Ο καιρός της εβδομάδας (11-17/7)

Καλοκαιρινή μπόρα στον κόλπο της Κισσάμου, του Σπύρου Μπαλαδήμα

ΚΑΙΡΟΣ

Περιορισμένη απογευματινή αστάθεια στα ηπειρωτικά και κυρίως στα ορεινά.


ΑΝΕΜΟΙ

Από βόρειες διευθύνσεις: στα δυτικά 4 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ και τοπικά στο Α-ΝΑ Αιγαίο και το Καρπάθιο 7 μποφόρ.

Μικρή ενίσχυση των ανέμων στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα στο δεύτερο μισό της εβδομάδας.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

Κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, τουλάχιστον ως τα μέσα της εβδομάδας. Στο δεύτερο μισό της εβδομάδας αναμένεται μικρή άνοδος της θερμοκρασίας, η οποία όμως δύσκολα θα ξεπεράσει τους 37 βαθμούς.

Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους.


16 σχόλια:

  1. Τα πάντα φυσιολογικά λοιπόν. Καλή εβδομάδα και καλά να περάσουμε στις άδειες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φοίβος Παπαδόπουλος11 Ιουλίου 2022 στις 6:58 μ.μ.

    Προς το παρόν ο θεός της Ελλάδας μας προστατεύει! Συνθήκες βόρειου ρεύματος κρατούν την θερμοκρασία σε λογικά επίπεδα ιδιαίτερα στα προσήνεμα, σε αντίθεση με την δυτική, κεντρική Ευρώπη και Αγγλία που οι αντικυκλωνικές συνθήκες φέρνουν καύσωνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αυτος ο καυσωνας απο τις 20 ιουλιου και επειτα φαινεται να μας επισκεπτεται συμφωνα με τα καιρικα μοντελα.Αν το θεωρεις αυτο "προστασια"το κοβω να παραιτηται απο τα "δικιαιωματα"του ο κυριος.

      Διαγραφή
    2. πες μας και για αυγουστο

      Διαγραφή
  3. Καλοκαίρι είναι ζεστή θα κάνει Για μένα η άνοδος της θερμοκρασίας στην Δυτική Ευρώπη δεν μου κάνει καμία εντύπωση Πάντα κάθε καλοκαίρι μια με δύο φορές επικρατούν συνθήκες καυσωνικες για μικρά χρονικά διαστήματα Όμως γιατί αναφέρουμε αυτό και δεν αναφέρεσθαι για το ψυχρό διάστημα που θα ακολουθήσει στην βορειοδυτική Ευρώπη και κυρίως στην Ιρλανδία βόρεια νΒρετανία και στην Νορβηγία και στη δυτική Σουηδια όπου διαφενονται και χιόνια ναι χιόνια στα ορεινά πάνω από τα 1500μετρα Εκεί θα έχουμε θερμοκρασίες από 0 έως+4κελσιου στα 1450μετρα η850hpΑρα όλα φυσιολογικά γιατί και αυτό πάντα κάθε καλοκαίρι συμβαίνει Εδώ στο στενό του ΡΙΟΥ απόλυτο τίποτα Ούτε βροχή ούτε αστάθειες αλλά ατελείωτη ξηρασια Και αυτό όμως νορμαλλ είναι για αυτή την εποχή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με μια φιλικη παρατήρηση, ότι στη Β. Βρετανία και Ιρλανδία δεν έχει βουνά με τόσο υψος. (Δ)

      Διαγραφή
  4. Φοιβος Παπαδόπουλος11 Ιουλίου 2022 στις 10:25 μ.μ.

    Αγαπητοί φίλοι καταρχήν η αναφορά στον θεό της Ελλάδας είναι χιουμοριστική και δεν έχει βέβαια καμμία θρησκευτική έννοια! Αυτό που δεν θα ήταν νορμάλ για την Ελλάδα είναι καλοκαίρι χωρίς ζέστη έως πολύ ζέστη!
    Δεν θελουμε όμως ακραία και παρατεταμένη ζέστη, αλλά είναι απολύτως ανόητο τα ΜΜΕ να χαρακτηρίζουν καύσωνα θερμοκρασίες 37 βαθμών κάθε λίγο και λιγάκι!
    Για τα μελλούμενα ότι μας έχει πει ο Δάσκαλος: πρόβλεψη μέχρι πέντε μέρες! Διαφορετικά ισχύει η ελληνική παροιμία “ Ή θα βρέξει, ή θα χιονίσει, ή καλό καιρό θα κάνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κάτι να συμπληρώσω Εκφράζω τον σεβασμό μου στον ΔΑΣΚΑΛΟ και την απέραντη εκτίμηση μου για όλα αυτά που μας προσφέρει Την εκτίμηση μου σε όλους τους φίλους του μπλογκ και ας έχουμε πολλές φορές διαφορετικές απόψεις και εκτιμήσεις Θα ήθελα και όμως να χαιρετήσω να τους δύο κολλητούς μου φιλτατους φίλους Τον Φώτη που είναι και πατριωτικη μου και μας προσφαιρει τα τέλεια καιρικά του σχόλια όπου βάζει τα γυαλιά σε πολλούς φωστήρες της μετεωρολογίας,Τον γιγαντα των εμπειρικών καιρικών γνώσεων Χριστόδουλο όπου έχει τεράστια έκταση η γνώση του για το τι γίνεται στον φυσικό κόσμο τον ορατό που μας περιβάλλει αλλά και στον Αόρατο Είναι αυτός.ο ΜΥΣΤΗΣ ο Δρυιδης όπου όλα αυτά που αναφέρει κατά καιρούς έχουν εκπληκτική ακρίβεια αλλά πολλοί όμως τον λοιδωρισαν και τον ειρωνεύτηκαν Ο άνθρωπος αυτός για μένα είναι σπάνιος Σας ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε ανώνυμε ναι έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτό αλλά εννοούσα γενικά σε υψόμετρα πάνω από τα 1500 μέτρα όπου αυτά υπαρχουν Υπάρχουν στην Νορβηγία κυρίως και όχι στα Βρετανικά νησιά όπου εκεί το υψηλότερο βουνό είναι το Μπεν Νέβις στη Σκωτία στα 1341 μέτρα Σε ευχαριστώ πολύ φίλε μου και σε χαιρετώ από το ΡΙΟΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε καλημεριζω από την Κομοτηνή. Κι εδώ , στην ελληνική (ταπεινή) πλευρά της Ροδόπης, με τα 1483 μέτρα (δηλ. Περίπου 850 mb), μια που το' φερε η συζήτηση , έχω δει χιονοπτωση στην κορυφή στις 8 Ιουνίου, κάποτε πριν 40-45 χρόνια. (Δ).

      Διαγραφή
    2. Ήταν το 1983, το χιόνι άγγιξε τις παρυφές της πόλης της Φλώρινας!

      Διαγραφή
  7. ECMWF 42 days 2 m temperature: Weekly mean anomalies

    https://apps.ecmwf.int/webapps/opencharts/products/extended-anomaly-2t?base_time=202207110000&projection=opencharts_south_east_europe&valid_time=202208010000

    Αυτο το εργαλειακι που εμαθα σε αυτο εδω το blog (Ζιακοπουλος) πριν 1,5-2 χρονια εαν δεν με απατα η μνημη μου, πρεπει να ειναι ειναι ολα τα λεφτα για την ταση των θερμοκρασιων... «ουδείς άσφαλτος» βεβαια οπως ειπε και μια γνωστη σε ολους (σχεδον)... αλλα ειναι καλος μπουσουλας... καλα να περνατε, και μακρια απο υπερβολικες ζεστες :-D

    The Sailor.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βέβαια κατά κυριολεξία είναι σωστό,αλλά αδόκιμο, το φερόμενο ως λεχθέν υπό της lady G !.===Π.Α.

      Υ.γ. Ουδείς....άσφαλτος , αλλά θα λιώσει η άσφαλτος.

      Διαγραφή
  8. Άρχισαν πάλι οι υπερβολές των sites, έγκυρων, υποτίθεται, εφημερίδων που στέλνουν ειδήσεις ότι "θα λιώσει η άσφαλτος" ή ότι "έρχεται πενθήμερο με 44αρια"! Αφού δεν έλιωσε πέρυσι η άσφαλτος δε νομίζω ότι θα λιώσει το τρίτο δεκαήμερο του μήνα....Έλεος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κανένα κύμα καύσωνα δεν έρχεται στη χώρα μας φίλτατοι, ανεξαρτήτως τι θα συμβεί στην υπόλοιπη δυτική και κεντρική Ευρώπη.
    Ο υδράργυρος απλά θα ανέβει σιγά σιγά και σταδιακά κυρίως στα δυτικά και ηπειρωτικά, όπου θα φτάσει στα επίπεδα των 36 με 37β στα πεδινά(γιά το τέλος τού μήνα θα το ξανά δούμε).
    Οι αστάθειες και αυτές με τη σειρά τούς θα μας χαιρετήσουν και όλα θα είναι άκρως καλοκαιρινά και φυσιολογικά με την ζέστη τη γνωστή.
    Πολύ κοντά άλλωστε ο μήνας μέχρις ώρας στη μεσοπρόθεσμη πού δώσαμε.
    Ευχαριστώ πολύ τον φίλο και συντοπίτη γερό Παναχαϊκό γιά τα καλά τού λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πες τα Φώτη.. Εδώ στη θάλασσα σήμερα στην Ξάνθη μέχρι που κρυωνες όταν έβγαινες από τη θάλασσα. Και δεν είμαι από τα άτομα που κρυώνουν εύκολα.Η πλειοψηφία αυτό έλεγε. Δροσερή μέρα για τα δεδομένα του Ιουλίου.Το βοριαδακι ψυχρό. Ιδωμεν για τη συνέχεια.

      Διαγραφή