Όταν τα μοντέλα αποτυγχάνουν

Σήμερα νωρίς το απόγευμα εκδηλώθηκαν απρόβλεπτες από τα μοντέλα καταιγίδες στην κεντροανατολική Πελοπόννησο και σε περιοχές της Φθιώτιδας. Νομίζω ότι πιο ενδιαφέρον από το κυνήγι των τιμών των μέγιστων τιμών της θερμοκρασίας στην Άνω ή την Κάτω Παναγιά είναι να δούμε το θέμα σε αυτό το άτυπο εν μέσω καύσωνος summer school που καθιέρωσε το μπλογκ το τελευταίο διάστημα. 
Τα μοντέλα προφανώς είδαν τους -10 βαθμούς της μέσης τροπόσφαιρας και τις υψηλές τιμές της θερμοκρασίας του αέρα στο κατώτερο οριακό στρώμα που αναμφίβολα είναι δείκτης αστάθειας. Σε αυτό λοιπόν βασιζόμενα έδιναν σωρειτόμορφες νεφώσεις, αλλά όχι και υετό, κυρίως λόγω έλλειψης επαρκούς υγρασίας. Προφανώς, ρόλο θα έπαιξε και η πολύ απλοποιημένη παραμετροποίηση του αναγλύφου των συγκεκριμένων περιοχών από τα μοντέλα.


Αυτό που συνέβη στις περιοχές που εκδηλώθηκαν οι καταιγίδες είναι κατά καταρχάς η σύγκλιση των συνοπτικής τάξεως Δ-ΒΔ ανέμων με τις ΝΑ διευθύνσεων θαλάσσιες αύρες του Μυρτώου και του Β. Ευβοϊκού. Η σύγκλιση έγινε πάνω στις ορεινές εξάρσεις οι οποίες βοήθησαν στη διαδικασία της συμπύκνωσης του θερμού και υγρού αέρα που προσέκρουσε σε αυτές και πυροδότησαν την ανωμεταφορά (convection). Νομίζω ότι και αύριο είναι πιθανό να εκδηλωθεί αστάθεια στις ίδιες περιοχές.

Καλό απόγευμα, φίλοι μου


31 σχόλια:

  1. Καλησπέρα από τη φθινοπωρινή σχεδον Στοκχόλμη.Συννεφιά και βροχή κατά διαστήματα με τη θερμοκρασία να μη ξεπερνά τους 19c.Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεγάλη εμμονή φέτος ο καιρός στη Βδυτικη Ευρώπη που φαίνεται να κρατάει ακόμη για πολλές μέρες. Εδώ δυστυχώς διαφαίνεται νέος καύσωνας την ερχόμενη Εβδομάδα!

      Διαγραφή
  2. Καλό απόγευμα δάσκαλε και ευχαριστούμε για άλλη μια φορά για το εξαιρετικό φέτος summer school!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα σας. Στις 23 Ιουλίου, ώρα 10:36 μμ και στην ενότητα "Βαθύ καλοκαίρι με λυσσαλέες μάχες μεταξύ του μελτεμιού και του καύσωνα!" εκτιμήσαμε εμπειρικά τα 45άρια και τα τοπικά 46άρια που "βλέπαμε". Δυστυχώς και το τονίζουμε "δυστυχώς" επαληθευθήκαμε.
    Και κάτι άλλο: Ν. Καύκασος Φλώρινας: Το χειμώνα -25, το καλοκαίρι +39. Χαίρε εύρος αμέτρητον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επικρατεί η άποψη ότι το πρώτο νερό που βράζουμε τις φακές το πετάμε . Αλλά κάποιοι έχουν διαφορετική άποψη, γιατί, όπως λένε, έτσι χάνεται το μεγαλύτερο μέρος της νοστιμιάς και της ευωδιάς της φακής. Εγώ το 46,3 της Μακρακώμης θα το πετούσα ως μη αντιπροσωπευτικό των μέγιστων θερμοκρασιών που επικράτησαν σήμερα στη χώρα. Άλλοι όμως δεν συμφωνούν γιατί έτσι χάνεται το ντελίριο να είμαστε η θερμότερη περιοχή της χώρας, της Ευρώπης και όλου του κόσμου!
      Υ.Γ. Ο βαρδάρης το χειμώνα παγώνει και το καλοκαίρι δροσίζει. Ενίοτε όμως το καλοκαίρι ο βαρδάρης έρχεται με 40άρια. Καλό βράδυ σε όλους τους φίλους από τη Θεσσαλονίκη.

      Διαγραφή
    2. Πάντως, κ. καθηγητά, η Μακρακώμη δίνει σκληρές μέγιστες το καλοκαίρι γιατί επηρεάζεται από ισχυρούς δυτικούς-νοτιοδυτικούς καταβάτες ανέμους. Είχα την εμπειρία τον Ιούνιο του 2007 ταξιδεύοντας, οπότε και φυσούσε λίβας με 44 β. Όσο για τον καυτό Βαρδάρη, συμβαίνει συχνά στο τέλος των καυσώνων και είναι πιθανό να συμβεί τη νύχτα της ερχόμενης Παρασκευής προς Σάββατο. Μεγάλη προσοχή στο Σέιχ-Σου.

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα, με όλα αυτά τα ακραία που συμβαίνουν, να παρακαλάμε μην εμφανιστεί καμιά Τερψιχόρη και αποτελειώσει ό,τι δεν πρόκανε η αδερφή της, πέρσι τέτοιο καιρό.
    Καλό κουράγιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μου αρέσει το βρεττανικό φλέγμα σου δάσκαλε! χα χα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Περιεκτικός και αναλυτικός, όπως πάντα κύριε Ζιακόπουλε! Να είστε πάντα καλά να μας ενημερώνετε όπως ακριβώς χρειάζεται : χωρίς τυμπανοκρουσίες και διάθεση εντυπωσιασμού αλλά με προσήλωση στη επιστήμη και την πείρα! Η μετεωρολογία δεν είναι απλή ανάγνωση χαρτών και προγνωστικών μοντέλων. Όσον αφορά τον καύσωνα που μας ταλαιπωρεί αυτές τις μέρες, είναι ηλίου φαεινότερο ότι είναι συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Το έχουμε διαπιστώσει όλοι όσοι ασχολούμαστε με τα καιρικά θέματα ότι επί της ουσίας έχουν χαθεί 2 εποχές. Αυτό που έχουμε είναι ένα παρατεταμένο καλοκαίρι που ξεκινά από τα τέλη Φλεβάρη πολλές φορές και συνεχίζεται παρακμάζον ως τα τέλη Νοέμβρη. Μετά έχουμε σφοδρές ψυχρές εισβολές των 3-4 ημερών με μεγάλα διαλείμματα ανοιξιάτικου καιρού ως τον Φλεβάρη που θα ξεκινήσει πάλι το καλοκαίρι. Μακάρι να καταλάβουν οι μεγάλοι του πλανήτη ότι η ατμόσφαιρα νοσεί. Οφείλουμε να σταθούμε αρωγοί στην αυτορύθμιση του κλίματος και όχι να επιδεινώνουμε την κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ας αφήνουμε τον καιρό-φύση να μας εκπλήσσει,τι πιο ωραίο από το απρόβλεπτο, μαθαίνουμε πάντα από αυτό....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι αν οι εκπλήξεις,ή κάποιες απ αυτές,είναι ιδιαίτερα οδυνηρές και οφείλονται σε δικές μας αστοχίες?.---------Π.Α.

      Διαγραφή
  8. Καλησπέρα σας αγαπητοί φίλοι.
    Δε νομίζω να είχε και τόσο έντονη αστάθεια σήμερα η κεντροανατολικη Πελοπόννησο.Μπορες του 10λεπτου πρέπει να ήταν.Αυτο έβλεπα τουλάχιστον από το χωριό μου.
    Αχιλλέα δε χρειάζεται να έχεις μετεωρολογική γνώση για αυτά που λες παραπάνω.Ο καθένας μας το βλέπει αυτό.Εγω το έχω πει ότι θα έχουμε περίοδος βροχών και περίοδος ανομβρίας-ξηρασιας(ακραίων καιρικών φαινομένων).Οι εποχές θα φαίνονται από την διαφορά ημέρας και νύχτας.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα φίλε μου! Υπάρχουν άνθρωποι που ακόμα δεν πιστεύουν ότι το κλίμα έχει αλλάξει και θεωρούν ότι όλα αυτά που συμβαίνουν στον καιρό είναι φυσιολογικά. Κάποιος σε μια συζήτηση μου είπε ότι όλα αυτά είναι ο συνήθης κύκλος του καιρού και ότι κατά κάποιο τρόπο είναι «προγραμματισμένο» από τη φύση να γίνουν και άρα δεν ανησυχεί. Επομένως αναφέρομαι σε όλους όσους παρακολουθούν τον καιρό ,είτε έχουν γνώσεις μετεωρολογίας , είτε όχι αλλά απλά ενδιαφέρονται γι’ αυτό που συμβαίνει στο κλίμα.

      Διαγραφή
  9. Να το που επιβεβαιώθηκε το προηγούμενο άρθρο σας για το αίτιο κ το αιτιατό.
    Αν κ στα 500hPa υπήρχε η κατάλληλη υποστήριξη στις εκεί περιοχές,οι συγκλίσεις των ανέμων επίσης βοήθησαν στην ανάπτυξη αστάθειας, παρόλα αυτά οι χάρτες υετού όπως κ τα ensemble των περιοχών αυτών δεν άφησαν περιθώρια για εκδήλωση υετού.
    Είπαμε όμως ότι ακόμη κ με ευσταθής ατμόσφαιρα κ με καύσωνα οι συνθήκες που δημιουργούνται τέτοια εποχή στο μικροκλίμα μίας περιοχής πάντα θα μας ξαφνιάζει.
    Ωραία είναι αυτά αλλά ψιλό πράγματα μπροστά σε αυτό που ζούμε!
    Όπως είπε κ ο Χρήστος τα 44αρια κ τα 45αρια επιβεβαιώθηκαν στο ακέραιο για την Δευτέρα, ενώ άλλες δύο πολύ δύσκολες μέρες είναι προ των πυλών.
    Η σημερινή κ οι επόμενες νύχτες όπως τα ξανά είπα αρκετές φορές είναι κολασμένες κ επικίνδυνες για ευπαθείς ομάδες που δεν έχουν κλιματιστικά.
    Λίγες αναφορές αυτή τη στιγμή από επίσημους σταθμούς ώρα 12 κ μισή τα μεσάνυχτα.
    Αγρίνιο 31,4β
    Μακρυνεια 31,6β
    Καπαρελι Βοιωτίας(345μ υψόμετρο) 31,1β
    Βόλος 33β
    Γέρακας 33,2β
    Λιβαδειά κέντρο 33,4β
    Ηλιούπολη 34,6β
    Λαμία 36,8β!!
    Λευκάδα 29,6β με αίσθηση 35,7β!
    (μη σας ξεγελούν οι πιό χαμηλές Τ στα παράκτια καθώς η δυσφορία είναι στο κόκκινο)
    Βλέπουμε λοιπόν ότι κάτι παρόμοιο νύχτα έχει να συμβεί πολλά χρόνια στη χώρα μας γι αυτό προσοχή κ το επόμενο διάστημα από όλους.
    Καλή συνέχεια υπομονής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και στο Π. Φάληρο δεν έπεσε κάτω από τους 31 βαθμούς η θερμοκρασία όλη νύχτα (Δευτέρα προς Τρίτη 2-3/8), αλλά επειδή ήταν χαμηλή η υγρασία (44% max και κάτω από 40% την περισσότερη ώρα) δεν υπήρξε ιδιαίτερο πρόβλημα. Θα έλεγα ότι η νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα (1-2/8) ήταν μάλλον χειρότερη με θερμοκρασία 29 βαθμούς και την υγρασία να φτάνει πρόσκαιρα το 65% και να υποχωρεί στη συνέχεια κοντά στο 50% (στις μη αστικές περιοχές π.χ. Θυμάρι, όπου η υγρασία είναι πάνω από 60% όλα τα βράδια, η θερμοκρασία υποχωρεί στους 36-37 βαθμούς και είναι ακόμα πιο υποφερτά, αφού δεν υπάρχει και μεγάλη πυκνότητα κτιρίων, πάρα πολλά αυτοκίνητα κ.λ.π.).

      Αν δεν υπάρχει υψηλή υγρασία τη νύχτα, η κατάσταση παλεύεται, όπως και τη μέρα που στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής τουλάχιστον, η θερμοκρασία δεν έχει ξεπεράσει μέχρι στιγμής τους 37-38 βαθμούς. Το 2017 είχαμε πιάσει στο Π. Φάληρο 41-42 βαθμούς δύο σερί μέρες, όταν ο βοριάς ήρθε μετά τον καύσωνα και συναντώντας τις θερμές αέριες μάζες που υπήρχαν ακόμα, λειτούργησε σαν γιγάντιο σεσουάρ.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Διόρθωση: Στους 26-27 βαθμούς και όχι φυσικά στους 36-37, όπως έγραψα εκ παραδρομής, φτάνει τα βράδια η θερμοκρασία στο Θυμάρι, όπου παρά το γεγονός ότι η υγρασία είναι σταθερά πάνω από 60%, δεν υπάρχει πρόβλημα χάρη στην μικρή πυκνότητα κτιρίων, αλλά και στο ότι δεν κυκλοφορούν πάρα πολλά αυτοκίνητα κ.λ.π.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  10. Ο κύριος Ζιακοπουλος ήταν ο μόνος που είχε κάνει λόγο για ένα πολύ θερμό καλοκαίρι.Περα από τους καύσωνες του καλοκαιριού αξιοσημείωτοι είναι πλέον και οι καύσωνες του Μαϊου (2 συνεχόμενες χρονιές) με μεγάλη επίπτωση στα ελαιόδεντρα όπως παρατηρείται στην περιοχή μου(Κάρυστος Ευβοίας)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο καύσωνας στις 13 Μαΐου 2020 στη Μεσσηνία μου έκανε 40% ζημία στην παραγωγή.Οι ελιές ήταν ανθισμένες και ο ανθός κάηκε.Έτυχε να είμαι εκεί για κοινωνική υποχρέωση και το αμάξι έδειχνε 43ο υπό σκιά...Τα άνθη έπεφταν καμμένα.Μεγάλη καταστροφή.Ελπίζω αυτός ο καύσωνας,προχθές έφτασε στους 40οC σύμφωνα με ιδιωτικό σταθμό Davis,να μην κάνει ζημιά...

      Διαγραφή
  11. Δάσκαλε,ένας μετεωρολόγος,καλός γνώστης του αναγλύφου της περιοχής,δεν θα μπορούσε να αποτρέψει την απλοποίηση αυτης της κρίσιμης παραμέτρου και να "σώσει την παρτίδα "?.---Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλήμερα, πολύ ωραία και λιανά τα είπες δάσκαλε!! Κανένα φως στον ορίζοντα ακόμη, τα μοντέλα όλο και χειροτερεύουν, σίγουρα έως 15 Αυγούστου, είχαμε το χάλι του Ιουλίου, και περίμεναμε τον Αυγούστο μπας και πάρουμε καμία ανάσα, αλλά ο καιρός έχει αλλα σχέδια, το χθεσινό βράδυ ήταν κόλαση για την Λαρισα 11:30 το βράδυ η θερμοκρασία είχε πέσει 33,7 και μέχρι της 12+ κάτι, είχε ανέβει 36,8! Μια κάψα και λιβα ξαφνικά! Κούρασε δυστυχώς αυτό το πράμα, την καλημέρα μου σε όλη την παρέα

    Γιώργος Λάρισα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτο που γινεται στην κερατεα δεν το εχω ξαναδει. Απο μικρο παιδι μενω στην περιοχη και 39.3 βαθμους στις 10:20 δεν εχω ξαναδει. Με βδκο ανεμο που κατεβαινει το πανειον ορος. Πιστευω πως η μεγιστη δεν θα ειναι πανω απο 41 γιατι μετα θα μπει ενας βακος 4-5 μποφορ και η κερατεα αν και λιγο μακρια απο τα παρακτια, δροσιζεται. Τα δυτικα προαστια σημερα θα εχουν μια απο τις δυσκολοτερες μερες των τελευταιων ετων! Οπως και η σημερινη νυχτα προβλεπεται καυτη! Υπομονη σε ολους.

      Διαγραφή
  13. Το αίτιο και το αιτιατό επαληθεύτηκε. Βλέπω ότι μέσα στην Μεσόγειο θάλασσα δημιουργούνται ζώνες καταιγίδων ανοιχτά της Αλγερίας και επηρεάζουν κινούμενες μέχρι την Νήσο Σαρδηνία. Δεν γνωρίζω ακριβώς εάν επηρεάζει κάτι αντίστοιχο ως προς το αίτιο των -10 στα 500Hpa και την δημιουργία αυτών των καταιγίδων και να υποβοηθά η οροσειρά του άτλαντα. Στην οροσειρά του άτλαντα αν δεν κάνω λάθος, ο υγρός αέρας του Ατλαντικού κινείται κατά μήκος της οροσειράς. Η οροσειρά του άτλαντα παίζει σημαντικό ρόλο στα βαρομετρικά χαμηλά που γεννιούνται στην Λιβύη (στον κόλπο της σύρτης)Καλημέρα σε όλους και στον δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Φραγκίσκο.
      Αυτά τα ωραία χαμηλά που γεννιούνται όπως πολύ σωστά λες στον κόλπο της Σύρτης είναι αυτά που αρχίζουν κ επηρεάζουν από τα δυτικά τη χώρα μας προς τα μέσα φθινοπώρου κ μετά.
      Ότι κ να γίνεται αυτή τη στιγμή στην εκεί περιοχή από ζώνες καταιγίδων η αστάθειες δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση τα εν λόγω φαινόμενα να φτάσουν στην Ελλάδα ούτε Αύγουστο ούτε Σεπτέμβριο.
      Αυτά γίνονται όταν ο πολικός αεροχείμαρρος σιγά σιγά αρχίζει να κερδίζει συχνά έδαφος το φθινόπωρο κ μετά σε νότια γεωγραφικά πλάτη κ οι κινήσεις η γεννήσεις χαμηλών παίρνουν ουσιαστικά μπροστά στη μεσόγειο.
      Αυτό το τονίζω γιατί η φετινή(στα ανατολικά κ περσινή)ανομβρία σπάει κόκαλα κ έχει πολύ δρόμο ακόμα για κάτι γενικευμένο λόγω της εποχής που διανύουμε.
      Τέλος τι να πω για τη σημερινή ημέρα?
      Κόλαση με κάτι 44αρια κ 45αρια ήδη σε κεντρικά κ ανατολικά ηπειρωτικά κ 40+ σε όλη την υπόλοιπη χώρα.
      Οι πυρκαγιές καλά κρατούν....
      Καλή συνέχεια.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα Φώτη. Σε ευχαριστώ για την ενημέρωση. Ρίχνω ματιές γενικά στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία της Ευρώπης. Οι εκεί καταιγίδες εννοείται ότι δεν θα φτάσουν ποτέ στα μέρη μας. Σήμερα πραγματικά Φώτη, κόλαση κανονική. Καλησπέρα σε όλους και στον δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
    3. Αστάθεια να πάνε!
      Πραγματικά αν κ στην περιοχή μού πάνω κάτω τα ίδια χάλια είχαμε (42,5β)στην υπόλοιπη βόρεια κεντρική ανατολική χώρα κ στην Πελοπόννησο έσπασαν πολλά ρεκόρ τουλάχιστον 10ετιας στις μέγιστες τιμές με 46β.
      Καλή υπομονή κ το βράδυ.

      Διαγραφή
    4. Άστα να πάνε* ήθελα να πω, ποια αστάθεια?

      Διαγραφή
    5. Λυπάμαι πραγματικά για τις πυρκαγιές. Θα φτάσουμε σε σημείο να κυκλοφορούμε με φιάλες οξυγόνου. Το κατάλαβα Φώτη μου το γραπτό λάθος. Συμβαίνουν αυτά. Ο δαίμων του πληκτρολογίου. Να ο εκμυστηρεύτω και εγώ... Αστάθειες ονειρεύομαι. Καλό βράδυ σε όλους και στον κύριο ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
  14. 46 βαθμοί στη Μεσσηνία και τη Λακωνία.
    40 στην Κασσάνδρεια (Βάλτα, πρωτεύουσα του δήμου Κασσάνδρας , του 1ου ποδιού Χαλκιδικής)
    38 βαθμοί στη Νέα Σκιώνη (1ο πόδι, δίπλα στη θάλασσα)
    Ελληνικό καλοκαίρι. Θυμίζει το 2007 που ήμουν στρατιώτης κι έκανε υψηλότατες θερμοκρασίες από αρχές Μάη. Φέτος ο ιούνιος ήταν δροσερός. Βεβαια από Ιούλιο πάμε πολύ ζεστά
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονικη(τώρα στη Νέα Σκιώνη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δάσκαλε είστε φοβερός, όπως στο είπατε χθες, δυνατή βροχή με αέρα και 1-2 ηλεκτρικά στην Τρίπολη, όταν την ίδια στιγμή κανένα μοντέλο ή άλλος μετεωρολόγος δεν το έκανε πρόβλεψη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πιο υποφερτή η ζέστη εδώ στην Όθρυ από χθές, Μέγιστη στα πεδινά 41και τοπικά 42,με συννεφιά αυτή την στιγμή στα ορεινά ημιορεινά.Εκεινο που με ανυσηχη και προσωπικά δεν το έχω ξαναδεί είναι ότι εδώ η περιοχή έχει απέραντες εκτάσεις με δρυοδασος τα οποία έχουν κοκινησηση και ξερενονται τα φύλλα και πέφτουν από την μεγάλη ανομβρία και ζεστή , αραγες θα ζωντανέψουν πάλι την άνοιξη ερωτηματικο.χρηστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κ. Ζιακοπουλε επαλήθευση των φαινομένων χτες. Καστρί Κυνουρίας μαυρίλα και αστραπόβροντα χωρίς βροχή,αλλά λίγο νοτιότερα προς Λακωνία πρέπει να έβρεχε. Ίδιες βαριές συννεφιές και σήμερα μετά το μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή