Επισημάνσεις

Ανατολή στους Αγίους Αποστόλους. Ομορφιές που ο παλιοκαύσωνας δεν μας αφήνει να χαρούμε. Φωτ.Χρήστος Λώλης 

-Μπορεί η ΔΕΗ να πήρε όλα τα αναγκαία μέτρα για την επάρκεια της ισχύος του ρεύματος, αλλά όταν επικρατούν ακραία καιρικά φαινόμενα, ένα απρόβλεπτο γεγονός (π.χ. το χειμώνα το βάρος του χιονιού στα βόρεια προάστια και τώρα η φωτιά) μπορούν να δημιουργήσουν, θα λέγαμε δευτερογενώς, πολύ μεγάλα προβλήματα.


- Η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και το επόμενο τριήμερο, στο οποίο θα δοκιμαστούν οι αντοχές των πάσης φύσεως δικτύων και βέβαια όλων μας. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι: (α) Να χρησιμοποιούμε μόνο τις αναγκαίες ηλεκτρικές συσκευές και αυτές με σύνεση και (β) Να γίνουμε, ο καθένας όπως μπορεί, οι φύλακες των δασών και των περιουσιών μας που κινδυνεύουν.

- Την Παρασκευή, επειδή η κίνηση της ατμοσφαιρικής διαταραχής που θα προκαλέσει την υποχώρηση του καύσωνα έχει ισχυρή δυτική συνιστώσα, είναι βέβαιο ότι με το πέρασμά της θα επικρατήσουν ενισχυμένοι ΒΔ άνεμοι, ιδιαίτερα επικίνδυνοι. Σε δεύτερη φάση, όταν ο αντικυκλώνας των ΒΔ Βαλκανίων επεκταθεί προς η Μαύρη Θάλασσα, θα έρθει το κλασικό μελτέμι, που, αν και δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 7 μποφόρ, θα είναι και αυτό επικίνδυνο.

- Αναφορικά με την πορεία της θερμοκρασίας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι μετά από την αποπνικτική κατάσταση αυτών των ημερών, το Σαββατοκύριακο θα πάρουμε μισή ανάσα και τις πρώτες 2 με 3 ημέρες της νέας εβδομάδας θα βιώσουμε έναν νέο, ευτυχώς ηπιότερο από τον προηγούμενο, καύσωνα. Η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί το δεύτερο μισό της εβδομάδας.

Καλό απόγευμα, φίλοι μου

12 σχόλια:

  1. Σήμερα έσπασαν διάφορα ημερήσια θερμοκρασιακά ρεκόρ ανά την Κρήτη, όπου το μελτέμι σχεδόν σταμάτησε. Δεν αναφέρομαι τόσο στους 45 plus βαθμούς σήμερα σε 2-3 σταθμούς στο εσωτερικό του νησιού αλλά στα δύο αεροδρόμια, στα οποία οι μετρήσεις δεν αμφισβητούνται. Με τη στροφή σε δυτικούς την Παρασκευή όπως το λέτε, ο λίβας θα δημιουργήσει πολύ έντονες καταστάσεις, ειδικά στη Δυτική Κρήτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απορώ, πάντως, πώς εξαπλώνονται τόσο πολύ οι φωτιές, έστω και με 15% υγρασία, ενώ δεν φυσάει σχεδόν καθόλου. Το πρωί έπνεε ένας ασθενής δυτικός άνεμος στη Σαλαμίνα και όταν κόπασε η θερμοκρασία έφτασε τους 43,9 βαθμούς, ενώ η αίσθηση μέσα στη θάλασσα κατά τις 3 παρά ήταν λες και είχες ανάψει τον θερμοσίφωνα. Ρεκόρ με 41,9 βαθμούς στο Θυμάρι και 42,5 στον Άλιμο και το Π. Φάληρο, ενώ στο γειτονικό Ν. Φάληρο συγκρατήθηκε στους 36,7.

    Στα δυσάρεστα θα συμπεριλάβω και το καμάκωμα και το αλύπητο χτύπημα στα βράδια δύο μικρών χταποδιών στη Σαλαμίνα. Όπως είπε και μια φίλη στην παραλία: Οι άνθρωποι λυπούνται μόνο τα ζώα που δεν τρώνε. Και κάποιες φορές ούτε αυτά, απάντησα μελαγχολικά.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να μην απορείς Βαγγέλη.Βλέπω τώρα τα ρεπορτάζ από τη Βαρυμπόμπη.Με τόση άφθονη καύσιμη ύλη μεταξύ των σπιτιών τί περίμενε κανείς?Είναι θέμα χρόνου κάποια στιγμή να καεί κάθε ανάλογος οικισμός.Και δεν μιλάμε γιά μισοάδεια χωριουδάκια αλλά για "ανεπτυγμένα" προάστια της Αθήνας.Δεν μιλάω ως ειδικός ,αλλά ως ένας πολίτης που επί χρόνια "έχει καεί η γούνα του".Για τον αστικό και περιαστικό ιστό κάθε περιοχής έχω καταλήξει ότι υπάρχει λύση,και όχι ιδιαίτερα δαπανηρή.......Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Ταξιδεύοντας όλη νύχτα οι καπνοί από την πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης έφτασαν σήμερα το πρωί ως το Π. Φάληρο, όπου χθες μέχρι και μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα δεν μύριζε καθόλου. Λόγω άπνοιας καθυστέρησε να φτάσει όλη αυτή η αιθάλη (πραγματικά, η κατάσταση πρέπει να θυμίζει το νέφος, που έλεγαν οι παλιότεροι τη δεκαετία του '80) και η ατμόσφαιρα θα αργήσει πολύ να καθαρίσει, ακριβώς επειδή δεν φυσάει. Κλειστά και τα τζάμια, εκτός από τα παντζούρια, λοιπόν, και προστατευτική μάσκα έξω. Για άλλη μία φορά έκατσε το χειρότερο σενάριο σε αυτή τη δυστοπική έτσι κι αλλιώς εποχή που ζούμε. O tempora, o mores.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  3. Επιτέλους, φως στο βάθος του τούνελ..
    Εύχομαι να μην έχουμε φωτιές, τ΄ άλλα όλα τα δοκιμάσαμε..
    Ευχαριστούμε Δάσκαλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με ανησυχεί πολύ η έλευση των ανέμων. Πολύ φοβάμαι ότι θα δούμε και θα ζήσουμε πολύ επικίνδυνες καταστάσεις στη χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δυστυχώς ο κίνδυνος πυρκαγιών δεν θα είναι μόνο τις ημέρες του καύσωνα,όπως είπε ο υπουργός,αλλά θα είναι όλο το επόμενο διάστημα,αφου γενικευμένη αστάθεια δεν θα υπάρξει.
    Να αναφερω και γω θερμοκρασίες σήμερα στο χωριό μου,έβγαλα το θερμόμετρο πάνω σ'ένα δέντρο στην αυλή μου(πευκακι)στις 15:00 έδειχνε 38β.απο τις 16:00 μέχρι 18:00 40β.Στις 19:30 που γύρισα απο το χωράφι έδειχνε 39β.Τωρα δείχνει 29β πότε άπνοια,πότε μετριο μια ΒΔ και αυτη τη στιγμή ΒΑ.
    Καύσωνας διαρκείας ναι,κουραστικός ναι,οχι όμως με ακραίες θερμοκρασίες μέχρι τώρα τουλάχιστον για την περιοχή μου.
    Το απόγευμα ειχε και κατι πονηρά συννεφάκια όσο ήμουνα στο χωράφι,και στην ΝΑ πλευρά ειδα σχηματίστηκε και ενα ωραίο μανιταρακι,ίσως στα σύνορα Καρδίτσας με Φθιώτιδα να έριξε καμιά ψιχαλα λεω εγώ..απλώς έτσι τ'αναφερω.
    Γιώργος πεδινά Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εδώ πάντως στην περιοχή μου (Κάρυστος Ευβοίας) το σημερινό ήταν ακραίο με τα θερμόμετρα στους 42β!Δεν έχω ξαναδεί εδώ θερμοκρασίες πάνω από 36β ποτέ! Ήθελα να ρωτήσω τον κύριο Ζιακοπουλο ο λίβας που επικράτησε από το πρωί από πού ερχόταν,τη στιγμή που απέναντι η Ραφήνα δεν ξεπέρασε τους 37β.Πραγματικα για το Αιγαίο πέλαγος απίστευτη αυτή η θερμή μάζα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πληροφορήθηκα ότι στην Κάρυστο, πάνω στ' αυτοκίνητα το πρωί είχε στάχτες!

      Διαγραφή
  7. Πολύ σωστές οι προτροπές του δασκάλου. Όταν από την κλιματική αλλαγή περνάμε στη φάση της κλιματικής κρίσης,πρέπει ο καθένας μας ξεχωριστά να κάνει το καθήκον του. Νομίζω ότι ο κρατικός μηχανισμός το κάνει με το παραπάνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αρχίζει και θυμίζει 2007 η καιρική κατάσταση.

    Ελπίζω απλά και να έχουμε πάρει το μάθημα μας και να σταθούμε και τυχεροί γιατί οι φωτιές θα είναι αναπόφευκτες.

    Ας ελπίσουμε σε ένα πρώιμο φθινόπωρο γιατί αλλιώς ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Kαλησπέρα Δάσκαλε,

    Είσαι πάντα την σωστή στιγμή στον σωστό σημείο. Γνωρίζοντας οτι κάθε τέλος κάυσωνα σηματοδοτεί την έλευση του δυτικού ανέμου ο οποίος έχουμε δει τι καταστροφές μπορεί να φέρει πάλι με τις πυρκαγιές όπως παλαιότερα στην Πάρνηθα το 2007.Ευτυχώς η φωτιά έσβησε μετά από προσπάθεια αρκετή και θα έλεγα οτι βοήθησε η νύχτα αρκετά ,σαν να έκατσε η φωτιά μαζί με την θερμοκρασιακή αναστροφή και την άνοδο της υγρασίας στα σημεία που ήταν η φωτιά μην ξεχνάμε οτι αυτή εκεί η ο χοάνη μεταξύ Πεντέλης Πάρνηθας από τον Αγιο Στέφανο μέχρι το Τατοι-Κάτω Κιφησιά ειναι αρκετά αναστροφική. Όπως και να έχει η φωτιά ναι μεν πιο εύκολη από οτι η προηγούμενη την βορειοανατολική Αττική αλλά με μια διαφορά ουσιώδη, η οποία λέγεται παρατατεταμένο ξηρό καλοκαίρι με καύσωνα χωρίς ούτε μια βροχή. Ξεράθηκαν τα πάντα, οτι νερό και να ρίξεις από το ελικοπτέρο στο 1 λεπτό έχει ξανα ανάψει η φωτιά με τετοια καυσιμη ύλη και πεύκα-κυπαρρίσια 100ετίας μεγάλα (δεν εχουν ξανακαεί). Μπορεί αέρα σοβαρό να μην είχε, αλλά ήταν τετοια η επιφανειακή θερμοκρασία μαζί με το μικροκλίμα της φωτίας ,οι θερμοκρασίες ανεβαίνανε και άλλο και ο αέρας ενισχυόταν λόγω φωτιάς.

    Ελπίζουμε να μην τριτώσει το κακό. Είναι η 2η φορά που την γλιτώνουμε στην Βορειοανατολική Αττική έστω και οριακά. Πολύ κόσμος όμως έπαθε σοβαρές ζημιές.Εν έτη 2021 ακόμα οι πυλώνες οι ξύλινοι της ΔΕΗ είναι μέσα στο δάσος .

    ΙΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή