Οι φωτογραφίες της εβδομάδας

Ομίχλη στη Βέροια. Φωτ. Γιώργος Τομπουλίδης
Το Καϊμακτσαλάν, όπως φαίνεται από την Αριδαία.
Φωτ. Γιώργος Τομπουλίδης
Απο αριστερά προς τα δεξιά:Βέρμιο,Καϊμακτσαλάν και Πάικο. Μπροστά η τεχνητή Λίμνη του Αλιάκμονα. Φωτ. Γιώργος Τομπουλίδης


Χιονισμένα Τζουμέρκα. Φωτ. Σπύρος Μπαλαδήμας


Shelf cloud στον Σαρωνικό. Φωτ. Βαγγέλης Σπανός 

Τοπίο στον Σαρωνικό. Φωτ. Βαγγέλης Σπανός


Από το Αγρίνιο με θέα προς τα Ακαρνανικά βουνά και την Αμφιλοχία.
 Φωτ. Φώτης Ματραλής

Βροχοφόρα νέφη πάνω από τα Μέγαρα και σοροκάδα στο Σαρωνικό.
 Φωτ. Χρήστος Παπαηλίας


Μεγαλοπρεπής σωρειτομελανίας. Φωτ. Βαγγέλης Σπανός

Τοπίο στον Σαρωνικό. Φωτ. Βαγγέλης Σπανός

Φωτ. Βαγγέλης Σπανός

20 σχόλια:

  1. Καλημέρα σε όλους! Καλοκαιρία σήμερα Μυτιλήνη, φανταστικός ήλιος ο οποίος ζεσταίνει τίς καρδιές μας κ διώχνει την μούχλα των προηγούμενων ημερών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Αναμένουμε πότε θα έρθει το χειμωνιάτικο κρυο μαζί με τα χιονια.Εκτός από την χαρά μικρών και μεγαλων ,το έχουν ανάγκη και οι καλλιέργειες Αμπέλια Δέντρα κ.τ.λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για σήμερα ταιριάζει το τραγούδι
    Φύσηξε ο Βαρδάρης και καθάρισε
    Ηλιος λες και τελείωσε ο Χειμώνας...
    Τους στοίχους πιστεύω θα γνωρίζει ο Γιώργος Λ. ποιός τους έγραψε και πιστεύω αυτός που τους έγραψε θα ηταν καλός παρατηρητής καιρού.
    Τον "Βαρδάρη"βεβαια τον είχαμε χτές.Τουλάχιστον όσο κρατάει αυτός ο αντικυκλώνας να μη γυρίσει το ρεύμα ΒΑ με τα γνωστά επακόλουθα για τη Δ.Θεσσαλια και όχι μόνο,θολούρα ρύπανση της ατμόσφαιρας κλπ.
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στίχοι - μουσική ο αξέχαστος Νίκος Παπάζογλου. Διέκοψα για λίγο την "άδειά μου" γιατί μου θύμισες ένα υπέροχο τραγούδι! Να είσαι καλά!

      https://www.youtube.com/watch?time_continue=89&v=l99L-276Nvs&feature=emb_logo

      Διαγραφή
    2. Βαρδάρης: ο Μιστράλ ή ο Μπόρα -διαλέγετε και παίρνετε- της Θεσσαλονίκης!

      Διαγραφή
    3. Χρόνια Πολλά στις Ελευθερίες και τους Λευτέρηδες που μας διαβάζουν.

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα, μία πρώτη εκτίμηση για το πως θα κυλήσει το δεκαπενθήμερο 15/12-31/12/2019 δίνει ο Βασίλης Πανάκογλου στην ιστοσελίδα του(https://e-meteolarissa.blogspot.com/2019/12/1512-3112-2019.html) αναφέροντας συγκεκριμένα : "Σε γενικές γραμμές για τις επόμενες 15 ημέρες οι περίοδοι που υπάρχει πιθανότητα να έχουμε κάποιες τοπικές βροχές η και κάποια ψυχρή μάζα είναι 20 με 24 Δεκεμβρίου και 28 έως 31 Δεκεμβρίου. Για το πρώτο διάστημα περιμένουμε κάποιο χαμηλό στα δυτικά να δώσει τοπικές βροχές και κάποια χιόνια στα ορεινά και ίσως κάποια κάμψη της θερμοκρασίας ενώ για το δεύτερο χρονικό διάστημα φαίνεται ότι αν επιβεβαιωθεί θα έχουμε κάτι πιο σημαντικό από άποψη κρύου και χιονοπτώσεων στη χώρα μας. Για το δεύτερο διάστημα επειδή είναι πολύ μακρινό υπάρχει το ενδεχόμενο να πάμε στο νέο έτος για να συμβεί αυτή η ψυχρή εισβολή ή ο δείκτης MJO να κάνει πισωγύρισμα και έτσι να αποφευχθεί η ψυχρή εισβολή προς το παρόν". Μπορούν οι επαΐοντες να τοποθετηθούν επ'αυτών; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τα λίγα που κατάλαβα από την ανάλυση του meteolarissa.blogspot.com, στρατοσφαιρική θέρμανση δεν πρόκειται να συμβεί. Άρα δεν κατεβαίνει ψύχος στην Ευρώπη από κατάρρευση του πολικού στροβίλου. Ψυχρή εισβολή μπορεί να έχουμε μέσω πιθανού αντικυκλώνα στη Σκανδιναβία, καθώς οι υψηλές πιέσεις θα ωθήσουν το κρύο νοτιότερα. Το πότε και πού θα φτάσουν οι ψυχρές μάζες δεν μπορεί να ειπωθεί από τώρα.

      Τον δείκτη MJO δεν τον γνωρίζω. Από ό,τι κατάλαβα, πάντως, μεταξύ 20-24 Δεκέμβρη το πιθανότερο είναι να έχουμε καιρικές συνθήκες σαν τις πρόσφατες με τις βροχές σχεδόν παντού και χιόνια μόνο στα ορεινά. Το διάστημα 28-31 Δεκέμβρη συν τις πρώτες μέρες του Γενάρη είναι παραδοσιακά, πάντως, τα τελευταία χρόνια αυτό που έχει τα περισσότερα κρύα και χιόνια.

      Μόνο η Πρωτοχρονιά του 2018 - ίσως και του 2014 και του 2016 - ήταν ζεστή και ηλιόλουστη την τελευταία δεκαετία. Αντίθετα, μόνο τα περσινά Χριστούγεννα ήταν ψυχρά. Όλες τις άλλες χρονιές οι θερμοκρασίες ήταν υψηλές, ενώ και πέρσι την παραμονή των Χριστουγέννων είχε 22 βαθμούς με λιακάδα, μπονάτσα, φωτεινά και κρυστάλλινα νερά.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Ο δείκτης MJO είναι η ταλάντωση Μάντεν - Τζούλιαν, που συμβαίνει κάθε 30-60 μέρες και μπορεί να χαρακτηριστεί ένας νεφο - υετικός παλμός με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά με ταχύτητα 14 με 29 χιλιόμετρα την ώρα, όπως έχει γράψει πρόσφατα ο κ. Ζιακόπουλος (στο άρθρο του "Στρατοσφαιρικός σκύλος με τροποσφαιρική ουρά").

      Η ταλάντωση Μάντεν - Τζούλιαν επηρεάζεται από τη σχεδόν διετή ταλάντωση (QBO), που είναι το φαινόμενο της αντιστροφής των ανέμων από δυτικούς σε ανατολικούς πάνω από τον Ισημερινό και εξελίσσεται σε ένα χρονικό διάστημα 28 μηνών, επηρεάζοντας και χαρακτηριστικά της τροπόσφαιρας (της ζώνης, δηλαδή, της ατμόσφαιρας, όπου συμβαίνουν τα φαινόμενα), γράφει επίσης ο κ. Ζιακόπουλος.

      Ο Βασίλης Πανάκογλου λέει, λοιπόν, στο e-meteolarissa.blogspot.com ότι η ταλάντωση Μάντεν Τζούλιαν μπορεί να κινηθεί την περίοδο της Πρωτοχρονιάς σε επίπεδα που να ευνοούν τις ψυχρές εισβολές, κρατώντας, ωστόσο, και επιφυλάξεις λόγω του χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί μέχρι τότε.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  5. Xιονοθύελλες έπληξαν τον βορρά του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ σφοδρές βροχοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι αναμένονται στις περισσότερες περιοχές της χώρας, όπως αναφέρει το Skynews. Χιόνια έπεσαν στο Buxton του Ντέρμπι, ενώ νοτιότερα στο Λέστερ οδηγός καθηλώθηκε λόγω των πλημμυρών, μετά από καταρρακτώδεις βροχές. Πυροσβέστες χρησιμοποίησαν ένα φουσκωτό έλκηθρο για να τον τραβήξουν από τα νερά, όπου παρέμεινε μισοβυθισμένο το αυτοκίνητό του, ένα Fiat 500.

    Το Met Office ανακοίνωσε ότι αναμένονται κι άλλες ισχυρές βροχοπτώσεις, αλλά και δυνατοί άνεμοι και λίγος ήλιος για το υπόλοιπο της Κυριακής 15/12 στα περισσότερα μέρη της χώρας. Συγκεκριμένα, σε 13 περιπτώσεις υπάρχει προειδοποίηση για πλημμύρες που αναμένονται, ενώ πιθανές είναι οι πλημμύρες και σε άλλες 130 περιοχές. Στην προοπτική του καιρού, υπάρχει πιθανότητα για περισσότερα χιόνια τις επόμενες μέρες, καθώς οι θερμοκρασίες θα πέσουν μετά από ένα "άγριο Σαββατοκύριακο", σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Greg Dewhurst. "Όποιος βγει έξω για χριστουγεννιάτικα ψώνια, πρέπει να ντυθεί καλά, καθώς σε μεγάλα υψόμετρα της βόρειας Αγγλίας και της Σκωτίας θα υπάρξουν χιονοστρώσεις" συμπλήρωσε ο ίδιος.

    Οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από 3 ως 7 βαθμούς, με τις μέγιστες να φτάνουν και τους 10 στα νοτιοανατολικά, όπου θα έχει και τον περισσότερο ήλιο, ενώ οι ριπές ανέμου θα αγγίξουν τα 35 με 40 μίλια την ώρα. Εκεί θα φτάσουμε, λοιπόν. Να βγαίνει ο ήλιος πιο πολύ στην Αγγλία τη βροχερή. Εντάξει, δεν έχω παράπονο από την Κυριακή. Αν και στη Σαλαμίνα είχε μία συννεφιά παροδική. Με τον ήλιο, όμως, τελικά να επικρατεί. Άλλωστε, η βουτιά στα Περιστέρια ήταν μια χαρά. Είδα και ένα πολυάριθμο κοπάδι από ζαργάνες στα ρηχά.

    Αλλά και πολλούς γλάρους στο ένα από τα δύο νησάκια που έχει μία αμμουδιά. Κολύμπησα μέχρι εκεί και μάζεψα και μία μεγάλη κίτρινη σακούλα από τον βυθό στην επιστροφή. Έβαλα μέσα και ό,τι πλαστικά είχε εκεί που κάθισα στην ακρογιαλιά και τα πήγα στα σκουπίδια μετά. Την ώρα που διάφορα θαλασσοπούλια, όπως χελιδόνια της θάλασσας (πρόκειται για μικρόσωμο χειμωνιάτικο είδος γλάρου), θαλασσοκόρακες και σκουφοβουτηχτάρια (μοιάζουν με παπάκια) βουτούσαν ακόμα στα κρυστάλλινα και φωτεινά νερά.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στη Γαλλία ακόμα ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από την κακοκαιρία, όπως γράφει η Le Monde αναφερόμενη σε έναν 76χρονο είχε βγει την Παρασκευή 13/12 από το σπίτι του για να πάρει την αλληλογραφία του και τελικά εντοπίστηκε την Κυριακή 15/12 ένα χιλιόμετρο μακριά από αυτό. Την Παρασκευή 13/12 είχε βρεθεί νεκρός και ένας 70χρονος οδηγός, όταν δέντρο καταπλάκωσε το αυτοκίνητό του. Οι ισχυροί άνεμοι και ο κίνδυνος πλημμυρών ήταν, εξάλλου, ο λόγος που το Meteo France διατήρησε τον συναγερμό χρώματος πορτοκαλί σε εννέα διαμερίσματα της Γαλλίας, ενώ έχουν κλείσει και κάποιοι δρόμοι, λόγω των υδάτων, που έφτασαν τα 5,40 μέτρα σε έναν ποταμό, απειλώντας το ρεκόρ των 5,68 μέτρων.

    Συνολικά 600 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, 15 χιλιάδες νοικοκυριά - αρχικά ήταν 400 χιλιάδες - παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό και οι εργασίες αποκατάστασης δεν θα αρχίσουν πριν το πρωινό της Δευτέρας 16/12. Στο επίπεδο 4 της 5βαθμης κλίμακας παραμένει και ο κίνδυνος για χιονοστιβάδες. Μάλιστα, υπέκυψε στα τραύματά του κι ένας 30χρονος σκιέρ που παρασύρθηκε από χιονοστιβάδα στις Άλπεις. Μαζί του ήταν άλλοι τρεις σκιέρ, που κατάφεραν να απεγκλωβιστούν μόνοι τους από τον όγκο χιονιού. Εκείνος έμεινε για μισή ώρα κάτω από το χιόνι, μέχρι να τον εντοπίσουν οι διασώστες, ενώ όλοι έκαναν σκι σε μία πίστα που ήταν κλειστή.
    https://www.lemonde.fr/planete/article/2019/12/13/environ-220-000-foyers-prives-d-electricite-dans-le-sud-ouest-a-la-suite-de-vents-violents_6022746_3244.html
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ όμορφες φωτογραφίες από όλους τους φίλους.Συγχαρητήρια σε όλους σας.
    Ο καιρός έκανε τα δικά του, όλη νύχτα ψιλοεβρεχε και κατά διαστήματα δυναμωνε αρκετά.
    Έτσι πήγε ως το πρωί με την συννεφιά να παραμένει πυκνή έως αργά το μεσημέρι.Λιγον πριν βραδιάσει καθάρισε εντελώς.
    Χρόνια πολλά στον φίλο Λευτέρη από Χαλκίδα,καθώς και σε όλους-ες εορτάζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα σε όλη την παρέα χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν, ας εκμεταλευτουμε τις καλές καιρικές συνθήκες για εξωτερικές όσο για την εξέλιξη του καιρού θα μας ενημερώνει ο Δάσκαλος κ περιμένουμε με ενδιαφέρον για μετά τα χριστουγεννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρόνια πολλά κ καλά στον Λευτέρη του μπλογκ αλλά κ σε όλους τους Λευτέρηδες κ στις Ελευθερίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θα μου επιτρέψεις κ. Τομπουλίδη, τα χιονισμένα άκρη δεξιά είναι η Τζένα και το Πίνοβο, το Πάικο είναι ακριβώς μπροστά τους και χαμηλότερο και δεν διακρίνεται στη φωτογραφία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα σας, το σαράκι των υψηλών θερμοκρασιών αυτήν την εβδομάδα θα φτάσει ως τη Β. Σκανδιναβία. Άντε μετά περίμενε να γράψει ο Λαμέρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα, σας ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας, αντεύχομαι υγεία και δύναμη!
    Καλές γιορτές σε όλους που μακάρι να φέρουν την καιρική ανατροπή (τελευταία ελπίδα) στο χειμερινό ηλιοστάσιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Για να μην ξεχνιόμαστε με την ατελείωτη καιρική ανακολουθία (και) φέτος: 12-16 βαθμούς πάνω από το κανονικό προβλέπεται για την ανατολική και κεντρική Ευρώπη κατά την τρέχουσα τρίτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου: https://www.severe-weather.eu/mcd/unusual-very-warm-period-develops-europe-december-mk/

    Ωρέ πού πάμε; (που έλεγε και ο τεράστιος Βασίλης Αυλωνίτης)

    Καλημέρα και καλή εβδομάδα στην μετεωπαρέα,
    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα, χρόνια σου πολλά Λευτέρη αν κ ετεροχρονισμένα,τι να κάνουμε, έχει συμβεί κ άλλες χρονιές ο Δεκέμβρης να είναι ήπιος με θερμοκρασίες πάνω από τις φυσιολογικές. Θυμάμαι χαρακτηριστικά Χριστούγεννα 14 στο χιονοδρομικό του Πηλίου, παντελώς άδειο από χιόνι.Βεβαια το Γενάρη ο καιρός επανήλθε χειμωνιάτικος,με τα χιόνια του κ τους αποζημίωσε όλους.Υπομονη,από την φύση μου είμαι πάντα αισιόδοξος, τροχός είναι κ γυρίζει,θα κάνει τον κύκλο του κ θα χειμωνιασει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γιάννης από Μυτιλήνη16 Δεκεμβρίου 2019 στις 3:10 μ.μ.

    Γειά σας και από εμένα! Χρόνια πολλά Λευτέρη! Υγεία και ότι επιθυμείς!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή