Καλοκαίρια από το μέλλον!


Παγκοσμίως ο Ιούλιος του 2021 μαζί με τον Ιούλιο του 2020 είναι οι τρίτοι κατά σειρά θερμότεροι Ιούλιοι της τριακονταετίας 1991-2020, μόλις κατά  0,1°C πιο ψυχροί από τον Ιούλιο του 2019 και τον Ιούλιο του 2016 (κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι ότι τα πρωτεία κατέχουν τέσσερις Ιούλιοι της τελευταίας πενταετίας). Στην Ευρώπη κύματα καύσωνα σημειώθηκαν κυρίως στη Βαλτική και προς το τέλος του μήνα στις ΝΑ περιοχές της ηπείρου μας.


Πριν από δεκαπέντε ημέρες είχα μιλήσει για βαθύ καλοκαίρι με λυσσαλέες μάχες μεταξύ του μελτεμιού και του καύσωνα. Από τότε φαίνεται ότι τις μάχες τις κερδίζει ο καύσωνας με τα καταστροφικά επακόλουθα που βιώνουμε αυτές τις μέρες. Σε πανελλήνια κλίμακα οι νίκες του μελτεμιού τις επόμενες 2 με 3 ημέρες καθώς και στο δεύτερο μισό της νέας εβδομάδας δεν θα είναι σημαντικές αν και παίζει στο γήπεδό του (Αύγουστος). Πρώτο γιατί η κυριαρχία του θα είναι περιορισμένη βασικά στις Α-ΝΑ περιοχές νησιωτικές περιοχές και δεύτερο γιατί με την επέκταση μέρους του θερμού κύματος προς τα ΒΑ Βαλκάνια θα ξεμείνει από BTU ψύξης. Εννοείται ότι σε όλο αυτό το διάστημα στη Δ. Ελλάδα η ζέστη θα είναι συνεχής και πολλή.

Αναφορικά με το πώς θα εξελιχθούν τα μελτέμια σε έναν ολοένα και πιο θερμό κόσμο, απάντηση είχε δώσει ο αείμνηστος καθηγητής μετεωρολογίας Διονύσιος Μεταξάς, ο  οποίος σε εργασία του είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τις ψυχρές κλιματικές περιόδους οι Ετησίες τείνουν να είναι ισχυρότεροι, να καλύπτουν μεγαλύτερη έκταση και να πνέουν για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους σε σχέση με τους Ετησίες των θερμότερων κλιματικών περιόδων ( Διονυσίου Μεταξά, The interannual variability of the Etesian frequency as a atmospheric circulation anomalies. Hellenic  MeteorSoc., 2,  30-40, 1977). 

Σε ό,τι αφορά την πιθανή εξέλιξη του καιρού το υπόλοιπο διάστημα του Αυγούστου, όλα δείχνουν ότι και η 3η εβδομάδα του θα είναι ζεστή, αλλά στη συνέχεια μάλλον θα έρθουν βροχούλες και δροσιές. Ακόμα όμως και αν την 4η εβδομάδα του μήνα αλλάξει ο καιρός, είναι απίθανο να αντιστρέψει την εικόνα του φετινού Αυγούστου που θα μείνει στην ιστορία του τόπου μας ως ο θερμότερος (το πιθανότερο) ή ένας από τους πιο θερμούς Αύγουστους από τότε που εκτελούνται μετεωρολογικές παρατηρήσεις.



25 σχόλια:

  1. Ο Δάσκαλος τα είπε όλα στα του καιρού, προσωπικά με κάλυψε .Αυτό που ζήσαμε αυτές τις μέρες δεν το έχω ξαναζήσει ,η φύσης όλοι στρεσαριστηκε πολλά φυτά τα βλέπω ότι κάηκαν τα φύλλα τους ,πολλές πηγές στέρεψαν φέτος ,χθες η κατάσταση εδω στην Όθρυ με δυνατό λιβα ήταν αφόρητη, εννέα ώρα το βράδυ και είχε 40βαθμους ,σήμερα κάπως καλύτερη η κατάσταση . Χρήστος.Κλεινωντας πιστεύω ότι αυτός ο Ιούλιος θα μηνει στην ιστορία ως θερμότερος μήνας,αν δεν υπάρξουν θερμοτεροι στο μέλλον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καραβατακης Αντώνιος6 Αυγούστου 2021 στις 2:04 μ.μ.

    Καλημέρα Δάσκαλε,να στε καλά,τα είπατε όλα! Σήμερα το πρωί ξυπνήσαμε με θολούρα κ καπνούς.Στην αρχή νομίζαμε ότι είχαμε φωτιές στην Λέσβο, όμως ενημερωθηκαμε ότι ήταν από την καταστροφική πυρκαγιά της Εύβοιας.Εσπασε ο καύσωνας σήμερα στο νησί, ελαφρώς καλύτερες οι συνθήκες σήμερα.Καλο σαββατοκύριακο σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα δάσκαλε και μετεοπαιδα! Ανάσα δροσιάς σήμερα εδώ χάρη στο ευεργετικό βδυτικο ρεύμα, 31 βαθμοί τωρα η Ηγουμενίτσα! Ας απολαύσουμε το επόμενο διήμερο γιατί από Δευτέρα έρχονται πάλι δύσκολες μέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Ιούλιος ήταν ο θερμότερος στην Ελλάδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Ιούλιος στατιστικά τι θέση είχε στην Ελλάδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι κατανοητό ότι συγκρίνουμε διαχρονικά τον Ιούλιο με τον εαυτό του και όχι με τους άλλους μήνες; Δεν σε εντυπωσιάζει το γεγονός ότι οι τέσσερις πιο θερμοί Ιούλιοι παρατηρήθηκαν τα τελευταία 5 χρόνια; Μήπως δεν θέλεις να το καταλάβεις;

      Διαγραφή
    2. Του Σωτήρος σήμερα, αλλά σωτηρία δεν βλέπω!

      Διαγραφή
    3. Το κατάλαβα παγκοσμίως απλα ρώτησα για Ελλάδα συγκεκριμένα.Ελπιζω να ρθει η σωτηρία

      Διαγραφή
  6. Πλέον δεν έχω ιδιαίτερη εκτίμηση στα μελτέμια - Πέρα από την πλευρά του Αιγαίου, θυμάμαι τα τελευταία χρόνια 37άρια και 38άρια με τα μελτέμια... Οπότε, ενδεχομένως ούτε αυτά θα σώζουν την κατάσταση... και με δεδομένο ότι συνήθως έρχονται με ελάχιστη υγρασία, χειρότερα θα κάνουν την κατάσταση.

    Βρήκα και αυτό:
    Δορυφορική παρακολούθηση των πυρκαγιών και των ανέμων:
    https://zoom.earth/#view=37.6777,23.1921,8z/date=2021-08-06,15:15,+3/layers=wind,fires

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΙωάννηΤ ευχαριστώ(-ούμε) για τον σύνδεσμο.
    Χρήσιμο, αλλά να τραγικό, που βλέπουμε την καταστροφή μας..
    Ας προσέχαμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γύρω στις 4 μ.μ άρχισε η βροχή, η μεταβολή που λέγαμε και σηματοδοτεί το τέλος ενός ακόμη καύσωνα. Αέρας, βροντές, βροχή, 999 mb που ανεβαίνει αργά αργα...Β.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καμίνι ήταν η χθεσινή ημέρα για την περιοχή μου με έναν απίστευτα δυνατό λιβα να σαρώνει τα πάντα και να μεταφέρει μαζί του καπνό και στάχτη από την φωτιά στην Φωκίδα.
    Στις 1,30 την νύχτα η θερμοκρασία ήταν στους 36 βαθμούς στο χωριό μου και μόνο όταν ξε κίνησε να το γυρίζει σε ΔΝΔ άνεμο άρχισε να πέφτει η θερμοκρασία.
    Το πρωί είχε πέσει αρκετά στα υψώματα αλλά μέσα στα αστικά κέντρα και δη στην Λιβαδειά η θερμοκρασία παρέμεινε στους 31,2 που ίσως να είναι η υψηλότερη ή μια απο τις υψηλότερες για την πολη(δάσκαλε τα φώτα σας).
    Το ξημέρωμα μας βρήκε με πυκνή "συννεφιά" από καπνό και στάχτη που το μόνο "καλό"που έκανε είναι να κρατά χαμηλά την θερμοκρασία.
    Μετά τις 11,30-12 ένας δυνατός ΒΔ άνεμος καθάρισε με μιας την ατμόσφαιρα χαρίζοντας διαύγεια και αυτός ήταν η αιτία που η θερμοκρασία διατηρήθηκε σε καλοκαιρινά επίπεδα με διάφορα σχεδόν 8-10 βαθμούς ανά περιοχή.
    Τα δρομολόγια για την Αθήνα αλλά και από Αθήνα έγιναν μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών Θηβών και μετά το μεσημέρι επικράτησε κομφούζιο στη Θήβα αφού απονέμει περνούσε όλη η Ελλάδα.
    Χρόνια πολλά σε οσους-ες γιορτάζουν σήμερα.
    Υ.Γ:Αγαπητέ Βαγγέλη Σπανε,γνωρίζω πολύ καλά ότι η θερμοκρασία της θάλασσας κάτω από τα βάθη που ανέφερες έχει ελάχιστη διαφορά χειμώνα καλοκαίρι και έχεις δίκιο σε όσα λες,μόνο που εγώ,που βουτάω μόνο για να χαζεύω τον υπέροχο κόσμο του βυθού,παράτησα ότι εκτός από τα πολύ ζεστά νερά του Κορινθιακού για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα κάτι που δεν το έχω ξαναδεί,είδα να μην υπάρχουν πολλά ψάρια στα ρηχά και εντελώς εξαφανισμένα τα χταπόδια που θριβουν στην περιοχή.
    Ρωτώντας ψαράδες,μου είπαν ότι αυτό το έχουν διαπιστώσει και εκείνοι και αυτοί μου μίλησαν για την αλλόκοτη συμπεριφορά τους την οποία μετέφερα εδώ.
    Εσύ είσαι σίγουρα πιο ειδικός για να μιλήσεις,εμένα αυτό που πιάνει το κορμί μου μέσω "δονησεων" είναι το ίδιο όπως της στεριάς και με φοβίζει στο τι θα επακολουθήσει στην πορεία και εύχομαι να πέσω παντελώς έξω καθώς έχουμε ήδη αρκετά και δεν χρειάζονται περισσότερα.
    Καλή συνέχεια σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν αντιλέγω, Χριστόδουλε. Άλλωστε, ξέρεις πολύ καλύτερα τα νερά εκεί. Πάντως, παίζει ένα ρόλο και η υπεραλίευση, ειδικά το καλοκαίρι, που εκτός από τους επαγγελματίες, κατακλύζουν τις θάλασσες και οι επαγγελματίες ψαράδες. Τις προάλλες, μόνο σε μία παραλία της Σαλαμίνας, είδα κατά το τρίωρο που ήμουν εκεί, να σκοτώνουν έξι χταπόδια. Πού να μείνει μετά ζωντανό στον βυθό;
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  10. Τα είπε όλα ο δάσκαλος για τη συνέχεια τού Αυγούστου.
    Τίποτα λιγότερο,τίποτα περισσότερο δε χρειάζεται να προσθέσουμε πάλι.
    Εντυπωσιακή πτώση κ στην Αιτωλοακαρνία σήμερα με μέγιστη στην περιοχή μού τούς 33β με δυνατό μαΐστρο.Αυτές είναι φυσιολογικές θερμοκρασίες!
    Από Δευτέρα άιντε πάλι από την αρχή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτό με το ενδεχόμενο της 4ης εβδομάδας του Αυγούστου διατυπώνεται παροιμιωδώς ως εξής "να σε κάψω Γιάννη,να σ αλείψω λάδι".-----------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μήπως κάποιοι εκμεταλλεύονται την κλιματική αλλαγή;... https://www.youtube.com/watch?v=GN8k7YsFGcM

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα από τα πάντα ζεστά Τρίκαλα το φετινό καλοκαίρι. Η εικόνα του Ληθαίου είναι αποκαρδιωτική. Σε πολλά σημεία έχει βγάλει ξέρες. Δεν θυμίζει ποτάμι. Εγώ δεν τον θυμάμαι ποτέ έτσι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπητέ andreas είδα το video. Ο΄τύπος είναι προσεκτικός,για να μην καταταγεί εξ αρχής στους "ψεκ".Βέβαια σ ένα σημείο κάνει λόγο για την περίφημη "νέα τάξη πραγμάτων" (ordine nuovo),ανέκαθεν αγαπημένος όρος στο λεκτικό αυτής της...συνομοταξίας.Τον ακούω(τον όρο) πάρα πολλά χρόνια .Βαρέθηκα πιά.Κάπως συγκεκαλυμμένα,αλλά θεωρώ ότι υπάγεται στην κατηγορία των
    "συν + ομνύω".------------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η έραυνα και αναζήτηση είναι εχθρός της βαρεμάρας αδελφέ

      Διαγραφή
    2. Αγαπητε αδελφε Π.Α.,

      Αφοτου σε συγχαρω, να υπενθυμισω ορισμενες σημαντικες οδηγιες προς ναυτιλλομενους.
      ------


      Στην ατυχης περιπτωση που διαβασουμε/ακουσουμε/ερθουμε αντιμετωποι μ'οτιδηποτε θιγει/αντιβαινει/αντικρουει εδραιωμενο, συστημικο ή πολιτικα ορθο αφηγημα:

      α. Αγνοουμε το περιεχομενο, ειδικα εαν ειναι τεκμηριωμενο!

      β. Εαν αναφερονται λεξεις οπως: νεα ταξη, παγκοσμιοποιηση, The Great Reset (Klaus Schwab), μετανθρωπισμος, υπερεθνικο κεφαλαιο κ.α., αντιδρουμε αντανακλαστικα (knee-jerk reaction) κατατασσωντας απαντα ως 'φαντασιωσεις/συνομωσιες'.

      γ. Γενικως, ποτε δεν εστιαζουμε/απαντουμε επι του μυνηματος καθεαυτου.
      Εν αναγκη, απλως στρεφομαστε κατα του μηνυτη μ'επιθεσεις κατα προσωπου (ad-hominem).



      Μετ' επαγρυπνισεως,

      Γλαυκων Σκωπτικος.

      Διαγραφή
    3. Ουδείς θα μπορούσε να διαφωνήσει ως προς αυτό φιλε andreas,και πάντως όχι εγώ.Αναφερόμουν σε κάποιες αέναες επαναλήψεις.Η επανάληψη βεβαίως είναι μήτηρ της μαθήσεως (mater studiorum),αλλά και αδελφή της βλακείας (soror stultitiae).Να είσαι καλά.------Π.Α.

      Διαγραφή
    4. "Πάντα ανοιχτά ,πάντα άγρυπνα τα μάτια της ψυχής μου" Δ.Σολωμός.

      Υ.γ.Για την ακρίβεια το ρημα είναι "αγρυπνώ".Χαίρε,ώ Γλαύκων !.......Π.Α.

      Διαγραφή
  15. Νομίζω ότι η κατάσταση ξέφυγε.
    Η Ελλάδα μας ποτέ δε θα ξανά είναι όπως την ξέραμε η τουλάχιστον θα κάνει πολλά χρόνια να ανακάμψει.
    Μόνο αηδία κ ντροπή για όλους αυτούς εκεί πάνω κ μόνο σεβασμός κ σιγή για τούς νεκρούς,τα χιλιάδες νεκρά τετράποδα, τα χιλιάδες καμμένα σπίτια κ όλους αυτούς που βοηθούν μέρα νύχτα παλεύοντας να σβήσουν το θηρίο.
    Όσο για αυτά τα εμπρηστικά τέρατα ότι κ να γίνει σίγουρα θα το βρουν απ'το Θεό.
    Δεν έχω καμία όρεξη για άλλες αναλύσεις, η ψυχολογία μού είναι πολύ χάλια.
    Μόνο σιγή κ σεβασμός.
    Καληνύχτα Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκεί ακριβώς στοχεύουμ, στον πόνο ψυχής με τακτικές "σοκ και δέους". Μόνο που τώρα πλέον, πλησιάζει η ώρα της ανατροπής. Γι αυτό μην αφήνουμε τη θλίψη να μας κυριαρχεί κι ας οραματιζόμαστε τον μέσο Έλληνα που αφυπνίζεται, να λειτουργεί στα κοινά και στο Δήμο για το καλό του συνόλου...

      Διαγραφή
  16. Γειά σου φίλε Φώτη.Τι διάθεση να έχει κανείς!!.Για να παραφράσω τον Σεφέρη "όπου και να ταξιδέψει η ματιά μου, με πληγώνει".Θα προσέθετα σαυτά που λές,να φροντίσουμε και εμείς,σε κάποιες περιπτώσεις,να μην τροφοδοτούμε το "θηρίο" με κατάλληλη τροφή.....Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή