Εναλλαγές μαΐστρου και γαρμπή και στο βάθος ζέστη καλοκαιρινών προδιαγραφών!

Ανατολή στο Πήλιο. Φωτ. Γιάννης Κακανιάρης

Βαρομετρικό χαμηλό στα ΒΔ Βαλκάνια, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως την κεντρική Μεσόγειο, κινείται Α-ΒΑ. Με το πέρασμα του προαναφερθέντος μετώπου από την περιοχή μας, οι άνεμοι θα γίνουν παντού Δ-ΒΔ με ένταση ως τα 7 μποφόρ (νότια πελάγη) και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), τοπικές βροχές μικρής διάρκειας αναμένονται κυρίως στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και τις Β-ΒΑ περιοχές της χώρας. 


Το τριήμερο Τετάρτη - Παρασκευή (30/9-2/10), προβλέπεται ηλιοφάνεια σχεδόν σε όλες τις περιοχές. Το πρωί στα ηπειρωτικά αναμένονται τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 4 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από την Πέμπτη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα με τάση ανόδου από την Παρασκευή. 

Τέλος, Το Σαββατοκύριακο (3-4/10), ο καιρός γενικά θα είναι καλοκαιρινός με ηλιοφάνεια σχεδόν παντού και ζέστη.


19 σχόλια:

  1. Έτσι μπράβο,
    Να κάνουμε κανένα μπανάκι το ερχόμενο ΣΚ γιατί αυτό μια οι βροχές μια οι αέρηδες δεν.. ας έρχονται τα χαμηλά τα φθινοπωρινά αλλά να έχει και κανένα διάλειμμα για τους θαλασσόφιλους.
    Κωνσταντίνος θεσσαλονικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ετσι μπραβο!! Χαιρετιζω το σχολιο ενος....agent provocateur!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλός καιρός = εξασθενισμενος ο κορονοιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απο 4 του μηνα μεχρι και τις 7 θα εχουμε ζεστη το λεγομενο μικρο καλοκαιρακι η γαιδουροκαλοκαιρο καθε χρονο το κανει αλλα.μετα αρχιζει σοβαρη πτωση της θερμοκρασιας και οι ζεστες σχεδον εξαφανιζονται Εδω στο Ριον σημερα σφοδρη βροχοπτωση και παρα πολλοι κεραυνοι και αστραποβροντα.65mm βροχης στο παναχαικο και τη γυρω περιοχη.Απο το Σαββατο εως σημερα στοΠΑΝΑΧΑΙΚΟ 200mm βροχης .Καθολου ασχημα και το φθινοπωρο ακομα δεν ξεκινησε.Πατριωτακι Φωτη οι προβλεψει σου αριστες.και πολυ ακριβεις!!@Το δευτερο δεκαημερο του μηνα.φαινεται πολυ ενδιαφερον και πολυ πολυ δροσερο εως κρυο!!Η Αιτωλοακαρνανια δεχτηκε μεγσλες ποσοτητες βροχης και θυμησε παλιες καλες εποχες.Ο Αχελωος και ο Ευηνος.εχουν ισχυρες κατεβασιες τρεμει ο τοπος οτσν πλησιαζεις στις.οχθες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο φετινός Οκτωβρίος ομωςλένε ότι θα είναι γενικά ζεστός.. για να δούμε τι θα δουμε..

      Διαγραφή
  5. Κορινθια και παλι σταγονες.Αιτωλικο 60mm Αγρινιο 10mm!!!.Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και όλη αυτή η διαφορά μέσα σε 20 μόλις χιλιόμετρα διαφορά.
      Ακόμη πιο μεγάλη ήταν η διαφορά μεταξύ Μακρυνείας κ Αγρινίου(15 περίπου χιλιόμετρα απόσταση) με την πρώτη να μαζεύει 80mm κ η δεύτερη 10,2mm!
      Οι μεγάλες τοπικότητες της εποχής.
      Καλημέρα από το βροχερό κ σήμερα Αγρίνιο!

      Διαγραφή
  6. Ανατροφοδοτούμενες καταιγίδες επί πέντε ώρες σφυροκοπούσαν σήμερα την κεντρονότια Αιτωλοακαρνανία κ κ τη βόρειο δυτική Πελοπόννησο με αποτέλεσμα να έχουμε εκ νέου πλημμύρες κ καταστροφές σε ήδη πληγείσες περιοχές.
    Αλλά 80mm στη Γαβαλού (περίχωρα του Αγρινίου)κ άλλα 90 σχεδόν σε ορεινή Ναυπακτία.
    Από χτες βέβαια μίας κ ασχολούμαι πολύ με την περιοχή μου είχα τονίσει σε σχόλιο μου για την επικινδυνότητα σε αυτές ακριβώς τις περιοχές κ έτσι δυστυχώς κ έγινε.
    Από Τετάρτη ευτυχώς καλμάρουν ουσιαστικά τα φαινόμενα κ στα δυτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγχαρητήρια Φώτη για τις προβλέψεις σου ,ειδικά τις μακροπρόθεσμες. Λευτέρης ,Δολό

      Διαγραφή
    2. Όσο μπορώ να ερμηνεύω τα μοντέλα κ τις παραμέτρους της κάθε περιοχής θα κάνω πάντα τις εκτιμήσεις μου ακόμη κ αν εμπεριέχουν ρίσκο αρκετές φορές.
      Ευχαριστώ πολύ Λευτέρη για τα καλά σου λόγια από το όμορφο χωριό σού στα πολύ ΒΔ σύνορα μας με την Αλβανία εάν κατάλαβα καλά την περιοχή σου.

      Διαγραφή
    3. Φώτη καλησπέρα.. Παρολη τη χτεσινή μουφα σήμερα βράχηκαμε καλά. Μπορείς να μου πεις που βρήκε η ΕΜΥ τις βροχές την Παρασκευή για δυτική Ελλάδα?

      Διαγραφή
    4. Κι όμως, θα έχει βροχούλες την Παρασκευή εκεί, αλλά μόνον εκεί.

      Διαγραφή
    5. Πάντως φίλε Γιάννη άκρως φθινοπωρινό σήμερα το σκηνικό του καιρού στα ΔΒΔυτικα με αρκετές μπόρες κ έντονη ψυχρούλα κυρίως τώρα το βράδυ "τσιμπά" παρα πολύ.
      Για την Παρασκευή που αναφέρθηκες με τα τελευταία στοιχεία δεν αποκλείεται κάποιες μπόρες από τα ανοιχτά του Ιονίου να περπατήσουν λίγο πιο ανατολικά κ να επηρεάσουν το κέντροβόρειο Ιόνιο κ τα υπόλοιπα ΔΒΔυτικα.
      Αύριο νομίζω θα ξεκαθαρίσει το τοπίο,αν κ νομίζω ότι από την εικόνα του Σεπτέμβρη φέτος καιρικά πρέπει να είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι.
      Σεπτέμβριος από τα παλιά για τα μέρη μας.
      Όσο για το κύμα καύσωνα για την εποχή που διατυμπανίζουν κάποιοι μετεωρολόγοι εξαπολύοντας 35ρια κ 36ρια ορμώμενοι από τα μοντέλα κ τα ensembles που όντως αυτό δείχνουν,δε μας λένε που ακριβώς θα σημειωθούν αυτά,αν θα επηρεάσουν όλη τη χώρα,αν θα υπάρχει η ηλιοφάνεια για να επιτευχθούν αυτές οι τιμές κ αν θα συνδυαστούν με δυνατούς νοτιαδες η κ αφρικανική σκόνη-συνεφόκαμα,παράγοντες ανασταλτικοί για την μέγιστη αύξηση της θερμοκρασίας.
      Προσωπική μου άποψη ναι,θα κάνει ζέστη αρκετή κυρίως εκεί όπου θα επικρατήσει ηλιοφάνεια αλλά σε καμία περίπτωση πρωτόγνωρα πράγματα, ενώ στα δυτικά κεντρικά κ βόρεια που δείχνει περισσότερη συννεφιά οι 30 βαθμοί θα πρέπει να θεωρούνται ως ταβάνι.
      Από τα μέσα μάλιστα της επόμενης εβδομάδας ίσως αυτοί οι νοτιαδες ξαναφέρουν από Ιταλία τις φθινοπωρινές βροχές.

      Διαγραφή
  7. Άρχισαν και οι κινδυνολογούντες τίτλοι σε sites, στυλ, "έρχεται καύσωνας από ΣΚ" ή "έρχονται θερμοκρασίες ρεκόρ για τον Οκτώβριο "!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το λέει ο Καλλιάνος ότι θα έχουμε συνθήκες καύσωνα.

      Διαγραφή
  8. Πολύ δυνατή βροχη ενός 20λεπτου είχαμε στο χωριό μου χτές στις 4:00 τα ξημερώματα,έκανε τοσο θόρυβο που με είχε ξυπνήσει.Μετα είχε πιο χαλαρή.Ομως δεν τη χάρηκα και τόσο αφου η συλογή βαμβακιού πάει πισω κάποιες ημέρες,αλλά απο τις προβλέψεις που βλέπω εντάξει θα πάνε όλα καλά,και οι οποίες ζημιές δε θα επιδεινωθούν.Φωτη αυτές τα τελευταία κύματα,σαν να ειχαν βάλει στο ματι την περιοχή σου και τα περιξ εμοιαζε.Χώρια του Ιανου.
    Να πω μονο για τα mm του Γαρδικίου που αναφέρθηκα προχτές το 90αρι είναι το σωστό,ο σταθμός δεν μηδενίζεται στις 12 τα μεσάνυχτα όπως οι άλλοι σταθμοι,μηδενίζεται πιο πρίν και δεν το ήξερα.Αρα 83mm που είδα το μεσημέρι συν 10 που είδα το βράδυ 93mm.Ισως και πανω απο 100 αφου συνέχιζε να ρίχνει το μεσημέρι στο περήφανο Γαρδίκι!
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ετσι ειναι η καιρικη κουζινα και ποτε δεν με εκπλησει.Οσα χρονια παρακολουθω τον καιρο δεν υπαρχει ουτε ενας.Οκτωμβρης χωρις το λεγομενο μικρο καλοκαιρακι η γαιδουροκαλοκαιρο Οσο για τα καναλια την δουλεια τους.κανουν και πεθαινουν για νουμερα τηλεθεασης!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. https://e-meteolarissa.blogspot.com/2020/09/2020.html?m=1

    Άλλη μια ωραία εκτίμηση μακροπρόθεσμη για τον καιρό του Οκτωβρίου από τον Βασίλη Πανακογλου.
    Πατήστε οποίος ενδιαφέρεται στο λινκ από πάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τον άκουσα τον Καλλιάνο, δεν το είπε ακριβώς έτσι... Ο τίτλος του site που τον προλογίζει το λέει! Θα έχουμε ζέστη που δεν είναι στάνταρ κάθε Οκτώβρη αλλά θυμάμαι τη ζέστη ρεκόρ του 91 και τις μεγάλες για την εποχή ζέστες του 93, πρώτο πενθήμερο 94, το 99, το 2003, το 2004 με τα 33αρια 35αρια για πλάκα! Είμαι από τους απαισιόδοξους σε σχέση με την υπερθέρμανση αλλά δεν υποστηρίζω σε καμία περίπτωση τις υπερβολές! Ακραία ως προς τη διάρκεια μου φάνηκε η περυσινή ζέστη Οκτωβρίου - Νοεμβρίου και μου φαίνεται πολύ πιο φυσιολογικό σε σχέση με το παρελθόν να έρθει μια παροδική άνοδος της θερμοκρασίας στις τιμές που αναμένεται να έχουμε και μετά έλευση του φθινοπώρου με τη μεταβλητότητα του! Και ειδικά όταν από πλευράς ατμοσφαιρικης κυκλοφορίας η άνοδος αυτή συνδέεται με νοτιαδες στα ΝΑ ενός βαθέως βαρομετρικού χαμηλού από τον Ατλαντικό που θα κινηθεί αρκετά δυτικοτερα μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή