Στα μαρμαρένια αλώνια το μελτέμι με τον καύσωνα

 

Όταν πηγαίνεις σε κάποιο Κυκλαδονήσι για διακοπές και έχεις την ατυχία να συναντήσεις τον καιρό που έχει αποτυπώσει στην όμορφη φωτογραφία του ο Σπύρος Μπαλαδήμας, ο αχός του αέρα στα αυτιά σου συνεχίζεται για μία με δύο ημέρες αφού έχεις επιστρέψει στην έδρα σου. Είναι όπως ο αχός του ντεφιού που σε συντροφεύει για μέρες μετά τη λήξη ενός ηπειρώτικου πανηγυριού. Όταν όμως είσαι τυχερός και πέσεις σε μελτέμι υποβάθρου (5 με 6 μποφόρ την ημέρα και 4 μποφόρ τη νύχτα) απολαμβάνεις τις διακοπές σου όπως δεν μπορείς να τις απολαύσεις πουθενά αλλού.

Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού στη χώρα μας θα είναι οι πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις Β-ΒΑ άνεμοι εντάσεως ως τα 8 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, η θερμοκρασία θα φθάσει τους 34 βαθμούς και η απογευματινή αστάθεια θα περιοριστεί στα κεντρικά και τα βόρεια ορεινά. 


Την Τετάρτη (20/7), αναμένεται σχεδόν παντού ηλιοφάνεια. Ως προς τους ανέμους και τη θερμοκρασία, δεν προβλέπονται σημαντικές αλλαγές. 

Το τριήμερο Πέμπτη - Σάββατο (21-23/7) προβλέπεται γενικά ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν εξασθένηση, αλλά στα ανατολικά και κυρίως στο Αιγαίο η έντασή τους δεν θα πέσει κάτω από τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία άνοδο και στα τέλη της εβδομάδας στα ηπειρωτικά θα φθάσει τους 41 και ίσως τοπικά τους 42 βαθμούς. 

Είπαμε! Αν δεν κάνει τώρα λίγη ζέστη, πότε θα κάνει;   

53 σχόλια:

  1. Όπως τα λέτε κ. Ζιακόπουλε! Σήμερα στη Νάξο, αμμοβολή! Και με την πρόγνωσή σας μέχρι και την Τετάρτη. Οπότε μια απογευματινή βουτιά και το πρωι βόλτες στις ομορφιές του νησιού. Από Πέμπτη και πάλι. Πάντως η δροσιά που πέρνουμε στο νησί μας κρατάει για όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα. Δεν το αλλάζω με τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν όμως Δασκαλε έρχεσαι για διακοπές στο Ιόνιο με άπνοια, υγρασία και δυσφορία, τότε υποφέρεις και επιστρέφεις στο σπίτι σου με τη μυρωδιά του ιδρώτα και τα ρούχα να κολλανε πάνω σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ισχύει για ολόκληρη τη Δυτική ακτογραμμή της Ελλάδας

      Διαγραφή
  3. Μου φαίνεται, θα πάρουμε το μερτικό μας προς τα τέλη του μήνα με θερμική αστάθεια. Και τον Αύγουστο τον κόβω να είναι γενναιόδωρος με καταιγίδες. Αχ αυτές οι ετησίες, καθαρίζουν την ατμόσφαιρα αλλά μας παίρνουν και μας σηκώνουν με τις ριπές τους. Καλησπέρα και καλή εβδομάδα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 100% συμφωνία τού δασκάλου σε αυτά πού γράψαμε χθες λοιπόν.
    Θέλω μόνο να κάνω μία επισήμανση επειδή κάποιοι μπερδεύονται με τούς χάρτες καιρού και τα ensemble στη στάθμη των 850hPa.
    Το ΒΑ ρεύμα ιδιαίτερα όταν χάνει δυναμική μπορεί και ανεβάζει αισθητά τη θερμοκρασία ακόμη και στα ανατολικά ηπειρωτικά από εδώ και στο εξής.
    Οι λόγοι πολλοί απλοί.
    Κατακόρυφη θέρμανση της ξηράς άρα και συσσώρευση ζέστης στα μεγάλα αστικά κέντρα, άνεμος ξηροθερμικός(μελτέμι) όπου λόγω εποχής έχουμε κατακόρυφη υπέρ ξηρή αδιαβατική θερμοβαθμίδα όπου ανά 100μ η θερμοκρασία ανεβαίνει έως 1,25 βαθμούς!
    Άρα λοιπόν μπορεί γιά την Αττική το +23 με +24 στα 850(1500μ) να μη φαντάζει και τόσο άσχημο, όμως άνετα στα δυτικά και νοτιότερα τού νομού μπορούμε να πιάσουμε 40β ή και παραπάνω!
    Το ίδιο ισχύει και για άλλες περιοχές.
    Καλό απόγευμα από την άκρως καλοκαιρινή και ανεμώδη σήμερα Ναυπακτία.
    Άλλωστε η ζέστη έρχεται γιά να μείνει και όπως και να το κάνουμε ήρθε η ώρα της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μετά τα ορεινά οι ποιο δύσκολες συνθήκες διαβίωσης είναι στις κυκλαδες πιστεύω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δάσκαλε υπάρχει αρχείο να δούμε πόσες μέρες το χρόνο φυσάει πάνω από 6 μποφόρ στο κεντρικό Αιγαίο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό στις πυρκαγιές αυτονόητο είναι ότι από την Πέμπτη είναι πολύ πιθανό με αυτές τις συνθήκες να έχουμε Κατάσταση Κινδύνου 5 (Κατάσταση Συναγερμού)!

    Ταξιάρχης Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητέ Φίλε Βασίλη Χαλά τυγχάνω λάτρης των χιονισμένων βουνών και θέλω να σας ρωτήσω ποίο βουνό είναι αυτό που φαινεται πάντα στο σχόλιο σας Σας χαιρετώ από το ανεμοδαρμένο και φλογισμένο ΡΙΟΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι το ορος Κουβαρά.στην φωτογραφία φαίνετε η κορυφή των Αγίων σαράντα σε υψόμετρο 990μ.η υψηλότερη κορυφή είναι στα 997.δεύτερη στις Κυκλάδες μετά από την Νάξο.η ανδρος είναι ορεινό νησί με άλλες δύο κορυφές στα 750μ περίπου.το χιόνι το βλέπουμε τακτικά.ειναι στην ουσία η συνέχεια της Νοτίου Εύβοιας.. έχουμε αρκετά νερά.αν και φέτος οι πηγές έχουν λιγοστέψει το νερό τους.παντως δε σχέσει με τα παλαιότερα χρόνια τα νερά έχουν λιγοστέψει πάρα πολύ..

      Διαγραφή
  9. Πάλι τα το σχόλιο έχει υποβολή ως ανώνυμος κάτι λάθος κάνω βέβαια Είμαι ο Γεροπαναχαικος από το Ριον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα από την Ανεμώδη Μυτιλήνη! Μετά από 2-3 μέρες παύσης του μελτεμιού (ΒΑ) και αρκετής ζέστης ξανά ήρθε το φυσικό κλιματιστικό του Αιγαίου! Όσο "ζημιά" μας κάνει τον χειμώνα λόγω του ότι δεν έχουμε αρκετή θάλασσα ανατολικά μας για να εμπλουτίζονται τα νέφη άλλο τόσο καλό κάνει το καλοκαίρι που μας δροσίζει.. Γιάννης από Μυτιλήνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μετά από 2 ημέρες ανεκτης καλοκαιρινής ζέστης (Σάββατο 34 και Κυριακή 33,5 με αρκετό αέρα όμως που δυνάμωσε πολύ το απόγευμα)σήμερα επανήλθε η δροσιά αφού ο δυνατός βοριάς (πάνω από 6 μποφόρ) κάνει καλή δουλειά και δεν άφησε την θερμοκρασία να ξεπεράσει τους 28-29 βαθμούς στα υψώματα και τους 30-31 βαθμούς στους κάμπους,αλλά με την αίσθηση πολύ χαμηλότερη λόγω του ανέμου.
    Μια χαρά την έχει πάει την περιοχή μου έως τώρα καθώς και τις λίγες ημέρες που έχει κάνει ζέστες, τα πρωινά και τα βράδια η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 20 βαθμούς οπότε τα σπίτια μένουν δροσερά σε μεγάλο βαθμό.
    Φυσικό είναι όμως κάποια στιγμή να κάνει και πιο έντονη ζέστη,στην καρδιά του καλοκαιριού είμαστε άλλωστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συμφωνώ απόλυτα με τα γραφόμενα του δάσκαλου εάν δεν κάνει τώρα ζεστή πότε θα κάνει , μπαίνουμε σε μια τροχιά τουλάχιστον 10 ημερών θα έλεγα εγώ με πολύ υψηλές θερμοκρασίες,όσο για το μετά το βλέπουμε αν και προσωπική μου άποψη είναι ότι μετά από αυτό το παρατεταμένο κύμα ζέστης θα έχουμε οριστικά δροσιες , βέβαια έχουμε ακόμη ένα μήνα καλοκαίρι αλλά τον Αύγουστο πλέον έχει μεγαλώσει αρκετά η νύχτα, Χρήστος από Όθρυς με επιστροφή στην κανονικότητα μετά από λίγες ημέρες διακοπών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Να διορθώσω φιλικά ότι η φωτογραφία της ανάρτησης, παρότι όντως είναι τραβηγμένη με ισχυρό μελτέμι, δεν έχει καμία σχέση με τα Κυκλαδονήσια. Είναι τραβηγμένη στην παραλία του Καστελίου Κισάμου, στη Δυτική Κρήτη (Νομός Χανίων) και αυτό που φαίνεται στο βάθος είναι το ακρωτήριο της Γραμβούσας, το μικρότερο από τα δύο "πόδια" που έχει η Κρήτη στο δυτικό της άκρο. Σας το λέω εγγυημένα επειδή εκεί εργάζομαι και ξέρω απ' έξω το τοπίο και το μέρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δικό μου το λάθος, Παναγιώτη. Ο Σπύρος μου έστειλε φωτογραφίες με ισχυρό μελτέμι κι εγώ νόμισα ότι είναι από τις Κυκλάδες.
      Ευχαριστούμε για τη διόρθωση.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Στο Καστέλι, στα Χανιά, όπου παραθέριζα συχνά ως παιδί, όταν φύσαγε ισχυρό μελτέμι, ήταν πολύ επικίνδυνο το κολύμπι. Κάθε χρόνο υπήρχαν περιστατικά με πνιγμούς, κυρίως ξένων. Γενικά στις παραλίες της Βόρειας Κρήτης αλλά και της δυτικής (στα υπέροχα Φαλάσαρνα) συμβαίνει αυτό.

      Διαγραφή
  14. Από εχθές το βράδυ στην Αθήνα πήραμε ανάσα δροσιάς και καθαρό αέρα. Καλημέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σπυρίδων Μπαλαδήμας19 Ιουλίου 2022 στις 9:28 π.μ.

    Καλημέρα σε όλους ,
    Πράγματι είναι η παραλία του Καστελίου στην Κίσσαμο Χανίων. Έπρεπε να έχω κάνει την σημείωση για να αποφευχθεί η σύγχυση.
    Πάντως είτε στις Κυκλάδες είτε στη Κρήτη το μελτέμι έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.
    Ζητώ συγγνώμη από τον "οικοδεσπότη"για την παράληψη.
    Σπυρίδων Μπαλαδήμας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Να σημειώσω εδώ, επί τη ευκαιρία, ότι το μελτέμι στη βόρεια ακτή της Δυτικής Κρήτης έχει μεγάλες διαφοροποιήσεις στην έντασή του ακόμη και σε πολύ κοντινές αποστάσεις. Ετσι, ενώ στο Καστέλι Κισάμου μπορεί να έχει έως και 6 BF, στον κόλπο Χανίων και ειδικά στον ανατολικό μυχό του όπου βρίσκεται η πόλη των Χανίων, η ένταση με δυσκολία ξεπερνάει τα 4 bf, παρότι είναι πολύ πιο ανοιχτός αυτός ο κόλπος προς το Αιγαίο συγκριτικά με τον κόλπο Κισάμου. Είναι ένα ζήτημα που μας έχει απασχολήσει κατά καιρούς εμάς τους καιρόφιλους της Κρήτης και η εξήγηση που έχουμε δώσει είναι ότι το μελτέμι κάνει έντονο καναλισμό στον δίαυλο Κρήτης-Κυθήρων και έτσι επιταχύνεται πολύ περισσότερο στα δυτικά άκρα του νησιού, παρότι αυτά δεν είναι τόσο "φάτσα" στο Αιγαίο όσο τα πιο ανατολικά τμήματα. Και σήμερα πάντως έχουμε ακριβώς το ίδιο φαινόμενο, με 7αρι σχεδόν στην Κίσαμο και 4-5 στα Χανιά.
    Καλημέρα σε όλους
    Παναγιώτης - Χανιά (Φιλόλογος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αφού η σκέψη για υιοθέτηση των Ετησίων(και όχι των Ετησιών) δεν ευδοκίμησε,υπάρχει μια άλλη πρόταση μετεωρολογικής φύσεως.Να αντικατασταθεί ο όρος "air contition" με τον όρο "ευκρασία"!!.=========Π.Α.

    Υ.γ.Βεβαίως και ισχύει το "usus norma loquendi",αλλά να,έτσι προς......εμπλουτισμόν ,αλλά και να συνάδει προς τας δεήσεις της καθ ημάς ορθοδόξου εκκλησίας!!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να παροτρύνω τον Παναγιώτη Λουπάση εκ Κρήτης, να γράφει συχνότερα, αν μπορεί, γιατί τα σχόλιά του είναι ενδιαφέροντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πριν λίγο γύρισα από Λουτράκι και Κόρινθο όπου και συνάντησα αρκετή δροσιά και δυνατό άνεμο που σίγουρα ξεπερνούσε τα 6 μποφόρ.
    Βέβαια στην περιοχή μου οι ριπες του ανέμου είναι πάνω από 7 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 26 βαθμούς αυτή την ώρα.
    Εχθές το βράδυ και σήμερα το πρωί η ψυχρα ήταν έντονη αφού ο αέρας δεν σταματάει λεπτό.
    Καλή συνέχεια σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ξεπερασε τους 40 η θερμοκρασια στην αγγλια αυτη την ωρα ενω η προβλεψη ειναι για ανω των 41. Να δουμε που θα φτασει το κοντερ.. Και φυσικα αυτο απο μονο του δεν αποδεικνυει οτι υπαρχει κλιματικη αλλαγη, αλλα η συχνοτητα των θερμοκρασιακων ρεκορ τα τελευταια χρονια σε ολες τις χωρες της ευρωπης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλώς ήρθες στην Κορινθία φίλε Χριστόδουλε,και μάλιστα στην ίδια την Κόρινθο.Δεν είναι και εύκολο για το καθένα.Διότι ,ως γνωστόν, "ου παντός πλειν (αλλά και οδεύειν) ες Κόρινθον ". Αυτός ο πλάνης επαγγελματικός (και ιδιωτικός) βίος,τον οποίον διάγεις εποχούμενος,σίγουρα,εκτός από κινήσεις,παρέχει και πολλες συγκινήσεις.Να είσαι καλά και καλούς δρόμους.==============Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η πόλη των χαλαρων ηθών ήταν η Κόρινθος των 4°αιώνα π.χ. και παράλληλα ο ακριβότερος προορισμός κάτι σαν την Μύκονο σήμερα!

      Διαγραφή
  22. Ευχαριστώ πολύ για το καλωσόρισμα και τις ευχές σου αγαπητέ καθηγητά και φίλε Πέτρο.
    Η Κόρινθος και η ευρύτερη περιοχή της, είναι ένα από τα αγαπημένα μέρη που συχνά πυκνά επισκέπτομαι και χαίρομαι ιδιαίτερα όταν βρίσκομαι εκεί.
    Ελπίζω σε κάποιο από τα επόμενα ταξίδια μου,να έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε από κοντά,θα ήταν για μένα ιδιαίτερη χαρά.
    Σαν άλλος Οδυσσέας,μπορώ (ακομη) και συνεχίζω να ταξιδεύω σε πολλά μέρη της Ελλάδας και να απολαμβάνω, έστω και προσκαιρα, τις ομορφιές που το καθένα προσφέρει.
    Και φυσικά έχεις δίκιο ,οι συγκινήσεις που αποκομιζω σε κάθε ταξίδι, ακόμη και σε μέρη που έχω πάει δεκάδες φορές, είναι πραγματικά πολύ όμορφες και πάντα μου ανοίγουν καινούργιους ορίζοντες.
    Ένα όστρακο,θα μπορούσα να πω,ότι είναι η ζωή του καθενός μας και με κάθε νέο ταξίδι,ανοίγει και λίγο περισσότερο δίνοντάς μας την χαρά να ανακαλύψουμε τον ίδιο μας τον εαυτό.
    Εύχομαι στον καθένα ξεχωριστά να πραγματοποιήσει όσα περισσότερα ταξίδια μπορέσει στην ζωή του και να μην αφήνει λεπτό να πάει χαμένο,αφού κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα φέρει η επόμενη μέρα.
    Καλά να περνάτε και να προσέχετε όσο μπορείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ηταν έκπληξη για σας οι 40 βαθμοί στην αγγλία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πίσω από τον ένα βαθμό της ανόδου της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κρύβονται αλλαγές στην ατμόσφαιρα, την υγρόσφαιρα, την κρυόσφαιρα και τη βιόσφαιρα του πλανήτη που δεν μπορεί εύκολα να συλλάβει το μυαλό ενός ανθρώπου. Δυστυχώς, δεν πρόκειται απλά για νέα κανονικότητα. Πρόκειται για το ξεκίνημα μιας συνεχώς επιδεινούμενης πολύπλοκης κρίσης με ανατροφοδοτήσεις που δεν μπορούμε να φανταστούμε. Όχι, φίλε μου. Δεν εξεπλάγην με το 40άρι της Αγγλίας, την εμμονή του καύσωνα στην Ιβηρική Χερσόνησο, την πρωτοφανή λειψυδρία της Ιταλίας, την πτώση της στάθμης του δικού μας Πηνειού κ.λπ. Φόβο ένοιωσα που τα πράγματα εξελίσσονται πιο γρήγορα από όσο περιμέναμε και εμείς «δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!»

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για την απάντηση

      Διαγραφή
    3. Μπορεί να μη μας κάνει έκπληξη το 40αρι της Αγγλίας, αλλά θα έπρεπε. Φανταστείτε πέρα από τα κλιματολογικά, πόσο ανυπόφορη είναι η κατάσταση στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη που η μέρα διαρκεί πολύ. Είναι σαν να έχουμε εδώ πάνω από 45 βαθμούς. Ως αίσθηση.

      Διαγραφή
  24. Καλησπέρα και πάλι.Καθώς το μελτέμι και οι ετησίες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον όπως βλέπω,να προσθέσω ότι ο πρώτος που αναφέρει τη λέξη "ετησίαι",είναι ο Ηρόδοτος(2.20.2),ενώ η λ. υπάρχει και στον Αρριανό("Αλεξάνδρου Ανάβασις").Μ.Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Από το τελευταίο σχόλιο του δασκάλου και τις φράσεις"δεν μπορούμε να φανταστούμε,φόβο και το θαύμα που περιμένουμε" αλήθεια Κ.Ζιακοπουλε εγώ σαν απλός πολίτης,ο γείτονας και ο συγγενής τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να προλάβουμε τα χειρότερα?Για να αναφέρετε την λέξη φόβο εσείς σίγουρα βλέπετε πράγματα που εμείς οι απλοί πολίτες δεν μπορούμε να φανταστούμε.Τελος,θα ήθελα να ρωτήσω για το ότι βλέπουμε στην Ευρώπη φέτος στο πιο θερμό(καύσωνες,υψηλές γενικά θερμοκρασίες) μπορεί να συμβεί και τον χειμώνα στον πιο ψυχρό σενάριο(ακραίες χαμηλές θερμοκρασίες,παγωνιες κ.τ.λ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακραία καιρικά φαινόμενα με πιο συχνή εμφάνιση σε όλες τις εποχές Γιάννη

      Διαγραφή
  26. Και αντί να συνέλθουν όλοι επί το αυτό και να προσπαθήσουν να σώσουν ό,τι ακόμα σώζεται,οι ισχυροί της γης ανταγωνίζονται ποιός έχει τα αποτελεσματικότερα όπλα μαζικής καταστροφής,πέραν από τα γνωστά πυρηνικά.Τα παρακολουθώ και θλίβομαι."Μωραίνει Κύριος ους βούλεται απολέσαι".Και πάνω που κάτι πηγαινε δειλά να γίνει,επιστρέφουμε εσπευσμένα στα ορυκτά καύσιμα.Εύχομαι οι λαοί να "ξυπνήσουν μονομιάς και νάρθει ανάποδα ο ντουνιάς"!. Δάσκαλε και καλοί φίλοι καληνύχτα.====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. 40αρι γιά πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία της Αγγλίας.
    Παρατεταμένος ισχυρός καύσωνας σε Ιβηρική χερσόνησο, 39αρια στη Γαλλία.
    Ταυτόχρονα στη χώρα μας πριν καν ξεκινήσουν οι ζέστες αλλά με την ενίσχυση τού μελτεμιού έχουμε ξεσπάσματα φοβερών πυρκαγιών με αποκορύφωμα αυτή της Πεντέλης πού έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
    Και μόλις ξεκινήσαμε.
    Όλα εξελίσσονται ραγδαία και πάνε από το κακό στο χειρότερο.
    Καλό ξημέρωμα από την πολύ δροσερή σήμερα Ναύπακτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Δίκοπο μαχαίρι τα μελτέμια. Από τη μια δροσίζουν και από την άλλη καίνε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Εδώ που φτάσαμε, θα παρακαλάω στο τέλος να έχουμε καλοκαίρι τύπου 2001--2002 χωρίς ετήσιες και πολλές βροχές όπως το 2002____ Όπως λέει πολύ σωστά ο Δάσκαλος σε σχόλιο του ότι τα πράγματα εξελίσσονται πολύ πιο γρήγορα από ότι περιμέναμε εμείς («δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!») στο τέλος, η ερημοποίηση της Μεσογείου θα έρθει πριν την ώρα της με τα δάση που καίγονται τόσο γρήγορα και συνεχώς. Έλεος δηλαδή! Καλημέρα εύχομαι σε όλους καί στον Δάσκαλο μας! Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ταχύτατη αποχώρηση του καύσωνα από την Βρετανία.Έπεται ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας Έτσι είναι σε αυτές τις περιοχές της Ευρώπης ο καιρός είναι το αντίθετο μοτίβο του χειμωνιάτικου καιρού που χιονίζει στην κεντρική Σαχάρα και στις ερήμους της Αραβίας. Λίγο πιο δυτικά ή λίγο πιο ανατολικά η άνοδος του Αζορικού και τότε η καυτή καυσωνική σφαίρα θα χτυπούσε σε άλλες περιοχές της Ευρώπης Δεν χρειάζονται ουρλιαχτά και επιφωνήματα τρόμου κυρίως των δημοσιογράφων οι οποίοι για αυτά δεν γνωρίζουν σχεδόν τιποτα Η κίνηση της καυσωνικης μάζας είναι συνδιασμός πολλών ατμοσφαιρικών θερμοκρασιακών και άλλων πιο δυσκολονητων διεργασιών Εμένα προσωπικά δεν με εντυπωσιάζει αυτή η έντονη άνοδος της θερμοκρασίας γιατί μια φορά κάθε καλοκαίρι γίνεται και σε αυτά τα βόρεια γεωγραφικά πλάτη!!!Σχεδόν σίγουρα όμως δεν θα ξαναγίνει εκεί εφέτος Από την άλλη όμως όλοι ξεπερνούν το ότι οι πάγοι στον αρκτικό ωκεανό αυτή την στιγμή έχουν σχεδόν ρεκόρ σε έκταση και δεν έχουν μείωση τελείως Ξεπερνούν το γεγονός ότι αναμένονται χιόνια στα ορεινά της δυτικής Νορβηγιας Καλοκαιρι είναι θα κάνει και ζεστή πολύ όμως σιγά σιγά οι μέρες του τελειώνουν Λογική και ψυχραιμία λοιπόν φίλοι μου Καλημέρα από το ανεμώδεςΡΙΟΝ και τον λάτρη του χειμώνα Γεροπαναχαικο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από ότι κατάλαβα φίλε Παναχαϊκε δε συμμερίζεσαι τις επιστημονικές απόψεις περί κλιματικής αλλαγής και υπερθέρμανσης του πλανήτη. Τα θεωρείς όλα φυσικες μεταβλητοτητες του κλιματος ανά περιόδους μέσα στο χρόνο. Θεωρείς δηλαδή ότι το να κάνει 40βαθμους κάθε καλοκαίρι στην Αγγλία είναι νορμάλ, δε χάλασε και ο κόσμος. Με συγχωρείς αλλά, θα διαφωνησω. Να σαι καλά.

      Διαγραφή
    2. συμφωνώ απόλυτα με τον γεροπαναχαικό....και κυρίως την επιχειρηματολογία του,ασυνείδητα πια οι προβολείς πέφτουν εκεί που θέλουν και όταν θέλουν....εγώ εχω μια απορία....ποια μορφή θα ειχε το κλίμα της γής σήμερα χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπου?απαντήθηκε ποτέ αυτό το ερώτημα?...και πως μιλάμε για την κλιματική αλλαγή...χωρίς να το εχουμε απαντήσει...το μονο που θυμαμαι ειναι μια παρατήρηση της ΝΑΣΑ οτι θα μπαιναμε στη εποχή των παγετώνων...αλλά λογω των ρυπων την...γλυτώσαμε....Ομοιως ο Σιβηρικός υπήρχε πάντα ?το ρευμα του κόλπου?..καλό είναι να πάρουμε καποιες απαντήσεις..."θωμάς"

      Διαγραφή
  31. Πώς μπορώ να μην συμφωνήσω απόλυτα με τα γραφόμενα του δασκάλου και των υπολοίπων φίλων του μπλογκ όταν στην καθημερινή μου επαφή με την φύση και τα πλάσματα της,όπου και να πηγαίνω,βλέπω ακριβώς αυτά που σε όλους μας δημιουργούν ανασφάλεια:
    Έχω γράψει πολλές φορές ότι έχουμε μπει σε μια καινούργια κανονικότητα που δείχνει να είναι μη αναστρέψιμη και το όλο σκηνικό αρχίζει να μού θυμίζει νταλίκα που με σπασμένο τα φρένα κατευθύνεται προς κατοικημένη περιοχή χωρίς μάλιστα να φαίνεται τι είναι αυτό που μπορεί να την σταματήσει η έστω να της κόψει ταχύτητα.
    Κατά την ταπεινή μου γνώμη πάντα, δεν πιστεύω ότι εμείς μπορούμε να κάνουμε κάτι για να αλλάξουμε τα πράγματα καθώς δεν εξαρτάται πλέον από εμάς εφ'όσον έχουμε ξεπεράσει προ πολλού το σημείο μηδέν.
    Μακάρι να κάνω λάθος και όλα όσα μπορώ και συλλαμβάνω με τις δικές μου κεραίες και όσα μου λέει η μάνα φύση και τα πλάσματα της να είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας.
    Καλό είναι όμως να θυμόμαστε όσα μας έμαθαν οι γονείς μας και οι παππούδες μας.
    Να προσέχετε τους εαυτούς σας και όσους αγαπάτε.
    Χρόνια πολλά σε οσους-ες γιορτάζουν σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Χρόνια πολλά στον Ηλία και ιδιαιτέρως ,για ειδικούς λόγους,στην Ηλιάνα.Χρόνια πολλά στις πάμπολλες βουνοκορφές που έχουν Αηλιά.Ξεχωριστά στην αγαπημένη κορυφή του "αρσενικού" βουνού ,του Ταύγετου.Αυτή την ημέρα ανεβαίνουν εκεί αρκετοί Λάκωνες και Μεσσήνιοι ,και όχι μόνο.Σήμερα εδώ ισχυρό μελτέμι.Για πόσο ακόμα?.Από την Κυριακή βαδίζουμε προς τους........αγίους τεσσαράκοντα!.Με το καλό..........========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Δάσκαλε καλησπέρα σας
    Ερώτηση;
    Η επερχόμενη ζέστη διαρκείας θα χει μεγάλα ποσοστά υγρασίας ή θα ναι ξηρή; Κώστας Αθήνα
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε συνονόματε,
      Ρίχνοντας μια ματιά στο meteo Αθήνα κέντρο δείχνει εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά υγρασίας. Ασφαλώς ο δάσκαλος στην επόμενη πρόγνωση και οι φίλοι του μπλογκ που γνωρίζουν μετεωρολογία θα μας διαφωτίσουν. Εγώ θα ήθελα-αν γίνεται βεβαίως- να μάθουμε πόσες μέρες θα κρατήσει και τι μέλλει γενέσθαι για τον Αύγουστο. Ασφαλώς αναφέρομαι σε τάση κι όχι σε πρόγνωση.

      Διαγραφή
  34. " Η Ήπειρος είναι ένας τόπος στον οποίο μπορώ να ζω και να αναπνέω ελεύθερα.Ένας τόπος στον οποίο μπορώ να είμαι ο εαυτός μου, να γράφω, να κάνω έρευνα και να απολαμβάνω τη ζωή. Η Κόνιτσα είναι ένα μέρος στο οποίο μπορεί κανείς να κατανοήσει τη λειτουργία της μουσικής και πώς αυτή σχετίζεται με την ανθρωπότητα".Τάδε έφη εσχάτως ο διάσημος εθνομουσικολόγος Κρίστοφερ Κινγκ,Αμερικανός ,και προ ολίγου Έλληνας με τη βούλα, κάτοικος Κόνιτσας.=========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι αν δεν έχει μάθει να πίνει τσίπουρο, θα του δείξουμε εμείς πώς πίνεται τον άλλο μήνα!
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα Δάσκαλε.

      Διαγραφή