Και το χαμένο καλοκαίρι, φίλος που έφυγε…

Χορευτό Πηλίου. Φωτ. Γιάννης Κακανιάρης

Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), η χώρα μας θα καλύπτεται από υψηλές πιέσεις, με αποτέλεσμα την καλοκαιρία σχεδόν σε όλες τις περιοχές (μόνο το βράδυ στη ΒΔ Ελλάδα είναι πιθανό να βρέξει τοπικά). Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις με ένταση 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 31 βαθμούς. 


Αναφορικά με την προοπτική το καιρού, το Σάββατο (26/9), αναμένεται σημαντική μεταβολή με κύρια χαρακτηριστικά την εκδήλωση βροχών και καταιγίδων, οι οποίες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρές, και την επικράτηση ενισχυμένων ΝΔ ανέμων, οι οποίοι θα φθάσουν τα 8 και ίσως στο ΒΑ Αιγαίο τα 9 μποφόρ. Σημειώνεται ότι τα έντονα φαινόμενα θα αρχίσουν από τη ΒΔ Ελλάδα και στη συνέχεια θα επεκταθούν στις υπόλοιπες περιοχές. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της στις περιοχές των βροχών. 

Την Κυριακή (27/9), αναμένεται βελτίωση του καιρού σχεδόν παντού. Μόνο στη Δ-ΒΔ Ελλάδα είναι πιθανό να βρέξει τοπικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις με ένταση 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. 

Τη Δευτέρα (28/9), προβλέπεται νέος κύκλος βροχών και καταιγίδων βασικά στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Τα φαινόμενα θα αρχίσουν από τα ΒΔ και κατά τόπους θα είναι έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ 6 με 8 μποφόρ. 

Την Τρίτη (29/9), οι βροχές και οι καταιγίδες βαθμιαία θα περιοριστούν στη ΒΑ Ελλάδα και το απόγευμα θα σταματήσουν κι εκεί. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια

20 σχόλια:

  1. Χαμένο καλοκαίρι όντως, το φετινό, αλλά όπως είχε πει και ο Αλμπέρ μετά από επίσκεψη του στην Ελλάδα, μάλιστα... "Στην καρδιά του χειμώνα ανακάλυψα μέσα μου ένα ανίκητο καλοκαίρι".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προφανως αναφερεσαι στο "Καλοκαιρι"του Καμύ.Η χρηση των εποχων συμβολικη-μεταφορικη....----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητε ανωνυμε τι ειναι ενα χαμενο καλοκαιρι ?Ετσι ειναι η πολυτιμη ζωη μας Αλλοτε κερδιζουμε και αλλοτε χανουμε ωσπου στο τελος τη χανουμε και αυτη Αλλωστε ποσοι χαμενοι χειμωνες μας εχουν επισκεφθει.Και αντιστρέφοντας τον Αλμπερ.Καμυ ποσους χειμωνες εχουμε ανακαλυψει μεσα στην καρδια του καλοκαιριου!!!Με ολη μου την εκτιμηση ΑΡΓΥΡΗΣ αποΡΙΟΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο σχετικά με τη χρονική περίοδο στην οποία αναφέρονται είναι όλα... Οι γονείς μας μια καθαρά μεταπολεμική γενιά, έζησε εν πολλοίς στερημένα για να χτίσει μια άλλη ζωή για τα παιδιά της. Ούτε διακοπές τα καλοκαίρια, ούτε ταξείδια τους όμορφους χειμώνες... Όμως είμαι βαθύτατα πεπεισμένος πως είμαστε στον προθάλαμο πολύ όμορφων εξελίξεων για τούτο τον πλανήτη... "Ακόμα τούτη την Άνοιξη, τούτο το καλοκαίρι..."

      Διαγραφή
  4. Βαθύ χινόπωρο γοερό, πόσο καιρό σε καρτερώ,
    με τις πλατιές, βαριές σου στάλες
    των φύλλων άραχλοι χαμοί, των δειλινών αργοί καημοί,
    που με μεθούσατε τις άλλες...

    Τα καλοκαίρια μ᾿ έψησαν και τα λιοπύρια τα βαριά,
    κι οι ξάστεροι ουρανοί οι γαλάζοι:
    απόψε μου ποθεί η καρδιά πότε να ῾ρθεί μέσ᾿ τα κλαριά,
    ο θείος βοριάς και το χαλάζι!

    Τότε, γερτός κι εγώ ξανά, μέσ᾿ τα μουγγά τα δειλινά,
    θ᾿ αναπολώ γλυκά, -ποιος ξέρει-,
    και θα με σφάζει πιο πολύ, σαν ένα μακρινό βιολί,
    το περασμένο καλοκαίρι...

    Ναπολέων Λαπαθιώτης, «Πόθος»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου θυμίζετε την γιαγια μου που έλεγε το φθινόπωρο χινοπωρο και ειμαι σίγουρος οτι δεν είχε διαβασει Λαπαθιωτη απλά ετσι της έβγαινε.Τώρα ενα ποσοστό Γιαννιωτων λέει "ο φθινοπωρος".

      Διαγραφή
    2. Dear Jim στα Νεα Ελληνικα υπαρχει μια εννοια ,η οποια αποδιδεται και στα τρια γενη.Το γιαουρτι,η γιαουρτη ,ο γιαουρτης (ναι και αυτο).----Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Και μια που κύριε Δημήτρη αναφέρατε τον υπέροχο Ναπολέοντα Λαπαθιωτη, φέτος το καλοκαίρι που βρέθηκα στην Αθήνα για λίγες ημέρες, έκανα μια βόλτα στα Εξάρχεια και είδα για πρώτη φορά το σπίτι που έζησε. Ένα απίστευτα ωραίο νεοκλασικό κτίριο με αέτωμα, το οποίο όμως κυριολεκτικά "ρημάζει". Το μισό σπίτι δεν το βλέπεις από τις σκαλωσιές και τα πράσινα προστατευτικά (αν και δεν διέκρινα να γίνεται κάποια εργασία). Στενοχωρήθηκα που το είδα έτσι. Άδικα πάντως και τόσο άδοξα έφυγε αυτός ο ποιητής μας (Και πόσο ωραία στο ποίημα που παραθεσατε παρουσιάζει τη βροχή ως το στοιχείο που θα φέρει τη λήθη από την κάψα ενός πόθου που βίωσε το καλοκαίρι. Όμως ξέρει καλά ότι την κάψα του πόθου του βαθια μέσα του θα νοσταλγεί).
      Ως προς τα καιρικά, εδώ στη Ρόδο το σκηνικό παραμένει γλυκα καλοκαιρινο

      Διαγραφή
    4. που είναι Θάνο, το σπίτι? ωραία η σύνδεση του χαμένου καλοκαιριού με τη χαμένη γενιά του '20, όπου χαμένος ο αποχωρήσαντας, καλύτερα..
      και δω θα ήταν γλυκό το καιρικό σκηνικό, αν δεν ήταν τα εναπομείναντα πράγματα των Καρδιτσιωτών αραδιασμένα έξω και από πάνω να βρέχει, όπως προχθές και αύριο, και αν δεν ήταν το απίστευτο ντεμαράζ που έχουμε κάνει στα Τρίκαλα, για να βρεθούμε σε δυο βδομάδες, από ουραγοί πανελληνίως πρώτοι στην πανδημία..
      καλημέρα σε Όλους

      Διαγραφή
    5. Νίκο είναι στην διασταύρωση των οδών Κουντουριώτου και Οικονόμου στη δυτική πλευρά του λόφου του Στρέφη. Λίγο πιο πάνω σέ μια πλατεία υπάρχει επίσης και ένα γλυπτό στη μνήμη της Αρλετας (της τραγουδίστριας) που ζούσε και αυτή στα Εξάρχεια

      Διαγραφή
    6. σε πολλά σπίτια στα Εξάρχεια, διαβάζω, έζησε ο Λαπαθιώτης. η Αρλέτα, γνωστή εξαρχιώτισα, παρέα με τη Βελεσιώτου τα τελευταία χρόνια. και συνειρμικά θυμήθηκα τον συνονόματό σου, τον Θάνο Ανεστόπουλο, επίσης αποχωρήσαντα Σεπτέμβριο, και την έξοχη μελοποίηση του φθινοπωρινού δειλινού, του Κώστα Ουράνη.

      Διαγραφή
    7. Μεγάλη αγάπη Νίκο μου τα Διάφανα Κρίνα και η τόσο ωραία μελαγχολική φωνή του Θάνου Ανεστοπουλου. Από τα πιο αυθεντικά ροκ γκρουπ που έβγαλε αυτή η χώρα. Να'ναι καλά ή ψυχούλα του εκεί ψηλά

      Διαγραφή
  5. Δασκαλε εντρυφάτε και στους ελασσονες ποιητες .Ναπολεων Λαπαθιωτης .Τοσο, μα τοσο ιδιαιτερος..."ιδανικος αυτοχειρας" και"αναξιος εραστης"......----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο καιρός στην ιστορία, ο καιρός στη λαογραφία, ο καιρός στη λογοτεχνία, ο καιρός στην τέχνη...

      Διαγραφή
  6. Περαν ολων των αλλων,εχω διαπιστωσει οτι ο δασκαλος ακολουθει προσεκτικα και το "καιρος του σιγάν και καιρος του λαλείν"!.----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νομίζω ότι το φθινόπωρο τού ταίριαζε πολύ του Λαπαθιώτη... Ακόμα ένα ποίημά του γραμμένο το 1922...


    Τραγούδι το φθινόπωρο


    Φθινόπωρο σ’ αγάπησα, την ώρα που τα φύλλα
    πέφτουν, κι αφήνουν τα κλαριά γυμνά για το χειμώνα,

    που βιάζονται τα δειλινά, κι είναι τα ρόδα μήλα,

    – κι είναι τα βράδια μόνα…



    Και τώρα στέκω και ρωτώ: Ποια μοίρα, και ποια μπόρα,

    καθώς τραβούσα, μοναχός, το δρόμο της αβύσσου,

    παράξενα κι ανέλπιστα, να μ’ έχει φέρει, τώρα,

    ζητιάνο στην αυλή σου;



    Κι όταν το γιόμα χάνεται, κι η νύχτα κατεβαίνει,

    και σιωπηλά, σαν τα βιβλία, το φως της μέρας κλείνει,

    να’ ρχομαι πάλι, να ζητώ μιαν ησυχία χαμένη,

    σαν μιαν ελεημοσύνη!



    Φθινόπωρο σ’ αγάπησα, την ώρα που τα φύλλα
    πέφτουν, κι αφήνουν τα κλαριά, κι είναι τα βράδια μόνα
    φθινόπωρο σ’ αγάπησα – ή μην είν’ η ανατριχίλα
    του ερχόμενου χειμώνα;…

    Νίκος (φιλόλογος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σωστά αυτά που ανάφερε ο Νίκος Παππάς,και όπως φαίνεται απ'τις προβλέψεις για αύριο θα βρέξει έντονα και στα δυτ.ορεινά τις Θεσσαλίας,και έτσι πώς έχει η κατάσταση στα ορεινά της Καρδίτσας θα είναι δύσκολη η μέρα για εκει.Ευτηχως που το σύστημα της Δευτέρας δε φαίνεται τόσο εντονο(προς το παρών)τουλάχιστον για τη Θεσσαλία,και λέω ευτυχώς και για προσωπικούς μου λόγους που πρέπει να μάσω το βαμβάκι,όχι μόνο εγώ αλλά και όλη η περιοχή.Ειναι οι ημέρες τώρα που δεν σκέφτομαι καθαρά σαν καιρόφιλος.Υπομονή κάνω.
    Αλλά δυστυχώς εδώ στη γειτονιά μου τα πράγματα είναι πολύ άσχημα.Ολοκληροτική καταστροφή σε όλους τους αγρότες,κτηνοτρόφους σε ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΜΟ.Το 1994 η ίδια περίπτωση για τον καμπο της Καρδίτσας,αλλά και των Τρικάλων,εμείς εδω φύγαμε για ένα βράδυ απο το χωριό,διανηχτερέψαμε άλλοι σε συγγενείς(εμείς στα Τρίκαλα),άλλοι στα αυτοκίνητα,και άλλοι πάλι φόρτωσαν πράγματα σε πλατφόρμες απο τρακτέρ για να τα γλυτώσουν.Ευτηχως για το χωριό μου τελικά δεν συνέβη τίποτα.
    Θυμάμαι όμως τότε την άλλη μέρα μια μεγάλη πλημμύρα στην Κόρινθο,μια μεγάλη νεροποντή,και όταν προχτές με τον Ιανο ειδα πλημμύρα στην Κόρινθο(καμιά σχεση με το 1994 η πλημμύρα)σκέφτηκα αν αυτη η κακοκαιρία έμοιαζε με εκείνη το 94,αν είχε την ίδια πορεία,ιδιες συγκλίσεις κλπ.Φυσικά ούτε λόγος τότε για μεσ.κυκλωνα.
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή