Ο καιρός της εβδομάδας

Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), η χώρα θα βρίσκεται υπό την επίδραση του ασθενούς συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα ΒΑ Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με αποτέλεσμα την επικράτηση Β-ΒΔ ρεύματος μέτριας εντάσεως. Κατά τα άλλα, θα κάνει αρκετή ζέστη (ενδεικτικές μέγιστες θερμοκρασίες 37 με 38 βαθμοί) και λόγω θερμικής αστάθειας το απόγευμα στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες. 


Την Τετάρτη (18/8), τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία βασικά τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 4 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Το τριήμερο Πέμπτη - Σάββατο (19-21/8), οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση τοπικών όμβρων και μεμονωμένων καταιγίδων τα απογεύματα στην ηπειρωτική Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. 

Την Κυριακή (22/8), η αστάθεια που οδηγεί στην εκδήλωση απογευματινών όμβρων και καταιγίδων θα περιοριστεί σημαντικά. Οι Β-ΒΑ άνεμοι θα φθάσουν τα 7 μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.   

Καλή εβδομάδα, φίλοι μου


5 σχόλια:

  1. Καλή εβδομάδα σε όλους, για ακόμη μια φορά διαφωτιστικότατος δάσκαλε στον καιρό τις εβδομάδος, δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω. Χρήστος από Όθρυ περιμένοντας καμία βροχουλα μας έριξε μια την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από ενάμιση μήνα απουσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σκέπασαν και το Θυμάρι οι καπνοί από τη φωτιά στη νοτιοανατολική Αττική. Η κινητοποίηση ήταν σχετικά γρήγορη, αλλά πυροσβέστες, ελικόπτερα και αεροπλάνα έχουν να αντιμετωπίσουν κι έναν ισχυρό βοριά. Πλέον οι καπνοί δεν είναι τόσο πυκνοί με το μέτωπο να κινείται παράλληλα προς τις δύο ακτογραμμές της νότιας Αττικής (Νότιος Ευβοϊκός - Σαρωνικός).
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τουλάχιστον τέσσερα Canadair και δύο ελικόπτερα έκαναν αλλεπάλληλες πτήσεις και ρίψεις στη νοτιοανατολική Αττική, παίρνοντας νερό μπροστά από το Θυμάρι. Αυτή τη στιγμή δεν φαίνονται πια καπνοί, αλλά υπάρχουν ακόμα ενεργές εστίες φωτιάς. Πολύ χειρότερη πρέπει να είναι η κατάσταση με την πυρκαγιά στη βορειοδυτική Αττική με ένα πέπλο καπνού να έχει γκριζάρει τον ορίζοντα. Μακάρι, αύριο ο ουρανός να είναι λίγο πιο γαλανός.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  3. Ακόμα περισσότερο αέρα σήμερα είχε εδώ στην πόλη της Ρόδου σε σχέση με χθες, με τη μέγιστη θερμοκρασία στους 28 βαθμούς. Έχω απογοητευτεί πραγματικά με την κατάσταση με τις φωτιές φέτος και την περιβαλλοντικη/οικονομική καταστροφή που βιώνουν η θα βιώσουν τόσες περιοχές της χώρας μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωπ', να και η πρώτη αρνητική στο Βαθύσταλο σήμερα το πρωί. Άντε, καλό χειμώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή