Φθινόπωρο και με την… αστρονομική βούλα!

Μαύρα σύννεφα στη Νέδα και το Λύκαιο (ΒΑ Μεσσηνία). Φωτ. Ιπποκράτης Παππάς. 


Στις χώρες της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως και της δικής μας χώρας, η εποχική κατανομή των ισχυρών καταιγίδων, οι οποίες μπορούν να δώσουν ύψη βροχής της τάξεως των 100 ή ακόμα και των 200 χιλιοστών σε λίγες ώρες και να προκαλέσουν ξαφνικές πλημμύρες, παρουσιάζει μέγιστο κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. 

Αυτή λοιπόν την επικίνδυνη για πλημμύρες εποχή αποκτούν μεγάλη αξία και χρησιμότητα τα έκτακτα δελτία για να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να περιοριστούν όσο γίνεται οι καταστροφές των περιουσιών.

Φοβάμαι, όμως, πως με τις επικαλύψεις των αρμοδιοτήτων Υπηρεσιών και Ινστιτούτων και με τον άκρατο ανταγωνισμό των προγνωστών για περισσότερα κλικ και μεγαλύτερη δημοσιότητα η ενημέρωση των πολιτών θα είναι προβληματική. Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος ότι σε αυτό το ζήτημα θα μπει τάξη, αλλά στο χέρι της Πολιτείας είναι να διορθώσει τα πράγματα.

6 σχόλια:

  1. Σαν παλιός παίκτης του Προπο άνετα θα έπαιζα στάνταρ άσσο όχι μόνο τα Γιάννενα αλλά και όλα τα ΒΔ και βόρεια τμήματα της χώρας μας,τόσο σε υετο όσο και για χιόνι.
    Τζουμέρκα,Πίνδος και λοιπά πιστεύω ότι θα είναι...σιγουρακια...!!
    Πάμε να δούμε που θα βάλουμε τις διπλές παραλλαγές,τριπλές δεν νομίζω πως θα χρειαστούν.
    Καλό φθινόπωρο ή μήπως προς το τέλος του να πούμε και καλό χειμώνα...
    Ποιος να το ξέρει αραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Ιανός αφησε στα Γιάννενα 7,2 mm βροχής ενω ενα ανώνυμο βαρομετρικό σήμερα άφησε 24,4 mm δεν μας ταιριάζουν τα επωνυμα βαρομετρικα ειναι για τα ανατολικά και νότια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενώ τα δυτικά ο Ιανός τα άφησε ανεπηρέαστα,δεν άφησε τίποτα όρθιο

      Διαγραφή
  3. Απίστευτες κ ασταμάτητες οι βραδινές ηλεκτρικές εκκενώσεις στην Αιτωλοακαρνανία με συνδυασμό έντονης βροχόπτωσης.
    Η τραφούλα αρχίζει κ επηρεάζει σταδιακά όλη τη δυτική χώρα απ' άκρη σ'άκρη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλοι μου Χριστοδουλε και Φωτη φοβερη δεκαπενταλεπτη καταιγιδα σαρωσε το Ριον Αστραπες ,βροντες και θυελωδης ανεμοι Τελος η απαισια ξηρασια επιτελους Στο τελος τοθ μηνα στα βουνα της ΒΔ χωρας πανω απο τα 2400 μετρα ισως εχουμε.και ελαφρες χιονοπτωσεις.αλλα.προσκαιρες.Το κανονικο φθινοπωρο μας κτυπα την πορτα ΚΑΛΩΣ ΝΑ ΕΛΘΗ .ΤΩΡΑ ΜΠΟΥΜΠΟΥΝΙΖΕΙ ΠΑΛΙ

      Διαγραφή
  4. Ο άκρατος ανταγωνισμός είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Αν μπορούσαμε να περιοριστούμε έστω σε έναν "σκέτο" (ιδανικά θεμιτό) ανταγωνισμό, πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα γενικότερα; Πάντως είναι πικρή αλήθεια ότι η πρόγνωση του καιρού που κάποτε ήταν προσβάσιμη μόνο ως χρήσιμη πληροφορία σήμερα έχει γίνει κανονικότατο καταναλωτικό προϊόν. Κατά τα άλλα, καλό φθινόπωρο και με τη βούλα! Φίλε Χριστόδουλε, καλή επιτυχία στις προγνώσεις σου. Την Αττική λογάριασέ την τριπλή παραλλαγή. Η ομάδα τελευταία είναι απρόβλεπτη και αψυχολόγητη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή