Ο καιρός της εβδομάδας

Ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται από τη ΒΑ Ευρώπη ως τα ΒΔ Βαλκάνια κινείται Α-ΒΑ. Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), με το πέρασμα αυτού του μετώπου, οι άνεμοι στην περιοχή μας θα στραφούν σε ΒΔ, με αποτέλεσμα αλλαγές στην κατανομή των υψηλότερων θερμοκρασιών στη χώρα. Συγκεκριμένα, οι υψηλότερες μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας αναμένονται πρωτίστως στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την ανατολική και τη νότια Πελοπόννησο (43-45οC) και δευτερευόντως στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα και τις υπήνεμες περιοχές της ανατολικής και νότιας νησιωτικής χώρας (41-43οC). Κατά τα άλλα, πολύ υψηλές θα είναι οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας στις αστικές περιοχές και κυρίως στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Αναφορικά με την εξέλιξη του καιρού, υποχώρηση του καύσωνα αναμένεται την Παρασκευή (6/8), αρχής γενομένης από τη ΒΔ Ελλάδα. Την ημέρα αυτή στη Β-ΒΔ χώρα θα εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες. 

10 σχόλια:

  1. Από αύριο καμίνι κανονικό! Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Εύχομαι Καλή εβδομάδα να έχουμε. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ότι διανύουμε την πιο θερμή περίοδο του έτους επιβεβαιώνεται και από την πρώτη θέαση μαγιάτικου για το 2021 και το φετινό καλοκαίρι. Πιστά στο αυγουστιάτικο ραντεβού τους τα μανάλια - όπως λέγονται τα μαγιάτικα σε νεαρή ηλικία - προσεγγίζουν τις ακτές όταν σφίγγουν οι ζέστες. Και μένουν στα παράκτια νερά για όσο αυτά διατηρούνται ζεστά, συνήθως μέχρι τα τέλη Οκτώβρη, αρχές Νοέμβρη, αν και το 2017-18 εμφανίζονταν και Δεκέμβρη - Γενάρη, καθώς ήταν σχετικά θερμός εκείνος ο χειμώνας.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στην Τρίπολη Δάσκαλε πάλι συννεφιά με ψιλόβροχο όπως και την περασμένη Παρασκευή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπομονή ως την Παρασκευή θα έλεγα εγώ Νοτιοδυτική Μαγνησία 42 βαθμούς σήμερα η πιο ζεστή μέρα μέχρι στιγμής και στα ημιορεινά αυτής ρεκόρ μέγιστης 40 εγώ τουλάχιστον δεν θυμαμαι στα ημιορεινά τόσο υψηλές θερμοκρασίες,αύριο προβλέπεται η κατάσταση ακόμη χειρότερη, δυστυχώς ζούμε τη ζοφερή πραγματικότητα της κλίματικης αλλαγής .Ανάσα δροσιάς διαφενεται από το Σάββατο ως τότε καύσωνας.Χρηστος από την άκρος καυτή Οθρυ με λυβα αυτή την στιγμή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στην Λαμία ψιχαλίζει με 40 βαθμούς,η Μακρακώμη σιγοψηθηκε στους 46 και δυο φωτιές έχουμε,η πιο σοβαρή πάνω από Στυλίδα.Αυτα τα νέα από την Φθιωτιδα-μια μικρή επαρχία της Σαχάρας.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγώ απλά να θυμήσω ότι η πρώτη μέρα με πάνω από 40οC ήταν η 28η Ιουλίου, που σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος καύσωνας θα έχει διάρκεια δέκα ημερών. Το εάν έχουμε και κάποια ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας μικρή σημασία θα έχει, καθώς το δεκαήμερο με 40+ "φωνάζει" για την αλλαγή προς το θερμόμετρο που συντελείται! Βέβαια θα βρεθούν κάποιοι να μιλήσουν για την εποχή των δεινοσαύρων που ίσως να είχε ξανασυμβεί κάτι ανάλογο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα. Αυτή τη στιγμή έχουμε ηλεκτρική δραστηριότητα στην κεντρική Ελλάδα και την κεντρική Πελοπόννησο. Είχε προβλεφτεί κάτι τέτοιο για σήμερα? Ηλίας από Μαρούσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όταν ξέρεις ότι κάποιος τα μετράει πολύ τα λόγια του,είναι να μη σε προβληματίζει η φράση "πολύ υψηλές θα είναι οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας στις αστικές περιοχές...."?.Δεν ξέρω εάν συνυπάρξει και υψηλή σχετική υγρασία.----------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δάσκαλε τα φώτα σας παρακαλώ όσον αφορά τις θερμικές καταιγίδες που αναφέρουν οι φίλοι. Είχαμε και το -9 -10 επάνω από την στεριά στα 500Hpa στις περιοχές που δημιουργήθηκαν νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης. Θυμήθηκα το άρθρο σας (Το αίτιο και το αιτιατό) Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Με όλους τους καιρούς,εδώ βρίσκω την όαση μου.Καλησπερα από Β.Α. με ζέστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή