Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας η Δ-ΝΔ Ελλάδα

Πηγή:https://en.sat24.com

Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό με ορισμένα χαρακτηριστικά τροπικού κυκλώνα κατευθύνεται προς το Ν. Ιόνιο και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) θα προκαλέσει έντονη κακοκαιρία βασικά στη Δ-ΝΔ Ελλάδα (Ν. Ιόνιο, Δ. Στερεά και Δ-ΒΔ Πελοπόννησο). Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας αυτής θα είναι οι ισχυρές καταιγίδες που είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα και οι άνεμοι, οι οποίοι, φθάνοντας σε ένταση τη θύελλα (10 μποφόρ), θα δημιουργήσουν προβλήματα τόσο στη θάλασσα όσο και στη στεριά. 

Σε δεύτερο βαθμό επικινδυνότητας από τα καιρικά φαινόμενα θα βρίσκονται οι υπόλοιπες περιοχές της Στερεάς και της Πελοποννήσου, οι νοτιότερες περιοχές της Ηπείρου και οι ανατολικές και νότιες περιοχές της Θεσσαλίας. 

Το Σάββατο (19/9), αρχικά θα συνεχιστούν οι ίδιες καιρικές συνθήκες, αλλά σταδιακά τα φαινόμενα θα περιοριστούν στις νοτιότερες περιοχές. Οι άνεμοι βαθμιαία θα εξασθενήσουν. 

Την Κυριακή (20/9), παροδικές βροχές και τοπικές καταιγίδες προβλέπονται στην Α-ΝΑ Πελοπόννησο και την Κρήτη κυρίως τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ 6 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Τη Δευτέρα και την Τρίτη (21-22/9), αναμένεται ηλιοφάνεια σχεδόν σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ στα δυτικά 3 με 4 και στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ με τάση εξασθένησης. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. 


14 σχόλια:

  1. Η σωστή πρόγνωση στην ώρα τής!
    Καλησπέρα από το ήδη βροχερό κ με αέρα Αγρίνιο με πολύ κλειστό κ μουντό ουρανό!
    Ήδη από τις δορυφορικές φαίνονται συμπλέγματα ισχυρών καταιγίδων να απασχολούν το κεντρικό και νότιο Ιόνιο καθώς ο μεσογειακός κυκλώνας με ορατό κ μεγάλο πια μάτι μένει στάσιμος στο Ιόνιο καθώς του αρέσουν τα θερμά νερά του πελάγους κ ενισχύεται σταθερά με την βαρομετρική πίεση στο κέντρο του να έχει πέσει ήδη στα 992hPa κ να συνεχίζει την απότομη περαιτέρω πτώση τού.
    Μάλιστα γύρω από το κέντρο τού έχουμε έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα κ απίστευτες ριπές ανέμων που ενισχύονται ώρα με την ώρα.
    Για την ανατολική Στερεά κ Εύβοια τελικά νομίζω ότι μένουν απέξω στα ακραία φαινόμενα που εξέδωσαν οι επίσημοι φορείς από χθές αλλά παρόλα αυτά αύριο κ κυρίως το Σάββατο με τη βοήθεια των ΒΑ ανέμων κ το δυναμικό του συστήματος κινούμενο νότια θα πρέπει να προκαλέσει καλές κ ποτιστικές βροχές.
    Ξανά τονίζω ότι από σήμερα το βράδυ κ μέχρι το Σάββατο το πρωί από Λευκάδα κ νοτιότερα στα νησιά,στην παράκτια Αιτωλοακαρνανία κ στη ΔΒΔ Πελοπόννησο κ τον Πατραϊκό θέλει τεράστια προσοχή κ από πλευράς υετού (πολλά μοντέλα δίνουν τοπικά έως κ 200mm βροχής το επόμενο διήμερο)κ κυρίως από πλευράς ανέμων που αν επιβεβαιωθούν ακόμη κ οι τελευταίες ανανεώσεις οι ριπές αυτών τρομάζουν.
    Τα σχολεία ήδη στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δε θα λειτουργήσουν αύριο κ καλό θα είναι ο κόσμος να μη μετακινηθεί άσκοπα για κανέναν λόγο.
    Ότι κ να γίνει η δε γίνει στο φινάλε πρέπει να μείνουμε ασφαλείς.
    Όχι άλλα θύματα!
    Το σύστημα μέσα στο Σάββατο θα χάσει τα τροπικά του χαρακτηριστικά κ ως απλό χαμηλό θα κινηθεί νότια προς Κρήτη εξασθενούμενο.
    Αυτές λοιπόν είναι οι τελευταίες αλλαγές κ απορώ γιατί δεν έχει υπάρξει έως αυτή την ώρα επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου.
    Φίλε Παναχαϊκέ ας απολαύσουμε λοιπόν τη μανία της φύσης αλλά πάντα με ασφάλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πατριωτακι Φωτη.εδω επικρατει μια παραξενη απνοια και γαληνη.ισως ολα αυτα πριν την καταιγιδα Το συστημα κινειται.παρα πολυ αργα με αποτελεσμα βεβαια να βαθαινει πολυ Απο βροχη μεχρι τωρα γυρω στα 6mm Φωτη εσυ ποιας διευθινσεως ανεμους βλεπεις? και ποιο διαστημα της πιο εντονης κακοκαιριας?Ο γιγαντας των προβλεψεων ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ Δεν βλεπει για την περιοχη του σχεδον τιποτα ΑΠΟΨΕ ΟΛΑ ΘΑ ΞΕΔΙΑΛΥΝΟΥΝ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ φίλε Παναχαϊκέ λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης κ έχουμε τρέχουσα έως τώρα 15mm κ ενώ επικρατούσε μέχρι πριν λίγο πλήρη νηνεμία μόλις άρχισαν απότομα να ενισχύονται οι άνεμοι.
      Οι άνεμοι στον Πατραϊκό κ τα ηπειρώτικα θα πνέουν ανατολικής συνιστώσας πολύ ενισχυμένοι στο Ρίο έως 10 μποφόρ.
      Δεν αποκλείεται όμως μέσα στην ημέρα κ με τη φορά του συστήματος να γίνονται κυκλωνικοί(δλδ συνεχείς αλλαγές διευθύνσεων)
      Στο Ιόνιο θα είναι θυελλώδεις κυκλωνικοί κ μέσα στην ημέρα θα γίνουν βορειοδυτικοί επίσης θυελλώδεις.
      Σε Κεφαλονιά κ Ζάκυνθο ήδη έχω ενημερωθεί ότι έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα σε παράκτιες περιοχές της πρώτης κ διακοπές ηλεκτροδότησης από ανέμους στη δεύτερη.
      Πάνω από 75mm έχουν πέσει ήδη κ ακόμη δε ξεκίνησε καλά καλά.
      Τα ύψη βροχής για την περιοχή μας κ γενικά στα κεντρονοτιοδυτικά με τίς βραδυνές ανανεώσεις συνεχίζουν να τρομάζουν σε τοπικό επίπεδο.
      Πιστεύω ότι κ η Αττικόβοιωτία κυρίως από αύριο το βράδυ μέχρι Σάββατο απόγευμα θα έχει πολλά φαινόμενα με καλό νερό αλλά σε καμία περίπτωση ανάλογα φαινόμενα με τα ΝΔυτικα.
      Καλή νύχτα κ καλή απόλαυση με πολύ προσοχή...

      Διαγραφή
  3. Δεν ξέρω πόσο γενικευμένες θα είναι οι βροχές αλλά φαίνονται μεγάλα ύψη υετού σε όλους τους ορεινούς όγκους της κεντρικής Στερεάς.Τα βουνά αυτά έχουν μεγάλες λεκάνες απορροής και ποτάμια που είναι επιρρεπή σε πλημμύρες ,όπως ο Σπερχειός, ίσως δημιουργήσουν προβλήματα.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων(αγαπητέ φίλε Αργύρη).
    1ον,γίγαντας νιώθω μόνο στην κορυφή του αγαπημένου μου Ελικώνα και φυσικά σε όλα τα βουνά που ανεβαίνω και ποτέ της προβλέψης η της πρόγνωσης,αφού αυτή ανήκει στους ειδικούς.
    2ον,ποτέ δεν είπα ότι δεν θα βρέξει στην περιοχή μου,αλλά ότι δεν θα έχουμε σε καμία περίπτωση αυτά που λέγονται από διάφορους επώνυμους ή μη.Βεβαια μέχρι εχθές αργά το απόγευμα,όλα τα πλάσματα επέμεναν για λίγα πράγματα και ειδικά τα αγαπημένα μου γεράκια και οι "Μετεωρολόγοι μου" ήταν απόλυτα σίγουροι.Σημερα ξημερώνει άλλη μέρα θα δω τι θα μου "πουν" και εσύ ειδικά θα το μάθεις άμεσα,όπως και αλλο η φίλοι του μπλογκ που μιλάμε και γνωρίζετε πολλά που δεν γράφονται εδώ.
    3ον,το ότι δεν θα έχουμε έντονα φαινόμενα στην περιοχή μου δεν σημαίνει μέχρι πότε ότι δεν θα έχουν πρόβλημα πολλές περιοχές της χώρας και γι'αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όχι μόνο τώρα στο ήδη υπάρχον σύστημα, αλλά σε ολα όσα έρθουν τον φετινό φθινόπωρο-χειμώνα που φαίνονται πολλά και ενδιαφέροντα.
    Στα ορεινά του Ελικώνα ήδη κάποια φαινόμενα έκαναν την εμφάνισή τους.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στα ημιορεινα των Τρικάλων (Δυτική Θεσσαλία) βρέχει απο χθες το βράδυ/ ξημερώματα μέχρι στιγμής ασταμάτητα και με μπερδεμένο άνεμο. Μακελειό.

    Είχε να βρέξει απο τον Ιούλιο.
    Οπότε τώρα καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μου φαίνεται οτι η Θεσσαλία ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ είναι στο επίκεντρο απο θέμα υετού.Χριστόδουλε 300 χτυπάει η Φυλακτή Καρδίτσας και το Μουζάκι θα χτυπήσει τα 200 πιστεύω.
    Γιώργο απο τα ημιορεινά, η τελευταία ασταθειοπερίοδο με δυνατές βροχές ηταν τον Αύγουστο,δε θυμάμαι ακριβής ημερομηνία.
    Και κεραυνοί παρακαλώ τώρα εδω στη περιοχή!Δυνατός βοριάς και βροχή.Δεν περίμενα τέτοια μέρα σήμερα για τη Θεσσαλία γενικά!
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όλη μέρα "ανακατευε" ο καιρός στην περιοχή μου αλλά δεν κατάφερνε ούτε την σκόνη να διώξει με αποτέλεσμα να επιβεβαιώσει την "πρόβλεψη" των "Μετεωρολογων μου.
    Έλα όμως που αυτά τα "ατιμα" μικρά πλασματάκια μετά τις 5 το απόγευμα άλλαξαν συμπεριφορά και έδειχναν αλλά πράγματα και πριν προλάβει να περάσει μια ώρα,ξεκίνησαν απανωτές μπόρες ερχόμενες μέσα από τον Κορινθιακό κόλπο ανάμεσα σε Ελικώνα και Κιθαιρώνα.
    Σε πολύ τοπικό επίπεδο βέβαια και μάλιστα σε ελάχιστα μέτρα χώριζε χωριά στην μέση και ειδικά την Αλίαρτο που στις 3 μπόρες οι δύο ήταν στο μισό κομμάτι, ενώ το άλλο μισό έμεινε αβρεχο.
    Θήβα και Λιβαδειά σε μικρή απόσταση από εμάς δεν κατάλαβαν τίποτα.
    Ποτιστικές βροχές πρέπει λογικά να έχουν οι περισσότεροι περιοχές της Βοιωτίας.
    Κουφόβραση είχε όλη μέρα σήμερα,αλλά και τώρα παρόλο την βροχή,έχει άπνοια και σχετική ζέστη.
    Καλό βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βορειοανατολική Πελοπόννησο ψιχαλες μέχρι τώρα.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ημέρα ξεκούρασης για εμένα η σημερινή αφού η συνεχιζόμενη βροχή δεν με αφήνει να εκτέλεσω κάποια εξωτερική εργασία.Καλη ποτιστικη βροχή μέτριας έντασης κατά διαστήματα λίγο πιο δυνατή.Όπως ακριβώς μου είπε ο φίλος Χριστόδουλος στην εκ νέου συνάντηση που είχα την χαρά να έχω μαζί του σε λίγες μέρες μετά την πρώτη μας συνάντηση την περασμένη Κυριακή.
    Επίτηδες καθυστέρησα να γράψω κάποια πράγματα από αυτήν την πρώτη μας συνάντηση αφού ήθελα πρώτα να δω τι θα συμβεί με την εξέλιξη της τρέχουσας κακοκαιρίας.
    Έκπληκτος διαπίστωσα ότι όλα κύλησαν και συνεχίζουν να κυλούν όπως ακριβώς μου τα είπε και στα τόσα πολλά που μου έδειξε από κοντά.
    Είναι εξίσου εκπληκτικό το πόσα πολλά πράγματα εχουμε καθημερινά δίπλα μας,τουλάχιστον εμείς που ζούμε στην ύπαιθρο,τα οποία μπορούν άνετα να μας βοηθήσουν ανά πάσα ώρα και στιγμή να βγάλουμε ακριβή συμπεράσματα για πολλά που μας αφορούν σαν άνθρωποι η στην ζωή μας γενικά.
    Όλα λειτουργούν με απίστευτα συγκεκριμένη τάξη και σειρά.Σπορω και εγώ με τον εαυτό μου,που τα εχω όλη μέρα δίπλα μου,αλλά δεν μπορούσα να δώσω τις κατάλληλες απαντήσεις ή εξηγήσεις.
    Φίλε Χριστόδουλε,σε ευχαριστώ πολύ για όσα όμορφα μου εμαθες σε τόσο λίγο χρόνο και να ξέρεις ότι μόλις μαζευτω από τις δουλειές μου σίγουρα θα έχουμε και άλλες συναντήσεις και συζητήσεις.Μου άναψες φωτιά και θέλω να μάθω και αλλα πολλά.Οσα και να κοστίζουν τα "δίδακτρα" είμαι διατεθειμένος να τα πληρώσω.
    Παρότι σου υποσχέθηκα ότι δεν θα γράψω πολλά από όσα είδα και άκουσα,φίλε δεν γίνεται να μην πω ορισμένα πράγματα και δεχομαι το οποίο "πρόστιμο" μου βάλεις.
    Πρώτα απ' όλα ήθελα να πω ότι ο Χριστόδουλος σε όσα λέει σίγουρα δεν στηρίζεται στα μερομηνια,αλλά "μιλάει" πραγματικά με την φύση και τα πλάσματα της,κατά δεύτερο,μύθος είναι ότι δεν γνωρίζει Μετεωρολογία.
    Έχει "φαει" στην κυριολεξία τα βιβλία του δασκάλου και πολλά άλλα από άλλους ειδικούς και έχει κάνει "διατριβή" στο κέντρο μετεωρολογιας του αεροδρομίου της Τανάγρας.Απλα εκ πεποιθήσεως του αρέσει να ασχολείται από παιδί με την φύση τα πλάσματα που την περιβάλλουν και την μάνα μας γη όπως χαρακτηριστικά λέει.
    Θα μπορούσα να πω πάρα πολλά ακόμη,αλλά δεν ξέρω αν θα έχω να πληρώσω τα "πρόστιμα",έτσι θα πω μόνο το τελευταίο και σταματώ εδώ.
    Μπροστά ήμουν την Κυριακή που τον πήρε τηλέφωνο γνωστός μετεωρολογος και του είπε για την εξέλιξη του επικείμενου κυκλώνα και την πορεία του ζητώντας να μάθει την άποψη του και εκείνος του απάντησε ότι πρέπει να περιμένει μέχρι την Πέμπτη το μεσημέρι για να είναι σίγουρος για την πορεία του.Πάλι μαζί είμασταν εχθές το απόγευμα όταν τον ξαναπήρε τηλέφωνο ο ίδιος μετεωρολογος και του ζητήσε την γνώμη του για το τι βλέπει για την Βοιωτία.
    Η απάντηση του Χριστόδουλου λιτη,καλές ποτιστικές βροχές και τίποτα παραπάνω,μα του είπε εκείνος φαίνονται κάποια έντονα φαινόμενα,ότι σου ειπα,του απάντησε ο φίλος Χριστόδουλος.Ετσι και έγινε,βρέχει συνεχόμενα και ποτιστικά.Φιλε σου βγάζω το καπέλο και για όσα είπες για την Θεσσαλία που την φοβοσουν τόσο όσο την δυτική Ελλάδα.
    Α και κάτι άλλο,ΒΔ και Β Ελλάδα δεν επηρεάστηκαν κατά ελάχιστο τον ρώτησα,μην βιάζεσαι που απάντησε,έρχεται η σειρά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ζητώ συγγνώμη φίλοι μου αλλά στο προηγούμενο σχόλιο δεν έβαλα το όνομα μου.
    Στέλιος.Ι, από ορεινά του Ελικώνα.
    Δεν φταίω εγώ, αλλά ο Χριστόδουλος με όσα μου είπε...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φιλε Στελιο εχω γεννηθει στην αγκαλια του.περηφανου ΠΑΝΑΧΑΙΚΟΥ και για τον Χριστοδουλο συμφωνω απολυτως μαζι σου Ειναι ενας.πραγματικος ΜΥΣΤΗΣ των μυστικων της.φυσης που υπαρχει παντου γυρω μας Ενας ΔΡΥΙΔΗΣ της σημερινης αψυχης εποχης μας ΟΜΟΡΦΑΙΝΕΙ την μετεοπαρεα μας πανω απο ολα ομως ειναι ωραιος ΑΝΘΡΩΠΟΣ και χαιρομαι που τον γνωρισα Ειχε απολυτη επιτυχια στις.προβλεψεις του Εσαι τυχερος.που εχεις τετοιο φιλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τελικά από σήμερα τα ξημερώματα,άνοιξαν οι ουρανοί και στη βορειοανατολική Πελοπόννησο.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή