Παράταση της θερινής ανομβρίας και των σχετικά υψηλών θερμοκρασιών με αισθητή την παρουσία των μελτεμιών κυρίως στα ανατολικά

Φαράγγι Στεφανιάδας (Αργιθέα Καρδίτσας)
Φωτ. Χριστόδουλος Χριστοδούλου

Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη, με τις υψηλές πιέσεις στα Β. Βαλκάνια και τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, παραμένει ευνοϊκή για τη διατήρηση του βόρειου ρεύματος στην περιοχή μας με μέγιστη ένταση 6 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), οι πιθανότητες βροχής είναι εξαιρετικά περιορισμένες και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 36 βαθμούς. 

Το διήμερο Τετάρτη-Πέμπτη (9-10/9), αναμένεται ηλιοφάνεια σχεδόν σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στα δυτικά 3 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στις ανατολικές και νότιες περιοχές. 

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η ανομβρία θα συνεχιστεί και τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας. Οι βόρειοι άνεμοι θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κατά 2 με 4 βαθμούς υψηλότερα από τα κανονικά αυτής της εποχής.      

26 σχόλια:

  1. Για ακόμα μια φορά εμετικός ο Σεπτέμβριος όπως συνηθίζεται ηδικα τα τελευταία χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Ήπειρος για άλλη μια χρονιά δοκιμάζεται από την ξηρασία..
    Έχει γίνει συνήθεια πλεον..
    Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ.

    Τα δέντρα έχουν αρχίσει και ρίχνουν από τώρα τα φυλλα τους από την ξηρασία... Λες και είμαστε Αφρική!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου καλησπέρα. Είναι λάθος να απομονώνουμε ένα γεγονός και να το συνδέουμε με την κλιματική αλλαγή. Ξηρασίες στην χώρα μας έχουν σημειωθεί πάμπολλες εκατοντάδες φορές στο παρελθόν και μάλιστα πολύ χειρότερες. Η ανθρώπινη ζωή είναι ένα δευτερόλεπτο μπροστά στην κλιματική ιστορία του πλανήτη. Μάλιστα η τελευταία πολύ μεγάλη ξηρασία ήταν πρόσφατα το 1993.

      Διαγραφή
    2. Η Ήπειρος δοκιμάστηκε από ξηρασία τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2017 και το 2019. Αυτό σημαίνει υπάρχει ήδη κλιματική αλλαγή
      Εξάλλου και ο φετινός Σεπτέμβριος πάει να βγει καλοκαιρινός.

      Διαγραφή
    3. 8:08
      Για τα κλιματικά δεδομένα της ηπείρου αν μιλήσουμε, μόνο τότε θα το υπολογίσουμε σαν ξηρασία.
      Διότι στην ήπειρο συγκεντρώνονται τεράστια ύψη βροχής περισσότερο από κάθε άλλο μέρος της χώρας άρα η ποσότητα βροχής που συγκεντρώνεται στις κυκλάδες θεωρήται έντονη ανομβρία για την ήπειρο.
      το θέμα είναι νσ πέσουν τα περισσότερα νερά από τον οκτώβριο μέχρι τον απρίλιο.
      δεν σώζεται έτσι η δουλειά να με το να μαζεύεται υετός από τις θερμικές αστάθειες της άνοιξης και του καλοκαιριού.
      Αντα ας πούμε φεύγει άνομβρος ο σεπτέμβριος ας τον αφήσουμε να πάει στα κομμάτια.
      το ζητούμενο πάντως είναι να έρθουν γεμάτο βροχές οι επόμενοι μήνες.

      Διαγραφή

    4. Πλέον πιο πολυ βρέχει στη Χαλκίδα παρα πχ στα Γιάννενα.

      Αυτό είναι η κλιματική αλλαγή.

      Διαγραφή
    5. Φίλε μου ανώνυμε μιλάς για το 2017 και 2019. Στην αρχαία Ελλάδα που είχαν 100 χρόνια ξηρασία οχι δυο οπως τωρα και έκαναν λιτανείες στους ναούς του ομβρίου Διός «υσον, υσον ώ φίλε Ζεύς κατά της Αρούρης των Αθηναίων και Πεδίων» και τότε η κλιματική αλλαγή έφταιγε? Και αυτό είναι μια από της εκατοντάδες ξηρασίες για παράδειγμα την αναφέρω.

      Διαγραφή
  3. η ήπειρος πρέπει να είχε το καλοκαίρι νερά από θερμικές αστάθειες.
    Αν το τρίμηνο του καλοκαιριού ιούνιος-αύγουστος έριξε γύρω στα 150 χιλιοστά καλά βρίσκεται από πλευράς υετού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αναμενόμενο κ όπως το περιμέναμε, αλλά που θα πάει θα γυρίσει ο τροχός.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εντάξει.Οτι και να έκανε φέτος το Καλοκαίρι(και οχι μόνο φέτος) απο θέμα αστάθειας στην Ήπειρο,στα βουνά,Μακεδονία,ακόμα και στην περιοχή μου,εγω επιμένω οτι το πρώτο λογο ειχαν οι θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές.Και το λέω αυτο γιατί απο μικρός ακούω οτι προτεραιότητα στις αστάθειες έχουν οι ηπειρωτικές περιοχές.Αν όμως δεν ισχύει αυτο τότε παω πάσο.Ολα πάνε φυσιολογικά.
    Αλωστε το λένε και οι προβλέψεις.Οταν είναι απο μέρες πριν,λένε για αλλαγή του καιρού στα κεντρικά και βόρεια.Οταν κοντοζυγωνει η μερα τότε η πρόβλεψη πάει στοχευμένα σε κάποιες περιοχές,εκεί θα έχει έντονα φαινόμενα"τα φαινόμενα θα είναι έντονα στις ταδε περιοχές"και ξεσπάει μονο εκει,στα υπόλοιπα δεν κάνει τίποτα οτι και να λένε οι προβλέψεις.Και να εξηγούμαι πάλι οτι αν ήμουνα τώρα 15 χρονών όλα θα μου φαινοταν φυσιολογικά.
    Μπράβο πάντως θα πω για την κ.Μακεδονία,Θερμαϊκό φέτος και σε περιοχές της Θεσσαλίας για τις πολλές βραδινές καταιγίδες που εβγαζε,το λέω γιατί μ'αρεσουν..αλλά επιμένω πολυ νερο στη θάλασσα!Για να δούμε τώρα τη χειμερινή περίοδο(Νοέμβριο Μαρτιο) τι θα κάνει.
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και όλα αυτά με δεδομένο πως τα τρίκαλα εντάσσονται στα αντιχαλαζικά προγράμματα με εναέρια μέσα που ως γνωστόν μας κλέβουν τις βροχές.
      η στέρηση των βροχών προκαλείται καθώς τα αεροπλάνα εμποδίζουν τα σύννεφα να ρίξουν βροχή σκορπώντας τα, και όχι μετατρέποντας τους χαλαζόκοκκους σε βροχή όπως μας ισχυρίζονται οι της εταιρίας που αναλάμβάνει τα σχετικά προγράμματα, καιεπιπλέον τα βλέπουμε να παρατηρούνται μπροστά από τα μάτια μας.
      σε αυτά τα προγράμματα καταλογίζω σε μεγάλο βαθμό την ανομβρία στην θεσσαλία διότι από τότε που άρχισαν σταμάτησαν οι έστω μειώθηκαν σημαντικά οι βροχές τα καλοκαίρια.

      Διαγραφή
    2. Έχεις δίκιο, αυτά τα αεροπλάνα κάνουν μεγάλη ζημιά στον Θεσσαλικό κάμπο. Αντί για αντιχαλαζική προστασία φέρνουν ανομβρία και καταστρέφουν τις καλλιέργειες.

      Διαγραφή
    3. 1:10
      Δεν θα ξεχάσω την μακαρίτισα εδώ και 15χρόνια γιαγιά μου σε ένα καμποχώρι του νομού καρδίτσας που μου έλεγε συνεχόμενα πως τώρα τα καλοκαίρια έχουν κοπεί οι βροχές,έχει στερέψει ο τόπος εξαιτίας των αεροπλάνων που ρίχνουν χημικά στα σύννεφα κάθε φορά που πηγαίνει να ξεσπάσει μπόρα και τελικά αυτά σκορπίζονται με αποτέλεσμα να μένει ο τόπος ξερός.
      Ειναι εντελώς ανήθικο και ξεδιάντροπο για να μην πω και οξύμωρο να ακούς και να βλέπεις άλλες χώρες στην τηλεόραση να πεθαίνει ο κόσμος πέρα από την πείνα και από την δίψα,να παρακαλάει ο κόσμος σε αφρικανικές χώρες για μια στάλα βροχής ενώ εδώ στην χώρα μας να πραγματοποιήται ωμή χειραγώγηση του καιρού με την πραγματοποίηση αυτού του περιβαλλοντικού εγκλήματος.
      Ο λόγος που γράφω τον χαρακτηρισμό έγκλημα,οφείλεται καθώς σχετίζεται με την διενέργεια πράξεων εις βάρος του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων διότι εκτός της δημιουργίας τεχνητής ανομβρίας τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την διάσπαση των καταιγιδών έχουν αποδειχθεί σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει και παρουσιάστηκαν σε επίσημη σελίδα της εε πως πρόκειται για τοξικές ουσίες για το φυσικό περ/λλον και τον ίδιο τον άνθρωπο.
      Κανονικά οι δυο παραπάνω λόγοι έπρεπε να αποτελούν αιτίες για δικαστικές διώξεις από οικολογικές οργανώσεις και φυσικά να πέσουν αγωγές κατά του υπουργείου περιβάλλοντος πως επιτρέπει μέσω των οργάνων και των επιτροπών να δίνουν το οκ για αυτές τις αθλιότητες που εν ονόματι της προστασίας των καλλιεργειών συντελείτε μια απίστευτη μεγέθους καταστροφή.
      Οι οικολογικές οργανώσεις αποδείχθηκε πως εδώ και 40χρόνια αδιαφορούν για αυτό κρίσιμης σημασίας για την υγεία και όχι μόνο ζήτημα με την μόνη δουλειά που κάνουν απλά να περιορίζονται σε ανακοινώσεις και ενστάσεις διαμαρτυρίας χωρίς να προχωρούν περαιτέρω σε πράξεις.βλέπουμε δηλαδή την επιβεβαίωση συμφερόντων σε διάφορες θέσεις και υπηρεσίες και ενδεχομένως αρπαχτής με λαμογίστικους τρόπους,υπεράνω όλων,ακόμα και μπροστά από την ανθρώπινη υγεία.
      Ναι στην προστασία των καλλιεργειών από το χαλάζι αλλά πάνω και πρώτα απ'ολα στην προστασία της ανθρώπινης υγείας όπως και στην προστασία του περιβάλλοντος.Τέτοια είδους αίσχη επιτέλους οφείλεται να σταματήσουν.

      Διαγραφή
    4. Το 2003, μια επιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών (NRC) των ΗΠΑ δημοσίευσε έκθεση με τίτλο "Κρίσιμα Θέματα στην Έρευνα Τροποποίησης του Καιρού". Στην έκθεση αυτή η βασική θέση της επιτροπής διατυπώνεται ως εξής: «Γνωρίζουμε ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες μπορούν να επηρεάσουν τις καιρικές συνθήκες και ότι με τη σπορά προκαλούνται κάποιες αλλαγές σε ένα νέφος, αλλά είμαστε ακόμη ανήμποροι να μεταφράσουμε τις προκαλούμενες μεταβολές σε επαληθεύσιμες αλλαγές στις βροχοπτώσεις, τις χιονοπτώσεις και την πτώση χαλαζιού στο έδαφος ή να χρησιμοποιήσουμε μεθόδους ικανές να παράγουν αξιόπιστες, επαναλαμβανόμενες μεταβολές στον υετό».

      Διαγραφή
    5. Στο ζήτημα της αποτελεσματικότητας των μεθόδων καταστολής του χαλαζιού, η επίσημη θέση του Παγκόσμιου Μετεωρο¬λογικού Οργανισμού, που είναι καταγεγραμμένη στα πρα¬κτικά της Διάσκεψης του Ορ¬γανισμού που έγινε το 2007 στο Όσλο της Νορβηγίας, είναι η παρακάτω:
      • Καλώς αναπτυγμένες τεχνολογίες παγογενετικής σποράς έχουν χρησιμοποιηθεί επιχειρησιακά σε πολλά μέρη του κόσμου για τον περιορισμό των ζημιών από το χαλάζι. Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων έχει αποδειχθεί δύσκολη και η αποτελεσματικότητα παραμένει αμφιλεγόμενη.
      • Προσπάθειες για σπορά χαλαζοκαταιγίδων με υγροσκοπικούς πυρήνες έχουν γίνει, αλλά δεν έχουν δώσει αποδεδειγμένα αποτελέσματα.
      • Ορισμένες μέθοδοι, όπως η χρησιμοποίηση κανονιών ή συσκευών ιοντισμού, δεν έχουν φυσική βάση και δεν συνιστώνται.

      Διαγραφή
    6. Επιμύθιο: «Δεν είναι όταν η αλήθεια είναι βρώμικη, αλλά όταν είναι ρηχή, που ο εραστής της γνώσης διστάζει να τσαλαβουτήσει στα νερά της» (Φρήντριχ Νίτσε).

      Διαγραφή
    7. Στην επιχείρηση καταστολής χαλαζιού εξοικονομούν κάθε χρόνο δις ευρώ οι γεωργικές ασφαλιστικές επειδή γλυτώνουν τις αποζημιώσεις που θα πλήρωναν στις καλλιέργειες που είχαν πάθει ζημιές.
      ναι βολεύει την αγροτική παραγωγή αυτού του είδους τα προγράμματα όμως σε αντίθεση με τις επίσημες θέσεις των μετεορολογικών οργανισμών στην μέθοδο της σποράς των καταιγιδοφόρων νεφών αλλά και των εταιρειών που τους αναθέτουν τέτοιου είδους προγράμματα(στην ελλάδα η 3Δ)με τον ισχυρισμό πως μετατρέπεται το χαλάζι σε βροχή τα μάτια μας έγιναν μάρτυρες της ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ.
      Αν ισχύουν έτσι τα πράγματα μπορείτε κ.Ζιακόπουλε να εξηγήσετε για ποιον λόγο εμείς στην θεσσαλία γινόμαστε κάθε καλοκαίρι μάρτυρες της εξάλειψης των μπουρινιών όταν ακούμε εκείνη την χρονική στιγμή τον ήχο των αντιχαλαζικών αεροπλάνων;
      πως μπορείτε να ερμηνεύσετε αυτό το φαινόμενο και επίσης αναρωτιέμαι έως και αμφισβητώ αν όντως χρησιμοποιήται στα αλήθεια αυτή η μέθοδος που ισχυρίζονται εφαρμόζουν στα σύννεφα διότι η πραγματικότητα δείχνει πως κάτι άλλο επιχειρούν στα σύννεφα.
      Διότι όχι μόνο βροχή δεν βλέπουμε αλλά πολλές φορές ούτε στάλα δεν πέφτει παρακαλώ.

      υγ:έχω παρατηρήσει πως τα αεροπλάνα πολλές φορές βγαίνουν έξω από τις οριοθετημένες περιοχές.
      έχω δει χάρτες να γίνεται σπορά καταιγιδοφόρων νεφών πάνω από την ορεινή περιοχή των χασίων-αντιχασίων στα τρίκαλα όπως και στην περιοχή της λίμνης πλαστήρας για να μην χτυπηθούν οι δρύες....από το χαλάζι και ζητούν οι κάτοικοι της περιοχής αποζημίωση.

      Διαγραφή
    8. Ουδέν έτερον έχω να προσθέσω εδώ.
      Τα υπόλοιπα στον τρίτο τόμο της τριλογίας μου για τον καιρό που διαπραγματεύεται
      το συγκεκριμένο θέμα και μου πήρε τέσσερα χρόνια να τον γράψω.

      Διαγραφή
  6. Το υδρολογικό έτος είναι όρος που χρησιμοποιείται στην υδρολογία και σχετίζεται με την αποθήκευση νερού στο υπέδαφος σε ετήσια βάση. Αρχίζει στις 1 Οκτωβρίου και τελειώνει στις 30 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου.
    Από τον Απρίλιο το έδαφος αρχίζει να χάνει τα αποθέματά του σε νερό λόγω ισχυρής εξάτμισης. Ο εκ σωρειτομόρφων νεφών προερχόμενος υετός της θερινής περιόδου δεν μπορεί να αντιστρέψει την εικόνα διότι η μεγαλύτερη ποσότητά του χάνεται λόγω μεγάλης επιφανειακής απορροής.
    Η αναπλήρωση αρχίζει με την έναρξη του νέου υδρολογικού έτους. Όμως, το θετικό πρόσημο παρουσιάζει υστέρηση αρκετό χρόνο μετά την έναρξη της υγρής περιόδου γιατί οι βροχοπτώσεις θα πρέπει να αναπληρώσουν την υγρασία του ξηρού εδάφους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μια απορία:εξαιρώντας την ποσότητα νερού που χάνεται λόγω της μεγάλης επιφανειακής απορροής από την ποσότητα νερού που εξατμίζεται όλη επιστρέφει στο έδαφος ως βροχή από θερμικές αστάθειες?

      Διαγραφή
  7. Χαμογέλασα όταν είδα τον τίτλο του άρθρου,καθώς βλέπω να πέφτει μέσα ο φίλος Χριστόδουλος σε όσα έχει πει όχι μόνο τώρα αλλά εδώ και πολύ καιρό.Βέβαια μέσα μου ήθελα να πέσει έξω στις προβλέψεις του,αλλά για άλλη μια φορά πέφτει μέσα σε όσα είπε.
    Φίλε έφθασε η στιγμή που θα συναντηθούμε και περιμένω το ΣΚ να τα πούμε από κοντά.Θα ήθελα να μου πεις και να μάθω πως ακριβώς μπορείς και βλέπεις τα σημάδια της φύσης και των πλασμάτων της.Εγω θα βάλω το μεζέ(προβατίνα η ότι άλλο θελεις)και εσύ το κρασί.
    Όσο για τα σχόλια των φίλων για την ξηρασία η οχι και κατά πόσο βοήθησαν οι βροχές που έπεσαν,νομίζω πως όταν δεν έχει προηγηθεί καλός χειμώνας με βροχές και χιόνια στα ορεινά,δύσκολα μπορεί να βοηθήσουν αυρεςψοθ βροχές και το βλέπω καθαρά στην περιοχή μου που είχαμε πολύ καλό χειμώνα με καλά νερά και χιόνια και βροχές έριξε όπως αρχές Αυγούστου και όμως βλέπεις ότι και το χορτάρι είναι λιγοστό πια, αλλά και ο Ελικώνας δεν έχει τόσα νερά οσο άλλοτε.
    Οπότε εάν στην Ηπειρο η την Μακεδονία δεν έχει κάνει τίποτα 2 χρόνια τώρα,πως μπορούν οι ασταθειες, όσο καλές και να είναι,να αναπληρώσουν τα νερά που χρειάζεται το έδαφος;
    Οι παλιοί λέγανε ότι εάν το χειμώνα δεν πάει το χιόνι 2 φορές μέχρι το γόνατο,τότε δεν υπάρχει χειμώνας.
    Στέλιος Ι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ας μην βιαζομαστε και ολα θα ερθουν στην ωρα τους (ή με λιγη καθυστερηση). Ηδη κατι (εντονες) δροσιες φαινονται στον οριζοντα, απεχουν όμως αρκετα και δεν τις εκλαμβανω παρα ως ενδειξη...Και εκ πείρας θα επανελθει η σχετικη ζεστη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΒΔ πελοπονησσος 10.Απριλιου.Εως σημερα υψος βροχοπτωσης ουτε 20mmm Με αυτο το υψος βροχης συναγωγιζομαστε ανετα τα υψιπεδα της.κεντρικης Σαχαρας και.επεται συνεχεια 😢Τσ συμπερασματα ολα δικα σας.αξιαγαπητοι φιλοι μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πως έχει αντέξει η χλωρίδα της περιοχης μετα από τόσους μήνες ανομβρίας;

      Διαγραφή
  10. Αγαπητε φιλε το εδαφος ειναι τσιμεντο αλλα θα σου πω κατιΠαρατηρω τον καιρο περιπου 55χρονια και εχω παθος με τα καιρικα φαινομενα δεν κρυβω οτι ειμαι λατρης του χειμωνα ,του χιονιου και των.καταιγιδων Πολλες φορες ξενυχτω παρατηρωντας τις θυελλες Αυτο το τονιζω για να σου πω οτι οτι αναφερω τι εχω παρατηρησει ακριβωςΛοιπον το διαστημα απο.Σεπτεμβρη του2019 εως τον Απριλη του 2020 ειναι το χειροτερο χειμερινο διαστημα .Αχιονο αβροχο καθ ελαχιστα συννεφιασμενο Ειδικα για τα χιονια πρωτη φορα στην ζωη μου το ΠΑΝΑΧΑΙΚΟ ΟΡΟΣ περιπου 2000 Μ εμεινε χωρις χιονι αν ειναι δυνατον ενω τις αλλες χρονιες ειχε βαρεια.χιονια.Το χωρις εμπεριεχει την ακριβεια γιατι χιονι 1η 2 cm ειναι τιποτε Αυτο για εμενα εινα πρωτοφανες και ειναι στοιχεια που δεν αναφερωνται πουθενα.Το διαστημα αυτο τωρα ειναι ακριβως οπως περιση ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΥΠΟΥ Ω ΚΑΙ ΑΔΥΣΟΠΗΤΟΣ ΑΝΤΙΚΥΚΛΩΝΑΣ με μεγαλη εμμονικη διαθεση!!!Ας βαλει η φυση το χερι της γιατι ελεος δεν παει αλλο
    τημσ

    ΑπάντησηΔιαγραφή