Ο καιρός ως τα τέλη του μήνα

Οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Ευρώπη προκαλεί φθινοπωρινού τύπου κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Το σύστημα αυτό, αποκομμένο από τη γενική ατμοσφαιρική κυκλοφορία, θα παραμείνει στην περιοχή επί αρκετές ημέρες, με συνέπεια ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων να είναι μεγάλος κυρίως στις κεντροανατολικές χώρες της ηπείρου μας, τη Β-ΒΑ Ιταλία και τα Β-ΒΔ Βαλκάνια. Στα καθ’ ημάς, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), ένα χαμηλό που θα έρθει από τη Ν. Ιταλία θα προκαλέσει βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δ. Στερεά και τη ΒΔ Πελοπόννησο. Οι δυτικών διευθύνσεων άνεμοι θα φθάσουν τα 6 μποφόρ (νότια πελάγη) και στη Δ-ΒΔ Ελλάδα θα πέσει η θερμοκρασία. 


Το Σάββατο (28/8), τοπικοί όμβροι θα σημειωθούν το απόγευμα στα βόρεια και κυρίως στη Μακεδονία. Ως προς τους ανέμους και τις θερμοκρασίες, δεν προβλέπονται αξιόλογες μεταβολές. 

Την Κυριακή (29/8), τοπικοί όμβροι αναμένονται στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και το απόγευμα στη Μακεδονία. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 4 με 5 και τοπικά στα νότια πελάγη 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Τη Δευτέρα (30/8), λίγες βροχές προβλέπονται στη Δ. Ελλάδα και στις Β-ΒΑ περιοχές της χώρας. Οι Δ-ΒΔ άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. 

Την Τρίτη(31/8), τοπικοί όμβροι θα εκδηλωθούν τις απογευματινές ώρες στη Β-ΒΑ Ελλάδα. Ως προς τους ανέμους και τις θερμοκρασίες, δεν αναμένονται αξιόλογες μεταβολές.  

20 σχόλια:

  1. Καλησπέρα από την Στοκχόλμη που πλέον μπήκε σε ρυθμούς φθινοπώρου.βροχή αέρας και θερμοκρασία γύρω στους 16c μέγιστη .Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα από δροσερή Θεσπρωτία.Μετα τη μεσημεριανή καταιγίδα που προκάλεσε αρκετά προβλήματα, όπως διακοπή ρεύματος για πολλές ώρες, τώρα πλέον βγήκε ο ήλιος και απόλαμβανουμε τη δροσουλα. Θεωρώ ότι ακόμα δεν τελειωσε το θέμα και ότι τη νύχτα θα υπάρξει συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα σας. Έβρεξε σήμερα στην Κω δύο φορές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αρκετά ισχυρή η δυναμική της Ατμοσφαιρικής διαταραχής που ήρθε από το Ιόνιο. Κατάφερε και υπερ- πήδησε την οροσειρά της Πίνδου και έφυγε ανατολικότερα με ιδιαίτερη δυναμική χωρίς να εξασθενήσει εντελώς. Καλησπέρα σε όλους και στον δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άντε να ξεκινήσει σιγά σιγά το φθινόπωρο στα Δυτικά για να πάρουμε κουράγιο και ελπίδα και εμείς οι ανατολικοί.
    Όπως ήρθαν οι ζέστες στην εποχή τους, μακάρι να έρθουν και οι βροχές στον καιρό τους.
    ΔΗΜΉΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δυστυχώς στον Αμβρακικό της Αμφιλοχίας κ συγκεκριμένα στο Δήμο Μενιδίου Αιτωλοακαρνίας μετά το ξαφνικό κ πολύ ισχυρό μπουρίνι χθες το απόγευμα,έχουμε έναν ψαρά αγνοούμενο(ο άλλος βρέθηκε) κ μάλλον τα μαντάτα θα είναι άσχημα καθώς ακόμη κ τώρα αγνοείτε.
    Πολύ κρίμα νέο παιδί.
    Βρε παιδιά όλοι εσείς που έχετε χόμπι ή δουλειά σας τη θάλασσα μην παραβλέπεται τις ανακοινώσεις των μετεωρολόγων.
    Με τόση πληροφόρηση τη σημερινή εποχή είναι πολύ κρίμα να χάνονται ζωές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι όπως τα γράφεις είναι Φώτη, αλλά όσοι έχουμε πάθος με τη θάλασσα νομίζουμε - κακώς - ότι είμαστε και παντός καιρού, κρίνοντας και από τον εαυτό μου που πάω με βροχές, κρύο κ.λ.π. για κολύμπι. Ακόμα και με καλοκαιρία, βέβαια, εδώ χθες, γέμισα γρατσουνιές για να απελευθερώσω μερικά ψαράκια που είχαν παγιδευτεί σε έναν κιούρτο - συρμάτινο δοχείο που ποντίζουν στον βυθό. Με όλα αυτά θέλω να πω ότι αν έχεις το... μικρόβιο, πολλές φορές υποτιμάς - κακώς επαναλαμβάνω - τους κινδύνους.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Χωρίς να γνωρίζω από πού αντλούν πληροφορίες οι ψαράδες, όσοι βγαίνουν στη θάλασσα για διάφορους λόγους έχω να πω ότι και στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής έγινε κατακλυσμός με πολλά χιλιοστά βροχής μέσα σε ελάχιστα λεπτά ενώ δεν υπήρχε καμία πρόγνωση για τα παραθαλάσσια. Αντίθετα στη Θεσσαλονίκη έπεσε ελάχιστο νερό. Αυτό αποδεικνύει ξανά και ξανά ότι πολλές φορές χρειάζεται έγκαιρη ενημέρωση. Αν ένα τέτοιο ρόλο δεν πρέπει να το αναλάβει ένας φορέας σαν την ΕΜΥ τότε ποιος; Δεν θα ήταν δυνατό να λάβουμε ενημέρωση πχ μέσω 112 ότι πχ σε μια ώρα έρχεται μπουρίνι στο πρώτο πόδι; Ή κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο να προβλεφθεί;
      Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

      Διαγραφή
  7. Τί τοπικότητα είναι αυτή!!.Αγρίνιο 87mm, Aιτωλικό 0mm.Φίλε Φώτη ...μάζεψες όλο το χαρτί!Εμείς εδώ μόνο κάτι σύννεφα βλέπουμε Δυτικά στο βάααααθος .-------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ακραία καιρικά φαινόμενα είχαμε κ στην πόλη τού Αγρινίου σήμερα τα ξημερώματα όπου έπεσαν μέσα σε τρεισήμισι ώρες συνεχόμενης καταιγίδας 87mm στην πόλη τού Αγρινίου κ 93mm στον ιδιωτικό μού σταθμό στην περιοχή μού.
    Τεράστια ύψη βροχής κ μάλλον ρεκόρ βροχόπτωσης Αυγούστου για το νομό μας τουλάχιστον 10ετιας.
    Δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους, πλημμύρισαν αρκετά σπίτια κ επιχειρήσεις,ενώ οι ουρανοί σκίζονταν επί ένα τετράωρο περίπου.
    Αυτά μας κάνει συχνά πυκνά εδώ κ μας αποζημιώνει.
    Ενδιαφέρον θα ήταν να δούμε τα πόσα χιλιόμετρα ύψος έφτασαν στην περιοχή τα καταιγιδοφόρα νέφη πού ίσως να ξεπέρασαν τα 15000 μέτρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Παιδιά βροχή θέλουμε και όχι καταστροφές!
    Δυστυχώς όμως μετά από μεγάλο διάστημα ζέστης και ανομβρίας,τι άλλο να περιμένεις;
    Μεγάλη προσοχή από όλους, και μεγαλύτερη στις περιοχές που έχουν καεί τα δάση.
    Καλό μεσημέρι.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο δροσερός κ άστατος καιρός όπως όλα δείχνουν για τα δυτικά κ βόρεια θα συνεχίσει κ από μεθαύριο Κυριακή Δευτέρα,ενώ από Τρίτη κ μετά η οποία αστάθεια θα επικεντρωθεί στην κεντρική ανατολική Μακεδονία κ πιθανόν στη Θράκη.
    Τα ανατολικά ηπειρωτικά κ τα νότιο ανατολικά τμήματα της χώρας όπου βιώνουν έντονη ζέστη αυτές τις ημέρες θα πρέπει να κάνουν λίγο υπομονή καθώς η ζέστη για λίγες ακόμη μέρες θα συνεχιστεί.
    Από τις 2 τού μήνα όμως υπάρχει πλήρη ομοφωνία όλων των μοντέλων για την πρώτη σχετικά ψυχρή έλευση μάζας στη χώρα μας από τα βόρεια.
    Αυτό σημαίνει βοριάδες,πτώση θερμοκρασίας πανελλαδικά κ κάποιες βροχές εκ νέου στη ΒΑνατολική χώρα κ πιθανόν τα υπόλοιπα ανατολικά ηπειρωτικά.
    Τέλος συνεχίζει η τάση όπως λέμε εδώ κ πολλές ημέρες για ανάπτυξη οργανωμένης διαταραχής στο Ιόνιο στο τέλος τού 1ου 10ημέρου τού Σεπτέμβρη.
    Το ρεζουμέ λοιπόν από όλες τις ανανεώσεις είναι ότι σιγά σιγά κ σταδιακά το φθινόπωρο πρώτα από τα δυτικά κ μετά στην υπόλοιπη χώρα αρχίζει φέτος να κάνει αισθητή την παρουσία του από νωρίς.
    Προσοχή όμως,καθώς αυτό δε πάει να πει ότι στο μετέπειτα τού Σεπτεμβρίου δε θα έχουμε ξανά ζέστη κ ηλιοφάνεια,κ αυτό αφορά κυρίως τούς ανατολικούς κ νότιους.
    Φίλε Γιάννη Θεσπρωτέ, έριξε πολύ νερό κ στα μέρη σας,κυρίως την Πέμπτη εκεί τα είδα. Ωραία ήταν!
    Καλό ΣΚ σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα!
      Φίλε Φώτη δεν ξέρω από ποιες πηγές αντλείς πληροφορίες αλλά στις πολύ απλές που έχω πρόσβαση εγώ (EMY, meteo, meteoprog, κινητό IPhone))δεν βλέπω κάτι αξιόλογο για το πρώτο 10ήμερο του Σεπτέμβρη. Απλά μια μικρή πτώση θερμοκρασίας που είναι όμως απολύτως φυσιολογική για την εποχή, βλέπω θερμοκρασίες μέγιστες 28-29 βαθμούς για Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.
      Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη
      ΥΓ: ασφαλώς η μέρα έχει μικρύνει σαφώς, η δροσιά τη νύχτα και το πρωί είναι δεδομένη και το μικρό καλοκαιράκι ή το αποκαλόκαιρο είναι προ των πυλών.

      Διαγραφή
    2. Γεια σου Κωνσταντίνε.
      Δεν κοιτάζω ποτέ τις πηγές που ανέφερες για να βγάλω δική μού πρόγνωση η εκτίμηση,απλά ενημερωτικά τις ρίχνω μία ματιά.
      Τα δικά μού πραγματικά εργαλεία είναι πρώτα το ευρωπαϊκό ecmwf με όλους τούς χάρτες κ σε όλες τις στάθμες κ κυρίως των 500hPa.
      Μετά έρχεται το gfs με το Γερμανικό icon κ τέλος το gem σε επίσης ανάλυση όλων των χαρτών τούς.
      Τέλος,ρίχνω αναλυτική ματιά στα σενάρια κ υποσενάρια των ensemble του ευρωπαϊκού, του αμερικανικού αλλά κ τού καινούριου γερμανικού.
      Τα ensemble εάν τα συνηθίσεις κ μάθεις να τα μελετάς νομίζω ότι θα σε εκθέσουν δύσκολα, σε αντίθεση με τα τρεξίματα των μοντέλων όπως το gfs για παράδειγμα που άλλα μπορεί να δείξουν τώρα κ άλλα στο επόμενο τρέξιμο.
      Δόξα τω Θεό τα τελευταία χρόνια που ασχολούμαι συστηματικά με την πρόγνωση τού καιρού κυρίως για την δυτική Ελλάδα τα πηγαίνω πολύ καλά.
      Οπότε συνταγή που δε χαλάει δεν αλλάζει εύκολα.
      Να σου τονίσω τέλος ότι αξιόλογα κ γενικευμένα φαινόμενα κάνεις δε ξέρει ακόμη εάν θα έχουμε κυρίως για τα ανατολικά κ νότια.
      Πιθανότητες αναφέρω.
      Νομίζω όμως ανεξάρτητα το τι είδες στα σάιτ πού παρακολουθείς,το 1ο 10ημερο θα βγει όπως τα είπα κ προχτές καθώς δεν έχει αλλάξει κάτι κ οι πιθανότητες για αλλαγή τού καιρού στο 2ο πενθήμερο τού μήνα από τα δυτικά συνεχίζουν κ είναι αρκετές.
      Καλό βράδυ.

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ πολύ Φώτη,
      Πραγματικά με κατατόπισες πάρα πολύ και σε ευχαριστώ για τα «φώτα» σου. Εγώ συνήθως αρκούμαι στα σάιτ που είπα , γι αυτό και μου αρέσει εδώ στο μπλογκ που γίνονται συζητήσεις από κάποιους όπως εσύ που μελετάται σε βάθος και βέβαια με όσα συνεισφέρει κι ο δάσκαλος μας ανοίγετε το μυαλό.
      Κατάλαβα επακριβώς σε τι αναφέρθηκες τώρα σχετικά με το τι μπορεί να συμβεί στο πρώτο δεκαήμερο μετά και τις αναλυτικές επεξηγήσεις σου.
      Καλό βράδυ και καλή εμβομάδα!
      ΥΓ: μακάρι ο δάσκαλος αν ποτέ θα το ήθελε και μπορούσε να μας έκανε από κοντά καμία ημερίδα με τα βασικά για τον καιρό…αν μπω μόνος να μελετήσω enseble και χάρτες θα τα βρω σκούρα.
      Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

      Διαγραφή
  11. Μακάρι φίλε Φώτη να έρθουν και σε μας,τους ανατολικούς και νότιους.οι όποιες βροχές διαφαίνονται στον ορίζοντα,αν και εγώ προσωπικά έως τις 4-5 Σεπτεμβρίου δ2ν βλέπω φως,μετά ίσως να σταθούμε πιο τυχεροί καθώς τα φυτά και τα δέντρα έχουν έντονο πρόβλημα ακομη και τα ζωντανά πλάσματα που ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν νερο και φαγητο και αυτό φαίνεται από το ότι τρώνε και πράγματαπου δεν άγγιζαν ποτέ.
    Ελιές πανω απο 150-200 ετών αρχίζουν να "στρίβουν" από την ξερα και φυσικά είναι "πολυτελεία" να κρατήσουν τον καρπό τους.
    Τα δε αμπέλια εκτός από τις ποικιλίες που ήταν η ζέστη χρόνια με τεράστιες απώλειες,τώρα έχουν έντονο πρόβλημα και τα λευκα(Σαβατιανα,Ροδιτες κλπ)αφού μέρα με την μέρα "νερουλιαζουν" καίνε τα γίνονται σταφίδες.
    Για μένα η παραγωγική χρόνια στις ποικιλίες ηταν από τις χειρότερες που θυμαμαι.
    Η λέξη καταστροφή που είπε ο φίλος Δημήτρης Ρ πριν λίγο καιρό Ναι είναι λιγη και πρέπει να προσθέσω και την λέξη,απόλυτη για να δώσω σε κάποιον να το καταλάβει.Αναλόγως την ποικιλία η ζημιά κυμάνθηκε από 70-90%,με τα Μοσχατα να παίρνουν το "χρυσό" μετάλλιο.
    Δυστυχώς η "αποθηκη" είναι ξεσκεπαστη οπότε όλα είναι στο έλεος των καιρικών συνθηκών.
    Την Καλημέρα μου σε όλους σας από τον όμορφο Παγασητικό κόλπο, την όμορφη πόλη του Βόλου με το μαγευτικό Πήλιο να σε "προκαλεί"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χριστόδουλε και εδώ παρακάτω στην Κορινθία, το ίδιο χάλι έχουμε.Οπως πιστεύω και σε ολη την Ανατολική και Νότια Ελλάδα.
    Συντοπίτη φίλε Πέτρο εμείς εδώ για να πάρουμε καλά νερά, θέλουμε τον Αναυπλιωτη για εσάς, Χελιώτης για εμάς (Νοτιοανατολικος άνεμος).
    Ο καιρός αυτός έρχεται σε μας, όταν τα βαρομετρικά έρχονται από τη Σικελία ή από τη Σύρτη,με Ανατολική πορεία.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΊΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ακριβως Ανατολικέ φίλε Δημήτρη.Για εμάς μόνο ο ΝΑ είναι..... ταμάμ.Αλλά έστω και με τους άλλους δύο ,Α και ΒΑ,κατι γινεται.Εκείνη η Σύρτη, μικρή και μεγάλη,κάτι μου λέει ότι τελευταία δεν είναι τόσο "παραγωγική" όπως στο παρελθόν.Χριστόδουλε τα ίδια και εδώ.Το λέμε όλοι εδώ,το ξαναγράφω.Χωρίς επόμενη πραγματικά πλούσια υετοφόρο περίοδο η κατάσταση θα είναι τραγική.Ευελπιστούμε ότι όλα θα πάνε κατ ευχήν.--------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ξέχασα να αναφέρω για τον τυφώνα "τέρας" ονόματι Άιντα όπου άρχισε να πλήττει τις ΗΠΑ κ συγκεκριμένα την πολιτεία της Λουιζιάνα.
    Όπως όλα δείχνουν πρόκειται για τον μεγαλύτερο σε ένταση τυφώνα τουλάχιστον των τελευταίων 100 ετών,ενώ πιό δυνατός δείχνει κ από τον καταστροφικό τυφώνα "Κατρίνα".
    Ο τυφώνας έχει φτάσει την ανώτατη κατηγορία 5,ενώ συνοδεύεται από ανέμους που φτάνουν η κ ξεπερνούν τα 200km ανά ώρα με τις εκτιμώμενες ποσότητες υετού με το πού πιάσει ξηρά η Άιντα να ξεπερνούν τοπικά τα 600mm!
    Εν αναμονή λοιπόν αυτού τού πολύ έντονου φαινομένου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή