Η μοναδικότητα του Οκτωβρίου!

Το ξανάνιωμα της φύσης μετά τις πρώτες βροχές (δεύτερη άνοιξη), τα αυθεντικά φθινοπωρινά  πρωτοβρόχια που μας κάνουν να αναφωνούμε πότε «Δόξα τω Θεώ» και πότε «Βοήθα Παναγιά», οι ψυχρές εισβολές που φέρνουν τα πρώτα χιόνια στα βουνά μας και το καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου συνθέτουν ένα μαγευτικό καιρικό σκηνικό που όμοιό του δεν υπάρχει σε κανέναν από τους άλλους μήνες του χρόνου. 


Η πρόγνωση του καιρού του επόμενου διημέρου

Ψυχρές αέριες μάζες μεταφέρονται από τη Γροιλανδία προς την Ευρώπη, με αποτέλεσμα την επιδείνωση του καιρού στις βορειοδυτικές περιοχές της ηπείρου μας. Στη χώρα μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), αναμένεται καλοκαιρία με ηλιοφάνεια σχεδόν παντού και ανέμους, οι οποίοι μόνο στα νότια πελάγη θα φθάνουν τα 5 μποφόρ. Αναφορικά με τη θερμοκρασία, οι μέγιστες τιμές της θα κυμανθούν κοντά στις κανονικές (μέσες) για την εποχή τιμές, αλλά οι ελάχιστες τιμές θα είναι σχετικά χαμηλές, ιδιαίτερα στις Β-ΒΔ ηπειρωτικές περιοχές.

Την Παρασκευή (2/10), προβλέπονται νεφώσεις και ίσως κάποιες βροχές τοπικού χαρακτήρα και μικρής διάρκειας στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική και την κεντρική Στερεά και την Πελοπόννησο. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ 4 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία στην ανατολική Ελλάδα θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Καλό μήνα, φίλοι μου!  

9 σχόλια:

  1. Δασκαλε ετσι ειναι .Δευτερη ανοιξη κατα το δευτερη ανασταση. Η αναγεννηση,και με στοιχεια μυστηριακα ( Δημητρα-Περσεφονη...),ασκει ιδιαιτερη γοητεια.Η εγκυμονουσα Γη-Μητηρ σου ερεθιζει τη χοικη σου υποσταση.Τα Οκτωβριανα θελγητρα ειναι μοναδικα.
    Δυστυχως εδω στη Δυτικη Κορινθια μεχρι τωρα σκονη και ξεραίλα.Ας ελπισουμε πολυ συντομα σε αλλαγη. Ειδάλλως κοντα ειναι ο ....Καρυωτακης! .-----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε, είναι καιρός. Το θέρος κράτησε πολύ.
    Ρίξ’τη σκιά σου στα ηλιακά ρολόγια,
    και στους λειμώνες ελεύθερους άσε τους ανέμους.
    Διέταξε τους τελευταίους καρπούς να ωριμάσουν
    δώσε τους δύο πιο νότιες ημέρες ακόμα,
    πίεσε το έργο τους να αποτελειώσουν, και διώξε
    τη στερνή γλύκα από το δυνατό κρασί.
    Όποιος σπίτι δεν έχει τώρα, ποτέ του δε θα χτίσει πια.
    Όποιος μονάχος είναι τώρα, μονάχος για καιρό θα μείνει,
    θ’ αγρυπνά, θα διαβάζει, θα γράφει γράμματα μεγάλα
    και στις αλέες εδώ κι εκεί, δίχως γαλήνη
    θα πλανιέται, όταν τα φύλλα θα παρασέρνει η ανεμοσυρμή.

    Ράινερ Μαρία Ρίλκε, «Φθινοπωρινή μέρα» (Μετάφραση, Ιωάννα Αβραμίδου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έρχεται η καταιγίδα Alex η οποία θα επηρεάσει όλη τη δυτική κεντρική κ βόρεια Ευρώπη με θυελλώδεις ανέμους έως 8 με 9 μποφόρ κ ισχυρές βροχές κ καταιγίδες που σε πολλές περιοχές θα ξεπεράσουν τα 50 με 100 χιλιοστά βροχής.
    Κάπου στην βόρεια Ιταλία κ τα δυτικά Βαλκάνια θα μπει φρένο στην έκταση αυτού του εκτεταμένου βαρομετρικού χαμηλού.
    Το αποτέλεσμα θα είναι σε εμάς να ανέρχονται θερμότερες αέριες μάζες από τη βόρεια Αφρική κ μαζί με τους νοτιαδες που στο Ιόνιο μόνο θα αγγίζουν από την Κυριακή κ τα 6 με 7 μποφόρ τοπικά,να δημιουργηθεί ένα συννεφιασμένο κ σκονισμένο σκηνικό,το οποίο εκτός τής ζέστης που θα φέρει θα κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική.
    Για τα δυτικά κεντρικά κ βόρεια οι μέγιστες δε θα ανέβουν υπερβολικά (μαξ οι 29 με 31 βαθμοί) όμως οι ελάχιστες τιμές θα είναι υψηλές (νεφοσκεπής ουρανός με συνδυασμό νοτιαδων).
    Για το μέλλον τής επόμενης εβδομάδας ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει κάτι καθώς υπάρχει πιθανότητα ο άστατος καιρός σταδιακά να επεκταθεί κ λίγο ανατολικότερα επηρεάζοντας τα δυτικά κ βόρεια τής χώρας μας με νοτιαδες νκ βροχές.
    Η υπόλοιπη χώρα μάλλον θα συνεχίσει να βιώνει καλοκαιρία κ ανομβρία με θερμοκρασίες αρκετά υψηλές για την εποχή.
    Καλό βράδυ από την πολύ ψυχρή Αιτωλοακαρνανία το τελευταίο διήμερο.
    Υ.Γ. Α ρε Χριστόδουλε, ούτε τάμα να είχες κάνει στον καιρό.
    Ότι είχες πει από την πρώτη Σεπτεμβρίου για φέτος, έτσι ακριβώς κυλούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώτη εισαι η "εμπροσθοφυλακή" στην παρακολούθηση των βαρομετρικων!

      Διαγραφή
  4. Ευχαριστω πολυ για την ποιητικη συνδρομη.------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν θα απαντήσω με στίχους συγχωρέστε με αλλά τα βουνά της Φθιώτιδας μετά τις τόσες βροχές έχουν γεμίσει μανιτάρια. Βοηθάει και η ζέστη...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο φετινός Σεπτέμβριος πρέπει να ήταν από τους θερμότερους όλων των εποχών για τη Θεσσαλονίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Διαβάζω όλα όσα αναφέρει ο δάσκαλος,ο εξαιρετικός φίλος Φώτης Ματραλης,ο επίσης εξαιρετικός φίλος Βασίλης Πανακογλου με την πολύ ωραία δουλειά και ανάλυση του και φυσικά τα όσα λένε οι υπόλοιποι φίλοι του μπλογκ και όλα τα μακροπρόθεσμα που δείχνουν τα μοντέλα.Ολα μα όλα συμπίπτουν με όσα έγραψε αναλυτικά ο Χριστόδουλος εδώ και ένα μήνα,όπως είπε ο Φώτης και με τα όσα πολύ σωστά έγραψε και ανελυσε και φίλε Φώτη σου αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.Αργησα να γράψω για την νέα μας συνάντηση με τον Χριστόδουλο,καθώς ήθελα να δω τι θα γίνει με όσα μου είπε για την προηγούμενη κακοκαιρία που ενώ στην δυτική πλευρά του Ελικώνα και στα ανατολικά και νότια τμήματα της Βοιωτίας δεν έκανε πάρα ελάχιστα, στην περιοχή του Χριστόδουλου έριξε πολύ νερό.Εγω αυτό που θέλω να πω είναι ότι από όσα πολλά μου είπε και προπαντός που μου έδειξε από κοντά τις πολλές ώρες που είχα την χαρά να ειμαι μαζί του,μένω έκθαμβος με πόση μυσταγωγία παρακολουθεί,αφουγκράζεται και ερμηνεύει κάθε φυτό,δέντρο και κάθε ζωντανό πλάσμα που είναι δίπλα μας.Εχει δίκιο ο φίλος Παναχαϊκος που τον λέει μύστη και που είμαι τυχερός που τον έχω φίλο.Φιλε έτσι είναι,χαίρομαι πολύ που είμαι σε τόσο κοντινή απόσταση από τον Χριστόδουλο και μπορώ να τον βλέπω συχνά και κοντά του να "σπουδασω" στην μαγεία της φύσης και ότι αυτήν περιβάλει.
    Ο Χριστόδουλος είναι ΜΥΣΤΗΣ και όπως έχω γράψει πάλι ο άνθρωπος "μιλάει" με τα πλάσματα της φύσης και με όλα τα δέντρα,τα φυτά,ακόμη και με τα βουνά και τα ποτάμια.Είναι απίστευτος και πάντα ευγενικός και ταπεινός.Ειναι τόσο εξοικειωμένος με την φύση και παρόλα αυτά λέει ότι θέλει ακόμη πολύ δουλειά για να μπορεί να ανέβει επίπεδα.Τον ρώτησα γιατί δεν είπε όπως πέρυσι την εκτίμηση του για μετά τον Μάιο και απάντησε ότι μέχρι τότε θα έχουν γίνει πολλά.Δεν ξέρω τι εννοούσε με αυτό, αλλά ήταν "Σφιγγα" και δεν του πήρα λέξη παραπάνω.
    Πάντως από όσα είδα και άκουσα κοντά του,μένω έκπληκτος και είχα μάλιστα την χαρά να δω και να απολαύσω τα αγαπημένα του γεράκια.Εντυπωση μου έκανε το γεγονός ότι σε κάθε μας βόλτα για να δείξει διαφορα πράγματα, σκυλιά και γατιά ήταν συνεχώς γύρω του και μας ακολουθούσαν παντού.
    Επίσης δεν σταματά ποτέ να χαμογελά και να βρίσκει χρόνο να ασχολείται με πολλά πράγματα ταυτόχρονα.
    Του εύχομαι ειλικρινά να συνεχίσει να είναι αεικίνητος και να μπορέσει να φτάσει όπου εκείνος νομίζει.Επίσης θα χαρώ πολύ να πέσει μέσα σε ότι λέει,γιατί πραγματικά το αξίζει.Χαιρομαι που τον γνώρισα και τιμή μου να νε θεωρήσει φιλο του.
    Υ.Γ:Η εκτίμηση του προς το πρόσωπό του δασκάλου είναι απεριόριστη,επίσης εκτιμά πολύ τις γνώσεις του Φώτη Ματραλη του Βασίλη Πανακογλου και του εξαφανισμένου(Όπως λεει)Γιώργου Λαμερα.Αγαπαει πολύ το παρόν μπλογκ και όλους τους σχολιαστές του και γι αυτό πάντα το παρακολουθεί και βρίσκει τον χρόνο να γράφει σε αυτο.
    Ένας ωραίος άνθρωπος και πραγματικός Άρχοντας στην συμπεριφορά του
    Συγνώμη αν κούρασα,ήθελα όμως να τα πω γιατί νομίζω πως αξίζει να υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι και να έχουμε την χαρά να τους γνωρίζουμε.
    Καλό μήνα να έχουμε.
    Στέλιος Ι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλό μήνα εύχομαι σε όλους
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή