Σκέψεις επί του σαββατιάτικου καιρού

Όπως ανέφερα σε προηγούμενη ανάρτησή μου, στην περίπτωση του μεσογειακού κυκλώνα που επηρέασε τη χώρα μας από 17 έως 19/9/2020 τα μοντέλα, σχεδόν όλα, υπερτίμησαν τον υετό του συγκεκριμένου συστήματος στη Δ-ΝΔ Ελλάδα και πολύ περισσότερο στην Αττική και υποεκτίμησαν τον υετό σε περιοχές της κεντρικής Ελλάδας και της Κρήτης. Ένα ερώτημα που εγείρεται είναι αν θα μπορούσαν οι Μετεωρολόγοι - Προγνώστες να διόρθωναν τα αποτελέσματα των μοντέλων, δηλαδή να πρόσθεταν αξία στις αυτοματοποιημένες αντικειμενικές προγνώσεις που έβλεπαν στην οθόνη του υπολογιστή τους. Το ερώτημα αυτό δεν εξαντλείται βέβαια στην περίπτωση του κυκλώνα, αλλά τίθεται σε κάθε πρόγνωση καιρού, δεδομένου ότι υπάρχει, και θα υπάρχει για πολλά ακόμα χρόνια, το «προγνωστικό έλλειμμα» που δημιουργούν οι ατέλειες της αριθμητικής πρόγνωσης καιρού. Η γνώμη μου είναι ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με την πρόγνωση του καιρού μπορούν να το επιτύχουν μόνο αν διαθέτουν βαθιά επιστημονική γνώση και εμπειρία. Βέβαια, η προσπάθεια δεν είναι καθόλου εύκολη. Ας το δούμε αυτό στην επικείμενη σαββατιάτικη κακοκαιρία. 


Η αλήθεια είναι ότι το μεγάλο ατμοσφαιρικό κύμα δεν «μπαίνει» βαθιά στη Μεσόγειο και το επιφανειακό χαμηλό (ύφεση) που πηδαλιουχείται από αυτό δεν κατεβαίνει νοτιότερα από τη Β. Ιταλία - Β. Αδριατική. Όμως, το ψυχρό μέτωπο της ύφεσης εκτείνεται ως την Τυνησία και είναι οργανωμένο, δηλαδή δεν είναι από εκείνα που θα περάσει με δυσκολία στις ανατολικά της Πίνδου περιοχές. Σε κάθε περίπτωση, το μέτωπο θα κινηθεί Α-ΒΑ, όπως καθορίζεται από το μέγιστο του πολικού αεροχειμάρρου που είναι προσανατολισμένο κατά τον άξονα Ν. Ιόνιο – Θρακικό.

Ο υετός των μοντέλων στη Δ. Ελλάδα είναι ρεαλιστικός, χωρίς να αποκλείονται ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες στις ΒΔ περιοχές λόγω της ορογραφίας, η οποία δεν απεικονίζεται στις πραγματικές διαστάσεις της στα μοντέλα. Ρεαλιστικός φαίνεται και ο υετός στη ΒΑ Ελλάδα, η οποία δεν βρίσκεται στην ομβροσκιά που δημιουργεί το ΝΔ ρεύμα. Αίνιγμα αποτελεί ο υετός στις δυτικές και κεντρικές περιοχές της Μακεδονίας, στη Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά. Πιστεύω, όμως, ότι το ντεζαβαντάζ της ορογραφίας (ομβροσκιά), ως ένα βαθμό, θα καλυφθεί από την έκλυση της δυνητικής αστάθειας που θα προκαλέσει το πέρασμα του μετώπου από αυτές τις περιοχές (η δυνητική αστάθεια αυτή την εποχή είναι μεγάλη λόγω των πολύ θερμών και υγρών αερίων μαζών που λιμνάζουν στα κατώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας). Συνοψίζοντας, θα έλεγα ότι σε τοπικό επίπεδο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων υπάρχει και για τις προαναφερθείσες ανατολικά της Πίνδου περιοχές.

Αναφορικά με την ένταση των Δ-ΝΔ ανέμων, η μη ύπαρξη ισχυρού αντικυκλώνα στην Τουρκία είναι ο λόγος που τα μοντέλα δεν δίνουν μεγάλες εντάσεις. Πιστεύω όμως ότι χρειάζεται προσοχή τόσο στη θάλασσα όσο και στη στεριά. Αυτό ισχύει περισσότερο για τις περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου οι δυτικών διευθύνσεων άνεμοι ενισχύονται λόγω καναλισμού.

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου

22 σχόλια:

  1. Ξεκίνησε η βροχή στα Γιάννενα... να δουμε ποσα χιλιοστά θα δώσει μέχρι αύριο το βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχετε δίκιο σε όσα λέτε δάσκαλε κ το πιο καλό απ' όλα είναι πώς όσα γράφετε είναι εντελώς κατανοητά ακόμη κ σε κόσμο που δεν "σκαμπάζει" αρκετά από μετεωρολογία.
    Βάση των όσων παραθέσατε παραπάνω κ επειδή το αυριανό σύστημα όπως κ το αμέσως επόμενο είναι "δυτικά" βαρομετρικά πάνω στα οποία ρίχνω πολύ μελέτη καθώς επηρεάζουν άμεσα την περιοχή μου(απλός ερασιτέχνης βέβαια κ όχι επιστήμων που προσπαθεί στον ελεύθερο χρόνο του να διαβάζει όσο πιο πολλά μπορεί για τον καιρό), έχω να πω ότι είναι η πρώτη φορά στη νέα σεζόν φέτος που έχουμε κάθοδο του πολικού αεροχειμάρρου(Jetstream)(για όσους δεν ξέρουν ταχέως κινούμενο ρεύμα ισχυρών πάντα δυτικών ανέμων που κινούνται σε πολύ μεγάλα υψόμετρα στη ζώνη της τροπόπαυσης κ επηρεάζουν σημαντικά τον καιρό από όπου περνούν)στην περίπτωση μας κ θα μας επηρεάσει κ στις δύο διαδοχικές υφέσεις που έρχονται με τον ίδιο τρόπο.
    Στην ουσία μιλάμε για ένα "γλύψιμο" τής τεράστιας ατμοσφαιρικής διαταραχής από την κεντρική Ευρώπη που κινείται ανατολικά κ μετά βορειοανατολικά με σταθερά αργό όμως ρυθμό, επηρεάζοντας μας τα ψύχρα μέτωπα αυτών των υφέσεων,πράγμα που σημαίνει η σχετική σύντομη διάρκεια των φαινομένων κ στις δύο περιπτώσεις.
    Τα ΔΒΔυτικα λόγω του συνεχούς ΔΝΔυτικού ανέμου θα επηρεάζονται με τοπικά φαινόμενα εκτός της διάρκειας του ψυχρού μετώπου κ σε άλλες ώρες της ημέρας μέχρι την Τρίτη με διάσπαρτες μπόρες κυρίως κοντά στην Πίνδο.
    Οι ισχυροί ΝΔ άνεμοι που όντως έχουν υποτιμηθεί από τα μοντέλα (δε βγάζουν πάνω από 6 με 7 μποφόρ) σίγουρα θα ξεπεράσουν τα 70 με 90 χιλιόμετρα ανά ώρα κυρίως σε περιοχές της Πίνδου κ όπου υπάρχει καναλισμός(π.χ. Κορινθιακός) κ απαιτείται μέγιστη προσοχή.
    Στον υετό που αναφέρεστε συμφωνώ ότι τα μοντέλα είναι ρεαλιστικά κ ότι σίγουρα περιοχές ορεινές ημιορεινές τής δυτικής Ελλάδας ευάλωτες στον ΝΔ άνεμο καθώς φράζουν τα υετοφόρα κ γεμάτα υγρασία νέφη στις κορυφογραμμές,θα πάρουν πολύ παραπάνω από τα 50 με 60mm που τάζουν τα μοντέλα.
    Επίσης πλην τής δυτικής Θεσσαλίας που σίγουρα θα πάρει καλό νερό με το πέρασμα του ψυχρού μετώπου, όσο κ αν τα ανατολικά ηπειρώτικα δεν ευνοούνται από τον θυελλώδη ΝΔ άνεμο κ ακόμη των δυσκολιών που θα βρουν τα φαινόμενα στην Πίνδο,νομίζω ότι τοπικά θα υπάρξουν κάποιες καταιγίδες κ εκεί,με τα μοντέλα να υποτιμούν αρκετά τον υετό (μέχρι μηδενικό δείχνουν).
    Οι ώρες που θα περάσει το σύστημα (προμεσημβρινές)κ η αυξημένη αστάθεια μαζί με την υγρασία κ τη ζέστη των εκεί περιοχών βάση προϊστορίας έχει δείξει ότι όλο κ κάτι βγάζει.
    Η Κυριακή κ πάλι είναι μέρα ΔΒΔυτικης χώρας λόγω ανέμων έστω κ αν δε θα υπάρχει κάποιο σύστημα στην περιοχή μας, ενώ κ η Δευτέρα θα είναι μια πανομοιότυπη μέρα με την αυριανή.
    Προσοχή λοιπόν ειδικά εκεί όπου ξανά είχαμε ζημιές,κ εμείς οι πιο δυτικό βόρειοι ας απολαύσουμε κ πάλι τη δύναμη της φύσης.
    Έτσι κ αλλιώς όλα δείχνουν όπως είχαμε αναφέρει από καιρό, ότι ο Οκτώβριος θα μπει με αρκετά καλές καιρικές συνθήκες.
    Μετά... βλέπουμε.
    Καλό ΣΚ σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η κατάσταση στην Αιτωλοακαρνανία αρχίζει κ σοβαρεύει καθώς μετά κ την σημερινή κακοκαιρία δύο δήμοι του νομού κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω πλημμυρών κ υλικών καταστροφών, ενώ η προσοχή εστιάζεται στον νέο κύκλο ισχυρών καταιγίδων του διημέρου Δευτέρα Τρίτη για τις ίδιες περιοχές.
      Απίστευτες ποσότητες νερού όπως αναμένονταν άλλωστε έπεσαν σε ορεινές κ ημιορεινές περιοχές της δυτικής Πίνδου.
      Όσο για τα ανατολικά ηπειρωτικά τελικά τα φαινόμενα κατάφεραν να περάσουν την Πίνδο κ έδωσαν πολύ νερό σε Φωκίδα Ευρυτανία κ Φθιώτιδα όπως ανέφερε κ ο Δημήτρης, ενώ έβρεξε δυνατά κ σε περιοχές της δυτικής Βοιωτίας πέριξ του Παρνασσού.
      Όμως οι υπόλοιποι παράμετροι που είχαμε αναφέρει δεν έφτασαν έτσι ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες αστάθειας κ στην υπόλοιπη Βοιωτία κ την Αττική,με αποτέλεσμα να μείνουν στη "στέγνα" οι εκεί περιοχές.
      Είπαμε...με την Αττική ποτέ δε μπορείς να είσαι βέβαιος.

      Διαγραφή
  3. Πολύ ωραία ανάλυση για μια ακόμη φορά από τον δάσκαλο που με ακρίβεια έθεσε τα πράγματα στην σωστή τους βάση.
    Πιστεύω ότι η διεύθυνση των ανέμων θα παίξουν μεγάλο ρόλο σε πολλές περιοχές της χώρας στο αν δεχτούν ή όχι μεγάλα ποσοστά υετου και δη για την περιοχή μου εάν παραμείνουν ως έχουν τώρα από ΔΝΔ διεύθυνση,τίποτα δεν αποκλείεται.
    Αυτοί οι ΔΝΔ άνεμοι ήταν που κράτησαν πιο χαμηλά λίγο την θερμοκρασία στα υψώματα,καθώς στον κάμπο έπνεαν ΝΔ και δρούσαν ως καταβατες,με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να ξεπεράσει και τους 32 βαθμούς σε αρκετές περιοχές της Βοιωτίας.
    Η υγρασία όμως γενικά ήταν πολύ αυξημένη και η ημέρα κύλησε άκρως καλοκαιρινή.
    Ελπίζω να μην έχουμε ξανά ζημιές σε καλλιέργειες και καταστροφές σε όμορφα τοπία όπως τα υπέροχα βουνά της Αργιθεας,αλλά φυσικά να μην έχουμε απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.
    Καλό βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα αποτολμησω εναν παραλληλισμό,τηρουμένων παντοτε των αναλογιών .Καλα και χρησιμα ειναι τα ιατρικα πρωτοκολλα,αλλα τον τελευταιο λογο τον εχει ο αριστα κατηρτισμενος και εμπειρος γιατρος.-----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ζητώ συγνώμη,έκανα λάθος στο προηγούμενο σχόλιό μου,έγραψα για πλημμύρα στην Κόρινθο το 1994,ενω αυτή έγινε το 1997,που ξανά τότε είχαμε πλημμυρίσει εδω.
    Απο παλιοτερα χρόνια θυμάμαι γεγονοτα,εικόνες αλλά δεν θυμάμαι καθόλου ακριβεις χρονολογίες το χω ξαναπεί,και ετσι μπερδεύτηκα σ'αυτή τη περίπτωση.Και ηταν τότε το 97 που διανυχτερέυσαμε για ενα βράδυ σε συγγενικο σπίτι στα Τρίκαλα και οχι το 94 που πλημμύρισε ο κάμπος της Καρδίτσας.
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επειδή υπάρχει και η άλλη κριτική πλευρά όσο ανιαρή και αν είναι, ήδη πριν τις δέκα το πρωί και με υποπνεοντες νοτίους ανέμους περιοχές της βόρειας Κρήτης είναι στους 34 βαθμούς. Και βλέπουμε μεχρι το μεσημερι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το αίνιγμα λύθηκε. Η ευρυτανια,η φθιωτιδα και η Φωκίδα δέχθηκαν σημαντικά ύψη βροχής με μεγάλες ραγδαιότατες.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Απόλυτα επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση του κ. Ζιακόπουλου για τη μεγάλη ένταση των ανέμων, αφού εκτός από πολύ κύμα στον Σαρωνικό, είχαμε και πυρκαγιά με νοτιά στον Καρέα. Ήταν και πολύ υψηλές, βέβαια, οι θερμοκρασίες, που έφτασαν τους 39 βαθμούς στα Χανιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ψοφια η κακοκαιρία στην Μακεδονία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Παναχαικο σημερα 120 mm και στα 1550m 8 βαθμοι κελσιου Ο χειμωνας κλεινει το ματι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Παναχαικο σημερα 120 mm και στα 1550m 8 βαθμοι κελσιου Ο χειμωνας κλεινει το ματι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Στα 55,8 mm βροχής είμαστε μέχρι αυτη την ώρα και φαίνεται οτι εδω θα σταματήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Λυσομανάει αυτην την ώρα ο ΝΔος άνεμος έξω.Πολυ ισχυρός!Καλο αυτό να στεγνώσει λίγο ο τόπος,να αρχίσουμε να μαζεύουμε τα βαμβάκια.Δυο καταιγίδες επηρέασαν το χωριό μου σήμερα και τον καμπο γενικότερα.Εκτος απο τη βροχη και τους κεραυνούς ειχαν και αποτομους ΝΔκους ανεμους,είχαμε δυνατά ανεμοβρόχια!
    Στα ορεινά πιο καλές βροχές όπως ηταν αναμενόμενο,90μμ έγραψε στο Γαρδίκι.
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μεσημέρι ο σταθμός του Γαρδικίου έγραφε πάνω από 80μμ και έριχνε ακόμα..τώρα που το κοίταξα γράφει 10μμ βροχής.Τι έγινε,πιο είναι το πραγματικό ποσό..δε μπορεί να έβρεξε στα Τρίκαλα περισσότερο απο το Γαρδίκι..!
      Γιώργος Νομή Τρικάλων

      Διαγραφή
  14. Εμεις εδω στην Κορινθια,ιδιαιτερα στη Δυτικη,το εχουμε εμπεδωσει.Οταν επικρατουν μετεοσυνθηκες σαν τις σημερινες,πολυ κοντα μας πνιγονται και εμεις παιρνουμε σταγονες.Ετσι εγινε και σημερα στην κυριολεξια.Ειμαστε αραγε τυχεροι ή ατυχοι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Με τον άνεμο δυνατό και από ΝΔ διευθύνσεις δεν υπήρχε περίπτωση να ρίξει βροχή στην περιοχή μου και έτσι το μόνο που έκανε ήταν μια 5λεπτη μπόρα στις 13 το μεσημέρι όταν και έκοψε για λιγο να φυσά,για να συνεχίσει σφοδρός ο άνεμος όλη νύχτα.
    Όπως έχω ξαναγράψει πολλές φορές ο ΝΔ άνεμος είναι και ο μόνος που δεν ευννοει την περιοχή μου.
    Απεναντίας όμως τα πολύ δυτικά τμήματα της Βοιωτίας δέχονται νερό πέριξ του Παρνασσού και στα σύνορα Φωκίδας και Φθιώτιδας.
    Ζέστη αρκετή την ημέρα και αρκετή ψύχρα την νύχτα λόγω ανέμου.
    Δεν ξέρω αν όντως ισχύει αυτό το 39αρι που έγραψε ο ανώνυμος φίλος,είναι όμως εντυπωσιακό.
    Ο τρυγος συνεχίζεται με αμείωτη ένταση όπως και το μάζεμα του βαμβακιού.
    Εχθές είχα ξανά την ευκαιρία να να τα πω από κοντά με τον πατριώτη μου τον Στέλιο αφού ήταν στο πατητήρι μου για το κρασί του χειμώνα.
    Τις εντυπώσεις ας τις πει ο ίδιος μόνο να προσέξει γιατί έχει ήδη κίτρινη κάρτα...!!
    Καλημέρα σε όλους σας από την όμορφη κοιλάδα των Μουσων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Για άλλη μια φορά ο δάσκαλος μας παρέδωσε μάθημα!σε ευχαριστούμε κύριε Ζιακοπουλε.στην περιοχή μου Αίγιο χτες έβρεξε καλά για κανά τρίωρο και έπειτα επικράτησε πολύ ισχυρός νδκος μέχρι τα ξημερώματα.αναμενουμε τον επόμενο κύκλο από απόψε.Χρηστος Αίγιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το καλοκαιράκι συνεχίζεται Μυτιλήνη,προς το παρόν μεγάλη ξηρασία,διψασανε πια πολύ τα δέντρα κ γενικά όλη φύση.Εχθες είχαμε τρελό νότια κ το μόνο που κατάφερε ήταν να δημιουργήσει ένα απίστευτο κ ενοχλητικό κοκτέιλ σκόνης.Μακαρι το ξημέρωμα της τρίτης να μας έρθουν οι πολυπόθητες βροχές.Καλο υπόλοιπο Κυριακής στον δάσκαλο κ σε όλους τους φίλους του μπλογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ο φίλος ανώνυμος από Κορινθία έχει απόλυτο δίκιο.Εγω θα προσθέσω ότι με ΔΝΔ άνεμο από νερά τίποτα.Αρα είμαστε μάλλον άτυχοι.Μονο ο ΑΝΑ άνεμος είναι ο βροχερός καιρός για εμάς.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μια απ'τα ίδια κ αύριο στον καιρό.
    Ψίχουλα στα ανατολικά ενώ κ τα βόρεια πλην της δυτικής Μακεδονίας δε δείχνουν να έχουν κάτι ιδιαίτερο.
    Όμως στα δυτικά κ κυρίως στη δυτική Στερεά κ τη δυτική Πελοπόννησο θέλει πολύ μεγάλη προσοχή καθ' όλο το 24ωρο καθώς εκεί όπου είχαμε προβλήματα να μη δωθεί η χαριστική βολή.
    Καλή απόλαυση κ καλή εβδομάδα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αγαπητε Δημητρη κανεις λαθος. Δεν ειμαστε ατυχοι.Ειμαστε ατυχεστατοι!!Ο ΔΝΔ σταματα περιπου στο Διακοφτο. Μετα...πάπαλα !.Ο φιλος Χριστοδουλος εχει μονο εναν καιρο ενάντιο (άνομβρο).Εμεις τους εχουμε ολους,πλην ενός .Αυτον που αναφερει ο Δημητρης.Στη ντοπιολαλιά της Δυτικης Κορινθιας καλειται "Αναπλαίος" (απο το Ανάπλι).----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή