Ανείπωτη τραγωδία

Απέραντη θλίψη για το χαμό τόσων ανθρώπων και οργή για τη βλακεία, την ολιγωρία και την ανευθυνότητα των υπαιτίων της τραγωδίας. Δυστυχώς, ο φετινός Μάρτης ήρθε παρέα με το θάνατο. Αυτό επισκιάζει όλα τα άλλα.

32 σχόλια:

  1. Ειδικά στο Δερβένι Κορινθίας ο κόσμος,και μάλιστα οι μεγαλύτεροι,είναι συγκλονισμένοι ,καθ όσον εδώ εχει συμβεί η πλέον πολύνεκρη τραγωδία στην ιστορία των Ελληνικών Σιδηροδρόμων.Βέβαια με τα σημερινά μέσα και τη διπλή γραμμή,όπως σημειώνει και ο Χρήστος ο Σιμούλης ,φαντάζει αδιανόητο.Τί να πούμε......--======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ότι και να γράψεις..
    Καλο ΦΩΣ Χριστού εύχομαι στους αδικοχαμένους.
    Ήταν νεαροί οι περισσότεροι φοιτητές.
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θυμάμαι ο συγχωρεμένος ο πατέρας μου δεν ταξίδεψε με το τραίνο που συγκρούστηκε στο Δερβένι, έχοντας βγάλει εισιτήριο, γιατί τον πήρε φίλος του με αυτοκίνητο. Φαίνεται όμως πως δυστυχώς ο συντονισμός της κίνησης των τραίνων γίνεται ακόμη όπως τότε (δεκαετία 70)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλό μήνα, όσο καλός μπορεί να είναι αυτός μετά τη βραδινή τραγωδία.
    Θλίψη απέραντη αλλά και θυμός γιά την ανυπαρξία κάποιων αλλά και το απαρχαιωμένο σύστημα τού ΟΣΕ.
    Τόσα νέα παιδιά "έφυγαν" έτσι,γιά πλάκα.
    Κουράγιο στούς γονείς και στούς συγγενείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλό μήνα αν κ δεν είναι καθόλου καλός με τη βραδυνή τραγωδία.Θλιψη τόσο νέα παιδιά ''έφυγαν"πολύ άδικα καλό παράδεισο.Συλλυπητήρια κ κουράγιο στους γονείς κ στους συγγενείς! Κόρινθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ήρθαν στο νου μου μνήμες από την τραγωδία,πάλι στα Τέμπη,με το λεωφορείο και τους μαθητές.Ήμουν φαντάρος στον Πολιχνίτο τότε.Ας μην θρηνήσουμε άλλα θύματα με τόσο άδικο θάνατο.
    Η σκέψη μας είναι πια με τις οικογένειες των θυμάτων.Δυστυχώς πεθαίνουν άνθρωποι (και νέοι) γύρω μας κάθε μέρα.Δεν ξέρω αν πρέπει αλλά θέλω να πω,πως πρέπει όλοι να θυμόμαστε κάθε μέρα,ότι η ζώη είναι σύντομη,απρόβλεπτη και σκληρή.Το πρωινό μας ξύπνημα δεν είναι υποχρέωση του σύμπαντος αλλά καθαρή τύχη.Κουράγιο στους γονείς των παιδιών που χάθηκαν εύχομαι.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χωρίς κατηγορητήριο και πολλά λόγια, ζούμε από τύχη σε αυτή τη χώρα. Αν μπορούνε κάποιοι άνθρωποι να κοιμούνται ήσυχοι, πάσο κύριοι. Τα λεφτά δικά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς τη φράση που έγραψες είχα στο μυαλό μου. Ότι από τύχη ζούμε. Και στην Ελλάδα, αλλά και γενικότερα. Η ζωή είναι ένα δώρο, που δεν ξέρουμε μέχρι πότε θα το χαρούμε. H ζωή είναι σήμερα, το αύριο δεν έρχεται ποτέ. Για αυτό και πρέπει να κάνουμε όσο το δυνατόν πιο πολύ, ό,τι μας ευχαριστεί περισσότερο. Συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και κουράγιο και καλή ανάρρωση στους τραυματίες.

      Διαγραφή
  8. Καλό μήνα κύριε Ζιακόπουλε και σε όλους τους φίλους του μπλογκ και όχι μόνο, όσο γίνεται.. Δεν μπορούμε να πούμε και πολλά μετά από την χθεσινή νυχτερινή τραγωδία.. Ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές των κεκοιμημένων και να δώσει,Δύναμη,Υπομονή και Αγάπη στους δικούς τους, να θεραπεύσει τούς τραυματίες και να μας φωτίσει όσους ακόμα ζούμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μαύρη μέρα η σημερινή Φριχτό φυσικό μυστήριο ο ΘΑΝΑΤΟΣ αλλά ο τρόπος και οι συνθήκες του θανάτου.τοσων ανθρωπίνων υπάρξεων σήμερα είναι αποκρουστικος άδικος και τρομακτικός Καλό κουράγιο στους οικείους τους και καλό ταξίδι στις ψυχουλες τους Ντροπή για ότι εφτεξε και ας πέσουν κεφάλια επί τέλους για όλους αυτούς που έχουν την μεγάλη ευθύνη Η φρίκη και η οδύνη της σημερινής ημέρας είναι αδυσώπητη Κουράγιο πονεμένοι γονείς αδέλφια και συγγενεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τα Τέμπη αγαπούν τους νέους ανθρώπους...
    Το κράτος δεν αγαπάει τους πολίτες...
    Θα τους δούμε ακόμη μια φορά συγκλονισμένους να κάνουν δηλώσεις δεν θα δούμε όμως κανέναν να έχει την ευθιξία να παραιτηθεί..
    Δεν θα τιμωρηθεί κανείς πλην του σταθμάρχη που σύμφωνα με τα ΜΜΕ δήλωσε ότι ξέχασε να περάσει τα τραίνα σε διπλή γραμμή.
    Στην Ελλάδα ποτέ κανείς δεν τιμωρείται, και τίποτα δεν αλλάζει
    το είδαμε στη Μάνδρα, στο Σάμινα, στο Μάτι...
    Κουράγιο και δύναμη σε όσους μένουν πίσω, καλή ανάπαυση σε όσους έφυγαν.
    Θερμή παράκληση, μην αφήνετε παιδιά και ηλικιωμένους να βλέπουν τηλεόραση.
    Η νεκρολατρεια των δημοσιογράφων είναι απίστευτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δυστυχώς συνένοχοι είναι όλοι στο έγκλημα. Με το να παραιτηθεί ένας Υπουργός η ολόκληρη η κυβέρνηση δεν αλλάζει κάτι. Χάθηκαν τόσες ψυχές άδικα. Εν έτη 2023 να συμβαίνουν ατυχήματα τέτοιας έκτασης. Τελικά Η Ελλάδα είναι Ευρωπαϊκή Χώρα Όταν βολεύει τους ιθύνοντες. Αλλιώς είμαστε Κράτος υπαναπτυκτο,ούτε καν αναπτυσσόμενο. Ο θεός ας αναπαυσει τις ψυχές τους.Ελπίζω κάποια στιγμή να βρουν δικαίωση. Ανείπωτη τραγωδία. ........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σε κάποια ταινία, δεν θυμάμαι ποιά, κάποια δημοσιογράφος έκανε μια ερώτηση, όπως αυτές που συνηθίζει να κάνει η σχετικη συνομοταξια,τουλάχιστον στο συντριπτικό κομμάτι της.
    Η ερώτηση, είχε όλα τα χαρακτηριστικά της χυδαιότητας,της υποκρισιας,της υπερβολής,της ανηθικοτητας,της αμετροεπειας,της ανοησίας...
    Η απάντηση στη δημοσιογράφο ήταν η ακόλουθη:
    "Γνωρίζω ότι το επάγγελμα σας σας υποχρεώνει να κάνετε αυτού του είδους τις ερωτήσεις και το κατανοώ.
    Μη ξεχνάτε όμως, ότι πριν γίνετε δημοσιογράφος, ήσασταν άνθρωπος."
    Οι νεκροί σε όλους τους πολιτισμούς και διαχρονικά, τυγχαναν τιμών και σεβασμού.
    Στον άθλιο πολιτισμό που χτίζουν τα μέσα επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης τα τελευταία 25 χρόνια,ο θάνατος γίνεται βορά στις αρένες μιας εσφαλμενης προβολής,ενός ποταπου θεάματος που ο πόνος και η συναισθηματική συντριβή είναι ζητούμενο.
    Θα έλεγε κανείς,ότι αυτός ο χώρος "ζει" για τέτοιες στιγμές.
    Οπωσδήποτε φταίμε και εμείς, οι οποίοι ως δέκτες το επιτρέψαμε.
    Λυπάμαι βαθιά και δακρύζω για ότι συνέβη.
    Και σήμερα και κάθε ημέρα.
    Λυπάμαι επίσης για όλα τα στρεβλα που σαν κοινωνία αποδεχόμαστε.
    Καθημερινά.
    Δεν μένει παρά να ευχηθούμε για ακόμη μία φορά,αν και μάταιο,να μην υπάρξει άλλη τέτοια μαύρη στιγμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο ρε μάγκα.. για το σχόλιο και τις απόψεις σου. "Κάθε νιφάδα σε μια χιονοστιβάδα πιστεύει ότι δεν είναι δικό της το φταίξιμο".

      Διαγραφή
  13. Κρίμα πολύ κρίμα. Δεν περιγράφεται με λόγια αυτό που έγινε. Τραγωδία χωρίς όρια και ανείπωτη. Εδώ στην Ξάνθη και σε όλη την Ελλάδα είναι μια μαύρη μέρα σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Παιδιά, ας μην πολιτικοποιήσουμε την τραγωδία. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης για τη διαχρονική παθογένεια που παρουσιάζει σε κρίσιμους τομείς η χώρα μας. Εμείς εκλέγουμε τους άρχοντές μας, εμείς σιωπούμε όταν δεν πρέπει, εμείς κοιτάμε μόνο τον εαυτό μας, εμείς δεν παραδεχόμαστε ότι κάποιος είναι πιο άξιος από εμάς, εμείς δεν αναγνωρίζουμε ποτέ το φταίξιμό μας, εμείς δεν διαμαρτυρόμαστε όταν μας ταΐζουν τηλεοπτικά σκουπίδια, εμείς κατεβαίνουμε στο πεζοδρόμιο όταν θίγονται τα συντεχνιακά μας συμφέροντα. Σαράντα χρόνια βαρέθηκα να ακούω αντιπολιτεύσεις να κατηγορούν κυβερνήσεις μπροστά σε σορούς ανθρώπων και ερείπια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχετε δίκιο κύριε Δημήτρη.
      Όλοι φταίμε. Όλοι πρέπει να ντρεπόμαστε για την κατάντια της χώρας μας. Η όμορφη Ελλάδα μας, με τον καλό κόσμο, κόσμος προκομενος και φιλότιμος, γιατί να μην αξιοποιούμε αυτά μας τα χαρακτηριστικά και αντί αυτού να πληγώνουμε έτσι την πατρίδα μας; Γιατί εμείς οι Έλληνες που μπορούμε να κάνουμε τόσα καλά και τα είδαμε αυτά τα καλά και σε αυτό το περιστατικό, πόσα νέα παιδιά έτρεξαν να βοηθήσουν τραυματισμένους, πόσοι έτρεξαν για αίμα, πόσοι βοήθησαν όσο μπορούσαν τους σεισμόπληκτους της Τουρκίας, γιατί να πληγώνουμε έτσι την χώρα μας, γιατί;

      Διαγραφή
    2. Το σχόλιο περί ευθυνών από τον Κόνιτσα. Συγνώμη ξέχασα να υπογράψω

      Διαγραφή
    3. Έχετε δίκιο σε όλα κ. Ζιακόπουλε, ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι με τα μνημόνια, από τα οποία φυσικά δεν βγήκαμε ποτέ - οι εφαρμοστικοί νόμοι είναι εδώ να μας το υπενθυμίζουν - συνεχίζουν να απαξιώνονται σε σημείο διάλυσης οι υποδομές του κράτους. Γίνονται περικοπές - και θα γίνονται επ' αόριστον, μάλλον - σε τομείς ζωτικής σημασίας για την επιβίωση και την ασφάλεια μας.

      Όχι ότι ότι και πριν η κατάσταση ήταν ρόδινη, αλλά τα μνημόνια μας έδωσαν τη χαριστική βολή. Και δεν είναι μόνο το τραγικό δυστύχημα με τα τρένα στα Τέμπη, το ότι υπολειτουργούμε το βλέπουμε και στα νοσοκομεία και στα σχολεία και σχεδόν σε κάθε πτυχή μίας αφόρητης καθημερινότητας. Πρόσφατο είναι, εξάλλου, το τραγικό περιστατικό με μαθητή που καταπλακώθηκε από σιδερένια καγκελόπορτα, μετά από έκρηξη που έγινε σε λεβητοστάσιο σχολείου.

      Έχει ξεχαστεί πια αυτό, όπως και τόσα άλλα, που γράφει στο παρακάτω σχόλιο και ο Γιάννης. Για όλους τους υπόλοιπους - πέρα από τους συγγενείς των εκάστοτε θυμάτων - αυτό είναι, βέβαια, κάπου και φυσιολογικό, διότι η ζωή συνεχίζεται. Η ζωή δεν σταματά, επειδή οι άνθρωποι φεύγουμε, το πραγματικό λυπηρό είναι ότι δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας.

      Διαγραφή
    4. "Καθρέφτης σου είμαι κοινωνία ,και σου μοιάζω ".............. --======Π.Α/

      Διαγραφή
    5. θυμηθήτε τη σκηνή απ το Μαυρογιαλούρο φάγανε φάγανε φάγανε...Δεν γίνεται να μην το πολιτικοποιούμε

      Διαγραφή
    6. Καλημέρα κύριε Ζιακοπουλε. Δυστυχώς όπως γίνεται κάθε φορά μετά από ένα τόσο τραγικό συμβάν μετά την πρώτη μέρα αρχίζουν να εμφανίζονται οι κριτές των πάντων. Ο κάθε ένας με την λογική της δικής του σημαίας έτοιμος για μάχη χαρακωμάτων. Όποιος όμως θελήσει να κινητοποιήσει τους πολίτες προλαμβάνοντας ένα πρόβλημα χωρίς να καταφύγει σε κομματικό ακροατήριο θα συναντήσει αδιαφορία και απαξίωση. Κυρίως από αυτούς που σήμερα φωνάζουν μόνο και μόνο για να ακουστούν

      Διαγραφή
  15. Σε μια το πολύ δύο εβδομάδες όλα θα έχουν ξεχαστεί παιδιά.Μεχρι το επόμενο...Ηλεία φωτιές,Μάτι Αττικής,μαθητές Τέμπη,Φίλαθλοι Παοκ Τέμπη κ.ο.κ.Ιδιες δηλώσεις ίδιες υποσχέσεις πάντα και πάντοτε.Ενα δεν μένει ίδιο...η καθημερινότητα στα σπίτια των θυμάτων.Ουτε γιορτές ούτε χαρές σε αυτά τα σπίτια δυστυχώς παρά πόνος και πίκρα.Καλο βράδυ από Χαλκίδα!Γιάννης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ....Οσο μπορώ....καθώς...είναι πολύ βαριά η μέρα...
    Τους κυβερνήτες τους εκλέγουμε εμείς κανένας...αλλος....
    Το τραγικό γεγονός...έφερε στην επιφάνεια χίλια δύο προβλήματα...πόσες φορές το εχετε δεί αυτό?...πόσα χρόνια έχετε να δείτε μια μα μόνο μία δημοσιογραφική έρευνα να καταγράφει και να στέλνει....στον Εισαγγελέα κάτι?....ποτέ.!...αντίθετα θα δείτε αρκετες δημοσιογραφικές έρευνες που υπαγορεύονται από πολιτικές σκοπιμότητες.
    Εκείνο που στεναχωριέμαι..πιο πολύ ότι μέσα στο τραίνο ήταν τα παιδιά μας εκείνη η γενιά που τράβηξε τα πάνδεινα..από τις δικές μας γενιές....και που εξακολουθεί να βασανίζεται από εμάς.
    Δεν θέλω να πώ....αλλα...θα ξεφύγω...μακάρι να είναι ενα σημείο σταθμός....για κάτι νέο..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Να μην την κομματοκοποιήσουμε την τραγωδία.

    Γιατί η τραγωδία-έγκλημα οφείλεται αποκλειστικά σε αποφάσεις ή μη αποφάσεις πολιτικών (διαχρονικά) και σε ενέργειες ή μη ενέργειες συγκεκριμένης Ιταλικής ιδιωτικής επιχείρησης που αγόρασε έναντι ευτελούς ποσού την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και δεν είχε στους σχεδιασμούς της τον εκσυγχρονισμό των γραμμών του δικτύου του ΟΣΕ και την εποπτεία του με σύγχρονα μέσα. Απλά δε νοιάστηκαν γιατί θα κόστος σε χρήματα και μείωση των κερδών τους.

    Γιατί είτε μιλάμε για πλοίο που βυθίστηκε (βλ.Σάμινα), είτε για φονικές πυρκαγιές που δεν αντιμετωπίστηκαν ως έπρεπε, είτε για τροχαία δυστυχήματα σε κακοφτιαγμένο οδικό δίκτυο, είτε σε νοσοκομεία χωρίς ΜΕΘ, ιατρικό προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό, φάρμακα φτηνά για ανίατες ασθένειες, πίσω απ'όλα κρύβεται μια αλήθεια: Η ανθρώπινη ζωή ΔΕΝ είναι ανεκτίμητη. Την έχουν κοστολογήσει.

    Απλά για να μην έχουμε την ψευδαίσθηση ότι πάνω απ'όλα μετράει η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διευκρινίζω ότι η ιταλική εταιρεία απλώς εκτελεί δρομολόγια. Έχει ευθύνη για το τροχαίο υλικό δηλαδή για τα τρένα και το προσωπικό που δουλεύει μεσα σε αυτα δηλαδή τους μηχανοδηγους και τους συνοδούς.Είναι κάτι ανάλογο με τις εταιρείες που εκτελούν αεροπορικά ή ακτοπλοϊκά δρομολόγια. Την ευθύνη για την συντήρηση του δικτύου τους σταθμούς τους σταθμαρχες τους κλειδουχους και πολλούς άλλους και να εξασφαλίσει την ομαλή διακίνηση επιβατών και αγαθών στο σιδηροδρομικό δίκτυο είναι ο κρατικός ΟΣΕ δηλαδή το Ελληνικό δημόσιο.
      Η αλήθεια είναι ότι καμία κυβέρνηση δεν ήθελε πραγματικά την ανάπτυξη του σιδηροδρόμου γιατί ήταν προσδεδεμενες σε συμφέροντα που προωθούσαν τις οδικές μεταφορές.
      Ας ελπίσουμε ότι το τραγικό συμβάν να γίνει η αιτία για την ανάπτυξη επιτέλους και στην Ελλάδα σιδηροδρομικών υπηρεσιών ευρωπαϊκού επιπέδου.

      Διαγραφή
    2. Σωστά. Η ιστορία ξεκινά αρκετά πίσω χρονικά, στα τέλη της δεκαετίας του 50, όταν Υπουργός Δημοσίων Έργων και μετέπειτα Πρωθυπουργός, ξήλωνε τις γραμμές των τραμ στην Αθήνα σε αντίθεση με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη που εξέλισσε τα δίκτυα τους...

      Διαγραφή
    3. Συμφωνώ απόλυτα.Το θέμα είναι και ταξικό.Αν επαιρναν οι πλούσιοι το τρένο,θα ήταν αλλιώς τα πράγματα.Σκοτωνομαστε να βγάλουμε ένα κομμάτι ψωμί και πεθαίνουμε σαν τα ποντίκια.Δεν διαφωνώ με τον κ.Ζιακοπουλο αλλά φτάνει πια.Πρεπει να μιλάμε.Ζουμε σε χώρα της Ευρώπης το 2023,πληρώνουμε ότι πληρώνουμε και είμαστε (οι περισσότεροι) πολίτες 3ης κατηγορίας.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    4. Συμφωνώ απόλυτα με τον Δημήτρη Μ. αν προσέξατε σιγά σιγά οι ειδήσεις επικεντρώνονται στο ανθρώπινο λάθος...κανείς δεν ερευνά..το περιβάλλον του εγκλήματος, καθώς για τους κρατικούς λειτουργούς και η παράλειψη ειναι πράξη...αυτό που λέει ο Δημήτρης.για το τι κάνει ο ΟΣΕ και τι οι Ιταλοί ..το χετε ακούσει από τα κανάλια?...εγώ όχι...Από την άλλη πλευρά..ενας να μας μεταφέρει σε ενα σηδιροδρομικό δικτυο της Ευρώπης οποιασδήποτε χώρας και να κάνει σύγκριση με το ελληνικό δεν υπάρχει?
      Εδώ να δω τις εισαγγελικές Αρχές...."θωμάς"

      Διαγραφή
    5. Για να γίνω πιο ακριβής...εάν υπάρχει κοινοτική οδηγία η οποία να ορίζει πως πρεπει να λειτουργεί ενα σιδηροδρομικό δίκτυο...και έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία ...με Νόμο και αυτός παρόλο που είχε καταληκτική ημερομηνία...δεν έχει εφαρμοσθεί τότε το δυστήχημα δεν εξαντλείται στο ανθρώπινο λάθος...
      Από την άλλη....σκεφτείται εάν ειχαμε ενα οργανομένο σιδηροδρομικό δίκτυο ποια η ζημιά κάποιων σε διόδια...σε πώληση καυσίμων...και πόσο θα μείωνε το κόστος των εμπορευματικών μεταφορών....και επακόλουθα των κόστος των προιόντων που μεταφέρονται με αυτά
      Τέλος οποιαδήποτε συζήτηση αφορά τα κοινά ειναι αντικειμενικά πολιτική....υπάρχουν αλλοι όροι γι αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε...π.χ. κομματισμός....αλλά τι είναι πολιτικό το λεγε ο Αριστοτέλης...."θωμάς"

      Διαγραφή
  18. Ακριβώς έτσι είναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Σε ένα κράτος που οι πλειστηριασμοί είναι ηλεκτρονικοί, η ασφάλεια των επιβατών σιδηροδρομικών μέσων είναι χειροκίνητη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή