Βοριάδες, κρύο και χιονιάς επιλεκτικός!

Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), ανώτερη ατμοσφαιρική διαταραχή, κινούμενη από τα ΒΔ Βαλκάνια προς την περιοχή μας, θα προκαλέσει τοπικές βροχές, παροδικές χιονοπτώσεις (ορεινά και βόρεια ημιορεινά) και σποραδικές καταιγίδες στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Τα φαινόμενα δεν θα κρατήσουν πολύ και μέσα στην ημέρα βαθμιαία από βορρά προς νότο θα σταματήσουν σχεδόν παντού. Παράλληλα, θα επικρατήσουν Β-ΒΔ άνεμοι με ένταση 5 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία στα βόρεια θα σημειώσει μικρή πτώση. 


Το Σάββατο (4/2), μια νέα διαταραχή που θα κινηθεί από την κεντρική Ευρώπη προς την περιοχή μας θα προκαλέσει νέο κύκλο τοπικών φαινομένων τα οποία θα έχουν μικρή διάρκεια, αλλά σε σχέση με εκείνα της Παρασκευής θα είναι λίγο πιο έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία από το βράδυ στη Β. Ελλάδα θα αρχίσει να πέφτει αισθητά. 

Την Κυριακή (5/2), ψυχρές αέριες μάζες πολικής προελεύσεως που θα μεταφερθούν στην περιοχή μας θα προκαλέσουν επιδείνωση του καιρού στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Επισημαίνεται ότι χιονοπτώσεις, που θα κατέβουν ως τα πεδινά και κατά τόπους θα είναι πυκνές, αναμένονται κυρίως στη Θράκη (πρωί), την ανατολική και τη νότια Χαλκιδική, τη Μαγνησία, το Β. Αιγαίο, την Εύβοια και την Α-ΝΑ Στερεά, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής. Κατά τα άλλα, καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ με ένταση στα δυτικά 5 με 7 και στα ανατολικά 7 με 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει σημαντικά σε όλη τη χώρα και κατά τόπους στη Β-ΒΔ Ελλάδα θα σημειωθεί ολικός παγετός. 

Τη Δευτέρα και την Τρίτη (6 & 7/2), η κακοκαιρία στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα θα συνεχιστεί, αλλά με μικρότερη ένταση.  

Υ.Γ. Αναφορικά με την εξέλιξη του καιρού στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα τη νέα εβδομάδα, η μετεωρολογική ορθοδοξία λέει ότι: (α) όταν ο ανεβασμένος στους ώμους του Αζορικού Σκανδιναβικός αντικυκλώνας πλαγιάζει, στην κεντρονότια Ευρώπη έρχεται ο Μπουράν και (β) εκεί όπου ο Μπουράν σμίγει με τη Μεσόγειο γεννιούνται λευκά αρκουδάκια.  Η αίσθησή μου είναι ότι το ECMWF θα αναθεωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά από το σημείο αυτό ως τη δημιουργία αξιόλογου χαμηλού στην κεντρική Μεσόγειο-Ιόνιο για τη σύγκλιση η απόσταση είναι σχετικά μεγάλη. Το γεγονός ότι αυτές τις μέρες κυριαρχούν οι αιρέσεις και όχι η προαναφερθείσα ορθοδοξία με κάνει ακόμα πιο επιφυλακτικό. 

180 σχόλια:

  1. αρα απο Λαμια κ πανω λιγα πραγματα δασκαλε? καλα καταλαβα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λευκό επισκέπτης στην Αθήνα σε 3 μέρες; Φαντάζει απίστευτο μετά από τέτοια ζέστη και ανομβρία. Μέχρι και σήμερα φτάσαμε 15-16αρια.

    Πιστευώ απλά ο κόσμος θα τρίβει τα μάτια του.


    Γιάννης
    Νέα Φιλαδέλφεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γράφει ότι θα κατέβουν ως τα πεδινά ο κ. Ζιακόπουλος. Όχι ότι θα χιονίσει σε όλα τα πεδινά, δηλαδή, σε όλο τον νομό Αττικής.

      Διαγραφή
    2. Παρακαλώ, σε λίγη ώρα κλειδώνουν οι περιοχές που θα χιονίσει. Πείτε μας που θέλετε και κυρίως που δεν θέλετε να ρίξει χιονάκι ο καλός θεούλης.
      Πείτε μας, θέλετε να μην ρίξει στο Φάληρο αλλά να ρίξει στη Γλυφάδα; Να ρίξει στο Σούνιο αλλά όχι στο Θυμάρι;
      Στις 2 περιοχές που θα διαλέξετε να μην χιονίσει, μια περιοχή ακόμα δώρο...

      Διαγραφή
    3. Πρόσεξε, μην διαλέξω κατά λάθος τη δική σου...

      Διαγραφή
  3. Την 3η παράγραφο που μιλάει για την Κυριακή, παίζει να τη διάβασα ίσα με 4 φορές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θέμα χιονοκαταγιδών στην Αττική όπως πέρυσι υφίσταται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόθεν τεκμαίρεται το όχι, Αποστόλη μου;

      Διαγραφή
    2. Ασφαλώς, για την Εύβοια οι πιθανότητες είναι περισσότερες, αλλά εγώ δεν μπορώ να τις αποκλείσω από κάποιες ανατολικές και βόρειες περιοχές της Αττικής. Πιστεύω ότι αύριο θα έχουμε περισσότερα στοιχεία για το θέμα.

      Διαγραφή
    3. Καλησπέρα κ. Ζιακόπουλε. Όταν λέτε ανατολικές περιοχές της Αττικής ευνοείτε τα Μεσόγεια, δηλ. οι περιοχές ανατολικά του Υμηττού; Παίζει ρόλο η θέση του Υμηττού στην κατανομή των χιονοπτώσεων; Και βόρειες περιοχές, είναι η Πάρνηθα και βόρεια αυτής; Σας ευχαριστώ

      Διαγραφή
    4. Καλημέρα, συνάδελφε. Με την άδεια του Δασκάλου και επειδή δεν είναι δυνατόν να απαντώνται όλες οι ερωτήσεις, αν παρακολουθείτε συχνά τις αναρτήσεις και τα σχόλια, θα ενημερωθείτε για πληθώρα μετεωρολογικών ζητημάτων και θα λύσετε πολλές από τις απορίες που σας γεννώνται. Το blog ήδη παρακολουθούν τρεις δασοπόνοι και ένας δασολόγος. Καλώς ήρθατε λοιπόν στην παρέα μας.
      Δασοπόνος Θεσσαλονίκης.

      Διαγραφή
    5. Ευχαριστώ πολύ Χρήστο για τα ευγενικά λόγια και το καλωσόρισμα. Είναι πολύ ενδιαφέρουσες οι αναρτήσεις που γίνονται, για τον τρέχοντα καιρό αλλά και οι ιστορικές αναφορές. Βασιλική

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα από την λευκή Στοκχόλμη (όχι κάτι άξιο αναφοράς 5εκ .χιονοστρωση).Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα σας φάει για πλάκα στο ύψος χιονιού η προσήνεμη ανατολική χώρα την Κυριακή Μάκη 😀

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα κ.Ζιακόπουλε, ευχαριστούμε για την πρόγνωση.
    Δημήτρης Χαλκίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νικόλαος Παντελικίζης2 Φεβρουαρίου 2023 στις 4:30 μ.μ.

    Καλησπέρα κύριε Ζιακόπουλε και σε όλη την παρέα!
    Υποθέτω ότι το ερώτημα που θα σας απευθύνω,θα το διατυπώσουν και πολλοί φίλοι του μπλογκ...
    Πόσο πιθανό θεωρείτε ένα αξιόλογο χιονιά στην Αθήνα για Κυριακή απόγευμα μέχρι Δευτέρα (και ας μην είναι της εντάσεως των χιονιαδων 2021+2022);
    Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά για την πρόγνωση σας και την ανοχή σας στα ερωτήματα μας...
    Περιμένοντας να δούμε αν για 3η σερί χρονιά θα χιονίσει έστω στην Αθήνα ακόμα και αν δεν υπάρξει χιονόστρωση,ας δείξουν μεγάλη προσοχή οι οδηγοί που θα χρησιμοποιήσουν Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής, για να μην έχουμε πάλι τα ίδια τα περσινά που είχαμε στην Αττική οδό!
    Φέτος όπου το στρώσει τελικά στην Αττική ας το χαρούμε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα...
    Καλό απόγευμα κύριε Ζιακόπουλε και σε όλη την παρέα που βλέπω με χαρά ότι είναι πολύ μεγάλη και αυτό δείχνει την εμπιστοσύνη του κόσμου στο πρόσωπο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Eξαιρετικό κύριε Ζιακόπουλε,λοιπόν ας πώ και εγώ τα αισιόδοξα παρόλο που δεν με αφορούν για την ώρα(Θεσσαλονίκη,Βόιο)....
    α)Το τι θα γίνει στα προσήνεμα δεν προβλέπεται παρά 24 ωρες πριν...πάντως εδώ ο αγγλος και ο Ευρωπαίος...νικήσαν τον Αμερικάνο,λογικά θα έχουμε βελτίωση των χαρτών και με λίγη τύχη πολύ ικανοποιητικές χιονοπτώσεις σε 2 ,3 νομούς που χρειάζονται όμως τον υετό...ανταγωνιστικές όμως με τις δυο προηγούμενες χιονοπτώσεις από οτι κατάλαβα όχι.
    β)Αν κατάλαβα καλά...ο κύριος Ζιακόπουλος αντιπαραβάλει την θεωρία με τις ενδείξεις των μοντέλων για την Κεντρική Βόρεια Ελλάδα..και καλά κάνει..ακόμα πιο ομορφο ειναι τα λευκά αρκουδάκια...εγω σε αυτήν την περίπτωση ειμαι για πρώτη φοαρά αισιόδοξος αλλά για την ηπειρωτική χώρα,για εμάς Θεσσαλονικη και ανατολικότερα..μάλλον θα έχουμε απλά συννεφιά και κρύο."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η καποτε ορθοδοξία έχει γίνει ανορθοδοξία... Είμαστε τελικά πολύ άτυχοι που ζούμε αυτά τα χρόνια και όχι τα προηγούμενα 70... Πλήρη απογοήτευση για το καιρικο έκτρωμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασίλη, δυστυχώς έτσι έχουν τα πράγματα. Το πρόβλημα δεν είναι αν θα χιονίσει (όσο χιονίσει) στην Αθήνα η στα προσήνεμα - και τα παλιά χρόνια χιόνιζε, πλέον λιγότερο συχνά αν και εντονότερα - είναι που έπαψε να χιονίζει εκεί που το χιόνι ήταν μέρος του χειμώνα. Μπορεί να μην νιώθω απογοήτευση αυτή τη στιγμή, το χιόνι είναι πάντα ωραίο σε όποιο μέρος της Ελλάδας και να βρίσκεσαι, αλλά ανήσυχος είμαι γιατί αναρωτιέμαι τι άλλο θα δούμε σε 10-15 χρόνια από τώρα. Ποιος ξέρει? Ίσως σε μερικά χρόνια αυτή η κατάσταση κατέβει νοτιότερα και χιονιζονται τα νησιά και η Κρήτη και η ηπειρωτική Ελλάδα από τη Μακεδονία μέχρι την Πελοπόννησο τη βγάζουν μόνο με ξεροβορι. Πέρυσι πρώτα χιόνισε στα νησιά του Αιγαίου και μετά στα ανατολικά ηπειρωτικά.

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. Φίλε μια από τα ίδια καταλαβαίνομαστε απόλυτα.Γιαννης

      Διαγραφή
  10. Καλησπέρα σε όλους,


    Δε μέτρησα πόσες φορές σήμερα πάτησα ανανέωση για να δω την πρόγνωσή σας, κ. Ζιακόπουλε...Αν χιονίσει στην Αθήνα, δε θυμάμαι στα 50 χρόνια της ζωής μου να έχω ζήσει τρεις συνεχόμενες χρονιές με χιόνι...
    Νίκος (φιλόλογος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εμείς στον βολο θα έχουμε έξω από το σπίτι ένα φτυάρι και μια ομπρέλα τώρα ότι θέλει ας κάνει ευχαριστούμε δασκαλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Για την Κυπρο τι προβλεπετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα κ.Ζιακόπουλε,στους Αγίους Θείδωρους θα δούμε χιόνι,στα Γεράνεια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δάσκαλε καλησπέρα σας όπως και σε όλους τους φίλους του blog!!Δάσκαλε θεωρείς ότι την Δευτέρα θα υπάρξει πρόβλημα στις μετακινήσεις εντός λεκανοπέδιου;Με ενδιαφέρει όπως και αρκετό κόσμο για να ξέρουμε αν πρέπει να πάμε στην εργασία μας ή να βάλουμε την ασφάλεια μας πάνω από όλα γιατί απ τον κρατικό μηχανισμό και την περσινή πολύ δυσάρεστη εμπειρία μου δεν περιμένω απολύτως τίποτα!!Ευχαριστώ πάρα πολύ εκ των προτέρων!!Γιώργος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ω Αθήνα πρωτεύουσα ΚΑΙ του χιονιά! Όλα έχουν έρθει τούμπα στον καιρό τα τελευταία χρόνια! Γιατί όχι και αυτό; Ο Νότος (χιονοϋετικά) έγινε Βορράς και ο Βορράς, Νότος! Ευχαριστούμε κε Ζιακόπουλε για την ουσιαστική καταγραφή των φαινομένων (ορθοδοξία-ανορθοδοξία)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δάσκαλε καλό απόγευμα, αν δεν σε κουράζω, θα χιονίσει στο Κιάτο ? , και μια ξαδέρφη ρωτάει για τα Σούρμενα, αααα και ένας φίλος για την Μαγκουφάνα, αν δεν σου κάνει κόπο εκεί στα σύνορα Κυψέλη με Γαλάτσι ? Είμαστε απίθανοι πάντως και αλαζόνες ! ....προφανώς με χιουμοριστική διάθεση !!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καιρική ορθοδοξία καθολικώς διαμαρτυρομένη !.---========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλησπέρα και από μένα σε όλους. Για ακόμη μια φορά η Β. Ελλάδα και ειδικά η Θεσσαλονίκη μένει εκτός παιχνιδιού όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια... Ξεροβόρι και άγιος ο Θεός. Τι να πω δεν έχω λόγια. Πάμε για του χρόνου πάλι. Ας το χαρείτε τουλάχιστον εσείς εκεί όπου πέσει το τιμημένο.
    Υ.Γ.: Βλέπω σε λίγα χρόνια τα χιονοδρομικά κέντρα στα νησιά των Κυκλάδων να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια... Χειμερινός τουρισμός....

    Υ.Γ. 2: Προσωπικά το πίστευα ότι δεν θα χιονιστουμε φέτος από πριν καν ξεκινήσει ο χειμώνας. Απλά καθαρά από διαίσθηση και τίποτε άλλο. Και έπεσα μέσα από ότι δείχνουν τα πράγματα...

    Υ.Γ. 3: Προσοχή στις μετακινήσεις σας και αλυσίδες μαζί σας παίδες.

    Χάρης - Καλαμαριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Έλιασε η Υπαπαντή; περιμένουμε το δεύτερο σκέλος της παροιμίας! Χρόνια πολλά για τη μεγάλη γιορτή και μάλιστα στους Καλαματιανούς όπου έχω και συγγενείς αρκετούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ειναι νωρίς ακόμα να χωρίσουμε το λεκανοπέδιο της Αττικής σε δέκα κομμάτια!Οι υπόλοιποι μην απογοητευεστε η εβδομάδα που έρχεται λίγο ή πολύ θα δώσει σε όλους κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ρε παιδιά έλεος, φύγετε από το πληκτρολόγιο κ κοιτατε το ουρανό
    Οτι θέλει ας γίνει
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλησπέρα σας ! Τι πιθανότητες θα δίνατε για τη δημιουργία χαμηλού στο Ιόνιο κ.Ζιακοπουλε ? Επίσης αναφερθήκατε σε Μαγνησία ,στη πόλη του Βόλου κατά τη γνώμη σας θα εχουμε αξιόλογα φαινόμενα ? Σας ευχαριστω εκ των προτέρων ! Υ.Γ με συγχωρείτε για την ερώτηση όσο αναφορά συγκεκριμένη περιοχή ,αλλά η πόλη μου βρίσκεται οριακά εξού και η ερώτηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. τα μερομηνια τι λενε?παλια η γιαγια μου διαβαζε τα κοκκαλα απο τις κοτες που εσφαζε και παντα εβγαινε..περιεργα πραγματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Μεγάλη νίκη του ECMWF επί του GFS.. Μακάρι να βγάλει στο τέλος χαμηλό δυτικά της χώρας μας... Καλά φαινόμενα σε όσους τα δούνε και με προσοχή..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα τα μετριάσει ο Ευρωπαίος τα χιόνια στα επόμενα τρεξίματα. Πάντα έτσι γίνεται. Πρώτα δίνει αρκούδες ο τζίφος και είναι φειδωλός ο Ευρωπαίος, μετά οι όροι αντιστρέφονται και τελικά τα βρίσκουν κάπου στη μέση.

      Διαγραφή
  25. Η πλάκα θα είναι να τα γυρίσει το ευρωπαϊκό το βράδυ #not.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Μεγάλη γιορτή σήμερα, χρόνια πολλά σε όλους!
    Χιόνια καλά σε όσους τα δούνε, εύχομαι να τα ευχαριστηθειτε και να στείλετε φωτογραφίες να τα δούμε και εμείς.
    εμείς εδώ στην Κόνιτσα ετοιμάζουμε πολλά ξύλα γιατί προβλέπει ο πατριώτης παγωνιά οπότε θα είμαστε έτοιμοι.
    Καλησπέρα σε όλους τους φίλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Επίσης,αυτό που τα μοντέλα συμφωνουν αργά και βασανιστικά πρέπει να το κοιτάξουν οι τεχνικοί.Δεν έχω κάτι άλλο να πω,καλό βράδυ.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλησπέρα σας δάσκαλε, την δική σας εκτίμηση περίμενα για να κλειδώσω τον επερχόμενο χιονιά. Δάσκαλε, πέρυσι στον χιονιά της Ελπίδας η Χαλκίδα δέχτηκε χιόνια αλλά όχι με την ραγδαιότητα που έπληξαν την Αθήνα, διότι είδαμε βορειονατολικό άνεμο.
    Τώρα, με τον χιονιά που διαφαίνεται ο βορειοδυτικός άνεμος θα παίξει τον ρόλο του και η σύγκλιση θα είναι καλή αυτή την φορά για την πόλη της Χαλκίδας ή ο υετός θα φύγει πάλι ανατολικά;
    Ευχαριστώ πολύ για όποια απάντησή σας.
    Νίκος-Χαλκίδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. NW Pindos
    Βάσει των προγνώσεων μέχρι και πριν από λίγο, αν αυτές κλειδώσουν στο 100% (ας το πούμε και αυτό) ειδικά για την Αττική νομίζω ότι οι χιονοπτώσεις θα είναι αξιόλογες, ίσως ένα 20% πιο ήπιες σε σχέση με πέρσι (αλλά κατά περιόδους έντονες), πλην, όμως, με μεγαλύτερη διάρκεια και νομίζω με κλιμάκωση ανάλογα με το υψόμετρο. Τώρα, σχετικά με το ερώτημα φίλου πιο πάνω τι θα γίνει τη Δευτέρα με την εργασία κλπ. κλπ. Είχα γράψει σε προηγούμενη ανάρτηση σήμερα ότι στην Αττική, που κατοικεί ο μισός πληθυσμός της χώρας και όπου, υπό κανονικές συνθήκες, κάθε Δευτέρα και τις καθημερινές γενικώς, χιλιάδες κόσμου πλημμυρίζει τους δρόμους με τα αυτοκίνητα του με προορισμό την εργασία του, ενδεχόμενη πυκνή χιονόπτωση δεν μπορεί να είναι εύκολα διαχειρίσιμη. Δεν ξέρει κανείς, που μπορεί να κάτσει, όπως λέμε, η «στραβή» μέσα στο χάος του λεκανοπεδίου. Είδατε τι συνέβη πέρσι, που δεν ξεχάστηκε ακόμη. Ενόψει αυτών νομίζω ότι, εφόσον τα στοιχεία κλειδώσουν στο 100%, από τη Δευτέρα, που έρχεται και όλες τις ημέρες του πενθημέρου (διότι και από Τετάρτη και μετά φαίνεται ότι προβλέπεται συνέχεια), ίσως θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις σε προληπτικό επίπεδο (ημέρες αργίας κλπ κλπ, για τα σχολεία δεν το συζητάμε), που θα έχουν ως αποτέλεσμα την αποφυγή χάους, ταλαιπωρίας και απρόβλεπτων καταστάσεων. Μπορεί να μην συμβεί βέβαια κάτι, αλλά αν αναλάβει κανείς ρίσκο και συμβεί η «στραβή» εκεί είναι που δεν πρόκειται να ξεχασθεί και σε λίγο καιρό, μην ξεχνάμε, έρχονται και οι εκλογές!

    ΥΓ. Για να είμαστε δίκαιοι και αντικειμενικοί ο Κλέαρχος φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται στην πρόβλεψη του εδώ και κάποιες ημέρες. Οι διαφωνίες πρέπει να υπάρχουν, νομίζω όμως ότι δεν πρέπει να διατυπώνονται με απόλυτο τρόπο γιατί μετά αρχίζουν οι διακριτικές αναθεωρήσεις (ως προς την ακριβή ημέρα ή και ώρα έλευσης ενός φαινομένου κλπ). Απόλυτα σωστή νομίζω και η σταδιακή ενημέρωση της ΕΜΥ η οποία όλες αυτές τις ημέρες κινείται σε ορθολογικά επίπεδα με προσεκτικό τρόπο και με αναμενόμενη την επισήμανση περί χαμηλής προγνωσιμότητας ενός φαινομένου 8 ή 10 ημέρες πιο πριν. Εξάλλου είναι η επίσημη κρατική υπηρεσία και πρέπει να διασφαλίζει την αξιοπιστία της (αλίμονο εάν η ΕΜΥ ενημέρωνε με ασκήσεις επί χάρτου). Παραδέχομαι τον Δάσκαλο διότι δεν υπεισήλθε στη διαδικασία έντονης κριτικής ή αμφισβήτησης διαφόρων προγνώσεων και παρέθεσε τα στοιχεία αμιγώς επιστημονικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω μάθει πάντα να λέω αυτό πού πιστεύω φίλε Πίνδος, και ναι,όσον αφορά τη φετινή χρονιά ο Κλέαρχος είτε επειδή κάτι παραπάνω μελέτησε ή αισθάνθηκε, είτε από τύχη, έπιασε και τον καιρό των γιορτών αλλά και τον καιρό τού πρώτου 10ημέρου τού Φλεβάρη.
      Βέβαια οι υπερβολές στις εκφράσεις τού είναι υπερβολές.

      Διαγραφή
  30. Ομολογώ ότι ήμουν εξαιρετικά δύσπιστος ότι θα χιονίσει (μιλάω για χιονόπτωση και όχι για χιονόστρωση που είχα αποκλείσει) για την Κυριακή στην περιοχή της Αττικής ως τη στιγμή που διάβασα την πρόγνωση του κ.Ζιακόπουλου. Τρία συνεχόμενα έτη να χιονίζει σε χαμηλά σχετικά υψόμετρα. Θυμάμαι όμως από το '81 και μετά στην Αττική πλέον ότι η συχνότητα ήταν ανά διετία, τριετία περίπου. Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις θα είναι ένα εντυπωσιακό στοιχείο.

    Βέβαια είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει στην Βόρεια Ελλάδα.

    Στην Κοζάνη που έζησα κάποια χρόνια (Ήταν ο πατέρας μου έφεδρος αξιωματικός εκεί) που ήμουν κάτω από 5 κ δεν θυμάμαι εννοείται τίποτα από διηγήσεις της μητέρας το χιόνι και το κρύο τον Χειμώνα ήταν συχνό φαινόμενο. Όπως επίσης οι έντονες χιονοπτώσεις και οι αποκλεισμοί για πολλές ημέρες του ορεινού μου χωριού στη Βόρεια Εύβοια όπου την τελευταία 15ετία έχουν μειωθεί τόσο οι ημέρες χιονόπτωσης όσο και ο όγκος χιονιού.

    Πόσο έχει αλλάξει βέβαια ο καιρός στην Κοζάνη από το '75-79 μέχρι σήμερα θα μπορούν να το πουν μόνο οι κάτοικοι της περιοχής για την Βόρεια Εύβοια γνωρίζω καλά τα δεδομένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Είναι αδιανόητο, χιονιάς Κυκλάδων....απο Θεσσαλία και πάνω γυαλάκι καθρέφτη για να μην φαίνονται τα δάκρυα μας.... Το θέμα είναι αν σώζεται κάτι από αυτό το έκτρωμα.... Σώζεται άραγε? Πόσο θα ήθελα κάποιος να πει.... ΝΑΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Επισημάνσεις στα γραφόμενα τού δασκάλου.
    Α. Αξιοπρεπής χιονιάς καθαρά ανατολικών προσήνεμων Κυριακή Δευτέρα(4 5 νομοί με λίγα λόγια)
    Β. Θα υπάρξουν και αύριο και το Σάββατο αρκετές περιοχές της κέντρο ΒΔυτικής ορεινής ημιορεινής χώρας και των Επτανήσων και του εσωτερικού της Πελοποννήσου πού θα δουν φαινόμενα έστω και τοπικά.
    Γ. Η τρίτη φάση τού πολικού κύματος θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα όπου λογικά η δυτική μετατόπιση τού αυλώνα θα γεννήσει σκάφη στην περιοχή τού Ιονίου.
    Το gfs παρόλη την τούμπα πού έκανε προς τον Ευρωπαίο γιά την Κυριακή(λογικό νομίζω), συνεχίζει και ενισχύει αυτό το σενάριο έτσι ώστε να χιονιστούν πολλές περιοχές της χώρας μας.
    Υπομονή και στα επόμενα τρεξίματα,τίποτα δεν έχει τελειώσει.
    Δ. Τέλος, σύγκριση με την περσινή Ελπίδα νομίζω δεν τίθεται (και ο δάσκαλος βάση αυτών πού γράφει αυτό καταλαβαίνω), αλλά όπως και να έχει περιοχές της βόρειας Αττικής της ανατολικής Βοιωτίας και της Εύβοιας ίσως ακόμη και των Σποράδων, θα δουν αρκετά μεγάλες ποσότητες χιονιού.
    Καλή συνέχεια από την πολύ κρύα και σήμερα Αιτωλοακαρνία όπου από τα 800μ και πάνω την ξανά έριξε την πασπάλα στο Παναιτωλικό(ΔΒΔυτικό ρεύμα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βέβαια η αλήθεια είναι να σημειώσω ότι το χαμηλό πού έδειχνε να μας επηρεάζει την Τρίτη από τα δυτικά μεταφέρθηκε 3 ολόκληρες μέρες μετά από το gfs!
      Όπως και να έχει θα υπάρξουν αρκετές αλλαγές τις επόμενες μέρες.

      Διαγραφή
    2. Εγώ Φώτη , παρ' όλο που δεν έχω τις γνώσεις σου, λέω ότι θέμα σύγκρισης με την Ελπίδα τίθεται και παρατίθεται, όμως για την Βόρεια Αττική . Εκεί οι ποσότητες χιονιού μπορεί να είναι μεγαλύτερες από πέρισυ.

      Διαγραφή
    3. Φίλε Φώτη καλά τα λες εσύ αλλά όπως έκανε τώρα τούμπα ο τζίφος έτσι θα κάνει και μετά. Βαρεθήκαμε εμείς οι Βόρειοι να είμαστε στο ίδιο έργο θεατές κάθε χρόνο. Καταντάει κουραστικό πλέον. Είναι αυτό που λένε πως το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που παίζεται από 22 ποδοσφαιριστές και στο τέλος κερδίζει πάντα η Γερμανία. Έτσι είναι και οι χειμώνες τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Έχει χιόνια κάθε χρόνο και όλα καταλήγουν στα ανατολικά προσήνεμα!!!!!

      Χάρης - Καλαμαριά.

      Διαγραφή
    4. Πιο πιθανό είναι να ρίξει μισό μέτρο χιόνι στο Σύνταγμα παρά να επαληθευτεί ο τζίφος.

      Χάρης - Καλαμαριά.

      Διαγραφή
    5. Άγγελε δεν αντιλέγω.
      Ανέφερα τις περιοχές πού πιστεύω ότι θα δουν μεγάλα ύψη χιονιού.
      Απλά νομίζω(και το πιστεύω) ότι στην "Ελπίδα" η έκταση των χιονοστρώσεων ήταν πολυ μεγάλη.
      Αν κάτσεις και δεις θερμοκρασιακό εύρος-πάχος στα 500-1000hPa και το συγκρίνεις με τον περσινό χιονιά της Αττικής θα δεις ότι φέτος τα πράγματα είναι πιό λάιτ ειδικά γιά τα πεδινά.
      Όλα αυτά επί χάρτου.

      Διαγραφή
  33. Πάντως, με Μητσοτάκη, από τον χειμώνα 2019-20, δηλαδή, πεδινό χιόνι βλέπουν μόνο τα ανατολικά προσήνεμα. Τελευταία φορά που είχαμε κεντροβόρειο χιονιά ήταν τον Γενάρη του 2019, με Τσίπρα, όπως και του 2017. Να τα προσέξουν αυτά οι ενδιαφερόμενοι, διότι έρχονται και εκλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απορώ πώς δεν έχουν αρχίσει ακόμα να κάνουν τη σχετική ερώτηση οι δημοσκόποι!

      Διαγραφή
    2. Πώς τα μετράς έτσι!. Τα ανατολικά προσήνεμα του φτάνουν..........---=====Π.Α.

      Διαγραφή
  34. Ωρεε πίκρα που θα φάμε πάλι εδώ στα βόρεια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλύτερα.. δεν θέλω να τραβήξουμε εμεις οι βόρειοελλαδιτες ότι τράβηξαν οι Αθηναίοι πέρσι

      Διαγραφή
  35. Καλησπέρα σε όλους, σε προ ημερών άρθρο σας κ.Ζιακόπουλε είχατε γράψει "Δυνητικά επικίνδυνη η επικείμενη κακοκαιρία" Πιστεύετε για την επερχόμενη θα μπορούσε να ειπωθεί κάτι παρόμοιο; Ευχαριστώ πολύ Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανεκαθεν με φοβίζει ένας χιονιάς στο λεκανοπέδιο της Αττικής για πολλούς λίγο-πολύ γνωστούς λόγους.

      Διαγραφή
    2. Να δούμε σε ποιόν θα ρίξουν το φταιξιμο φέτος οι από πάνω

      Διαγραφή
  36. μακάρι να γίνει τρίτο που λες φωτη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Σιγουρα καμια σχεση με την ελπιδα. Ο φετινος θα μπει και σε καποιες περιοχες θα εχει χιονονερο η βροχη. Κυριως παρακτιες. Επισης φαινεται να εχει διακυμανσεις στα τοξα των εντονων χιονοπτωσεων (για αττικη). Επισης φαινεται να εχει πιο πολλες μερες με εξαρσεις υφεσεις και διαφορετικα επιπεδα παγοποιησης. Θελει πολυ δουλεια η προγνωση αυτου του χιονια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην Ελπίδα πέρσι είχε φτάσει να χιονίζει μέχρι τα παράλια της Ρόδου (και άλλων Δωδεκανήσων), αλλά και της Κρήτης. Δεν ήταν ο τυπικός προσηνεμος. Κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται επ'ουδενι τώρα. Αυτό που βλέπω προσωπικά για Κυριακή- Δευτέρα είναι μια κακοκαιρία τύπου Τηλέμαχος (Ιανουάριος 2019) η μία κακοκαιρία όπως του Φεβρουαρίου του 2015

      Διαγραφή
  38. Για την Αργολίδα τι βλέπετε κύριε Ζιακόπουλε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Τίποτα περίεργο.
    Ο γνωστός Αφρικανικος χιονιας.
    Κοντομανικα και ξάφνου γάντια.
    Για γέλια και για κλάματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Ορθόδοξος φαίνεται ότι θα είναι ο Φεβρουάριος. Ανορθόδοξοι ήσαν οι Δεκέμβριος και Ιανουάριος...τώρα πέρα από την κλιματική αλλαγή, πρέπει να γίνει και η διόρθωση, διότι είναι αδύνατον να κλείσει ο χειμώνας με 3-4 βαθμούς πάνω από τα κλιματικά δεδομένα. Με λίγα λόγια ο μήνας θα έχει κρύο, χιόνια και τα άλλα καλούδια του χειμώνα. Εμείς εδώ στην εορταζόμενη Καλαμάτα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο από το να ζηλεύουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. καλησπέρα από τα Γιάννενα.
    μας έχει φάει το κρύο και η παγωνιά.
    το χιόνι γίνεται ολοένα και σπανιοτερο.
    για να δούμε από βδομάδα μήπως έχουμε κάτι...
    να το χαρούν όπου χιονίσει,αλλά πάνω από όλα να είναι όλοι προσεκτικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ενδιαφέρουσα η προοπτική, στις χειμωνιάτικες κακοκαιρίες η διάρκεια έχει περισσότερη σημασία από την ένταση, για μένα τουλάχιστον. Παγωνιά σήμερα το πρωί στη Ν. Μάκρη, για πρώτη φορά φέτος και λόγο της ημέρας θα πω πως οι μεσομακροπροθεσμες συνηγορούν πως θα πληρωθεί το ρηθεν: "Ότι καιρό κάνει την Υπαπαντη, τον κράτα 40 μέρες".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Η διάταξη θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα 2002; Είδομεν......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Κ.ζιακοπουλε τι ποσοστο θα δινατε σε μια υφεση και διμιουργια χαμηλου δυτικα μας ή με τα τωρινα δεδομενα εχει αποκλειστει πληρως?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  45. Η ΕΜΥ στην ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΕΚΔΟΘΗΚΕ
    ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 02-02-2023 / 1300 ΤΟΠΙΚΗ αναφέρει μεταξύ άλλων:

    «...Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας όπου από το απόγευμα θα είναι κατά περιόδους πυκνές...»

    Επομένως μιλά για τοπικές χιονοπτώσεις σε υψόμετρο χαμηλότερο από τα ημιορεινά χωρίς όμως να κάνει ειδική αναφορά στην Αττική που προφανώς αναφέρεται στην Ανατολική Στερεά, αλλά ταπεινή μου γνώμη, επειδή ζούν κάτι εκατομμύρια Έλληνες, ίσως στα επόμενα δελτία αφιερώσει μια αράδα παραπάνω.

    Ο δάσκαλος είδαμε ότι έγραψε συμπεριλαμβανομένγς της Αττικής.

    Δεν ξέρω αν η ΕΜΥ θεωρεί ότι τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται, αλλά εμένα μου ξένισε λίγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διορθώνω:

      ...στην Αττική που προφανώς ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ στην Ανατολική Στερεά...

      Διαγραφή
    2. Επίσης η ΕΜΥ δεν λέει χιόνια και στα πεδινά.

      Διαγραφή
    3. Σαφέστατα, μιλάει για ημιορεινές 501μ και άνω αλλά και σε κάποιες περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.

      Τώρα πόσο χαμηλότερα, είναι άλλο θέμα. Μπορεί να είναι 450, μπορεί και 350, αλλά κάποιος μπορεί να θεωρήσει ότι αναφέρεται σε 201 ως 500 μέτρα.

      Διαγραφή
  46. Αδικημένη και ή Πελοπόννησος για τά πεδινά τής, για ακόμη μια φορά 🙁 Σταύρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Σταύρο κάθε χρόνο όλοι είμαστε αδικημένοι εκτός από τ'ανατολικα προσήνεμα. Ας το πάρουμε απόφαση πως κάπως έτσι θα είναι από εδώ και μπρος.

      Χάρης - Καλαμαριά.

      Διαγραφή
    2. Ακριβώς Χάρη μου, δυστυχώς 🙁

      Διαγραφή
  47. Κάτι αξιοσημείωτο είναι με το νόμο Αττικής οι μεγάλες διαφορές σε πολλή μικρές αποστάσεις. Παράδειγμα. Χιονίζει περισσότερο στο Γέρακα που μένω απ'ότι στην Παλλήνη που είναι πραγματικά δίπλα. Και αν πας πιο ανατολικά, στα Σπάτα λόγου χάρη, μπορεί να μη χιονίσει καθόλου. Το ίδιο και στη Ν. Μακρή, Ραφήνα που είναι καρφί προσήνεμες περιοχές. Μάλλον τους εμποδίζει η Εύβοια και μετά ακολουθεί πιο δυναμικά ο χιονιάς. Τι να πω. Βέβαια, το 2004, η Ραφήνα είχε κοντά στο 1 μέτρο χιόνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Μία απορία: Έχουν παρατηρηθεί και στο κοντινό παρελθόν τόσο έντονες παλινωδίες των μοντέλων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Το gfs μακράν καλύτερο του Ευρωπαίου όσον αφορά τη τάση στα μακρινά τρεξίματα.Οσον αφορά τα κοντινά για κλάματα.Δυστυχως για μας τους δυτικοβορειους.Γιαννης Αρτινος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Ας γινει κάτι και για τα Δυτικα, την επόμενη εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Δηλαδή Δάσκαλε θα δούμε άσπρη μέρα και στα πεδινά της Ξάνθης? Δεν το πιστεύω... Μακάρι αλλά πολύ δύσκολο το βλέπω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Επιτέλους ξύπνησε ο χειμώνας στη περιοχή μας ! Αυτό έχει από μόνο του σημασία! Τα χιόνια τείνουν να γίνουν είδος εξαφάνιση για τη κεντροβορειος χώρα. Ευτυχώς υπάρχουν κ τα βουνά και ανεβαίνουμε που κ που κ πατάμε λίγο χιόνι. Χιονοπτώσεις το επόμενο 6 ήμερο για το 1/3 πάλι της χώρας...Δε ξέρω αλλά εκεί στη Σκύρο ή στη Μύκονο να το σκεφτούν σοβαρά για κάνα χιονοδρομικό κέντρο.Υποψιαζομαι μετά από καμιά δεκαριά χρόνια θα μιλάμε για Santorini winter wonderland. Στα σοβαρά τώρα...δε ξέρω αν φταίει η έλλειψη σοβαρού Σκανδιναβικού αντικυκλωνα πια ή κλιματική αλλαγή αλλά περιοχές όπως η Θεσσαλία ή Μακεδονία ή Ήπειρος θα ξεχάσουν το χιόνι. Και αυτά τα λέει κάποιος που μεγάλωσε με δυνατούς χιονιαδες.Το χιόνι δε προτιμά πια τα ανατολικά της χώρας... ευκαιρίες έπαιρναν κ πιο παλιά αλλά λιγότερες... Ευκαιρίες πια δε παίρνουν τα βόρεια... Κατά την εξέλιξη των χιονοπτώσεων στην Αττική υπάρχει μια διαφορά με τα βόρεια...Εδώ μένουνε λιγότεροι... ξέρουμε πως να συμπεριφερθούμε ( έχουμε ακόμη μνήμες) αλλά κάτω στη πόλη των 5 μυρίων υποψιάζομαι θα δούμε καταστάσεις αλλοφροσύνης. Αυτά από μένα... πιστεύω στη δεύτερη φάση να δούμε κ εκπλήξεις από Ιόνιο πλευρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. NW Pindos
    Επειδή, βλέπω, να διερωτώνται πολλοί φίλοι γιατί χιονίζει στην Αττική και όχι στη Θεσσαλονίκη και στη Β. Ελλάδα κλπ κλπ. να πούμε για άλλη μία φορά ότι αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό: Καταρχήν ξεκινάμε από την πάγια αρχή ψύχος στον βορρά χιόνια στο νότο. Πως να χιονίσει στη Θεσσαλονίκη, αγαπητοί φίλοι, με ψυχρές αέριες μάζες από το βορρά όταν βόρεια της δεν υπάρχει θάλασσα; Εάν Β-ΒΑ της Θεσσαλονίκης υπήρχε π.χ. μια Μαύρη Θάλασσα με μέση θερμοκρασία των νερών 15-16 βαθμούς τότε η Β. Ελλάδα θα ήταν ένα κλασικό χιονομέρος μέχρι τις παραλίες της. Η Θεσσαλονίκη τις επόμενες ημέρες θα είχε πιθανότητες να χιονισθεί εάν εγκλωβισθεί ψύχος στην περιοχή και «έσκαγε» δυνατό χαμηλό στο Ιόνιο που με κατεύθυνση Β-ΒΑ θα υπερκέραζε τον κορμό της Πίνδου και θα έφτανε ως τη Θεσσαλονίκη (μόνο αν συνέβαινε αυτό). Αντίθετα η Αττική έχει στα ΒΑ της το Αιγαίο, το οποίο σε τέτοιες καταστάσεις «ξυπνάει» και δημιουργεί σύννεφα χιονιού, που κινούνται συστημένα για Εύβοια και Αττική. Αν μάλιστα ΒΑ της Αττικής δεν υπήρχε Εύβοια, τα χιόνια στην Αττική θα ήταν πολύ περισσότερα. Ο καιρός ΒΑ συνιστώσας ποτέ δεν φέρνει αξιόλογο χιόνι στη Β-ΒΔ χώρα. Συμπερασματικώς, οι κατοικούντες στην Β-ΒΔ χώρα όταν ακούτε για ψύχος από Β-ΒΑ μην περιμένετε χιόνια. Μόνο όταν μαλακώνει λίγο ο καιρός και ξυπνάει το Ιόνιο να τα περιμένετε. Σε ότι αφορά τα μελλούμενα, μετά την Κυριακή θα εγκλωβισθεί σταδιακά αρκετό ψύχος και αν «σκάσει» δυνατό χαμηλό από Ιόνιο θα φέρει πολλά χιόνια και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Νομίζω, δε, ότι ο Φλεβάρης θα έχει συνολικά χειμερινές συνθήκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Πίνδος είχα εξηγήσει αναλυτικά στούς φίλους τού μπλογκ σε εκτενές κείμενό μού,όλους τούς τρόπους πού μπορεί να χιονιστεί ικανοποιητικά ο νομός Θεσσαλονίκης και η πεδινή Μακεδονία γενικώς(είχε βοηθήσει τότε και ο δάσκαλος).
      Κάποια από αυτά τα αναφέρεις και εσύ.
      Με αυτή την διάταξη λοιπόν πού πάει να παγιωθεί από την Κυριακή και μετά, και με συνεχείς βοριάδες 8 μποφόρ στο Αιγαίο και την κεντρική Μακεδονία, με αντικυκλώνα τέρας στα Βαλκάνια, είναι απολύτως λογικό να μην μπαίνει τίποτα από δυτικά.
      Όταν οι άνεμοι κοπάσουν στο Αιγαίο(και αν διατηρηθεί το ψύχος), τότε μόνο υπάρχουν ελπίδες να μείνει πρόσφορο έδαφος στα δυτικά γιά το χαμηλό τού Ιονίου,πού με τη σειρά τού και λόγω όλων αυτών πού είχαμε αναφέρει παλαιότερα, θα φέρει λευκά καλούδια στους κεντρικούς και βόρειους φίλους.

      Διαγραφή
    2. Διακρίνω μια ελπίδα στο σχόλιο σου NW

      Διαγραφή
    3. Φίλε τα γράφεις σωστά, τα έχει εξηγήσει ο δάσκαλος πέρσι αν θυμάμαι σε ανάρτηση του. Το θέμα δεν είναι που δεν χιονίζει στη Θεσσαλονίκη ή για να το πω ορθότερα δεν το στρώνει εύκολα το όποιο χιόνι αλλά που δεν χιονίζεται πια σχετικά εύκολα η Μακεδονία! Ορεινά θεσνικης, Βέροια Πιερία Πέλλα και ασφαλως
      Η ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!!!

      Διαγραφή
    4. Δεν διερωτόμαστε φίλε,ξέρουμε τι γίνεται.Δυσανασχετουμε με αυτην την κατάσταση.

      Διαγραφή
    5. Δηλαδή Φώτη πιστεύεις ότι όταν οι άνεμοι κοπάσουν στο Αιγαίο(και αν διατηρηθεί το ψύχος), τότε μόνο υπάρχουν ελπίδες να μείνει πρόσφορο έδαφος στα δυτικά;

      Διαγραφή
    6. Γιά κάτι σοβαρό από τα δυτικά ΝΑΙ!
      Κρατώ αρκετά κιτάπια από χιονιάδες παλιούς πού έμπαινε σε δεύτερο χρόνο χαμηλό από Ιόνιο και πάντα αυτό γινόταν όταν έπεφτε ο ισχυρός ΒΑ άνεμος στο Αιγαίο ενώ ταυτόχρονα στο Ιόνιο γυρνούσε σε ΑΝΑ.

      Διαγραφή
    7. Σε ποιους χιονιάδες παλιούς λένε τα κιτάπια ότι έμπαινε σε δεύτερο χρόνο χαμηλό από Ιόνιο και πάντα αυτό γινόταν όταν έπεφτε ο ισχυρός ΒΑ άνεμος στο Αιγαίο;

      Διαγραφή
  54. Η ψυχολογία μου ως κεντροβορειος αυτή τη στιγμή, και πιστεύω ότι εκφράζω τους περισσότερους, είναι πως πιο πιθανό είναι να γίνει τα επόμενα χρόνια το 10/10 για τους προσυνεμους, παρά να δούμε εμείς έναν αξιόλογο χιόνια. Η ψυχολογία στα τάρταρα. Προσωπικά, τελειώνω τον χειμώνα εδώ και δεν ξανακοιτάω χάρτες μέχρι τον Δεκέμβριο. Υπομονή σε όσους αντέχουν και θα συνεχίσουν το χόμπι μας και για το υπόλοιπο του "χειμώνα" και καλά χιόνια σε όσους τα δούνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Ναι. Η Σαχάρα μάλλον θα μας ξεχάσει για αρκετές ημέρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Εγώ πάντως περιμένω....να αρχίζουν να εμφανίζονται μικρά αρκουδάκια στους χάρτες...κυνδηνεύουμε όμως να εμφανιστούν...μαιμουδάκια....."θωμάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. τόσα χρόνια που παρακολουθώ πολύ στενά τα μετεωρολογικά δεν έχω καταλάβει ακόμα την διαφορά στις αποτυχημένες προγνώσεις μεταξύ παρουσιαστών , επαγγελματιών μετεωρολόγων σε δήμόσιο και ιδιωτικό χώρο , των πολιτικών μετεωρολόγων, των αστεροσκοπείων , των ερασιτεχνών κοκ ...άλλα ντάλα της παρασκευής το γάλα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι αποτυχίες είναι ίδιες στο βαθμό που όλοι έχουν λίγο πολύ τα ίδια στοιχεία... Δεν υπάρχουν έπειτα πολλές μετρήσιμες λεπτομέρειες, με τις οποίες θα μπορεί να κάνει τη διαφορά ένας προγνώστης.

      Διαγραφή
  58. Ο χειμώνας που πολλοί έσπευσαν να τελειώσουν, είναι εδώ, ο υετός στα ανατολικά προσήνεμα δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε κρύο ή φαινόμενα έστω ασθενή και σε άλλες περιοχές της επικράτειας. Πολύ ενδιαφέρουσα η νέα εβδομάδα ας μείνουμε σε αυτό, ας μπορέσουμε να συμφιλιωθούμε με ό,τι η φύση αποφασίζει να μας δώσει.
    Η υπερανάλυση γεννά...... παραφροσύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Πραγματικά από τον Δεκέμβριο το γράφω ότι περιμένω να χιονίσει στην Αθήνα μόνο και μόνο για να δω την μίρλα και το δράμα λες και το κανονίζουν οι Αθηναίοι πότε θα τους χιονίσει. Δεν έχω δει πιο αφελή σχόλια.

    Το μοτίβο αντικυκλώνας και ανομβρία έχει κάποια συνήθης κατάληξη. Καμία αλλαγή με προηγούμενες χρονιές. Με το που βλέπετε ανομβρία στα ανατολικά και αντικυκλώνα μία είναι η κατάληξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Nowcast βάση δορυφορικής.
    Πολύ πιθανό τις επόμενες πρωινές ώρες τα Γιάννενα να δουν πρόσκαιρη χιονόπτωση!
    Η δορυφορική και ο νυχτερινός εγκλωβισμός ψύχους αυτά υπόσχονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοντά έπεσες Φώτη λίγο ακόμη και θα το έστρωνε στα αυτοκίνητα σήμερα το πρωί στις 8.Αρχισε με βροχή και στην συνέχεια χιονόνερο και στα τελευταία λεπτά χιόνι.

      Διαγραφή
  61. Καλημέρα από Κόνιτσα.
    Ξυπνήσαμε με μπουμπουνητα και βροχή!
    Εδώ και μια ώρα που ξύπνησα βρέχει, στα βουνά χιονίζει, ίσως από την πλατεία και πάνω να έπεσαν και νιφάδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. έριχνε στα Γιάννενα χιονόνερο αλλά μόλις άρχισε η κανονική χιονόπτωση σταμάτησε αμέσως!!

      Διαγραφή
  62. Τάσος (ορεινά γρεβενά)3 Φεβρουαρίου 2023 στις 8:06 π.μ.

    Καλημέρα σε όλη την παρέα.
    Ανέλπιστα και πολύ ωραία, από το ξημέρωμα έχουμε πολύ πυκνή χιονόπτωση. Σε 1 ώρα έφτασε τους 5-7 πόντους και σιγά σιγά σταματα. Από ότι έχω καταλάβει δεν θα κρατήσει για πολύ. Είναι όμως μια ωραία εισαγωγή για το ξερόκρυο που μας περιμένει.
    Εύχομαι καλά χιόνια στους νοτιοανατολικούς και για μας ένα χαμηλό στο ιόνιο πριν το κρυο μας αποχαιρετήσει για τα καλά.
    Ένα δεκαήμερο τώρα, ο χειμώνας που τόσο περιμέναμε είναι εδώ. Ας τον χαρούμε όσο κρατάει, στις διαφορετικές μορφές του, που κάθε μια έχει τις συγκινήσεις της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Ξέρω ότι με τέτοια κακοκαιρία χιονίζει στην Κρήτη, αλλά παρατηρώ ότι δεν την περιλαμβάνετε στις "ευνοούμενες" για χιόνι περιοχές. Αυτό σημαίνει ότι αυτή τη φορά προβλέπετε μικρότερης έντασης χιονοφαινόμενα εδώ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Γιώργο, δε νομίζω ότι ο λυσσαλέος βοριάς θα επιτρέψει στα πεδινά παραθαλάσσια της Κρήτης κάτι καλύτερο από παροδικές μπόρες του γνωστού χιονοχάλαζου ή χιονοσφαιριδίου (των οποίων, ειρήσθω εν παρόδω, η κατάταξη από ορισμένους στην κατηγορία "χιονόπτωση" είναι κατ' εμέ εντελώς καταχρηστική και παραπλανητική). Κατά τα λοιπά, χιονοκάλυψη κανονική θα έχουμε όπως είπε ο κος Ζιακόπουλος από τα ημιορεινά και πάνω, όπως όλα δείχνουν. Για εμένα ικανοποιητικά ορόσημα για μια χιονοκακοκαιρία είναι το Θέρισο και ο Γιούχτας. Πιστεύω ότι θα τα πιάσουμε, άρα όλα καλά.

      Παναγιώτης-Χανιά

      Διαγραφή
  64. Ο Αη Λιας χιονισμένος ολόκληρος μέχρι χαμηλά!
    Δίστρατο περίπου 10 πόντους χιόνι.
    Άνω Κόνιτσα χιονισμένες οι στέγες.
    Η ομίχλη δεν επιτρέπει να έχω εικόνα των βουνών μας αλλά φαντάζομαι θα έχουν πολύ χιόνι!
    Καλημέρα από την Κόνιτσα του +1 που αυτή την στιγμή δεν έχει φαινόμενα και η ομίχλη δείχνει ότι ο καιρός θα ανοίξει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Κονιτσιώτες, Γιαννιώτες και λοιποί φίλοι της δυτικής, κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, όπως αναφέρθηκε στις χθεσινές προβλέψεις, το χθεσινοβραδινό-σημερινό γρήγορο πέρασμα του υετού ήταν αναμενόμενο. Με δεδομένο ότι η επόμενη (σαββατιάτικη) διαταραχή είναι πιο οργανωμένη, αύριο αναμένονται αρκετές χιονοεκπλήξεις και σε περιοχές σχετικά χαμηλού υψομέτρου.
    Αγαπητέ Γιώργο και λοιποί φίλοι από την Κρήτη, στα ημιορεινά του νησιού από την Κυριακή και μετά θα σημειωθούν αξιόλογες χιονοπτώσεις. Στη χθεσινή ανάρτηση αναφέρθηκα μόνο στις περιοχές που θα χιονίσει ως τα πεδινά (το βράδυ θα πούμε περισσοτερα για τους χρόνους και την ένταση των χιονοπτώσεων στις συγκεκριμένες περιοχές).
    Κατανοώ την αδημονία σας αλλά και την αναγκαιότητα να γνωρίζετε για διάφορους πρακτικούς λόγους αν θα χιονίσει ή όχι στην περιοχή σας, αν θα το στρώσει κ.λπ., αλλά δεν είναι δυνατό να απαντάω σε όλες τις ερωτήσεις.
    Καλημέρα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Δασκαλε! Δε βλέπω χαμηλό στο Ιονιο όμως σήμερα στα τρεξίματα για την επόμενη εβδομάδα και ανησυχω. Τουμπαρε και το τελευταίο κάστρο χτες ο Αμερικανός. Μόνο κάτι πράσινακια στην Ιταλία μας δείχνουν τα μοντελα προς το παρόν.

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα! Γιατί το αυριανό εμένα μου φαίνεται πιο θερμό από το σημερινό; Τουλάχιστομ για την Ήπειρο;
      Παύλος

      Διαγραφή
    3. (Tο βράδυ θα πούμε περισσοτερα για τους χρόνους και την ένταση των χιονοπτώσεων στις συγκεκριμένες περιοχές)θα πήγε για τσίπουρο ο δάσκαλος.

      Διαγραφή
  66. Ρουμελιώτης Βασίλειος3 Φεβρουαρίου 2023 στις 9:57 π.μ.

    Κύριε Ζιακόπουλε καλημέρα.Σας ευχαριστούμε πρώτα για τις γνώσεις που μας μεταδίδετε αλλά και για την ποιότητα των προγνώσεων τις κρίσιμες κακοκαιρίες.Προσωπικά θεωρώ ότι το ότι δεν μας τα δίνετε όλα στο πιάτο αλλά μας αφήνετε να βρούμε εμείς το αποτέλεσμα ενδεικτικό της παιδευτικής σας ικανότητας.Καλή συνέχεια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Μας χαλανε τις Τ στα 850 hpa... Για αττικη. Κριμα ισως χαθει το στρώσιμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Καλημέρα σας. Εκτιμώ ότι στην Αθήνα θα χιονίζει κατά διαστήματα έντονα για δύο εικοσιτετράωρα και στη δυτ. Αττική για ένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Δασκαλέ, το γεγόνος Κυριακή μεσημέρι να έχουμε ολική χιονόπτωση στο νομό Αττικής ακόμη και σε περιοχές με 0 υψόμετρο πως το βλέπεις;

    Επίσης, θεωρείς όντας 48 ώρες πριν ερχόμενο χιονιά να επικρατήσει σενάριο χιονοστρώσεων (αξιόλογων με των 2 προηγούμενων ετών) ;

    Ερωτήσεις που θεωρώ πως έχουν όλοι οι Αττικάριοι, καθώς από ότι έχω αντιληφθεί μέχρι τώρα δεν περιμένουμε κάτι τόσο μεγάλο.. (τουλάχιστον βλέπουμε πιο μαζεμένες αναρτήσεις και όχι πολικές αρκούδες εντός λεκανοπεδίου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Όχι, ποτέ δεν είχα την απαίτηση να απαντάτε σε εξατομικευμένα ερωτήματα, απλά ήθελα να δω αν η παράλειψη του νησιού ήταν συνειδητή. Προφανώς και συμφωνώ με την άποψή σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Υπήρχε μια εκπομπή στα μικρά μας χρονια, που ο τίτλος της ήταν "η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα", προβαλονταν κάθε Σάββατο και διαρκούσε μια "ολόκληρη" ωρα.
    Σαν να θυμάμαι από τότε στα 8-9 μου χρονια τον απύθμενο εμπαιγμο που εισέπραττα, δεόμενου οτι ο ιδιος ο τιλτος και ο χρόνος της εκπομπής, υπενθύμιζε σε ολη την υπόλοιπη Ελλάδα, ότι Ελλάδα είναι η Αθήνα και για "εσάς τους υπόλοιπους υπάρχει μια "ολόκληρη" ωρα",για να νομίζετε οτι είμαστε το ιδιο..
    Θυμαμαι παντα επισης,και σημερα ακομη δεν εχει αλλαξει κατι,τον διαχωρισμο στην Πρωτευουσα και τους επαρχιωτες.
    Η Ελλάδα αγαπητέ Jeank,παλευει ολόκληρη για να φωτιστεί η Αθήνα.
    Ο λογος της "εμπάθειας" αν θέλεις να το πούμε έτσι, δεν είναι το χιόνι που ενδεχομένως πεσει στην Αθήνα, αλλά η δεσποτική και κάποιες φορες αήθης συμπεριφορά της απέναντι στους υπόλοιπους.
    Πολυεπιπεδα, αλλά δεν θα το επεκτείνω περισσότερο.
    Εάν ήσουν κάτοικος των Γρεβενών η της Φλώρινας, της Λήμνου η της Ορεστιάδας, θα καταλάβαινες καλύτερα τι θέλω να πω, γιατί θα βίωνες πως είναι να προσπαθείς να πιάσεις το φως μέσα από το μικρο παράθυρο.
    Μπορείτε να υπάρχετε μέσα στο μικρο σας συμπαν, αλλά να γνωριζετε ότι υπάρχει ένα μεγαλύτερο, κάπου βυθισμένο στο σκοτάδι που του επιβλήθηκε.
    Αυτά για να δωθει η πραγματικη διάσταση, τουλάχιστον όπως εγώ την αντιλαμβάνομαι, αυτού που αποκάλεσες "μιρλα".
    Καλήμερα σε ολους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. To μικρό μας σύμπαν είναι σχεδόν ο μισός πληθυσμός των Ελλήνων. Αμα είναι καλά το κέντρο είναι και οι υπόλοιποι, το αντίθετο δεν γίνεται.

      Οπως και να έχει για το πως νιώθει κάποιος για την Αθήνα, που λογικό επειδή είναι πρωτεύουσα, όπως και το Παρίσι δεν θα το φτάσει ποτέ το Μπορντό όσο αδικημένο και να νιώθει, δεν έχει σχέση το επειδή θα χιονίσει στην Αθήνα για λίγες ώρες να υπάρχει τέτοιο δράμα.

      Διαγραφή
    2. Πολύ σωστά τα έγραψες. Αν τους αποκλείσεις στην πόλη τους θα πεθάνουν από την πείνα.

      Διαγραφή
    3. Ότι κατάλαβες, κατάλαβες.
      Λίγα,αλλά αυτά είναι..
      Θα έλεγα περαστικά αλλά δε μου το επιτρέπει η παιδεία μου.

      Διαγραφή
    4. δεν μπορώ να πιστέψω οτι διαβάζω τέτοια σχόλια απο μεγάλους ανθρώπους... και γιατί; γιατί θα χιονίσει κάπου.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμε των 12:19, μιλάς σοβαρά;να πεθάνουν από την πείνα 4 εκατομμύρια συνάνθρωποι σου?
      Επειδή δεν θα ρίξει χιόνι στο μέρος σου,από όπου και αν είσαι;Τι κακία και εμπάθεια είναι αυτή; Τι είδους κόμπλεξ είναι αυτά;
      Σε λίγο θα μας πείτε ότι θέλετε και ανεξαρτησία από το καθεστώς της Αθήνας.
      Όταν λέω ότι ο χειρότερος εχθρός του Έλληνα είναι ο Έλληνας θεωρούμαι παράλογος.....

      Διαγραφή
  72. "Ο χειμώνας είναι εδώ ενωμένος δυνατός ".Ναι, αλλά τελευταία βλέπω τις βροχές να.....λακάνε απο την περιοχή μου (Κορινθία).Οπότε τί να τον κάνω, "να τον βράσω και να πιώ το ζουμί του" !.Εμείς νερό κυρίως θέλουμε..Τέλος πάντων ας περιμένουμε,ίσως αλλάξει κάτι. --=========Π.Α,
    Υ.γ, Μα δάσκαλε,κάποιες από τις ερωτήσεις δεν έχουν απάντηση...........-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Υπαρχει περιπτωση να αλλαξει κατι μεχρι την τριτη? Η απο τριτη και μετα? να δουμε τιποτα και εμεις στην δυτικη στερεα ? Αιτωλοακαρνανια? Ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Οι KB καιγόμαστε για την ορθόδοξη γεννήση χαμηλού στο ιόνιο μας... Υπάρχουν πιθανότητες για κάτι τέτοιο βρε ομάδα??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, κεντροβορειοι γυαλιά ηλίου γάντια και σκούφια!

      Διαγραφή
  75. NW Pindos
    Καλημέρα σε όλη την παρέα! Επειδή είδα πιο πάνω να αναφέρει κάποιος φίλος για την αχιονιά της Δ. Μακεδονίας, στεναχωριέμαι που το λέω, αλλά μην περιμένετε χιόνια ούτε εκεί, γενικά μιλάω όχι αναφερόμενος στον καιρό αυτών των ημερών (στα πεδινά της τουλάχιστον). Και αυτό διότι υπάρχει δομική καιρική συνθήκη που έχει αλλάξει. Ποια είναι αυτή; Η αποδεδειγμένη μετατόπιση του Σιβηρικού αντικυκλώνα βορειότερα. Θα χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα για να γίνει κατανοητό το θέμα: έστω ένα δωμάτιο 100 τετρ. μέτρων με βόρειο, νότιο, ανατολικό και δυτικό τμήμα με μία θερμαινόμενη πισίνα στα Δ-ΝΔ του δωματίου (Ιόνιο). Ας υποθέσουμε τώρα ότι γεμίζουμε περιμετρικά τα 30 τετρ. μέτρα του δωματίου προς τα βόρεια με ένα παχύ στρώμα πάγου σταθερό αμετακίνητο όπως είναι οι καταψύκτες (Σιβηρικός). Το τμήμα του δωματίου που είναι πιο κοντά στα 30 τ.μ. πάγου δεν θα είναι πιο κρύο σε σχέση με το νότιο τμήμα του; Σαφέστατα. Όσο πιο νότια, τόσο περισσότερο ζέστη. Έστω ότι από την πισίνα βγαίνουν υδρατμοί με κατεύθυνση προς ανατολικά (χαμηλό από Ιόνιο). Στο κρύο μέρος του δωματίου, που επηρεάζεται από τον πάγο αυτοί οι υδρατμοί δεν θα εγκλωβίζονται και θα ανατροφοδοτούνται μέχρι να εξασθενήσουν από μόνοι τους; (άρα παρατεταμένα φαινόμενα - κακοκαιρία ημερών και σταδιακή εξάπλωση χιονιού από ορεινά προς πεδινά, πράγμα που έχει χαθεί σήμερα). Στα νότια του δωματίου, που έχει πιο ζέστη και δεν επηρεάζεται από τα παγωμένα 30 τ.μ. του δωματίου, οι υδρατμοί δεν θα φεύγουν πιο γρήγορα ανατολικά; (άρα κακοκαιρίες εξπρές όπως έχουμε τα τελευταία χρόνια). Αν τώρα ο συμπαγής πάγος στα βόρεια 30 τ.μ. του δωματίου μετατραπεί στην υφή του και γίνει π.χ. παγάκια ή αντί να καταλαμβάνει 30 τ.μ. καταλαμβάνει 15 τ.μ. του δωματίου προς βορρά αυτομάτως δεν θα ανέβει η θερμοκρασία στο πιο νότιο τμήμα του δωματίου και αναλογικά και στα υπόλοιπα; Το σταθερό κρύο δεν θα μετατοπισθεί βορειότερα; Άρα οι εξπρές υδρατμοί της πισίνας (οι εξπρές κακοκαιρίες δηλαδή) δεν θα μετατοπιστούν ακόμη βορειότερα; δεν θα έχουμε δομική αλλαγή κλίματος; Σαφέστατα. Αυτή είναι η καιρική συνθήκη, που έχει μεταβληθεί (Σιβηρικός) και είμαι παντελώς απαισιόδοξος για την υφή των χιονιάδων στη Δ.Μακεδονία (αν υπάρξουν) για το μέλλον αν ληφθεί υπόψη τι συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Το πρόβλημα είναι καιρικά δομικό λοιπόν. Ένα χαμηλό από το Ιόνιο που κάποιες εποχές είχε διάρκεια ημερών, πλέον έχει καταστεί φωτοβολίδα με διάρκεια φαινομένων 24 ώρες, το πολύ 36. Ακόμη και το χρώμα στα σύννεφα που θυμάμαι παλαιότερα ήταν διαφορετικό από τώρα. Αυτό το ομοιόμορφο γρι σε όλο τον ορίζοντα με χιόνια και φαινόμενα και τον ήλιο παντελώς κρυμμένο (στο ζενίθ της ημέρας εννοείται) σπάνια το βλέπουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Πιστευω οτι η δημιουργια χαμηλου στο ιονιο ειναι αδυνατη...κακο ριτζ δεν βγηκε σκανδηναβικος παρα μονο μια ομορφη μικρη πολωνεζα.....πλακωμα αντικυκλωνα απο χαμηλο....και καπου εδω τελειωνει το θεμα για εμας τους κβ..η νεα διαταξη της κυκλοφοριας ειναι μπροστα μας και αυτο επιβεβαιωνετε με οτι στοιχεια δεικτες σθ ζωνικοι φετος δεν επαληθευτικαν πουθενα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Το όνομα αυτής Βαρβάρα
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. NW Pindos
      Για να μην αναφερόμαστε μονίμως στα ΒΔ ορεινά και να πιάσουμε πλέον και την Αττική (που γίνεται χαμός πλέον από τους λάτρεις του χιονιού), αυτό που βλέπω είναι (συγκρίνοντας με προηγούμενες χρονιές για να υπάρχει και ένα μέτρο σύγκρισης): α) οι χιονοστρώσεις δεν θα είναι ομοιόμορφες σε όλο το νομό και θα υπάρχει διακύμανση ανά υψόμετρο, β) τα πιο ορεινά τμήματα π.χ. Πεντέλη κλπ. θα βάλουν μεγαλύτερη ποσότητα χιονιού από ότι τις προηγούμενες χρονιές, έτσι νομίζω και γ) ενθυμούμενος τις αντίστοιχες περσινές προβλέψεις νομίζω ότι η επερχόμενη διάρκεια των χιονοπτώσεων θα είναι τουλάχιστον διπλάσια σε σχέση με την περσινή (η διάρκεια), μάλλον περισσότερος επίσης ο υετός σε σχέση με πέρσι, αλλά θα υπάρχει διακύμανση στη θερμοκρασία των χιονοπτώσεων (δεν θα είναι ομοιόμορφη) γι αυτό και τα πιο ορεινά τμήματα της Αττικής είναι πιο προβλέψιμα. Μόνο στα πιο ορεινά αναφέρομαι. Σε ότι αφορά, τώρα, τα Β-ΒΑ προάστια θερμοκρασιακές λεπτομέρειες της τάξης του μισού μόλις βαθμού ή ενός βαθμού της κλίμακας κελσίου θα κρίνει εάν τα επίπεδα χιονόστρωσης θα είναι σαν την περσινή χρονιά τουλάχιστον ή λίγο λιγότερο. Δεν μπορώ να βγάλω ακριβές συμπέρασμα με τις λεπτομέρειες των θερμοκρασιών τις κρίσιμες ώρες στα 1500μ., στα 2000μ. (για την ένταση του Aegean Effect) και στα 5000μ. από το ύψος των κεντρικών Κυκλάδων και δυτικότερα.

      Διαγραφή
    2. Κώστα καλησπέρα, έτσι που το είδα γραμμένο στην αρχή νόμιζα ότι είχε τρία ονόματα, σαν τους Ίβηρες ένα πράγμα, Barbara Costa Atenas. Αστειεύομαι βέβαια, καλό Σαββατοκύριακο σε όλους και πιο να ξέρει ίσως η Δευτέρα να είναι μια λευκή μέρα για την ΑττικοΒοιωτία και Εύβοια.

      Διαγραφή
  78. Καπανδρίτι αττικης να φανταστώ θα ρίξει αρκετό χιόνι ε ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Barbara η εξωτική; Barabara η βάρβαρη; Η Santa Barbara της Δυτικής Αττικής; Κάποιος να μας πει το κρυμμένο νόημα της κακοκαιρίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Πάντως και οι Αθηναίοι έχουν μιρλα όταν χιονίζει άλλου και όχι στην πόλη τους.Αγαπητε jeank

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ο μόνος μας καημός εδώ στην Αθήνα /Πειραιά είναι να γκρινιάζουμε για το εάν χιονίζει στην υπόλοιπη Ελλάδα.........Τι άλλο θα ακούσουμε εδώ ακόμα.

      Δημήτρης Αθήνα

      Διαγραφή
  81. Μόλις άκουσα την νονά, με ήρεμους τόνους και χωρίς κραυγές, για τους Αττικάριους είπε ότι η Δευτέρα θα είναι μια λευκή ημέρα αλλά όχι σαν την περυσινή, και η Τρίτη θα έχει κάποια φαινόμενα, και όπως ξέρουμε λίγο πολύ όλοι εδώ μέσα το κρύο θα είναι τσουχτερό. Αυτα απλά και λιτά και κατανοητά. Καλά φαινόμενα σε όλους χωρίς Ταρζανιές.

    Υ.γ, Πέτρε γείτονα μας βλέπω να κάνουμε μπάνιο και να ποτιζουμε με εμφιαλωμένο νερό. (χιούμορ κάνω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. Συνεχιζω από εκεί που έστειλα κατά λαθος-αγαπητε jeank η πρωτεύουσα είναι καλά όταν είναι η περιφέρεια πρώτα.Μην ξεχνάς ότι τα προϊόντα και οι πρώτες ύλες παράγονται στα χωράφια στην επαρχία.Επισης,το έχω πει ξανά,η Αθήνα πίνει νερό από το χιόνι των βουνών της Στερεάς και όχι από το χιόνι της Ερμού.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Για τους δυτικούς θυμάστε πέρσι που ο κύριος Ζιακόπουλος ανακάλυψε ένα τραφουλάκι στο Ιόνιο και έδινε χαιρετίσματα σε κοντοχωριανούς....αλλά και καρπενησιώτες...ε λοιπόν κάτι τετοιο...θα έχουμε σε ολη την δυτική Ελλάδα...αλλά γιατί όχι και στην Θράκη.
    Με την ευχή μου για Βολιώτες Ευβοιώτες Λαμιώτες και ίσως Λαρισαίους για την επιδείνωση της Τρίτης.Οι Αθηναίοι...δεν χρειάζονται την ευχή το έχουν από τώρα.
    Οι θεσσαλονικείς θα παίξουν ως συνήθως τον Μανώλη στο "γυρω γύρω όλοι"...μα την πόλη ασπίδα σε κάθε τραφουλάκι που την απειλεί!"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Η γνωμη μου ειναι οτι ο χιονιας αυτος θα ειναι αξιολογος για περιοχες ανω των 150-200 μετρων οσον αφορα την αττικη. Οι θερμοκρασιες στην εισοδο του υετου δεν ειναι ευνοικες τουλαχιστον για χιονοστρωσεις σε πεδινες περιοχες. Αρα θα χαθουν αρκετα cm αυτο το διαστημα. Η ελπιδα μπηκε και σε 5 λεπτα ηταν ολα λευκα μεχρι τις βαρκες. Παντου θα χιονισει κυριως απο τα μεσανυχτα της κυριακης προς δευτερα και εκει ειναι το διαστημα που πιστευω πως θα δουν καλο χιονι ολες οι περιοχες της αττικης. Πρωτα στο δυτικο τοξο και μετα στο ανατολικο. Μια μικρογραφια της μηδειας μοιαζει αυτο το χρονικο διαστημα λογω της συγκλισης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περιστέρι και νοτιότερα δεν είδανε σχεδόν τίποτα. Φιλαδέλφεια, από τα πιο κεντρικά μέρη, αργήσαμε αρκετά να τα δούμε όλα κάτασπρα την ώρα που τα ανατολικά θάβονταν.

      Διαγραφή
    2. Ας ελπίσουμε όχι γιατι τότε δεν είχαμε ρεύμα και νερο περίπου 10 μερες ! ΕΛΕΟΣ

      Διαγραφή
  85. Με τό καλό να δουν χιόνια αρκετές περιοχές και περιμένω να στείλουν όλοι οι φίλοι φωτογραφίες από κάθε περιοχή στον κύριο Δημήτρη να τις ανεβάσει, αυτά είναι τά όμορφα αυτά μένουν 🙂 Σταύρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. NW Pindos
    Στο μεταξύ, νομίζω ότι ο Δάσκαλος, το αργότερο μέχρι αύριο, μπορεί και σήμερα, θα προβεί σε ακόμη πιο εξειδικευμένη και λεπτομερή ανάλυση της επερχόμενης καιρικής κατάστασης. Έτσι νομίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Αναμένομεν μετ'ευλαβείας χρησμόν από τον οικοδεσπότη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ανήγγειλε άλωστε το βράδυ τα σπουδαία!!!....για τους βόρειους...κοιτάξτε λίγο το ukmo .των 12ζ...κάτι ψυθιρίζει..."θωμάς"

      Διαγραφή
    2. Μέχρι τότε θα αλλάζει συνέχεια.. ούτε τάση δεν είναι αυτη

      Διαγραφή
  88. 6 συνεχόμενα χρόνια έχουμε χιόνια εδώ στη κεντρική Εύβοια. Έλεος δεν πάει άλλο... Μετακομίζω Θεσσαλονίκη. Δημήτρης Εύβοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. Εδώ και σαράντα χρόνια χωρίς υπερβολές βαρέθηκα να βλέπω χιόνια στην Αθήνα και ίχνος χιονιού στην Ξάνθη. Πώς γίνεται αυτό δεν ξέρω αλλά είναι καταγεγραμμένο γεγονός. Αρχές δεκαετίας 90 σπούδαζα στην Αθήνα που είχε πολλά χιόνια τη στιγμή που πάνω στην Ξάνθη είχε ήλιο με κρύο και αέρα.Τα ίδια και σήμερα 30 έτη αργότερα... Να χαρούν τα χιόνια οι φίλοι όπου και αν είναι και να μην υπάρξουν προβλήματα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μάλλον λες για το 1992 στην Αθήνα και μετά ξαναχιόνισε 10 χρόνια μετά, το 2002, 2004 και το 2008 και μετά ξαναχιόνισε 13 χρόνια μετά το 2021 και 2022, δηλαδή 6 καλά χιόνια τα τελευταία 30 χρόνια και πιο πριν το 1987 και το 1981, δηλαδή 8 καλά χιόνια τα τελευταία 42 χρόνια! Δεν την λες και χιονομάνα. Εδώ Τρίπολη παλιά είχαμε 2 σίγουρα καλά χιόνια σε μια χρονιά, δηλαδή σε 4 με 5 χρόνια είχα οσα χιόνια είχε η Αθήνα σε 42, όπως και η Φλώρινα, Κοζάνη, Γρεβενά, Καστοριά, Καρπενήσι και Ιωάννινα, Τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει αυτό.

      Διαγραφή
    2. Κοίτα να δεις στην Ξάνθη χιόνισε πιο λίγες φορές και με πολύ λιγότερη χιονοστρωση από την Αθήνα τα τελευταία 40 έτη. Γεγονός.

      Διαγραφή
  90. Δυστυχώς τα δύο τελευταία χρόνια έχει χιονίσει περισσότερο στο σπίτι μου, δίπλα στο πεδίον Άρεως παρά στο χωριό μου, σε υψόμετρο 1030μ στην ορεινή Ναυπακτία. Και πιστέψτε με κυριολεκτω. Δεν μπορούμε πια να χαρούμε ούτε το χιόνι, όταν ξέρουμε ότι αυτό συνδέεται με μια ραγδαία κλιματικη αλλαγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. Καλησπέρα σε όλους.
    Εγώ θα έλεγα ότι βιώνουμε ένα καιρικό χάλι .α) Μια χώρα σχετικά μικρή σε έκταση, και την ίδια χρονική στιγμή έχει το λιγότερο τρεις τύπους καιρού.
    β)Μια τα ΒΔ της χώρας έχουν υετό 400με500mm, και από την άλλη η Αττικοβοιωτία και η Εύβοια ένα μέτρο χιόνι.Η υπόλοιπη Ελλάδα μόνο περάσματα υετού.
    Αυτο για μένα δεν είναι φυσιολογικός χειμώνας.Ο παλιός καλός χειμώνας μοίραζε καλουδια σε όλα τα μέρη.Εκει που έπρεπε έπεφτε η βροχή, και εκεί όπου έπρεπε το χιόνι.Ερχοντουσαν τα βαρομετρικά από τα δυτικά και σάρωναν όλη την χώρα.Στην συνέχεια όταν η κυκλοφορία γίνονταν μεσημβρινή, την πρωτιά στο χιόνι είχε η βόρεια χώρα και σιγά σιγά κατηφόριζε προς τα κάτω.
    Η σημερινή μεταβολή του καιρού, εκεί κατά τις μία το μεσημέρι ξεκίνησε με σύννεφα από τα ΒΔ του νομού, και μέχρι να φτάσει η συννεφιά διαγώνια προς ΝΑ,πίσω βγήκε ο ήλιος.Αυτο ήταν όλο.
    Καλό βράδυ κύριε Ζιακοπουλε.Καλο βράδυ σε όλη την παρέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. Υπέρ των δέοντος η αλλαγή λίγων ωρών σήμερα και στην Αιτωλοακαρνία,αφού εκτός των 3,6mm βροχής στα πεδινά έδωσε αρκετά αστραπόβροντα και κάποιες χιονομπόρες στα ορεινά ακόμη και πάνω από τα 700μ υψόμετρο.
    Μπορώ να πω ότι φέτος το πάχος χιονιού στα ορεινά μας είναι αρκετά μεγαλύτερο από πέρσι τέτοια εποχή,παρά το περισσότερο κρύο πού είχε τότε.

    Στα τού καιρού αύριο είναι μία αρκετά καλή μέρα όπως είπε και ο δάσκαλος για φαινόμενα σε όλα τα δυτικά κεντρικά τμήματα και Ιόνιο Πελοπόννησο(κέντρο δυτική βόρεια κυρίως).
    Μάλιστα ιδιαίτερα προς το βράδυ(ίσως και το πρωί) θα χιονίσει σε όλα τα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και κυρίως σε όλη τη δυτική Μακεδονία, την Ηπειρο κοντά στα 500 με 600μ(με βελτίωση όμως εδώ από το βράδυ και μετά), τη κεντροδυτική Θεσσαλία από τα 500 περίπου μέτρα και τη Βόρεια κεντρική και δυτική Στερεά από τα 600 μόλις μέτρα.
    Στη βόρεια και κεντρική Πελοπόννησο από το βράδυ στα 700μ οι χιονοπτώσεις με πιθανότητα και πάλι η Τρίπολη να δει χιόνι.
    Τοπικές βροχές χιονόνερα και χιόνι σε ορεινά ημιορεινά θα έχει και η κεντρική Μακεδονία στα δυτικά της όμως τμήματα και η Χαλκιδική από το βράδυ.
    Όλοι λοιπόν βλέπεται κάτι θα πάρουν.

    Γιά την Αττική συμφωνώ με τον Αλέξανδρο.
    Και τα τελευταία στοιχεία δεν θέλουν κάτι σοβαρό από πλευράς χιονοπτώσεων και χιονοστρώσεων στα πεδινά και νότια παράλια της Αττικής.
    Γενικά αυτός ο χιονιάς μάλλον θα είναι αρκετά αξιόλογος,αλλά σε περιοχές της βόρειας κυρίως Αττικής, της Βοιωτίας και προπάντων της Εύβοιας!
    Σύγκριση με την "Ελπίδα" επιμένω δεν τίθεται.
    Το διαφορετικό όμως εδώ είναι η σχετικά μεγάλη διάρκεια τού ψύχους και των κατά διαστήματα χιονοπτώσεων, πού μπορεί μέσα στην εβδομάδα να καταλήξουν σε κάποιες εκπλήξεις και εκεί.
    Γιά το μετά και την υπόλοιπη χώρα όλα ακόμη είναι ανοιχτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για Βόλο που είμαστε στο όριο θα δούμε χιονακι?

      Διαγραφή


    2. Δηλαδή Φώτη διαβάζω ότι λες ότι αυτός ο χιονιάς δεν θα είναι κάτι σοβαρό από πλευράς χιονοπτώσεων και χιονοστρώσεων στα πεδινά της Αττικής;
      Γ.Σ.

      Διαγραφή
  93. Το πρωί σας υποσχέθηκα περισσότερες λεπτομέρειες για την επερχόμενη κακοκαιρία, αλλά δυστυχώς τώρα μαζεύτηκα στο σπίτι. Από όσα πρόλαβα να δω, συμπεραίνω ότι η κακοκαιρία και μάκρος θα έχει και θα μας εκπλήξει αναφορικά με την χωροχρονική κατανομή, το είδος και την ένταση του υετού.
    Καλό βράδυ σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή ξεκούραση Δάσκαλε
      Κώστας Αθήνα

      Διαγραφή
    2. ευχαριστουμε δασκαλε! εδω Λαμια παλι με τιποτα ψευτονιφαδες θα μεινουμε αλλη μια χρονια κ κρυο μονο

      Διαγραφή
    3. Καλό βράδυ δασκαλε

      Διαγραφή
  94. Δάσκαλε καλησπέρα σας. Εκτιμάτε πως θα δουν αξιόλογα χιόνια και τα νότια παραθαλάσσια τμήματα της Αττικής? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. Παπασταμάτης Μαρκόπουλο3 Φεβρουαρίου 2023 στις 10:10 μ.μ.

    Δηλαδή δάσκαλε.Σαν ποια θα μοιάζει;Επίσης ηανατολικη -νοτιοανατολικη Αττική θα χει χιόνι και από ποια περίοδο της ημέρας Κυριακής και μετά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου φιλε. Μενω 3 χιλιομετρα εξω απο την κερατεα. Η νοτιοανατολικη αττικη θα χωριστει στα 2 κατα την γνωμη μου. Στις περιοχες κερατεα- κουβαρας- πλακα κερατεας δηλ σε περιοχες ανω των 200 μετρων και στις υπολοιπες πεδινες δηλ. Μαρκοπουλο. Γενικα φιλε σε εμας περιμενω τα ξημερωματα της δευτερας και τα μεσανυχτα της δευτερας προς τριτη για αξιολογη χιονοπτωση. Οι περιοχες ανω των 200 μετρων θα εχουν και καποια χιονοστρωση. Δεν πιστευω σε κατι τρομερο. Στα παρακτια δεν τιποτα το αξιολογο.

      Διαγραφή
  96. Καλησπερα Δασκαλε!
    Η φράση σας "το είδος του υετού", δεν σας κρύβω ότι με φοβίζει ως λάτρη του χιονιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. Περιμένοντας Την Βαρβάρα!

    - Τι περιμένουνε οι Αθηναίοι συνεπαρμένοι;
    Είναι η Βαρβάρα μεθαύριο να τους φτάσει!
    
- Γιατί μέσα στους Βόρειους μια τέτοια ατυχία;
Οι Θεσσαλονικείς τον Χιων πάλι στην ΕΡΤ θα δούνε;
    
Γιατί η Βαρβάρα προτίμησε την Αττική

    Και στην Τσιμισκή δεν θα κάνουν δυστυχώς σκι...

    
Η Βαρβάρα την Αθήνα πάλι θα αποκλείσει!


    Nikita Ras

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό !. Ο Καβάφης συχνά εμπνέει.
      Κάπου έχεις και λίγο από.....Μποστ ;--==========Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Ετσι φαινεται... κανονικα ειναι "Η" Χιων..αλλά δεν μου πηρε πανω απο 5 λεπτα να το μετατρέψω και το προσεξα οταν το ειχα ηδη στειλει! Ευχαριστω!
      D Nikita Ras

      Διαγραφή
  98. Δάσκαλε και Φώτη,μετά τις βραδυνές αναρτήσεις σας, αναθαρρήσαμε κάπως και για τα μέρη μας. -======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. Φώτη Θα μας αφήσετε αυπνους σήμερα, το βλέπω εγώ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. Παράλογα πράγματα φυσάει βοριάς απ το νότια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. Θα μας ζαλίσουν πάλι στις ειδήσεις λόγω Αθήνας οι δημοσιογράφοι που θα κάνουν λες και έρχεται το τέλος του κόσμου και θα φωνάζουν σε διάφορες περιοχές της Αθήνας αλλά και οι αυτοί που θα ανέβουν στα κατσαβραχα και θα λένε για 4 μέτρα χιόνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. έχεις δικό φίλε μου.
      μας έχουν κουράσει ήδη.
      Αθηνοκεντρικη Ελλάδα.
      ακούν οι Αθηναίοι για 3 βαθμούς θερμοκρασία και κάνουν σαματά.

      Διαγραφή
  102. πλάκα να βγει αληθινός ο Χριστόδουλος και να πάρουμε όλοι τα δωράκια μας και ο Φεβρουάριος να είναι πράγματι Αγιος Βασίλειος, μέχρι στιγμής ότι έχει πει βγαίνουν ακριβώς.
    Στάθης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν ο άνθρωπος είναι τόσο συντονισμένος με την φύση γίνεται Χριστόδουλος.
      Έχει απίστευτο χάρισμα ο υπέροχος αυτός κύριος . Να είσαι καλά Χριστόδουλε!

      Διαγραφή