Η λογοτεχνική απόδειξη της κλιματικής αλλαγής!

 

Ο Παπαδιαμάντης έλεγε: «Μόλις έπαυεν είς νιφετός και ήρχετο άλλος» κι εμείς λέμε: «Μόλις έπαυεν είς καύσων και ήρχετο άλλος».

Καλό απόγευμα, φίλοι μου


39 σχόλια:

  1. Ας το πούμε διαφορετικά. Τότε έλεγαν "Το βράδυ λέγαμε ιστορίες γύρω από το τζάκι". Σε λίγα χρόνια θα λέμε " Το βράδυ λέγαμε ιστορίες γύρω από το κλιματιστικό".

    Νίκος (φιλόλογος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μιας και ο λόγος για την κλιματική αλλαγή, το πώς ο στόχος για μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ως το 2050 μπορεί να οδηγήσει σε πείνα και μετανάστευση ανά τον κόσμο, εξηγεί έκθεση της Oxfam, που δημοσιεύει το Skynews. Συγκεκριμένα, η Oxfam υποστηρίζει ότι για να μηδενιστούν οι εκπομπές θα χρειαστούν 1,6 δισ. εκτάρια δάσους, δηλαδή, μία έκταση ίση με την Ινδία, προφανώς για να απορροφούν τα δέντρα το διοξείδιο του άνθρακα, που εκλύεται στην ατμόσφαιρα από ρυπογόνες βιομηχανίες και όχι μόνο. Αυτή η τεράστιας κλίμακας αναδάσωση θα έχει, όμως, ως συνέπεια την αύξηση κατά 80% των τιμών στα τρόφιμα μέχρι το 2050, ωθώντας στην πείνα εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε ευάλωτες κοινότητες.

    Η Oxfam κατηγορεί, μάλιστα, για υποκρισία τις πολυεθνικές που κάνουν λόγο για μηδενικές εκπομπές ρύπων, αλλά στην πραγματικότητα συνεχίζουν τις "βρώμικες" δραστηριότητες τους. Και διευκρινίζει ότι για να επιτύχουν τον στόχο των μηδενικών εκπομπών μόνο τέσσερις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες και συγκεκριμένα η Shell, η BP, η Total και η ΕΝΙ, θα πρέπει να δεσμεύσουν μία έκταση ίση με το μέγεθος της Βρετανίας, έτσι ώστε τα δέντρα της να απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα. Η Shell, για την οποία η Οxfam υποστηρίζει ότι θα πρέπει να δεσμεύσει 11,4 εκ. εκτάρια, έτσι ώστε να "κρύβει" ετησίως 120 μεγατόνους διοξειδίου του άνθρακα ως το 2030, δήλωσε άγνοια για το πώς προκύπτουν αυτά τα νούμερα, αλλά και ότι σκοπεύει να φυτέψει πολλά εκτάρια τροπικού δάσους, προστατεύοντας παράλληλα τα οικοσυστήματα.

    Ωστόσο, σύμφωνα με την οργάνωση Φίλοι της Γης, τέτοιες μέθοδοι δεν έχει αποδειχτεί ότι λειτουργούν σε μεγάλη κλίμακα, ενώ η Oxfam προσθέτει ότι το να φυτεύονται δισεκατομμύρια δέντρα για να απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα, δεν σημαίνει ότι τα κράτη και οι βιομηχανίες δεν θα συνεχίσουν να ρυπαίνουν, ίσως και σε μεγαλύτερα επίπεδα. Μάλιστα, μόνο η νέα πετρελαιοπηγή Cambo που πρόκειται να κατασκευαστεί στη Βόρεια Θάλασσα, θα παράγει τόσο πετρέλαιο, που θα πρέπει να αναδασωθεί όλη η Αγγλία για να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις στο κλίμα.

    Η Oxfam καλεί, λοιπόν, τη βρετανική κυβέρνηση που θα φιλοξενήσει και τη Σύνοδο για το Κλίμα τον Νοέμβριο του 2021, να σταματήσει να εκδίδει άδειες για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης και μίας για την κατασκευή πετρελαιοπηγής κοντά στα νησιά Shetland. Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης ανέφερε στο Skynews ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μειώσει κατά 44% τις εκπομπές ρύπων τις τρεις τελευταίες δεκαετίες.
    https://news.sky.com/story/net-zero-targets-could-trigger-mass-hunger-and-displacement-across-the-world-charity-warns-12371482
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μάλλον θα λέμε: "Το βράδυ βλέπαμε τηλεόραση απέναντι από το κλιματιστικό".

    Δήμητρα (επίσης φιλόλογος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο φόβος μου είναι μήπως κάποτε φθάσουμε στο σημείο τα χειμωνιάτικα βραδια να λέμε ιστορίες στο μπαλκόνι!

      Διαγραφή
  4. Ένας καύσωνας πίσω από τόν άλλον να μη μας αφήσει να αναπνεύσουμε λίγο!!Υπομονή κ μακριά από πυρκαγιές ότι χειρότερο!! Ευχαριστούμε κύριε Ζιακοπουλε καλό απόγευμα!! Κόρινθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κυριε ζιακόπουλε ποιά η γνώμη σας για τις μεσοπαγετωνικές περιόδους με θερμοκρασίες έως πέντε βαθμούς μεγαλύτερες από τις σημερινές?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τότε την αύξηση της θερμοκρασίας προκάλεσαν αλλαγές στα λεγόμενα τροχιακά της Γης (Κύκλοι Μιλάνκοβιτς). Τώρα την προκαλούμε εμείς με την καύση ορυκτών καυσίμων.

      Διαγραφή
  6. Καραβατακης Αντώνιος4 Αυγούστου 2021 στις 6:40 μ.μ.

    Δυστυχώς ζούμε καταστάσεις οι οποίες , πριν μερικά χρόνια, ήταν μόνο στην σφαίρα της φαντασίας. Έχω κλείσει τα σαράντα κ τέτοια διάρκεια κ ένταση καύσωνα δεν έχω ξαναζήσει.Οσο αφορά τις φωτιές από την στιγμή που η πόλη μπαίνει μέσα στο δάσος κ στο βουνό ,με τις ευχές κ τις ευλογίες όλων, είναι απλώς η συνέχεια μιας κατάστασης,η οποία είναι εντελώς φυσική.Καλο απόγευμα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν πάνε έτσι τα πράγματα, η κατάσταση θα είναι τραγική, με καταστρεπτικές συνέπειες για τη φύση..
    Δυο-τρεις τελευταίες γενιές καταστρέψανε τη φύση και το κλίμα χιλιάδων χρόνων..
    Αλίμονο στις επόμενες γενιές.. Σε τι κόσμο θα ζήσουν(;) άραγε;
    Εύχομαι να είναι κάτι παροδικό..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καταστροφή...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η ανάσα δροσιάς ειδικά για τα νοτιοανατολικά την άλλη εβδομάδα φαίνεται να εείναι το να πέσουμε από τα 42αρια στα 38αρια το μεσημέρι και στα 30αρια από τα 32αρια το βράδυ. Ανελέητος σε διάρκεια καύσωνας ενώ και σε ένταση δεν υστερεί και πολύ από τους κορυφαίους...κουράστηκε ο κόσμος και το σώμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οδεύουμε ολοταχώς προς την καταστροφή, οι μέρες με τις φυσιολογικές κλιματολογικές συνθήκες γίνονται ολο και λιγότερες, και δεν ξέρουμε αν τελικά υπάρχει λύση στο πρόβλημα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Aγαπητέ Ευάγγελε κράτα και μια πισινή γιαυτήν την oxfam.Υπάρχουν αρκετά ....ράμματα για τη γούνα της .Συγγνώμη,αλλά οι απόψεις της παρετέθησαν δίκην .....ευαγγελικού αναγνώσματος.Ειδικός δεν είμαι,αλλά μου φαίνονται εξωφρενικές.-------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι ότι πάντα υπάρχει μια υπερβολή στις μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις. Απλά παρέθεσα την έκθεση της Oxfam, δεν σημαίνει ότι υιοθετώ και τις απόψεις της. Όσον αφορά τα... ράμματα, είναι οι καταγγελίες για κακοποιήσεις που διέπραξαν εργαζόμενοι της σε βάρος ανθρώπων, που είχαν πάει να βοηθήσουν σε κάποιες φτωχές χώρες;
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  12. Μόνο που ο Παπαδιαμάντης έζησε στο τέλος της μικρής παγετωνικής περιόδου που έληξε το 1850 περίπου. Καλησπερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου, το μείζον είναι ότι η κανονικότητα του κλίματος που είχε παρατηρηθεί από τη λήξη της μικρής παγετωνικής περιόδου ως τα τέλη του 20ού αιώνα δεν υπάρχει πλέον.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ φίλε του καιρού, εκτός τον Παπαδιαμάντη ο κ.Ζιακόπουλος μας έδωσε και ένα διάγραμμα. Μήπως δεν του έδωσες την σημασία που θα έπρεπε?

      Διαγραφή
  13. Κύριε ζιακοπουλε ποια είναι η γνώμη σας για την θερμοκρασία ρεκόρ στον Λαγκαδά 47.1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αυτό που ζούμε αυτές τις μέρες δεν είναι κάτι συνηθισμένο πηγές εδώ στη περιοχή μου έχουν στερέψει πρώτη φορά όσον θυμάμαι , δέντρα έχουν ξεράνει τα φύλλα τους αβέβαιο αν θα βλαστήσουν ξανά την άνοιξη,πράγματα προτωγνωρα από αυτό που βλέπω .Τώρα το καμίνι βλέπω να συνεχίζεται για ακόμη μια μέρα και βλέπουμε από εβδομάδα ο δάσκαλος μίλησε . Χρήστος από την ακρως καυτή Όθρυ μέρα νύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τελικα ο καυσωνας της αλλης δευτερας μαλλον δεν θα ειναι με 40αρια, αλλα με 42+, και μαλλον δεν θα ειναι 2ημερος αλλα μαλλον 4ημερος! Τουτεστιν ΜΑΛΛΟΝ ΤΗΝ ΒΑΨΑΜΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σχολιάζοντας την ανάρτηση,έχω να αναφέρω πως αν αυτοί οι καύσωνες συνέβαιναν τον ιούνιο λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας της μέρας θα χτύπαγε 2-3 βαθμούς ψηλότερα οι θερμοκρασίες από ότι τώρα και οι ελάχιστες θα ήταν πιο ανεβασμένες.Αυτό όμως δεν σημαίνει πως τα βράδια κυρίως στα αστικά κέντρα πως κάνει δροσιά αν δεν πάει ο μήνας σεπτέμβριος.
    Επίσης παρατηρώντας το συγκεκριμένο μοτίβο της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας πιστεύω οτί την σκαπουλάραμε κάπως φτηνά διότι πολύ απλά θα μπορούσαμε να είχαμε θερμότερες αέριες μάζες με αποτέλεσμα να είχαμε συνθήκες Σουδάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δεν ξέρω,αυτά που υποστηρίζει ο καθηγητής του πολ. Κρήτης Αντ.Φώσκολος έχουν κάποια βάση?Διατείνεται ότι τα επόμενα τριάντα χρόνια τα έσοδα της χώρας ,μόνο απο το φυσικό αέριο,ανέρχονται στο ενα τρις.Φυσικά ούτε λόγος για "ανθρωπογενή" κλιματική αλλαγή.Η αύξηση εκπομπών CO2 έπεται της αύξησης της θερμοκρασίας.Τούτων ούτως εχόντων......."είναι πολλά τα λεφτά Άρη"!!!.Καληνύχτα σε όλους (και στη Μαργαρίτα !).------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κύριε Ζιακοπυλε,οι 47,1 βαθμοί του Λαγκαδά επιβεβαιώνονται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πριν από λίγα χρόνια, το επίσημο ρεκόρ της θερμοκρασίας σε πλανητικό επίπεδο ήταν οι 58,0 βαθμοί που είχαν σημειωθεί στην Ελ Αζίζια της Λιβύης στις 13 Σεπτεμβρίου 1922. Ενενήντα χρόνια αργότερα, στις 13 Σεπτεμβρίου του 2012, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός απέρριψε το συγκεκριμένο ρεκόρ με βάση το πόρισμα της επιτροπής που ορίστηκε για το σκοπό αυτό. Συγκεκριμένα, η ερευνητική επιτροπή αποκάλυψε τα παρακάτω πέντε σοβαρά λάθη:
      (α) Η μέτρηση είχε γίνει από άπειρο παρατηρητή.
      (β) Το θερμόμετρο που χρησιμοποιήθηκε ήταν παρωχημένο ακόμα και τότε.
      (γ) Η τοποθεσία της μέτρησης δεν ήταν αντιπροσωπευτική της γύρω περιοχής.
      (δ) Η αντιστοίχηση της συγκεκριμένης ακραίας θερμοκρασίας με τις θερμοκρασίες άλλων κοντινών περιοχών ήταν κακή.
      (ε) Η αντιστοίχηση της θερμοκρασίας - ρεκόρ με τις υψηλές θερμοκρασίες που έκτοτε καταγράφονται στην Ελ Αζίζια είναι κακή.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα σας κύριε Ζιακόπουλε. Για να γίνουμε και πιο πρακτικοί να σας δώσω τα στοιχεία 3/8 12UTC της ραδιοβολισης στη Θεσσαλονίκη και να μας πείτε όταν έχετε χρόνο αν έχετε ξανασυναντήσει τέτοια κατάσταση.

      1567gpm/24.6°C στα 850 σε περιοχή με υψόμετρο 86m. Μιλάμε για γ=14.3°C ανά χιλιόμετρο. Εγώ προσωπικά ούτε σε dealth valley είδα τέτοιο γ ούτε στο Κουβέιτ και πέριξ. Πάντα έως 11,5-12°C έχω βρει το μέγιστο και Ελλάδα και εξωτερικό σε μεγάλα επεισόδια καυσώνων.

      Να τονίσω ότι τα στοιχεία και αργά το απόγευμα που κάποιοι επικαλούνται ότι έγινε η μέγιστη θερμοκρασία δεν απείχαν καθόλου από τα προαναφερθέντα σε όλη την κεντρική Μακεδονία αφού ο πυρήνας των υψηλών θερμοκρασιών σε αυτή τη στάθμη βρισκόταν από τη Θεσσαλία και νοτιότερα όπου σημειώθηκαν 44 με 46 βαθμούς

      Να ενημερώσω επίσης ότι τώρα πια γύρω από τη Λάρισα υπάρχουν σε απόσταση έως 10 χιλιόμετρα 6 μετεωρολογικοί σταθμοί του αστεροσκοπείου και 7ος ο μετεωρολογικός σταθμός της ΕΜΥ. Την χθεσινή ημέρα 4/8/2021 για 2 με 3 συνεχόμενες ώρες υπήρχε δυτικός άνεμος λίβας στα δυτικά σε 3 μετεωρολογικούς σταθμούς και ανατολικός σε 4 μετεωρολογικούς σταθμούς στα ανατολικά της πόλης με αποτέλεσμα η διαφορά τους να ξεπεράσει για κάποια στιγμή και τους 3,5 βαθμούς Κελσίου. Τελικά η μέγιστη στο Αστεροσκοπείο ήταν 43,6 βαθμοί Κελσίου ενώ υπήρχε κι άλλος σταθμός που είχε 43,8 λίγο πιο βορειοδυτικά και ο σταθμός της ΕΜΥ με τον ανατολικό συνέχεια σταμάτησε στους 41,4(διαφορά 2,2 έως 2.4 βαθμούς κελσίου).

      Την ίδια ακριβώς κατάσταση είχαμε και το 2017 όπου ο μετεωρολογικός σταθμός στο Αστεροσκοπείο είχε έναν δυτικό άνεμο και έδωσε 45,5 και ο μετεωρολογικός σταθμός της ΕΜΥ έμεινε με ανατολικό άνεμο στους 43,2(διάφορα 2,3 βαθμούς Κελσίου).

      Την σημερινή ημέρα που ο νοτιοδυτικός λίβας έχει κατακλύσει όλη τη θεσσαλική πεδιάδα και έχει ξεπεράσει τοπικά και τα 40 με 45 km/hr σημειώθηκαν 44 βαθμοί Κελσίου με διάφορα δεκάδικων σε όλους τους προαναφερθέντες 6 μετεωρολογικούς σταθμούς πέριξ της πόλης της Λάρισα και της ΕΜΥ που αποδεικνυεται ο πιο δροσερός σταθμός λόγω θέσης πάνω στον επιφανειακό ΄΄αεροχειμαρρο΄΄ αύρας.

      Διαγραφή
    3. Σημαντικές οι επισημάνσεις σου Βασίλη.
      Αυτό που θέλω να τονίσω εγώ είναι ότι δεν είναι εύκολες οι συγκρίσεις θερμοκρασιών δύο επεισοδίων καύσωνα που απέχουν δεκαετίες ο ένας από τον άλλο. Οι διαφορές μεταξύ συμβατικών και αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών αλλά και του τύπου των αυτόματων σταθμών μπορεί να είναι μεγάλες. Άσε τις αλλαγές θέσης, ακόμα κι αν πρόκειται για κάποιες δεκάδες μέτρα.
      Όσο για την υπερ-ξηροαδιαβατική θερμοβαθμίδα του Λαγκαδά, τι να πω; Αν δεν είναι πρόβλημα του ίδιου του σταθμού, ο πέμπτος όρος της εξίσωσης που ανέφερα πριν από κάποιες μέρες είναι ο ένοχος!

      Διαγραφή
    4. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Καλή συνέχεια!!

      Διαγραφή
  19. Μην φυτεύεται πεύκα. Όχι στα πεύκα. Τα περισσότερα πεύκα είναι άρρωστα από ασθένειες και σε βάθος χρόνου η κατάσταση χειροτερεύει για τα πεύκα στην Ελλάδα. Τά ρετσίνια που βγάζουν τα πεύκα από μελιτογόνα έντομα και η Βαμβακάδα τα καταστούν τα πεύκα εύφλεκτα και βόμβες φωτιάς. Οι κλιματικές συνθήκες έχουν ευνοήσει τα τελευταία χρόνια στο να αρρωστήσουν τα πεύκα σε χώρες της Μεσογείου από την ταχύτατη γέννηση και εξάπλωση από μελιτογόνα έντομα.Η μέριμνα για την διάσωση των πεύκων και το σχέδιο διάσωσης τους είναι παραμελημένο. Προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα λόγω κλιματικής κρίσης. Καληνύχτα σε όλους και στον δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλησπέρα.
    Πολύ φοβάμαι ότι με αυτή τη διάρκεια του καύσωνα η φύση θα υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές.Ηδη κάποια ξέρα πουρνάρια μέσα στο λόγγο έχουν κάνει την εμφάνιση τους.Το βλέπω κάθε μέρα που ανεβαίνω στο βουνό με τα ζώα.Τα ελαιόδεντρα έχουν σε ένα μεγάλο μέρος, ξεράνει τις ελιές πάνω στην κλαρα.Ειναι μαύρες και ξερές πάνω στο δέντρο.Ένας λόγος αυτής της κατάντιας είναι ότι δεν ήπιαν νερό και το χειμώνα.Προτογνωρη κατάσταση.Και πάνω σε όλα αυτά,να και μεγάλες πυρκαγιές.
    Συγγνώμη για την μοιρολατρία μου, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΊΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιά μοιρολατρεία φίλε Δημήτρη? Την πραγματικότητα περιγραφεις.Τα ίδια και εδώ.Εάν η επερχόμενη υετική περίοδος στο Νομό μας είναι σαν την περασμένη,η κατάσταση θα είναι
      δ ρ α μ α τ ι κ ή.Πάντως εγώ ελπίζω και περιμένω αρχικά το Φθινόπωρο που μας έχει "τάξει" ο φίλος μας ο ΄Φώτης.----Π.Α.

      Διαγραφή
  21. Γειά σε όλους τούς φίλους τού μπλογκ.
    8η σερί μέρα με μέγιστη θερμοκρασία άνω των 40β στην περιοχή μού(41,8β)κ το ρεκόρ από το 1958 πού κρατούσε ήρθε η ώρα να σπάσει όπως πολύ σωστά είχε προβλέψει κ ο δάσκαλος πριν 15 μέρες.
    Αύριο λογικά θα είναι η 9η κ τελευταία μέρα όπου θα σταματήσει το ρεκόρ.
    Όσο γιά αύριο μεγάλη προσοχή στην κεντρική κ ανατολική ηπειρωτική χώρα καθώς ο καύσωνας όχι μόνο δε θα εξασθενήσει αλλά θα ενταθεί περαιτέρω με τις θερμοκρασίες πού θα προσεγγίσουν στα πεδινά τούς 44 κ ίσως ακόμη κ τούς 45β.
    Αιτία ένας λίβας δυτικής συνιστώσας άνεμος ο οποίος από το μεσημέρι κυρίως κ μετά θα φτάνει τα 4 με 5 μποφόρ κ θα είναι ιδιαίτερα θερμός.
    Την Παρασκευή στα δυτικά κυρίως κ βόρεια υποχωρεί σημαντικά ο καύσωνας κ οι θερμοκρασίες δε δείχνουν να ξεπερνούν τούς 35 με 36 το πολύ βαθμούς κ αυτό στα ηπειρωτικά.
    Αντίθετα στα ανατολικά αν κ εδώ θα υπάρξει κάποια πτώση της θερμοκρασίας(πάλι όμως 38 με 39β θα τούς πιάσουν), λόγω τού πολύ δυνατού κ ξηρού ΒΔυτικού ανέμου που θα έχουμε,τα πράγματα θα είναι για άλλη μία φορά δύσκολα από πλευράς εκδήλωσης πυρκαγιών.
    Το ΣΚ θα ηρεμήσουμε λίγο όλοι αλλά από τη Δευτέρα κ από τα δυτικά το νέο κύμα καύσωνα θα είναι γεγονός με γενικευμένα κ πάλι 39ρια κ 40ρια.
    Στα δυτικά μάλιστα ίσως πιάσουμε για άλλη μία φορά 42αρια.
    Ευτυχώς δε φαίνεται να κρατά πολύ κ από τις 12 με 13 τού μήνα θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση χωρίς όμως η ζέστη η φυσιολογική να εγκαταλείψει την περιοχή μας εκτός από τις περιοχές με μελτέμι που θα παίρνουν περισσότερες ανάσες δροσιάς.
    Νομίζω ότι αυτός ο Αύγουστος(το είχαμε τονίσει πρώτοι στο μπλογκ πριν δύο κ βάλε εβδομάδες κ κάποιοι μας λέγαν ότι τα παραλέμε κ τρομάζουμε) θα γραφτεί στην καιρική ιστορία ως ένας καταστροφικός μήνας για την Ελλάδα από όλες τις απόψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καύσωνες, ζεστές, τελειωμό δεν έχουν. Πρόγνωση δεν μπορώ να κάνω, αλλά γύρω στις 20-9 πάντα κάτι αλλάζει στην θερμοκρασία, μια αισθητή πτώση, αν και παλαιότερα συνεβαινε νωρίτερα. Β.Α

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ο προφητικός Χαρρυ Κλυνν, σε ένα σκεστς του 1980 σατίριζε το πώς θα είναι τα δελτία ειδήσεων σε 100 χρόνια. Κάποια στιγμή λοιπόν κάνει αναφορά στο νέφος και την ατμόσφαιρα της Αττικής και λέει "η κυβέρνηση σήμερα συμβουλεύει τους πολίτες να φορέσουν τις μάσκες Νο 74 με διπλή φιάλη οξυγόνου.." Όλα αυτά το 1980 και υποτίθεται ότι θα συνέβαιναν το 2080. Πού να το ήξερε ότι αυτό που ήταν χιούμορ το 1980, θα γινόταν πραγματικότητα το 2021...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο αξέχαστος Χάρι Κλυν τα έλεγε αυτά, επειδή τη δεκαετία του 1980 είχε νέφος στην Αθήνα και κάποια διαστήματα του χρόνου η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική. Οπότε, κάνοντας μία προβολή στο μέλλον, παρουσίαζε με τον δικό του μοναδικό τρόπο μία ακόμα χειρότερη κατάσταση, κατά την οποία θα κυκλοφορούσαμε με μάσκες. Και με μάσκες φτάσαμε να κυκλοφορούμε, αλλά για άλλον λόγο.

      Επί της ουσίας, από το νέφος γλιτώσαμε(;), αλλά όχι και από τη μάστιγα των πυρκαγιών. Ακόμα και σήμερα υπάρχει καπνός, που έχει δημιουργήσει και μία νέφωση πάνω από την Αττική, καθώς λόγω της άπνοιας δεν λέει να διαλυθεί. Πήραμε το κακό της άπνοιας, δηλαδή, τη δημιουργία νέφους και όχι το καλό της που θα ήταν να σβήσουν γρήγορα οι φωτιές, απουσία ισχυρών ανέμων που συνήθως ευνοούν την εξάπλωση τους.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  24. Όλα αυτά που λέμε,ορθά τα λέμε.Δεν πρέπει όμως να τα ξεχάσουμε με τον επόμενο βαρύ χειμώνα που θα κάνει.Το καλοκαίρι που διανύουμε δεν πρέπει να το σβησει η μνήμη μας.Το 2021 ίσως γίνει το νέο ορόσημο στην αλλαγή του κλίματος.
    Δημήτρης ρ.






    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Το κάποτε αγαπητέ δάσκαλε ίσως να φαίνεται ότι είναι πολύ μακριά,όμως με όλα όσα αναφέρουμε όλοι οι φίλοι του μπλογκ και ιδιαίτερα εμείς που ζούμε στην επαρχία και έχουμε άμεση επαφή με την φύση,πιστεύω πως είμαστε πολύ πιο κοντά σε αυτό το κάποτε και μόνο όποιος εθελοτυφλεί δεν το βλέπει.
    Δυστυχώς όλα έρχονται γρηγορότερα κοντά μας και μάλιστα "σπασμενα" τα φρένα.
    Η λέξη καταστροφή που είπε ο Δημήτρης,ρ αντιπροσωπεύει την κατάσταση και στην περιοχή μου παρόλο που ο χειμώνας δεν ήταν ιδιαίτερα άσχημος(πάντα για εμάς μιλαω)καθώς όλα τα δέντρα φυτά και ζώα δοκιμάζουν τις αντοχές τους.
    Εφοσον βλέπεις,όπως είπε και ο Δημήτρης από Κορινθία,ξεραίνονται μέχρι τα πουρνάρια,καταλαβαίνει κανείς όλα τα υπόλοιπα τι τραβάνε.
    Ελιές 100-150 ετών αρχίζουν και μαραίνονται,ενώ και αυτές ακόμη που έχουν ηλικία 300-400 ετών αρχίζουν να έχουν θέμα.
    Είπα για πλάκα ότι μακάρι να γεμίσω τα βαρέλια μου κρασί και πάω να βγω αληθινός καθώς μετά τις ζημιές από την παγωνιά και τις ορδές κοπαδιών αγριογουρουνων που συνεχίζουν να σαρώνουν την περιοχή μου,οι απανωτοι καύσωνες εξαφανίζουν τα εναπομείναντα σταφύλια παρόλο που από τα 40 στρέμματα αμπέλια που καλλιεργω τα 35 είναι ποτιστικά.
    Εχθές ήταν η χειρότερη μέρα του καύσωνα στην περιοχή μου καθώς αυξημένη υγρασία και καυτός λιβας που μάλιστα επνεε ασταμάτητα ακόμη και την νυχτα έκανε την κατάσταση ιδιαίτερα αποπνικτική.
    Από το πρωί εχθές όλα ήταν κατακόκκινα από τον καπνό που ερχόταν από την Εύβοια και μάλιστα σε πολλά χωριά της Βοιωτίας που πήγα δρομολόγια προς την μεριά της Εύβοιας,ο καπνός ήταν αρκετό.
    Από το απόγευμα άρχισε να "χιονιζει" σε Σχηματάρι Οινόφυτα και όλη την γύρω περιοχή αφού στάχτη και καπνός κάλυψαν τα πάντα.
    Σε προηγούμενο σχόλιο μου ανέφερα πως ελπίζω όλα να κυλήσουν πολύ καλύτερα από όσα εγώ βλέπω γύρω μου τόσο στην φύση όσο και στην θάλασσα,όμως συναντώ καθημερινά πράγματα που με φοβίζουν.
    Είμαι 52 χρονών και αυτό που βλέπω ακόμη και στην θάλασσα του Κορινθιακού δεν το έχω ξαναδεί.Η θάλασσα επί πολλές εβδομάδες "βραζει" στην κυριολεξία.Ψαρια και λοιποί οργανισμοί συμπεριφετονται αλλόκοτα.Το ίδιο ισχύει και για τα πλάσματα της ξηράς.
    Το περασμένο ΣΚ έκανα ταξίδι αστραπή σε ορεινή Αργιθεα,Τρίκαλα,Λάρισα και Βόλο,όπου είδα ακριβώς την ίδια εικόνα και μάλιστα στα ορεινά η κατάσταση είναι ακόμη πιο απογοητευτική.
    Καλό κουράγιο σε όλους μας.
    Καλημέρα και καλό μήνα έστω και αργά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, Χριστόδουλε σε έπιασα... Ποια περίεργη συμπεριφορά έχουν τα ψάρια και δεν τη βλέπω, αν και κολυμπάω κάθε μέρα και ξέρω τα περισσότερα είδη και τις συνήθειες τους απ' έξω κι ανακατωτά; Πέρα, από την πλάκα, η θάλασσα ήταν όντως καυτή την Τρίτη 3/8 στη Σαλαμίνα, ενώ ήταν εντυπωσιακό το πώς ανέβηκε η θερμοκρασία της από δροσερή το πρωί σε κανονική το μεσημέρι και θερμάνθηκε υπερβολικά κατά τις 3 παρά, νωρίς το απόγευμα, λες και είχες ανάψει έναν γιγάντιο θερμοσίφωνα.

      Ωστόσο, αυτό ισχύει για τα επιφανειακά νερά, διότι σε 5-10 μέτρα βάθος και κάτω είναι σχεδόν πάντα δροσερά. Για τα ζώα της ξηράς συμφωνώ και το έχω δει κι εγώ ότι υποφέρουν τα σκυλιά και τα γατάκια μου, όπως και τα φυτά, που ανέφερες κι εσύ και άλλοι φίλοι. Ωστόσο, τα ψάρια μπορούν να πάνε σε πιο βαθιά νερά τόσο τον χειμώνα, όσο και το καλοκαίρι, αποφεύγοντας έτσι τις ακραίες θερμοκρασίες της επιφάνειας. Ίταν αρχίσουν να κρυώνουν τα επιφανειακά νερά του χειμώνα, ακόμα και σε 5 μέτρα βάθος να κατέβεις, θα σου φανούν πιο ζεστά.

      Από χθες Τετάρτη 4/8, εξάλλου, ο καύσωνας δείχνει σημάδια κόπωσης στην Αττική (οι μέγιστες στα παράκτια υποχώρησαν στους 36-37 βαθμούς από 42,5 που είχαν φτάσει την Τρίτη 3/8), ωστόσο, πλέον έχουμε το πρόβλημα με τους καπνούς από την πυρκαγιά που έχουν σχηματίσει ένα νέφος, το οποίο λόγω άπνοιας δεν λέει να διαλυθεί. Αυτό είναι πια το επικίνδυνο για τον νομό, όπως φαίνεται και από τις 77 εισαγωγές σε νοσοκομεία, που είχαμε κατά το πρώτο 24ωρο της πυρκαγιάς, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία (Κικίλιας).
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  26. Φοίβος Παπαδόπουλος5 Αυγούστου 2021 στις 9:00 π.μ.

    Αγαπητέ Δάσκαλε, αγαπητοί φίλοι χθες γύρισα από ένα ταξίδι 10 ημερών στη βόρεια Ισπανία, βόρεια Γαλλία, χώρα των Βάσκων. Βλέποντας τα δικά μας εφιαλτικά θέλω να σας αναφέρω δυο πράγματα που μου έκαναν εντύπωση μεταξύ των πολλών σε αυτό το ταξίδι. (καιρικά όπως είπα καιρός ήταν σαν φθινοπωρινός συνήθως με συννεφιά, συχνά ψιλή βροχή και θερμοκρασίες μεταξύ 15-18 και 22-25.). 1. Οι Ισπανοί δεν αναδασώνουν ποτέ με πεύκα αλλά με ευκάλυπτους, έχοντας τριπλό ώφελος: οι ευκάλυπτοι δεν καίγονται εύκολα, έχουν βαθείς ρίζες και συγκρατούν τα εδάφη στις βροχές, υλοτομούν στοχευμένα και παίρνουν πολύ καλό ξύλο. 2. Στην Γαλλία κυκλοφορεί ένα νέο σύνθημα που σε ελεύθερη μετάφραση λέει: « είσαστε έτοιμοι για την αποανάπτυξη; δηλαδή την μείωση του ρυθμού ανάπτυξης; Αυτό μου θυμίζει ένα κείμενο το κ. Ζιακόπουλου παλαιότερα που έλεγε ότι η ανθρωπότητα πρέπει με κάποιο τρόπο να βάλει φρένο, να κόψει ταχύτητα ή για να το πω απλοϊκά να χαμηλώσουμε το μάτι της κουζίνας για να μην βράσουμε όλοι μαζί! Φαίνεται βέβαια απλό αλλά στην πράξη είναι πιο περίπλοκο και σίγουρα κάποιες κοινωνίες πρέπει να κάνουν την αρχή για να ακολουθήσουν και οι άλλες. Τέλος θα ήθελα κύριε Ζιακόπουλε όταν μπορέσετε να μας κάνετε μια παρουσίαση των χαρακτηριστικών αυτού του καύσωνα σε σύγκριση με αυτόν του 1987. Υπομονή και καλή συνέχεια διακοπών σε όσους κάνουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Οι θερμοκρασίες επιφανείας στα ελληνικά θαλάσσια ύδατα έχουν ξεφύγει. Πρώτη φορά βλέπω τόσο υψηλές θερμοκρασίες. Καλησπέρα σε όλους και στον κύριο ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή