Τι Καραϊβική, τι Μεσόγειος, κυκλώνες η μια κυκλώνες και η άλλη!

 


Γνωρίζουμε ότι οι τροπικοί κυκλώνες αντλούν την ενέργειά τους από τα θερμά νερά των ωκεανών και από τη λανθάνουσα θερμότητα συμπύκνωσης των υδρατμών. Στον παραπάνω χάρτη, που έχει αποτυπωθεί η πιθανή πορεία του μεσογειακού κυκλώνα ανά εικοσιτετράωρο από 17-9-2020/00:00 έως 21/9/2020/00:00UTC, παρατηρούμε ότι αυτές τις ημέρες (για την ακρίβεια πριν από 3 ημέρες) η θερμοκρασία του νερού της θάλασσας είναι κατά 2 με 4 βαθμούς υψηλότερη από την αντίστοιχη μέση θερμοκρασία της περιόδου 1982-2011. 

Πέρα από αυτό, πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι τις τελευταίες δεκαετίες η μέση θερμοκρασία των νερών της Μεσογείου παρουσιάζει σαφή ανοδική τάση. Δεν γνωρίζω πότε η Μεσόγειος θα γίνει Καραϊβική, αλλά αν δεν κάνουμε κάτι για το κλίμα, εκεί θα καταλήξουμε!

Η εξέλιξη του καιρού:

Μεσογειακός κυκλώνας (μεσογειακός στρόβιλος μέσης κλίμακας με χαρακτηριστικά τροπικού κυκλώνα) που βρίσκεται στην κεντρική Μεσόγειο κινείται ΒΑ και τις απογευματινές-βραδινές ώρες του νέου εικοσιτετραώρου (Πέμπτη) θα επηρεάσει τη Δ-ΝΔ Ελλάδα με έντονες βροχές και με πολύ ισχυρούς έως θυελλώδεις Α-ΝΑ ανέμους. 

Την Παρασκευή (18/9), στο Ν. Ιόνιο, την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, προβλέπεται σφοδρή κακοκαιρία με ισχυρές καταιγίδες που κατά τόπους θα προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα και ανέμους εντάσεως θύελλας που είναι πιθανό να δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα στη στεριά και τη θάλασσα. Λιγότερο ισχυρά θα είναι τα καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να εκδηλωθούν στην ανατολική και τη νότια Θεσσαλία καθώς και στις δυτικότερες περιοχές των Κυκλάδων. 

Η κακοκαιρία θα αρχίσει να υποχωρεί από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (19/9).

14 σχόλια:

  1. Μεσόγειος και Καραϊβική έχουν επίσης τα νερά με την καλύτερη διαύγεια στον κόσμο, σύμφωνα με καπετάνιο ιστιοπλοϊκού που έχει ταξιδέψει σχεδόν παντού. Της Μεσογείου είναι ελαφρώς πιο καθαρά και ελπίζω και οι κυκλώνες της να είναι σαφώς πιο ασθενείς από αυτούς της Καραϊβικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα. Όσα χρόνια παρακολουθώ την μέση θερμοκρασία της θάλασσας, είναι η πρώτη φορά από το 1979 που έχουμε δορυφορικές μετρήσεις, που είναι στους +5 η μέση παγκόσμια. Ηδικα το βόρειο ημισφαίριο είναι πολύ θερμότερο σε στεριά και θάλασσα συγκριτικα με προηγούμενες δεκαετίες. Αν είναι φυσικό φαινόμενο η όχι το αφήνω στην κρίση σας. https://climatereanalyzer.org/wx_frames/gfs/ds/gfs_nh-sat2_sstanom_1-day.png

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 20:00 Ελλαδος σημερα 16-9 ειδα αναμεταδοση του ανεμομετρου με μετρηση 81 χιλιομετρα/ωρα μεγιστη ταχυτητα ανεμου, απο βαπορι που βρισκοταν 140 ν.μιλια Ανατολικα της Μαλτας

    The Sailor.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΥΡΙΕ ΖΙΑΚΟΠΟΥΛΕ ΤΥΦΩΝΑΣ ΚΑΙ ΚΥΚΛΩΝΑΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΑΓΜΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είχαμε πει ότι θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι Πέμπτη πρωί για να κλειδώσουν οι περιοχές με τα εντονότερα φαινόμενα κ ότι δεν πρέπει να βιαζόμαστε.
    Τελικά με τις βραδινές ανανεώσεις κάνει μικρή τούμπα κ ο Ευρωπαίος μαζί με τον τζίφο κ δίνουν στον μεσογειακού κυκλώνα μια πιο βορειοανατολική πορεία τού(το μοντέλο icon κ το γερμανικό gem ήταν σταθερά στην εκτίμηση τους από την αρχή πέφτοντας σχεδόν σε όλα μέσα) κάνοντας αρχικά landfall πάνω από δυτική Στερεά κ ΒΔ Πελοπόννησο κ αργότερα χάνοντας τα αρχικά του χαρακτηριστικά κ ως ένα βαθύ χαμηλό ποιά να επηρεάζει κ τα νότια τμήματα της Ηπείρου κ μεγάλο μέρος τής Θεσσαλίας κ μετά ανατολική Στερεά κ υπόλοιπη Πελοπόννησο κινούμενο νότια κ εξασθενούμενο.
    Το νοτιανατολικό Αιγαίο τελικά δε δείχνει να επηρεάζεται σημαντικά όπως αρχικά φαινόταν.
    Πρέπει βέβαια για να κλειδώσουν τα στοιχεία να περιμένουμε έως τις πρωινές ώρες της Πέμπτης όπως κ να έχει αλλά θεωρώ (κ καλύτερα για για να αποφύγουμε τα χειρότερα με εκτεταμένες καταστροφές σε πολλές περιοχές) ότι η κίνηση νότια από το Ιόνιο, νότια τής Πελοποννήσου κ μετά μέσα στο Αιγαίο κινούμενο λίγο πιο βόρεια κ μετά πάλι νοτιότερα αυτού δεν είναι πλέον το επικρατέστερο σενάριο κ αυτό είναι θετικό γιατί τότε περιοχές που βρέχονται από το νότιο Ιόνιο κ το Αιγαίο θα είχαν τεράστιο πρόβλημα από την περαιτέρω ενίσχυση του κυκλώνα λόγω κ των εξαιρετικά θερμών θαλασσών τέτοια εποχή.
    Παρόλα αυτά φαίνεται να πέφτει πολύ νερό, ενώ μάλιστα σε κάποιες περιοχές οι καταιγίδες να συνδυάζονται κ με σφοδρούς κ βίαιους ανέμους.
    Προσοχή λοιπόν σε όλη την κεντρονότια χώρα αλλά τεράστια προσοχή από αύριο τη νύχτα στο κεντρικό κ το νότιο Ιόνιο την Αχαΐα την Ηλεία κ την Αιτωλοακαρνανία!
    Οι νοτιοανατολικής συνιστώσας άνεμοι πιάνουν αρκετά τις περιοχές αυτές κ μπορούν να δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα.
    Ήδη στον Πατραϊκό κόλπο έχουμε ριπές ανέμων που αγγίζουν τα οχτώ μποφόρ κ ακόμη δε ξεκινήσαμε.
    Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση κ η ΕΜΥ θα πρέπει να προχωρήσει μέσα στην ημέρα σε επικαιροποίηση του δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινόμενων ως προς τις περιοχές επικινδυνότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο Φώτη!
      Πάντως-Δασκάλου επιτρέποντος- αν κλειδώσουν τα στοιχεία όπως λες,
      δώσε μια ενημέρωση ως προς τα μελλούμενα...
      Αν και θεωρώ, πως εάν τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, πρέπει και ο Δάσκαλος
      να εκδώσει "έκτακτο"!

      Διαγραφή
    2. Ο δάσκαλος δεν εκδίδει έκτακτα δελτία γιατί η έκδοση αυτών των δελτίων είναι αρμοδιότητα της ΕΜΥ. Όταν ανακατεύονται πολλοί με το συγκεκριμένο θέμα, το αποτέλεσμα δεν είναι θετικό (Πολλές μαμές, στραβό το παιδί).

      Διαγραφή
    3. Κάτι λένε και για τα κοκόρια...! Πάντα μετρημένος, να είστε καλά!

      Διαγραφή
  6. Όπως πάντα γλαφυρός στις περιγραφές, στον σχολιασμό και στις... καιρικές προειδοποιήσεις. Ας ελπίσουμε ότι η έλευση αυτής της κακοκαιρίας θα σηματοδοτήσει το ξεκίνημα του φθινοπώρου χωρίς προβλήματα. Μακάρι μόνο να απολαύσουμε το θέαμα που μας προσφέρουν τα καιρικά φαινόμενα. Πάντως, εδώ στην Αθήνα τουλάχιστον, ο Σεπτέμβρης κυλά ευχάριστα ως εδώ, χωρίς ζέστες και με ένα σχεδόν μόνιμο δροσερό αεράκι τις τελευταίες μέρες. Καλό βράδυ σε όλους τους φίλους της παρέας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όπως βλέπω,το βόρειο Ανατολικό Αιγαίο θα μείνει εκτός παιχνιδιού. Χρειαζόμαστε βροχές, όχι όμως με αυτό τον τρόπο. Μάλλον είμαστε τυχεροί αυτή την φορά. Καλό ξημέρωμα κ προσοχή στις περιοχές που θα χτυπήσει η κακοκαιρία. Προσέχουμε για να έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Απαντήσεις
    1. Καλο.....!Και ως σημαίνον και ως σημαινόμενον.-----Π.Α.

      Διαγραφή
  9. Από κυλικος μέχρι χειλεων πολλά πελει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χριστοδουλε ταιριαζει αυτο σε ολη την πορεια του "Κλεαρχου".Απο την αρχη ολο απροοπτα .Για να δουμε τωρα προς το τελος....-Εξ αφορμης του ρηματος στελνω και εγω ενα ρητο "Πολλα τα δεινά και ουδέν δεινότερον ανθρώπου πέλει" (Σοφοκλής).-----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή