Στο προσκήνιο άνεμοι του βόρειου τομέα


Βαρομετρικό χαμηλό στο Αιγαίο κινείται ανατολικά. Παράλληλα, μία διαταραχή στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας κινείται από την Ιταλία προς την Α. Μεσόγειο. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Παραμονή Χριστουγέννων), τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται κυρίως στις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές και θα επικρατήσουν παντού ΒΔ άνεμοι εντάσεως 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια. Τα Χριστούγεννα, στο Α-ΒΑ Αιγαίο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Μετά το μεσημέρι τοπικές βροχές ή και χιονοπτώσεις (ορεινά) αναμένονται και στη Θράκη. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 5 με 7 μποφόρ και νωρίς το πρωί στα κεντρικά και κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός. Την Πέμπτη (26/12), τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες προβλέπονται στις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές και πιθανώς στη ΝΔ Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 5 με 6 και στα νοτιοανατολικά πελάγη 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στις Β-ΒΑ περιοχές. Την Παρασκευή (27/12), τοπικές βροχές αναμένονται στα ανατολικά και τα νότια. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν λίγο και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση σε όλη τη χώρα. Το Σάββατο (28/12), θα διατηρηθούν περίπου οι ίδιες καιρικές συνθήκες. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ.
Καλά Χριστούγεννα, φίλοι μου

Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 24-12-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα  ασθενών βροχών ή χιονοπτώσεων (ορεινά) τις πρωινές ώρες. Άνεμοι Β-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 14 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές ή και καταιγίδες το πρωί στο Ιόνιο και τη Δ-ΝΔ Πελοπόννησο. Άνεμοι ΒΔ 7 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 16 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα  ασθενών βροχών τις πρωινές ώρες στην Εύβοια. Άνεμοι ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 17 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες. Άνεμοι ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 18 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι ΒΔ 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 16 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι ΒΔ 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 14 βαθμούς.

10 σχόλια:

  1. Mε ήπιο καιρό θα γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και στις ΗΠΑ όπου θερμοκρασίες φθινοπώρου αναμένεται να λιώσουν τα χιόνια ακόμα και στην Ντακότα, τη Μινεσότα, το Ουισκόνσιν και το βόρειο Μίτσιγκαν, όπου είχαν φτάσει τις 3 και πλέον ίντσες (7,5 εκατοστά), όπως αναφέρει το accuweather.com. Tην περασμένη εβδομάδα το είχε στρώσει επίσης σε τμήματα του κεντρικού Ιλινόις και της Ιντιάνα, αλλά όσοι ονειρεύονται λευκά Χριστούγεννα μπορεί να απογοητευτούν. Ο ζεστός και ξηρός καιρός που έρχεται θα λιώσει μεγάλο μέρος του χιονιού σε όλες τις ΗΠΑ, ενώ θερμοκρασίες άνω του μηδενός θα καταγραφούν ακόμα και στον Καναδά, καθώς μία περιοχή υψηλών πιέσεων "χτίζεται" στα περισσότερα επίπεδα της ατμόσφαιρας αυτή την εβδομάδα.

    Θερμοκρασίες 30, 40 και 50 βαθμών Φαρενάιτ (10 βαθμών Κελσίου - η μετατροπή γίνεται αφαιρώντας από τους βαθμούς Φαρενάιτ 32 και διαιρώντας με το 1,8) καταγράφηκαν ακόμα και στο Marquette του Μίτσιγκαν, όπου την Κυριακή 22/12 το πρωί υπήρχαν 26 ίντσες χιονιού (σχεδόν 80 εκατοστά - η ίντσα είναι πάνω από 2,5 εκατοστά), οπότε εκεί οριακά ίσως δουν λευκά Χριστούγεννα. Η ήπια τάση θα συνεχιστεί μέσα στην εβδομάδα, καθώς η ατμοσφαιρική κυκλοφορία δεν θα αλλάξει στα Μεσοδυτικά και τα ταξίδια θα γίνουν με καλό καιρό. Πρόβλημα ίσως έχουν οδηγοί που θα κινηθούν το πρωί λόγω της ομίχλης, που μπορεί να είναι και παγωμένη σε περιοχές με θερμοκρασίες υπό του μηδενός.

    Γενικά, όμως, ο καιρός θα είναι σύμμαχος όσων ταξιδέψουν ή, βγουν για τα τελευταία ψώνια με θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και στο Σικάγο, το Ντιτρόιτ, το Σαιντ Λιούις, το Μιλγουόκι και τη Μινεσότα που ίσως επηρεαστεί από μία σύντομη διαταραχή, όπως και η Αϊόβα, το Ουισκόνσιν και το Μίτσιγκαν, αλλά ο καιρός προοδευτικά θα φτιάξει ξανά.
    https://www.accuweather.com/en/weather-news/fall-like-temperatures-to-eat-away-at-the-snowpack-across-central-us-in-the-final-days-before-christmas/649653

    Τουλάχιστον θα φτιάξει από αύριο και εν όψει Χριστουγέννων και στην Ελλάδα ο καιρός, αφού σήμερα πάλευα με τα κύματα, μερικά εκ των οποίων ήταν 1,5 μέτρο, παρά την εξασθένηση του νοτιά, κι ενώ τα σκουπίδια έκαναν παρέλαση στην ακροθαλασσιά. Του Φαλήρου, όπου ήμουν και σήμερα, λόγω δουλειάς στην Αθήνα - κι εκεί πάλευα με τα μεγαρόσημα και τα πιστοποιητικά.

    Μία σακούλα μάζεψα μόνο που είδα να επιπλέει κάποια στιγμή στη θάλασσα και έβαλα μέσα μερικούς τσίγκους και αιχμηρά πλαστικά. Μην τα πατήσει και κάνας άνθρωπος, αν και ελάχιστοι θα κατέβουν στην ακτή για καιρό πια. Οι γλάροι, οι θαλασσοκόρακες και τα χελιδόνια της θάλασσας μπορούν να απολαύσουν πλέον το υγρό βασίλειό τους. Το πανέμορφο απέραντο γαλάζιο, ακόμα και όταν γκριζάρει.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Βαγγέλη, χρόνια πολλά, καλά Χριστούγεννα, μία ίντσα = 2,54 cm.

      Διαγραφή
  2. Καλά Χριστούγεννα κ ζιακοπουλε!Με υγεία κ ότι επιθυμείτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δάσκαλε κ σε όλο το κόσμο του μπλογκ
    Ολόψυχα εύχομαι καλά Χριστούγεννα
    ΥΓΕΙΑ σε όλους τους
    Ανώνυμους - επώνυμους.έτη πολλά εορτάζοντες - ουσες.
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα,κ ζιακοπουλε 30 Δεκεμβρίου να περιμένουμε χιόνια κ στο βόρειο Ανατολικό Αιγαίο;η είναι νωρίς ακόμη για να χαρούμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα στην ώρα τους.
      Ο Λαμερας δεν εμφανίζεται κ με ανησυχεί;
      Κώστας Αθήνα

      Διαγραφή
  5. Χρόνια πολλά! Δάσκαλε! καλά Χριστούγεννα χρόνια πολλά στους φίλους του μπλογκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. K Zιακοπουλε συμφωνω που δεν εκφερετε ακομα αποψη για το μετεπειτα καιρο στα τελη του μηνα οπως αλλοι συναδελφοι σας που θα αλλαξουν μεχρι τοτε 150 γνωμες ωστοσο αυτο το <> που ειχατε πει μου κανει λιγο πονηροβλαχοκαμποικο! Ξερετε κ για την πρωτοχρονια αλλα δεν θελετε να μας πειτε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλά και Ευλογημένα Χριστούγεννα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χρόνια πολλά δάσκαλε και καλά Χριστούγεννα γεμάτα αγάπη και χαρά! Τα χαιρετίσματα μου από ην ορεινή Κορινθία! Χθες ειχαμε τη χαρα να απολαύσουμε πυκνή χιονόπτωση και χιονόστρωση πάνω από από τα 1.600 μέτρα στο όρος!
    Καλα Χριστουγεννα με υγεια και αγάπη σε ολους τους φιλους του μπλογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή