Με τα πρωτοβρόχια ακόμα να αργούν, αρκούμαστε στις ψευτο-αστάθειες και τις ψευτο-ορογραφικές βροχές!

Η λίμνη Βεγορίτιδα. Φωτ. Γιώργος Τομπουλίδης
Βαρομετρικό χαμηλό στη Δ. Μεσόγειο κινείται αργά Α-ΝΑ. Στην περιοχή μας, οι συνθήκες της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας καθορίζονται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με συνέπεια την επικράτηση Β-ΒΑ ρεύματος με ένταση ως τα 7 μποφόρ (ΒΑ Αιγαίο). Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), οι υψηλότερες θερμοκρασίες (34-35ο
C) αναμένονται στη Δ. Ελλάδα και οι χαμηλότερες (28-29οC) στις προσήνεμες στο ρεύμα ανατολικές και νότιες περιοχές. Την εικόνα του καιρού θα συμπληρώνει η ηλιοφάνεια που θα επικρατήσει σχεδόν παντού. 

Το Σάββατο (12/9), προβλέπονται τοπικές νεφώσεις αρχικά στα ανατολικά και τα νότια και το απόγευμα στα ορεινά της ΒΔ χώρας. Ως προς τους ανέμους και τις θερμοκρασίες, δεν προβλέπονται αξιόλογες μεταβολές. 

Την Κυριακή (13/9), αναμένονται τοπικές νεφώσεις κυρίως στα κεντρικά και τα νότια και δεν αποκλείεται να σημειωθούν λίγες βροχές βασικά στην Εύβοια και την Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ με ένταση στα δυτικά 3 με 4 και στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. 

Τη Δευτέρα και την Τρίτη (14-15/9), αναμένεται συννεφιά σε αρκετές περιοχές της χώρας, αλλά οι πιθανότητες βροχών είναι περιορισμένες. Οι Β-ΒΑ άνεμοι θα συνεχιστούν με μέγιστη ένταση τα 7 μποφόρ (Β-ΒΑ Αιγαίο) και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά.


20 σχόλια:

  1. Όσο δεν σταματαει ο βοριας, θα βράζει η δυτική Ελλάδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΤΑ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΣΕ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 15 ΤΟΥ ΜΗΝΟΣ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ.
    ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΑΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΚΑΙΡΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ.ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΈΤΣΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΙΑ ΓΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η ζέστη και η ανομβρία θα συνεχίσουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σύμφωνα με τα δεδομένα θα έρθει σίγουρα το φθινόπωρο και ο χειμώνας!

      Διαγραφή
    2. 5:02
      να λείπουν οι εξυπνάδες

      Διαγραφή
    3. Ο Έλληνας όταν δεν έχει κάτι να κάνει, πετάει μια πέτρα στον μπροστινό του!

      Διαγραφή
  4. Ανωνυμα....κλασματα διαφωνουντα. Εν αναμονη.
    Δασκαλε κυριαρχια του "ψευτο-".Μου ηρθε στον νου ενας στιχος απο το "φονικο στην εκκλησιά" του Τ.Ελιοτ "και προχωρουσαμε ζωντας,ζωντας και ψευτο-ζωντας".Εως οτου να φθασει ο Θωμας Μπεκετ και να φερει την αναταραχη (λεω εγω τωρα....) ! .----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχουν και οι ψευτο-Θόδωροι, οι ψευτό-μαγκες, οι ψευτο-νταήδες (εσωτερικού και εξωτερικού), οι ψευτο-διακοπές και οι... ψευδοροφές!

      Διαγραφή
  5. Ενω για την ψευδοκύηση ο λαος ζητησε τη βοηθεια της.....Μετεωρολογιας και την ειπε ανεμογκάστρι !!.-----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δηλαδή τι θέλεις να πεις διότι δεν σε κατάλαβα.

      Διαγραφή
  6. Προς φίλους ανώνυμους που όπως πολύ σωστά έγραψε ο φίλος Π.Α. (ανώνυμα κλάσματα) έχουν αντίθετες απόψεις για την έκβαση του καιρού έχω να πω το εξής:
    Λογικό ότι κάποια στιγμή θα έρθει το φθινόπωρο κ θα πέσουν κ οι θερμοκρασίες με τίς όποιες βροχές να ακολουθούν.
    Άλλωστε πρώτοι έχουμε πει εδώ στο μπλογκ ότι το σύνολο των στοιχείων δείχνουν καλό φθινόπωρο κυρίως για το Ιόνιο κ τα ηπειρώτικα.
    Όμως θεωρώ υπερβολή τη σιγουριά που έχετε για το επόμενο διάστημα κ ο ένας αλλά κ ο δεύτερος που προδικάζει ότι όλος ο μήνας θα βγει με ανομβρία κ ζέστη.
    Σίγουρα τα δυτικά κ βόρεια θα έχουν λόγω του πρώτου μισού του μήνα πολύ υψηλότερες από τις κλιματικές τιμές όπως κ το περιμέναμε άλλωστε.
    Αυτό που βλέπω εγώ όμως κ με τις σημερινές ανανεώνεις είναι ότι για μετά τίς 16 του μηνός δεν έχει ξεκαθαρίσει τίποτα μα τίποτα ακόμα.
    Τα στοιχεία είναι πολύ μπερδεμένα,τα ensembles Αμερικανού κ Ευρωπαίου επίσης κ όλα ακόμη παίζονται στο πενήντα πενήντα.
    Αν εξαιρέσουμε την περαιτέρω σταδιακή πτώση θερμοκρασίας από βδομάδα σε πιο φυσιολογικά επίπεδα,τους ισχυρούς βοριάδες στα ανατολικά κ τα σύννεφα που θα πυκνώνουν στα ηπειρώτικα με πιθανότητα για κάποιες ορογραφικού κ τοπικού χαρακτήρα βροχοπτώσεις στις προσήνεμες στο ΒΑ ρεύμα περιοχές (π.χ. ορεινή Εύβοια, Μαγνησία κ.α) όπως κ στην Πίνδο δε δείχνει τίποτα το σπουδαίο ακόμα.
    Αν πάνε όλα κατ'ευχήν θα πρέπει να καταρεύσει ο αντικυκλώνας εμποδισμού στα ανατολικά Βαλκάνια κ μαζί με την εξασθένηση του μελτεμιού μετά τις 19 με 20 του μήνα να ξεκινήσουν κ τα πρωτοβρόχια(προϋπόθεση οι νοτιαδες) που τέτοια εποχή είναι κ αρκετά έντονα κ πολύ εντυπωσιακά.
    Όλα αυτά όμως είναι ακόμη ενδείξεις με αποκλίσεις μεγάλες στα ensembles οπότε πρέπει να περιμένουμε ακόμη λίγες μέρες κ να μη λογομαχούμε χωρίς να υπάρχει η παραμικρή αιτία.
    Φίλε Παναχαϊκέ ελπίζω να σε κάλυψα με τη χθεσινή μου απάντηση για το φαινόμενο la Nina κ τη χώρα μας.
    Καλό ΠΣΚ σε όλους κ από βδομάδα να έχουμε ευχάριστα καιρικά νέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σκέψου να έρθει ο χειμώνας και να ειναι ήπιος γκρίνια που θα πέσει στο μπλογκ!

      Διαγραφή
  7. Υετός (>10,0 mm) στους σταθμούς της ΕΜΥ τον Αύγουστο 2020 (αθροίσματα ημερήσιου υετού από την ιστοσελίδα της ΕΜΥ). Οι τελικές τιμές θα δημοσιευθούν από την ΕΜΥ στο κλιματικό δελτίου του Αυγούστου 2020.

    111,5 ... Θεσσαλονίκη (Μίκρα)
    90,3 ..... Φλώρινα
    87,3 ..... Καστοριά
    85,0 ..... Έδεσσα
    79,3 ..... Κρανέα
    52,0 ..... Κόνιτσα
    51,6 ..... Δεσφίνα
    50,8 ..... Ιωάννινα
    45,4 ..... Κέρκυρα
    44,0 ..... Λαμία
    41,6 ..... Κάτω Τιθορέα
    38,5 ..... Ελευσίνα
    36,6 ..... Νέα Αγχίαλος
    31,2 ..... Δράμα
    27,4 ..... Λάρισα
    25,4 ..... Οθωνοί
    23,6 ..... Κοζάνη
    17,2 ..... Ολυμπιακό Στάδιο
    17,2 ..... Τατόι
    16,0 ..... Τανάγρα
    14,2 ..... Σχινιάς
    14,0 ..... Αθήνα (Ελληνικό)
    13,6 ..... Τρίπολη
    13,6 ..... Χρυσούπολη
    13,0 ..... Εθνικό Κολυμβητήριο
    13,0 ..... Πυργέλα Άργους
    10,2 ..... Κοτρώνι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή δουλειά τέως συντοπίτη μου.
      Καταλάβατε γιατί δεν γκρινιάζω τώρα τελευταία για τις βροχές στη Θεσσαλονίκη;
      Βέβαια, δεν ξεχνάμε ότι αυτές οι βροχές-καταιγίδες δεν εμπλουτίζουν επιθυμητά τον υδροφόρο ορίζοντα και τις πηγές.

      Διαγραφή
    2. 85 mm (σταθμός ΕΑΑ) είχαμε στα Τρίκαλα τον Αύγουστο, 65 εκ των οποίων την 6η Αυγούστου, 53 εκ των οποίων σε δύο ώρες τροπικής νεροποντής, που όμοια της δε θυμάμαι και η οποία ενίσχυσε τις εκ φύσεως επιφυλάξεις μου περί των θεωριών αντιχαλαζικής προστασίας. (ανάλογα, είχαμε 28 mm σε 45 λεπτά, στις 11.06.2019). αθροιστική βροχόπτωση πρώτου διμήνου 2020: 27 mm.

      σαν σήμερα, επετείου ανατροπής Αλιέντε και πτώσης δίδυμων πύργων, προ δεκαετίας, είχαμε ρεκόρ ημερήσιας βροχόπτωσης, με 116 mm (EMY) - 95 (EAA) , χωρίς σοβαρά προβλήματα (λόγω χρονικής διασποράς), για τα καβούρια που βρέθηκαν να περπατάνε στους κήπους..

      επομένως, κάπως οι αριθμοί λένε τη μισή αλήθεια, εντυπωσιακή υετική μηνιαία τιμή μεν, σιγανοξεροψηθήκαμε από τη Θάλεια και δώθε, δε.

      καλημέρα σε Όλους

      Διαγραφή
    3. πολύ απλά τα πράγματα:
      αν δεν εφαρμόζονταν τα αντιχαλαζικά προγράμματα στα τρίκαλα η ποσότητα του νερού που θα έπεφτε δεν αποκλείεται να ήταν και τριπλάσια από αυτή που έριξε.
      εκτός και αν εκείνη την ημέρα έπαθαν βλάβες τα αεροπλάνα η τα ρανταρ και έτσι να μην έγιναν βομβαρδισμός των νεφών.

      υγ:κύριε Ζιακόπουλε θα ήθελα να μου λύσετε μια απορία.Γνωρίζετε ποιες είναι οι ουσίες που ρίχνονται στα σύννεφα και εμποδίζουν την διαδικασία της συμπύκνωσης άρα και τοων σχηματισμών υδροσταγόνων στα πλαίσια της τροποποίησης του καιρού;

      Διαγραφή
  8. Φιλε Φωτη με καλυψες πληρως και συμφωνω οτι αυτος ο τερατωδης αντικυκλωνας εμποδισμου που εχει σαν αποτελεσμα την ατμοσφαιρικη κυκλοφορια τυπου Ω πλησιαζει η ωρα που θα καταρευση.και ο καιρος θα.αλλαξει αρδην Αλλωστε αυτη την εποχη μετα.απο.μεγαλα διαστηματα ανομβριας και ζεστης ακολουθει διαστημα κακοκαιριας ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ.ας παει στο καλο το καλοκαιρι πολυ κουραστικο και μονοτονο Φιλε Χριστοδουλε τα καλα μετα τις22 του μηνα ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οσο πιο πολυ κατεχει καποιος ενα θεμα,κυριως σε βαθος,τοσο πιο προσεκτικος και επιφυλακτικος ειναι .Σαυτους ανηκει ο Φωτης ,του οποιου τις αναρτησεις,εγω τουλαχιστον,παντα διαβαζω με ενδιαφερον.Δεν ειμαι Μαθηματικος ουτε Φυσικος,αλλα εχω μελετησει καποια πραγματα για τα χαοτικα συστηματα,στα οποια ανηκει και ο καιρος,το λεγομενο φαινομενο της πεταλουδας κλπ,κλπ, και κατανοω τις δυσκολιες.Επισης κατανοω την αποφυγη απαντησεων εκ μερους του δασκαλου σε καποια απο τα ερωτηματα που του τιθενται.Δεν οφειλεται ουτε σε αδιαφορια ουτε ,βεβαιως,σε αγνοια του αντικειμενου.....-----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "Έχει ο καιρός γυρίσματα..", που λέει και το γνωμικό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το gfs εδινε απο χθες καποιες ελπιδες βροχης κυριως στην πελοπονησσο Ξαφνικα και κανοντας και παλι τα τρελλα του.δινει την κινηση του χαμηλου.που στροβιλιζεται στο νοτιο ιονιο και κολπο της συρτης αντι για ΒΑ τελειως ανατολικα και καρφι πανω στην ΚΡΗΤΗ με σποτελεσμανσ δινει ισχυρες.βροχες και καταιγιδες εκει Η κεντρονοτιοδυτικη Ελλαδα ουτε σταγονα παλι Ελπιζω να αλλαξουν τα στοιχεια γιατι τα πραγματα εχουν στραβωσει παρα πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή