Ο καιρός της εβδομάδας

Βαρομετρικά χαμηλά με μέτωπα κακοκαιρίας προκαλούν βροχές και τοπικές καταιγίδες στις κεντρικές και βόρειες περιοχές της Ευρώπης, όπου και οι θερμοκρασίες είναι γενικά φθινοπωρινές. Στον αντίποδα βρίσκονται οι νότιες περιοχές της ηπείρου μας, όπου τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού είναι η ανομβρία και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες. 


Στη χώρα μας, ειδικότερα, τόσο το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) όσο και την Τετάρτη (11/8) θα επικρατήσουν συνθήκες ήπιου καύσωνα με μέγιστες θερμοκρασίες ως τους 42 βαθμούς (Δ. Ελλάδα). Οι Β-ΒΔ άνεμοι μόνο στα Δωδεκάνησα θα φθάσουν τα 6 μποφόρ και τις απογευματινές ώρες κυρίως της Τετάρτης στα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι. 

Τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας, τα νέα στοιχεία στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η επικράτηση Β-ΒΑ ανέμων  εντάσεως ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο) και η πτώση της θερμοκρασία κυρίως στα ανατολικά. Τοπικοί όμβροι δεν αποκλείεται να εκδηλώνονται τα απογεύματα στα ηπειρωτικά.  

32 σχόλια:

  1. Καλημέρα από δροσερή θα έλεγα σήμερα Ηγουμενιτσα. Από αύριο αρχίζουν τα δύσκολα. Πραγματικά αυτές τις μέρες ο δάσκαλος διακατέχεται από μεγάλο οίστρο και διαθεση, δεν προλαβαίνουμε να διαβάζουμε και να σχολιάζουμε! Πραγματικός βομβαρδισμός γνώσεων! Να είστε καλά κύριε Δημήτρη και πάντα ορεξάτος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ορμώμενος από την πρώτη παράγραφο της πρόγνωσης, να επισημάνω ότι στο Βερολίνο είχαν χθες 17 βαθμούς, σύμφωνα με αναφορές φίλων ταξιδιωτών, που φτάνοντας αργά το απόγευμα στην Ιταλία, βίωσαν σχεδόν διπλάσιες θερμοκρασίες (+32β.). Πραγματικά, στη βόρεια και δυτική Ευρώπη είναι σαν να έχουν φθινόπωρο, εδώ και πολύ καιρό και στο ίδιο διάστημα οι καύσωνες έχουν εγκατασταθεί εδώ. Τουλάχιστον βελτιώνεται η κατάσταση όσον αφορά τις πυρκαγιές και φαίνεται ότι είναι θέμα χρόνου να σβήσουν τα περισσότερα πύρινα μέτωπα.

    Στα καλά νέα και η επανεμφάνιση της μέδουσας cotylorhiza tuberculata για πρώτη φορά στο Θυμάρι μετά το καλοκαίρι του 2017. Είχα δει και μία στο Αγκίστρι στις 4 Αυγούστου 2019. Λέγεται και τηγανητό αυγό επειδή έτσι μοιάζει το πάνω μέρος της, που έχει και ανάλογο χρώμα (κίτρινο προς πορτοκαλί), ενώ στο κάτω που καταλήγει σε κοντά πλοκάμια με μπλε-μωβ μπαλάκια, βρίσκουν καταφύγιο μικρά ψαράκια, κυρίως γόνος. Για αυτόν τον λόγο, αλλά και επειδή είναι απειλούμενο είδος, αν δείτε μία μέδουσα κοτυλόριζα μην τη βγάλετε από τη θάλασσα. Άλλωστε, δεν τσιμπάει.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φοίβος Παπαδόπουλος9 Αυγούστου 2021 στις 6:29 μ.μ.

      Αρχικά ευχαριστούμε τον κύριο Ζιακόπουλο για τα εξαιρετικά άρθρα του που απλά αλλά με επιστημοσύνη μας εξηγεί τα φαινόμενα. Σχετικά με τις μέδουσες κοτυλόριζα, αν και δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη είναι συνηθισμένη η παρουσία τους περί τα μέσα Αυγούστου στον Κορινθιακό. Εδώ στο Κάτω Διμηνιό ένα ελαφρύ δυτικό αεράκι κρατάει σε υποφερτά ύψη την θερμοκρασία! Αντίθετα σε περιόδους με ασθενές μελτέμι εδώ η ζέστη είναι πιο έντονη. Ευτυχώς όμως αργά το βράδυ η απογειος αύρα (το κατάι όπως το λένε εδώ), δροσίζει την περιοχή.

      Διαγραφή
  3. Ξανάρχισαν τα δύσκολα στη δυτική Ελλάδα, μετά αό 2ήμερη-3ήμερη παύση.. Περιοχές της Ηπείρου μακριά από το Ιόνιο βιώνουν για πολλοστή φορά φέτος 40άρια και βάλε. Ξεπέρασε τους 40 βαθμούς η θερμοκρασία και στα Γιάννενα, για άλλη μία μέρα το φετινό καλοκαίρι και πραγματικά έχει χαθεί το μέτρημα των φετινών 40αριών+ στην άλλοτε δροσερή πρωτεύουσα της Ηπείρου, κάτι που είναι ιδιαίτερα λυπηρό. Δεν ξαναθυμαμαι σε ένα καλοκαίρι να συμβαίνει αυτό όσα χρονια ασχολούμαι. Στην Άρτα, όπου διαμένω, ο σταθμός του αστεροσκοπείου δεν ξεπέρασε τους 33.2 (τεράστια η διαφορά με τα κοντινά Γιάννενα, ενώ συνήθως συμβαίνει το αντίθετο). Ωστόσο, η κανονική αυτή θερμοκρασία είναι απολύτως εικονική, καθώς το υγρόμετρο του σταθμού δεν έπεσε κάτω του 52% υγρασία, οπότε αντιλαμβάνεστε δυσφορία που υπάρχει. Αυτά κ καλή υπομονή, θα μας χρειαστεί.
    Παύλος, Άρτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καραβατακης Αντώνιος9 Αυγούστου 2021 στις 6:30 μ.μ.

    Πράγματι, μετεωρολογικός οίστρος,να στε καλά Δάσκαλε, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εντύπωση προκαλεί η ένταση του καύσωνα στη δυτ. Μακεδονία. Όσο κρύο κάνει εκεί το χειμώνα, τόσο "ζέστα" σημειώνεται το καλοκαίρι. Το φαινόμενο οφείλεται πέραν από την ηπειρωτικότητα του κλίματος στην εκτεταμένη αποδάσωση της περιοχής. Ευχαριστούμε τον κ. καθηγητή και τον Φ. Ματραλή για τη μελέτη και τα στοιχεία που παρέθεσαν στην προηγούμενη ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που λες δεν ισχύει, μιλάμε για φαινόμενα που διαδραματίζονται στην ατμόσφαιρα και ουδεμία σχέση έχουν με την "αποδάσωση" του αναγλύφου μιας συγκεκριμένης περιοχής.

      Διαγραφή
    2. Η ύπαρξη δάσους μετριάζει τις ακραίες θ. σε μια περιοχή.

      Διαγραφή
    3. ...ακριβως όσο η ύπαρξη χορτολιβαδικής έκτασης...εκτός αν εσύ μετράς την Τ κάτω απο τα δέντρα

      Διαγραφή
    4. Φοβάμαι να πάω κάτω από τα δένδρα, μην πέσει κανένας κεραυνός.

      Διαγραφή


    5. ...δεν θα ανησυχούσα για κάτι τέτοιο στη θέση σου, το ηλεκτρικό φορτίο ακολουθεί μόνο αγώγιμες διαδρομές




      Διαγραφή
  6. Ένας είναι ο δάσκαλος και στην έγκυρη ενημέρωση πρώτος ,πάντα μαθαίνουμε καινούργια πράγματα στα του καιρού με τις γνώσεις στου .Τώρα εδώ στην Όθρυ ζεστή σήμερα με αιθαλομίχλη σε όλη τη Νοτιοδυτική Μαγνησία με την ατμόσφαιρα να μυρίζει καμένο και να εορουνται στάχτες ελπίζουμε να τελειώνει αυτό το πράγμα γρήγορα .Στις υπόλοιπες ημέρες τις εβδομάδος τα είπε όλα ο δάσκαλος . Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα σας κύριε Ζιακοπουλε, και σε όλη την παρέα.
    Φαίνεται κάποια ουσιαστική "τούμπα" στον καιρό βραχυπρόθεσμα; Καηκαμε κυριολεκτικά.Απο πυρκαγιές και από ζέστη.Αυτη η χρονιά να πάει και να μη γυρίσει.Πολλες καταστροφές από φωτιές,και μεγάλες ζημιές σε πολλούς κλάδους του προτογενους τομέα (παγετούς, χαλαζόπτωσεις, ξηρασία κλπ).
    Έχουμε και τον κορονοιο που ενω φτάσαμε 45βαθμους, αυτός δε λέει να....ψοφισει!!!
    ΔΗΜΉΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γειά σου φίλε Δημήτρη απο τα Ανατολικά του Νομού μας .Και εδώ στα Δυτικά χάλια .Οι μη ποτιστικές ελιές τελείωσαν.Είχα γράψει τον Μάιο ότι οι υδραύλακες της άρδευσης ευτυχώς είχαν αρκετό νερό για τα ποτιστικά.Δυστυχώς αυτό δεν κράτησε πολύ .Το νερό έχει μειωθεί δραματικά.Οι υδρονομείς βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση.Όλοι μου λένε ότι προσβλέπουν σε μια πλούσια υετικά επόμενη χρονιά.Διαφορετικά.......στερέψαμε!.----------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πέτρο δε θέλω να σκέφτομαι ότι θα έρθει χρονιά σαν αυτή που περνάμε τώρα.Γιατι αν έρθει,μαζευτα να φύγουμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα.
    ΔΗΜΉΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Από 1η Ιουλίου μέχρι και σήμερα, οι 21 από τις 41 ημέρες στα Ιωάννινα έχουν μέγιστη μεγαλύτερη των 36 βαθμών, ενώ 10 από αυτές μεγαλύτερη των 38, σύμφωνα με τα στοιχεία του σταθμού του Αστεροσκοπείου. Σήμερα μάλιστα οι 41,4°C, είναι η μέγιστη του σταθμού και πλησίασε τη στοιχειωμένη απολύτως μέγιστη των 42,4 αλλά καταγεγραμμένη από τον γειτονικό σταθμό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
    Γιάννης από Ιωάννινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καραβατακης Αντώνιος11 Αυγούστου 2021 στις 4:37 μ.μ.

    Τι κακό είναι αυτό φέτος με τις σφήκες κ τους μπαμπουρες τους κόκκινους;.Μιλαμε για μεγάλους πληθυσμούς . Προσωπικά είχα να δω τέτοιους πληθυσμούς στο νησί, Μυτιλήνη, πάνω από δεκαετία.Ο παππούς μου έλεγε ότι προμηνύουν βαρυχειμωνια κ άσχημες καιρικές συνθήκες τον χειμώνα.Ειλικρινα δεν ξέρω τι θα γίνει τον χειμώνα,όμως αυτά που ζούμε αυτές τις ημέρες είναι άκρως επικίνδυνο, ειδικά για αυτούς που έχουν αλλεργίες στα τσιμπήματα, μέσα σε αυτούς δυστυχώς είμαι κ εγώ.35 βαθμοί κελσίου σήμερα στο νησί, όπως και εχθές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανέλπιστο μπουρίνι μεγάλης έντασης αλλά και διάρκειας με τρομερά αστραποβροντα που σκίζουν τον ουρανό έχει ξεσπάσει εδώ και μισή ώρα στην περιοχή μου και μάλιστα σε 3 γύρους με εντονότερο τον δεύτερο.
    Η θερμοκρασία σε ελεύθερη πτώση,(άπο τους 40+)12-15 κάτω ανά περιοχή.
    Ποιο άραγε να ήταν το αίτιο που προκάλεσε αυτό το φαινόμενο κ.Ζιακοπουλε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βλέπε άρθρα: «Όταν τα μοντέλα αποτυγχάνουν» (2/8) και «Το αίτιο και αιτιατό» (30/7).
      Το -10 στα 500 λίρα 100! και GFS-ECMWF 1-0!

      Διαγραφή
  13. Μακάρι να βρέξει σε Εύβοια και Πελοπόννησο για να σβήσουν οι πυρκαγιές. Σαλαμίνα έριξε καρέκλες με ηλεκτρικά που τα βλέπαμε από το Θυμάρι με ψιλόβροχο.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ σωστά δάσκαλε,λόγω έλλειψης χρόνου δεν είχα μπορέσει να τα διαβάσω.
    Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η θερμοκρασία έπεσε στους 23 βαθμούς την ώρα της καταιγίδας από τους 39,5 που είχε,για να ξανανεβει μετά στους 28 αλλά έχει δροσίσει αρκετά και προπαντός μας ξεπλυνε από καπνούς και στάχτη.πουωμσς είχαν κυκμωσρι για μέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δύο Καταιγίδες στο χωριό μου σήμερα.Η μια γυρω στις 17:00 κράτησε ενα τέταρτο η βροχή στο χωριό αλλά με δυνατό ανεμο και πολλά αστραποβροντα,πιο Α ΝΑ πρέπει να είχε πιο ένταση και διάρκεια,και η αλλη μόλις ξεμπερδεψαμε απο την πρώτη φαινόταν σημάδια απο τα βόρεια,ωσπου άρχισαν οι κεραυνοί απο τα βόρεια και στις 20:30 άρχισε να βρέχει στο χωριό μου πολύ δυνατο επίσης βορειο ανεμο,και πολλούς κεραυνούς πολλοί δίπλα ακριβώς στο χωριό μου.Η βροχη αυτη κράτησε μισή ώρα,στα Α ΝΑ τώρα υπέροχο θέαμα απο την ίδια καταιγίδα,αλλά βλέπω παλι μακρινες αστραπές πάλι απο τα βόρεια,ίσως είναι απο καταιγίδα της Μακεδονίας,δεν ξέρω αν θα κάνει κατι παλι...πολύ δροσιά πάντως!
    Γιώργος πεδινά Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πολύ έντονα φαινόμενα όπως ακριβώς αναμένονταν για σήμερα αυτή την ώρα σε κεντρική Μακεδονία κ Θεσσαλία.
    Μπουρίνια με αλλεπάλληλα αστραπόβροντα έχουμε εκεί!
    Ας ελπίσουμε στη βόρεια Εύβοια να είναι ποτιστικού χαρακτήρα.
    Αύριο αναμένουμε η αστάθεια να μεταφερθεί στην Πίνδο κ δυτικότερα.
    Για να δούμε κ εμείς...
    Δυστυχώς λόγω υποχρεώσεων δεν υπάρχει χρόνος για ανάλυση επόμενων ημερών,καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τελικά η Αν.Θεσσαλια είχε την τιμητική της αποψε το βράδυ (και τμήματα της δυτικής)με καταιγίδα μεγάλης έκτασης εως τα παραλία,χαρίζοντας σε μένα θέαμα απο αστραπές,μπουμπουνιτά,τρελό αέρα,που γύρω στις 22:00 που πλησίασαν οι αστραπές το χωριό μου,σήκωνε καρέκλες και παρεσερνε και κάδους.Δεν έβρεξε όμως.
    Μια ωραία μέρα για τα 2/3 της Θεσσαλίας σήμερα.
    Γιώργος πεδινά Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ευτυχως που για τα βασικα σε υετο, χιονι κλπ, υπαρχουν τα ARPEGE.EU κυριως, και HIRLAM.FMI συμπληρωματικα (το hirlam.knmi μας αφησε χρονους στα βαλκανια) για κατω απο τις 36 ωρες, πχ το τελευταιο 24ωρο, με βοηθεια απο τους μετεωρολογικους σταθμους, και τους δορυφορους, και βγαινει ενα λιγο καλυτερο συμπερασμα σε σχεση με τα τα μεσο-μακρο-προθεσμα μοντελα, αλλιως εμεις με τα μηχανακια θα ημασταν συνεχεια βρεγμενοι... μαζι και το ICON.EU για θερμοκρασιες (τοπ σε αυτο το θεμα), καθως υγρασιες ανεμους κλπ, κυριως λογο αναλυσης μιας και το Arpege.eu τα παει αρκετα καλα και σε ανεμους, υγρασιες κλπ σε κατω απο 36 ωρες... για πανω απο 36-48 ωρες, το ECMWF ειναι μονοδρομος για γενικη εικονα.... προσωπικη αποψη βεβαια απο τις παρατηρησεις 3-4 χρονων τελευταια...

    να περνατε καλα και με υγεια το κυριοτερο...

    The Sailor.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τα κορίτσια μου ζήτησαν νυχτερινό μπάνιο και εγώ δεν τους χάλασα καρδιές και έτσι μπόρεσα να δω ότι το μπουρίνι που πέρασε από την περιοχή μου έφθασε μέχρι τον Κορινθιακό και όπως γράφει ο Βαγγέλης Σπανός το ίδιο σύστημα πιθανόν έφθασε μέχρι την Αττική.
    Πριν ένα τέταρτο που γύρισα από Αλυκή με περίμενε νέα έκπληξη,εκκωφαντικα αστραποβροντα με κεραυνούς και νέος γύρος βροχής που συνεχίζει για περίπου ένα 10λεπτο και με από τιμή πτώση θερμοκρασίας.
    Ωραίος θα είναι ο ύπνος με ανοιχτά παράθυρα μετά από πολλές ημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς όπως τα λες, Χριστόδουλε. Κατά τη 1 μετά τα μεσάνυχτα έπιασε πολύ δυνατός αέρας στο Θυμάρι - έριξε κάτω και μία κούνια στην αυλή - ενώ από λίγο πιο μακριά φαίνονταν αστραπές και κεραυνοί. Εκεί πρέπει να έβρεχε καταρρακτωδώς, εδώ έφταναν κάποιες ψιχάλες, ίσως και μεταφερόμενες με τον αέρα.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  20. Eχουμε μάλλον και νέο ευρωπαϊκό ρεκόρ με 48.8β.κ Τουλάχιστον με τους τύπους του βιβλίου του πρόγνωστη τείνει να είναι σωστή μέγιστη. Καμία σχέση με τα κουλά 47-48 σε Λαγκαδά Τατόι και Ελευσίνα. Ανάλυση περαιτέρω σε αρθρο στο weathergroup.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Το πρώτο Ευρωπαικό πενηντάρι είναι θέμα χρόνου λοιπόν και θα έλεγα ότι μας αξίζει να είναι Ελληνικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακατανόητο και θλιβερό να θεωρεί κάποιος ότι το πενηντάρι της θερμοκρασίας είναι κάτι σαν το ρεκόρ του άλματος εις ύψος των Ολυμπιακών Αγώνων.

      Διαγραφή
    2. ...τα χάλια μας σχολίασα δάσκαλε με κάποια δόση αυτοσαρκασμού

      Διαγραφή