Αξιολόγηση επικινδυνότητας καιρικών φαινομένων

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (8/7)

Στo Β. Ιόνιο, την Ήπειρο, την κεντροδυτική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές (επίπεδο συναγερμού 2 – πορτοκαλί προειδοποίηση). Στην κεντρική Μακεδονία και τις ανατολικές και βόρειες περιοχές της Θεσσαλίας ίσως είναι αναγκαία η  κόκκινη προειδοποίηση.

Στο Ν. Ιόνιο, την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα και το ΒΔ Αιγαίο τοπικές καταιγίδες (επίπεδο συναγερμού 1 - κίτρινη προειδοποίηση).

Οι άνεμοι από πλευράς ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας μεγάλης κλίμακας δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ.


ΣΑΒΒΑΤΟ (9/7)

Στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, το Β-ΒΔ Αιγαίο και τις κεντροβόρειες περιοχές της Εύβοιας ισχυρές και σχετικά μεγάλης διάρκειας καταιγίδες (επίπεδο συναγερμού 2 – πορτοκαλί προειδοποίηση και ίσως κατά τόπους επίπεδο συναγερμού 3 – κόκκινη προειδοποίηση).

Στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές (επίπεδο συναγερμού 1 - κίτρινη προειδοποίηση και κατά τόπους επίπεδο συναγερμού 2 - πορτοκαλί προειδοποίηση).

Άνεμοι βόρειων διευθύνσεων 6 με 7 μποφόρ.

ΚΥΡΙΑΚΗ (10/7)

Τις πρωινές ώρες στην Α. Θεσσαλία, την  Α. Στερεά - Εύβοια και την Κρήτη βροχές και τοπικές καταιγίδες (επίπεδο συναγερμού 1 - κίτρινη προειδοποίηση). Περιορισμένη αστάθεια το απόγευμα στα ηπειρωτικά και κυρίως στα ορεινά.

Άνεμοι Β 5 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ.

Στην ΑΤΤΙΚΗ βροχές και καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές αναμένονται σε πρώτη φάση απόψε αργά τη νύχτα προς το Σάββατο και τις πρωινές ώρες του Σαββάτου και σε δεύτερη φάση τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου. (επίπεδο συναγερμού 1 - κίτρινη προειδοποίηση και κατά τόπους επίπεδο συναγερμού 2 - πορτοκαλί προειδοποίηση). Στα ανατολικά και τα βόρεια του νομού φαινόμενα μικρότερης έντασης θα σημειώνονται ως το πρωί της Κυριακής.

Στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ οι εντονότερες καταιγίδες θα σημειωθούν από τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες σήμερα ως αύριο (Σάββατο) το μεσημέρι (επίπεδο συναγερμού 2 – πορτοκαλί προειδοποίηση και ίσως κατά τόπους επίπεδο συναγερμού 3 – κόκκινη προειδοποίηση)

Καλημέρα σε όλους και προσοχή στους δρόμους!

31 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε πολύ κύριε ζιακοπουλε μια ερώτηση δεν διάβασα πουθενά έκτακτο δελτίο καιρού μπορεί να κάνω και λάθος εδώ αυτήν την στιγμή αρκετό νερό και κεραυνούς θεσσαλονικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δε δόθηκε όνομα σε αυτή την κακοκαιρία. Γιατί άραγε; Δεν αξίζει; Επειδή είναι Ιούλιος; Δεν καταλαβαίνω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. όνομα στα μπουρίνια?

      Διαγραφή
    2. Αποστόλη,
      Η προηγούμενη ήταν η Γένεσις, με σαφείς συνδηλώσεις που παραπέμπουν σε κατακλυσμιαία φαινόμενα… σαφώς κι έπρεπε να ονομαστεί κι αυτή η κακοκαιρία αλλά στη σειρά ήταν το όνομα Helios/Ήλιος. Μάλλον γι αυτό η ΕΜΥ απέφυγε τα βαφτίσια. Θα ήταν επικό τρολάρισμα και θα προκαλούσε θυμηδία στους πολίτες. Πάντως τα βαφτίσια από το ΕΑΑ ήταν γενικά πιο πετυχημένα, αλλά και πολύ συχνά.

      Διαγραφή
  3. Γιώργος Ορεινά Τρίκαλα8 Ιουλίου 2022 στις 6:57 μ.μ.

    Μέχρι αυτή την ώρα στα Ορεινά Τρίκαλα απολαμβάνουμε λιακάδα με λίγα σύννεφα . Δρόσισε με λίγο, φυσάει βοριάς.
    Απ ότι φαίνεται δεν μας κάνει τίποτα.
    Και καλύτερα απ την μία γιατί με τόση ζέστη θα έριχνε κάνα χαλάζι και θα μας έκανε ζημιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δεν χαλασε σημαντικα ο καιρος τουλαχιστον μεχρι τωρα αλλα απο την αλλη πλευρα επειδη τα καιρικα μοντελα προβλεπουν σημαντικες βροχες δεν αποκλειεται απο αποψε να ξαναχαλασει και μαλιστα αυτην την φορα εντονα.

      Διαγραφή
    2. Γιώργος Ορεινά Τρίκαλα9 Ιουλίου 2022 στις 12:22 μ.μ.

      Τα καιρικά μοντέλα έπεσαν έξω. Την ώρα που είχαμε ήλιο έδειχναν...καταιγίδες.
      Δεν τα λαμβάνω υπόψιν αλλά κοιτάω προγνώσεις από μετεωρολόγους.

      Τελικά είχαμε ένα γρήγορο πέρασμα την νύχτα και σήμερα το σκηνικό είναι μουντό.

      Διαγραφή
  4. Kαλησπερα. Πλήρης απογοήτευση εδώ στα βορειοδυτικά προς το παρόν και σε όλα, τα δυτικά θα έλεγα. Τα έντονα φαινομενα που περιμέναμε και που θα εξασθενούσαν το βράδυ δεν ήρθαν ποτέ. Αντίθετα κυριαρχεί ένας λαμπρος ήλιος όλη σχεδόν τη διάρκεια της ημέρας. Η αλήθεια είναι ότι γύρω στις 12 το μεσημέρι αγρίεψε ο καιρός καθώς δημιουργήθηκε ένα μέτωπο καταιγίδων ανοιχτά της Κερκυρας το οποίο όμως επηρεασε για λίγο την Κέρκυρα και μετά έσπασε στα δύο. Ένα κομμάτι κινήθηκε νότια προς Πελλοπονησσο και ένα, άλλο προς Αλβανία-Δυτική Μακεδονια, αφηνωντας την Ήπειρο απέξω. Από αυτό το δεύτερο κομματι δημιουργήθηκε η ισχυρή λαίλαπα που επηρεασε το απόγευμα τη Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη όπου πραγματικά είχαμε έντονα φαινομενα και συνεχίζουν ακόμα σε αυτές τις περιοχές. Μάλλον για την Ήπειρο δεν περιμένουμε κάτι, εκτός αν γίνει τίποτα τη νύχτα γιατί βλέπω η Αδριατική στο δορυφόρο έχει ακόμη θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ κατώτερη των περιστάσεων μέχρι στιγμής τουλάχιστον,η σημερινή αλλαγή τού καιρού στην ΒΔυτικη κεντρική κ νότια ηπειρωτική χώρα.
    Καλοκαίρι γαρ....
    Στη βόρεια χώρα πέφτει πολύ πράμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ίσως το nowcast να βοηθούσε σαυτήν την περίπτωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ νερό ανατολική Θεσσαλία και Λάρισα εδώ και κανένα δίωρο. Η ψυχρή μάζα καταφθάνει πάνω σε Θεσσαλία βόρειο Αιγαιο και δυτικοκεντρικη Μακεδονία. 12 μμ 20 βκ και η δροσιά ήρθε για να μείνει επιτέλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τελικά έφτασαν κάποιες βροχές την τελευταία ώρα μαζί με πολύ δυνατά αστραπόβροντα και στην περιοχή της Αιτωλοακαρνίας και του Αγρινίου,σε καμία όμως περίπτωση κάτι ιδιαίτερα σπουδαίο.
    Να δούμε την εξέλιξη μέχρι αύριο πρωί μεσημέρι και στην υπόλοιπη χώρα όπου σταδιακά καιρός θ'αρχισει να βελτιώνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στις 3 την νύχτα έφθασε το σύστημα στην περιοχή μου και για 1 ώρα η νύχτα έγινε μέρα με συνεχόμενα αστραποβροντα και δυνατή καταιγίδα αφήνοντας 18 χιλιοστά σύνολο.
    Επηρεάστηκε όλη η Βοιωτία με τα κεντρικά και δυτικά τμήματα του νομού να παίρνουν την μερίδα του λέοντος (15-27 χιλιοστά)ενώ τα ανατολικά και νότια τμήματα του νομού πήραν λιγότερα χιλιοστά περίπου 5-10.
    Το ξημέρωμα μας βρήκε με φθινοπωρινό σκηνικό αφού κυριαρχεί πυκνή συννεφιά ψιλόβροχο πότε πότε και θερμοκρασία γύρω στους 18-20 στα χαμηλά και στα ορεινά του Ελικώνα 14-16 βαθμούς.
    Καλημερα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα από την φθινοπωρινή Πρώτη Σερρών! Ασταμάτητη βροχή από τα μεσάνυχτα μέ εξάρσεις και έντονη ραγδαιότητα! Εδώ έχουμε από 50mm μέχρι 80mm ανά περιοχή και συνεχίζει! Χωρίς σχεδόν καθόλου ηλεκτρικά και με ασθενείς ανέμους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τη νύχτα και εδώ ο μέγας χαμός .Αέρας δαιμονισμένος,βροντές συνεχόμενες και εκκωφαντικές ,εφάμιλλες του πυροβολικού του ορθόδοξου Βλαδίμηρου,αστραπές εκτυφλωτικές ,καταυγάζουσες τα πάντα.Το τελικό αποτέλεσμα ανάλογο εκείνου του παλιού σιδηροδρόμου,του μουντζούρη. "καπνός αβέρτα,ταχύτης μηδέν".Για την ακρίβεια 0,8 χιλιοστόμετρα!!========Π.Α.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αποτυχία όλων ανεξαιρέτως των προγνωστικών για Ήπειρο. Δυστυχώς με τρόπο μαεστρικό οι καταιγίδες μας απέφυγαν κι ελάχιστες τοπικές ολιγόλεπτες μπόρες σημειώθηκαν μόνο χθες το βράδυ. Εξαίρεση ήταν τα πολύ ανατολικά ορεινά (Μέτσοβο κλπ) που βράχηκαν καλούτσικα, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές ο κόσμος απορεί γιατί όλος αυτός ο συναγερμός. Μάλιστα, στην Άρτα συγκεκριμένα, φυσάει κι ένας δυαντός, ζεστός Βορειονατολικός κι έχει από τις 11 το πρωί 28-29 βαθμούς, άρα η ζέστη είναι αισθητή!
    Καλό σαβατοκύριακο!
    Παύλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γιάννης Κασσάνδρεια9 Ιουλίου 2022 στις 11:17 π.μ.

    Καλημέρα μετά από την καταιγίδα που ξέσπασε χθες το βράδυ λίγο μετά τις 22:30 και κράτησε μιάμιση ώρα περίπου, συνεχής ποτιστική βροχόπτωση που έχει δώσει 40 χλστ περίπου. Επίσης φθινοπωρινή θερμοκρασία, δεν ξεπερνά τους 18,5 - 10C

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα, μετά από τον χθεσινό άστατο καιρό και την καταιγίδα που ξέσπασε χθες το βράδυ λίγο μετά τις 22 30 και κράτησε μιάμιση ώρα περίπου, συνεχής ποτιστική βροχόπτωση που έχει δώσει 40 χλστ περίπου και φθινοπωρινή θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 18,5C

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φοίβος Παπαδόπουλος9 Ιουλίου 2022 στις 11:28 π.μ.

    Καλημέρα Δάσκαλε! Θα ήθελα (όπως και πολλοί άλλοι φαντάζομαι) να μας κάνετε μια σύντομη ανάλυση της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας από τις αρχές του 2022 που έχει οδηγήσει σε ένα σχετικά ψυχρό καιρικό μοτίβο την Ελλάδα σε σχέση με την δυτική-κεντρική Ευρώπη (Ισπανία, Γαλλία , Γερμανία κλπ) που γενικά έχει ένα θερμότερο μοτίβο όλο αυτήν την περίοδο. Και πως αυτό θα ανατραπεί στο επόμενο διάστημα. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Όντως ισχύει αυτό που λες γιατί η χώρα μας εδώ και καιρό είναι στο απυρόβλητο από πολύ θερμές εισβολές και μάλλον είναι στον ψυχρό τομέα της Ευρωπαϊκής Ηπείρου αν μπορείς να το πεις έτσι. Αυτό ισχύει και για τις χώρες που συνορεύουμε από βορρά και για την Ευρωπαϊκή Τουρκία. Θα έχει ενδιαφέρον αν μπορεί να μας διαφωτίσει για τα αίτια ο Δάσκαλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ δύσκολο να υπάρξουν ικανοποιητικές απαντήσεις στα ερωτήματα που βάζετε, παίδες. Δεν γνωρίζουμε γιατί για χρονικό διάστημα κάποιων μηνών η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ακολουθεί με εμμονή ένα συγκεκριμένο μοτίβο.
      Προσωπικά, θεωρώ ότι σε μια εποχή αν τα καιρικά στατιστικά ενός μηνός αποκλίνουν σημαντικά από τις κανονικές (μέσες ) τιμές, είναι πολύ πιθανό το μήνα που ακολουθεί να υπάρξουν εξισορροπιστικές αλλαγές. Αναφορικά με την εξέλιξη του φετινού καλοκαιρού, η "μετεωρολογική λογική" λέει ότι το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας και ότι ο Αύγουστος θα είναι θερμότερος του κανονικού.

      Διαγραφή
    2. Στα κανονικά επίπεδα δεν είμαστε το πρωτο δεκαημερο του ιουλίου;απλά συνηθισαμε στα πάνω απ τα κανονικά

      Διαγραφή
    3. αυτες τις ημερες η θερμοκρασια ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ στα κανονικα επιπεδα.
      κοιταξε παρακαλω τα αρχεια διαφορων μετεορολογικων σταθμων ανα την επικρατεια να δεις τους μεσους ορους σε βαθος 30ετιας μεγιστων θερμοκρασιων για τις αρχες ιουλιου.

      Διαγραφή
    4. Γιατί δεν τα αναφέρεις;Ξεχάσατε τα περσινά μου φαίνεται

      Διαγραφή
  17. Φοιβος Παπαδόπουλος9 Ιουλίου 2022 στις 1:05 μ.μ.

    Ευχαριστούμε για τα σχόλια! Μια τελευταία ερώτηση; παίζει κάποιο ρόλο η θέση του Αζωρικού αντικυκλώνα; Διαβάζω διάφορα αλλά δεν μου φαίνονται ιδιαίτερα διαφωτιστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο αντικυκλώνας των Αζορών και η προς το βορρά επέκτασή του επηρεάζει τον καιρό της Δ. Ευρώπης και κατ’ επέκταση όλης της ηπείρου μας, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Μελέτη πλειάδας συγγραφέων με τον τίτλο «Twentieth-century Azores High expansion unprecedented in the past 1,200 years», που δημοσιεύτηκε πριν από ελάχιστες ημέρες στο Nature Geoscience, λέει ότι οι χειμώνες με εξαιρετικά μεγάλο ύψος του αντικυκλώνα των Αζορών είναι πολύ πιο συνηθισμένοι από τη βιομηχανική εποχή και εντεύθεν παρά στην προβιομηχανική εποχή και μάλιστα αυτή η τάση ενισχύεται στον εικοστό αιώνα, σύμφωνα με την ανθρωπογενή αύξηση της θερμοκρασίας. Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι η μείωση των βροχοπτώσεων στην Ισπανία και την Πορτογαλία και η αύξηση των βροχοπτώσεων στη Μ. Βρετανία. Συμπεράσματα για τη επίδραση αυτής της τάσης στον καιρό της Ελλάδας δεν μπορούν βέβαια να εξαχθούν από τη συγκεκριμένη μελέτη.

      Διαγραφή
    2. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βιώνουμε περισσότερο ανατολικοπρόσηνεμους χιονιάδες όταν όλη η υπόλοιποη χώρα και η ευρώπη και κυρίως η δυτική ευρώπη (ισπανία, πορτογαλία κλπ) διανύει πολύ θερμούς και άχιονους χειμώνες .Αυτο οφείλεται κυρίως στην μεγαλύτερη χωροχρονικά ανάπτυξη του αζορικού.
      Ολο αυτό αντικατροπτίζεται στατιστικά σε ένα θετικότερο ΝΑΟ τα τελευταία χρόνια.
      https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.231391598
      Αυτή κυκλοφοριακή εμμονή προφάνως ευνοεί εδώ τους ανατολικούς όλο και περισσότερο. Τα μακροπρόθεσμα κλιματικά μοντέλα προέβλεπαν και προβλέπουν όλο και λιγότερο χιόνι απανταχού και αυτό το ακούω χρόνια , αλλά εμεις στη αττική τουλάχιστον είμαστε τυχεροι ακόμα..

      Διαγραφή
  18. Aν συνεχίζω και "ακουω" σωστά τα "τραγούδια" της φύσης και των πλασμάτων της,τότε "λογικά ",η διόρθωση θα πρέπει να γίνει τον Σεπτέμβριο που δείχνει να είναι ιδιαίτερα ζεστός, ενώ ο Αύγουστος συνεχίζει να με φοβίζει.
    Ελπίζω όλα να κυλήσουν καλύτερα από όσα εγώ πιστεύω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλησπέρα,
    Δεν γνωρίζω να αναφερθώ συνολικά στο 2022 αλλά από αρχές Μάη ως τώρα , τέλος άνοιξης δηλαδή και αρχές καλοκαιριού δεν νομίζω ότι η χώρα ανήκει σε ψυχρό τομέα ούτε ότι οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες των μέσων, πώς προκύπτει αυτό; Ήταν ο Μάης και ο Ιούνιος ψυχρότεροι από τις κανονικές μέσες; Όχι
    Εξαιρούνται βεβαίως οι ημέρες κακοκαιρίας στις οποίες προφανώς η θερμοκρασία είναι αρκετά χαμηλή. Πχ σήμερα.
    Επίσης να σημειώσω ως 37χρονος κέντρο Μακεδόνας σχεδόν πάντα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έχουμε ένα διήμερο-τριήμερο βροχών και ψύχρας. Κανονικότητα είναι λοιπόν οι χθεσινές και σημερινές καταιγίδες. Και βεβαίως κανονικότητα είναι και οι ασταθειες του Μάη ή του Ιούνη. Φέτος ασταθειες στην Θεσσαλονίκη/κεντρική Μακεδονία είχαμε κυρίως τον ιουνιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δες μόνο τι περιμενει την Ευρώπη , Ισπανία, Γαλλία , Ιταλία, Γερμανία κλπ το επόμενο 10ημερο. Θα καούν από τον καύσωνα σε αντίθεση με εμάς που τουλάχιστον εδώ στην Θράκη θα είμαστε αρκετά χαλαρά.

      Διαγραφή
  20. Η διαπίστωση μου δεν έχει βέβαια επιστημονικότητα. Απλά είναι γεγονός ότι φέτος το καιρικά μοτίβο στην Ελλάδα ιδιαίτερα στις προσήνεμες στο βόρειο ρεύμα περιοχές εχει περιορίσει τις θερμές εισβολές σε αντίθεση με τις χώρες της Ευρώπης που έχουν πρώιμη άνοιξη ήδη από τον Μάρτιο. Σε αντίθεση με την Ελλάδα που είχε έναν από τους ψυχρότερους Μαρτίους των τελευταίων χρόνων. Κάποια στιγμή βέβαια αυτό θα αλλάξει. Πάντως μέχρι στιγμής σοβαρή και παρατεταμένη ζέστη δεν είχαμε στην Ελλάδα κυρίως στα βόρεια και ανατολικά σε αντίθεση με τα δυτικά. Ας ευχηθούμε καλό καλοκαίρι και ας κάνει και ζέστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή