Ο καιρός του επόμενου εξαημέρου


Άνθρωοι, ζώα και φυτά όλα στρεσάρονται με τις υψηλές θερμοκρασίες. Πάντως, τις ηπειρώτικες ντομάτες (φωτ. Σπύρου Μπαλαδήμα) και τις πηλιωρείτικες κοντούλες (φωτ. Γιάννη Κακανιάρη) μια χαρά τις βλέπω!

Ψυχρό μέτωπο, που εκτείνεται από την Πολωνία ως τη Ν. Ιταλία, κινείται Α-ΒΑ. Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), με το πέρασμα του μετώπου αυτού από την περιοχή μας, θα επικρατήσουν σταδιακά Δ-ΒΔ άνεμοι εντάσεως ως τα 7 μποφόρ, με συνέπεια ο κίνδυνος εξάπλωσης των πυρκαγιών να είναι πολύ υψηλός. Παράλληλα, στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας αναμένεται βαθμιαία υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών, αλλά στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα η μέρα θα είναι και πάλι εξαιρετικά ζεστή. Αναφορικά με το ενδεχόμενο εκδήλωσης καταιγίδων, που συνήθως παρατηρούνται με την αποδρομή του καύσωνα, οι πιθανότητες περιορίζονται στη Β-ΒΔ Ελλάδα και κυρίως στα ορεινά. 


Το Σάββατο (7/8), προβλέπεται σχεδόν παντού ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα πέσει σε όλες τις περιοχές της χώρας. 

Την Κυριακή (8/8), τα νέα στοιχεία στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η άνοδος της θερμοκρασίας κυρίως στη Δ. Ελλάδα και η μικρή εξασθένηση των ανέμων σε όλη τη χώρα. 

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το τριήμερο Δευτέρα - Τετάρτη (9-11/8), ένα νέο θερμό κύμα θα επηρεάσει την περιοχή μας. Εκτιμάται ότι ο νέος καύσωνας θα έχει λιγότερη διάρκεια από αυτόν που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες και θα είναι ηπιότερος, τουλάχιστον στις ανατολικές περιοχές της χώρας. Στο διάστημα αυτό, αναμένεται σχεδόν παντού ηλιοφάνεια και στα ανατολικά θα διατηρηθούν οι Β-ΒΔ άνεμοι με ένταση το πολύ 6 μποφόρ (ΝΑ Αιγαίο- Καρπάθιο).

  

9 σχόλια:

  1. Στην τροπική (41,6 βαθμοί μέγιστη θερμοκρασία) Σαλαμίνα κάτι κατακόρυφες αναπτύξεις νεφών ήταν(;) τελικά πυροσωρείτες, δηλαδή, σύννεφα που σχηματίζονται από τους καπνούς της φωτιάς (αναζωπύρωση Βαρυμπόμπης - Πάρνηθας) και τους υδρατμούς της καιόμενης βλάστησης που συμπυκνώνονται.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αύριο έρχεται το τέλος της Ελλάδας αφού θα φυσήξουν και ισχυρότατοι άνεμοι.
    Καληνύχτα Ελλάδα
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο δίκιο έχεις...
      Κατέκαψαν τα πάντα(οι γνωστοί αγνώστοι που περιμένουν τις προβλέψεις τού καιρού για να πράξουν ακριβώς τα αντίθετα από ότι θα έπρεπε)κ η κόλαση μάλλον άρχισε μόλις.
      Επιβεβαιώθηκαν όλα όσα λέγαμε από χθες για σήμερα δυστυχώς.
      44 πλας βαθμοί στα ανατολικά κ νότια κ ένας δυτικός ξηρός λιβας που φτάνει τα 5 με 6 μποφόρ κ θα αρχίσει να ενισχύεται πολύ παραπάνω από αύριο.
      Ένας Αύγουστος κολασμένος όπως είπα κ χθες θα είναι ο φετινός,κ σαν να μη φτάνουν όλα αυτά έχουμε κ κάποιους μη πω τώρα τη λέξη γιατί είναι βαριά, να μας λένε τι ωραίες που είναι οι ζέστες κ οι καύσωνες.
      Έλεος!
      Ας βάλει ο Θεός κ η Παναγία το χέρι της να μην έχουμε άλλες ζωικές απώλειες(ναι καλά ακούτε κύριοι,δεν είναι μόνο οι άνθρωποι ζωές καθώς μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί εκατοντάδες απαναθρακωμένα διάφορα τετράποδα που είναι κ αυτά ζωντανές ψυχές κ η πανίδα της φύσης μας)γιατί όπως το εκτιμώ κ με την κατάσταση που υπάρχει ήδη σε πολλές περιοχές της χώρας μας,μόνο αυτοί θα μπορέσουν να μας σώσουν από τον όλεθρο.

      Διαγραφή
  3. Καραβατακης Αντώνιος5 Αυγούστου 2021 στις 9:00 μ.μ.

    Καλησπέρα Δάσκαλε,την ίδια ποικιλία αχλαδιών,κοντουλες, έχουμε κ Μυτιλήνη.Ας δροσιστούμε όσο γίνεται το Σαββατοκύριακο,να πάρουμε δυνάμεις και από Δευτέρα έχει ο Θεός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αφού χωρίς αέρα καίγονται τα πάντα - από αύριο δε θα μείνει τίποτα όρθιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όταν έρθει η βροχή, θα βρει καμμένη γη.
    Μακριά από ανθρώπινες απώλειες.Καλο κουράγιο στους ανθρώπους που έχασαν σπίτια και περιουσίες.Δεν είναι για πολλά λόγια αυτές οι στιγμές.
    Φώτη με βρίσκεις σύμφωνο σε αυτα που λες παραπάνω.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είναι βολικό να τα ρίχνουμε στον... κακό μας τον καιρό, όταν στην πραγματικότητα φταίμε οι άνθρωποι. Σχεδόν για ό,τι μας συμβαίνει. Αν κάποιος τρέχει με 150 δεν φταίει το κακό οδόστρωμα, αν κάποιος πιει μόνος του δύο μπουκάλια ουίσκι δεν φταίει το αλκοόλ. Και όταν φωτιές ξεσπούν διαχρονικά - ακόμα και ένα βράδυ Ανάστασης είχε πιάσει μία φορά φωτιά στο Θυμάρι από δυναμιτάκια που έριξαν κάτι παιδιά και τρέχαμε πανικόβλητοι με λάστιχα και κουβάδες - φταίμε οι άνθρωποι, άλλωστε, το 80% με 90% των πυρκαγιών οφείλονται σε εμπρησμό από πρόθεση ή αμέλεια, σύμφωνα με αμερικάνικη έρευνα.

    Οι Αμερικάνοι έχουν μιλήσει επίσης για το τρίγωνο του 30. Δηλαδή, με 30 βαθμούς (και πάνω) θερμοκρασία, 30% (και κάτω) υγρασία και 30 χιλιόμετρα την ώρα (και πάνω) ταχύτητα ανέμου, μία πυρκαγιά τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη. Στην περίπτωση μας δεν υπήρχε τουλάχιστον η μία καταδικαστική παράμετρος, αυτή του ανέμου, αλλά παρόλα αυτά ξέφυγαν τόσες φωτιές σε όλη την Ελλάδα. Ειδικά, στην Αττική που έχει πνιγεί κυριολεκτικά από άκρη σε άκρη από τις στάχτες, ξέφυγε μέσα σε τρεις μέρες για δεύτερη φορά η πυρκαγιά στο ίδιο σημείο, μάλλον δεν υπάρχουν και πολλές δικαιολογίες. Το δις εξαμαρτείν, που λένε.

    Αυτό που δεν λένε είναι ότι και η πυροσβεστική απογυμνώθηκε στα χρόνια των μνημονίων, όπως και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας. Η υγεία, η παιδεία, κ.λ.π. Ήταν στραβό το κλήμα, το έφαγε και ο γάιδαρος, για να χρησιμοποιήσω και μία άλλη λαϊκή ρήση. Και όταν το πυροσβεστικό σώμα συρρικνώνεται, θα μειωθεί μοιραία και η επιχειρησιακή του ικανότητα. Οι ευθύνες είναι διαχρονικές και υπερκομματικές, για να μην φανεί ότι ρίχνω την ευθύνη στην παρούσα κυβέρνηση και βγάζω λάδι την προηγούμενη.

    Στην πραγματικότητα οι ευθύνες ξεπερνούν τα όρια της Ελλάδας, είναι παγκόσμιες και γενικές. Όπως ο άνθρωπος ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή, ευθύνεται και για την περιβαλλοντική καταστροφή. Η απληστία μας φταίει, αυτή η ακόρεστη επιθυμία για όλο και περισσότερα κέρδη. Και το δάσος δεν αποδίδει κέρδος, οπότε είναι αναλώσιμο σε έναν κόσμο υλισμού, που δυστυχώς μόνο το χρήμα μετράει. Όπως έγραψε, όμως, κάποτε κάποιος: Όταν και το τελευταίο ζώο θα έχει σκοτωθεί, όταν και το τελευταίο ψάρι θα έχει πιαστεί, όταν και το τελευταίο δέντρο θα έχει καεί, τότε θα καταλάβουμε ότι τα χρήματα δεν τρώγονται.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συγνώμη, από Κυριακή με αυτά που βλέπω στα μοντέλα έχουμε ξανά 7 με 10 μέρες καύσωνα, κυριως στη δυτική Ελαδα; Δεν πάμε καλά κύριοι...
    Παύλος, Άρτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα! Οι καταιγίδες εντοπίζονται σήμερα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη!Απο Δράμα μέχρι Αλεξανδρούπολη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή