Ο καιρός του επόμενου πενθημέρου (26-30/7)

Τουρκολέκας Αρκαδίας, του Σταύρου Παυλόπουλου

Βαρομετρικά χαμηλά, συνοδευόμενα από μέτωπα κακοκαιρίας, επηρεάζουν τις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της Ευρώπης. Στις νότιες περιοχές της ηπείρου μας τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού είναι η ηλιοφάνεια και η ζέστη. Στη χώρα μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων παραμένει ευνοϊκή για τη διατήρηση των βόρειων ανέμων με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 39 βαθμούς (Δ. Ελλάδα). 


Την Τετάρτη (27/7), προβλέπεται ηλιοφάνεια και μόνο το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα συννεφιάσει τοπικά και δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά της Μακεδονίας. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ με ένταση ως τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 40 βαθμούς. 

Την Πέμπτη (28/7), οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές γα την εκδήλωση τοπικών καταιγίδων τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες στη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά, την ορεινή Πελοπόννησο και ίσως στην ορεινή Θράκη. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. 

Την Παρασκευή και το Σάββατο (29-30/7), υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης μεμονωμένων καταιγίδων τα απογεύματα στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας και κυρίως της Μακεδονίας. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα δυτικά 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 6 και πιθανώς κατά τόπους στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 38 βαθμούς.   

25 σχόλια:

  1. Ωραίο ορεινό χωριό. Τελικά το τοπωνύμιο είναι "ο Τουρκολέκας" ή " το Τουρκολέκα" ? Αξιόλογο μελτέμι σήμερα στον Κορινθιακό.=======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τό τοπωνύμιο,είναι ο Τουρκολεκας!!

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ.Τα θαυμαστικά ασφαλώς και έχουν το νόημά τους . .Π.Α.

      Διαγραφή
  2. Στις 24-25/1 ήταν το αποκορύφωμα του χιονιά Ελπίδα και στις 24-25/7, ακριβώς 6 μήνες μετά το πικ του καύσωνα. Η συμμετρία του καιρού. Βέβαια, ο χιονιάς ήταν αναλογικά πολύ πιο ισχυρός από τον καύσωνα, όσον αφορά τουλάχιστον την Αττική, που έχει κατά μέσο όρο θερμοκρασίες 36-37 βαθμών, ακόμα και μακριά από τη θάλασσα και χωρίς πολλή υγρασία. Έχουμε ζήσει και (πολύ) χειρότερα, δηλαδή.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ψαχνετε να βρειτε patterns στον καιρο Β.ΣΠ ή απλα να ειχαμε να λεγαμε? - Gio.

      Διαγραφή
    2. Συγχώρεσε σε με αλλα δεν είναι θέμα συμμετρίας πιστεύω αυτό που αναφέρεις . Είναι θέμα τύχης οι έξι μήνες ακριβώς διαφορά μεταξύ των δύο συμβάντων...

      Διαγραφή
    3. Αχ αυτό το πράσινο! Τι όμορφο! Ελπίζω, να συνεχίσουμε να το βλέπουμε! Καλησπέρα και καλή εβδομάδα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
    4. Αν δεν κάνω λάθος κανένας μετεωρολόγος της προκοπής κι όχι φωνακλάς ή λάτρης του κλικαρίσματος δεν έχει περιγράψει το κύμα ζέστης/θερμή μεταφορά… ως καύσωνα. Και πώς θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο αφού δεν πληρούνται πολλά από τα κριτήρια πχ. υγρασία, ελάχιστες θερμοκρασίες, γεωγραφική εξάπλωση κλπ. Επομένως Βαγγέλη είναι μάλλον άστοχο να μιλάμε για καύσωνα, πολλώ δε μάλλον για πικ του καύσωνα. Έχουμε μπροστά μας έναν-δυο μήνες καλοκαιριού οπότε ίσως υπάρξει ή ίσως κι όχι καύσωνας στη χώρα μας.

      Διαγραφή
    5. Νομίζω είναι καύσωνας, με βάση τον ορισμό που δίνει ο κ. Ζιακόπουλος, αλλά και άλλοι μετεωρολόγοι, δηλαδή, σημειώνονται θερμοκρασίες άνω των 37 βαθμών σε μεγάλο μέρος της χώρας, για αρκετές μέρες, ενώ και τις νύχτες υπερβαίνουν τους 26β. και μάλιστα χθες μετά τα μεσάνυχτα είχαμε 31β. στο Φάληρο και έβαλα για πρώτη φορά φέτος καμιά ώρα τον ανεμιστήρα. Στη διάρκεια της νύχτας η θερμοκρασία δεν έπεσε, μάλιστα, κάτω από τους 28 βαθμούς, ενώ η υγρασία ήταν γύρω στο 50%.

      Φυσικά ο εν λόγω καύσωνας είναι πολύ πιο ήπιος από τον περσινό με τους 45 και 46 βαθμούς σε μεγάλο μέρος της Ελλάδας και για μέρες, δεν τίθεται θέμα. Εννοείται επίσης ότι είναι τυχαίο που συνέβη ακριβώς έξι μήνες μετά τον χιονιά Ελπίδα του Ιανουαρίου και τα περί συμμετρίας που έγραψα ήταν σχήμα λόγου. Παρεμπιπτόντως, δεν υπήρχε κάποιος ιδιαίτερος λόγος που σταμάτησα να γράφω, αρχικά τσαντίστηκα που μου έκοψε μερικά σχόλια - αν και δικαίως - ο κ. Ζιακόπουλος, μετά μου την έσπασε που βγήκε τόσο κρύος ο Μάρτιος (και ο Απρίλιος είχε 2-3 ψυχρές μέρες (12 & 18/4), αλλά ακόμα και ο Μάιος (18/5 με ξεροβόρι), ενώ κατάλαβα ότι ίσως είναι ενοχλητικό για τους άλλους να γράφω και συνέχεια.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  3. Β.ΣΠ Χρωστάς μια εξήγηση για την εξαφάνιση σου ! Αν μη τι άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει μιλήσει για αυτό το ζήτημα ο δάσκαλος, ας μην το ανακινούμε δίχως λόγο

      Διαγραφή
    2. Ανέλαβε προπονητής στο Περιστέρι και δεν έχει χρόνο. Ο Βασίλης Σπανούλης δεν είναι; Ας αστειευτουμε καλοκαίρι αρχικά..

      Διαγραφή
  4. Εγώ πάλι δεν την αποδέχομαι αυτήν την έννοια της" καιρικής συμμετριας".Νομίζω ότι όντως "ο Θεός παίζει ζάρια",και όπως είπε ο St.Hauking "όχι μόνο παίζει ζάρια,αλλά πολλές φορές τα ρίχνει και εκεί που δεν τα βλέπουμε"!.Άς αναρωτηθούμε μήπως "η τύχη είναι το ψευδώνυμο του Θεού,όταν δεν θέλει να υπογράψει".Κατά τα άλλα εδώ μία έντονη ζέστη,συνήθης για την περίοδο που διανύουμε.=========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τολμω να φανταστω το σχολιο του συμπαντικου Λογου, στην φραση του Χωκινς με τα ζαρια:

      "Αγαπητε Χωκινς, εαν οι επιστημονες θεωρουν οτι παιζω ζαρια, σε διαβεβαιω η επιστημη παιζει ακομη με τα κουβαδακια της.."

      --------------
      Στα του καιρου, αν και ενοχλητικη η ζεστη, ας μην λυσμονουμε πως εχουμε ζησει χειροτερα. Υπομονη φιλοι μου..

      Ουτε οι πρωτοι ειμαστε, ουτε οι τελευταιοι που υπομενουμε.

      Διανυουμε κυναδες μερες.
      Καματώδους θερους η ωρα!

      Οταν ο Σειριος, του Οριωνα ο σκυλος, λαμπροτατος μεσ' την νυκτα περνα απ'τις κεφαλες των θνητων, φερνει καυσωνες πυρετωδεις.

      Τα παραπανω, εμπνευσμενα απ'τους γεροντες Ομηρο και Ησιοδο.

      Γλαυκων

      Διαγραφή
  5. Αυτή τη στιγμή,11μ.μ.,η Δυτική Κορινθία (Δερβένι), με βάση το δίκτυο του Ε.Α.Α.,έχει την υψηλότερη θερμοκρασία στη χώρα,33c!!!.;Aλλα βράδια δεν συνέβαινε αυτό ,κατέβαινε η θερμοκρασία αρκετά .Γιατί άραγε?.======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το Δερβένι αγαπητέ Πέτρο γιά να σού απαντήσω,στην τοποθεσία πού βρίσκεται επηρεάζεται πολύ από την φορά των ανέμων που πνέουν στην περιοχή.
      Νομίζω ότι πάνω κάτω τις τελευταίες ημέρες η θερμοκρασία δεν πέφτει αρκετά τα βράδια.
      Βάση της μελέτης πού έκανα στο σταθμό της περιοχής κ στο πεδίο των επιφανειακών ανέμων παρατηρώ ότι σήμερα το ρεύμα είναι καθαρά ΝΑ τις βραδυνές ώρες.
      Αυτό σημαίνει ότι μέχρι να φτάσει στην εκεί περιοχή έχει περάσει όλη την ηπειρωτική καυτή Πελοπόννησο.
      Άρα αναμενόμενο.
      Χθες ήταν κάπως καλύτερα καθώς επικράτησε ΔΒΔυτικό ρεύμα στην περιοχή.
      Στα καύματα τού καλοκαιριού οι παράκτιες περιοχές της χώρας μας και ειδικά της Πελοποννήσου έχουν τούς δικούς τούς κανόνες βάση διεύθυνσης των ανέμων.
      Άλλες φορές δεν παίρνουν χαμπάρι από καύσωνα και άλλες φορές ψήνονται μέχρι τη νύχτα.
      Καλή συνέχεια.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ Φώτη για την ανάλυση.Το θέμα είναι πολυπαραγοντικό και εσύ το κατέχεις.Αυτές είναι οι τοπικές ιδιαιτερότητες.Πάντως,εξ εμπειρίας,το χθεσινό για εδώ δεν ήταν συνηθισμένο .Εντύπωση μου έκανε το Γύθειο που έπεσε στους 21c.
      Xρόνια πολλά στους εορτάζοντες.Αν θυμάμαι καλά ,Αγία Παρασκευή έχει και η Ναύπακτος ============Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Ακριβώς φίλε Πέτρο, πολύπαραγοντικό το όλο θέμα.
      Μιάς και ανέφερες το Γύθειο εξηγείτε και εκεί η πιό χαμηλή θερμοκρασία τα βράδια.
      Απόγειος αύρα λέγεται και είναι ρυθμιστής.
      Ένα εξασθενημένο βόρειο ρεύμα(εάν δεις και το σταθμό) πού φτάνει προς τα παραθαλάσσια και ψυχραίνει κατά τη διάρκεια της νύχτας από την ξηρά και έτσι κατεβάζει τη θερμοκρασία.
      Αντίθετα το ΝΔυτικο ρεύμα πού πνέει αυτή την ώρα στο Δερβένι είναι ο λόγος πού και πάλι έχει αρκετά υψηλότερη θερμοκρασία.
      Βέβαια δεν είναι μόνο αυτοί οι παράγοντες!
      Ρόλο παίζουν η ακριβής τοποθεσία τού κάθε σταθμού(δίπλα στη θάλασσα? Μακριά από τη θάλασσα? Κοντά σε βουνό? Μέσα σε κοιλάδα? Και άλλα πολλά) όπως επίσης και η Τ850 πού επικρατεί εκείνες της ώρες από περιοχή σε περιοχή.
      Αν και σε άδεια βλέπεις το χούι μού δε κόβετε!
      Καλή συνέχεια.

      Διαγραφή
    4. Γειά σου φίλε Φώτη.Καλά να περνάς στην άδειά σου μαζί με όλες σου τις αγάπες.Μακάρι τους νέους να τους "βασάνιζαν" τέτοια "χούγια" σαν το δικό σου.Η κοινωνία μας ,η κοινωνία των πολιτών, θα ήταν πολύ καλύτερη. Ά,και κάτι άλλο.Διάβασα για μεγάλη υπογεννητικότητα στην Αιτωλ/νία . Πρόβλημα,γενικότερα,μεγάλο.Ο καθείς και τα όπλα του.....======Π.Α.

      Διαγραφή
    5. Μεγάλη πληγή αυτός ο τόπος Πέτρο.
      Όπως τα λες, υπογεννητικότητα στο μέγιστο βαθμό όπως και η ανεργία πρώτη πανελλαδικά.
      Καλή συνέχεια.

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα. Εγώ πάλι ανησυχώ για το παρατεταμένο διάστημα ζέστης που διαφαίνεται μπροστά μας με βάση και τα σημερινά τρεξίματα ως τις αρχές Αυγούστου. Μου θυμίζει πολύ το περσινο χαλι που μας πήγε τρένο ως το 15αυγουστο. Το να έχεις κάθε μέρα 35αρια και 37αρια για πολλές μέρες είναι πολύ ενοχλητικό και αυτή η κατάσταση πάει να παγιωθεί τα τελευταία χρόνια ως νέα κανονικοτητα. Που είναι οι αρνητές της κλιματικής αλλαγής να μας πούνε ότι όλα βαίνουν καλώς και φυσιολογικα!?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημερα δασκαλε και σε ολα τα παιδια. Ενας επιλεκτικος καυσωνακος ηταν κατα την γνωμη μου. Η κερατεα η μεγιστη που επιασε αυτες τις μερες ηταν 35.3 λογω του βορειου ρευματος βεβαια. Απροσμενα δροσερο καλοκαιρι για την νοτιοανατολικη αττικη. Κολλησε η διαταξη και δεν εχουν σταματημο οι βοριαδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα στην παρέα!
    Θα το πω για άλλη μια φορά. Πρέπει να μπει το μαχαίρι βαθιά έως το κόκαλο. Είναι αδιανόητο να αυτοσυστηνεται κάποιος ως μετεωρολόγος και μέσω ιντερνετ να ζητά αρλούμπες, όπως έγινε τη Κυριακή με γνωστή σελίδα που ζήταγε να κυρηχτεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πρέπει οι σελίδες και τα blogs κατά κάποιο τρόπο να ελέγχονται. Πρέπει να επέμβει εισαγγελική Αρχή. Μόνο θλίψη τα σχόλια του κόσμου στο ιντερνετ. Πάσχουμε σε θέματα αντίληψης και δυστυχώς είμαστε σε τραγικά επίπεδα νοοτροπίας και κουλτούρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για όλους (και μένα), είναι δύσκολες αυτές οι πολύ ζεστές μέρες.Δυστυχώς είναι νωρίς για δραστικη αλλαγή σκηνικού, προς το "δροσερότερο". Απο Σεπτεμβριο, σιγά σιγά, πιστεύω ότι θα δροσίσουν τα πρωινα, ιδίως αν περάσει κάποια ψυχρή καιρική εισβολή. Ως τότε ας το ζήσουμε ως καθημερινότητα.(Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολλή ζέστη την Κυριακή στην περιοχή μου με 36-38,τοπικά και 39 βαθμούς με άπνοια και σχετικά υψηλή υγρασία,ενώ την Δευτέρα έπεσε κατά 2-3 βαθμούς με άνεμο 3-4 μποφόρ και άλλους 1-2 βαθμούς(κατά περιοχή)την Τρίτη με πιο ενισχυμένο άνεμο αλλά με πιο χαμηλή την υγρασία, οπότε η ζέστη ήταν ανεκτή.
    Το καλό είναι ότι πρωί και βράδυ η θερμοκρασία πέφτει γύρω στους 20 βαθμούς και έτσι υπάρχει σχετική δροσιά αφού και ο άνεμος δεν εξασθενει τελείως .
    Χρόνια πολλά σε όλους-ες γιόρταζαν εχθές και σε όλους-ες που γιορτάζουν σήμερα.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή