Στους χρόνους της Γαλλικής Επανάστασης

Η ιστορία διδάσκει ότι όταν ένας λαός πεινάει, είναι εξαιρετικά δύσκολος, αν όχι αδύνατος, ο έλεγχός του. Η μεγάλη αυτή αλήθεια επαληθεύτηκε με το ξέσπασμα της Γαλλικής Επανάστασης του 1789. Στην προεπαναστατική Γαλλία η λεγόμενη Τρίτη Τάξη -οι άλλες δύο ήταν η Αριστοκρατία και ο Κλήρος- αποτελούσε σχεδόν το 90% του πληθυσμού της χώρας και βασικά τρεφόταν με ψωμί που παραγόταν από σίκαλη ή βρώμη. Για το ψωμί τους οι απλοί άνθρωποι ξόδευαν το 55% του μισθού τους, αλλά κατά τη διάρκεια  του πρώτου εξαμήνου του 1789 το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 85%. Στην επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας είχαν συντελέσει, μεταξύ των άλλων, τρία γεγονότα μετεωρολογικής φύσεως: η ξηρασία της άνοιξης του 1788, η τρομερή χαλαζοθύελλα που έπληξε εκτεταμένες περιοχές στις 13 Ιουλίου του ίδιου έτους και η δριμύτητα του χειμώνα 1788-89.


Πολλοί ιστορικοί θεωρούν ότι από τα τρία μετεωρολογικά γεγονότα που προαναφέρθηκαν ο σημαντικότερος παράγοντας που επιτάχυνε τις εξελίξεις στην προεπαναστατική Γαλλία ήταν η ξηρασία που έπληξε τη χώρα την άνοιξη του 1788 και είχε ως αποτέλεσμα την περιορισμένη σοδειά και την επακόλουθη πείνα. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες μετεωρολογικές παρατηρήσεις της εποχής, τα ύψη βροχής που σημειώθηκαν τον Απρίλιο και το Μάιο του 1788 ήταν κατά πολύ μειωμένα από τις κανονικές τιμές. Η μείωση έφθασε στο -45% στη βόρεια Γαλλία και στο -88% στη νότια Γαλλία.1

Στις 13 Ιουλίου της ίδιας χρονιάς μια εξαιρετικά ισχυρή χαλαζοθύελλα έπληξε την ευρύτερη περιοχή του Παρισιού προκαλώντας τεράστιες καταστροφές ιδιαίτερα στην αγροτική παραγωγή. Ο Άγγλος πρεσβευτής Λόρδος Ντόρσετ σε επιστολή που έστειλε προς το Υπουργείο Εξωτερικών τη χώρας του λίγες μέρες αργότερα έδωσε συγκλονιστικές λεπτομέρειες για τις εκτεταμένες και εξαιρετικά μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε εκείνη η θύελλα. Μεταξύ των άλλων ο Λόρδος Ντόρσετ ανέφερε ότι «οι χαλαζόκοκκοι που έπεσαν δεν είχαν προηγούμενο σε ότι αφορά το μέγεθος και το βάρος τους. Σε μερικούς από αυτούς μετρήθηκε περιφέρεια 16 ιντσών, αλλά λέγεται ότι σε ορισμένες περιοχές έπεσαν ακόμα μεγαλύτεροι χαλαζόκοκκοι». Σημειώνεται ότι ένας χαλαζόκοκκος με περιφέρεια 16 ιντσών, δηλαδή 40 εκατοστών έχει διάμετρο λίγο πιο πάνω από τα 12 εκατοστά. Άλλες μαρτυρίες, όπως εκείνη ενός Σκωτσέζου κηπουρού που ζούσε στη Γαλλία, αναφέρουν ότι οι χαλαζόκοκκοι ήταν τόσο μεγάλοι που σκότωσαν λαγούς και πέρδικες και έκοψαν μεγάλα κλαδιά δένδρων. Πληροφορίες ακόμα αναφέρουν ότι οι χαλαζόκοκκοι έκαναν τρεις μέρες να λιώσουν.1

Τα δεινά όμως για το Γαλλικό λαό δεν σταματούν εδώ. Ο χειμώνας 1788-89 ήταν ένας από τους πιο δριμείς χειμώνες της Ευρώπης με κύριο χαρακτηριστικό τη  μεγάλη διάρκειά του. Στο Παρίσι η θερμοκρασία έπεσε κάτω από το μηδέν επί 86 ημέρες, όταν ο μέσος αριθμός ημερών με αρνητικές θερμοκρασίες είναι 45 ημέρες. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Αστεροσκοπείου του Παρισιού, η χαμηλότερη θερμοκρασία του που καταγράφηκε το συγκεκριμένο χειμώνα στη Γαλλική πρωτεύουσα ήταν μείον 21,8 βαθμοί Κελσίου, τιμή που δεν αποτελεί ρεκόρ για την πόλη.

Πληροφορίες για τη δριμύτητα του τελευταίου προεπαναστατικού χειμώνα και τις συνέπειές του περιέχονται και στην αυτοβιογραφία του Αμερικανού Τόμας Τζέφερσον ο οποίος έζησε ένα διάστημα στο Παρίσι με την ιδιότητα του υπουργού και αργότερα έγινε Πρόεδρος των ΗΠΑ. Όπως λέει ο Τζέφερσον «ο ψυχρός χειμώνας προκάλεσε τόσο πάγο στα ποτάμια που δεν υπήρχε νερό για τη λειτουργία των νερόμυλων και τη μεταφορά των δημητριακών. Η Γαλλική κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει μέτρα έκτακτης ανάγκης και να διαθέσει  στο Παρίσι χειρόμυλους για το άλεσμα των δημητριακών. Ήταν τόσο το κρύο που το κρασί στα κελάρια πάγωσε και άνοιξαν τα βαρέλια, προκαλώντας πρόσθετα προβλήματα στους οινοπαραγωγούς που είχαν χάσει τις καλλιέργειες τους στη χαλαζοθύελλα και οι οποίοι δεν μπορούσαν να πουλήσουν εύκολα το κρασί τους εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης»2

Συμπερασματικά, τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα λίγο πριν το ξέσπασμα της Γαλλικής Επανάστασης κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της αγροτικής παραγωγής και οδήγησαν το λαό στην πείνα και την εξαθλίωση. Η πείνα δεν ήταν η βασική αιτία της Επανάστασης, αλλά επιτάχυνε τις εξελίξεις και συνετέλεσε στην αύξηση της βιαιότητας με την οποία αντέδρασε ο επαναστατημένος όχλος τις δραματικές εκείνες μέρες που σημάδεψαν τη Γαλλία και ολόκληρο τον κόσμο. 

 

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

1 J. Neumann and J. Dettwiller, Great Historical Events That Were Significantly Affected by the Weather: Part 9, The Year Leading to the Revolution of 1789 in France.

Λάουρα Λι, Blame It on the Rain, How the Weather Has Changed History. 

18 σχόλια:

  1. Ο χειμώνας 1789/90 χαρακτηρίστηκε δριμύτατος και την Ιταλία (Camuffo D. and E. Enzi "Reconstructing the climate of Northern Italy from archive sources", 1995, σ. 150-1), αλλά και τη Βαλκανική, όπου πέθαναν ζώα και άνθρωποι (Χοπλάκη Ελένη, Παναγιώτης Μαχαίρας και JUERG LUTERBACHER "Variability of climate in meridional Balkans during the periods 1675–1715 and 1780–1830 and its impacts on human life", Climate Change, 2001, σ. 597). Γ. Στυλιανάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ------Καλά να πάθουν οι "ξεβράκωτοι" που διεκδικούσαν σώνει και καλά ψωμί,ενώ τους προσφερόταν .....παντεσπάνι !!!.
    ------Κάτι ανάλογο έχω την αίσθηση ότι κυοφορείται στην Αφρική,κυρίως στην υποσαχάρια,λόγω επερχομένου λιμού,συνεπεία του καλπάζοντος υπερπληθυσμού αλλά και της κλιματικής αλλαγής.
    -----Οι αρχές της Γαλλικής Επανάστασης,αστικής ή μη,άλλαξαν την πορεία του κόσμου. .============Π.Α.
    Υ.γ.Σαν αύριο έπεσε η Βαστίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα για το χειμώνα 1788-1789 στη Γαλλία είναι και η ακόλουθη (στα γαλλικά):
    https://www.infoclimat.fr/historic-details-evenement-1996-terrible-vague-de-froid-de-l-hiver-1788-1789.html
    Να σημειώσω επίσης ότι η πείνα δεν υπήρξε αιτία αλλά αφορμή της Γαλλικής Επανάστασης. Οι αιτίες των ιστορικών γεγονότων δημιουργούνται αργά και «υπόγεια» σε μεγάλο βάθος χρόνου, χωρίς συνήθως να γίνονται αντιληπτές από τους συγχρόνους, οι οποίοι δίνουν μεγαλύτερη σημασία στις αφορμές τις οποίες βιώνουν έντονα. Στην προκειμένη περίπτωση, ο φτωχός Γάλλος που έζησε τα γεγονότα του 1789 στην ερώτηση «Γιατί επαναστατείτε;» θα έδινε την απάντηση «Γιατί πεινάμε!». Σήμερα, ο ιστορικός στο ίδιο ερώτημα θα έδινε με απλουστευτικό τρόπο την απάντηση «Οι Γάλλοι αστοί επαναστάτησαν, επειδή είχαν οικονομική δύναμη αλλά δεν είχαν την οποιαδήποτε πρόσβαση στην εξουσία. Οι φτωχότεροι Γάλλοι ακολούθησαν τους αστούς σε αναζήτηση καλύτερης ζωής.»

    Νίκος (φιλόλογος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τελικά η τραφούλα που επισήμανε ο δάσκαλος έκανε καλή δουλειά σε κάποιες περιοχές της Πελοποννήσου και μάλιστα σαυτές που εξειδίκευσε ο Φώτης.=======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν μου κάνει καμία εντύπωση φίλε Πέτρο η επιτυχία του αγαπητού Φώτη, καθώς γνωρίζω άριστα τις πολλές γνώσεις του και το έχω ξαναγράψει πολλάκις σε αυτό το βήμα,ότι πέφτει μέσα σε όσες προβλέψεις μου δίνει για την περιοχή μου χωρίς να την έχει γνωρίσει από κοντά και δεν ξερει τις ιδιαιτεροτητες που υπάρχουν.
    Του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.
    Στην περιοχή μου τώρα,συνεχίζονται οι πολύ δροσερές ημέρες και οι αρκετά ψυχρές νύχτες,αφου ο δυνατός βαριάς κάνει καλή δουλειά και η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 27-28 βαθμούς ενώ το βράδυ πέφτει αρκετά κάτω από τους 20 βαθμούς.
    Σήμερα μετά το μεσημέρι η συννεφιά από την Πελοποννήσο έφθασε μέχρι εδω και έκανε ακόμη πιο δροσερή την ημέρα.
    Η θερμοκρασία είναι ήδη στους 18 βαθμούς, ενώ κρύα ήταν η θάλασσα στον Κορινθίακο τόσο εχθές όσο και σήμερα ακόμη και για τα δικά μου δεδομένα.
    Είναι φορές τον χειμώνα που είναι πιο ζεστή από όσο τις τελευταίες 2 ημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε μας Χριστοδουλε σαν οιωνοσκοπος που είσαι έχεις κάτι να μας πεις για το δεύτερο μισό του καλοκαιριού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καταρχάς ευχαριστώ πολύ τον φίλο Πέτρο και κύριο καθηγητή, όπως και τον καλό μού φίλο Χριστόδουλο γιά τα καλά τούς λόγια.
    Έχουν μνήμη και θυμούνται τι γράφουμε σε αυτό το μπλογκ από καιρό.
    Χθες τελικά η αστάθεια χτύπησε ακριβώς εκεί πού αναμέναμε με την Καλαμάτα να καταγράφει σχεδόν 64mm!
    Σιγά σιγά περνάμε στην τελευταία φάση τού Ιουλίου από αύριο όπου η θερμοκρασία θα ανέβει και η αστάθεια θα εξαλειφθεί.
    Η εκτίμηση μας τα πάει πολύ καλά.
    Να τονίσω τέλος ότι δεν υπάρχουν αληθινά στην ουσία δεδομένα πού να θέλουν ισχυρό καύσωνα ακόμη και μετά τις 22 τού μήνα.
    Σίγουρα σε κάποιες δυτικές και ηπειρωτικές περιοχές η θερμοκρασία θα προσεγγίσει τούς 39 με 40β Κελσίου, αλλά μέχρι εκεί και χωρίς ιδιαίτερη διάρκεια.
    Καλή συνέχεια από την δροσερή και σήμερα Αιτωλοακαρνία όπου η θερμοκρασία το πρωί ακόμη και σε κάποια πεδινά έπεσε κάτω από τούς 16β η ελάχιστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητέ Δημήτρη Νάκο,έχω πει πολλές φορές για τα μελλούμενα και δεν θέλω να γίνομαι κουραστικός.
    Δεν περιμένω καύσωνες η παρατετενενες ζέστες μεγάλης διάρκειας και όταν αυτές φυσιολογικά έρχονται δεν θα κρατήσουν πολύ καιρό και θα διακόπτονται από κύματα δροσιάς.
    Εσάς εκει στην δυτική Ελλάδα ίσως σας"γλυφουν" καμιά φορά οι καυτές γλώσσες από την Ιταλία, αλλά ποτέ δεν θα σας κάψουν.
    Ο Αύγουστος με φοβίζει για πιο γενικευμένες αστάθειες και ζημιές, ελπίζω να μην συμβεί αυτό ούτε κατά το ελάχιστο και να πέσω έξω παταγωδώς.
    Ο Σεπτέμβριος δείχνει πιο ζεστός και από Οκτώβριο...βλέπουμε...!!
    Πολύ ψυχρα είχαμε σήμερα το πρωί στην περιοχή μου,ο αέρας είναι ακόμη πιο δυνατός αφού οι ριπες φτάνουν ή ξεπερνούν τα 7 μποφόρ με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να μένει σε δροσερά επίπεδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Υποκλίνομαι με σεβασμό και στους δυό σας, με ένα σμπάρο.... Και φυσικά στον Δάσκαλο. Ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο και τις γνώσεις που μας μεταφέρετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Διαμαρτύρομαι γιατί ο ανταγωνισμός στις μακρινές προγνώσεις δεν γίνεται με ίσους όρους. Ο Χριστόδουλος μπορεί να μαζεύει γύρω του πουλιά και ζώα σαν τον Νώε, να τα καλοπιάνει και να παίρνει από αυτά ότι πληροφορίες χρειάζεται ενώ εμείς αρκούμαστε σε κάτι πειραματικούς χάρτες που μόνο για να τυλίγεις σαρδέλες κάνουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χάχα χάχα όντως δάσκαλε όσο και να θες με τα ρημάδια τα μοντέλα και τούς χάρτες,εκεί πού φτάνει ο Χριστόδουλος είναι αδύνατον να πας!

      Διαγραφή
    2. "Θάνατος ο αστυνόμος που διπλώνει για να ζυγίσει μια ελλιπή μερίδα,θάνατος κι ο δάσκαλος με την εφημερίδα" (δβζ. πειραματικούς χάρτες) ,"Πρέβεζα",Καρυωτάκης.=============Π.Α.

      Διαγραφή
  11. Τσαρλατάνοι δάσκαλε, τσαρλατάνοι ! (χιουμοριστικό)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν πέσατε και πολύ έξω σεβαστε δάσκαλε,όντως η φοβερή επαφή που έχει ο αγαπητός φίλος Χριστόδουλος με όλα τα πλάσματα της φύσης είναι εκπληκτική,ενώ ακόμη και μεσω του αέρα που μας περιβάλλει μπορεί και βγάζει συμπεράσματα.
    Παρόλο τα όσα μου έχει δείξει,νιώθω ότι δεν γνωρίζω τίποτα.
    Καλησπέρα σε όλους μετά από πολύ καιρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Από όσα έμαθα τόσα χρόνια στα γήπεδα, αυτός που διαμαρτυρεται συνήθως είναι ο φιλοξενουμενος και όχι ο γηπεδούχος.
    Πάει χάλασε ο κόσμος...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γιγαντα Δρυιδη Χριστόδουλε Έτσι σε θέλω δυνατό και πάντα έτοιμο για να μας χαρίζεις τις πολύ σωστές προβλέψεις σου για τα μελλούμενα του καιρού παρατηρώντας και τα ορατά αλλά και τα αόρατα για τα δικά μας μάτια σημάδια Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σας ευχαριστούμε όλους για τον κόπο που κάνετε να μπαίνετε και να μας ενημερώνετε!
    Χωριανε ετοιμαζόμαστε για τα γλέντια, σήμερα με Δερδεκη στο Πεκλαρι, μεθαύριο Άη Λιας, έρχεται και η Αγία Παρασκευή ελπίζω να τα απολαύσουμε όλα με καλό καιρό!
    Την αγάπη μου σε όλους από την ηλιόλουστη και δροσερή τα βράδια Κόνιτσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγαπητέ φίλε Αργύρη, σ'ευχαριστω πολύ για τα καλά σου λόγια, να ξέρεις ότι όλοι μπορούν να δουν αυτά που βλέπω εγώ αρκεί να καλλιεργησουν κάποια πράγματα που ενώ ερχόμενοι στην Γη τα έχουμε στην πορεία τα χάνουμε λόγω ότι δεν διδασκόμαστε πως μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε επαφή μαζί τους.
    Ετοιμάζω,λόγω που βρίσκομαι σε άδεια, να γράψω κάποια πράγματα που πιστεύω ότι θα λύσω όχι μόνο τις απορίες από τους "γριφους" που είχα θέσει πριν καιρό, αλλά πιστεύω πως θα βοηθήσω τους περισσότερους να καταλάβουν τι δυνατότητες έχουμε σαν άνθρωποι και ποιες οι διάφορες που έχουμε από τα πλάσματα της φύσης.
    Καλή συνέχεια σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή