Ο μήνας που πέρασε και το ζεστό στο σύνολό του καλοκαίρι μας, που, όπως το συνηθίζει, κλέβει ασύστολα μέρες από το φθινόπωρο!



Πηγ'η: https://climate.copernicus.eu/climate-bulletins

18 σχόλια:

  1. Καλημέρα στους φίλους και στον κύριο Ζιακόπουλο έπειτα από αρκετό καιρό. Πράγματι, κύριε Ζιακόπουλε, η αίσθηση που έχω (νομίζω και πολλοί άλλοι εκτός από εμένα) είναι ότι το καλοκαίρι κλέβει ασύστολα μέρες από το φθινόπωρο. Νομίζω τελευταία και από την Άνοιξη (ο καύσωνας του φετινού Μαΐου ίσως το πιστοποιεί). Αν λάβουμε υπόψη ότι το φθινόπωρο κλέβει συχνά μέρες από τον χειμώνα, ενώ ο χειμώνας δεν κλέβει και πολλά από την άνοιξη, τί μένει τελικά για έναν χειμωνόφιλο; Αστειεύομαι, φυσικά, αν και νιώθω ότι η συρρίκνωση του χειμώνα είναι γεγονός στην περιοχή μας. Πάντως, το φετινό καλοκαίρι -αν και πολύ ζεστό κατά περιόδους- δεν ήταν ακραίο στη χώρα μας. Δεν είδαμε καύσωνες από προηγούμενες χρονιές και δεν έσπασαν κι άλλα θερμοκρασιακά ρεκόρ. Νομίζω πως ήταν ένα καλοκαίρι με παρατεταμένη ζέστη και λίγες ανάσες δροσιάς. Τώρα, τί είναι καλύτερο και τί χειρότερο, αυτό είναι άλλη κουβέντα. Καλό φθινόπωρο σε όλους με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και ο χειμώνας έκλεψε πέρσι μέρες από την άνοιξη, με τα χιόνια ακόμα και τον Απρίλιο και τον Μάιο. Το πρόβλημα δεν είναι αυτό, αλλά η αύξηση της βιαιότητας και της συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων ανεξαρτήτως εποχής. Ειδικά των καταιγίδων, των πλημμυρών και των πυρκαγιών.

      Διαγραφή
    2. Φυσικά και συμφωνώ με όσα λες, φίλε ανώνυμε. Και μάλιστα πιστεύω πως όλα αυτά είναι αλληλένδετα μεταξύ τους. Διαφωνώ μόνο ως προς το γεγονός ότι ο χειμώνας έκλεψε μέρες. Θα έλεγα ότι ένας ανύπαρκτος χειμώνας για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας πήρε παράταση και προσπάθησε να σώσει τα προσχήματα, αν και ο,τιδήποτε ετεροχρονισμένο στη φύση είναι γενικά προβληματικό από πολλές απόψεις. Καλημέρα σε όλη την παρέα.

      Διαγραφή
  2. Για το φίλο ανώνυμο να απαντήσω οτι δεν το αποκλείω να συμβαίνει αυτο που λέει,αλλά επειδή συμβαίνουν και ορισμένα καιρικά συμβάντα,λεω οτι δεν είμαι σίγουρος, το είχα πεί μια άλλη φορά.Αν όμως καταλάβω ή μάθω αποδεδειγμένα οτι η αντιχαλαζική προστασία αποτρέπει τη βροχή,τότε δεν την θελω πραγματικά,το λέω κι'ας εχω βαμβάκι κι'ας ζω εδω που ζω,δεν τη θελω.
    Νοσταλγώ περασμένες δεκαετίες για την καιρική συμπεριφορά που είχαμε εδώ είναι δυνατόν να θέλω αυτον τον τρόπο της αντιχαλαζικής προστασίας!Εαν μένεις εδώ γύρω και είσαι πανω απο 30 πιστεύω καταλαβαίνεις τι λεω!
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και κατι ακόμα..αλλαγές στη συμπεριφορά του καιρού απο θέμα υετού δεν υπάρχουν μόνο το Καλοκαίρι,συμβαίνει και το Χειμώνα,και αυτο οχι μόνο στη Θεσσαλία,(εκτός ανατολικής)αλλά και στη Μακεδονία και στην Ήπειρο.Το έχουν αναφέρει και φίλοι εδω απο αυτές τις περιοχές.Μονο που η Ήπειρος ευνοηται υετυκα απο τα ρεύματα εκείνα που δίνουν πολυ νερο στα Δυτ.με επίκεντρο τα Τζουμέρκα δίνοντας ετσι και πολλά νερά και στα ορεινά της δυτ.Θεσσαλίας.Δηλ.ο καιρός του γαρμπή,του ήπιου Χειμώνα.Μετα απ'αυτο και εκεί στην Ήπειρο και στα υπόλοιπα δυτ.τιποτα το χάος.
      Αρα κατι άλλο πιο γενικο συμβαίνει...πιστεύω οτι και σε άλλες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας υπάρχουν αλλαγές και το Καλοκαίρι.Αλλα τίποτα δεν αποκλείω ξαναλέω...
      Γιώργος Νομή Τρικάλων

      Διαγραφή
    2. Αλλά και κατι άλλο..εχω παρατηρήσει τα gfs την προηγούμενη μέρα της κακοκαιρίας πέφτουν μέσα για το που θα πέσει ο υετος. Στη προτελευταία περίοδο αστάθειας έδειξε και για τη Δυτ.Θεσσαλια καλές βροχές και φαινόμενα..και πράγματι καλές βροχές και στα ορεινά,πεδινά και στις πόλεις της Καλαμπάκας των Τρικάλων και στο χωριό μου είχαμε καλές και δυνατές βροχές.
      Στις περισσότερες όμως φορές και φέτος και πέρυσι,δείχνουν οτι μόλις πλησιάζουν οι βροχές εδω τη περιοχή(και οχι μόνο ξαναλέω)ανοίγει τρύπα υετικη λες και δε μας θέλει,και πράγματι αυτο συμβαίνει την επομένη,πέφτει μέσα.
      Εαν πάρουμε υπόψη αυτά που συζητάμε εδώ για την αντιχαλαζική προστασία,είναι σα να λέμε οτι τα gfs γνωρίζουν οτι το αεροπλανάκι θα ψεκάσει εδώ και έτσι δείχνουν τρύπες στις προβλέψεις εδώ στη περιοχή και αλλού.
      Δεν ξέρω..είναι ορισμένα πράγματα που με κανουν να μην είμαι σίγουρος..!
      Γιώργος Νομή Τρικάλων

      Διαγραφή
  3. Κύριε Ζιακόπουλε, θα με ενδιέφερε πολύ να είχα τη γνώμη σας για τα απανωτά παγκύπρια ρεκόρ καύσωνα τόσο σε απόλυτα μεγιστες θερμοκρασίες όσο και ως προς τις όλο και πρωιμότερες και οψιμοτερες εποχές που καταλαμβάνουν! Τον έζησα το συνεχόμενο καύσωνα της Λευκωσίας κάθε Ιούλιο και Αύγουστο από το 2005-2008, όμως αυτό που συμβαίνει στο νησί μετά το 2010 εκπλήσσει τους Κύπριους! Σύμφωνα με το Τμήμα Μετεωρολογίας Κύπρου, ειδικά για φέτος, "τα έσπασαν" οι 44 βαθμοί στα μέσα Μαΐου και τα απανωτά 45αρια του Σεπτεμβρίου! Επίσης, τον περασμένο Αύγουστο, στο σταθμό της Λευκωσίας σημειώθηκε νέο μηνιαίο ρεκόρ αριθμού ημερών με μεγιστες άνω των 40 βαθμών! Πιστεύω ότι όλο αυτό δείχνει εμμονές στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία και δεν αποκλείειται κάποιο καλοκαίρι σύντομα να έρθει ακόμα δυτικοτερα η κατάσταση και να μπει και η χώρα μας σε τέτοια φάση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αποχρώσα ένδειξη για την κλιματική αλλαγή αποτελεί η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων.

      Διαγραφή
  4. ΤοGFS θα μας τρελλανει.ειναι τελειως αναξιοπιστο ουαι και αλλοιμονο οποιος.δωσει βαση στα στοιχεια που παραθετει Τοσοι καλοπληρομενοι.εργαζονται εκει εννοειται μεγαλα κεφαλια Τι στην ευχη κανουν?Εμφανιζουν υφεσεις απο το.πουθενα που ως δια.μαγειας εξαφανιζωνται για να εμφανιστουν μετα απο 2 με 3 ημερες παλι Εχει ξεκινησει νσ δινει βροχες στη χωρα απο τις 2 του μηνα και λιγο λιγο δινει μεχρι τις23 του μηνα ξηρασια Αλλη προβλεψη το πρωι σλλη το μεσημερι και αλλη το βραδυ Ε καποτε θα βρεξει με κουρασε και το βαρεθηκα Ο φιλος μου ο Χριστοδουλος και το πατριωτακι μου ο Φωτης.εχουν εγκυροτατες προβλεψεις.και προγνωσεις Μπραβο τους γιατι βλεπουν και αισθανονται αυτα που τα.μηχανηματα.δεν παιρνουν μυρωδιαΤελος ο δασκαλος εχει εκπληκτικη μορφωση που μας τι χαριζει απλοχερα ενω οι προγνωσεις του εχουν εντυπωσιακη ακριβεια .Καληνυχτα σε ολουε τους φιλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κ ζιακοπουλε,θα ήθελα να σας ρωτήσω για τα μελτέμια του Σεπτέμβρη.Ειναι συνηθισμένο φαινόμενο,η παρατηρηται τα τελευταία χρόνια περισσότερο; Πριν 20 χρόνια που πήγαινα σχολείο θυμάμαι ότι Σεπτέμβρη είχαμε άπνοια, πολλές λιακάδες βέβαια κ κάποιες βροχερές ημέρες.Ο Πατέρας μου πάντως μου έχει πει πολλές φορές, ότι τα τελευταία 20 χρόνια έχει αλλάξει εντελώς ο καιρός στο νησί. Καλό ξημέρωμα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σύνθετο ερώτημα, Αντώνη.
      Χωρίς εμπεριστατωμένη έρευνα δεν μπορεί να απαντηθεί.

      Διαγραφή
  6. Ευχαριστώ πολύ τους φίλους Αργύρη και Στέλιο για τα καλά τους λόγια μόνο που εγώ δεν κάνω προβλέψεις,απλές εκτιμήσεις προσπαθώ να δώσω μέσω όλων αυτών που καθημερινά συναντώ στην φύση και που έχω την χαρά να μπορώ να την γεύομαι.
    Χαίρομαι πολύ όταν πέφτω μέσα σε αυτές μου τις εκτιμήσεις,ειδικά όταν πρόκειται για βροχές ή χιόνια και στεναχωριέμαι ακόμη περισσότερο όταν αυτές αφορούν ανομβριες και δυστυχώς επιβεβαιώνονται ξανά.
    Προσπαθώ να ερμηνεύσω όλα τα σημάδια από έμψυχα η άψυχα σώματα και φυσικά να δω τι μπορώ να "πιάσω" με τις δικές μου "κεραίες".
    Για την περιοχή μου έχω γίνει εξπέρ,προσπαθώ λόγω των ταξιδιών που κάνω,να ανεβάσω το ποσοστό των εκτιμήσεων για άλλες περιοχές της χώρας.Θα δω τι ψάρια θα πιάσω.
    Επειδή μιλώ με πολλούς φίλους του μπλογκ ιδιωτικά,οι περισσότεροι με έπαιρναν τηλέφωνο για να κάνω "μαγικα" για την δική τους περιοχή, φίλοι μου,δεν ξέρω να κάνω τέτοια πράγματα,λίγη πλάκα έκανα έτσι για σπάσω το βαρύ κλίμα(λόγω ανομβρίας και μονοτονιας).
    Εάν ήξερα από τέτοια θα μπορούσα άνετα να βοηθήσω πολλούς συνανθρώπους μας που το έχουν άμεσα ανάγκη.
    Και εμένα με στεναχωρεί αφάνταστα αυτή η καιρικά απραξία,αλλά δυστυχώς δεν είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε κάτι.
    Θέλω να πιστεύω ότι όλα όσα έχω δει έως τώρα θα βγουν σε μεγάλο ποσοστό και θα αλλάξει άρδην ο καιρός με τα ΔΒΔ να παίρνουν την μερίδα του λέοντος.Λογω τρυγου ο χρόνος μου είναι ελάχιστος,βρίσκοντας όμως την πρώτη ευκαιρία θα γράψω τις δικές μου εκτιμήσεις για τον επερχόμενο χειμώνα.
    Φίλε Στέλιο,θα χαρώ πολύ να σε δω από κοντά και να συζητήσουμε πολλά και διάφορα.Το μόνο πρόβλημα είναι ο μεζές και το κρασί,μου φαίνεται ότι θα αποκτήσω...κοιλιακούς...!!!
    Από την άλλη έχω και τον Δημήτρη τον Νακο που θέλει να με κάνει...τσελιγκα...έμπλεξα και πως θα ξεμπλέξω.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα ξεμπλεξεις μόνο αν χιονίσει ικανοποιητικά το χειμώνα στα Γιάννενα αλλιώς θα εχεις κυρώσεις.

      Διαγραφή
  7. Aπό το κακό στο χειρότερο πάμε.
    Κ.Ζιακόπουλε υπάρχει σχηματισμός του Λα Νίνια το τελευταίο διάστημα;
    Ι.Σταύρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι προς τα εκεί πάμε, αλλά όχι κάτι σημαντικό από πλευράς έντασης.

      Διαγραφή
  8. Τι επιπτωσεις εχει το λα Νινια στον καιρο της ΕΛΛΑΔΑΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το φαινόμενο la Nina κρυώνει τα νερά του κεντροανατολικού Ειρηνικού ωκεανού με τη βοήθεια των ανατολικών ανέμων.
      Ακριβώς το αντίθετο με θέρμανση των νερών κ ροή θερμών δυτικών ανέμων συμβαίνει στο φαινόμενο el nino όπου είχαμε πέρσι αλλά κ παλαιότερα.
      Οι επιπτώσεις των φαινομένων αυτών απασχολούν περισσότερο Αμερική Ασία κ έπειτα την Ευρώπη.
      Στην περίπτωση el nino οι χειμώνες σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πιο ήπιοι ενώ με la Nina το αντίθετο.
      Παρόλα αυτά για τον καιρό στη χώρα μας κάνεις δε μπορεί να απαντήσει με επιστημονικά στοιχεία αν επηρεάζετε η όχι.
      Αυτό που εγώ έχω ξανά γράψει κ θα το ξανά γράψω σαν δική μου κ μόνο παρατήρηση είναι ότι τους πρόσφατους δυνατούς χειμώνες με χιόνια έως τα πεδινά κ με υετό άκρως ικανοποιητικό τίς χρονιές 2011-2012,2012-2013(πολύ καλός κ γεμάτος χειμώνας πιο πολύ για την Πίνδο)κ 2016-2017(χιόνισε τρεις φορές ακόμη κ σε πεδινά της δυτικής Ελλάδας!!) είχαμε la Nina.
      Αντίθετα με el nino τα πράγματα ήταν αρκετά πιο ήπια κ θερμά αλλά κ πάλι η κατάσταση είναι μπερδεμένη.
      Αυτό που θυμάμαι είναι ότι με το la Nina επηρεάζεται με ισχυρή βαρυχειμωνιά ο Καναδάς (είχα τον αδερφό μου εκεί για αρκετά χρόνια)κ παράλληλα κ στη χώρα μας έβγαζε καλό κ κλασικό χειμώνα.
      Το φαινόμενο μέχρι στιγμής είναι σχετικά εξασθενημένο αλλά τους επόμενους μήνες κ μέχρι τον Φεβρουάριο δεν αποκλείεται να ενισχυθεί.
      Πάντως το ξανά τονίζω ότι επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη για τυχόν επιρροή των la Nina κ el nino για τη χώρα μας δεν υπάρχει.
      Όλα τα παραπάνω που ανέφερα όμως νομίζω ότι κρατούν μία νότα αισιοδοξίας.
      Ευχαριστώ πολύ φίλε Αργύρη Παναχαϊκέ για τα καλά σου λόγια.

      Διαγραφή