Τι μαθαίνει ο άνθρωπος!

Εντυπωσιάστηκα από την ειδησεογραφία των τελευταίων μηνών αναφορικά με τα «νέα φαινόμενα» που ενέσκηψαν στη χώρα και στη ζωή μας. Μπορεί να είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο καιρός στην περιοχή μας το καλοκαίρι είναι γενικά ζεστός, ξηρός και ανεμώδης (μελτέμια), αλλά, πώς να το κάνουμε, άλλη χάρη έχει το «hot dry windy weather»! Το ίδιο ισχύει με τις μεγάλης έντασης, έκτασης και διάρκειας δασικές πυρκαγιές που μπαίνουν πλέον στο λεξιλόγιό μας ως «megafires»! Τέλος, για τις επίμονες αντικυκλωνικές συνθήκες της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας που «παγιδεύουν» θερμότητα πάνω από μια περιοχή και προκαλούν παρατεταμένους καύσωνες, θα χρησιμοποιούμε πλέον τον όρο θόλος θερμότητας (heat dome)!

Καλημέρα σε όλους


26 σχόλια:

  1. Γηράσκω αεί διδασκόμενος...δάσκαλε.
    Ευτυχώς που έχουμε την δυνατότητα να ενημερώνομαστε και δεν θα μείνουμε "στραβάδια" σε όλη μας την ζωή.
    Αν και μου έρχεται στο μυαλό μου η ατάκα του Κώστα Τσακωνα στην ταινία,Μάθε παιδί μου γράμματα:6 χρόνια στο δημοτικό,6 χρόνια στο γυμνάσιο κλπ...που πηγαν εν τέλει τα υπόλοιπα 6 χρόνια που λείπουν;
    Στην περιοχή μου τώρα,το φυσικό κλιματιστικό (ενισχυμένο μελτεμι) καλά κρατεί και συνεχίζει να μας χαρίζει ανάσες δροσιάς πρωί και βράδυ και θερμοκρασίες καλές ειδικά στα ημιορεινα-ορεινά.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι μου λες τώρα .... έχω μείνει άναυδη . Καλημέρα , καλό Ελληνικό καλοκαίρι
    Την Αγάπη μου
    Χριστίνα Σούζη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την καλησπέρα μου στην σοβαρή και αξιόλογη μετεωρολόγο αλλά και πολύ καλή φίλη του κ.Ζιακόπουλου που δεν είναι τυχαίο οτι σας εκτιμάει τόσο πολύ.
      Γιάννης Τρίπολη

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ Γιάννη , να είσαι καλά !!

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα Δάσκαλε! Να σαι καλά. Η πικρή αλήθεια Είναι ότι τα τελευταία χρόνια αρκετοί δημοσιογράφοι πετάνε λέξεις Για για εντυπωσιασμό κ οποίον ηπάρει η ......μπάλα.Δυστυχώς παρατηρείς ημιμάθεια στον προφορικό κ γραπτό Τους λόγο. Εχθές το βράδυ ακόμη κ στις παραλίες του νησιού υπήρχε ζέστη κ άπνοια. Σήμερα ευτυχώς το μελτέμι που ήρθε δίνει αρκετή δροσιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φοίβος Παπαδόπουλος29 Ιουλίου 2022 στις 12:27 μ.μ.

    Νομίζω ότι η έκφραση του δασκάλου “μακρύ,ζεστό, ελληνικό καλοκαίρι” είναι πιο αντιπροσωπευτική και εν πολλοίς επιστημονικότερη!!
    Πάντως σήμερα στο Κάτω Διμηνιό Κορινθίας έχουμε το δικό μας μικροκλίμα με δροσιά από τον ευεργετικό μαΐστρο. Αποτέλεσμα του ασθενούς μελτεμιού που δίνει χώρο στο ΒΔ ρεύμα να καναλιζεται στον Κορινθιακό.
    Καλές διακοπές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κάτι σαν την γάστρα που βάζαμε εδώ στην Ήπειρο με τα κάρβουνα από πάνω και όταν την σηκώναμε (κατάρευση του αντικυκλωνικου θόλου) λόγω διαφοράς θερμοκρασίας και πίεσης γέμιζε το ταψί στάχτη δάσκαλε χαχα...την καλησπέρα μου από το Αθαμάνιο Άρτας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σιγά μη μας πείραζε λίγη στάχτη, Σωτήρη. Η πίτα ήταν γλύκισμα και αυτό είχε σημασία. Ακόμα ονειρεύομαι εκείνες τις μπατσάρες με τις τσουκνίδες και το καλαμποκίσιο αλεύρι!

      Διαγραφή
    2. Συνάδελφος και φίλος Ηπειρώτης μου έλεγε ότι οι γονείς του από τα φύλλα του καλαμποκιού έφτιαχναν στρώματα για ύπνο.Σε μας τους κάτω του αύλακος μας ηχούσαν κάπως αυτά και άλλα παρόμοια.Ειδικά στην Κορινθία (Ελλάς-Γαλλία-Κορινθία) !!.=========Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Ναι. Ήταν ο κοκοφοίνικας εκείνης της εποχής!

      Διαγραφή
  6. Αν και δεν είναι ακριβώς το ίδιο με τα παραδείγματα που αναφέρατε κ. Ζιακόπουλε, τις τελευταίες μέρες ακούμε και διαβάζουμε για τους θαλάσσιους καύσωνες στη δυτική Μεσόγειο, που θα φέρουν λαγοκέφαλους, μέδουσες ροπιλέμα και μπαρακούντα, ενώ θα εξαφανίσουν και τις ποσειδωνίες. Η θερμοκρασία στη δυτική Μεσόγειο είναι όντως αρκετά πάνω από τα κανονικά επίπεδα, αλλά τα συγκεκριμένα είδη υπάρχουν εδώ και δεκαετίες στην ευρύτερη θαλάσσια αυτή περιοχή και δεν ήρθαν τώρα.

    Όσο για τα περί εξαφάνισης της ποσειδωνίας, που καλύπτει τεράστιες εκτάσεις στους βυθούς της Μεσογείου - νομίζω στη Μαγιόρκα είναι η αρχαιότερη και μεγαλύτερη και ακολουθεί η δική μας στην Ανάβυσσο - τα ίδια έλεγαν και για τις σάλπες, όταν μετανάστευσαν οι γερμανοί από την Ερυθρά. Τα δύο είδη ψαριών έχουν τις ίδιες διατροφικές συνήθειες και εκφράζονταν φόβοι ότι οι γερμανοί θα εκτοπίσουν τις σάλπες. Από τα χρόνια της Κατοχής, όμως, που παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά οι γερμανοί και για αυτό πήραν και το συγκεκριμένο όνομα, τα δύο είδη συμβιώνουν μια χαρά.

    Μάλιστα, τα βλέπω συχνά να βόσκουν παρέα - αμφότερα είναι φυτοφάγα - στα λιβάδια της ποσειδωνίας, που περισσότερο απειλείται από τις τράτες και τα συρόμενα δίχτυα που σαρώνουν τους βυθούς, σκοτώνοντας κάθε είδος ζωής που θα βρεθεί στο διάβα τους και φυσικά τη ρύπανση, παρά από τους θαλάσσιους καύσωνες. Το συμπέρασμα είναι ότι η φύση θα βρει πάντα τις ισορροπίες της, αρκεί να την αφήσουμε οι άνθρωποι.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δημητρης Θεσσαλονίκη29 Ιουλίου 2022 στις 5:03 μ.μ.

    Κατα το πυχτο ρύζι (πιλάφι)που έγινε rizoto, το κριθαράκι που έγινε κριθαροτο,το Halloween και τις ημέρες των Ευχαριστιών συνώνυμα πλέον με τα Νεοελληνικά έθιμα, τα αποδομημενα φασολάκια και τα Greeklish, με την παγκόσμια ανοησία στο απόγειο, και με τον υπερδικό μας πιθηκισμο που αναιρεί και διαγράφει τον πλούτο μιας γλώσσας,από αυτές που χαρακτηρίζονται μητέρες για τον παγκόσμιο πολιτισμό,δεν μπορούμε να ελπίζουμε.
    Αυτός που μιμείται, θα είναι πάντα δεύτερος..
    Και ναι, επαρκώς μπορούμε να πούμε, "δεν υπάρχει σωτηρία"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δε θυμάμαι σε ποια τηλεοπτική σειρά ένας πελάτης γκουρμέ εστιατορίου προτίμησε από το μενού «χάντρες του αγρού με κόκκινη σάλτσα» και του έφεραν ένα πιάτο φασολάδα…

    Νίκος (φιλόλογος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πάλι καλά..
    Τουλάχιστον έφαγε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δημητρης Θεσσαλονικη29 Ιουλίου 2022 στις 6:52 μ.μ.

    6:25 Απάντηση στο Νίκο.
    Δημητρης θεσσαλονικη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Της megafire προηγήθηκε το megachanel.Ωραίο ως α΄ συνθετικό και "εντελώς" Ελληνικό . Μεγαλιθικός,μεγάθυμος κ.λ.π,κ.λ.π.....============Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. σε λίγο και τα γρεβενα θα τα λενε Κολοράντο...η "no manσ land"......"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Προσωπικά με πιάνουν καταθλιπτικά επεισόδια σε περίοδο δασικών πυρκαγιών. Θα βρούμε άραγε την τεχνολογία και την Χρυσή τομή να σβήνουμε ακαριαία οποιαδήποτε δασική πυρκαγιά χωρίς να παίρνει καταστροφικές διαστάσεις? Βαδίζουμε σε άσχημα μονοπάτια και ένας θεός ξέρει που θα καταλήξουμε έτσι όπως βαδίζουμε. Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το άρθρο αυτό μου έδωσε το ερέθισμα να κάνω μία ιστορική αναδρομή στο μυαλό μου από το 2006 που συμμετέχω γενικά στα καιρικά φόρα. Ήταν εκείνη η πρώτη αγνή εποχή που το διαδίκτυο έδωσε την ευκαιρία σε επαγγελματίες μετεωρολόγους να μας δίνουν τα φώτα τους μέσα από τα λίγα καιρικά φόρουμ της εποχής. Όλοι με σεβασμό περιμέναμε να συλλέξουμε κάποια κλιματολογικά στοιχεία, κάποιους χάρτες από το τότε ευρωπαϊκό μοντέλο που δεν μπορούσε κανένας να έχει πρόσβαση και πολλά άλλα.

    Σιγά-σιγά στο χώρο εισήλθαν ''οι παντογνώστες καιρόφιλοι'' νεότερης γενιάς οι οποίοι είχαν άποψη για όλα δεν σέβονταν ούτε επαγγελματίες αλλά ούτε και κάποιους ερασιτέχνες μετεωρολόγους και από χώρο γνώσης και χαράς μετέτρεψαν τα καιρικά φορά σε μετεοκαφενεία όπου οποιοσδήποτε είχε την άποψή του, απρόσωπα πρόσβαλε τους υπόλοιπους και γενικά δημιουργούνταν ένα αλλόκοτο κλίμα.

    Δεν είναι τυχαίο ότι αυτός ο θεσμός των διαδικτυακών forum εξαφανίστηκε από τη χώρα μας ενώ ότι έχει απομείνει μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε μόνο σαν μετεοκαφενείο στα οποία βέβαια δεν έχει καμία θέση ούτε επαγγελματίας μετεωρολόγος αλλά ούτε και κανένας σοβαρός ερασιτέχνης μετεωρολόγος.

    Ένα από τα λίγα κάστρα που αν και προσπάθησαν δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να γκρεμίσουν είναι κάποια ελάχιστα καιρικά site μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού που κρατάνε την καιρική και κλιματική ενημέρωση σε υψηλό επίπεδο καθώς και το παρόν blog.

    Ας ελπίσουμε λοιπόν οι εντυπωσιακές λέξεις της αλλοδαπής και οι απόψεις χωρίς κανένα επιστημονικό βάρος να μείνουν μακριά από αυτά τα λίγα καταφύγια που έμειναν για εμάς τους λίγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. στην πληροφορική είχαμε το ακριβώς αντίθετο. οι παλιοί πληροφορικάριοι όπως η αφεντιά μου είχαμε μόνο αγγλική ορολογία. τα πάντα ήταν στα αγγλικά. βιβλία, γλώσσες προγραμματισμού κλπ. αυτά μέχρι που ήλθαν οι ελληναράδες και ξεκίνησαν οι ελληνοποιήσεις της ορολογίας. έτσι το matherboard έγινε μητρική, το laptop έγινε επιγονάτιος υπολογιστής, το palmtop έγινε επιπαλάμιος και άλλα πολλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κυριε Πανακογλου έχετε απόλυτο δίκιο όπως και ο φίλος μου Φώτης Ματραλης από το Αγρίνιο Είμαι συγχωριανός με τον εξαιρετικό κύριο Νεκτάριο Γιαννούλη Σας παρακολουθώ χρόνια στο διαδίκτυο και με εχεται εντυπωσιάσει με τις γνώσεις σας Σας χαιρετώ από το όμορφο ΡΙΟΝ και το πανέμορφο Παναχαϊκό !!Ο Πηνειός πως τα πάει νέχει καθόλου νερό τωρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια.
      Τα χαιρετίσματά μου στο Νεκτάριο παλιός φίλος από εκείνες τις ωραίες εποχές με τις εκδρομές και τις αγνές συζητήσεις της hellasweather.
      Ο Πηνειός βρίσκεται γενικά σε χαμηλά επίπεδα αλλαγή αρκετές καταιγίδες που υπήρξαν κατά περιόδους στα ορεινά της Πίνδου τον τροφοδοτούν σιγά-σιγά και έτσι μέχρι στιγμής δεν έχει πέσει σε επίπεδα που να τον θεωρούμε νεκρό όπως κάποιες άλλες χρονιές που υπήρχε ανομβρία σε όλη τη Θεσσαλία.

      Διαγραφή
  17. Απάνθρωπες συνθήκες στην Άρτα με ακραία υγρασία σήμερα, αισθάνεσαι ότι δεν υπάρχει αέρας να αναπνεύσεις. 25 βαθμοί με 85% υγρασία τώρα, σύμφωνα με το σταθμό του ΕΑΑ και άπνοια. Ειλικρινά νιώθεις ότι αναπνέεις δύσκολα... Ακόμα χειρότερη η κατάσταση στην πόλη της Πρέβεζας με 25.5 και 92%!!! Τα σχόλια δικά σας, δεν υπάρχει η πνευματική διαύγεια να σχολιάσω περαιτέρω! Καλό βράδυ,
    Παύλος , Άρτα
    ΥΓ. Δεν έχουμε σωτηρία εδώ, μόνο το φθινόπωρο μας σώζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Στο Π. Φάληρο, η υγρασία έφτασε στο 78% τα ξημερώματα της Κυριακής 31/7, προφανώς επειδή γύρισε πρόσκαιρα σε νοτιά, ενώ μπορεί η θερμοκρασία να έπεσε οριακά κάτω από τα επίπεδα του καύσωνα για νύχτα (26β.), αλλά η ζέστη είναι πια παρατεταμένη, έστω κι αν τον Ιούλιο σημειώθηκαν μόνο μία μέρα 40άρια πανελλαδικά. Και άλλη μία τον Ιούνιο - δύο, αλλά στη μία περίπτωση καταγράφηκαν 40,4β. μόνο σε έναν μετεωρολογικό σταθμό σε όλη την Ελλάδα - ωστόσο δεν είναι λίγοι και οι 37-38 βαθμοί για μέρες σερί.

    Και το ερώτημα είναι μήπως το καλοκαίρι απλά άργησε να έρθει; Και σε μία τέτοια περίπτωση ίσως αργήσει και να φύγει; Όπως συμβαίνει και με τον χειμώνα τα τελευταία χρόνια;
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ με την τελευταία παράγραφό σου Βαγγέλη.
      Ίσως ο Δάσκαλος μπορεί να διαφωτίσει τους προβληματισμούς μας..
      Πάντως, οι θερμοκρασίες του τελευταίου 15μερου , δεν νομίζω να ξεφεύγουν
      απ' το "τυπικόν" του ελληνικού καλοκαιριού..

      Διαγραφή