Τα νεότερα του καιρού


Εντείνεται η μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών από τη Β. Ευρώπη προς την περιοχή μας, με αποτέλεσμα την περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας και τη βαθμιαία ενίσχυση των βόρειων ανέμων. Βροχές και χιονοπτώσεις -βασικά στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές- θα σημειωθούν κυρίως στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα. Την Κυριακή, αναμένεται μικρή επιδείνωση του καιρού, καθώς θα κάνει περισσότερο κρύο και οι ΒΑ άνεμοι σταδιακά στο Αιγαίο και τη Θάλασσα Κυθήρων θα φθάσουν τα 9 μποφόρ. Κατά τα άλλα, βροχές, χιονοπτώσεις και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα. Επισημαίνεται ότι: (α) στην Α-ΝΑ Θεσσαλία, τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία και τη Β. Εύβοια τα χιόνια θα κατεβούν σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου, (β) στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα οι καταιγίδες κατά τόπους θα είναι έντονες και (γ) στη Β-ΒΔ χώρα θα σημειωθεί ισχυρός παγετός.


ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

ΣΑΒΒΑΤΟ (28/12)
Βόρεια Ελλάδα:
Ασθενείς τοπικές χιονοπτώσεις και παροδικές βροχές στις πεδινές περιοχές κυρίως της Καβάλας και της Χαλκιδικής. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -3 έως 9 βαθμούς.
Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Πιθανές βροχές στη ΝΔ Πελοπόννησο. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 13 βαθμούς.
Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) κυρίως τις βραδινές-νυχτερινές ώρες. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 11 βαθμούς.
Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στο Β. Αιγαίο και την Κρήτη. Χιόνια στα ορεινά της Κρήτης. Άνεμοι Β 4 με 6 και το βράδυ στο Β. Αιγαίο 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 14 βαθμούς.
Αττική:
Τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά) τις βραδινές-νυχτερινές ώρες. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 10 βαθμούς. 
Ν. Θεσσαλονίκης:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΔ 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 9 βαθμούς.

ΚΥΡΙΑΚΗ (29/12)
Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από -6 έως 7 βαθμούς.
Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από -4 έως 10 βαθμούς.
Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις που κατά τόπους στις βορειότερες περιοχές θα κατέβουν αρκετά χαμηλά (κρίσιμο υψόμετρο τα 200 μέτρα). Άνεμοι ΒΑ 6 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 9 βαθμούς.
Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά της Κρήτης. Άνεμοι Β-ΒΑ 7 με 9 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 12 βαθμούς.
Αττική:
Τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές (κρίσιμο υψόμετρο τα 400 μέτρα). Άνεμοι ΒΑ 6 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 8 βαθμούς. 
Ν. Θεσσαλονίκης:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 7 βαθμούς.

ΔΕΥΤΕΡΑ (30/12)
Θα συνεχιστούν περίπου οι καιρικές συνθήκες της Κυριακής.

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου

28 σχόλια:

  1. Ζendaya και όχι Ζηνοβία θα έπρεπε να την ονομάσουν την κακοκαιρία. Από την αέρινη Zendaya Coleman, που παίζει στη διαφήμιση που ακούγεται το τραγούδι Unstoppable. Γιατί ασταμάτητη φαντάζει και η κακοκαιρία, που φαίνεται ότι θα έχει και δεύτερο γύρο από τις 2 Γενάρη. Το συγκεκριμένο τραγούδι της Sia το ακούω, πάντως, αυτές τις κρύες μέρες, γιατί μου δίνει κουράγιο πριν τη βουτιά:

    "I ' am unstoppable, I' m a Porsche with no brakes, I' m invincible, I win every single game, I' m so powerful, I don't need batteries to play, I' m so confident, I' m unstoppable today!" (Είμαι ασταμάτητη, είμαι σαν Πόρσε χωρίς φρένα, είμαι ανίκητη, κερδίζω κάθε παιχνίδι, έχω τόση ενέργεια που δεν χρειάζομαι μπαταρίες (καλοριφέρ στην περίπτωσή μου) γα να παίξω, έχω τόση αυτοπεποίθηση, είμαι ασταμάτητη σήμερα!" Εντάξει, σήμερα Παρασκευή δεν έχω παράπονο, η θάλασσα ήταν μια χαρά, ακόμα και όταν είχε συννεφιά, ενώ είδα και ζαργάνες (μόνο το 2017 είχα δει ξανά ζαργάνες τόσες πολλές φορές τον Δεκέμβρη) στα κρυστάλλινα νερά.

    Θα προτιμούσα, πάντως, τα ζεστά νερά της Νέας Ζηλανδίας, όπου η θερμοκρασία τους είναι 6 βαθμοί πάνω από τα κανονικά επίπεδα για εκείνη την περιοχή του νότιου Ειρηνικού, όπως αναφέρει ο Guardian. Συγκεκριμένα, σε μία έκταση 1 εκ. τετραγωνικών χιλιομέτρων, μιάμιση φορά μεγαλύτερη από το Τέξας και τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τη Νέα Ζηλανδία, η θερμοκρασία της θάλασσας είναι 20 αντί για 15 βαθμοί. Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτό μπορεί να οφείλεται στην αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και να είναι μία ακόμα συνέπεια της κλιματικής αλλαγής ή, σε φυσικά αίτια, δηλαδή, την εξάπλωση ενός συστήματος υψηλών πιέσεων (αντικυκλώνας) και την απουσία ανέμων.

    Σε κάθε περίπτωση, ο James Renwick, επικεφαλής του Πανεπιστημίου Victoria στην πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας, Ουέλινγκτον, χαρακτήρισε ασυνήθιστο το φαινόμενο και το αποδίδει στη θέρμανση του ωκεανού, μετά από βδομάδες χωρίς ανέμους. Οι αντικυκλώνες σχηματίζονται όταν μία μάζα αέρα ψύχεται, συρρικνώνεται και γίνεται πιο πυκνή, αυξάνοντας το βάρος της ατμόσφαιρας και την ατμοσφαιρική πίεση στην επιφάνεια.

    Ο Renwick υποστηρίζει ότι μία τέτοια μεγάλη άνοδος της θερμοκρασίας του ωκεανού σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα θα έχει επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή αν φτάσει και κάτω από την επιφάνεια του νερού. Γενικά δεν υπάρχουν ακραίες μεταβολές στη θερμοκρασία της θάλασσας, επειδή χρειάζεται τεράστια ποσότητα ενέργειας για να θερμανθεί μία μεγάλη περιοχή νερού. Οι επιστήμονες θα μελετήσουν το φαινόμενο και τις επιπτώσεις του τις επόμενες εβδομάδες, καθώς κάτι ανάλογο είχε συμβεί και πριν από δύο χρόνια, όταν η Νέα Ζηλανδία βίωσε το πιο ζεστό καλοκαίρι της με θερμοκρασιακή ανωμαλία +3 βαθμούς.

    Τότε, τροπικά ψάρια από την Αυστραλία είχαν βρεθεί στα νερά της Νέας Ζηλανδίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας αναφέρει από την πλευρά του ότι η τελευταία δεκαετία ήταν η πιο θερμή που έχει καταγραφεί τόσο στη στεριά, όσο και στη θάλασσα. Οι ωκεανοί γίνονται επίσης πιο όξινοι, καθώς απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Οι θερμοκρασίες από το 2010 ως το 2019 ήταν κατά 1,1 βαθμό μεγαλύτερες από εκείνες της προβιομηχανικής εποχής. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας το 2019 θα είναι το δεύτερο ή, το τρίτο θερμότερο έτος όλων των εποχών.
    https://www.theguardian.com/world/2019/dec/27/hot-blob-vast-and-unusual-patch-of-warm-water-off-new-zealand-coast-puzzles-scientists
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαγγέλη μου, οι ωκεανοί είναι αυτοί που απορροφούν το μεγαλύτερο ποσοστό της θερμότητας που λόγω των θερμοκηπικών αερίων παγιδεύεται στην ατμόσφαιρα του πλανήτη. Δυστυχώς, αυτό δεν γίνεται χωρίς επιπτώσεις.
      Όσο για το όνομα της κακοκαιρίας, το Zechra θα της πήγαινε περισσότερο!

      Διαγραφή
  2. Ολα τα εγκυρα site αλλαζουν προγνωσεις ανα μιση μερα! Σημερα σχεδον ολα για τη περιοχη μου τουλαχιστον (Λαμια) δεν δινουν χιοχι κ ιδιαιτερο κρυο! Μονο το ΜΕΤΕΟ κ ενα τοπικο!Αλλοι μετεωρολογοι φοναζουν για εντονα φαινομενα κ πολυ κρυο! Κ εσεις σημερα ειστε ακομα συγκρατημενος...Να δουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παλιοκατάσταση, φίλε μου! Άκουσαν οι ψυχρές αέριες μάζες ότι στη Λιβύη γίνεται σαματάς και τραβούν προς τα εκεί.
      Τώρα τα βλέμματα στρέφονται προς μία αδελφή της Ζηνοβίας, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα για τις προθέσεις της.
      Καλό απόγευμα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Ο καλός ο μύλος όλα τ αλέθει, δάσκαλε. Εμένα και η αδερφή της μου κάνει 🤣

      Διαγραφή
  3. Το ότι ένα εκφυλισμενο τμήμα του ψυχους φτάνει προς Λιβύη ΤΟΥΤΕΣΤΙΝ
    - 2
    στα 850hpa δεν σημαίνει ότι το κρύο πάει Λιβύη. Απορώ που το είδατε αυτό πραγματικά. Καλές γιορτές σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεκτο δάσκαλε, τελικά όλα ρευστα μέχρι τελευταία στιγμή ακόμα και για την επερχόμενη κακοκαιρία.. Δε μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τα περισσότερα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ζηβανία έπρεπε! Ζαλίζει τα μοντέλα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λες για το απόσταγμα που παράγεται στην Κύπρο. Ωραίος!

      Διαγραφή
    2. Ναι κ Ζιακόπουλε, έχω ζήσει κάποιους μήνες στο νησί και έμαθα σχετικά καλά την τοπική διάλεκτο! Χρόνια πολλά σε όλους!

      Διαγραφή
  6. το κρύο δεν είναι τόσο δριμύ με το συμπαγές -8(850hpa) να φτάνει μέχρι την β.μακεδονία.
    κανονικά για να μιλούσαμε με όρους πως έρχεται κάτι σπούδαιο θα έπρεπε τα βαλκάνια να έχουν -12(850hpa)μέχρι την β.μακεδονία και έτσι θα κατέφτανε στην ελλάδα το -8 άνετα μέχρι το ύψος της στερεάς.τα παραθαλάσσια για να χιονιστούν χρειάζονται τουλάχιστον -8.
    αν κάνω λάθος ας με διορθώσει ο διαχειρισής.
    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο διαχειριστής θέλει να σε διορθώσει, αλλά θα βγει εκτός (μετεωρολογικού) θέματος.

      Διαγραφή
  7. NW Pindos
    Επιβεβαιώνεται η αρχή, που λέγαμε: κρύο στο βορρά, χιόνια στο νότο. Επίσης, οι θερμοκρασίες στα πεδινά - πεδινά δεν φαίνεται να είναι ακόμη ιδανικές για χιόνι. Τα Χάνια Πηλίου εκτιμώ ότι θα είναι στο επίκεντρο των χιονοπτώσεων. Και μη ξεχνάμε βέβαι ότι μετά από τέτοιες κατεβασιές κρύου αρχίζει να ξυπνάει για τα καλά το Ιόνιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αν δεν έρθει ψυχρη εισβολή απο την αδριατική,δεν ξυπνάει το ιόνιο.
      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
  8. τα χιονια στα πεδινα ,απο την προηγουμενη αναρτηση,εγιναν χιονι σε χαμηλα υψομετα,υπαρχει πιθανοτητα για χιονια σε μηδενικο υψομετρο καπου η απλα το ξεχναμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου, τρία πράγματα μπαγιατεύουν πολύ γρήγορα: οι εφημερίδες, οι σαρδέλες και οι προγνώσεις καιρού.
      Κατά τα άλλα, τα πεδινά δεν ταυτίζονται με τις περιοχές μηδενικού υψομέτρου.

      Διαγραφή
  9. Ο δάσκαλος εχει αρκετή διάθεση σήμερα έγραψε έξι σχόλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όλη η ιστορία είναι να χιονίσει στο σύνταγμα και να το έχει προβλέψει ο κος "Ξερωτικαιροθανάνογλου" που συνεργάζεται με "εμάς". Κρύο σίγουρα θα κάνει, ως φαίνεται, κλασικό χειμωνιάτικο! Από εκεί και πέρα ο, τι βρέξει... ας κατεβάσει! Όσοι θα έχετε την... τιμή να σας ασπρίσει η κα Ζηνοβία, χαρείτε το! Χειμώνας είναι άλλωστε! Άργησε αλλά θυμήθηκε να έρθει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα σας και χρονια πολλα με υγεια και ότι καλο. Ακουω δεξια και αριστερα να λενε οτι φέτος έχουμε ελ νίνιο όμως δεν βλέπω κάτι τέτοιο. Τελικά έχουμε η όχι? Αν μπορείτε κύριε Ζιακόπουλε να μου απαντήσετε γιατί το έχω απορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. NW Pindos
    Χιόνια για τη ΒΔ χώρα δεν φαίνονται στον ορίζοντα (εννοώ για την επόμενη εβδομάδα τουλάχιστον). Τσάμπα το κρύο, έχει συμβεί και άλλες φορές αυτό. Δεν πειράζει όμως, πεζοπορίες με καλό ντύσιμο και μετά τζάκι το οποίο ειδικά με μείον είναι απόλαυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Στην εκτίμησή του για τις πρώτες 15 μέρες του Ιανουαρίου, το severe-weather μπορεί να κάνει λόγο για κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών στις ΗΠΑ και επικράτηση ήπιων συνθηκών στην Ευρώπη, αλλά με μία πιο προσεκτική ανάγνωση γίνεται αντιληπτό ότι η Ελλάδα θα είναι η πιο κρύα γωνιά της. Πιο αναλυτικά, επιβεβαιώνεται για τις πρώτες μέρες του Γενάρη η γενικότερη τάση για τον χειμώνα με μία περιοχή υψηλών πιέσεων στον βόρειο Ειρηνικό να ωθεί ψύχος από τον βορρά προς τις ΗΠΑ (κυρίως τις δυτικές και τις βόρειες), την ίδια στιγμή που η θετική ανωμαλία της ατμοσφαιρικής πίεσης (δηλαδή, η διαφορά των υψηλών πιέσεων στις Αζόρες από τις χαμηλές πιέσεις στην Ισλανδία είναι μεγάλη) θα φέρει ηπιότερες συνθήκες στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής και βόρειας Ευρώπης.

    Η θετική φάση της ΝΑΟ (ταλάντωση του βορείου Ατλαντικού, που αναφέρθηκε ακριβώς παραπάνω) αναμένεται να έχει διάρκεια και να είναι αρκετά ισχυρή. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα θετικές θερμοκρασιακές ανωμαλίες, δηλαδή, αδύναμο χειμώνα στην Ευρασία σε αντίθεση με τη Βόρεια Αμερική και τις ΗΠΑ, που ο καιρός θα είναι αμιγώς χειμωνιάτικος. Όλα αυτά αποτυπώνονται και στις προβλέψεις πίεσης και θερμοκρασίας των προγνωστικών μοντέλων.

    Με αυτό το καιρικό μοτίβο οι ψυχρές αέριες μάζες "κλειδώνονται" στον Βόρειο Πόλο και στον Καναδά, εξαιτίας του ισχυρού πολικού στροβίλου. Έτσι, υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες ψυχρών εισβολών στις ΗΠΑ από ό,τι στην Ευρώπη, που θα επηρεάζεται κυρίως από δυτικές ροές μέσω του Ατλαντικού, οι οποίες μεταφέρουν θερμό αέρα στο μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου. Εμποδίζοντας έτσι τις ψυχρές εισβολές, στην Ευρώπη, με εξαίρεση κάποια σύντομη μεταφορά κρύου από τα βόρεια της ηπείρου. Κι αυτό διότι οι υψηλές πιέσεις καλύπτουν γρήγορα το χαμένο έδαφος, επαναφέροντας τις ήπιες συνθήκες.

    Μόνο το καναδικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού δείχνει μετατόπιση της περιοχής των υψηλών πιέσεων προς τον (βορειο)δυτικό Ατλαντικό, κάτι που θα έχει ως συνέπεια πολικές αέριες μάζες να βρουν διέξοδο προς την κεντρική και (νοτιο)ανατολική Ευρώπη κατά το δεύτερο μισό του Ιανουαρίου. Ωστόσο, αυτή είναι μία μεμονωμένη πρόβλεψη μέχρι στιγμής, που η χιονοκάλυψη στην Ευρώπη είναι ελάχιστη και περιορίζεται σε μεγάλα υψόμετρα στις Άλπεις και στη βόρεια Σκανδιναβία.

    Θα πρέπει να μετατοπιστεί, λοιπόν, η περιοχή υψηλών πιέσεων προς τον βορειοδυτικό Ατλαντικό για να γυρίσει η ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην Ευρώπη σε μεσημβρινή (με φορά από βορρά προς νότο, δηλαδή). Για την ώρα ο Καναδάς και οι ΗΠΑ κερδίζουν τα winter games του 2020. Στους "νικητές" θα μπορούσε να συμπεριλάβει, πάντως, το severe-weather και την Ελλάδα, καθώς με την κλιματική αλλαγή να μας φέρνει τα τελευταία χρόνια συνέχεια ψύχος, ενώ σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη έχουν ζέστη, το έργο το έχουμε δυστυχώς ξαναδεί. Και εδώ ισχύει η φράση "το τυρί το βλέπει, τη φάκα δεν τη βλέπει".
    https://www.severe-weather.eu/long-range-2/10-20-day-outlook-ao-nao-january-forecast-fa/
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ιαπωνικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού (JMA) και όχι το καναδικό (GEM) που έγραψα κατά λάθος, δείχνει ότι μπορεί να έχουμε ψυχρές εισβολές στη νοτιοανατολική Ευρώπη, άρα και στην Ελλάδα στο δεύτερο μισό του Ιανουαρίου. Γιατί μήπως δεν θα έχουμε στο πρώτο μισό; Δεκέμβρης φεύγει με ψυχρή εισβολή, Γενάρης μπαίνει με ψυχρή εισβολή.

      Τουλάχιστον το Σάββατο 28/12 ήταν ηλιόλουστο, αν και αρκετά κρύο. Με τον βοριά να μην έχει, όμως, ακόμα δυναμώσει αρκετά, έφτασα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα τα 360 μπάνια για το 2019 (στα 2530 το σερί από το 2012). Φωτογραφίζοντας εκτός από τους συνήθεις ύποπτους κακαρέλους, μελανούρια, σάλπες και σαργούς και μία πρασινοχειλού ανάμεσα στα βράχια και τις ποσειδωνίες του βυθού. Σε μία άλλη φωτό διακρίνεται έστω και μισός ένας κάβουρας βασιλικός.

      Αυτά που κυριαρχούσαν, όμως, ήταν τα χελιδόνια της θάλασσας. Το μικρόσωμο είδος γλάρου, που έρχεται να ξεχειμωνιάσει στα μέρη μας. Με τα κρύα που κάνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, βλέπω, πάντως, σύντομα να την κάνουν και τα χελιδόνια της θάλασσας για Αφρική. Μπα, με την κλιματική αλλαγή κρύο θα κάνει και στη βόρεια τουλάχιστον Αττική.

      Οπότε μάλλον θα μένουν στην κεντρική και τη βορειοδυτική Ευρώπη, αφού περισσότερη ζέστη έχει πλέον εκεί. Όπως αποδεικνύεται και από τη σχεδόν άδεια του Φαλήρου ακτή. Μόνο κάτι σκηνές που μένουν άστεγοι βλέπεις πια στην παραλιακή. Και είναι απορίας άξιο πώς θα τα βγάλουν πέρα με την ψυχρή εισβολή.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  14. Καλημέρα σε όλη την μετεωπαρέα.

    Η πατρίδα της καρδιάς μου, το Αγρίνιο, είναι σήμερα ηλιόλουστο: όμορφη μέρα με ήπιο κρύο, 9°C. Τα βουνά γύρω (Παναιτωλικό και Ακαρνανικά όρη) είναι τελείως γυμνά από χιόνι, κάτι που τέτοια εποχή άλλα χρόνια δεν συνέβαινε. Καιρικές ανωμαλίες!

    Καλό κρύο Σαββατοκύριακο σε όλους,
    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα και χρονια πολλα σε ολους! Χρηστο δυστυχως καθε περυσι και καλυτερα θα λεμε. Θυμαμαι και εγω τα βουνα του ξηρομερου ( μπουμιστος-περγαντι) τετοιες εποχες με χιονακι ψηλα. Δεν μεγαλωσα στα μερη αυτα αλλα τα επισκεφτομουν πολυ συχνα (ειναι η καταγωγη μου). Και που εισαι ακομα φιλε.... Εδω η δυτ.μακεδονια δεν εχει δει ακομα τιποτα πλην καποιων ωρων χιονοπτωσης και αυτες επιλεκτικες. Αλεξανδρος μητσης κερατεα

      Διαγραφή
    2. Χρήστο αν είσαι εδώ Αγρίνιο για πρωτοχρονιά ετοιμάσου!
      Θα φας κάτι ξεροβόρια κ κάτι μείων τα πρωινά κ απο χιόνια ούτε λόγος πουθενά!
      Με τέτοιου τύπου καιρό η διπλανή Φωκίδα παίρνει χιόνια μέχρι χαμηλά ενώ την ίδια ώρα εμείς μένουμε παντελώς άχιονοι!
      Δυστυχώς δε μπορούμε να κάνουμε αλλιώς καθώς το Ιόνιο παραμένει "ψόφιο".

      Διαγραφή
  15. Φώτη, αύριο επιστρέφω Αθήνα. Φέτος δεν μπορούσα να μείνω περισσότερο. Αλλά από το ολότελα...

    Αλέξανδρε Μήτση, από Ξηρόμερο (Αστακό) είναι η μητέρα μου. Τελικά είμαστε κάμποσοι Αιτωλοακαρνάνες εδώ μέσα!

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή