Αλλαγές του καιρού την Πέμπτη και κυρίως το Σαββατοκύριακο




1 σχόλιο:

  1. Mε 42 ώρες καθυστέρηση - κάτι πρωτοφανές για Σύνοδο για το Κλίμα - ολοκληρώθηκε την Κυριακή 15/12 η COP25 στη Μαδρίτη με σχεδόν αμελητέα πρόοδο και με αρκετούς διαπραγματευτές να υιοθετούν εξαντλημένοι αποφάσεις που μόλις είχαν διαβάσει, γράφει η Le Monde. Υπήρχε μία ανικανότητα να γίνουν βήματα μπροστά, να προκύψει κάτι σταθερό, που να συμβαδίζει με όσα λένε οι επιστήμονες και οι νέοι, αλλά και οι ίδιες οι κυβερνήσεις σχετικά με την κλιματική κρίση.

    Ο γενικός γραμματέας του OHE Antonio Guterres δήλωσε "απογοητευμένος, που χάθηκε μία μεγάλη ευκαιρία για μία φιλόδοξη συμφωνία", αλλά πρόσθεσε ότι "δεν θα τα παρατήσουμε". Η αρχιτέκτονας της Συμφωνίας του Παρισιού το 2015 Laurence Tubiana υποστήριξε από την πλευρά της ότι "το αποτέλεσμα ήταν μέτριο και όχι αυτό που η επιστήμη επιτάσσει, αλλά χάρη σε μία προοδευτική συμμαχία των μικρών νησιωτικών κρατών, των ευρωπαϊκών, αφρικανικών και λατινοαμερικάνικων χωρών καταφέραμε να αποφύγουμε τα χειρότερα, κόντρα στη θέληση των μεγάλων ρυπαντών". Την άποψή της δεν συμμερίζονται, πάντως, οι ΜΚΟ, που έκαναν λόγο για "ένα απαράδεκτο αποτέλεσμα, που σημαδεύτηκε από τις ισχυρές οικονομίες του άνθρακα", όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η διευθύντρια της Greenpeace Jennifer Morgan.

    "To θετικό πνεύμα που υπήρχε πριν τέσσερα χρόνια στο Παρίσι είναι μία μακρινή ανάμνηση" ανέφερε η αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Παγκόσμιων Πόρων Helen Mountford. Το σύνθημα του COP25 που ήταν "ώρα για δράση" είχε στόχο να επιταχύνει την καταπολέμηση της κλιματικής απορρύθμισης, καθώς πλημμύρες, τυφώνες και πυρκαγιές πολλαπλασιάζονται σε όλο τον κόσμο. Οι 196 χώρες που υπέγραψαν το 2015 τη Συμφωνία του Παρισού, θα πρέπει να την αναθεωρήσουν του χρόνου, καθώς ακόμα κι αν τηρήσουν όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτή, η θερμοκρασία θα ανέβει 3,2 βαθμούς Κελσίου ως το τέλος του αιώνα, πολύ περισσότερο από το μέγιστο των +2 ή, και του +1,5 βαθμού που είχε τεθεί ως στόχος στη γαλλική πρωτεύουσα πριν τέσσερα χρόνια.
    https://www.lemonde.fr/planete/article/2019/12/15/climat-la-cop25-s-acheve-par-un-accord-depourvu-d-avancees-globales-significatives_6022942_3244.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή