Δεκαπενταύγουστος με μποφόρ, καλούτσικες θερμοκρασίες και διάχυτο φόβο για επιδημία και φωτιές

Βαρομετρικά χαμηλά εξακολουθούν να προκαλούν άστατο καιρό στη Β-ΒΔ Ευρώπη, ενώ καύσωνας επικρατεί στις Ν-ΝΔ περιοχές της ηπείρου μας και κυρίως στην Ισπανία. Στη ΝΑ Ευρώπη, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), οι συνθήκες της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας θα είναι ευνοϊκές για να συνεχιστούν στη χώρα μας οι Β-ΒΑ άνεμοι με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο). Αναφορικά με τις λοιπές βασικές μετεωρολογικές παραμέτρους, η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στην ανατολική Ελλάδα και δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά κυρίως της Β. Ελλάδας. 


Το Σάββατο (14/8), τα νέα στοιχεία στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η ενίσχυση των Β-ΒΑ ανέμων ως τα 8 μποφόρ (Αιγαίο) και η μικρή περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας που θα γίνει πιο αισθητή στην Α-ΒΑ Ελλάδα. Τοπικές βροχές μικρής διάρκειας αναμένονται στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και στις κεντρικές και ανατολικές περιοχές της Στερεάς. 

Τον Δεκαπενταύγουστο, δεν προβλέπονται βροχές στη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ με ένταση στα δυτικά 4 με 5 και στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ με τάση εξασθένησης από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα φθάσει: στα δυτικά τους 37 βαθμούς, στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα τους 35 βαθμούς και στις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές της χώρας τους 32 βαθμούς. 

Τις πρώτες ημέρες της νέας εβδομάδας αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι βόρειοι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία άνοδο.

Καλή Παναγιά, φίλοι μου


19 σχόλια:

  1. Έχει εξασθενήσει σε σημείο κατάρρευσης το ωκεάνιο ρεύμα του Ατλαντικού, που λειτουργεί σαν θερμοστάτης, διασφαλίζοντας πιο ήπιους χειμώνες στον βορρά και πιο δροσερά καλοκαίρια στον νότο, όπως αναφέρει η Le Monde, που αναδημοσιεύει σχετική επιστημονική έκθεση. Σύμφωνα με αυτή, το σύστημα ρευμάτων του Ατλαντικού (Atlantic Meridian Reversal Circulation), που περιλαμβάνει και το Gulf Stream και μεταφέρει θερμό και αλμυρό νερό από τον ισημερινό στον βορρά, το οποίο στη συνέχεια ψύχεται, βυθίζεται και επιστρέφει ξανά νότια, έχει εξασθενήσει περισσότερο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία 1.000 χρόνια.

    Οι επιστήμονες προσπαθούν να διαπιστώσουν αν είναι κάτι πρόσκαιρο ή μία πρώτη ένδειξη ότι το συγκεκριμένο σύστημα ρευμάτων πλησιάζει στο σημείο χωρίς επιστροφή, δηλαδή, στην κατάρρευση. Στη δεύτερη περίπτωση οι επιπτώσεις που μπορεί να είναι άμεσες ή σε χρονικό ορίζοντα αιώνων, θα αφορούν σχεδόν όλο τον πλανήτη και κυρίως τις χώρες που βρέχονται από τον Ατλαντικό. Οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη θα γίνουν ψυχρότερες, η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει στις ΗΠΑ, η δυτική Αφρική θα κινδυνεύσει από μόνιμη ξηρασία.
    https://www.lemonde.fr/climat/article/2021/08/10/le-systeme-des-courants-de-l-ocean-atlantique-au-bord-de-la-rupture_6091061_1652612.html
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εύχομαι καλό 15στο σε όλους υγεία
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καραβατακης Αντώνιος12 Αυγούστου 2021 στις 5:09 μ.μ.

    Καλή Παναγιά Δάσκαλε! Εύχομαι τα καλύτερα σε σας και σε όλους τους φίλους του μπλογκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα! Παρόλο που οι προβλέψεις μιλούσαν για μέγιστες 37βαθμους στα δυτικα, η Αμφιλοχία χτύπησε 40,3 σήμερα! Και γενικά η μέρα σήμερα στα δυτικά είναι δύσκολη με υψηλά ποσοστά υγρασιας που κάνει την κατάσταση ανυπόφορη. Και θα συνεχιστεί για μέρες το μαρτύριο εδώ την ίδια ώρα που οι ανατολικοί θα απολαμβάνουν δροσιά και μελτεμακι. Πάντως και τα σημερινα στοιχεία επιμένουν για αλλαγή κυκλοφορίας στην ανατολική Ευρώπη μετά τις 18 Αυγούστου με επικράτηση χαμηλών πιέσεων και πτώση της θερμοκρασίας με τις θερμές μάζες να μετατοπιζονται προς τη Δυτικη Ευρώπη. Το θέμα είναι τώρα αν κομματι αυτής της ψυχρής μάζας κατέβει στη χώρα μας με μορφή ψυχρης λίμνης και συνδυαστεί με φαινόμενα αστάθειας και ουσιαστική πτώση της θερμοκρασίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. https://www.pronews.gr/perivallon/1009505_afoskolos-giati-einai-paramythi-i-klimatiki-allagi-vinteo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Αντώνης Φώσκολος είναι ομότιμος καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά. Μετά των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ προσελήφθη στο Ινστιτούτο της Ιζηματογενούς Γεωλογίας και Πετρελαίου του Καναδά με στόχο την έρευνα υδρογονανθράκων στην Κεντρική Αλμπέρτα, στην θαλάσσια περιοχή του Beaufort MacΚenzie, στις εκβολές του ποταμού MacKenzie και στα πολικά νησιά του Καναδά.

      Διαγραφή
    2. Που πάει να πεί σ αυτή τη γλώσσα τη "βουβή".....περί άλλων τυρβάζεται πρωτίστως ο εν λόγω.

      Υ.γ."Ομότιμος ερευνητής",τι είπες τώρα δάσκαλε!!!..-------------------Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Αγαπητε δασκαλε,

      Σ'ευχαριστουμε για την αποκαλυπτικη σου απαντηση και εκτενη επιχειρηματολογια.

      Επι τη ευκαιρια, θα'θελα να εφιστησω την προσοχη σ'οσους επαγρυπνουν και κηρυττουν την μοναδικη αληθεια.

      Προς αδελφοποιτους, γνησιους πρεσβευτες κι'ευαγγελιστες της αληθειας, σας παρακαλω μην λησμονειτε τα παρακατω.
      --------------------

      Εαν βρεθειτε αντιμετωποι μ'οποιονδηποτε αντικρουει το εδραιωμενο, συστημικο και πολιτικα-ορθο αφηγημα:

      -Δεν απαντατε ποτε επι του περιεχομενου!

      -Αγνοειτε επιμονως το περιεχομενο των λογων του, ειδικα εαν ειναι τεκμηριωμενο!

      -Σε καθε περιπτωση, στρεφεστε παντα κατα του προσωπου, μ'επιθεσεις ad-hominem!


      Αγωνιστικους χαιρετισμους,

      Γλαυκων Σκωπτικος.

      Διαγραφή
    4. Φίλε μου, αν ανατρέξεις στο μπλογκ θα βρεις πληθώρα αναρτήσεων με εκτενείς αναλύσεις, απαντήσεις και επιχειρήματα. Ήρθε η ώρα «να λέμε πια τα σύκα: σύκα, και τη σκάφη: σκάφη», που λέει και ο ποιητής!

      Διαγραφή
  6. Καλή Παναγιά δάσκαλε και σε όλους τους φίλους.Τωρα στα του καιρού ζεστή και σήμερα εδώ στη νοτιοδυτική Μαγνησία αλλά υποφερτή ,η νύχτα που πέρασε έφερα κάποια καταιγίδα αλλά πολύ τοπικά τα φαινόμενα.Τωρα για τα μελλούμενα διαφενεται αλλαγή του καιρού στο ποιο ψυχρό και άστατο μετά τις 18 με19 του μηνός . Χρήστος από Όθρυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιάννης απο Μυτιληνη12 Αυγούστου 2021 στις 11:15 μ.μ.

    Καλησπέρα απο την κάππος δροσερή Μυτιλήνη!! Ευχαριστούμε για την ενημέρωση κυριε Ζιακόπουλε.. Σας παρακολουθώ συχνά αλλά δεν γράφω συχνά.. Καλή Παναγιά σε σάς και σε όλους τους φίλους του blog! Η Παναγιά μαζί μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σεβαστέ δάσκαλε.Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σου στο διακύβευμα.Αλλά,κάθε φορά που σου εφιστώ την προσοχή,εσύ ενίστασαι.Νομίζω ότι είσαι ένας Ορθόδοξος Καθολικώς Διαμαρτυρόμενος!.

    Υ.γ. 1).Με άρεσε η επίκληση του Γιάννη Ρίτσου.
    2).Με αρέσει "το τέλος της βεβαιότητας" ,του Ίλια Πρίγκοζιν.-------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο σταθμός της ΕΜΥ στη Καλαμάτα κατέγραψε εχτές 39,3οC... κατά τα άλλα όλα καλά πάνε! Καλή αυριανή στο δάσκαλο και σε όλους τους φίλους του καιρού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα. Καλή Παναγιά σε όλους σας. Με την ευχή ο υπόλοιπος Αύγουστος να μας χαρίσει ανάσες δροσιάς και ξεκούραση για φύση και ανθρώπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημερα απο τον δροσερο και ανεμωδη Βολο. Καλη Κυριακη σε ολους😃

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κύριε Ζιακόπουλε καλημέρα κ χρονια πολλά! Θα θέλαμε μία εκτίμηση για το πότε στη δυτική Ελλάδα θα πέσει ο υδράργυρος λίγο, να πάει τουλάχιστον στους 31-33 μέγιστες, διότι υποφέρουμε φέτος απ την ασύλληπτη διάρκεια της ζέστης. Πλέον είμαστε σαν ... κοιμισμένοι, να μου επιτραπεί η έκφραση, τι 40, τι 41, τι 38, τι 37, όταν τραβάει σε μάκρος ένα-ενάμιση μήνα συνεχόμενα η κατάσταση είναι αφόρητη κι όλα φαίνονται ίδια. Άραγε αυτό δεν προβληματίζει τους ... ακόμη σκεπτικούς περι απορρύθμισης του κλίματος. Έχω μνήμες σχεδόν έως 25 με 30 χρονια πριν και σας διαβεβαιώ ότι το καλοκαίρι μας δεν ήταν έτσι, ακόμη και για εμάς τους δυτικούς που ανέκαθεν είχαμε πιο τσιμπημένες θερινές θερμοκρασίες από τους μελτεμάτους ανατολικούς.
    Με κούραση και διάχυτο προβληματισμό, ευχές για καλό Δεκαπενταύγουστο.
    Παύλος, Άρτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Έχεις δίκιο φίλε Παύλο για την συνεχόμενη ζέστη στην περιοχή σου,μου το μεταφέρουν οι κουμπάροι μου όλο αυτό το διάστημα,αλλά και η αδερφή μου που βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες στην Κέρκυρα.
    Όλοι όμως λίγο πολύ φέτος έχουμε φθάσει στα όριά μας,αλλά πρέπει να κάνουμε λίγο υπομονή γιατί παρόλο τις κάποιες ελπίδες που δείχνει για την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου,όπως έχει πει και ο δάσκαλος εδώ και μέρες,πιστεύω πως η ζέστη θα μας ταλαιπωρήσει για καιρό ακόμη αν και στο...βάθος φαίνονται τα πρώτα καλά σημάδια...
    Στην περιοχή μου τώρα,αν και η Παρασκευή ήταν πιο ζεστή 2-3 βαθμούς από την Πέμπτη,σήμερα ξημέρωσε με όμορφο φθινοπωρινό σκηνικό,πυκνή συννεφιά κατά διαστήματα και πολύ δυνατό αέρα που κρατά την θερμοκρασία στους 27-29 βαθμούς (ακόμη χαμηλότερα στα πιο ορεινά) και φυσικά μας δίνει ανάσες δροσιάς.
    Καλή Παναγια σε όλους σας και ιδιαίτερα στον οικοδεσπότη αυτού του βήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μετά τις 26-8 τι έρχεται πάλι,με τα σημερινά δεδομένα, που μπορεί να αλλάξουν...;Β.Α

    ΑπάντησηΔιαγραφή