Περιορισμένες βροχές, βοριάδες και κρυαράκι


Το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), η χώρα θα βρίσκεται υπό την επίδραση του συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην περιοχή της Κύπρου, με συνέπεια την επικράτηση ΒΑ ανέμων εντάσεως ως τα 8 μποφόρ (Θάλασσα Κυθήρων). Κατά τα άλλα, ένα βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο αναμένεται να κινηθεί ΒΑ και να εξασθενήσει. Με αυτές τις συνθήκες, θα υπάρχει αρκετή συννεφιά στη χώρα, αλλά οι βροχές θα είναι τοπικές και ασθενείς. Η θερμοκρασία θα παραμείνει χαμηλή. Την Παρασκευή (6/12), μόνο μετά το μεσημέρι στη Δ-ΒΔ Ελλάδα θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά Α-ΝΑ 4 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά Β-ΒΑ με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Το Σάββατο (7/12), λίγες βροχές αναμένονται στη Δ. Ελλάδα και ίσως στις Ν-ΝΑ νησιωτικές περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ έως ΝΔ 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο κυρίως στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα. Την Κυριακή (8/12), τοπικές βροχές μικρής διάρκειας προβλέπονται στη Δ. Ελλάδα, τα νησιά του Α. Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 3 με 5 και πρόσκαιρα στα νότια πελάγη 6 μποφόρ.  

Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2019

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 5-12-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις κυρίως στη Δ. Μακεδονία. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 11 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως τις πρωινές ώρες. Άνεμοι ΒΑ έως ΝΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 15 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ασθενείς τοπικές βροχές ή και χιονοπτώσεις (ορεινά) τις πρωινές ώρες. Άνεμοι ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 14 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ασθενείς τοπικές βροχές στη Β. Κρήτη τις πρωινές ώρες. Άνεμοι Β-ΒΑ 6 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 17 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΑ 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 13 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 11 βαθμούς.


3 σχόλια:

  1. Σήμερα Τετάρτη 4 Δεκέμβρη έκανα και το πρώτο ουσιαστικά χειμωνιάτικο μπάνιο. Με το ξεροβόρι στα 6-7 beaufort τα περίμενα και λίγο χειρότερα τα πράγματα στη δαντελένια ακρογιαλιά. Αλλά τρέχοντας από εδώ και από εκεί για κάτι δουλειές στην Παλαιά Φώκαια το πρωί, ζεστάθηκα και χωρίς μπουφάν, όπως και μετά που μάζεψα μερικά σκουπίδια από την αγαπημένη μου ακτή. Άλλωστε, και η θάλασσα είναι ακόμα αρκετά ζεστή. Περισσότερο από κάθε άλλη φορά τέτοια εποχή. Αν και στη θάλασσα είναι σαν ο χειμώνας να μην φτάνει ποτέ και κοιτάζοντας με τη μάσκα κάτω από τα κρυστάλλινα νερά της, νιώθεις σαν στον βυθό να είναι πάντα καλοκαίρι.

    Η θάλασσα μπορεί να είναι, εξάλλου, η λύση για την κλιματική αλλαγή, μέσω ενός δικτύου θαλάσσιων καταφυγίων, που θα βοηθάει στην απορρόφηση του άνθρακα και θα προστατεύει τη φύση, όπως αναφέρει το Skynews. Σύμφωνα με έκθεση της Greenpeace οι ωκεανοί είναι η μεγαλύτερη αποθήκη άνθρακα, καθώς παγιδεύουν ποσότητα 50 φορές μεγαλύτερη από ό,τι η ατμόσφαιρα και 10 φορές μεγαλύτερη από ό,τι τα φυτά στη γη. Αλλά οι ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η καύση ορυκτών καυσίμων και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αυξάνουν τις θερμοκρασίες της θάλασσας, με συνέπεια τα οικοσυστήματά της να πεθαίνουν και να απειλείται όλη αυτή η διαδικασία που επιτρέπει στους ωκεανούς να αποθηκεύουν τον άνθρακα.

    Πέρα λοιπόν, από τη μείωση των εκπομπών ρύπων για να επιβραδυνθεί η κλιματική αλλαγή, χρειάζεται και ένα δίκτυο θαλάσσιων καταφυγίων, στο οποίο θα απαγορεύεται οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα, για να κάνει τις θαλάσσιες περιοχές πιο ανθεκτικές στην υπερθέρμανση και να προστατέψει τις "μπλε αποθήκες" άνθρακα. Η Greenpeace ζητάει, μάλιστα, από τις κυβερνήσεις να υπογράψουν μία Συνθήκη για τους Ωκεανούς το 2020 και να δεσμευτούν ότι θα προστατέψουν (μέσω θαλάσσιων καταφυγίων προφανώς) το 30% των ωκεανών μέχρι το 2030.

    H Louisa Casson από την Greenpeace Βρετανίας υποστηρίζει ότι "η κλιματική κρίση είναι μία κρίση των ωκεανών, καθώς η θάλασσα είναι θεμελιώδης στην προσπάθεια να κρατήσουμε τον πλανήτη υγιή, αλλά για καιρό έχουμε αποσυνδέσει την προστασία της από την κλιματική κρίση". Έδωσε, λοιπόν, το σύνθημα "να προστατέψουμε τους ωκεανούς, που είναι η μεγαλύτερη αποθήκη άνθρακα και να σταματήσουμε να καίμε ορυκτά καύσιμα".

    Σύμφωνα με την Greenpeace, οι πόλοι, τα μέρη που ζουν οι φάλαινες, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, τα μαγκρόβια (δάση με δέντρα που έχουν τις ρίζες τους μέσα στο νερό, παρέχοντας προστασία στον γόνο πολλών θαλάσσιων ειδών) και τα θαλάσσια λιβάδια (όπως οι ποσειδωνίες που έχουμε στην Ελλάδα) πρέπει να προστατευτούν άμεσα, διότι είναι σύμμαχοί μας στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. "Αλλά η υπερεκμετάλλευση και ο εθισμός μας στα ορυκτά καύσιμα έχουν φέρει τους ωκεανούς στα πρόθυρα της κατάρρευσης και θέλουμε άμεση δράση σε παγκόσμια κλίμακα για να προστατέψουμε έστω το 30% των ωκεανών" εξήγησε η Casson. "Η προστασία των ωκεανών είναι κλιματική δράση και αν σώσουμε τους ωκεανούς, θα σωθούμε κι εμείς".
    https://news.sky.com/story/greenpeace-sea-sanctuaries-needed-to-help-the-oceans-store-carbon-and-combat-climate-change-11877642
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κρυαράκι?όχι κρυάκι?
    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. NW Pindos
    Καλό το πρώτο πασπάλισμα, αλλά για το κυρίως πιάτο έχουμε ακόμη δρόμο. Και βέβαια να επαναλάβω για άλλη μία φορά (για Ήπειρο κυρίως και Δ. Μακεδονία) όταν ακούτε ΒΑ μικρό καλάθι. Οι Δ-ΝΔ μας ενδιαφέρουν και μια ψυχρή κάθοδος πάνω στο Ιόνιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή