Ο βασιλιάς της θύελλας και των… πυροσωρειτών!

Τζέιμς Πόλαρντ Έσπι: Η Φιλοσοφία των Θυελλών, 1841

Ο Τζέιμς Πόλαρντ Έσπι (1785-1860) ήταν Αμερικανός μετεωρολόγος, στον οποίο αποδόθηκε η προσωνυμία  «Βασιλιάς της Θύελλας» για τις έρευνές του με αντικείμενο τις θύελλες. Το 1841, ο Έσπι προχώρησε στην έκδοση πραγματείας με τον τίτλο Η Φιλοσοφία των Θυελλών με την οποία ξεκίνησε σε παγκόσμιο επίπεδο η προσπάθεια να ερευνηθούν η δομή και η δράση των θυελλών. 


Επί της ουσίας ο Τζέιμς Πόλαρντ Έσπι ήταν ο πρώτος που ενσωμάτωσε τη θερμοδυναμική στη Μετεωρολογία, όπως φαίνεται από το παρακάτω απόσπασμα της περίφημης πραγματείας του: «Όταν ο αέρας κοντά στην επιφάνεια της γης γίνεται πιο θερμός ή αποκτά περισσότερους υδρατμούς, η ισορροπία του είναι ασταθής και σχηματίζονται ανοδικές στήλες ή ρεύματα αέρα. Καθώς αυτές οι στήλες ανυψώνονται, τα ανώτερα τμήματά τους βρίσκονται σε περιβάλλον χαμηλότερης πίεσης και ο αέρας διαστέλλεται. Με τη διαστολή του ο αέρας γίνεται πιο ψυχρός, περίπου κατά ένα 1,25 βαθμούς για κάθε 100 γιάρδες ανόδου. Οι ανερχόμενες στήλες φέρουν μαζί τους υδρατμούς που περιέχουν και αν ανεβούν αρκετά, η ψύξη που παράγεται με τη διαστολή λόγω μειωμένης πίεσης θα συμπυκνώσει ορισμένους από τους υδρατμούς σε ένα νέφος…» (Τζέιμς Πόλαρντ Έσπι: Η Φιλοσοφία των Θυελλών, 1841).      

Το επιστημονικό έργο του Τζέιμς Πόλαρντ Έσπι έγινε αποδεκτό από κορυφαίους μετεωρολόγους της εποχής του όπως ήταν ο Ελίας Λούμις, ο Ουίλιαμ Φερέλ κ.α., αλλά ο αλαζονικός τρόπος με τον οποίο παρουσίαζε τις ιδέες του δημιουργούσε προβλήματα στις σχέσεις του με τους συναδέλφους του. Πέρα από αυτό, η αξιοπιστία του μειώθηκε σοβαρά με την πρόταση που έκανε για δημιουργία τεχνητής βροχής με την πρόκληση πυρκαγιών.

Όλα τα παραπάνω μού ήρθαν στο νου με τις τοπικές βροχές που σημειώθηκαν χθες στην πολύπαθη Β. Εύβοια. Αναμφίβολα λόγω της φωτιάς αναπτύχθηκαν πυροσωρείτες, αλλά στη δημιουργία του υετού έπαιξαν καθοριστικό ρόλο οι ΒΑ άνεμοι (μπάσιμο μελτεμιού) που μετέφεραν υγρασία από το Αιγαίο και βέβαια το ανάγλυφο στο οποίο αυτοί προσέκρουσαν. 

6 σχόλια:

  1. Έχω αρχίσει πλέον να μην ελπίζω σε τίποτα. Φαίνεται πως η κυκλοφορία θα συνεχίσει σε θερμό και ξηρό μοτίβο. Δεν αλλάζει τίποτα προς το θετικό. Ίσως κάποια μικρά διαστήματα με μελτέμι ( ασήμαντο σε σχέση με το μελτέμι που όλοι μεγαλώσαμε). Οι περιοχές που καταστραφήκαν πλέον είναι και με την "ευχή" του καιρού, παρατημένες.
    Ακούγονται πολλά. Και απο ανθρώπους που δεν γνωρίζουν. Ναι η βλάστηση της Χαλεπίου πεύκης θα επανέλθει αρκετά πιο πυκνότατη ( δυστυχώς για τους πολίτες που ζούν σε ένα κράτος που δεν μεριμνά...). Τα ελατοδάση πλέον όμως τα ξεχνάμε...ίσως και για 2 γενιές. Σε ένα κλίμα που γίνεται όλο και θερμότερο δεν υπάρχει ελπίδα αναγέννησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετικα ενδιαφέρον άρθρο κύριε Δημήτρη. Μακάρι μόνο αυτές οι βροχές να ήταν λίγο λιγότερο τοπικές και να μπορούσαν να κάνουν το θαύμα στον όλεθρο που ζει η πανέμορφη βόρεια Εύβοια. Έχω στενοχωρεθει πραγματικά όπως όλοι φαντάζομαι. Και αυτή τη στενοχώρια δεν την απαλυνει ούτε το αναζωογονητικο δροσερό μελτεμι που επιτέλους φυσάει εδώ στα βορειοδυτικά της Ρόδου που ζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά πανέμορφη είναι η βόρεια Εύβοια, Θάνο. Την είχα επισκεφτεί για ένα διήμερο το φθινόπωρο του 2018 και συγκεκριμένα την Αγία Άννα στο Αιγαίο, τη Λίμνη και την Αιδηψό στον Βόρειο Ευβοϊκό, τον Αϊ Γιώργη και τα Λιχαδονήσια με τα θαλάσσια ρεύματα που μπορεί να σε παρασύρουν, αν δεν προσέξεις.

      Το άσχημο είναι ότι ένα παχύ στρώμα καπνού που έκανε τον ήλιο κατακόκκινο, σκέπασε πάλι όλη την Αττική, κάτι που σημαίνει ότι η πυρκαγιά ταλαιπωρεί και απειλεί ακόμα τους ανθρώπους στην Εύβοια.

      Μακάρι να τελειώσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα η περιπέτεια τους. Όπως τον Ιούνιο του 2012, παραμονή εκλογών τότε που έπιασε μεγάλη φωτιά στο Θυμάρι και είχαμε κατέβει όλοι, άνθρωποι και ζώα στην παραλία. Το τίμημα πλήρωσαν τελικά μερικές χελώνες, αλλά σώσαμε και πολλές, όπως και μια αλεπού, ενώ για μέρες μπορούσες να δεις στάχτες να αιωρούνται και μέσα στη θάλασσα, που είχε αποκτήσει πολλή διαύγεια από τις συνεχόμενες μέρες με βοριά.

      Στη Γερακίνα, το μικρό βουνό πάνω από το Θυμάρι δεν είχε μείνει ούτε θάμνος, αλλά σταδιακά οι σχίνοι, τα πουρνάρια και τα θυμάρια κάλυψαν και πάλι τις πλαγιές του.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Έχω κάνει και εγώ διακοπές 2 φορές πριν αρκετά χρόνια, στον Άγιο Γεωργιο (απίστευτος ψαροτοπος- με τα κιλά τα καΐκια έβγαζαν καραβίδες τα πρωινά), και στην Αγία Άννα (υπέροχη παραλία). Έτσι έχω γυρίσει όλα αυτά τα μέρη που καίγονται αυτή τη στιγμή. Σφίγγεται η ψυχή μου...Του χρόνου σκέφτομαι πολύ σοβαρά να ξαναεπισκεφθω την περιοχή και ας είναι κάρβουνο όλα. Θα ήθελα να στηρίξω αυτούς τους ανθρώπους, μια που από το επιτελικό μας κράτος, δεν ξέρω πόσο "φως θα δουν"

      Διαγραφή
  3. Αυτό είναι.Βλέπεις το ό τ ι και έρχεται ο δάσκαλος και σου αποκαλύπτει το δ ι ό τ ι (Δημόκριτος).Ευχαριστίες.----------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπερα σε ολους. Ενδεικτικό του στρεσαρισματος που εχει υποστεί η φύση από την ανομβρία και τις υψηλές θερμοκρασίες ειναι οτι οι δρόμοι της Κηφισιάς θυμίζουν περισσότερο Νοεμβριο λόγω των πεσμενων ξερών φύλλων απο τα πλατάνια. Αναλογικά μπορούμε να φανταστούμε τις συνθήκες σε ενα παρθενο δάσος και τις δυσκολίες της κατάσβεσης τέτοιων πυρκαγιών. Καλο απόγευμα και ας ελπίζουμε στις βροχές της 4 εβδομάδες του Αύγουστου, εαν τελικα έρθουν! Λευτέρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή