«Καζάν-καζάν» για το καλοκαίρι και το φθινόπωρο η τρέχουσα εβδομάδα!

Υψηλές πιέσεις καλύπτουν σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη, με αποτέλεσμα την ηλιοφάνεια και την επικράτηση υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών ιδιαίτερα στις κεντροδυτικές περιοχές της. Στη χώρα μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), πέρα από την ηλιοφάνεια, τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι ενισχυμένοι ΒΑ άνεμοι και οι υψηλές για το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη θερμοκρασίες ιδιαίτερα στη Δ. Ελλάδα (άνεμοι καταβάτες). 

Την Τετάρτη (16/9), προβλέπονται τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ με ένταση στα δυτικά 3 με 4 και στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. 

Την Πέμπτη (17/9), στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα πλην της Θράκης προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της. 

Την Παρασκευή (18/9), ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι σταδιακά θα γίνουν Β-ΒΔ με ένταση 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση.

16 σχόλια:

  1. Πολύ πετυχημένος τίτλος.Αυτη την εβδομάδα απ' ότι κατάλαβα ο καιρικος μπαχτσες θα έχει απ' όλα.Καλοκαιρι στην αρχή, φθινόπωρο μετέπειτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δειλά-δειλά εμφανίζονται κάποιες συννεφιές που προσπαθούν να φέρουν το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, η μέση θερμοκρασία μέχρι τώρα τον Σεπτέμβρη είναι η ίδια ακριβώς με τον Ιούλη και τον Αύγουστο! Εκ πείρας και μόνο είχαμε γράψει τέλη Αυγούστου ότι δεν επρόκειτο να δροσίσει τις πρώτες ημέρες του Σεπτέμβρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μακάρι να μας βρέξει λίγο στην Άρτα. Έχει ξεχάσει ο τόπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με τον αέρα δυνατό,για 10η συνεχή η μέρα,και ασταμάτητο μέρα και νύχτα χαρίζοντας μας δροσερές ημέρες και αρκετά ψυχρές νύχτες αλλά από την άλλη διαλύοντας κάθε πιθανότητα βροχής,ας δώσω τις δικές μου εκτιμήσεις για τον επερχόμενο χειμώνα.
    Εδώ και πολλά χρόνια για την περιοχή μου τα εχω πάει αρκετά καλά πιστεύω.
    Τα τελευταία 4 χρόνια κάνω προσπάθεια,λόγω και των ταξιδιών που κάνω σε μεγάλο ποσοστό της χώρας μας,να δω τι μπορούν να "πιάσουν" οι "κεραίες" μου.
    Εν αντιθέσει με πέρυσι που το καιρικό πανερι ήταν πολύ φτωχό για τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας,το φετινό φαίνεται να είναι γεμάτο έως πολύ γεμάτο(ανάλογα την περιοχή)και να έχει μεγάλο ενδιαφέρον από πολύ νωρίς μάλιστα.
    Την μερίδα του λέοντος φαίνεται να παίρνει η δυτική και βόρεια Ελλάδα και από κοντά να ακολουθεί η κεντρική Ελλάδα(από το ύψος της Λαμίας και πανω).
    Στο "παράπονο" δεν θα μείνουμε όμως ούτε εμείς στην ανατολική Ελλάδα μαζί με την Πελοπόννησο,αλλά λογικά ούτε οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας μας.
    Παρόλο τα πολλά ταξίδια που έκανα στην Θεσσαλία,πεδινή και ορεινή,ο κάμπος όμως με "παιδευει" ακόμη,καθώς και οι εκεί "μετεωρολογοι"μου δίνουν "χρησμους" σαν της Πυθίας...!!
    Πιστεύω πάντως ότι και εκεί όλα θα κυλήσουν όπως πρέπει.
    Πάμε λίγο να τα πούμε πιο αναλυτικά.
    Στην ΔΒΔ-Β Ελλάδα εκτός από το τελευταίο 10ημερο του μηνός που φαίνεται να χαλάει ο καιρός,το πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου πρέπει να κυλήσει ομαλά,αλλά από εκεί και μετά και όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του μηνός θα "σφίξει" απότομα και θα γίνει φθινοπωροχειμωνιατικος.
    Καλός ο Νοέμβρης τις πρώτες ημέρες,άστατος μετά και πολύ κρύος με βροχές και χιόνια στα ορεινά όσο τελειώνει ο μήνας.
    Ίδια εικόνα περίπου Δεκεμβρίος-Ιανουαριος,αλλά σαφώς πιο χειμωνιάτικο σκηνικό με πολλά φαινόμενα Και κατά περιοχή παρα πολλά.
    Ο Φεβρουαρίος αρχη-μέση και τέλος με αρκετά φαινόμενα και κρύος.
    Εκτός από λίγες μέρες του,ο Μάρτιος δείχνει να κυλα το ίδιο κρύος,υγρός και αρκετά φαινόμενα.
    Έτσι θα μπει και ο Απρίλιος,για να βελτιωθεί στην συνέχεια και πολύ περισσότερο όσο βαδίζουμε προς το τέλος του.Βροχές θα έχει και ο Μάιος.
    Πιστεύω ότι με όλα όσα ελπίζω να συμβούν σε αυτά τα τμήματα της χώρας, θα μπορέσουν να αναπληρώσουν το χαμένο έδαφος των τελευταίων ετών.Και φυσικά παρακαλώ να βγουν,γιατί μετά από Γιάννενα,Αγρίνιο,Τρίκαλα και δεν συμμαζεύεται,θα πέσει το ξύλο του αιώνα.
    Πάμε τώρα στην ανατολική Ελλάδα,σε μας.
    Ο Σεπτέμβρης δεν νομίζω ότι θα δώσει κάτι το ιδιαίτερο όσο συνεχίζει να φυσά δυνατά ο βοριάς.
    Ο Οκτώβριος,εκτός από μερικές ημέρες το 1ο 10ήμερο που ίσως έχει κάποια φαινόμενα,λογικά θα κυλήσει ομαλά νε πτώση της θερμοκρασίας προς το τέλος του μηνός.
    Ίδιο μοτίβο ο Νοέμβρης με λίγα φαινόμενα τις πρώτες ημέρες,που δείχνει να χαλάει προς το τέλος του 2ου 10ήμερου και στο τέλος του μηνός.
    Ο Δεκέμβριος,σχετικά καλός στην αρχή του,όμως από τα μέσα του μήνα θα έχουμε βροχές,κρύα και χιόνια.
    1-15 Ιανουαρίου πιο λίγα φαινόμενα αλλά κρύος σχετικά,μετά όμως βροχές και χιόνια.
    Στην αρχή και στο τέλος του, θα έχει ο Φεβρουαρίος τα καλύτερα.
    Αυτός που θα είναι η μεγάλη έκπληξη,δείχνει ότι θα είναι ο Μάρτιος,που θα είναι καθαρά χειμωνιάτικος μήνας.
    Έτσι θα μπει και ο Απρίλιος για να βελτιωθεί στην συνέχεια και να χαλάσει ξανά τι τελευταίο 10ήμερο
    Άστατος και κρύος για την εποχή θα μπει ο Μάιος,για να ζεστάνει μετά το 1ο 10ήμερο.
    Αυτά λοιπόν "έπιασαν" οι "κεραιες" του Χριστόδουλου με την πολύτιμη βοήθεια όλων των πλασμάτων της φύσης και προπαντός των απίθανων "μετεωρολογων" μου.
    Ελπίζω όλα όσα μπόρεσα να δω,να βγουν στο μεγαλύτερο ποσοστό,γιατί όχι μόνο δεν θα απολαύσω τα παρα πολλά εδέσματα που μου έχουν τάξει φίλοι του μπλογκ (Και όχι μόνο αυτοί)αλλά θα πρέπει να είναι έτοιμος για τρέξιμο,και δεν σας κρύβω ότι έχω ήδη αρχίσει...προπονήσεις...!!
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το Δελφικό μαντείο( Χριστόδουλος) λέει οτι ο χειμώνας θα εχει αρκετό ενδιαφέρον ελπίζω να ειναι αλήθεια.Εμείς οι ΔΒΔ έχουμε ταξει πλούσια δώρα στο μαντείο...

      Διαγραφή
    2. Χριστόδουλε είσαι κορυφή φίλε.
      Έκανες μία πολύ αναλυτική, κατατοπιστική κ με μεγάλο ρίσκο εκτίμηση μακράς χρονικής διάρκειας κ όντως φαίνεται ότι έχεις κάνει πολύ καλή δουλειά μελετώντας για πάρα πολύ καιρό τα σημάδια της φύσης τα μερομήνια αλλά κ τους εξαίρετους μετεωρολόγους σου.
      Εύχομαι κ ελπίζω ως δυτικό Ελλαδίτης να πέσεις διάνα!
      Αν κ από πέρσι κ μέχρι κ τον Σεπτέμβρη που έλεγες για την περιοχή μου ήδη έφτασες το 80% επιτυχίας!
      Μάλιστα ο καλοκαιρινός καιρός μάλλον όπως δείχνει θα έχει κ συνέχεια τις τελευταίες μέρες του Σεπτέμβρη κ τίς πρώτες του Οκτωβρίου οπότε γενικά το πηγές καλά.
      Φίλε Αργύρη Παναχαϊκέ βάση όλων αυτών που έχω πει ότι βλέπω από κλιματικά μοντέλα καιρού, βάση επίσης τής εξέλιξης του φαινομένου la Nina που θα έχουμε φέτος αλλά κ βάση της τεκμηριωμένης ανάλυσης που έκανε κ ο Βασίλης Πανακογλου στο μπλογκ του για το φετινό χειμώνα, αυτός φαίνεται ότι θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη χώρα μας κ κυρίως για τα δυτικά κ βόρεια που τόσο έλειψε ο χειμώνας από την περσινή χρονιά.
      Τέλος κ το AccuWeather είχε κάνει λόγο για ψυχρό κ βροχερό φθινόπωρο από τα μέσα Οκτωβρίου κ μετά.
      Όλα λοιπόν τα μακροπρόθεσμα στοιχεία συμφωνούν πάνω κάτω με αυτά που βλέπει κ ο Χριστόδουλος.
      Θυμάμαι ότι πρόπερσι που είχαμε έναν καλό κ πανελλαδικό χειμώνα με χιόνια τον Ιανουάριο έως τα πεδινά της δυτικής χώρας τής Ηπείρου κ της Μακεδονίας-Θεσσαλίας κ τότε τα μακροπρόθεσμα έβγαζαν καλό χειμώνα αλλά κ ο Χριστόδουλος τότε ως πιο νέος στο μπλογκ πίστευε ότι θα έχουμε πολλά κ ενδιαφέροντα πράγματα κ έτσι κ έγινε.
      Γιατί λοιπόν κ φέτος να μην έχουμε το ίδιο σκηνικό η κ πολύ καλύτερο από τους χειμώνες 2018-2019 κ 2016-2017??
      Όλα λοιπόν παίζονται.
      Να τονίσω ως υστερόγραφο ότι όλες οι μακροχρόνιες εκτιμήσεις καιρού δε πρέπει να παίρνονται στα σοβαρά υπόψιν για κόσμο ο οποίος κανονίζει τις δουλειές του με ακριβείς ημερομηνίες.
      Πάνω από τρεις με πέντε ημέρες η όποια πρόβλεψη μπορεί να έχει μεγάλο ποσοστό αποτυχίας ειδικά τούτη την εποχή.

      Διαγραφή
  5. Συμφωνω μαζι σου Χριστοδουλε και εγω περιμενω σπουδαια πραγματα εφετος Φωτη τι.λες εσυ.?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γοητευτικές και λάγνες οι μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις, καλύτερα να ξέραμε όμως τι θα γίνει στη νότια Ελλάδα την προσεχή Παρασκευή και το Σάββατο για να ειδοποιηθεί ο κόσμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρήστο έχεις δίκιο για την προσεχή κακοκαίρια που έρχεται αλλά ακόμη κ σήμερα οποίος βγάλει αναλυτική πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες θα φάει το κεφάλι τού.
      Κανένας σοβαρός μετεωρολόγος δε μπορεί να δώσει αυτή τη στιγμή πρόγνωση για το ποιες περιοχές κ πόσο θα επηρεαστούν από το αποκομμένο αυτό χαμηλό που δεν αποκλείεται να πάρει κ χαρακτηριστικά Medicane (μεσογειακός τροπικός κυκλώνας).
      Αυτή τη στιγμή να φανταστείς παίζουν τρία διαφορετικά σενάρια.
      Το ένα δείχνει να σκάει το σύστημα ακριβώς στο Ιόνιο κ τα δυτικά ηπειρωτικά κ να επηρεάζει κ τη βόρεια χώρα τοπικά αργότερα,το δεύτερο να κινείται λίγο πιο νότια κ να επηρεάζει κυρίως νότιο Ιόνιο Στερεά κ Πελοπόννησο κ το τρίτο να επηρεάζει κυρίως Κρήτη κ νότιο Αιγαίο.
      Οπότε με ποιά σίγουρα να βγει ο οποίος δηποτε σοβαρός μετεωρολόγος κ να μιλήσει για ένα τέτοιο αποκομμένο χαμηλό που τέτοια εποχή μπορεί να εκθέσει κόσμο κ κοσμάκη?
      Εν αναμονή άλλες 24 ώρες εκτιμώ.

      Διαγραφή
  7. Όλες αυτές τις ημέρες, μαθαίνω από φίλο μου που ζει στη Μάλτα ότι έχει ρίξει απίστευτο νερό στη μικρή νησιωτική αυτή χώρα-μετά από μάλιστα αρκετά παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας. Μάλιστα υπάρχουν και πλημμύρες και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Βλέποντας τη δορυφορική, μου φαίνεται σα να ανατροφοδείται και να βαθαίνει εκεί στη Σϋρτη. ΓΙα να δούμε πόσο βαρβάτο θα φτάσει στην Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στα Γιάννενα τις δυο μέρες φυσάει κατά περιόδους δυνατός άνεμος, ενώ τις προηγούμενες μέρες ο άνεμος ήταν μέτριας έντασης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μπαίνουν σχολιαστές που λένε για μερομήνια σε σοβαρό μπλογκ για καιρό; Θα τρελαθουμε.εντελως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σε...χρησμό που ζήτησα από την Πυθία,αντί για απάντηση έλαβα δυο δω ρα.
    Μια γκλιτσα και λίγη άσπρη σκόνη...!!
    Αμφισημες όπως πάντα οι απαντήσεις.
    Όσο αναφορά την γκλιτσα,ή προοριζομαι για...τσέλιγκας κατά τα Τζουμέρκα,ή θα πάει το ξύλο της αρκούδας,εύκολο γίνεται κατανοητό.
    Η σκόνη όμως πολύ με μπερδεύει...
    Να είναι για να "μεινω" στον δικό μου κόσμο και να μην ξανακάνω εκτιμήσεις ή μήπως θέλει να με κάνει...βοηθό της;
    Θέλει πολύ μελέτη...
    😉😂😁😎😍

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητε Νικο Λιλιοπουλε μαλλον δεν εχεις παρακολουθησει τις συχνες αναρτησεις του Χριστοδουλου.Αλλως δεν εξηγειται πώς κατακεραυνωνεις και αυτον και,εμμεσως,και τον διαχειριστη!.Πιστευω οτι εχει τη συμπαθεια της παμψηφιας των ακολούθων του μπλογκ γιαυτο ακριβως που ειναι και προκυπτει μεσα απο τα κειμενα του.Χριστοδουλε σε θελουμε!!!----Π.Α.
    Υ.γ.Ουδεμια σχεση εχω με μερομηνια, αστρολογια και....ξεματιασματα !.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόνο επιστήμη και ορθή σκέψη.αποχωρω από το σάιτ.

      Διαγραφή
    2. Τα της επιστήμης τη επιστήμη και τα της παραδόσεως τη παραδόσει!

      Διαγραφή