Ανάσα δροσιάς!

Ηλιοβασίλεμα στην Κόνιτσα. Φωτ. Επαμεινώνδας Ζιακόπουλος

Βαρομετρικό χαμηλό στην Ουκρανία, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως τα Βαλκάνια, κινείται ανατολικά. Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), το προαναφερθέν σύστημα δεν θα προκαλέσει αξιόλογες βροχές στην περιοχή μας, αλλά το πέρασμά του θα σηματοδοτήσει την επικράτηση ισχυρών Β-ΒΔ ανέμων, οι οποίοι θα ρίξουν και τη θερμοκρασία. 


Το Σάββατο (5/9), δεν προβλέπονται βροχές στη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στα δυτικά 3 με 5 και στα ανατολικά 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στις ανατολικές και νότιες περιοχές. 

Την Κυριακή (6/9), προβλέπεται παντού ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στα δυτικά 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 6 και πρόσκαιρα στο ΝΑ Αιγαίο και το Καρπάθιο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει σημαντική μεταβολή. 

Τη Δευτέρα και την Τρίτη (7 & 8/9), αναμένεται και πάλι ηλιοφάνεια σχεδόν σε όλες τις περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί ασθενείς και στα ανατολικά βόρειοι 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στις ανατολικές και νότιες περιοχές.

22 σχόλια:

  1. Σαν γρήγορα μου φαίνεται ότι χειμωνιάζει στη Γροιλανδία φέτος και δεν μ' αρέσει αυτό. Συνήθως όταν χειμωνιάζει νωρίς, δεν κάνει βαρύ χειμώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το αντίθετο μάλιστα καθώς μαζεύεται μπόλικο ψύχος με αποτέλεσμα οι ψυχρές εισβολές να αρχίσουν νωρίτερα φέτος τον χειμώνα.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνούμε ότι θα έρθουν νωρίς, αυτό λέω κι εγώ, το ζήτημα είναι όμως πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση κατά το μεσοχείμωνο.

      Διαγραφή
  2. Φιλε Χρηστο καλημερα Καλο ειναι που η Γροιλανδια μπαινει δυναμικα στο χειμωνα ετσι γιατι.περυσι λυσσαξαν τα καναλια οτι λειωνει το παγοκαλυμα της ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑΣ οτι θα μας πνιξουν οι θαλασσες και πολλα τρομολαγνικα σεναρια Ετσι εκδικειται φετος η ΑΡΚΤΙΚΗ και βλεπω οτι αρχιζει ο θαλασσιος παγος να σχηματιζεται στο Καναδικο Αρχιπελαγος.Ισως το σεναριο που αναφερεις να ειναι ακριβως το αντιθετο ΙΔΩΜΕΝ κοντος ψαλμος αλληλουια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν βλέπω φως στο τούνελ για τα ΒΔ της χώρας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. «Με τίποτα όμως δεν είμαστε ευχαριστημένοι
    σε αυτή τη ζωή...»
    Καλά τα είπε ο δάσκαλος προχθές με τη διδακτική του ιστορία. Αυτή μάλλον είναι η πικρή αλήθεια. Πάντως αντί ο καθένας από εμάς να περιμένει και να εύχεται να αλλάξει ο καιρός ή να μείνει ίδιος είναι πιο ωφέλιμο να απολαμβάνουμε τον καιρό και όπως πάνε τα πράγματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χριστόδουλε σου έτυχε και ιδανικός καιρός για εκδρομή ή αναβάσεις,δηλ ΔΒΔ άνεμοι που σημαίνει ευχάριστη διαύγεια και ορατότητα,(τουλάχιστον για σήμερα).
    Πιστεύω πάντως τέτοιο καιρό έκανε όπως σήμερα,εκείνη ημέρα τον Αύγουστο που ο άνεμος τσάκισε τα καραβια των Περσών στα παράλια όπως ανέφερε στην ιστορική αναφορά του ο Δάσκαλος.Δεν ξέρω αν είχε την ίδια ένταση αλλά πιστεύω ίδιο τύπου καιρού με το σημερινό έκανε.Εχει τύχει σε τέτοιο καιρο να είμαι σε παραλία της Λάρισας,καλοκαίρι γινόταν ο χαμός πραγματικά,ειδικά ένα βράδυ-νυχτα απίστευτος άνεμος και τρικυμία γινόταν χαμός στην παραλία!
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για αλλη για μια φορα ευχαριστουμε τον Επαμεινωντα για το καταπληκτικο ενσταντανέ του ανατελλοντος ηλίου και της δυούσης πανσελήνου,και με τοσα συννεφα τριγυρω της !.---Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω την εντύπωση ότι κάτι δεν πάει καλά. Στον ίδιο ορίζοντα πανσέληνος και ήλιος δεν γίνεται να συμβεί. Μήπως είναι αντικατοπτρισμός του ήλιου μέσα στον φακό;

      Διαγραφή
    2. Mea culpa! Έχετε δίκιο, φίλοι μου. Είναι αντικατοπτρισμός του ήλιου.
      Μπράβο, Χρήστο!

      Διαγραφή
  7. Καμία έκπληξη δε μου προκαλεί ο καιρός.
    Όπως το περιμέναμε με ζέστη κ ανομβρία θα φύγει κ το πρώτο 15ημερο του μήνα.
    Από εκεί κ έπειτα συνεχίζει να μαγειρεύει κάτι φθινοπωρινό για τα ΔΒΔυτικα αλλά ακόμα έχουμε καιρό.
    Συμφωνώ σε όλα όσα είπε κ βλέπει ο Χριστόδουλος για το μετέπειτα κ πιστεύω ότι αυτή η πρωτόγνωρη φετινή ανομβρία για τα κεντροδυτικά θα λήξει πανυγηρικά.
    Όσοι μπορούν ας χαρούν τις θάλασσες κ τα μπάνια του Σεπτέμβρη κ σε λίγο καιρό θα έχουμε μία πιο σαφή τάση από παγκόσμια κλιματικά μοντέλα όπως κ από διάφορους παγκόσμιους δείκτες κυκλοφορίας(π.χ. NAO AO κ.α.)που θα μας δώσουν μια πιο σαφή τάση για το φθινόπωρο που έρχεται κ πιο μετά για το χειμώνα.
    Οι Αμερικάνοι όπως κάποιοι Ισπανοί είναι μέχρι ώρας πολύ αισιόδοξοι για τον καιρό του φθινοπώρου στη χώρα μας κ κυρίως για τα δυτικά αυτής.
    Το ευρωπαϊκό ελαφρώς πιο συγκρατημένο μέχρι ώρας αλλά πολλά ακόμη μπορούν να αλλάξουν.
    Εγώ πάντως είμαι αρκετά αισιόδοξος για μετά.Προς το παρών απολαμβάνω την καθαρή κ ζεστή ατμόσφαιρα όπως συχνά πυκνά τις ιδιαίτερα θερμές θάλασσες του Πατραϊκού(27β!) κ αναμένω.
    Έτσι κ αλλιώς όποιος περίμενε φθινόπωρο το Σεπτέμβρη μάλλον ζει σε άλλη χώρα αν λάβουμε υπόψιν μας τι έχει παγιωθεί τα τελευταία χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έτσι ακριβώς είναι φίλε Γιώργο,από την Πέμπτη που ανέβηκα ορεινή Αργιθεα έχει βγάλει δυνατό αέρα ΔΒΔ και έχει πολύ δροσιά την ημέρα και αρκετή ψύχρα την νύχτα,12 βαθμούς έχει αυτή την στιγμή και φυσικά φοβερή διαύγεια και ορατότητα.
    Δυστυχώς δεν φαίνονται βροχές για το επόμενο διάστημα και αυτό το επιβεβαιώνει και το φεγγάρι.
    Μετά το "γυρισμα" νομίζω πως κάτι θα αρχίζει να αλλάζει και περισσότερο για εσάς μετά τις 15 Οκτωβρίου.
    Έχουμε ακόμη δρόμο,δεν τελειώσαμε με τις ζεστές,κάνε υπομονή και ο ουρανός θα γίνει πιο μουντος και χειμερινούς (σε παράφραση του όμορφου τραγουδιού).
    Και εσύ φίλε Δημήτρη Νακο,το φρόνιμο είναι να μαζέψεις τις δουλειές σου σύντομα για να απολαύσεις μετά τις καιρικές συγκινήσεις που έρχονται και πιστεύω ότι θα είναι ιδανικές για την περιοχή σου.
    Πάω να ανέβω τώρα σε δύο πολύ όμορφα μοναστήρια,του Αγ.Χαραλαμπου και του Αγ.Ελισαιου,που βρίσκονται μέσα στα έλατα σε υψόμετρο 1500 και 1780 αντίστοιχα.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν πέσεις μεσα στις προβλέψεις σου για την περιοχή μου τον Μάρτιο θα έρθω να φάμε προβατίνα στην περιοχή σου.

      Διαγραφή
  9. Γεια σας!
    Παρακαλώ θα μπορούσα να πληροφορηθώ από σας κ.Δημήτρη Ζιακόπουλε κάτα πόσο επηρεάζουν οι εκλείψεις του ήλιου τις μετεορολογικές συνθήκες εκτός από την προσωρινή πτώση της Τ καθώς και τις κινήσεις των αερίων μαζών.
    Θα προτιμούσα να κάνατε ιδαίτερη αναφορά στην συσχέτιση του φαινομένου με το μετεορολογικό φαινόμενο της θερμικής αστάθειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μπορώ να πάρω την απάντηση σας για το θέμα κ.Ζιακόπουλε;

      Διαγραφή
    2. Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς ψάχνεις, φίλε μου. Η θερμική αστάθεια προκύπτει από την υπερθέρμανση του εδάφους από τις ακτίνες του ήλιου.

      Διαγραφή
    3. εννοώ ότι αν υποθετικά τύχει ολική έκλειψη ήλιου σε μια μέρα με θερμική αστάθεια τις μεσημεριανές ώρες,θα επηρεαστεί κατά αυτόν τον τρόπο σημαντικά η θερμική αστάθεια;

      Διαγραφή
  10. Προφανως και εχεις δικιο Χρηστο για τον ταυτοσημο οριζοντα. Εγω το ειδα ωσ χρηση εκ μερους του φωτογραφου της όποιας "καλλιτεχνικης αδειας" για να του "βγει" η "συνυπαρξη"......--Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ισως ομως και να συμβαινει δεν μου φαινεται η συνυπαρξη αυτη στη φωτο τοσο απιθανη .Εχω την εντυπωση οτι αυτο μπορει να συμβαινει οταν ο ηλιος τεινει να δυση.ΤΕΛΟΣ πολλες φορες οταν δυει ο ηλιος ειναι ορατη.πολυ κοντα η νεα σεληνη αλλα δεν εχω παρατηρησει την πανσεληνο.Αυτο ο δασκαλος μπορει να μας το αποσαφηνισει

      Διαγραφή
  11. Φίλε Δημήτρη Νακο,κερνάει αυτός που είναι ευνοημένος από τα φαινόμενα μ,αλλά επειδή θαψεισαθ φιλοηενουμενος μου δεν πειράζει,κερνάω εγώ....!!
    Να το κάνουμε όμως Μάιο,1ον γιατί τότε ξεκινάει να τρωγεται η προβατίνα και 2ον γιατί ο Μάρτιος φαίνεται να είναι ένας καθαρά χειμωνιάτικος μήνας.
    Να αυτά μου κάνεις και αρχίζω τις εκτιμήσεις μου ανάποδα...
    Καλό βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου φαίνεται μια μεταβολή του καιρού με μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή