνέχεια στην παγωμένη γωνίτσα της Ευρώπης, την Ελλάδα.

      Αυτό που συμβαίνει γιατί ούτε και πριν ήταν καλός ο καιρός με τις σερί πλημμύρες του Νοέμβρη, αλλά και στα μέσα του Δεκέμβρη (καλά εδώ έχουμε φτάσει στο σημείο να πλημμυρίζουμε και το καλοκαίρι) είναι 100% αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Και δεν έχει να κάνει με τις προσωπικές επιθυμίες του καθενός. Αντικειμενικά είναι αφύσικο να μην έχει χιονίσει στη Μόσχα, να μην έχει χιονίσει σε χώρες όπως η Γερμανία, η Πολωνία, η Ελβετία, η Αυστρία στα πεδινά και να χιονίζει λίγο έξω από την Αθήνα, που με βάση επιστημονικά στοιχεία χιονίζει 1 φορά κάθε 7 χρόνια τον Δεκέμβρη και πλέον πάμε για 3/4 (και 1 φορά κάθε 3 χρόνια γενικά τον χειμώνα).

      Είναι πολύ άσχημα μηνύματα γενικότερα για το κλίμα όλα αυτά. Δηλαδή, η εμμονή των σφοδρών βροχοπτώσεων - όλες με καταστροφικό χαρακτήρα, ανεξαρτήτως εποχής που εκδηλώνονται και η εμμονή του κρύου για διαστήματα 15-20 ημερών τα τελευταία χρόνια, χωρίς σχεδόν καμία ανάπαυλα ενδιάμεσα. Επιβεβαιώνεται επίσης σιγά, σιγά ότι οι μεσογειακές χώρες είναι τα μεγαλύτερα θύματα της κλιματικής αλλαγής (έχουν και τις περισσότερες ανθρώπινες απώλειες τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, κυρίως από πλημμύρες).

      Δεν είναι ότι έριξε ένα χιόνι, δηλαδή, που σε αυτή την περίπτωση όντως δεν θα έτρεχε και τίποτα. Είναι μία αλληλουχία καιρικών γεγονότων τα τελευταία χρόνια αυτή που προκαλεί ανησυχία και ξενίζει.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  10. Καλησπέρα δάσκαλε! Χρόνια πολλα και πάλι, πολύ ευχάριστα τα νεα σας λοιπόν. Έν αναμονή του χιονιά λοιπον εδω στην Αττική... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γεια σας κυριε Ζιακοπουλε και χρονια πολλα,Γιωργος απο Αλμυρο Μαγνησιας,στο χτεσινο σας αρθρο ειχατε γραψει για χιονια στην α/να θεσσαλια,κατι που σημερα δεν γραφετε καθολου,λετε μονο για Πηλιο!!Δηλαδη η υπολοιπη Μαγνησια Αλμυρος-Βολος κλπ θα μεινει ανεπηρεαστη απο χιονοπτωσεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα σε όλους από το μερικώς συννεφιασμένο μόνο,αλλά με πολύ κρύο αυτή τη στιγμή Αγρίνιο.
    Για την Αττική νομίζω ότι τα υψόμετρα των 250μ κ 300μ που αναφέρετε δάσκαλος προβλέπονται για την βόρεια βορειοανατολική κ βορειοδυτική Αττική καθώς στα νότια προάστια οι θερμοκρασίες θα είναι πιο ανεβασμένες.
    Πιστεύω ότι αν στο πρώτο κύμα δεν μπει καλό χιόνι μέχρι τα ημιπεδινά της κεντρικής ηπειρωτικής χώρας σίγουρα στο δεύτερο κύμα(από Κυριακή βράδυ δλδ μέχρι Τρίτη ξημερώματα) περιοχές κυρίως της Φωκίδας της Βοιωτίας της Φθιώτιδας κ της Β.Εύβοιας από τα 200 μόλις μέτρα θα έχουμε ωραία πράγματα.
    Να πω τέλος ότι σύμφωνα κ με τα τελευταία στοιχεία η συνεχόμενες ψυχρές καταβάσεις προς την περιοχή μας θα συνεχιστούν κατά περιόδους κ όλο το πρώτο 10ημερο του Γενάρη.
    Οπότε τι θέλουμε?
    Ένα επιτέλους καλό χαμηλό απ'το Ιόνιο.
    Μακάρι έστω κ στο παραπέντε να μας κάνει το χατίρι κ να δούμε κ εμείς οι δυτικοβόρειοι κάτι δυνατό.
    Καλά χιόνια λοιπόν σε αυτούς που θα τα χαρούν.
    Υ.Γ.θα τα χαρώ κ εγώ καθώς μετά την πρωτοχρονιά θα πάω ένα διήμερο Αράχωβα κ θα σας βγάλω κ υλικό.Όχι που θα κάτσω εδώ να σκάσω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκ παραδρομής "οι συνεχόμενες"

      Διαγραφή
    2. NW Pindos
      Άστο Φώτη όταν βλέπω -15αρια, -17αρια στην Πίνδο πάνω από τα 1500μ. ξεχνάμε το χιόνι. Μόνο αν μαλακώσει ο καιρός. Βέβαια, στατιστικά, μετά από χιόνια στα κεντρονότια ακολουθεί η ΒΔ χώρα. Μόλις ακούσεις για άνοδο θερμοκρασίας (νομίζω από Τετάρτη και μετά) τότε πάμε για χιόνια εμείς και ειδικά όταν το γυρίσει σε Δ-ΝΔ ή ακόμη και ΒΔ. Θέλουμε χαμηλό που δίνει μέγιστη 0 βαθμούς στα 500μ. και μέγιστη στα 1500μ. -3 και ελάχιστη -7 (με ομοιόμορφη περίπου θερμοκρασία μεταξύ 500μ. και 1500). Μέχρι εκεί. Κάτω από -6 ή -7 στα 1500μ. δεν ρίχνει (με -10 δηλαδή ή -12 κλπ.). Μιλάω πάντα με κριτήριο αν θέλουμε να έχουμε όγκους χιονιού (για 2-3 μέτρα και πάνω δηλαδή). Τώρα οι 10 και οι 15 πόντοι είναι πασπάλισμα και ούτε και φορτώνουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Καλημέρα σε όλους!

      Διαγραφή
    3. Ωραίος, Φώτη! Σε τέτοιες περιπτώσεις το ΒΔ ρεύμα στην Αττικοβοιωτία είναι το κλειδί της πίσω πόρτας για ψυχρή μεταφορά.

      Διαγραφή
  13. Έφυγε από τη ζωή απόψε ο Θάνος Μικρούτσικος. Στην τελευταία δημόσια παρέμβασή του πριν από λίγες μέρες είχε ζητήσει από τον κόσμο να δίνει όποτε και αν μπορεί αίμα που τόσο έχουν ανάγκη οι καρκινοπαθείς και πολλοί άλλοι ασθενείς.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έφυγε ένας προικισμένος συνθέτης που μας έκανε και θα μας κάνει εσαεί να ταξιδεύουμε και να ονειρευόμαστε με τη μουσική του.
      Τον ίδιο δεν είχα την τύχη να τον γνωρίσω προσωπικά. Γνώρισα όμως τον πατέρα του ως καθηγητή μαθηματικών το καλοκαίρι του 1967 που πήγαινα στο φροντιστήριο του Μανωλκίδη, Κωλέττη και Εμμανουήλ Μπενάκη, στα Εξάρχεια.
      Πώς πέρασαν τα χρόνια! Αναρωτιέμαι αν έχουν δίκιο οι γιαγιάδες που συναντώ στο δρόμο και μου λένε: "Να είστε καλά, κ. Ζιακόπουλε. Με σας να λέτε τον καιρό στην τηλεόραση μεγαλώσαμε!"



      Διαγραφή
    2. κ. Ζιακόπουλε τι μαθαίνω από εσάς! Πως ο πατέρας του Θ. Μικρούτσικου, ήταν καθηγητής στο φροντιστήριο του Μανωλικίδη, εκεί πήγαινα κι εγώ μια 10ετία αργότερα από εσάς. Επθσης δεν ήξερα ότι το φροντιστήριο αητό ήταν ήδη τόσα χρόνια πριν.
      Λιγοστεύουν οι ωραίοι άνθρωποι! Να είστε καλά. Χρόνια σας Πολλά με χιονάκι.

      Διαγραφή
  14. Στο απρόοπτο ταξίδι μου σήμερα στην ορεινή Αργιθεα για κηδεία, ειχα την ευκαιρία να διαπιστώσω τις πολλές και διαφορετικές αλλαγές καιρικου ενδιαφέροντος.
    Ξεκίνησα από την περιοχή μου με πυκνή συννεφιά και αρκετό κρύο,μετά την Τραγανα έως και το Μουζακι,ήλιο με δόντια και άρα ορεινά της Αργιθεας λίγη συννεφιά και πολύ κρύο με θερμοκρασία που έπεφτε στους -4 και "ανέβαινε"στους -1...
    Πολύ δυνατό αέρα που σου χτυπούσε τα κοκκαλα.
    Μετά τις 14 πυκνή συννεφιά που άφηνε στο διάβα της ψιλό χιόνι, χωρίς κάτι το αξιόλογο.
    Κατά την επιστροφή μου,ο καφές στην Καρδίτσα,συνοδεύτηκε με αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας που έφθασε τους 6 βαθμούς.
    Μετά την Λαμία επικρατούσε συννεφιά και μετά τον αγ.Κωνσταντινο,ψιλόβροχο,το οποίο από την Αταλάντη και ύστερα έγινε κανονική βροχή.
    Λίγο πριν την Τραγανα και έως το χωριό μου,επικρατούσε ο ίδιος καιρός:Δυνατή βροχή ή χιονόνερο,η θερμοκρασία στους 3 βαθμούς,με τα εκχιονιστικα και τις αλατιερες παρατεταγμένα σε όλο τον δρόμο.
    Εδώ και λίγη ώρα προσπαθεί να το γυρίσει σε χιόνι,αλλά δεν το καταφέρνει μην ίδια στιγμή που όλα τα ορεινά του Ελικώνα χιονιζονται καλά.
    Ελπίζω το πρωί να είναι όλα λευκά.
    Οι άνεμοι πνέουν ΒΔ και κατά διαστήματα βόρειοι αρκετά ενισχυμένοι.
    Ο καθαρός βοριάς θα ήταν προτιμότερος και ο ΒΑ ιδανικοτατος.
    Φίλε Βαγγέλη.Κ, εννοείται ότι θα στείλω άφθονο υλικό,αρκεί να κυλήσουν όλα όπως πρέπει.
    Γι'αυτό ρίξε κανένα...ξεμάτιασμα....χαχαχα.
    Καλό βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πάντως τα ορεινα της δυτ.Θεσσαλίας προς έκπληξη δικιά μου,μια χαρά πασπαλιζονται αυτη την ώρα και ειδικά τα ορεινά της Καρδίτσας.Σε μια στιγμή είδα τέτοια ένταση σε κάποιες περιοχές που με κανε να βγω έξω να δω τη "λάμπα",αλλά προς απογοήτευση είδα οτι επικρατούσε πλήρη ξαστεριά.Δεν ξέρω τι θα κάνει μέχρι το πρωί...αλλά Φώτη (μεταξύ σοβαρού και αστείου)μ'αυτα που βλέπω μην εκπλαγείς αν δεις το πρωί τα ορεινά της περιοχής σου άσπρα!
    Τα ρέστα δίνουν το Πήλιο κι άλλες αναμενομενες περιοχές αυτη την ώρα...
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ευχαριστούμε! Δάσκαλε για την ενημερώσει καλό χειμώνα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ένα πασπάλισμα το έκανε και στον Υμηττό τελικά. Νομίζω έχει υψόμετρο 1.000 μέτρα και όπως έβλεπα τα χιόνια απογοητευμένος (λόγω του κρύου για έβδομη συνεχή μέρα και της συννεφιάς για δεύτερη συνεχή εβδομάδα) από το μπαλκόν, πρέπει να το είχε στρώσει στο 1/4 του βουνού από την κορυφή και κάτω.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλημέρα, παρά το γεγονός ότι χθες βράδυ χιόνισε τουλάχιστον μέχρι κεφαλάρι Κηφισιας, πλέον οι θερμοκρασίες έχουν ανέβει σε τραγικό βαθμό για χιόνι όχι μόνο σε Κηφισιά αλλά ακόμα και στον Διόνυσο. Μέχρι η ιπποκράτειος στο όριο ειναι. Τα ορεινά μας βέβαια θα βάλει πολύ πράγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλημέρα, εχθές μετά τις 10 το βραδύ ξεκίνησε η βροχή και τα αστραπόβροντα, τόσο έντονα που το κροτοφοβικό σκυλί μου απαίτησε διανυκτέρευση ένδον.
    Πρώτη φορά στα εννέα χρόνια τον είδα τόσο φοβισμένο, όσο τρομάξαμε οικογενειακώς και πεταχτήκαμε από τον ύπνο μας στις 3 τα ξημερώματα, από το πιο ισχυρό αστραπόβροντο που έχω ακούσει ποτέ μου. Σείστηκε η οικοδομή επί δευτερόλεπτα και, προς στιγμή, πίστεψα ότι γίνεται μετασεισμός, από αυτόν που χτύπησε τις περιοχές του Χριστοδούλου νωρίτερα εχθές.
    Η θερμοκρασία τώρα το πρωί είναι στους 8ο C και τα χιόνια στο νησί διακρίνονται σε υψόμετρα >500μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα τα σκυλιά είναι κροτοφοβικά Λευτέρη, διότι ακούνε τους ήχους σε υψηλότερες συχνότητες από τους ανθρώπους. Τα δικά μας ανοίγουν και την πόρτα και μπαίνουν μόνα τους μέσα καμιά φορά. Και χθες χτυπούσαν να τους ανοίξουν από ό,τι μου είπαν. Στο μεταξύ πάει να το παλέψει λίγο τώρα ο ήλιος, αλλά ο βοριάς φέρνει σύννεφα ξανά και ξανά. Σε μία σχεδόν μόνιμα συννεφιασμένη Αθήνα πια.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  20. Μην προσπερνάς έτσι γρήγορα το γεγονός ότι χθες βράδυ χιόνισε στο Κεφαλάρι, Βαγγέλη μου. Επιβεβαιώνει, ως ένα μεγάλο βαθμό, τα υψόμετρα που έδωσε ο δάσκαλος. Έχει κι αυτός ανάγκη στήριξης!
    Καλημέρα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καθόλου δεν το προσπερνώ, ούτε το υποτιμώ. Άλλωστε η ενημέρωση σας είναι η πλέον πολύτιμη στον ορυμαγδο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Απλά, ανοίγει η όρεξη και θες κι άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα, αστειεύομαι!
      Όσο για την όρεξη, έχει μπερδευτεί ο καιρός και δεν ξέρει ποιανού να κάνει το χατήρι. Του Βαγγέλη Κ. ή του Βαγγέλη Σ. Η γνώμη μου είναι πως αυτή την εποχή εσύ έχεις τον πρώτο λόγο. Όσο για το θαλασσινό φίλο μας, ας περιμένει καμιά αλκυονίδα ή ας ακολουθήσει το παράδειγμα του Albert Camus: "Στη μέση του χειμώνα, ανακάλυψα τελικά ότι μέσα μου υπάρχει ένα αόρατο καλοκαίρι".

      Διαγραφή
    2. Mα, δεν ζητάω υπερβολικά πράγματα κύριε Ζιακόπουλε - π.χ. να έχει ο χειμώνας σερί 20άρια, λιακάδες και μπονάτσες. Σήμερα, ας πούμε ήμουν ικανοποιημένος και μόνο από το γεγονός ότι τελικά δεν είχε δυνατό βοριά (στο Φάληρο), επιτρέποντας έτσι μία express βουτιά. Σαν ένα χάδι από της θάλασσας τη μεγάλη αγκαλιά. Θα μπορούσε, πάντως, να βγάλει και μία ωρίτσα ήλιο, αφού είχαν σταματήσει τα φαινόμενα.

      Επί της ουσίας, αυτό που θεωρώ υπερβολικό είναι να έχει η Ελλάδα 15 και 20 μέρες σερί μονοψήφιες μέγιστες ή, να κάνει ο ήλιος μία βδομάδα να βγει. Φυσικά ακραίο είναι και αυτό που συμβαίνει στην Αυστραλία με τα σερί 40άρια και τις αμέτρητες πυρκαγιές, που ανάγκασαν τις αρχές να ζητήσουν από κατοίκους και τουρίστες στη Βικτώρια να την εγκαταλείψουν το αργότερο ως αύριο Δευτέρα 30/12, σύμφωνα με το Reuters.

      Η εκκένωση αφορά κυρίως την περιοχή East Gippsland, 280 χιλιόμετρα ανατολικά της Μελβούρνης. Νωρίτερα, ακυρώθηκε ένα μουσικό φεστιβάλ, που είχε προγραμματιστεί να κρατήσει μέχρι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και στο οποίο είχαν ήδη κλείσει θέση 9.000 κατασκηνωτές. Η πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας θα αντιμετωπίσει αυξημένο κίνδυνο για πυρκαγιές από την προσεχή Τρίτη 31/12, όταν και οι θερμοκρασίες θα ανέβουν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι θα αποζημιώσει τους εθελοντές πυροσβέστες, με τον πρωθυπουργό Scott Morrison να υπόσχεται 6.000 αυστραλιανά δολάρια (4.186 δολ.) σε όσους συμμετάσχουν για πάνω από 10 μέρες στις προσπάθειες κατάσβεσης.

      Ο Morrison υποστήριξε ότι οι ακραίες συνθήκες δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο το έργο των πυροσβεστών. Πριν λίγο καιρό ο Αυστραλός πρωθυπουργός είχε πει ότι η αποζημίωση των εθελοντών δεν είναι προτεραιότητα, αλλά του ασκήθηκε πολλή πίεση, καθώς οι φωτιές εξαπλώνονταν. Έτσι, ανακοίνωσε πρόσθετες πληρωμές για τους κυβερνητικούς υπαλλήλους, που θα εργαστούν εθελοντικά στη μάχη κατά των πυρκαγιών. Οι πυρκαγιές έχουν αποτεφρώσει μία θαμνώδη έκταση σχεδόν 10 εκ. στρεμμάτων σε πέντε πολιτείες της Αυστραλίας από τον Σεπτέμβριο του 2019.
      https://www.reuters.com/article/us-australia-bushfires/residents-holidaymakers-urged-to-leave-australian-region-as-fire-conditions-worsen-idUSKBN1YW0HI?il=0

      Να προσθέσω και ότι η Αυστραλία πληρώνει αδρά όσους πάνε να εργαστούν στην Ανταρκτική. Είχε κι ένα έργο με την Ανταρκτική χθες μετά τα μεσάνυχτα, με κάτι σκυλιά χάσκι που έσωσαν έναν άνδρα, ο οποίος έπεσε στη θάλασσα, όταν έσπασε ο πάγος. Τον μετέφεραν αεροπορικώς στο νοσοκομείο, αλλά δεν πρόλαβαν να γυρίσουν να πάρουν και τα σκυλιά, διότι τους έπιασε ο χειμώνας της Ανταρκτικής. Γύρισε, όμως, εκείνος για να τους ανταποδώσει σε μία ταινία - επιτομή για τη σχέση σκύλου και ανθρώπου.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  22. Γιάννης από Μυτιλήνη29 Δεκεμβρίου 2019 στις 11:22 π.μ.

    Καλημέρα σε όλους!! Είχε δίκιο ο δάσκαλος! Εχθές μετά την βόλτα στην Αγία Παρασκευή και καθώς Πηγαίναμε στην πλατεία για το λεωφορείο έριχνε Χιονόνερο και ανά διαστήματα το γύριζε σε καθαρή χιονόπτωση.. για λίγο βέβαια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ο Χριστόδουλος σημερα ειναι "βουτηγμένος" μεσα στο χιόνι ειναι η καλη τους μέρα εκει στα ανατολικά προσηνεμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Τζούφια η Ζηνοβία... για να δούμε αν θα υπάρξει νέα υποτροπή αύριο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από άποψη θερμοκρασιών εννοώ, είναι μαλακός καιρός σε όλη τη χώρα σε σχέση με τις προβλέψεις. Δεν ήρθαν μάλλον πολύ ψυχρές αέριες μάζες

      Διαγραφή
  25. Νομίζω ότι η Αττική χάνει οριστικά το παιχνίδι για πεδινό χιόνι όχι μόνο τώρα αλλά κ στο επόμενο σύστημα λόγω τσιμπημένων θερμοκρασιών στα 850.
    Παρ'όλα αυτά πιστεύω ότι αύριο τα χιόνια στην Αττική θα πέσουν αρκετά πιο χαμηλά από αυτά που δίνει η ΕΜΥ(500 με 600μ) κυρίως στα Βόρεια κ βορειοδυτικά του νομού.
    Όσον αφορά τέλος στα επόμενα βήματα του χιονιά νομίζω ότι κ τώρα κ στο επόμενο σύστημα το εσωτερικό της Στερεάς(Φθιώτιδα Βοιωτία Φωκίδα κ πιθανώς κ Ευρυτανία)εννοείτε συν Μαγνησία κ βόρεια Εύβοια θα έχουν τα πιο χαμηλά υψόμετρα χιονοπτώσεων.
    Κάτι πιο γενικευμένο κ για την υπόλοιπη χώρα δε φαίνεται(δυτικά κ βόρεια) ενώ η νότια χώρα κ κυρίως η Κρήτη δε θα σταματήσει να βάζει βροχές κ πυκνά χιόνια στα ορεινά της.
    Χριστόδουλε τέλεια είστε κ έχετε κ συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Λογικό είναι φίλοι μου να γελάνε και τα μουστάκια μου(παρόλο που δεν έχω)με τον τέλειο καιρό που επικρατεί στην περιοχή μου,με το χιόνι να πέφτει ακόμη και τώρα,που όλοι μιλούν για πρόσκαιρη ύφεση,κατά διαστήματα πυκνό και να έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα 30 εκατοστά.
    Από τις 2 την νύχτα χιόνιζε πυκνά,αλλά με την θερμοκρασία να παίζει ανάμεσα στο 0 και στο +1,το χωριό μου ήταν χωρισμένο στα δύο.
    Καθώς είναι χτισμένο σε 4 λοφους, από την μέση και πάνω όλα ήταν λευκά και από την μέση και κάτω,ήταν όλα άσπρα και οι δρόμοι λίγο στις άκρες.
    Από τις 7 το πρωί όμως και μετά,έγινε το πανηγύρι που ακούσατε και στο βίντεο.
    Χιονοθυελλα,χιονοκαταιγιδα με πολλά αστραποβροντα και υπέροχες στιγμές που της απόλαυσα μαζί με τα παιδιά μου,περπατώντας στους δρόμους.
    Πιστεύω ότι τα καλύτερα έπονται...
    Θέλω να ευχαριστήσω τον Φώτη Ματραλη για την πολύτιμη βοήθειά του,ώστε να φθάσουν μέσω του κ.Ζιακοπουλου οι φωτογραφίες και το βίντεο σε σας καθώς λόγω συνεχών διακοπών του ρεύματος δεν μπορούσα να τα στείλω εγώ.
    Θα τον παραδεχτώ ξανά δημόσια για τις μετεωρολογικες του γνώσεις μιας και έπεσε 100% μεσα στις προγνώσεις του για την περιοχή μου και φυσικά θα τον παρακαλέσω να γράφει ακόμη πιο συχνά στο μπλογκ και να μας μεταφέρει τις γνώσεις του.
    Φίλε Λευτέρη τον σεισμό παρόλο που έγινε δίπλα μου, δεν τον κατάλαβα καθώς από τα αστραποβροντα,έτρεμε το έδαφος.
    Φίλε Γιώργο από Νομη έχεις δίκιο,την νύχτα μου έστειλαν βίντεο από ορεινή Αργιθεα και είχε κοντά στους 10 πόντους χιόνι.
    Πριν φύγω από εκεί έβαζαν στοίχημα ότι δεν θα ριξει ουτε εκατοστό κσι ομως έπεσαν έξω.
    Να ευχηθώ,να μπορέσουν όσοι περισσότεροι μπορούν να χαρούν όμορφες στιγμές όπως εγώ τις επόμενες ημέρες.
    Καλό απόγευμα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλησπέρα σε όλη την μετεωπαρέα και επιτέλους καλό χειμώνα!

    Επιστρέφοντας σήμερα από Αγρίνιο η εικόνα των βουνών μέχρι και τον ισθμό ήταν απογοητευτική για την εποχή που βρισκόμαστε. Κάτι ελάχιστο από χιονάκι (για τα βουνά στην Αιτωλοακαρνανία ας μην μιλήσω καλύτερα - το απόλυτο τίποτα) και λίγο περισσότερο φαίνονταν να έχει ο Παρνασσός. Και οι θερμοκρασίες στους 10-11°C. Αλλά από τον ισθμό και μετά άρχιζαν οι ομορφιές στα βουνά, καθώς και το κρύο (4-6°C). Όλα καλά, να νιώσουμε και λιγουλάκι χειμώνα...

    Ο τζίφος, όπως και ο Ευρωπαίος, δείχνουν ενδιαφέροντα πραγματάκια μέχρι 15/1. Κάτι πάει να γίνει και με ΑΣΘ, αλλά ακόμα δεν μιλάω. Η δε κυκλοφορία συνεχίζει σε... μεσημβρινούς ρυθμούς, αν και το κρύο πάνω από Β.Π. εξακολουθεί αν είναι συμπαγές.

    Χριστόδουλε, σήμερα όλοι σε ζηλεύουμε (και ο Βαγγέλης Σπανός σε κοιτάζει με μισό μάτι - αμετανόητος γαρ, που προσπαθεί να μας πείσει ότι εδώ στην Ελλάδα γίναμε η Σιβηρία της Ευρώπης!).

    Καλό βράδυ σε όλους,
    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην ανάρτηση με το βίντεο του Χριστόδουλου γράφω για το τεχνητό χιόνι που μεταφέρουν στη Μόσχα γιατί δεν έχει χιονίσει εκεί, σε αντίθεση με εδώ. Επίσης σε κείμενο που διάβασα πριν λίγο έλεγε ότι στη Σκανδιναβία θα έχουν αύριο υψηλότερες θερμοκρασίες από την Ελλάδα. Κι εσύ γράφεις, άλλωστε, για ενδιαφέροντα πράγματα ως τις 15/1. Ποιο είναι το πιο κρύο μέρος της Ευρώπης, λοιπόν;
      Β.ΣΠ.

      Διαγραφή
  28. Βρήκαν ορισμένοι ευκαιρία σε άλλα sites να ξεσαλώσουν....
    "Μουφόκρυο" και "μουφοχειμώνας"για όσους δεν τους "έκατσε"η μπάλα του χιονιά.ονομάτίζουμε τα πράγμα όπως μας πέφτει την κάθε φορά.Ταυτοχρόνως τα απαιτούν τρομάρα τους και μέσα στις γιορτές λες και 10 Γενάρη μπαίνει η άνοιξη.Μας βγήκαν με απαιτήσεις οι κύριοι.
    Δεν θα συνεχίσω άλλο καθώς δεν επιθυμώ να χαλάσω το εύθυμο και και συμπαθές κλίμα του παρόντος blog μέσα στις γιορτές.ας το να πάει στον δί..λο.
    καρδίτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή